Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΒΟΤΟΝΟΣΙ  4 - 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (13η αγωνιστική)
1. Δαβάκης: 29
2. Κόνιτσα: 29
3. Περιστέρι: 29 (12)
4. Πανζαγορισιακός: 26
5. Πετσάλι: 21
6. Μηλιά: 19
7. Ζίτσα: 17 (12)
8. ΠΑΣ Γραμμένο: 17
9. Κεφαλόβρυσο: 16
10. Καρίτσα: 16
11. Ανάργυροι: 14
12. Βοτονόσι: 6
13. Μάρμαρα: 4
14. Μπισδουνάκι: 0

ΝΔ: Έτοιμα τα ψηφοδέλτια

Η εκλογική ετοιμότητα στη Λ. Συγγρού έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά και την αποσαφήνιση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ότι ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου ολοκληρώνεται μαζί με το PSI.
Τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες έχουν συμπληρωθεί και απομένει ο τελικός έλεγχος από τον πρόεδρο της Ν.Δ. που ενδέχεται να προσθέσει και κάποια ηχηρά ονόματα. Ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών θεωρείται από πολλούς στη Λ. Συγγρού η 11η ή η 18η Μαρτίου.
Η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, τελευταία της MRB, ότι η Ν.Δ. αυξάνει θεαματικά τον αριθμό των εδρών της (140 δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση) ανεβάζει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων να πολιτευθούν.
Οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτοδίκαια υποψήφιοι, αν και αναμένεται η εθελούσια αποχώρηση του Δημήτρη Σιούφα.
Οι πιο δύσκολες μάχες είναι φανερό ότι θα δοθούν στην Α' και Β' Αθηνών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα κερδίσουν ή όχι έδρες οι αποκαλούμενοι «φίλοι του προέδρου».

...........
Στα Ιωάννινα αναμένεται να κατέλθει υποψήφιος ο δημοσιογράφος Στέλιος Λέφκοβιτς, συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη Θεσπρωτία εκτός από τον πρώην υφυπουργό Αντώνη Μπέζα τη μονοεδρική αναμένεται να διεκδικήσει και ο Κώστας Μπέσης.
Στην Πρέβεζα θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο η Μαρία Πετρόζου και στην Άρτα θα διεκδικήσει έδρα η Ευαγγελία Καραμπίνα, κόρη του πρώην βουλευτή.
.............

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112787704

Ε.Μ.Υ.: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

 Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, κατά τις νυχτερινές ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
Τη Δευτέρα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας.
Την Τρίτη, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη Δυτική Ελλάδα, το Ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς στα Δωδεκάνησα.
Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Τετάρτη, μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα Δυτικά.
Ειδικότερα, για την περιοχή της Αττικής ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται τη νύχτα της Κυριακής, 18  και κατά περιόδους τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών

Συνελήφθη, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από στελέχη της Λιμενικής Αρχής ένας 52χρονος αλλοδαπός οδηγός ΙΧΕ οχήματος, διότι μετέφερε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια συνόδευσε προκειμένου να επιβιβαστούν από κοινού σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία μία αλλοδαπή, η οποία κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα, η οποία επίσης συνελήφθη.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε και το όχημα του 52χρονου.

Επιστροφή στα συσσίτια - προγράμματα από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος επισπεύδονται για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά ασιτίας που έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία!!!

Στην εποχή του συσσιτίου επιστρέφει η Ελλάδα.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια για παιδιά που ζουν μέσα στην εξαθλίωση και τη φτώχεια, αλλά και για οικογένειες ανέργων, σχεδιάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.
Οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος επισπεύδονται για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά ασιτίας που έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν άστεγοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μπει σε καθεστώς εφεδρείας.
Όλοι αυτοί, όπως γράφει σήμερα το «Πρώτο Θέμα» θα λαμβάνουν κουπόνια αξίας 3-5 ευρώ, τα οποία θα εξαργυρώνουν σε σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, γαλακτοπωλεία και φούρνους.
Οι μαθητές θα μπορούν να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους στα κυλικεία των σχολείων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 3 - 1

