Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Κομισιόν: Σκληρή λιτότητα έως το 2030 ...και βλέπουμε!!!

Η Ελλάδα ξαναβγεί στις αγορές το 2021!!!

Τον δρόμο της άγριας λιτότητας μέχρι το 2030 δείχνει η Κομισιόν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεσή για τη διατηρησιμότητα του χρέους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως για να μπορέσει να το ελληνικό χρέος να είναι διαχειρίσιμο θα πρέπει να συνεχιστεί η μείωση εσόδων και η τεράστια περικοπή δαπανών που φτάνει στα 8,5 δισ. ευρώ μόνο για το 2012 και στα 33 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2030, ώστε να «πιάσει» πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% του ΑΕΠ.

Η έκθεση, που συζητήθηκε στο Eurogroup, βασίζει τα σενάρια κουρέματος του χρέους σε ποσοστό 50% - 60% σε ένα σχέδιο πολύ σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής που φτάνει έως το 2030, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 113,5 δισ. ευρώ με «κούρεμα» 50% και 109,3 δισ. ευρώ με «κούρεμα» 60%.
Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει ένα πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα δεκαετιών που βασίζεται σε πολύ μεγάλη περικοπή δαπανών, προκειμένου να ξαναβγεί στις αγορές το 2021.

Το κουρείο «η Ελλάς»: Η Τρόικα «κουρεύει» και η κυβέρνηση «ξυρίζει»!

Δεν γνωρίζω αν ο - μακαρίτης - Κ. Καραμανλής δικαιώθηκε με τη γνωστή ρήση του «είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο».
Αυτό, όμως, που ζούμε σήμερα είναι η μετατροπή της χώρας μας σε ένα «απέραντο κουρείο»!
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές παίζονται και οι τελευταίες πράξεις του (νεο)ελληνικού δράματος.
Μέχρι την Τετάρτη στη σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί από το Διευθυντήριο της Ε.Ε. (Γερμανία - Γαλλία) - αλλά και την Τρόικα - το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ένα «κούρεμα» που μπορεί να φτάσει σύμφωνα με τους ειδικούς στο 50% έως και 60%!!!
Αναμφίβολα, μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμεί με ελεγχόμενη - όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται - πτώχευση της χώρας μας, αλλά, ταυτόχρονα, θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή όλων μας και πιθανόν να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Στον ίδιο… ρυθμό με τους εταίρους μας η ελληνική κυβέρνηση, συμβάλλοντας και αυτή στον… καλλωπισμό του νεοέλληνα, προχωρά στο «ξύρισμα» των κατακτήσεων των εργαζομένων
και με την - προ ολίγων ημερών - ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αφαιρεί δικαιώματα και
κατακτήσεις δεκαετιών: μεγάλες μειώσεις μισθών, συντάξεων, απολύσεις μονίμων Δημοσίων
Υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ό,τι τέλος πάντων σηματοδοτούσε το
«κοινωνικό Κράτος».
Αλλά δεν αρκείται σε αυτά: δεσμεύεται και στη λήψη νέων σκληρών μέτρων!
Είναι, τουλάχιστον, τραγικό, το σημερινό - κυβερνητικό - ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται με βαρβαρότητα στα κοινωνικά στρώματα, τους μη προνομιούχους, που το ανέδειξαν στην εξουσία τριάντα χρόνια πριν – τον Οκτώβριο του 1981, ενταφιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα όνειρα και τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού.
Ας αντιληφθεί ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για την άσκηση αυτής της πολιτικής.
Όσο γρηγορότερα το αντιληφθεί τόσο καλύτερα!


