Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για το μισθολόγιο της ντροπής

Αθήνα
7/10/2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κατάθεση από την κυβέρνηση του Νέου Μισθολογίου στη Βουλή, επιβεβαίωσε ακόμη και τους χειρότερους εφιάλτες του κόσμου της εργασίας.
Οι εκπαιδευτικοί - οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι - βλέπουν τους ήδη πενιχρούς μισθούς τους να εξανεμίζονται.
Ο μισθός του νεοδιόριστου, χωρίς προηγούμενη εργασία στο δημόσιο γίνεται 660€ το μήνα (577€ για όσους εργάζονται για πρώτη φορά στο Δημόσιο και έχουν κρατήσεις ΙΚΑ), ενώ οι νέες τραγικές μειώσεις ξεκινούν από το 1,10% και φτάνουν μέχρι το 23,96% του μισθού ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Όλα αυτά προστίθενται στις μειώσεις του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στις περικοπές των επιδομάτων και στα αλλεπάλληλα χαράτσια που έχουν φέρει τους εκπαιδευτικούς κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης.
Ταυτόχρονα το νέο βαθμολόγιο με τις διαρκείς αξιολογήσεις, την προαγωγή την οποία θα παίρνουν ελάχιστοι εργαζόμενοι (ποσοστό που φτάνει στο 20%) και όχι το σύνολο των υπαλλήλων, καθώς και την αύξηση των βαθμών, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει ο εκπαιδευτικός και με σαφή πρόθεση να προάγονται βαθμολογικά και μισθολογικά μόνο οι αρεστοί του συστήματος.
Αποτελεί ΝΤΡΟΠΗ η άθλια αντιμετώπιση της Κυβέρνησης στους έλληνες εκπαιδευτικούς. Τώρα που και οι τελευταίες μάσκες έπεσαν, τώρα που οριστικά επέλεξαν να ταυτιστούν με τη βαρβαρότητα η απάντηση δεν μπορεί παρά να δοθεί στους δρόμους.
Για την ανατροπή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, για την ανατροπή του μισθολόγιου - φτωχολόγιου, για την ανατροπή όλων αυτών που έχουν κάνει κόλαση τη ζωή μας.
ΠΗΓΗ: www.doe.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον ατελείωτο κόμβο της Άρτας...

Στο «πλευρό» του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη ο οποίος δέχθηκε σφοδρή «επίθεση», από τους Ηπειρώτες βουλευτές της Ν.Δ, Σταύρο Καλογιάννη, Κώστα Παπασιώζο και Δημήτρη Τσουμάνη, για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του κόμβου Αγίου Δημητρίου Πέτα της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας (Ιόνια οδός) και την διακοπή εργασιών από τον απλήρωτο ανάδοχο, τάσσεται η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να κάνουν και την αυτοκριτική τους.


Το ΠΑΣΟΚ Άρτας επιρρίπτει, όπως και ο κ. Μαγκριώτης, στην κυβέρνηση της Ν.Δ και της ηγεσίας του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, άρα και στον κ. Καλογιάννη ως υφυπουργού, την ευθύνη που το έργο άργησε να εκτελεστεί μέχρι να αποφασίσουν τι είδους κόμβο θα κατασκευάσουν, δεν παραδόθηκε το 2009 με τις παρατάσεις και κόστισε 2,5 εκ. επιπλέον.

Το ...ιστορικό του κόμβου

«Για τον ανισόπεδο κόμβο της Ιόνιας οδού στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτας, οι κύριοι της Ν.Δ. καλό θα ήταν να κάνουν και την σχετική αυτοκριτική τους.
Το γεγονός ότι το έργο θα κοστίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην ολιγωρία και στην πολιτική ακαμψία στην προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.
Η σύμβαση του έργου «Ιόνια Οδός: τμήμα Αγ. Δημήτριος - Σελλάδες Παράκαμψη Άρτας - Φιλιππιάδας» υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2005.
Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ήτοι τον Οκτώβριο του 2007. Ωστόσο, το έργο όχι μόνο δεν τελείωσε στη συμβατική του προθεσμία αλλά δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δύο παρατάσεις, οι οποίες έληγαν τον Οκτώβριο του 2009.