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - ΣΤΑΥΡΑΚΙ  1 - 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (17η αγωνιστική)
1. Κόντσικα: 45
2. Α.Ε. Καμποχωρίων: 44
3. Ραφταναίοι 38 (16)
4. Σταυράκι: 35
5. Πρωτόπαπα: 34
6. Ζωοδόχος: 30
7. Πωγωνάτος: 25
8. Αγία Μαρίνα: 23 (16)
9. Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 23
10. Αμπελόκηποι: 22 (16)
11. Ασβεστοχώρι: 22
12. Αμφιθέα: 19
13. Περίβλεπτος: 19
14. Καρυές: 16 (16)
15. Νησί: 13 (16)
16. Πανφρουριακός: 10
17. Α.Ε. Ρίζα:10 (16)
18. Πεντέλη: 1

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη φυγόποινου

Συνελήφθη χθες (17-12-2011) το μεσημέρι στην Παραμυθιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παραμυθιάς, φυγόποινος ημεδαπός, ηλικίας 26 ετών, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά (7) ετών, για διάπραξη κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, πράξεις έλαβαν χώρα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης στις 23-12-2003. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Θανατηφόρο Τροχαίο


Σήμερα (18-12-2011) νωρίς το πρωί στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 19χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και στη συνέχεια έπεσε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου οδηγού και το σοβαρό τραυματισμό του 19χρονου συνοδηγού του οχήματος.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Marc: Η μεγάλη χρεοκοπία του δικομματισμού

Σε ιστορικό ναδίρ ο δικομματισμός (ΝΔ 20,7%, ΠΑΣΟΚ 11%), ο Λουκάς Παπαδήμος προηγείται με τεράστια διαφορά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, η κοινή γνώμη γυρίζει την πλάτη στα κόμματα εξουσίας και αναζητεί νέα πολιτικά σχήματα. Είναι τα σημαντικότερα ευρήματα της Marc για το «Εθνος της Κυριακής»

Σκηνικό πλήρους ανατροπής στο πολιτικό τοπίο φέρνουν στην επιφάνεια τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από τη Marc ΑΕ για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής».
Καθώς υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες της κρίσης, οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες στο κομματικό σύστημα και προσβλέπουν στη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων.

Υπέρ της συγκρότησης σχηματισμών διαφορετικής αντίληψης τάσσεται το 75% των ερωτηθέντων, δηλαδή τρεις στους τέσσερις πολίτες.
Αναζητούν το καινούργιο για να μην επαληθευτούν οι φόβοι ότι επέρχεται το οικονομικό και κοινωνικό κραχ.


Η τάση είναι εξίσου ισχυρή και στα δύο κόμματα εξουσίας. Ομως συνεπαίρνει και τα μικρότερα κόμματα, που έτσι κι αλλιώς εμφανίζονται ενισχυμένα στις παρούσες συνθήκες.
Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός.
 Ένας στους δύο δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα τον υπερψηφίσει, αν θελήσει να συμμετάσχει στις εκλογές ως επικεφαλής συνδυασμού.
Το ποσοστό, που συγκεντρώνει, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν στην πρόθεση ψήφου.


Ζητούν συνεργασία
Η προσδοκία να επιτύχει στην αποστολή της η παρούσα κυβέρνηση εκφράζεται κατ' απόλυτη πλειοψηφία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα για τη διάρκεια που θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι περισσότεροι (40,3%) πιστεύουν ότι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν με την εξάντληση της τετραετίας.
Η φιλοσοφία των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, επάνω στην οποία έχουν οικοδομηθεί τα εκλογικά συστήματα της μεταπολίτευσης, έχει φθαρεί χαρακτηριστικά στην κοινή γνώμη.
Στο 62% εξακοντίζεται το ποσοστό αποδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ισχυρότερη παρουσιάζεται στον χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (69,9%) και της ήσσονος αντιπολίτευσης (70,7%). Αλλά και στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν οι μισοί (47,5%) αποδέχονται την ιδέα.