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011


ΠΗΓΗ: http://www.gdimitrakopoulos.gr/

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Έτοιμες μέχρι τα τέλη Οκτώβρη οι πρώτες λίστες της εφεδρείας

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο για την «εφαρμογή των νέων διατάξεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και την εργασιακή εφεδρεία» το αρμόδιο Υπουργείο ζητά από τις διοικήσεις των οργανισμών τις λίστες με τους εργαζομένους που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Η πρώτη «παρτίδα» αφορά τους εξής φορείς:
- Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
- Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)
- Εταιρία Παγίων ΕΥΔΑΠ
- Εταιρία Παγίων ΕΥΑΘ
- Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ)
- Αττικό Μετρό
- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης κι Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου
- Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών
- Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
- ΔΕΠΑΝΟΜ
- ΘΕΜΙΣ
- Εγνατία Οδός
- ΕΥΑΘ
- ΕΥΔΑΠ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν υπάρχει το περιθώριο χρόνου για πληρωμή εντός του Οκτωβρίου του 50% της ενιαίας ενίσχυσης

Αναλογικά με τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης θα παρακρατείται και η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται αυτές τις μέρες η διοίκηση του Οργανισμού με την Αγροτική Τράπεζα.
Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα έχει αποφασιστεί το πώς ακριβώς θα γίνεται η παρακράτηση.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης προβλέπεται να παρακρατηθεί το 50% της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ και όχι ολόκληρο το ποσό, όπως φοβούνται πολλοί παραγωγοί.
Βέβαια, η τετραήμερη απεργία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενδεχομένως να συνεχιστεί και την άλλη εβδομάδα, έχει φέρει πίσω τον προγραμματισμό του Οργανισμού Πληρωμών για πληρωμή στις 27 Οκτωβρίου.
Τώρα, η διοίκηση εκτιμά ότι δεν υπάρχει το περιθώριο χρόνου για πληρωμή εντός του Οκτωβρίου.

ΟΛΜΕ: "ΟΧΙ" σε μαθήματα το Σάββατο - Προτάσσει το «κεκτημένο του πενθήμερου» για την αναπληρώση των χαμένων διδακτικών ωρών

Την αντίθεσή της με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών εκφράζει η ΟΛΜΕ, με σχετική ανακοίνωσή της.
Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι οι καθηγητές δεν θα αποδεχθούν «οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση του κεκτημένου του πενθήμερου».
Οι καθηγητές κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου πως αντιμετωπίζει καθαρά «λογιστικά» το πρόβλημα και «δεν λαμβάνει υπόψη την παιδαγωγική και εκπαιδευτική διάσταση του θέματος», ενώ τονίζουν ότι η αναπλήρωση της ύλης θα πρέπει να γίνει με τέτοιους ρυθμούς που θα καθιστούν εφικτή την αφομοίωσή της από τους μαθητές.
Η ΟΛΜΕ κάνει ακόμη λόγο για «πιέσεις που ασκούνται από ορισμένα στελέχη της Διοίκησης προς συναδέλφους να εργαστούν τα Σάββατα για την αναπλήρωση της ύλης», επισημαίνοντας ότι «οι πιέσεις αυτές ελέγχονται ως μη σύννομες, επειδή το Σάββατο και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν συμβατική υποχρέωση να εργάζονται».
Παράλληλα κατηγορούν το υπουργείο ότι λειτουργεί «τιμωρητικά» σε σχέση με τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Δεν πήρες απόδειξη; Θα πάρεις πρόστιμο έως και 100 ευρώ!

Είναι πλέον δεδομένο ότι μετά το “κούρεμα” πολλά από τα “νούμερα” δεν θα βγαίνουν, κυρίως σε επίπεδο εσόδων.