Τον Μάρτιο του 2009 μετά την σύσκεψη στην Άρτα (Πέτα Άρτας)των αρμόδιων τοπικών φορέων που προκάλεσαν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. αποφασίσθηκε η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου με την Εθνική οδό Άρτας Τρικάλων ως έχει και την Ιόνια οδό να διέρχεται από πάνω.
Δυστυχώς όμως έπρεπε να περάσουν έξη μήνες ώστε να δώσει εντολή το αρμόδιο Υπουργείο (ΠΕΧΩ) για την σύνταξη της σχετικής μελέτης».


Δεν βρήκαν ούτε μελέτη...
«Τον Οκτώβριο με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καν μελέτη. Θα έπρεπε να γίνει σύνταξη της μελέτης, να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να ξεκινήσει το έργο.
Αυτό είχε αποτέλεσμα την τροποποίηση και ανασύνταξη των μελετών των τεχνικών και του κόμβου και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω της κατάρτισης της 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών (Σ.Σ.Ε). Δηλαδή οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. δεν έχουν καμιά ευθύνη που για 5 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2005 έως το τέλος καλοκαιριού του 2009), «κοσκίνιζαν» την υπόθεση του κόμβου;»

Καταλήγοντας το ΠΑΣΟΚ Άρτας δεν παραλείπει να επιτεθεί στη Ν.Δ: «Και έρχονται σήμερα, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά, να μιλήσουν για πολιτική ανικανότητα.
Ποιοι;
«Αυτοί που, αφού βάλανε φωτιά στην χώρα μετά το έβαλαν στα πόδια, νύχτα...».


Σημασία έχει το δια ταύτα...
Όσα υποστηρίζει η Ν.Ε Άρτας του ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά γεγονότα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, λανθασμένες πολιτικές επιλογές από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και εμπλοκή και με προσφυγές στο ΣτΕ μέχρι να αποφασιστεί ο ανισόπεδος κόμβος, όμως σήμερα εκείνο που προέχει είναι να ολοκληρωθεί για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία, τοπική και στον αυτοκινητόδρομο.
Το να δίνονται χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται και να μην πληρώνεται ο ανάδοχος, λόγω της γνωστής οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν οδηγεί σε λύση και δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού πρόκειται για έργο που αφορά την οδική ασφάλεια και όχι μόνο.
Για να πάψει να αποτελεί κάτι από το κοντινό...γεφύρι της Άρτας και οι τοπικοί φορείς της Άρτας πρέπει να πιέσουν για τη χρηματοδότηση, πριν ο ανάδοχος διαλύσει τη σύμβαση, όπως έχει δικαίωμα. Με δεδομένο ότι ούτε η προ διμήνου επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν έφερε αποτέλεσμα, μένει να δούμε και το δια ταύτα, εκτός από την ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος ευθύνεται.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ: "Εθνική υπόθεση η συνέχιση των εργασιών για εύρεση πετρελαίου" τόνισε στον ΒΗΜΑ 90.1

