Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται μέτρα εξαθλίωσης … δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!!!


150.000 απολύσεις μέχρι το 2015
Μαχαίρι στους μισθούς και στις συντάξεις
Κόβονται τα επιδόματα

Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει ψαλίδι στις συντάξεις καθώς η τρόικα φαίνεται πως συνυπολόγισε τα εκρηκτικά στοιχεία για την υστέρηση εσόδων που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, το κείμενο προβλέπει μαχαίρι κατά 15% στις κύριες συντάξεις ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών και ένα 7% για τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ αναδρομικά μάλιστα από 1.1.2012.
Χειρότερα είναι τα πράγματα για τους νέους εργαζομένους καθώς πέρα από το τσεκούρι στα επιδόματα που αφορά όλους και την οριζόντια μείωση του βασικού μισθού κατά 22% στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται επιπρόσθετη μείωση 10% για τους νέους έως 25 ετών.
Ομοίως προβλέπεται και απομάκρυνση συνολικά 150.000 Δημοσίων Υπαλλήλων μέχρι το 2015.
Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Νόμος πλαίσιο για τα επικουρικά ταμεία με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Το μέτρο εξειδικεύεται σε μειώσεις 15% των κυρίων ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και 7% μειώσεις στο ΝΑΤ. Έναρξη εφαρμογής μειώσεων 1.1.2012
Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές.
Σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών. Αναθεώρηση της μεθόδου συλλογής εισφορών. Ολοκλήρωση προγράμματος έως Σεπτέμβριο 2012. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Β) ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Στόχος εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2013-2015). Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων.
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Κοινωνικός διάλογος. Εάν έως τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους.
Μέτρα:
Διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων
-Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
-Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
-Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις.
-Στο βαθμό που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών ως βάση θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
-Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
-Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
Προσαρμογή βασικού μισθού
-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).
-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.
Μη μισθολογικό κόστος
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν.
-Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013 χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Ελπίζεται αύξηση αποτελεσματικότητας στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών. Εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό προβλέπεται αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων.
-Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός.
Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δ) ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων.
Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 2011-2015.
Διατήρηση προσλήψεων 1:5.
Εργασιακή εφεδρεία.
Μείωση συμβασιούχων.
Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.

Γεωργικές σχολές (λύκεια) στις Περιφέρειες της χώρας

Μέχρι μία Γεωργική Σχολή σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ως Δημόσιο Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο τριετούς φοίτησης υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδρύεται με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος,μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Ιανουαρίου, σκοπός των Γεωργικών Σχολών είναι η επαγγελματική εκπαίδευση των νέων, οι οποίοι επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του αγρότη και έχουν αποφοιτήσει από το τριτάξιο Γυμνάσιο.
Στον απονεμόμενο από τις Γεωργικές Σχολές τίτλο σπουδών ενσωματώνονται το Απολυτήριο του Τεχνολογικού Λυκείου και το Πράσινο Πιστοποιητικό στις αντίστοιχες με το γνωστικό πεδίο της Σχολής ειδικότητες του πρωτογενούς τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Στις 5 και 6 Μαΐου οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Από 20 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου, η υποβολής των αιτήσεων

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοίνωσε ότι στις 5 και 6 Μαΐου 2012 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, για την πιστοποίηση της γνώσης της Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής και Τουρκικής γλώσσας.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από 20 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου 2012. Οι αιτήσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου κατοικίας ή διαμονής των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας: http://www.kpg.minedu.gov.gr/ , και στις Διευθύνσεις ή τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Προς διαγωνισμό για «Δωδώνη» η ΑΤΕ

