Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Βρέθηκε νεκρή αγριόγατα στο Πωγώνι

Αγριόγατα βάρος περίπου έξι κιλών, η οποία ανήκει στα προστατευόμενα είδη, βρέθηκε νεκρή στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς, μεταξύ των διασταυρώσεων Παρακαλάμου και Κάτω Ραβενιών. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», η αγριόγατα προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.
Η αγριόγατα είναι μεγαλύτερη από την οικόσιτη γάτα και σε αντίθεση με αυτήν, όταν περπατάει, κρατάει όρθια την ουρά της.
Ζει 12-15 χρόνια σε μεγάλα και πυκνά δάση πλατύφυλλων, αλλά και σε ανοικτά μέρη, όπου υπάρχουν μεγάλες συστάδες δένδρων, φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων ή κάτω από βράχους και τρώει και αποθηκεύει λίπος την περίοδο του φθινοπώρου για να αντέξει τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.
Σοβαρότατη απειλή για το είδος αποτελεί ο υβριδισμός με την κοινή γάτα καθώς, όταν πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές, η αγριόγατα πολλές φορές ζευγαρώνει με γάτες.


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Ε.Α.: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων

Με Αποφάσεις των τοπικών αρμοδίων Υπηρεσιών Τροχαίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων από την 16.00’ ώρα σήμερα (1-2-2012) μέχρι την 08.00΄ ώρα αύριο (2-2-2012), στο παρακάτω Εθνικό Οδικό Δίκτυο:
• Στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
• Στην Π.Α.Θ.Ε. (Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης - Ευζώνων).
• Στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου – Πατρών.
• Στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως.
• Στην Εγνατία Οδό, από Ηγουμενίτσα μέχρι χ/θ 423+500 (Α/Κ Γαληψού έως όρια με Ν.Καβάλας.)
• Στην Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης.
• Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων από θέση Μουργκάνη έως θέση Παναγιά.
• Στην Εθνική Οδό Τρικάλων – Γρεβενών.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει στους οδηγούς και στους χρήστες του οδικού δικτύου, τις παρακάτω χρηστικές συμβουλές:
• Φροντίζω το όχημά μου να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
• Χρησιμοποιώ πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες. όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
• Φορώ πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
• Ενημερώνομαι για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσω.
• Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
• Φροντίζω ώστε να είναι εφοδιασμένο το αυτοκίνητο με αρκετά καύσιμα.
• Μειώνω ταχύτητα και να αφήνω αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια.
• Δε φρενάρω απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπώ της πορείας μου. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργώ και όταν πρόκειται να επιταχύνω ή να στρίψω.
• Έχω αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
• Διατηρώ τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός μου πάντα καθαρούς.
• Οδηγώ με χαμηλή ταχύτητα για να έχω τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός μου.
• Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν διασχίζω γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
• Αν οδηγώ σε επαρχιακό δρόμο, αποφεύγω τους χιονισμένους χωματόδρομους.
• Έχω στο νου μου ότι ενδεχομένως χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσω το όχημά μου όταν οδηγώ σε παγωμένο δρόμο.
Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μου:
• Δεν προσπαθώ να «γκαζώσω» για να απεγκλωβιστώ, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
• Μετακινώ δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξω το χιόνι από τους τροχούς.
• Ειδοποιώ αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
• Παραμένω στο αυτοκίνητό μου και να ανάβω τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.
Σε περίπτωση που μετακινούμαι εκτός πόλεως:
• Φροντίζω, πριν ξεκινήσω, να ενημερωθώ για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Προγραμματίζω το ταξίδι μου, έτσι ώστε να μη συμπέσει με την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Ελέγχω την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου μου.
• Βεβαιώνομαι ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου είναι γεμάτο καύσιμα.
• Φροντίζω να έχω μαζί μου κουτί πρώτων βοηθειών.
Σε περίπτωση που μετακινούμαι μέσα στην πόλη:
• Προτιμώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Κινούμαι με ιδιαίτερη προσοχή και ακολουθώ τις υποδείξεις των Τροχονόμων.
• Αποφεύγω τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΕΛΕΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συνελήφθη ημεδαπός για μη απόδοση Φ.Π.Α.