"Είχα ζήσει τα γεγονότα από παλαιά τόνισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης με την interprise και δεν είχα πειστεί πως αποχώρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων .
Δεν υπήρχε ένας επίσημος φορέας να πιστοποιήσει τα τότε αποτελέσματα της έρευνας για το πετρέλαιο .
Υπήρχε όμως και τότε ενδιαφέρον από άλλες εταιρίες να πάρουν τα δικαιώματα της γεώτρησης αλλά κάτι και κάποιοι κάτι ξέρανε και ενδεχομένως δεν προχώρησε .
Ο γενικός διευθυντής της interpιse μας έλεγε πως τα αποτελέσματα της γεώτρησης πήγαιναν πολύ καλά και μάλιστα μας ενημέρωσε κάποιο βράδυ πως ίσως πρέπει να εκκενώσουμε την περιοχή γιατί ήταν οι διαδικασίες κοντά στο κοίτασμα και υπήρχαν υψηλές πιέσεις .
Αντί αυτού όμως έγινε μια σύσκεψη το πρωί και σταμάτησαν όλα.
Πρέπει να πούμε πως η interpιse ήταν διερευνητική εταιρία και δεν θα ήταν η εταιρία που θα έκανε και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων .
Σήμερα δεν ξέρουμε τι θα γίνει αλλά τις νέες προσπάθειες για να βρεθούν τα κοιτάσματα εμείς θα τις στηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα , δεν τις επιθυμούμε μόνο για τον Δήμο μας αλλά για την σωτηρία της χώρας γιατί είναι εθνική υπόθεση".

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: Άγριο «ψαλίδι» - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι!!!

Σε άγριο «κούρεμα» των φοροαπαλλαγών προχωρά η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, μέτρα που θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με 2 δισ. ευρώ εντός του 2012.

Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι η έκπτωση φόρου για μια σειρά από δαπάνες (τόκοι δανείων, ασφάλιστρα, νοσήλια, δίδακτρα φροντιστηρίων κ.α) περιορίζεται στο μισό , δηλαδή από το 20% πέφτει στο 10%.
Μάλιστα το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 και έτσι οι φορολογούμενη θα δοκιμάσουν δυσάρεστη έκπληξη με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλλουν την άνοιξη του 2012.


Επίσης σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο :
-Το αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 12.000 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 για τους φορολογούμενους άνω των 30 και έως 65 ετών. Για νέους ηλικίας έως 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65.000 ευρώ το αφορολόγητο μειώνεται στις 9.000 ευρώ.
Μόνο από τη νέα φορολογική κλίμακα οι φορολογούμενοι χωρίς παιδιά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο έως 900 ευρώ.
-Μειώνεται το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τους φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω. Ειδικότερα το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα δυο πρώτα και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
-Για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου απαιτούνται αποδείξουν που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματος με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.


Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
Η καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να γίνεται μέσω διαδικτύου ή μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική για τον φορολογούμενο.
Τα δεδομένα που καταγράφονται για λογαριασμό του φορολογούμενου είναι:
α) ο Α.Φ. Μ. του εκδότη της απόδειξης και
β) η ημερομηνία και το ποσό της συναλλαγής.

Τραγικός θάνατος 29χρονου σε πτώση από τρακτέρ!

Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε χθες στον Παρακάλαμο.


Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε χθες το απόγευμα στον Παρακάλαμο ο 29χρονος αγρότης Δημήτρης Σκόρδος, που βρήκε τραγικό θάνατο προχθές το απόγευμα σε δασική οδό στο Δελβινάκι.
Ο άτυχος νέος μετέφερε ξύλα με το τρακτέρ του, όταν για άγνωστη αιτία αυτό εξετράπη της πορείας του και στη συνέχεια προσέκρουσε σε χωμάτινο ανάχωμα. Προφανώς από την πρόσκρουση πετάχτηκε από τη θέση του οδηγού και για κακή του τύχη, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συμπιέστηκε από τη ρόδα του τρακτέρ με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι από την ιατροδικαστική έκθεση δεν προκύπτουν κατάγματα ή άλλα τραύματα.


Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη σε όλη την περιοχή Παρακαλάμου, όπου και έμεινε και εργάζονταν ο μεταστάς. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν χθες, εκτός από τους συγγενείς του, πλήθος συγχωριανών και φίλων του από γειτονικά χωριά, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΕΑΣ Άρτας: Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παραγωγής

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς Ελιάς, Ακτινιδίων και Εσπεριδοειδών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής που οδηγεί στην Πιστοποίηση των αγροτικών Προϊόντων να προσέρχονται στα γραφεία της οργάνωσης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ώστε να ενημερωθούν περαιτέρω για τις απαιτήσεις του συστήματος, να δηλώσουν τις καλλιέργειες και να υπογράψουν τις συμβάσεις.