Ο ΦΠΑ για παράδειγμα ήδη παρουσιάζεται μειωμένος στα ταμεία του κράτους και κανείς δεν σκέφτεται τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά όλοι θεωρούν δεδομένη μόνο τη φοροδιαφυγή.
Έτσι έρχονται και πάλι οι γνωστοί ελεγκτές του δρόμου με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται ακόμη και δυσβάσταχτο πρόστιμο για όποιον δεν παίρνει απόδειξη που θα φτάνει ακόμη και τα 100 ευρώ.
Παράλληλα θα ζήσουμε και πάλι μέρες της δεκαετίας του '90 καθώς θα επανέλθουν τα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Το τρίτο σχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλο παρά την αύξηση των φόρων των ακινήτων.
Με μια... απλή κίνηση με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανέβουν κάθετα περίπου 20 φόροι.
Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα έρθουν μέσα στους πρώτους μήνες του 2012 ώστε να αρχίσουν από Σεπτέμβρη να μπαίνουν τα έσοδα στα ταμεία και να έρθει και το περιβόητο... πλεόνασμα.
Ωστόσο το πλεόνασμα σχεδόν κανείς δεν το θεωρεί δεδομένο και κανείς δεν πιστεύει ότι με οποιαδήποτε ενίσχυση έμμεσων και άμεσων φόρος θα επιτευχθούν οι στόχοι και έτσι κάποιοι οδηγούνται ξανά στην εύκολη λύση στη μείωση των δαπανών του κράτους που θα σημάνει είτε νέες μειώσεις είτε ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκίνησε η συγκομιδή ακτινιδίων

Δόθηκε το «πράσινο φως», από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Πρέβεζας, ώστε από σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η συγκομιδή και η συσκευασία των ακτινιδίων στην περιοχή της Πρέβεζας.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση: «Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πρέβεζας, κος. Ιωάννης Αυγέρης, έχοντας υπόψη:


1. Την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. πρωτ. 290524/3-9-2010 (ΦΕΚ 1521/Β/7-9-2010)
2. Τα ευρήματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας αποφασίζουμε τα εξής: Ορίζουμε ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής των ακτινιδίων εμπορικής περιόδου 2011-2012 την 24-10-2011, με την προϋπόθεση ότι έχουν τον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2ο Brix). Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως ημερομηνίας απαγορεύεται η συγκομιδή ακτινιδίων κάτω αυτού του ορίου (6,2ο Brix).
Για τη διάθεση των ακτινιδίων σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, απαιτείται αυτά να έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.

ΔΟΛΙΑΝΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Παραλίγο μακελειό

Οι ... προσωπικές διαφορές έφεραν τα χειρότερα.

Κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο.



Συνελήφθη, χθες (23-10-2011) το βράδυ στο Μαζαράκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, ηλικίας 26 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοχρησία.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα σε κοινοτικό δρόμο στα Δολιανά Ιωαννίνων ο 26χρονος ημεδαπός διαπληκτίστηκε φραστικά εξαιτίας προσωπικών διαφορών με 26χρονο ημεδαπό και 30χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.
Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο 26χρονος ημεδαπός μετέβη στο αυτοκίνητό του και αφού πήρε ένα κυνηγετικό όπλο, πυροβόλησε δύο (2) φορές κατά των παθόντων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 30χρονου υπηκόου Αλβανίας στο θώρακα και στο πρόσωπο.
Ύστερα από αστυνομική έρευνα και αναζητήσεις εντοπίστηκε ο 26χρονος δράστης και συνελήφθη, ενώ το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε.
Στο σημείο του συμβάντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) κάλυκες φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου.
Ο 30χρονος παθών μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποχώρησε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου Iωαννίνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στρογγυλό τραπέζει για τους σεισμούς

 Με την παρουσία κλιμακίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου προγραμματισμένο «στρογγυλό τραπέζι» εργασίας με θέμα συζήτησης την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς. Παραβρέθηκαν οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Περιφέρειας Ηπείρου, Π.Ε. Ενοτήτων Ηπείρου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις έδρες και των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, στο Δήμο Ιωαννίνων καθώς και σε άλλους Δήμους.
 
ΠΗΓΗ:  http://www.php.gov.gr

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ρυθμίζονται τα στεγαστικά δάνεια

Ρυθμίσεις για τους δικαιούχους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.



"Τη δυνατότητα περαιτέρω ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών εξετάζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, λόγω των μεταβολών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων", όπως γίνεται γνωστό σε έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Με το ίδιο έγγραφο σημειώνεται πάντως ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για την επιμήκυνση της διάρκειας εξυπηρέτησης των χορηγηθέντων δανείων, την αναστολή εξυπηρέτησης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, στα δάνεια για αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης του δανείου, κατ΄ επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 40 έτη.
Στα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια η διάρκεια αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατόν να επιμηκύνεται για 5 ή 10 έτη, πέραν της υπολειπόμενης διάρκειας εξόφλησης δανείου, κατ΄ επιλογήν του δανειολήπτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 26 έτη. Στα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων, η διάρκεια αοποληρωμής του άληκτου κεφαλαίου των δανείων είναι δυνατό να επιμηκύνεται για 5 έτη, με το ισχύον επιτόκιο της εξυπηρέτησης. Σε κάθε περίπτωση η συνολική διάρκεια εξόφλησης του δανείου δεν θα υπερβαίνει τα 15 έτη.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής των παραπάνω δανείων παρέχεται σε δανειολήπτες που σωρευτικά τα δάνεια τους άρχισαν να εξυπηρετούνται από 1.1.2005 μέχρι και 1.7.2010, η μηνιαία δόση των δανείων τους ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 400 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, των 250 ευρώ για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και των 150 ευρώ για τα δάνεια των μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων. Επίσης παρέχεται σε δανειολήπτες που η ηλικία τους, κατά τη λήξη της διάρκειας του δανείου, δεν θα υπερβαίνει το 80ο έτος για τα στεγαστικά και τα ενυπόθηκα επισκευαστικά δάνεια και το 75ο έτος για τα δάνεια μικροεπισκευών - μικροβελτιώσεων.
Η δυνατότητα επιμήκυνσης μπορεί να παρέχεται σε ειδικές περιπτώσεις δανειοληπτών, για όλα τα δάνεια του στεγαστικού τομέα, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης εξυπηρέτησής τους και το ύψος του ποσού της μηνιαίας δόσης για λόγους υγείας ή οικογενειακούς λόγους, σε περιπτώσεις δανειοληπτών πολύτεκνων, τρίτεκνων, ειδικών αναγκών.
Επίσης όταν η μηνιαία δόση από το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων, που συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των αποδοχών τους, υπερβαίνει τα 6/10 αυτών και ακόμη όταν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ρύθμιση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης επιμήκυνσης.
Σε ό,τι αφορά στην αναστολή εξυπηρέτησης δανείων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διευκρινίζει ότι εφόσον υπάρχει πρόδηλη αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές υποχρεώσεις, είναι δυνατή η εξέταση από το Δ.Σ.-κατά περίπτωση- αιτημάτων αναστολής εξυπηρέτησης του δανείου- όχι πέραν των 2 ετών- και εντός της επιτρεπόμενης από το Νόμο ανώτερης διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου, με επιμήκυνση της διάρκειας και με κατά περίπτωση καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου αναστολής.
Επίσης για τοκοχρεολυτικές δόσεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, η ρύθμιση καταβολής θα μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του δανειολήπτη, είτε μέχρι 36 μήνες με απόφαση των εξουσιοδοτημένων υπηρεσιακών οργάνων, είτε μέχρι 120 μήνες με απόφαση του Δ.Σ., εντός της ισχύουσας διάρκειας του δανείου, με το ισχύον συμβατικό επιτόκιο εξυπηρέτησης. Με την έγκριση της αίτησης του δανειολήπτη για ρύθμιση, ποσοστό 50% επί των τόκων υπερημερίας εκπίπτει, εφόσον η καταβολή γίνεται τακτικά και εμπρόθεσμα.
Στο έγγραφο γίνεται μνεία σε δύο ακόμη αποφάσεις του ΔΣ με τις οποίες, αποφασίστηκε πρώτον, η πλήρης απαλλαγή των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών από το συνολικό ποσό των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση που εξοφλήσουν εφάπαξ την ληξιπρόθεσμη οφειλή του δανείου τους και δεύτερον, δόθηκε παράταση μέχρι 31.12.2011 για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής σε όλες τις ανωτέρω ρυθμίσεις.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Το Δεκέμβριο ξεκινούν τα νέα διόδια, σε Τύρια και Μουσθένη

Σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων στο Μαλακάσι σε λίγες ημέρες. Στις αρχές του 2012 ξεκινά η Τύρια. Τυπικές λεπτομέρειες, που άπτονται της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ στο ΦΕΚ, απομένουν πλέον, για να μπει «φρένο» στο... τσάμπα, κατά τη διέλευση οχημάτων από την Εγνατία Οδό με αντίτιμο που σε πρώτη φάση θα τιμάται στο ποσό των 2 ευρώ ανά διέλευση.

Επί του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα, προβλέπεται η σταδιακή ενεργοποίηση, έως τα μέσα του 2012, έξι νέων, προσωρινών, σταθμών διοδίων.
Η αρχή πρόκειται να γίνει από τους 3 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις Μαλακάσι (μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών), Ανάληψη (στο Στρυμόνα Θεσσαλονίκης) κι Αμαξάδες (μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής), στους οποίους, ήδη, διενεργείται επιχείρηση δοκιμαστικής λειτουργίας.
Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, εξάλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί διοδίων στις θέσεις Τύρια (μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων) και Μουσθένη (Καβάλα), ενώ εντός του 2012 προγραμματίζεται η τοποθέτηση διοδίων και στη θέση Κλειδί (δεν περιλαμβάνεται στην ίδια ΚΥΑ με τους πέντε προηγούμενους), στην περιοχή της Ημαθίας.

Το κόστος διέλευσης ορίστηκε στα 2 ευρώ και θα ισχύσει και στο σταθμό του Πολυμύλου, στον οποίο σήμερα οι οδηγοί καταβάλλουν 2,80 ευρώ ανά διέλευση. Από την 1η Απριλίου του 2012 όμως προβλέπεται αύξηση του αντιτίμου στα 2,40 ευρώ ανά διέλευση.
Ανάδοχος
Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ύστερα από σχετικό διαγωνισμό και για μια διετία, στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου εγχειρήματος στην Αττική οδό στην Αθήνα.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ανάδοχος το κέρδισε παρέχοντας σημαντική έκπτωση της τάξης του 40%.
Σε κάθε σταθμό θα απασχοληθούν, ανάλογα την περίοδο, από 20 έως 30 άτομα. Τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, με το κόστος συντήρησης να υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.ypodomes.com

ΕΛΚΕΚΑ: Ακριβότερο 3% το οικογενειακό καλάθι το Σεπτέμβριο


Στο ποσό των 2.317,78 ευρώ διαμορφώθηκε το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού το Σεπτέμβριο του 2011, σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2010 που κόστιζε 2.249,10 ευρώ. Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) η αύξηση άγγιξε το 3% και υπολογίζεται στα 68,68 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας της στέγασης όπου σημειώθηκε αύξηση 8%.
Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 6% ενώ στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 5%.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: Γολγοθάς η καταβολή της 2ης δόσης

Πληρωμή χωρίς ειδοποιητήριο στην Εφορία και τις Τράπεζες.


Μέχρι το τέλος του μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της έκτακτης εισφοράς του τέλους επιτηδεύματος, ακόμα και εάν δεν έχουν λάβει τη σχετική ειδοποίηση.
Ωστόσο, στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, καθώς η έκδοση των ειδοποιητηρίων ξεκινά τις επόμενες ημέρες.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τους εργαζομένους μπλόκαραν την έκδοση και αποστολή 1 εκατ. ειδοποιητηρίων για την πληρωμή της δεύτερης δόσης των ποσών φόρου που έχουν βεβαιωθεί με το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα.
Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 900.000 φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος.
Οι φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει μόνο την πρώτη δόση και δεν έχουν λάβει ακόμα τα ειδοποιητήρια για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του πολυεκκαθαριστικού θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η πληρωμή της δεύτερη δόσης μπορεί να γίνει στην εφορία με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου.
2. Σε περίπτωση που η δεύτερη δόση είναι ισόποση με την πρώτη, η πληρωμή μπορεί να γίνει στην τράπεζα με την ειδοποίηση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος.
3. Όσοι είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο Taxisnet στη Γ.Γ.Π.Σ. έχουν τη δυνατότητα με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας ενημέρωσης για τις ειδοποιήσεις πληρωμής φόρου. Εκεί μπορούν να διαπιστώσουν εάν έχει εκδοθεί το πολυεκκαθαριστικό σημείωμα.

Τα ποσά των 2,3 εκατ. πολυεκκαθαριστικών

Από τα 2,3 εκατ. πολυεκκαθαριστικά σημειώματα που απέστειλε τον Σεπτέμβριο η ΓΓΠΣ στους φορολογούμενους: Σε 1.000.000 πολυεκκαθαριστικά βεβαιώθηκε φόρος έως 300 ευρώ και εξοφλήθηκαν εφάπαξ.
Για 262.000 σημειώματα τα ποσά φόρου που βεβαιώθηκαν ήταν άνω των 300 ευρώ.
Ωστόσο, οι φορολογούμενοι επέλεξαν την εφάπαξ εξόφλησή τους για να επωφεληθούν από την έκπτωση 5%.
Για 1.000.000 σημειώματα με ποσά φόρου άνω των 300 ευρώ οι φορολογούμενοι προτίμησαν να τα εξοφλήσουν σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φτάσουν έως και τις έξι.
ΠΗΓΗ: www.skai.gr

ΤΡΟΪΚΑ: Κούρεμα από 50% ως 60% για να γίνει βιώσιμο το χρέος

Απαραίτητο είναι το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους κατά 50% με 60% γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο σε μόνιμη βάση.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μυστική έκθεση της τρόικας, για την διαχείριση του δημοσίου χρέους, που αποτελεί το βασικό εργαλείο βάσει του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Η τρόικα θεωρεί πλέον ανεπαρκή τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και στο βασικό σενάριο της έκθεσης εκτιμάται ότι αν οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν πριν από από τρεις μήνες παραμείνουν σε ισχύ στο τέλος του 2020 το ελληνικό χρέος θα βρίσκεται πάνω από το 150% του ΑΕΠ.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ε.Ε και ΔΝΤ θα φθάσουν τα 252,3 δισ. ευρώ, διπλάσιες δηλαδή των 109 δισ. ευρώ που είχαν εκτιμηθεί τον Ιούλιο.
Η δε επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές δεν θα είναι εφικτή πριν από το 2021.

Ειδικότερα για το “κούρεμα” στην έκθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Για να υπολογιστεί το δυνητικό μέγεθος της βελτίωσης της δυναμικής του χρέους και οι πιθανές επιπτώσεις για την επίσημη χρηματοδότηση, μπορούν να εξεταστούν ενδεικτικά σενάρια που χρησιμοποιούν ομόλογα με discount με υποθετική απόδοση 6% που δεν συνοδεύονται από εμπράγματες εγγυήσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2020, με "κούρεμα" της τάξης του 50%. το οποίο θα οδηγήσει στην ανάγκη επιπρόσθετης χρηματοδότησης μεγάλης κλίμακας, που υπολογίζεται στα 113,5 δις. ευρώ Για να αποκλιμακωθεί το χρέος ακόμα περισσότερο (για παράδειγμα, να διαμορφωθεί κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020) θα απαιτείτο μείωση της ονομαστικής αξίας του κατά τουλάχιστον 60%".