Συνελήφθη, σήμερα (01.02.2012) το πρωί, στην Ελεούσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός ηλικίας 43 ετών, ιδιοκτήτης ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για μη απόδοση Φ.Π.Α.
Το ύψος του χρέους ανέρχεται στο ποσό των 75.878,24 ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 1 περ. γ΄ του Ν. 2523/1997, όπως αυτό τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 3888/2010, καθώς και των διατάξεων του άρθρου 21 παρ. 2 του Ν. 2523/1997, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2θ του άρθρου 3 του Ν.3943/2011.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, σήμερα (01-02-2012) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 32 ετών, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, σε γενόμενο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχε τρείς (3) καρτέλες με τριάντα (30) ναρκωτικά χάπια χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΠΩΓΩΝΙ: Επέλαση του χιονιά


ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΕΠΕΤΙΤΣΗ

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις απογευματινές ώρες σε ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι χιόνιζε μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας και της Άρτας.
Στα λευκά έχει ντυθεί ολόκληρος ο Νομός Ιωαννίνων. Εξαιτίας του χιονιού αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού.

Σύμφωνα με της προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν με σφοδρότητα και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας (Επιστημονικής Επιτροπής) για τo Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση


Το http://www.esos.gr/  δημοσιεύει την πρόταση του υπ. Παιδείας (Επιστημονικής Επιτροπής) για τo Νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση όπως κατατέθηκε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή , που συνεδρίασε στο υπουργείο, υπό την προεδρία της Αννας Διμαντοπούλου.
Την πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης, παρουσίασε στη Διακομματική Επιτροπή η επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Βασίλη Κουλαϊδή- που την συντονίζει-, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Αλέξη Δημαρά, τον Πρόεδρο του ΣΠΔΕ Ιωάννη Καζάζη, τον πρώην Πρόεδρο του ΣΠΔΕ Γιώργο Μπαμπινιώτη και την πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Νίκη Γκοτσοπούλου.
Βασικά σημεία της πρότασης για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση:
• Αυτόνομο Λύκειο- Εθνικό Απολυτήριο με ισχύ.
• Οι μαθητές κάνουν τις επιλογές τους για την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική τους πορεία, με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
• Υποστήριξη του μαθητή για την προετοιμασία του, εντός σχολείου, με τα μαθήματα εμβάθυνσης. Ήδη λειτουργούν το Ψηφιακό Σχολείο και το Ψηφιακό Φροντιστήριο.
• Συμμετοχή των ΑΕΙ στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος για να παρακολουθεί τα προγράμματα σπουδών.
• Δυνατότητα εισαγωγής χωρίς εξετάσεις σε τμήματα που- λόγω χαμηλής ζήτησης- έχουν κενές θέσεις.
• Αλλαγή του περιεχομένου των εξετάσεων. Θα εξετάζονται οι γνώσεις και δεξιότητες των υποψηφίων, ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από την αποστήθιση στην κριτική σκέψη και την αξιολόγηση.

ΔΝΤ: Προτείνει δραστικές αλλαγές στη φορολογία

Παρά την παραδοχή του Πόουλ Τόμσεν στην εφημερίδα "Καθημερινή", ότι η τρόικα έκανε λάθος βάζοντας πολλούς και δυσβάσταχτους φόρους στους Έλληνες, το πόρισμα του ΔΝΤ που βρίσκεται επί τάπητος στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, βάζει φρένο στις προσδοκίες για μείωση των φόρων.

Στις βασικές του συστάσεις το ΔΝΤ προκρίνει καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21%, κατάργηση ασφαλιστικών εισφορών για το τμήμα των αποδοχών έως 300 ευρώ και αντιστάθμισμα εσόδων από φόρους.
Μείωση των φόρων μεταβίβασης, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους ομόρρυθμους εταίρους στο 25%, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Ξεχωρίζει, επίσης, η πρόταση αύξησης του φόρου επί των τόκων καταθέσεων και ομολόγων έως το 20%, η οποία στην παρούσα συγκυρία έχει απορριφθεί από το οικονομικό επιτελείο.
Συγκεκριμένα, με τη γενική διαπίστωση ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να μειωθούν οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΔΝΤ προτείνει:

Επιστολή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για απόσυρση των άρθρων 52 και 56 του ν/σ του ΥΠΕΚΑ, που αφορούν την κατασκευή φράγματος, στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου

Αθήνα 1-2-2012

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Ευάγγελος Αργύρης Βουλευτής Ιωαννίνων
Μιχάλης Παντούλας Βουλευτής Ιωαννίνων
Αθανάσιος Οικονόμου Βουλευτής Ιωαννίνων
Σταύρος Καλογιάννης Βουλευτής Ιωαννίνων
Κων/νος Τασούλας Βουλευτής Ιωαννίνων
Παύλος Στασινός Βουλευτής Άρτας
Δημήτρης Τσιρώνης Βουλευτής Άρτας
Δημήτριος Παπασιώζος Βουλευτής Άρτας
Δημήτριος Τσουμάνης Βουλευτής Πρέβεζας
Βαγγέλης Παπχρήστου Βουλευτής Πρέβεζας
Χρήστος Κατσούρας Βουλευτής Θεσπρωτίας
Λούκα Κατσέλη Βουλευτής Αττικής
Αργύρης Ντινόπουλος Βουλευτής Αττικής
Δημήτρης Παπαδημούλης Βουλευτής Αττικής
Πέτρος Ευθυμιίου Βουλευτής Αττικής
Ευγενία Τσουμάνη Βουλευτής Αττικής
Χαίδος Χρήστος Βουλευτής Τρικάλων
Αηδόνης Χρήστος Βουλευτής Δράμας
Χρήστος Ζώης Βουλευτής Λάρισας
Ζιώγας Γιάννης Βουλευτής Θεσσαλονίκης
Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ
Κοινοβουλευτική Ομάδα Ν.Δ.
Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε.
Κοινοβουλευτική Ομάδα ΛΑΟΣ
Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ


Κοινοποίηση:
Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη
Δήμο Ιωαννιτών
Δήμο Αρταίων
Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων
Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων
Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αθηνών
Σύλλογο Προστασίας Αράχθου.


Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Πληροφορηθήκαμε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Με την παρούσα θέλουμε να σας συγχαρούμε, αφ΄ ενός μεν για την στάση που κρατήσατε μέχρι σήμερα στο καυτό θέμα κατασκευής και τρίτου φράγματος στον Άγιο Νικόλαο του ποταμού Αράχθου, αφ΄ ετέρου δε να σας επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο κίνδυνος για την κατασκευή του εν λόγω φράγματος που θα επιφέρει πολλαπλές, ανεπανόρθωτες βλάβες και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή των γραφικών Τζουμέρκων όχι μόνο δεν έχει αποφευχθεί, αντιθέτως, είναι υπαρκτός και άμεσος.
Γνωρίζετε καλύτερα παντός άλλου ότι οι διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ επιδιώκουν και στοχεύουν στην κατασκευή του εν λόγω φράγματος και μετά την τροποποίηση του άρθρου 56 που έκανε ο Υπουργός κος Παπακων/νου.
Και αυτό γιατί η διάταξη του άρθρου 52 εξομοιώνει τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενώ η διάταξη είναι κατ’ εξοχήν χωροταξική δεν τέθηκε τυχαία από τον κ. Υπουργό στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αλλά για να εξυπηρετήσει μελλοντικούς στόχους και σκοπούς. Η εν λόγω διάταξη σε συνδυασμό με την τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 56 ανοίγει και πάλι το δρόμο για την κατασκευή και τρίτου μεγάλου φράγματος στον Άραχθο, αφού η διάταξη του άρθρου 56 ουσιαστικά αναβαθμίζει τα σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ήδη βρίσκονται σε διαβούλευση) έναντι των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Εθιμοτυπική Συνάντηση της Γ.Γ. με τον νέο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 1/2/2012

Τον νέο Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχο κ. Δημήτριο Στάμο, δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γραφείο της, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η Γ.Γ. καλωσορίζοντας τον Περιφερειακό Διοικητή, που πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα στην περιοχή, του ευχήθηκε καλή θητεία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι η σχέση συνεργασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι δεδομένη και ισχυρή, σε όλα τα επίπεδα αντιμετώπισης ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.
Στη διάρκεια της Συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία ευρείας συζήτησης και αλληλοενημέρωσης για ζητήματα αιχμής που άπτονται της πρόληψης, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της ζωής και της περιουσίας των πολιτών στην περιοχή.
Ο κ. Στάμος από την πλευρά του, επισήμανε ότι πρόθεσή του είναι η εξαιρετική συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και το σύνολο των φορέων της περιοχής, προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ''Ο λαός και η Ιστορία θα μας κρίνει''