Σημειώνεται ειδικά για την καλλιέργεια της ελιάς ότι οι παραγωγοί που θέλουν να λάβουν την επιδότηση του Ποιοτικού Παρακρατήματος μέσα από το άρθρο 68, πρέπει να παραδίδουν βρώσιμη ελιά σε Πιστοποιημένους από τον ΟΠΕΓΕΠ-AGROCERT εμπόρους-εξαγωγείς κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης.

Περιμένουν καλύτερες μέρες στη Μεταλλουργική


Ευχάριστα νέα αναμένουν από τις συναντήσεις που έχει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος Κ. Παπαδημητρίου, οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Κεφαλόβρυσο.

Το σοκ που υπέστη το εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης και η τοπική κοινωνία που έχει συνδέσει την οικονομική της δραστηριότητα με τη Μεταλλουργική, ήταν τεράστιο, όταν πριν από λίγες ημέρες η δημοσιοποίηση του σχεδίου της εργασιακής εφεδρείας περιελάμβανε και τη βιομηχανία.


Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το εάν και κατά πόσο η Μεταλλουργική πρέπει να ενταχθεί στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που επιχορηγούνται και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική μείωση του προσωπικού.
Εάν παρ’ όλα αυτά το σχέδιο εφαρμοστεί, το προσωπικό της Μεταλλουργικής θα πρέπει να μειωθεί κατά επτά άτομα σε σύνολο 69 που εργάζονται σήμερα, έχοντας όμως ήδη υποστεί μία απώλεια 70 ατόμων, οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώθηκαν, καθώς και εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν.


Οι παραγγελίες ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν ζωντανό το εργοστάσιο, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αναστάσιο Παπαϊωάννου, τουλάχιστον για την αγορά των πρώτων υλών, στην αρχή κάθε χρόνου απαιτείται η κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης.
«Μέχρι πριν δύο χρόνια τα κεφάλαια αυτά καλυπτόταν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, αυτό δε συνέβη και γι’ αυτό πήραμε δάνειο 1 εκ. ευρώ και καταφέραμε να πληρώσουμε 4,5 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει προοπτική», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.


Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού τρομάζει τους υπαλλήλους και τη διεύθυνση, καθώς η παραγωγή θα εξυπηρετείται με τεράστια δυσκολία. Η παραγωγή πάντως αφορά μόνο σε κέρματα του ευρώ και κάποιες μικρές ποσότητες ειδών εμπορίου λαϊκής τέχνης. Από όταν όμως έκλεισαν δύο τμήματα του εργοστασίου και ειδικά το χυτήριο, η πρώτη ύλη για τα εμπορικά αυτά είδη αγοράζεται από τη Γερμανία...
«Η Μεταλλουργική έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ανάπτυξη στην περιοχή. Εάν υπάρχει ζωή στα χωριά, αυτό οφείλεται ακόμη στη Μεταλλουργική. Δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες βιομηχανίες στην περιοχή και θα πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει η λειτουργία της και για αναπτυξιακούς και για εθνικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Στόχος η ταχεία επάνοδος στην οδό της ανάκαμψης

Στόχος της Ελλάδας είναι η ταχεία επάνοδος της οικονομίας στην οδό της ανάκαμψης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στο ελληνο-ουκρανικό επιχειρηματικό συνέδριο. Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε, προτεραιότητες παραμένουν τόσο η κοινωνική αλληλεγγύη όσο και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία συνδέονται με μακραίωνους ιστορικούς, εμπορικούς και πολιτισμικούς θεσμούς. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Αναφέρθηκε ακόμη στη δυναμική παρουσία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ουκρανία, με επενδεδυμένα κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων, ενώ χαιρέτισε τη δυναμική παρουσία τεσσάρων ελληνικών τραπεζών που έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη δημιουργία δικτύων στην ουκρανική αγορά.


Ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι η προϊούσα διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, δεν κατέστη εμπόδιο στις εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 17,7%, αγγίζοντας τα 32,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αυξητική ήταν η τάση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και το έτος 2010.
Τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η λειτουργία σφαιρικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, θα έχει περαιτέρω θετική επίδραση στην ενδυνάμωση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών.


Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα οι επιχειρηματικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους επιχειρηματίες των δύο χωρών, ώστε να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τη διαμόρφωση αμοιβαίως επωφελών συνεργασιών.

ΕΦΕΔΡΕΙΑ: Φεύγουν και οι 55άρηδες από το Δημόσιο

Οι 55άρηδες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίες θα είναι το όριο από το οποίο θα ξεκινάει η διαδικασία της εφεδρείας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο , όσοι είναι από αυτή την ηλικία και πάνω θα μπουν στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού με τον οποίο έφυγαν, χωρίς να τα επιδόματα.
Οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στην εφεδρεία θα καταργούνται με στόχο να μειωθεί το κράτος μεσοπρόθεσμα κατά 30%.
Δεν είναι πολλές οι κατηγορίες που εξαιρούνται, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ανάπηροι με ποσοστό άνω των 67% και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Όσων αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο βασικός μισθός προσδιορίζεται στα 780 ευρώ.
Ο μισθός αυτός θα διαμορφώνεται ανάλογα τον βαθμό και την εκπαίδευση του υπαλλήλου.
Τα επιδόματα θα αγγίζουν τα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και τα 250 ευρώ για Πάσχα και για επίδομα αδείας.
Ωστόσο θα δίνεται κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αν υπουργείο ή φορέα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου χρόνου.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΙΚΑ: Η απογραφή έβγαλε "λαβράκι¨- 109.421 συνταξιούχοι φάντασμα!!!

....ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 109.421 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!!!

Η απογραφή του ΙΚΑ αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, ένα κοινό μυστικό: συνταξιούχους που δεν υπάρχουν και καθημερινά κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο κράτος, με συνέπεια άλλος να... πληρώνει τη νύφη.

Η προθεσμία απογραφής για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ τελείωσε.
Κάποιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ και μάλλον δε θα το κάνουν καθόλου...
Σήμερα, Παρασκευή, είναι η τελευταία μέρα και η απογραφή γίνεται μόνο από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στους τόπους κατοικίας τους.
Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος δεν απογραφεί, δε θα πάρει σύνταξη.


109.421 συνταξιούχοι δεν εμφανίστηκαν πουθενά για να απογράφουν και... αναζητούνται.
Εκτιμάται πως πρόκειται για συνταξιούχους «φαντάσματα», που κοστίζουν σε ετήσια βάση 1,3 δισ. ευρώ στο Ταμείο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μπουγάτσα με τυρί... 23% ΦΠΑ, με κρέμα... 13%


ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΑΡΑ 13% ΦΠΑ
Πάνε να μας τρελάνουν!!!

Μπάχαλο στην αγορά με τον ΦΠΑ στα τρόφιμα καθώς κανείς δεν ξέρει τι και πώς χρεώνει στον καταναλωτή. Έτσι, αν κάτσετε σε κάποιο τραπέζι το μαγαζί γίνεται εστιατόριο και ο φόρος είναι 23% ενώ αν πάρετε το σάντουιτς σε σακουλάκι και φύγετε τότε είναι τυποποιημένο και πάει στο ΦΠΑ 13%.