Τείνει να δημιουργηθεί διάθεση για υπέρβαση του κομματικού φανατισμού, που κυριάρχησε στην πορεία του νεοελληνικού κράτους από τη σύστασή του ακόμα.
Διάχυτος παρουσιάζεται ο φόβος που διακατέχει την κοινή γνώμη από τον καταιγισμό στις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το 64,4% θεωρεί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Σημαντικό μέρος των ελπίδων του για την έξοδο από την κρίση και την πορεία προς την ανάπτυξη εναποθέτει ο Ελληνας πολίτης στην παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της.
Τρεις στους τέσσερις Ελληνες προσβλέπουν στη συγκρότηση νέων κομμάτων για τη μεταμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
Την πεποίθηση ότι καινούργιοι κομματικοί φορείς μπορούν να διαδραματίσουν εξυγιαντικό ρόλο, εκφράζει το 75% των ερωτηθέντων.
Στη βελτίωση των σημερινών κομμάτων εναποθέτει ελπίδες μόνο το 14,7%. Το αίτημα της ανανέωσης σαρώνει ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από το ΠΑΣΟΚ (76,0%) και τη Νέα Δημοκρατία (70,6%) μέχρι τον χώρο των μικρότερων κομμάτων, όπου δεσπόζουν οι φορείς της Αριστεράς.

Ισχυρό είναι το λαϊκό έρεισμα που διαθέτει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, την ώρα που τα κόμματα και οι ηγέτες τους διέρχονται περίοδο δεινής κρίσης.
Θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός σε σύγκριση:
•Με τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 54,3% έναντι 21,7%.

•Με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ποσοστό 71,8% έναντι 3,8%.
Στο δίλημμα μεταξύ Α. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου με ποσοστά 38,3% και 10,7%, αντίστοιχα.
Oμως υπάρχουν τα ενδιαφέροντα στοιχεία της επιφύλαξης και του δισταγμού. Το 51,0% κατατάσσεται στην κατηγορία «Δεν απαντώ».


ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Χάνουμε χρόνο, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει πέρα από το Μάρτιο»

Φόβους ότι χάνεται χρόνος και ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν μπορεί να πάει πέρα από το Μάρτιο, εκφράζει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», λέει χαρακτηριστικά:
«Με κάλυψε η τοποθέτηση Σαμαρά. Η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού, αλλά δεν κοιμόμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο».
Παράλληλα, χτυπά καμπανάκι για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι αν δεν αναστραφεί η οικονομική πορεία, εντός του επόμενου έτους κινδυνεύουν με κατάρρευση βασικές δομές του κοινωνικού κράτους.
Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι οι εκλογές για νέο αρχηγό πρέπει να γίνουν από τη βάση.
Σχετικά με τα όσα έγιναν από την τελευταία διετία αναγνωρίζει ότι «η φλυαρία χωρίς έργα έφαγε την κυβέρνηση Παπανδρέου».