Εντός των ημερών, ενώ οι Ενώσεις προσέλαβαν Σύμβουλο



Εξελίξεις σημειώνονται, αναμενόμενες μεν, αλλά... βιαστικές, στο μείζον θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» με την πληροφορία ότι η μεγαλομέτοχος Αγροτική τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει εντός των ημερών στον... αέρα την πρόσκληση για το διεθνή διαγωνισμό πώλησης του μετοχικού της πακέτου.
Την ίδια στιγμή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, μόλις προχθές κατέληξαν στην πρόσληψη Συμβούλου για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ και το ερώτημα είναι αν θα προλάβουν να κάνουν κάτι, πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Πάντως, η ΑΤΕ διαβεβαίωνε δια του διοικητή της Θεόδωρου Πανταλάκη ότι θα συνεργαστεί με τους μετόχους, δηλαδή τις Ενώσεις πριν προχωρήσει σε αποφάσεις, κάτι που μάλλον δεν γίνεται, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες για τον διαγωνισμό.
Πιάνει δουλειά ο Σύμβουλος των Ενώσεων
Τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας αποφάσισαν προχθές ομόφωνα την πρόσληψη ως Συμβούλου εξαγοράς της «Δωδώνης» την εταιρεία συμβούλων «Planning Α.Ε» με έδρα την Αθήνα.
Η επιλογή έγινε κατόπιν αξιολόγησης των εννέα προσφορών που κατατέθηκαν, από την επιτροπή των γενικών διευθυντών των Ενώσεων (διαδικασία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα) και την πρόταση στην οποία κατέληξαν. Το ύψος της ανάθεσης μπορεί να φτάσει μέχρι 80.000 ευρώ , εφόσον ζητηθούν όλες οι υπηρεσίες που προβλέπονται στην πρόσκληση.
Ο Σύμβουλος αναμένεται άμεσα να πιάσει δουλειά για να συνδράμει τις Ενώσεις στην προσπάθεια να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη», όμως τα χρονικά περιθώρια φαίνεται ότι στένεψαν. Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο Σύμβουλος των Ενώσεων θα αναλάβει την αποτίμηση της εταιρεία, καθορισμό επενδυτικού πλάνου καθώς και των απαιτούμενων κεφαλαίων, εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων, επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. μετόχους, νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ.
Βιάζεται η ΑΤΕ...
Τα περιθώρια για την ΑΤΕ στενεύουν, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταλήξει ο διαγωνισμός για να απεμπλακεί, όπως έχει αποφασιστεί, από συμμετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Προ πολλού έχει προσλάβει ως Σύμβουλο για την πώληση τις τράπεζες Εθνική και Alpha και λογικά έχουν ολοκληρώσει την αποτίμηση της εταιρείας και ετοιμάζουν την πρόσκληση. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πληροφορίες. Μάλιστα προσδιορίζουν και χρονικά την δημοσίευση της πρόσκλησης μέχρι , ή την ερχόμενη Κυριακή...
Σε προ μηνός περίπου, ενημερωτικό δελτίο της ΑΤΕ προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς αναφέρεται η 30η Ιουνίου ως το χρονικό τελεσίγραφο της Κομισιόν για να απεμπλακεί και από τη «Δωδώνη». Ειδικότερα για την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία αναφέρεται ότι επίκειται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στους επόμενους μήνες. Κι αυτό παρά τις απαντήσεις της διοίκησης της τράπεζας (και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη) ότι «απεμπλοκή από την εταιρεία μέσω νόμιμων και διαφανών διαδικασιών».
Το πώς θα αντιδράσουν οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι, μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

Eurostat: Στα όρια της φτώχειας το 27,7% των Ελλήνων

Στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ζει το 27,7% των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για το 2010, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα έβδομη, σε ποσοστά φτώχειας, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.
Στην «ΕΕ των 27», το 23% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.
Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), στην Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%).
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας το 28,7% των παιδιών ως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στην «ΕΕ των 27» είναι 27%, 23,3% και 19,8%.
Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών, καταγράφονται στη Ρουμανία (48,7%), στη Βουλγαρία (44,6%), στη Λετονία (42%), στην Ουγγαρία (38,7%), στη Λιθουανία (34,3%), στην Πολωνία (30,8%), στην Ισπανία (29,8%), στη Μ. Βρετανία (29,7%), στην Ιταλία (28,9%) και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία (28,7%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Από 10 ως 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις


Την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, αρχίζει για χιλιάδες υποψηφίους η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι θα έχουν αποκλειστική προθεσμία ως τις 28 του μήνα για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά.
Το σχετικό έντυπο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο
(στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr/eksetaseis.html ).
Μετά την ηλεκτρονική κατοχύρωση εκτυπώνονται δύο αντίγραφα.
Ο υποψήφιος ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων, υπογράφει και στα δύο και παραλαμβάνει το ένα, το οποίο και φυλάσσει μέχρι το τέλος των εξετάσεων.
Το δεύτερο αντίγραφο φυλάσσεται στο λύκειο κατάθεσης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Έως 31 Μαρτίου 2012 η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων


Από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 της υπ' αριθμ. 22830/05-04-2011 Κ.Υ.Α.( Φ.Ε.Κ.:660/Β΄/20-4-2011) η περίοδος υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς για την ένταξή τους στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2012 είναι από 01/01/2012 έως 31/03/2012.
Για τη συμπλήρωση τους πρέπει να προσέλθουν στον αντίστοιχο Δήμο.

ΛΟΓΓΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών για απόπειρα κλοπής σωλήνων από αντλιοστάσιο

Συνελήφθησαν, χθες (07-02-2012) το μεσημέρι στους Λογγάδες Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 33 και 34 ετών και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 17χρονου ομοεθνή τους, για απόπειρα κλοπής. Ειδικότερα, χθες (07-02-2012) το μεσημέρι οι τρεις δράστες επιχείρησαν από κοινού να αποκόψουν και να αφαιρέσουν, με τη χρήση σιδεροπρίονου, μεταλλικούς σωλήνες από αντλιοστάσιο που βρίσκεται στους Λογγάδες Ιωαννίνων.
Το σιδεροπρίονο και άλλα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Σύλληψη δύο (2) διακινητών για μεταφορά τριών (3) μη νομίμων μεταναστών

Συνελήφθησαν σήμερα (08-02-2012) τα ξημερώματα στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 26 και 27 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για μεταφορά δύο (2) μη νόμιμων μεταναστών. Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 26χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε από κοινού με τον 27χρονο προς το εσωτερικό της χώρας τρεις υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 20,42 και 26 ετών, στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

'Ερχονται μειώσεις έως 40% στις αποδοχές των εργαζομένων

Φθηνότερη από 20% έως 40% γίνεται η αμοιβή της μισθωτής εργασίας με τη διπλή νομοθετική παρέμβαση (στα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (EΓΣΣE) και στη μετενέργεια των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων) που θα συνοδεύει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Παράπλευρες απώλειες» θα υπάρξουν, ωστόσο, και σε άλλες παροχές, όπως στα επιδόματα ανεργίας, στην αμοιβή μαθητείας του OAEΔ και στα κατώτατα όρια των συντάξεων (από 1/1/2015) που είναι συνδεδεμένα με το ύψος του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή του κατώτατου ημερομισθίου.
Μετενέργεια
Tο νέο καθεστώς, σε συνδυασμό με τη λήξη ισχύος (μετά τρίμηνο, αντί του εξαμήνου σήμερα) των περισσότερων συμβάσεων εργασίας, θα ευνοεί τη σύναψη επιχειρησιακών ή και ατομικών (όταν δεν μπορεί να συναφθεί επιχειρησιακή ή νέα κλαδική και ομοιοεπαγγελματική σύμβαση) με νέους - δυσμενέστερους όρους αμοιβής και εργασίας.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην «H» ο οικονομολόγος Xρ. Iωάννου «η τροποποίηση αυτή που επιχειρείται μέσω του νέου Μνημονίου, ανοίγει το δρόμο για τη ριζική και ραγδαία αναμόρφωση του τρόπου διαμόρφωσης των μισθών και της αμοιβής της μισθωτής εργασίας, όπως αυτός είχε κτιστεί πάνω στη μήτρα του ρυθμιστικού πλαισίου μετά το νόμο 3239/55 και όπως, εν μέρει, αναμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του νόμου 1876/90, την εικοσαετία που πέρασε. Δηλαδή, πρόκειται για αλλαγή μοντέλου πεντηκονταετίας και πλέον».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κομμένα όλα τα έξτρα επιδόματα…

Καταργείται  εκλογικό επίδομα!
Στόχος η εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την κατάργηση όλων των έξτρα επιδομάτων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξοικονόμηση του 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η προσδοκώμενη μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, καταργείται το περίφημο εκλογικό επίδομα που ελάμβαναν όλοι όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονταν στη διαδικασία της διενέργειας των εκλογικών διαδικασιών στη χώρα μας όλα τα τελευταία χρόνια.
Το υπουργείο Οικονομικών τα έχει ήδη διαγράψει από την ατζέντα και το μόνο που απομένει είναι να το ανακοινώσει.