Επίσης, αν φάτε ένα σκέτο κρουασάν θεωρείται φαγητό και πάει στο 23% ενώ αν του βάλετε σιρόπι γίνεται γλυκό και ο ΦΠΑ είναι 13%. Δεν μας λέει κανείς όμως αν η αλμυρή κρέπα έχει ΦΠΑ 13% και η αλμυρή… 23%.
Με νέα εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα ως προς το ποια προϊόντα θα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% και ποια στο μειωμένο 13%.
Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Τέτοια θεωρούνται τα συσκευασμένα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα.
Τα ίδια προσυσκευασμένα προϊόντα όμως, υπάγονται στο 23% όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτόπου.
Η επιτόπου κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού).
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα κυλικεία στα σχολεία και στις σχολές αλλά και τραπεζοκαθίσματα τα οποία χρησιμοποιούνται από τους πελάτες πολλών επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (π.χ. ενιαίος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο εμπορικού κέντρου).
Ωστόσο, στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται τα βρώσιμα είδη των κυλικείων, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τόστ, τα σφολιατοειδή και οι πίτες, όταν παραδίδονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, και όχι τα ροφήματα και τα ποτά (αλκοολούχα ή μη).


Οι παραδόσεις γλυκών και παγωτών όταν αυτά καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία πωλούνται, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Στο μειωμένο συντελεστή (13%) υπάγονται όταν καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν προσφέρονται σε κλειστή ή σε ανοιχτή συσκευασία («στο χέρι»).


Αντιθέτως η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για παραδόσεις των αγαθών αυτών από κυλικεία που λειτουργούν εντός στρατιωτικών μονάδων, ερευνητικών κέντρων, μουσείων, δημοσίων υπηρεσιών, κλπ., οι οποίες υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (23%).
Το ίδιο ισχύει και όταν μια επιχείρηση αναλαμβάνει την τροφοδοσία νοσοκομείων, εστιατορίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φοιτητικών λεσχών, κλπ., με έτοιμα φαγητά, γλυκά και ποτά. Προϋπόθεση είναι η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται εκτός του καταστήματος που έγινε η παράδοση από το catering.
Στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση παρέχει τα έτοιμα φαγητά και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης η συνολική παροχή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% περιλαμβανομένων των γλυκών, του εμφιαλωμένου μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού.
Το ίδιο και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν, επ’ ευκαιρία βάπτισης, ή γάμου, ή μνημόσυνου, καθ’ υπόδειξη του πελάτη τους, την παράδοση γλυκών, παγωτών, ή άλλων ειδών στο χώρο της εκκλησίας
Στα ξενοδοχεία, για διαμονή με πρωινό και δύο γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και τα δύο γεύματα και το υπόλοιπο 75% τιμής στο 13% καθώς θεωρείται διαμονή.
Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός του δωματίου αποτελούν παραδόσεις αγαθών, επομένως χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή κάθε αγαθού.
Τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημμένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., εάν δεν είναι τυποιημενα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι).
Όσα όμως από αυτά περιέχουν γλυκαντικές ύλες (πχ μπουγάτσες) θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται.
Οι πωλήσεις άψητων σφολιατοειδών και πιτών υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13% ΦΠΑ, καθώς δεν πρόκειται για έτοιμα προς άμεση κατανάλωση αγαθά.
Τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μη ανθρακούχα νερά, δηλαδή τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αεριούχα νερά και τα αναψυκτικά γενικά, από 1.9.2011, υπάγονται σε κάθε περίπτωση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) εντός ή εκτός καταστημάτων εστίασης.
Ο μειωμένος συντελεστής (13%) συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη), συμπεριλαμβανομένου και του σοκολατούχου γάλακτος.
Ο έτοιμος προς πόση καφές, όπως και άλλα έτοιμα προς πόση ροφήματα (τσάι, κλπ.) φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται εντός καταστημάτων εή πρόκειται για παράδοση που πραγματοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση (σούπερ μάρκετ, παντοπωλείο, περίπτερο, εστιατόριο, κυλικεία εντός ή εκτός εκπαιδευτικών ή νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κλπ.).
Αντίθετα, στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται ο καφές, το τσάι, το κακάο, κλπ., όταν δεν αποτελούν έτοιμα προς πόση ροφήματα, αλλά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς και σε συσκευασία η οποία περιέχει καφέ, ζάχαρη, καλαμάκι, κλπ.
Επισημαίνεται ότι σε συμπυκνωμένους χυμούς, αναψυκτικά ή καφέδες κλπ που δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αλλά χρήζουν αραίωσης ή άλλης περαιτέρω επεξεργασίας προκειμένου να καταναλωθούν, δεν υπάγονται στο 23% ως έτοιμα ροφήματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Νέες συγχωνεύσεις σχολείων ως το τέλος του χρόνου

Μέχρι 25 μαθητές ανά τάξη.



Δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων σχολείων θα γίνει έως το τέλος του χρόνου σε όλη τη χώρα, αυτή τη φορά κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση. Και στην γενική εκπαίδευση όμως, περίπου 300 σχολεία πανελλαδικά θα συγχωνευθούν σύντομα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» με το δεδομένο ότι το «πείραμα» των συγχωνεύσεων προχωράει χωρίς μεγάλα προβλήματα στα σχολεία της χώρας, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τώρα την επέκταση και ολοκλήρωση του.

Πάντως, τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το υπουργείο διαψεύδουν τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ότι τα νέα τμήματα που προέκυψαν από την συγχώνευση 2.000 σχολείων πριν το καλοκαίρι, είναι πολυπληθή.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, στα Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, ο μέσος όρος τους είναι 23.
Στα Γυμνάσια ο μέσος όρος τμημάτων με 26-30 μαθητές είναι 16%, ενώ στα Λύκεια είναι 19%.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Στα 660€ ο πρώτος μισθός των εκπαιδευτικών!!!

Λαιμητόμο για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Οι περικοπές στις μηνιαίες απολαβές κυμαίνονται από 50 έως 1.500 ευρώ. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι θεσπιζόμενες ρυθμίσεις κατεβάζουν τον καθαρό μισθό των νεοδιοριζόμενων στο επίπεδο των 660 ευρώ.
Στα όρια της πείνας οδηγεί η κυβέρνηση τους περίπου 200.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι απασχολούνται στα δημόσια σχολεία με τη νέα μείωση στις ήδη πενιχρές απολαβές τους.
"Οι εκπαιδευτικοί -οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι- βλέπουν με τρόμο τις καθαρές αποδοχές τους να μετατρέπονται σε φιλοδώρημα (660 € τον μήνα για τον πρωτοδιόριστο από 1.020 € τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο μισθός του νεοεισερχόμενου χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία γίνεται 575 € τον μήνα!!)", υπογραμμίζουν δάσκαλοι και καθηγητές δηλώνοντας εξοργισμένοι με τις επιλογές της κυβέρνησης.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία δύο χρόνια με την εφαρμογή του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου έχουν ήδη απολέσει 4 μισθούς και προσθέτουν πως "σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ακρίβεια έχουν ήδη οδηγηθεί στην εξαθλίωση".
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τους διοικητικούς στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Παιδείας.
Αντίστοιχη είναι η μείωση και για τους καθηγητές, όπως τονίζει στο "Έθνος", ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικόλαος Παπαχρήστος. "Έχουμε χάσει περίπου 4 μισθούς, αν σκεφτούμε την περικοπή που έχει γίνει στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας.

Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο, μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα βρεθούμε σε χειρότερη θέση, και αυτό έχει να κάνει και με μία κρυφή μείωση όπου επανακατατάσσει τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς σε νέους βαθμούς".
Από την πλευρά των δασκάλων ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, συμπληρώνει:
"To προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης ''σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα'' απαντήθηκε. Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα της πιο βάρβαρης επίθεσης που βρέθηκαν ποτέ εργαζόμενοι. Η μείωση κατά 50% των αποδοχών των χειρότερα αμειβόμενων υπαλλήλων της χώρας μετατρέπει τα 1.100 ευρώ που έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί μέχρι πριν από δύο μήνες σε προνοιακό επίδομα της τάξης των 575 ευρώ για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση δεν είναι στις προτεραιότητές της.
Οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις να μην περάσουν αυτές οι ρυθμίσεις".

Ε.Μ.Υ.: Αλλαγή σκηνικού, βροχές και καταιγίδες από την Κυριακή

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Κυριακή, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Βροχές, καταιγίδες, βοριάδες έντασης 9 μποφόρ, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια αναμένουν οι μετεωρολόγοι για Κυριακή και Δευτέρα.
Ειδικότερα για αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα κατά τόπους θα αυξηθούν.
Το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας σποραδικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και πιθανώς στη Θάλασσα Κυθήρων και το νοτιοδυτικό Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στη δυτική Ελλάδα.


ΣΑΒΒΑΤΟ
Αρχικά θα επικρατήσουν οι καιρικές συνθήκες της Παρασκευής, αλλά στη συνέχεια αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα και από τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι τη νύχτα στα βόρεια-βορειοδυτικά σε βορείους με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της σε όλη τη χώρα.


ΚΥΡΙΑΚΗ
Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα.
Τα φαινόμενα αυτά, που κατά τόπους θα είναι έντονα, στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι συνεχή.
Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα πελάγη πιθανώς 9 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.


ΔΕΥΤΕΡΑ
Οι βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα μετατοπιστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου θα συνεχιστούν έως αργά τη νύχτα και κατά τόπους θα είναι έντονες.
Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού βόρειοι 6 με 8 και πιθανώς στα πελάγη 9 μποφόρ με βαθμιαία όμως εξασθένηση από τα βορειοδυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Νέα γεώτρηση για πετρέλαιο στους Νεγράδες

Ανοιχτή πρόσκληση από το ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων - Βορείου Ηπείρου και συγκεκριμένα οι Νεγράδες του δήμου Πωγωνίου, όπου η γεώτρηση σταμάτησε λίγο πριν «χτυπήσει» κοίτασμα και του Δυτικού Κατάκολου όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι 250 - 300.000.000 βαρέλια.
Το ΥΠΕΚΑ έδωσε χθες στη δημοσιότητα πληροφοριακό υλικό για τις τρεις περιοχές προκειμένου όπως αναφέρει να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της Ελλάδας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης.
Οι περιοχές αυτές (μαζί με μια τέταρτη, στην Αιτωλοακαρνανία) είχαν παραχωρηθεί για έρευνα το 1997 αλλά, όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας.
Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη από την πρόσκληση για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου έως και Νότια της Κρήτης, που επίσης έχει θέσει σε κίνηση το ΥΠΕΚΑ.
Τα δεδομένα για κάθε μια από τις τρεις περιοχές, σύμφωνα με το πληροφοριακό υλικό που έδωσε το υπουργείο, έχουν ως εξής:

-Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα:
Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.


-Πατραϊκός Κόλπος:
Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατηρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

-Δυτικό Κατάκολο:
το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.
Δεύτερη προσπάθεια ανακάλυψης κοιτασμάτων πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, το 1997, θέτει σε κίνηση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΔΕΗ: Προς νέες αυξήσεις στα τιμολόγια το 2012

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2012 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευσε μεν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 30%, παραδέχθηκε όμως ότι συζητείται η αναπροσαρμογή των τιμολογίων.
«Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τις προτάσεις που αφορούν στις μεταβολές των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να μην επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοικοκυριά», αναφέρει ο κ. Παπακωνταντίνου σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, με αφορμή δημοσιεύματα περί αυξήσεων έως και 30% στην τιμή του ρεύματος.
«Το υπουργείο ΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση», τονίζει στην ανακοίνωση.