Ερωτήματα προς τον Αντιδήμαρχο Πωγωνίου κ. Γκόγκο

κ. Γκόγκο συμμερίζομαι απόλυτα τον προβληματισμό σου, σχετικά με το να μη μετατραπεί η τοπική αυτοδιοίκηση σε μέρος του συνολικού οικονομικού προβλήματος της χώρας μας. Πως όμως μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία να δημιουργήσει, να εμπνεύσει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, χωρίς τους απαραίτητους πόρους ;
Και βέβαια σήμερα ο καθένας κρίνεται από τις προτάσεις του.
Μόνο που εγώ, πραγματικά το λέω, με αυτά που έχω δει και ακούω, δεν έχω ακούσει καμία μα καμία πρόταση τουλάχιστον αναπτυξιακή, να συζητείται στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια που έρχομαι και ειλικρινά λυπάμαι για αυτό.
Θα μου πείτε όμως, αυτό που ήδη συζητάει όλος ο κόσμος, λεφτά δεν υπάρχουν… και όμως πολλά προβλήματα και ειδικά θέματα αναπτυξιακά , θα μπορούσαν να λυθούν και χωρίς χρήματα, αρκεί να το θέλει όλη η Δημοτική Αρχή.
κ. Γκόγκο, μιας και μας καλείται όλους, να μη γίνουμε μέρος του προβλήματος αλλά να βγούμε μπροστά με προτάσεις και λύσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ο Δήμαρχος τι κάνει για αυτό, εκείνος έχει προτάσεις ; Γιατί εμείς έχουμε και το λέω μέσα από τα προηγούμενα σημειώματα που έχω στείλει.
Και σας το λέω ακόμη μια φορά και πρέπει να το καταλάβετε, στο Πωγώνι δεν υπάρχει αύριο χωρίς την κτηνοτροφία.
Είτε το θέλουμε είτε όχι.
Υπάρχει βέβαια και ο άλλος δρόμος προς την ανάπτυξη, π.χ. ο δρόμος του ιδιώτη.
Έχετε πλησιάσει σαν Δημοτική Αρχή κάποιους ιδιώτες για να δείτε εάν υπάρχει ενδιαφέρων;
Έχετε συζητήσει με αναπτυξιακές εταιρείες η αναπτυξιακές όποιας άλλης μορφής να σας δώσουν τα φώτα τους;
Έχετε δει το τουριστικό θέμα της περιοχής μας βραχυχρόνια και όχι μακροχρόνια, σαν κάποια μορφή ανάπτυξης;
Μιας και όπως πολύ σωστά αναφέρετε ότι το 80 % (και πλέον θα έλεγα εγώ ) της εξυπηρέτησης του πολίτη και όχι μόνο εκτελείται από την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζετε πως τα χωριά μας γεροντοκρατούνται και οι όποιοι νεολαίοι μας έχουν πάρει τα μάτια τους και τα πράγματα τους και έχουν φύγει για άλλες πολιτείες ;
( ίσως εάν συνεχιστεί αυτό να φύγουμε και εμείς που ήλθαμε ).
Σας παρακαλώ κ. Γκόγκο και εάν μπορείτε, βάλτε τα λεωφορεία του Δήμου να κάνουν δρομολόγια από τα χωριά μας, προς τους άξονες, Ιωάννινα –Κόνιτσα , Ιωάννινα – Κακαβιά , τουλάχιστον να βρίσκουν το λεωφορείο της Κακαβιάς για την μετάβαση τους προς Ιωάννινα και προς το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, για τον Γιατρό και συνταγές φαρμάκων.
Είμαστε που είμαστε ξεχασμένοι από την κεντρική εξουσία και από το ΚΤΕΛ, μη μας ξεχνάτε και εσείς.
Πραγματικά χαίρομαι σαν Πωγωνήσιος αλλά και σαν νέος επιχειρηματίας, τις όποιες ανησυχίες έχετε για την περιοχή μας, είστε όμως από ότι έχω καταλάβει μόνος σας, να είστε σίγουρος πως έχετε ήδη έναν ακόμη κοντά σας.


Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Διήμερη περιοδεία στην Ήπειρο την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών» κ. Γιάννης Δημαράς θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου διήμερη περιοδεία στην Ήπειρο. Την Δεύτερα θα επισκεφτεί διαδοχικά τους νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, όπου θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους των πρωτευουσών και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις Τύπου.
Την Τρίτη θα επισκεφθεί τα Γιάννινα και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Ιωαννίνων, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και το μεσημέρι θα επισκεφθεί τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμψηφισμός με το Δημόσιο; Ξεχάστε το!

«Στα χαρτιά» θα μείνει -όπως όλα δείχνουν- το μέτρο του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων. Δεδομένης και της οικονομικής κατάπτωσης του κράτους, το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζει το μέτρο όπως το συμφέρει, «παγώνοντας» δηλαδή τις πληρωμές του όταν δεν έχει λεφτά ή του χρωστάνε οι ιδιώτες, ενώ τα απαιτεί στο ακέραιο και όταν τους χρωστά αλλά δεν τους τα πληρώνει.
Ερμηνεύοντας το «γράμμα» και –κυρίως- «το πνεύμα του νόμου» 3943/11 που ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο και έδινε ελπίδες για συμψηφισμό των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε όλα τα εμπόδια που θέτει το κράτος στους πολίτες που υπολόγιζαν να κάνουν χρήση των διατάξεών του.
'Ομως στην πράξης έχει βάλει ανυπέρβλητα εμπόδια που περιορίζουν στο ελάχιστο τις περιπτώσεις οφειλών που μπορούν να συμψηφισθούν.
«Τινάζει στο αέρα» ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος την προσδοκία που έχει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι θα μπορέσει να συμψηφίσει τα χρέη που έχει απέναντι στις εφορίες με οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ.

Το νόμισμα ου τίκτει νόμισμα

Σ' ένα παλιότερο άρθρο που είχε τίτλο «Το κράτος και το φορολογικό εφ άπαξ» είχαμε γράψει επί λέξει: "Ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, είναι ότι το κράτος ποτέ δεν συντηρούσε κανέναν, αντίθετα το συντηρούσανε πάντοτε κάποιοι άλλοι. Για να βρούμε λοιπόν ποιος συντηρεί ποιον, πρέπει να γίνει απαραίτητα ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε κατηγορίες ανθρώπων ή όπως συνηθίζουμε να λέμε κοινωνικές τάξεις. Μια ,δυο, τρεις , τέσσερις κλπ τάξεις. Αν δεν γίνει αυτός ο διαχωρισμός τότε κάθε προσπάθεια κατανόησης της σημερινής οικονομικής κρίσης είναι μάταιη, κάθε προσπάθεια εφαρμογής οποιοδήποτε φορολογικού συστήματος είναι καταδικασμένη να αποτύχει".
Και λίγο πιο κάτω: "Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι όλοι παίρνουν από όλους για να τα δώσουνε πάλι σε όλους. Δεν υπάρχει πουθενά στο ζωικό (ούτε στο φυτικό) βασίλειο περίπτωση όπου ένας οργανισμός Α θρέφει έναν άλλο οργανισμό Β και ταυτόχρονα ο Β να θρέφει τον Α οργανισμό. Αυτό πρέπει να ισχύει και στην σημερινή κοινωνία. Ή θα πάρεις από μια τάξη ή θα δώσεις σε μια άλλη τάξη. Να παίρνεις από μια τάξη και ταυτόχρονα να δίνεις στην ίδια τάξη είναι όχι μόνο παράλογο αλλά και προσβλητικό για την νοημοσύνη τόσων ανθρώπων". Σε μια οργανωμένη κοινωνία δηλαδή υπάρχει αντικειμενικά ένας αφαλός που δεν είναι τίποτε άλλο από το φορολογικό σύστημα, ένας αφαλός που συνδέει το κράτος, τον κρατικό μηχανισμό γενικότερα , με μια - δυο τάξεις, από τις οποίες θρέφεται. Η σχεδόν ταυτόχρονη κατάρρευση των καπιταλιστικών κρατών , που αντιμετωπίζουν σχεδόν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα σημαίνει ότι κάπου, κάποτε, για κάποιο λόγο κόπηκε αυτός ο αφαλός ή αν ακόμη παρέμενε δεν επαρκούσε για τις αυξανόμενες ανάγκες του κράτους!
Τι έκανε το κράτος όταν διαπίστωσε ότι ο αφαλός δεν λειτουργεί;
Κατέφευγε στην εύκολη λύση : Τον δανεισμό . Δανείστηκε μια, δανείστηκε δυο, και τότε άρχισαν τα προβλήματα. Τα δάνεια που παίρνει ένα κράτος δεν είναι σαν τα στεγαστικά δάνεια που παίρνει ο Α η Β μεροκαματιάρης κλπ. Εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά , που δανείστηκαν όχι ένα αλλά σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου, ακόμη και τα πιο πλούσια, (ξέρουμε από ποιους ?) και που δημιούργησαν τεράστιους τόκους.
Εδώ αυτόματα δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα: π.χ πρώτον, πόσο είναι σε απόλυτους αριθμούς συνολικά σ΄ όλον τον πλανήτη το ύψος του χρήματος που προορίζεται για τόκους Δεύτερον: Πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε την μάζα του χρήματος, που αφορά, που απαιτείται για την κυκλοφορία των προϊόντων , από αυτήν την μάζα του χρήματος που αφορά το σύνολο των τόκων. Το πρώτο μπορεί κατά προσέγγιση να το υπολογίσουμε. Το δεύτερο δεν μπορούμε, δεν υπάρχουν δύο ειδών χρήματα, το ένα να προορίζεται για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και το άλλο για την εξόφληση των τόκων. Ένα μόνο χρήμα υπάρχει αυτό που προορίζεται για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, το δεύτερον είναι ανύπαρκτο, είναι φανταστικό !
Η μάζα, η ποσότητα του χρήματος, που απαιτείται για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, λαμβανομένης υπόψιν και της μέσης ταχύτητας κυκλοφορίας του χρήματος , είναι κάθε φορά λίγο πολύ καθορισμένη, δεν είναι απεριόριστη.
Παλιά όταν ο τόκος ήταν σε είδος αυτός που δανείζονταν το φθινόπωρο π.χ. σπόρο για να σπείρει το χωράφι του, έκοβε το καλοκαίρι από την σοδιά του χωραφιού του, 100-200 κιλά στάρι ή καλαμπόκι και ξεπλήρωνε το χρέος του πάλι σε είδος, κι έτσι ο τόκος έμπαινε στην αγορά με την μορφή ενός υλικού αγαθού, που ήταν το σιτάρι, το καλαμπόκι. Τώρα όμως που ο τόκος είναι σε χρήμα πρέπει, αυτός που έχει δανειστεί (αφού δεν μπορεί να κόψει νέο χρήμα), θα πρέπει να αφαιρέσει χρήμα από την αγορά, από την σφαίρα της κυκλοφορίας , χωρίς να προσθέσει, να προσκομίσει στην αγορά π.χ. ούτε ένα σπυρί σιτάρι ή καλαμπόκι , χωρίς να προσθέσει ένα νέο υλικό αγαθό.
Το πρόβλημα με τους τόκους δεν είναι μόνο ότι δεν μπορούμε να τους ξεπληρώσουμε, αλλά το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι παρουσιάζεται , εμφανίζεται στην αγορά κάτι που δεν έχει ύλη, κάτι το μη χειροπιαστό, κάτι το άυλων, το αόρατο , ο τόκος !
Για να πληρωθούν όμως οι τόκοι, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς του δανειστές, και να πάρουν οι δανειστές τα λεφτά τους πίσω , θα πρέπει όπως είπαμε να αποσυρθεί χρήμα από την σφαίρα του εμπορίου. Αν αποσυρθεί όμως το χρήμα από την σφαίρα του εμπορίου, δεν θα μπορούν να ανταλλαχθούν μεταξύ τους τα προϊόντα, ή θα έχουμε ανταλλαγή είδος με είδος !
Σε περιόδους υπερπαραγωγής μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, γιατί έχουμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη μάζα προϊόντων που δεν θα μπορούν να ανταλλαχθούν
Και κάτι ακόμη. Με την σημερινή τεχνολογική ανάπτυξη, η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος είναι αστραπιαία, που σημαίνει ότι η αναγκαία μάζα, ποσότητα χρήματος, που απαιτείται για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων, είναι ακόμη μικρότερη.
Όταν αποσυρθεί όμως αυτό το χρήμα από την αγορά , και μπει στο θησαυροφυλάκιο του δανειστή, μετατρέπεται αυτόματα σε νεκρό, αδρανές χρήμα. Για να ξαναζωντανέψει θα πρέπει να ξαναριχτεί στην αγορά! Έλα όμως που η αγορά πρώτον λόγω υπερπαραγωγής , δεν προσφέρεται για δάνεια και δεύτερο ή εξόφληση ακόμη των δανείων δημιουργεί μεγαλύτερο στέγνωμα της αγοράς! Τότε δεν απομένει άλλη λύση για τους πλουτοκράτες παρά να κάνουν μια άλλη έρευνα αγοράς, να κοιτάξουν για κανένα νησί (αν είναι δυνατόν μαζί με τους κατοίκους του) , κανένα αεροδρόμιο, κανένα λιμάνι..
Μελλοντικά, όπως καταλαβαίνουμε καθ΄ ότι η μάζα των τόκων, χρόνο το χρόνο, αυξάνει εκθετικά , η κατάσταση θα χειροτερεύει, θα έχουμε μεγαλύτερο στέγνωμα της αγοράς όπως λέμε. Όλα όσα ακούμε κατά καιρούς από διάφορους απίθανους , για ανάπτυξη και κόντρα ανάπτυξη, είναι κούφια λόγια .
Ποια ανάπτυξη, εδώ δεν μπορούν να πουληθούν τα υπάρχοντα δισεκατομμύρια προϊόντων, εμείς θα παράξουμε άλλα;
Την σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση θα πρέπει να την δούμε τελικά σαν ταυτόχρονη κρίση αφενός υπερπαραγωγής και αφετέρου υπερβολικής , συσσωρευμένης μάζας τόκων.
Το δεύτερο είναι πιο επικίνδυνο από το πρώτο. Φθάσαμε σε έναν φαύλο κύκλο, που είναι αδύνατο να βγούμε..
Ο Αριστοτέλης (ο γίγαντας της ανθρώπινης σκέψης όπως τον αποκαλεί ο Μαρξ) από τότε μας είχε προειδοποιήσει : «ο δε τόκος γίνεται νόμισμα νομίσματος, ώστε και παρά φύσιν χρηματισμός έστι» (Πολιτικά Ι., κεφ δ’) για να συμπληρώσει αλλού «ότι το νόμισμα ου τίκτει νόμισμα». Την ρήση αυτή του Αριστοτέλη, δεν την γνωρίζανε οι δανειστές!
Συμπέρασμα πρώτον:
Η πληρωμή των τόκων οδηγεί στο τέλειο στέγνωμα της αγοράς, κι εδώ η άρνηση του χρέους παγκοσμίως είναι επιστημονικά επιβεβλημένη, γιατί αν αρχίσουν αύριο όλα τα κράτη να επιστρέφουν όλα μαζί τα χρέη τους δεν θα μείνει σάλιο στην παγκόσμια αγορά. Για την εξόφληση του χρέους όπως είχαμε πει και παλαιότερα , δεν φθάνουν όλα τα τυπωμένα χαρτονομίσματα του κόσμου και όλο το χρυσάφι που έχει βγει από τα σπλάχνα της γης.
Μετά από αυτήν την ανάλυση , καταλαβαίνουν οι πάντες πόσο άκομψο είναι να αρχίζουν, οι δανειστές, την επιστροφή του χρέους, από την Ελλάδα του Αριστοτέλη.
Συμπέρασμα δεύτερον:
Πρέπει να περάσουμε σταδιακά , και όσο γίνεται πιο γρήγορα σε ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, αρχίζοντας από την εφαρμογή ενός Νέου Φορολογικού Συστήματος που θα μας οδηγήσει σε νέες μορφές ιδιοκτησίας !
Σε ένα νέο μοντέλο όπου κάθε μορφή τόκου θα θεωρείται σαν παράλογος.


Βοστινιώτης Παναγιώτης
3-12-2011
ΠΗΓΗ: http://vostiniotismos.blogspot.com/2011/12/blog-post.html#more