ΔΕΚΟ: Μονιμότητα… τέλος για 68.000 υπαλλήλους



Ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα, καταργείται η μονιμότητα για 68.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ, (εισηγμένες ή μη, καθώς και τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται να αλλάξει κατά πολύ το εργασιακό καθεστώς σε 85 ΔΕΚΟ.
Οι σχετικές ενέργειες που αναμένονται να γίνουν είναι οι εξής:
-διευκολύνονται οι απολύσεις αλλά και οι μετακινήσεις προσωπικού εντός της εταιρείας,
-μειώνεται το μισθολογικό κόστος με «πάγωμα» ωριμάνσεων και κόψιμο πρόσθετων παροχών.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Εγνατία οδός, από 110ο (έξοδος Μετσόβου) έως 126ο χλμ. (κόμβος Παναγιάς).
Π.Ε.Ο. Μετσόβου – Γρεβενών, μέχρι τη Μηλιά Ιωαννίνων.
Δήμος Μετσόβου στο επαρχιακό δίκτυο.
Δήμος Κόνιτσας από την παλαιά Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης και προς τα Δ.Δ. Φούρκας, Αγίας Παρασκευής, Δροσοπηγής και Πλαγιάς.
Από Δ.Δ. Βουρμπιάνης προς Δ.Δ. Πληκατίου
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Επαρχιακή Οδός: Αθαμανίου – Μεσούντα, Τετράκομο, Θεοδώριανα
Επαρχιακή Οδός: Σκάρπαρη – Θεοδώριανα.
Επαρχιακή Οδός: Βουλγαρέλι –Κυψέλη.

Κλειστά τα ΚΕΠ μέχρι την Πέμπτη

Πάγιο αίτημα των υπαλλήλων είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν:
Με έγγραφό της (Α.Π. 3/ 19-1-2012) η Ομοσπονδία ενημέρωσε για πολλοστή φορά την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου μας και ταυτόχρονα για την πρόθεσή της να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει το κύρος του θεσμού, τους εργαζόμενους σε αυτόν αλλά και τους πολίτες.
Είναι γεγονός ότι η τακτική του Υπουργείου να μην αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα επιλέγοντας να μην τα βλέπει, έχει οδηγήσει το θεσμό σε επικίνδυνα μονοπάτια. Έχουμε κατά επανάληψη τονίσει την έλλειψη προσωπικού, εκπαίδευσης και προγραμματισμού που παρατηρείται στον κλάδο μας ο οποίος ολοένα και φορτώνεται με μεγαλύτερο όγκο εργασίας αδυνατώντας να φέρει εις πέρας τον αρχικό του ρόλο, να αποτελεί δηλαδή το πρότυπο της Δημόσιας Διοίκησης. Φαινόμενα όπως η ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, που μάλιστα ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα οποία παρατηρούνται αυτό το διάστημα, κατά την απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων, σίγουρα δεν προάγουν τα θεσμό. Ο υποτιθέμενος προγραμματισμός των διαδικασιών έχει μείνει μόνο στη θεωρία!
Ένα πάγιο και πέρα για πέρα δίκαιο αίτημά μας, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας, την οποία μας αρνούνται εδώ και χρόνια οι εκάστοτε Υπουργοί, δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι μονόδρομος για εμάς και προκειμένου να το επιτύχουμε θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν θα ανεχτούμε πλέον να παίρνουν άλλοι τα εύσημα πάνω στις πλάτες μας, δεν ζητούμε κάτι παράλογο, απαιτούμε σεβασμό και έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας συμβολής μας ως εργαζόμενοι στην Δημόσια Διοίκηση, σε μια υπηρεσία που έχει καθολική αποδοχή στους πολίτες.
Η έκδοση 260 συμβάσεων μίσθωσης έργου, οι οποίες αναμένονταν από το καλοκαίρι ακόμα, αποτελεί ένα θετικό βήμα καθώς επίσης και το γεγονός ότι κατατέθηκε από το Υπουργείο ερώτημα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως είχε αιτηθεί η Ομοσπονδία, προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 16/2/2011 που αφορούσε στην απαγόρευση σύναψης συνεχόμενων συμβάσεων με τα ίδια πρόσωπα. Υπάρχουν όμως πλείστα άλλα ζητήματα τα οποία χρονίζουν και παγιώνονται και η επίλυσή τους γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, όπως π.χ. η ανάθεση αλλότριων καθηκόντων, οι παράνομες μεταφορές ΔΥΠ, η καταστρατήγηση εγκυκλίων εκ μέρους κάποιων αιρετών κτλ.
Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο αδυνατεί να προστατεύσει το θεσμό και αντί να τον προάγει και να τον απογειώσει, αντίθετα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον υποβαθμίσει.
Μόνο λυπηρό μπορεί να χαρακτηριστεί το φαινόμενο των κλειστών ΚΕΠ ή των ΚΕΠ με ένα μόνο υπάλληλο που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες, φαινόμενα για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει την τωρινή ηγεσία εδώ και καιρό αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε η ανάλογη μέριμνα!