ΔΗΛΩΣΗ
1/02/12
Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Απευθύνομαι τις κρίσιμες τούτες ώρες για τη χώρα και την δημοκρατική παράταξη, στον Πρόεδρο, στους «υποψήφιους» Προέδρους, στους Υπουργούς της Κυβέρνησης Παπαδήμου και στα μέλη της Κ.Ο.:

Τα τελευταία δύο χρόνια «καταφέραμε» να διαλύσουμε κάθε έννοια κοινωνικής συμμαχίας που με κόπο είχαμε χτίσει το προηγούμενο διάστημα.
Καταφέραμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού με επιλογές που πολλές φορές είπα ότι είναι λανθασμένες, αλλά και με ένα πολιτικό προσωπικό που αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων.
Στρέψαμε απέναντι μας το σύνολο της κοινωνίας με την ασυνάρτητη και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήσαμε. Υποκύψαμε στις πιέσεις των Ευρωπαίων Δυναστών μας.
Οδηγήσαμε τη χώρα και το λαό στη φτώχεια, στα εκκαθαριστικά των 2 ευρώ, στην ανασφάλεια, στην ανεργία, στην απογοήτευση.
Καταφέραμε να οδηγήσουμε έναν εκλεγμένο Πρωθυπουργό στην παραίτηση και κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατίας οδηγηθήκαμε στην Κυβέρνηση που μας επέβαλαν οι δανειστές, βαφτίζοντας «κατάλληλο» έναν άνθρωπο που καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική και παράλληλα οδηγηθήκαμε σε μια συνεργασία με την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη.
Σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε το κόστος των επιλογών αυτών.
Επιλογές που αποφασίστηκαν από όσους συμμετείχαν στην Κυβέρνηση οι οποίοι τις υπερασπίστηκαν με πάθος ακόμα και όταν ήταν ξεκάθαρη η αποτυχία τους.
Σήμερα δυστυχώς, προσπαθώντας ο καθένας να αποτινάξει τις ευθύνες που τον βαραίνουν, προσπαθώντας να διασφαλίσει το δικό του ρόλο την επόμενη ημέρα, με δηλώσεις, τακτικισμούς και απίστευτο λαϊκισμό, οδηγείτε και την παράταξη στη διάλυση και την απαξία.
Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας συνασπισμός προσώπων, που αγωνιούν για το προσωπικό τους μέλλον. Δεν είναι μια ομάδα επαγγελματιών πολιτικών που αρνούνται να δούνε τις εξελίξεις χωρίς αυτούς. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός σας.
Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη σας ανέδειξε και σε αυτήν οφείλετε τις όποιες θέσεις κατέχετε ή την όποια πολιτική σας ανέλιξη. Εκτός και αν θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να τα καταφέρετε και χωρίς το ΠΑΣΟΚ…
Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είστε μόνο εσείς αλλά τα χιλιάδες στελέχη, οι φίλοι , οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, που χωρίς να ζητούν τίποτα θέλουν απλά να παλέψουν για μια δημοκρατική και προοδευτική διέξοδο από την κρίση που εσείς δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε.
Είναι όλοι αυτοί που βάζουν το συλλογικό καλό πάνω από τις προσωπικές επιδιώξεις και απαιτούν να αρθείτε έστω και καθυστερημένα στο ύψος των περιστάσεων.
Χωρίς εγωισμούς, χωρίς μικρότητες, χωρίς προαπαιτούμενα.
Τώρα στην πιο κρίσιμη ώρα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της παράταξης, η προοπτική της, η δυνατότητα να μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της.
Αρκετά ακούσαμε, αρκετά είδαμε, αρκετά οργιστήκαμε, αρκετά ανεχτήκαμε.
Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αντίληψη της κρισιμότητας της κατάστασης και υπέρβαση της στενής ατομικής λογικής του καθένα.
Απαιτείται μια νέα αναζήτηση πολιτικής ενότητας, απαιτείται η κατάθεση όλης της αλήθειας στο λαό, απαιτούνται ξεκάθαρες κουβέντες για το που θα πάμε και το τι θα κάνουμε.
Απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας συλλογικότητας που θα μπορέσει να σχεδιάσει, να οργανώσει, να υλοποιήσει πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ασφαλή κατεύθυνση τη χώρα και το λαό.
Απαιτείται να ξαναανακαλύψετε την ευθύνη σας απέναντι στο λαό και τον τόπο.
Κρίνεστε από τη στάση σας, κρίνεστε από τα έργα σας, κρίνεστε από το λαό.

Απο 5.000 - 6.000 ευρώ το πλαφόν για τους αγρότες

Μεταξύ των 5.000 και των 6.000 ευρώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» το εισοδηματικό «κατώφλι» για την ένταξη των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου αγροτών σε καθεστώς τήρησης βιβλίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν από την πλατεία Συντάγματος για τις προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προσέρχεται στο διάλογο που βρίσκεται εξέλιξη για το νέο ΕΦΣ (Εθνικό Φορολογικό Σύστημα) με έτοιμη διάταξη που βάζει τέλος στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και ουσιαστικά εξομοιώνει τους παραγωγούς με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
Προκειμένου, ωστόσο, να λειανθούν οι αντιδράσεις και, παράλληλα, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους αγρότες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο προσδιορισμός του εισοδήματος θα γίνεται λογιστικά.
Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου είναι το όριο αυτό να κυμανθεί από 5.000 έως 6.000 ευρώ.
Δηλαδή, όσοι περνούν το «κατώφλι» αυτό, εκτός από τα βιβλία εσόδων-εξόδων, θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία για κάθε πώληση που πραγματοποιούν. Τα δε κέρδη τους θα φορολογούνται με το συντελεστή που ισχύει για όλους τους επιτηδευματίες (αναμένεται να ορισθεί στο 25%).
Οι υπόλοιποι αγρότες (όσοι δηλαδή έχουν εισόδημα κάτω των 5.000-6.000 ευρώ) θα συνεχίσουν (εφόσον το επιθυμούν, φυσικά, καθώς και σήμερα παρέχεται η δυνατότητα επιλογής) να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τον όγκο παραγωγής τους και τις αντικειμενικές τιμές που εκδίδει ετησίως το υπουργείο Οικονομικών.
Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης έχουν να κάνουν κυρίως με τον περιορισμό της φοροαποφυγής (το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τα εισοδήματα για τα οποία φορολογούνται οι περισσότεροι αγρότες είναι νομότυπα πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά), ενώ προσθέτουν ότι –με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για κάθε συναλλαγή- δημιουργείται κι ένας τρόπος περιορισμού της ψαλίδας των τιμών μεταξύ ραφιού και χωραφιού.
Πέρα από αυτά, βέβαια, είναι γνωστό –και έχει επίσης γράψει σχετικά το Agronews και η εφημερίδα Agrenda- ότι η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών (όπως και των περισσότερων «προνομιακών» φορο-μεταχειρίσεων) αποτελούσε απαίτηση της τρόικας η οποία το συνδέει και με τις αλλαγές στην απόδοση και την επιστροφή του ΦΠΑ.
Μένει να δούμε τώρα με ποια στάση και, κυρίως, με ποιες προτάσεις θα προσέλθουν στο διάλογο τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης. Θυμίζουμε εδώ ότι μέχρι πρόσφατα πολλοί συνδικαλιστές, στελέχη της Μεσογείων ακόμα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Α. Ροντούλης διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του τρόπου φορολόγησης των αγροτών…


ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Alco: Τέταρτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας

Τέταρτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική έρευνα που διενήργησε στην Β΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας, η εταιρία Alco για λογαριασμό της τηλεόρασης του Star.

Συγκεκριμένα στην καταγραφή τάσεων της χρονικής περιόδου από 25 Ιανουαρίου έως 31 Ιανουαρίου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 13,6%, το ΚΚΕ 9,5%, η ΔΗΜ.Α.Ρ 8,4%, άλλο κόμμα 8,1%, ΠΑΣΟΚ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 7,3%, το ΛΑΟΣ 4,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 35,4%.
Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,5%, το ΚΚΕ 13%, η ΔΗΜ.Α.Ρ 11,5%, το ΠΑΣΟΚ 11%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10%, ο ΛΑΟΣ 6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 5% η Δημοκρατική Συμμαχία 3%, άλλο κόμμα 11% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11%.

Φ. ΝΟΚΑ: "Θα γίνουν ελάχιστες και αναγκαίες αλλαγές…"

Οι Δήμοι αποφασίζουν για τις νέες συγχωνεύσεις σχολείων


• «Θα γίνουν οι ελάχιστες και οι αναγκαίες αλλαγές στα σχολεία».
Αυτό τόνισε χθες στον «Π.Λ.» η κα Φιλιώ Νόκα, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, με αφορμή τις προβλεπόμενες από την εκπαιδευτική νομοθεσία μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2012-13.
Όπως αναφέρεται και σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα Δημοτικά Συμβούλια είναι αρμόδια για να αποφασίσουν ποια σχολεία θα συνενωθούν με άλλα και ποια θα κλείσουν.
«Οι κοινωνίες θα αποφασίσουν. Πρόκειται για αλλαγές σε κάποια μικρά σχολεία, όπου υπάρχει και η βούληση της τοπικής κοινωνίας» είπε η κα Νόκα.
Η διαδικασία…
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι διευθυντές των σχολείων μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν καταχωρήσει στο σύστημα καταγραφής τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς τους και παράλληλα να υποβάλλουν τις προτάσεις στα αρμόδια δημοτικά συμβούλια. Αφού αυτά γνωμοδοτήσουν, θα συγκεντρώσουν τις αποφάσεις και θα τις διαβιβάσουν μέχρι 24 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Παιδείας και στις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις.
Μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων δήμων.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή των εκ των υστέρων διαμαρτυριών».
Δεν υπάρχουν…
Τέλος, η κα Νόκα, κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στα σχολεία της Ηπείρου, εξήγησε, ότι δεν υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών, παρά μόνο όσα δημιουργούνται από επαπειλούμενες κυήσεις, τα οποία καλύπτονται άμεσα. «Μάλιστα, σε κάποιες ειδικότητες, όπως στα Γαλλικά, υπάρχει πλεόνασμα» κατέληξε η κα Νόκα.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

ΠΑΣ Γιάννενα: Ανακοίνωσε την απόκτηση του 25χρονου επιθετικού Φαμπρίτσιο Τζαμπρέλα -Έμεινε ο Μπακαγιόκο


*Παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα και με την βούλα για τους επόμενους έξι μήνες είναι ο 25χρονος Ιταλοελβετός επιθετικός Φαμπρίτσιο Τζαμπρέλα.
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει:
"Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Φαμπρίτσιο Τζαμπρέλα για τους επόμενους έξι μήνες".
Ο 25χρονος Ιταλοελβετός επιθετικός προέρχεται από τη Σιόν έχοντας τα τελευταία δυόμιση χρόνια 53 συμμετοχές και 3 γκολ με την ελβετική ομάδα (12 εκ των οποίων την τρέχουσα σεζόν).
Εκτός από τη Σιόν έχει αγωνιστεί στη Σερβέτ (34 συμμετοχές, 9 γκολ) και την Μπρέσια (115 συμμετοχές, 4 γκολ), ενώ είναι 27 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα U-21 της Ελβετίας.


*Στον ΠΑΣ Γιάννενα παραμένει ο Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο δίνοντας ένα τέλος στο μεταγραφικό θρίλερ.
Ο Ιβοριανός επιθετικός αποφάσισε να παραμείνει στην ομάδα, ύστερα από την υπόσχεση που πήρε από τον κ. Γιώργο Χριστοβασίλη ότι θα λάβει σε δύο ισόποσες δόσεις τα χρήματα που του οφείλονται, στις 15 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου.

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: «Κατάργηση υποχρεωτικής διετίας νεοδιόριστων (2011 - 2012)»

Χωρίς κοινωνική ευαισθησία η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για κατάργηση της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην περιοχή του πρώτου διορισμού τους.
Αφού το υπουργείο παιδείας (όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου) βλέπει την οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών γιατί επιμένει στη διετή υποχρεωτική παραμονή των νεοδιόριστων;
Μήπως δεν γνωρίζει ότι πρέπει να συντηρούν δύο σπίτια ;
Ίσως να νομίζει ότι ο μισθός των 640 ευρώ είναι αρκετός για διαμονή , διατροφή , τηλέφωνα, ρεύμα , νερό , θέρμανση και μετακινήσεις.
Μάλλον θα θεωρεί ότι το οικογενειακό επίδομα που δίνει στον εκπαιδευτικό με παιδιά , είναι αρκετό για να τα θρέψει και έτσι δε χρειάζεται περισσότερα.
Γι' αυτό το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπλέον φόρο νεοδιόριστου 150 ευρώ επειδή του περισσεύουν .
Δεν πρόκειται βέβαια να αναφέρουμε την ψυχολογική κατάπτωση των νεοδιόριστων αλλά και των οικογενειών τους ,μια και αυτό σίγουρα δεν ενδιαφέρει το υπουργείο.
Γιατί επιμένει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας ότι ο νεοδιόριστος παραμένει στη ίδια σχολική μονάδα;
Δεν γνωρίζει ότι καλύπτουμε λειτουργικά κενά και όχι οργανικά;(ότι ακριβώς και ένας αναπληρωτής) .
Δεν γνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι ότι θα μετακινηθούμε σε άλλο σχολείο και σε άλλη πόλη ή χωριό ;
ΔΕ ΖΗΤΑΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ
ζητάμε :
να μας επιτραπεί το δικαίωμα μετάθεσης και απόσπασης μετά από τον πρώτο χρόνο παραμονής .
(δηλαδή ίση μεταχείριση και αξιοκρατία στην εκπαίδευση)


«Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί»

ΕΦΟΡΙΑ: Κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι

Αντιμέτωποι με την εφορία θα βρίσκονται πλέον όσοι δεν πληρώνουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, την είσπραξη του χρέους θα αναλαμβάνει η αρμόδια ΔΟΥ, η οποία θα μπορεί να λαμβάνει ακόμη και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Μετά την παρέλευση της τετράμηνης προθεσμίας, η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος, θα αποστέλλουν την κατάσταση των οφειλετών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η υπηρεσία θα βεβαιώνει το τέλος και οι εφορίες θα μεριμνούν για την είσπραξή του, ενώ θα μπορεί να επιβληθούν ακόμη και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε όσους φορολογούμενους δεν πληρώνουν το τέλος ακινήτων.
Στα ορεινά η θερμοκρασία έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου.



Ακραία καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα στην Ήπειρο. Χθες όλη τη μέρα στα Γιάννινα και τις υπόλοιπες περιοχές επικράτησε «ήλιος με δόντια».
Οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές κυρίως στα ορεινά των Ιωαννίνων, όπου χθες έφθασαν μέχρι και -14 βαθμούς Κελσίου.
Η κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, έρχεται από σήμερα και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε επισημαίνει:
«Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινόμενων, σύμφωνα με το οποίο ορεινές, ημιορεινές ακόμη και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου θα επηρεαστούν από αύριο Τετάρτη από κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις, οι οποίες θα υποχωρήσουν από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, συνιστά σε όλους τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες».

ΟΑΕΔ: Αλλάζει από σήμερα ο τρόπος εξυπηρέτησης των ανέργων

Αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας των ανέργων με τον ΟΑΕΔ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους καθιερώνεται από σήμερα Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου. Ειδικότερα:
- Η διαδικασία εγγραφής στα Μητρώα Ανέργων απλοποιείται καθώς απαιτείται μόνον επίδειξη δικαιολογητικών.
- Η διαδικασία ανανέωσης των δελτίων ανεργίας γίνεται στο εξής ανά τρίμηνο για όλες τις κατηγορίες ανέργων. Αυτό σημαίνει βελτίωση της εξυπηρέτησης για τον επιδοτούμενο άνεργο που όφειλε να εμφανίζεται στις υπηρεσίες μία φορά το μήνα για να εξασφαλίσει την είσπραξη του επιδόματος. Στο εξής με την αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στον ΟΑΕΔ θα κατοχυρώνει την καταβολή του επιδόματος όχι μόνον για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και για το δίμηνο που ακολουθεί. Έτσι ένας άνεργος με αναγνωρισμένο δικαίωμα επιδότησης για 12 μήνες θα προσέλθει στις υπηρεσίες συνολικά 5 φορές το διάστημα αυτό (η πρώτη για την υποβολή της αίτησης) έναντι 13 εμφανίσεων που θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει με το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς.
- Παράλληλα, η καταβολή των πληρωμών (επιδόματα και παροχές) αυτοματοποιείται για να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολίτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Αγρότες, που είχαν εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ το 2010, θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ

Από τη στιγμή που οι αγρότες έχουν ασφάλιση ΟΓΑ δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων, ώστε να μπορούν να έχουν κάρτα ανεργίας. Αυτό ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι κ.κ. Μ. Σκραφνάκη, Ε. Αυγενάκης και Ζ. Τζηκαλάγιας, σχετικά με τη μη χορήγηση κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Όμως, όπως επισήμανε ο υπουργός, θα δημιουργηθούν ειδικές λίστες από τον ΟΑΕΔ, στις οποίες θα αναγράφονται οι αγρότες που είχαν εισοδήματα το 2010 κάτω από 10.500 ευρώ και έτσι θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε στη Βουλή τα εξής:
«Αναφορικά με τα πρόγραμμα «Δημιουργίας Θέσεων Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα», που πρόκειται να τεθούν σύντομα σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα, μπορούν να συμμετέχουν και αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500 ευρώ στο οικονομικό έτος 2010, θα προσκομίζουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ, αφού καταχωρηθούν σε ειδική κατάσταση συμμετοχής στη δράση».
Αυτό όμως που δεν διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας είναι αν αυτές οι λίστες θα είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή αν τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ θα έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών του ΟΓΑ.
Να θυμίσουμε ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων 57.400 συνολικά άνεργοι αναμένεται να εξασφαλίσουν απασχόληση για διάστημα πέντε μηνών. Το επίδομα κοινωφελούς εργασίας ανέρχεται σε 625 ευρώ το μήνα.
Στα Προγράμματα της Κοινωφελούς Εργασίας περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
- έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών,
- δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
- υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.
- δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από Φορείς μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα κι εν γένει κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα), οι οποίοι έχουν συνάψει Μνημόνια Συνεργασίας με τους Φορείς Απασχόλησης.

Eurostat: Εκτοξεύτηκε στο 19,2% τον Οκτώβριο του 2011, η ανεργία στην Ελλάδα

Στο 19,2% ανήλθε ο δείκτης ανεργίας τον Οκτώβριο του 2011 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη χώρα της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία, μετά την Ισπανία (22,7%).
Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα μέσα σε ένα 12μηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου 2012, η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2011 έφτανε το 18,2%, δηλαδή υπολογίζεται χαμηλότερη κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
Τον ίδιο μήνα, η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο δείκτη ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους κάτω των 25 ετών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 47,2%, μετά την Ισπανία (48,3%).
Στους άνδρες, ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα έφτασε το 17,2% και στις γυναίκες το 22,1%.

Αιμορραγία 1,5 δισ. ευρώ για τα Ταμεία

Πάνω από 100.000 οι ασφαλισμένοι - φαντάσματα.

Ξεπερνούν τους 100.000 οι ασφαλισμένοι-«φαντάσματα», που κοστίζουν στα ασφαλιστικά ταμεία 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 60.000 ανάπηροι-«μαϊμού» έχουν καταφέρει να πάρουν σύνταξη.
Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ για τις διαστάσεις που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια η λεηλασία των Ταμείων.
Είναι χαρακτηριστικό πως για 32 ολόκληρα χρόνια μία γυναίκα συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του άνδρα της, ο οποίος είχε πεθάνει το 1978. Παράλληλα καταγράφεται «ρεκόρ» συνταξιούχων άνω των 100 ετών.
Η πιο ακραία περίπτωση που αποκαλύφθηκε πέρσι... αφορούσε την καταβολή της σύνταξης σε ασφαλισμένο που είχε πεθάνει το 1999.
Σε πολλές περιπτώσεις οι... συνήθεις ύποπτοι είναι οι σύζυγοι των συνταξιούχων, αλλά υπάρχουν και περιστατικά που τα χρήματα κατατίθενται κάθε μήνα στην τράπεζα και δεν εισπράττονται από κανέναν.
Εκτός από τη χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα», η χώρα μας έχει... καταφέρει να έχει και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρικών συντάξεων στην Ευρώπη. Μάλιστα παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις σε επίπεδο νομών και είναι χαρακτηριστικό πως το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στο ΙΚΑ ξεκινά από το 8,9% στην Αθήνα και αγγίζει το 20,4% στο Ηράκλειο.
Σε μια προσπάθεια να «νοικοκυρευτεί» το ασφαλιστικό σύστημα, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην απογραφή όλων των συνταξιούχων και δημιουργεί εθνικό μητρώο.
Παράλληλα, άλλαξε η διαδικασία για τις αναπηρικές συντάξεις -που «περνάνε» πλέον από ένα ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης- σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ποσοστό τους από το 14% στο 9%.