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας

Ισχυροί άνεμοι κράτησαν το αεροδρόμιο κλειστό

Κλειστό παρέμεινε και χτες το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν σε ολόκληρο το νομό.
Καμιά πτήση δεν εκτελέστηκε και πολλοί επιβάτες αντιμετώπισαν προβλήματα, γιατί από τα Γιάννενα, φθάνοντας στο «Ελ Βενιζέλος» θα ταξίδευαν και σε προορισμούς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τις πτήσεις τους. Στις 8 απόψε, η ισχύς των ανέμων μειώθηκε και απογειώθηκε από την Αθήνα η νυχτερινή πτήση της Olympic Air για τα Γιάννενα.
Στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού Ιωαννίνων, συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις, ενώ σε πολλά σημεία το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα δύο μέτρα και στο Μέτσοβο το ένα μέτρο.
Πολλά προβλήματα αντιμετώπισαν και σήμερα οι οδηγοί στην Εγνατία Οδό όπου στο μεγαλύτερο μέρος της από το Μέτσοβο προς Θεσσαλονίκη χρειάζονταν αλυσίδες, ενώ μόνο με αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία και στους περισσότερους επαρχιακούς δρόμους στα ορεινά του νομού.
Από χθες το μεσημέρι, τέθηκαν σε επιφυλακή υπηρεσίες και εργαζόμενοι του Δήμου Ιωαννιτών καθώς, από σήμερα και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, προβλέπεται να επιδεινωθούν επικίνδυνα τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή. Βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.
Πολλές κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική για πτώσεις δένδρων στην πόλη και την ύπαιθρο. Σε βλάβη που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΗ, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, οφείλονται οι διακοπές νερού που σημειώνονται σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στην περιοχή της Κρύας όπου βρίσκονται τα αντλιοστάσια ύδρευσης, έσπασε στύλος της ΔΕΗ και διακόπηκε το ρεύμα με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση του κεντρικού αντλιοστασίου.
Σταδιακά η υδροδότηση της πόλης επανέρχεται μετά το μεσημέρι, μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, το μεσημέρι έγινε πολύωρη επιχείρηση διάσωσης δύο τεχνικών της ΔΕΗ σε ορεινή περιοχή της Χρυσοβίτσας, όπου βρίσκονταν με το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο για να επιδιορθώσουν βλάβες. Στην περιοχή κινήθηκε και το ερπυστριοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής που παρέλαβε τους δύο τεχνικούς.

Τρεις λαθρομετανάστες νεκροί σε φορτηγό με βαμβακόσπορο

Ίχνη βαμβακόσπορου βρέθηκαν τόσο στο σημείο που εντοπίστηκαν τα πτώματα, όσο και στα ρούχα τους.

Όπως έγινε γνωστό, και οι τρεις βρίσκονταν σε κρύπτη μαζί με συμπατριώτες τους προκειμένου να περάσουν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλοίο στην Ιταλία, αλλά πέθαναν από ασφυξία.
Αυτή την χρονική περίοδο δεκάδες φορτηγά μεταφέρουν βαμβακόσπορο μέσω της Ηγουμενίτσας στην Ιταλία.
Σύμφωνα με έως τώρα στοιχεία το φορτηγό πάνω στο οποίο βρήκαν τον θάνατο οι τρεις Αφγανοί, είχε ξεκινήσει από την Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία Θεσπρωτίας γνώριζε λίγες μέρες πριν βρεθούν τα πτώματα για τους θανάτους και έγιναν έρευνες αλλά δεν είχε βρεθεί τίποτε.
Κάποιος από τους λαθρομετανάστες που ήταν στο φορτηγό, ειδοποίησε συγγενικά πρόσωπα των τριών νεαρών στο Αφγανιστάν και αυτοί με την σειρά τους, συγγενείς στην Αθήνα.
Οι τελευταίοι τηλεφώνησαν στην Αστυνομία, αλλά δεν είχαν ακριβή στοιχεία για το σημείο που τοποθετήθηκαν τα τρία πτώματα.
Μέσω αυτών των ανθρώπων η Αστυνομία αναζητεί τώρα στους Αφγανούς που βρίσκονται στην Ιταλία, προκειμένου να φτάσει στους διακινητές.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr