Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Παρουσιάζει για τους Ηπειρώτες της Αττικής το έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα, "Τα μάγια της πεταλούδας", την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 9:00 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Ίλιο

Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα
«Τα μάγια της πεταλούδας»
Μια κωμωδία σε δύο πράξεις κι έναν πρόλογο
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ
 ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.
Mε δύο παραστάσεις στην Αθήνα ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.


"Τα μάγια της πεταλούδας", το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα παρουσιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ίλιο.


Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με την φετινή παραγωγή κατάφερε τόσο να κερδίσει το κοινό της πόλης των Ιωαννίνων (οι παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. και στο Ίτς Καλέ σημείωσαν μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία), όσο και της περιφέρειας. Πιστό στους στόχους που έθεσε από την ίδρυση του πριν 28 χρόνια δημιούργησε μια παράσταση για να ταξιδέψει από τα μικρότερα χωριά ως τα μεγάλα αστικά κέντρα, χωρίς εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και στην ποιότητα της παράστασης. Από τις 19 Ιουλίου, που δόθηκε η πρεμιέρα του έργου στο θέατρο κάστρου της Άρτας, ακολούθησε σειρά παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Ήπειρο, σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της, αλλά και στην Κοζάνη, την Λευκάδα και τη Θεσσαλονίκη. Παίζοντας σε καθημερινή σχεδόν βάση και ανεβάζοντας τον αριθμό των παραστάσεων που δόθηκαν στις 35, δημιουργήθηκε μια από τις μεγαλύτερες περιοδείες στην ιστορία του ηπειρωτικού θεάτρου. Τις παραστάσεις αυτές παρακολούθησαν 9.072 θεατές.


Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνοντας τη φετινή του περιοδεία θα επισκεφθεί την Αττική, όπου θα παρουσιάσει τα «Μάγια της πεταλούδας» στην Πετρούπολη («Διεθνές φεστιβάλ Πέτρας» - θέατρο «Πήτερ Μπρουκ») την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ.. Η παρουσία όλων των Ηπειρωτών που επιθυμούν να συνεχιστεί η πολιτιστική δράση και η πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ήπειρο είναι απαραίτητη. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η οικονομική ενίσχυση του θεάτρου από το ΥΠ. Πολιτισμού συρρικνώνεται και τα περισσότερα από τα δημοτικά θέατρα κινδυνεύουν να κλείσουν. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, κόντρα στα σημεία των καιρών, επιθυμώντας να στείλει ένα μήνυμα για την ανάγκη ύπαρξης ενός θεάτρου στην περιφέρεια, δημιούργησε μια παράσταση με αξιόλογους ηπειρώτες κι όχι μόνο συντελεστές, πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία που επιθυμεί να ολοκληρώσει το εγχείρημα του δίνοντας ένα ηχηρό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.


Τιμή εισιτηρίων: 12 €, 8 €
Προπώληση εισιτηρίων:
• Cine Πετρούπολις, Λ. Πετρουπόλεως 168, τηλ. 210 5012391 (8:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.)
• Περίπτερο στο Δημαρχείο Πετρούπολης
25ης Μαρτίου & Κ.Βάρναλη (Δευτ. – Παρ. 10:00 π.μ.– :00 μ.μ. & 5:00 μ.μ.–8:00 μ.μ)


Θέατρο Πέτρας, Πρόποδες Ποικίλου Όρους
Τ.Κ. 132 31
Πετρούπολη
τηλ: 210 5062166 -5012402, fax: 210 5062166

Λίγα λόγια για το έργο
Τα «μάγια της πεταλούδας», είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα. Μια αλληγορική ιστορία όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική του ορμή δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την “ελάχιστη σάρκα του κόσμου” “στο αστέρι του το απόκρυφο” και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας για πέταγμα κι ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που διαδραματίζεται στην ύπαιθρο, σε ένα χωριό σκαθαριών. Σ’ ένα χωριό που όλα κυλούν ήσυχα έως ότου ένα από τα σκαθάρια ερωτευτεί και επιδιώξει να κυνηγήσει το άπιαστο. Η ποίηση κυριαρχεί σε όλο το έργο. Τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και για να τονίσει την ενότητα της. Η «κωμωδία» όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Λόρκα μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα.


Ο Λόρκα και τα Μάγια της πεταλούδας
«Είναι που ο θάνατος συχνά σε έρωτα μεταμφιέζεται» γράφει ο Λόρκα στον πρόλογο της «κωμωδιούλας» του κι αυτή η φράση είναι που έμελλε να σημαδέψει το έργο του ως το τέλος. Ο έρωτας κι ο θάνατος είναι συνυφασμένοι με το άπιαστο, με το απόλυτο. Τέτοια είναι η φύση του Ντουέντε επαγγέλλεται ο Λόρκα. Να ζεις και να δημιουργείς στην κόψη του ξυραφιού. Τέτοιο είναι το τσιγγάνικο αίμα της ποίησης του.


Τα «μάγια της πεταλούδας» είναι ένα τραγούδι που διαστέλλει το χρόνο και το χώρο. Τραγούδι διασκεδαστικό και σκοτεινό συγχρόνως που ξέρει καλά να κρύβει την αλήθεια του. Στην πιο απλή ιστορία του κόσμου, σε ένα παραμύθι που μοιάζει αθώο και απτό, ανακαλύπτεις πως υπάρχει κρυμμένος ο Ηράκλειτος και η σύγχρονη ρομαντική σκέψη. Η κατωτάτη κωμωδία των εντόμων που συνομιλούν με τα αστέρια, συνδέει το εγγύτερο με το απόμακρο, το πεπερασμένο με το άπειρο. «Ξέρεις ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και την ελάχιστη σάρκα του κόσμου» γράφει ο Λόρκα.


Ο τραγουδιστής γνωρίζει πως το τραγικό και το κωμικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος˙ αυτοσαρκάζεται και γελά ακριβώς τη στιγμή που είναι έτοιμος να βάλει τα κλάματα.
Το τραγούδι του Λόρκα γεννιέται από την ανάγκη για ποίηση, ποίηση που βγαίνει από ζωντανό ομιλών σώμα κι όχι από λέξεις στο χαρτί. Λόγια που γράφτηκαν για να ακουστούν.
Τα «μάγια της πεταλούδας» σε κερδίζουν όταν προσπαθείς να τα αισθανθείς κι όχι να τα εξηγήσεις.
Ρηνιώ Κυριαζή
Ορέστης Τάτσης

Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, δραματουργική επεξεργασία του Ορέστη Τάτση ,σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης της Κικής Μπάκα, Φωτισμούς του Βαγγέλη Νέτη και του Ορέστη Τάτση.

Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς -Διανομή (με σειρά εμφάνισης):- Πρόλογος (φωνή): Βαγγέλης Αγγέλης,
- Κυρία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,

- Μαυρομάντισσα: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Σύλβια: Βίκυ Καλπάκα,
- Σκαθαράκος: Κώστας Βασαρδάνης,
- Σκορπιός ο Κοψοκαλάμης: Άρης Τσαμπαλίκας,
- Σκάθαρος Φρουρός: Μιχάλης Μπίζιος,
- Πεταλούδα: Ρηνιώ Κυριαζή,
- Αγία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,
- Σκαθαρίνα του Αγρού: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 1: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 2: Βίκυ Καλπάκα,
- Πυγολαμπίδα 3: Μαρία Τσιμά.


Φωτογραφίες: Κώστας Γράβος, μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα, σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Μανώλης Μανωλιδάκης – Νέτης, κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη, Μαρία Σταύρου, οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής, δημόσιες σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ": ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - ΕΚΘΕΤΗ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΠΑΚΙ
15-09-2011Ι.
Καταγγέλλουμε με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο ως κοινούς συκοφάντες τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας του Δήμου Πωγωνίου οι οποίοι συνυπέγραψαν και κατέθεσαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Συνεδρίαση της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου, έγγραφο-καταγγελία αναφερόμενοι σε ανύπαρκτα δημοσιεύματα της Παράταξής μας, μετατρέποντας τη Συνεδρίαση στοχευμένα σε κακόγουστη παράσταση.

Με πλήρη γνώση του εφευρήματός τους, προσπάθησαν να σπιλώσουν την πολιτική αξιοπρέπειά μας, ρίχνοντας λάσπη τόσο στον επικεφαλής της Παράταξης Γιάννη Ντόντη, όσο και στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξης. Το ψέμα τους είχε κοντά ποδάρια και η λάσπη θα γυρίσει στους ίδιους.
Η συντονισμένη επίθεσή τους συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, και ευλογήθηκε με απίθανες εκβιαστικές δηλώσεις από τον αρχηγό τους Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη.


Η τοποθέτηση του Δημάρχου για το θέμα, αποκάλυψε την καθεστωτική νοοτροπία της Δημοτικής Αρχής. Με συνεχείς παρεμβάσεις, προκλητικές χειρονομίες και με χυδαία συμπεριφορά, ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ωσάν να βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιδίωξαν την εκβιαστική απόσπαση δηλώσεων μελών της Παράταξής μας για ανύπαρκτο ζήτημα.


Η προσπάθεια τρομοκράτησής μας έπεσε στο κενό. Εμείς άμεσα και ευθαρσώς τους ζητήσαμε να μας παρουσιάσουν και να καταθέσουν τα υποτιθέμενα στοιχεία, τα οποία ούτε στο Συμβούλιο αλλά ούτε έως και σήμερα δεν μας προσκόμισαν. Αυτή η συμπεριφορά και αντίληψη, να κατηγορούν χωρίς στοιχεία και με ανακρίβειες, παραπληροφορώντας και δημιουργώντας μόνο εφήμερες εντυπώσεις για να αποφύγουν να τοποθετηθούν στα καθημερινά προβλήματα, αποτελεί βέβαια πάγια τακτική τους. Ευθύνη για την εξέλιξη της υπόθεσης φέρει και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα έπρεπε να απαιτήσει την προηγούμενη στοιχειοθέτηση του καταγγελλόμενου «εγκλήματος».


Συντεταγμένα συνεχίζουμε την πορεία μας, καθώς δεν αναγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση στο πρόσωπο και στις πρακτικές του Γιάννη Ντόντη αλλά και όλων μας, όσα οι «καταγγελίες» αυτές καταμαρτυρούν και συντασσόμαστε ολόπλευρα μαζί του επειδή πάνω και πρώτα απ’ όλα υπερασπίζεται την νομιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και την διαφάνεια, αλλά και επειδή μαζί του αντιτασσόμαστε σε κάθε μορφή επιχειρούμενης διοικητικής βίας.


Αντίθετα, αναγνωρίζουμε με ευκρίνεια στις πρακτικές και στο ύφος των εναντίων μας καταγγελιών, όπως και στα συμφραζόμενα του περιεχομένου τους, στοιχεία ενός πρόσφατου ιστορικά παρελθόντος το οποίο έχει καταδικαστεί μαζί με τη λογική του από κάθε δημοκρατικό πολίτη.


Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή και όσοι παρασύρθηκαν από αυτή, να προβληματιστούν για τον πολιτικό τους κατήφορο καταθέτοντας ένα σωρό ανακρίβειες και ασύστολα ψέματα, επιτίθενται.
Εκεί που μας χρωστούσαν θα μας πάρουν και το βόδι.
Αυτό αποκαλείται πολιτική αρετή;


Πληροφορούμε λοιπόν τον Δήμαρχο και κύριο υπεύθυνο της υποβάθμισης του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι στην Δημοκρατία ο καθένας έχει το δικαίωμα της αμφισβήτησης, ιδιαιτέρως δε απέναντι στην εκάστοτε εξουσία.
Είναι γνωστό ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει «η δημοκρατική του ευαισθησία», αλλά θα πρέπει να το συνηθίσει.


Βλέπει φαντάσματα και κατασκευάζει εχθρούς σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη «Γκεμπελικών μεθοδεύσεων» με στόχο τον αποπροσανατολισμό των δημοτών από τα πραγματικά προβλήματα.


Ο Θεσμικός ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την Δημοτική Αρχή και θεωρούμε ότι αυτό το κάνουμε καλά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.


II. Συνέπεια των πρακτικών αυτών που έχουμε αναδείξει και καταγγείλει με τοποθετήσεις και επιστολές στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με Δελτία Τύπου της Παράταξης, αποτελεί η παραίτηση του κ. Τόπουλου Βασίλη από την θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ο κ. Τόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με επιστολή του προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. τονίζει τα εξής:


«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να υποβάλλω την παραίτηση μου από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλοντας την απαξίωση του θεσμικού ρόλου του αντιπροέδρου του και κατ’ επέκταση της αντιπολίτευσης και την αδιαφάνεια στην καταγραφή των αποφάσεων της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 23-8-2011.


Συγκεκριμένα:
• Προστέθηκαν τροποποιήσεις στην καταστατική πράξη για την εμποροπανήγυρη μετά από έγγραφο σημείωμα του Δημάρχου που ποτέ δεν αναγνώστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως προβλέπεται εκ του νόμου δημιουργώντας υποψίες αδιαφάνειας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Παρά την δήλωσή μου ότι δεν υπογράφω την απόφαση ,αναρτήθηκε στο Διαύγεια φερόμενη ως υπογεγραμμένη και από τον αντιπρόεδρο.
• Σε δημόσια τηλεοπτική εμφάνιση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει η υπογραφή του αντιπροέδρου.


Ως εκ τούτου θεωρώ ότι πλήττεται η διαφάνεια των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και το κύρος του θεσμικού ρόλου του Αντιπροέδρου και θέτω στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου την παραίτησή μου».


Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης:
Ντόντης Γιάννης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΕΤ1: The end

350 εργαζόμενοι σε εφεδρεία!

Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στην ΕΡΤ ύστερα από την έγκριση του σχεδίου για τη «Νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης» που συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Ως εκ τούτου, η ΕΤ1 θα κλείσει με τροπολογία που θα συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Από αξιολόγηση θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ενώ 350 (10%) θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.

ΧΑΡΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: «Το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν αφορά τους Ο.Τ.Α.»


Το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν αφορά με κανένα τρόπο τους ΟΤΑ, ούτε τις δημοτικές επιχειρήσεις, κατέστησε σαφές ακόμη μία φορά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο υπουργείο.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Βρέθηκαν 22.948 πακέτα λαθραία τσιγάρα

Στη σύλληψη ενός 43χρονου άνδρα και μιας 45χρονης γυναίκας προχώρησαν άνδρες του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, καθώς, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε στο όχημά τους, τύπου «Camper», διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, 22.948 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, με σκοπό να τα διοχετεύσουν στην αγορά του εξωτερικού.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το ανωτέρω όχημα και τα σιγάρα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ: 1,691 δισ. ευρώ τα "φέσια" στο οκτάμηνο

Στα 1,691 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011, ενώ τα τεμάχια ανήλθαν σε 226.176, σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας ΑΕ.
Τον Αύγουστο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία σε 153,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 60,90% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κάμψη 19,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές τον Αύγουστο του 2011 ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 20,43% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 4,35% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

ΔΕΗ: Στις αρχές Οκτωβρίου η "λυπητερή" με το ειδικό τέλος για τα ακίνητα

Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα φτάσουν στους καταναλωτές οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ με το νέο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός.
Για όσους αγνοήσουν το νέο τέλος και δεν το πληρώσουν, θα υπάρξει διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, με τον κ. Ζερβό να διαμηνύει ότι «εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο».

ΕΛΚΕΚΑ: Ακριβότερο κατά 3% το οικογενειακό καλάθι τον Αύγουστο

Ακριβότερο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι ήταν τον Αύγουστο το οικογενειακό καλάθι.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών οι τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στα ψάρια (6%) και τα έλαια-λίπη (6%).
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό δαπάνησε τον Αύγουστο του 2010 347,43 ευρώ για τρόφιμα-ποτά, ενώ τον Αύγουστο του 2011 356,24 ευρώ.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Στο 16,3% η ανεργία το β' τρίμηνο

810.821 οι άνεργοι, επισήμως…



Στο 16,3% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 15,9% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 11,8% που είχε διαμορφωθεί το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 4.156.336 άτομα και των ανέργων σε 810.821.
Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,3% και κατά 36,5%, αντίστοιχα.Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (20,0%) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (13,7%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (32,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 38,3%.


Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (34,5%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (24,9%) και οι απόφοιτοι ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (19,0%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (9,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (11,6%).


Σε επίπεδο Περιφέρειας, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 23,1% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στη Κρήτη με 13,4%.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθησαν ένας εφοριακός και ένας λογιστής για χρηματισμό

Συνελήφθησαν με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο λογιστής έλεγε σε πελάτες του να πληρώσουν "κάτι παραπάνω" για φορολογικές υποθέσεις προκειμένου να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης από την εφορία ή και ακόμα να αποφύγουν τυχόν φορολογικό έλεγχο.
Πελάτης του λογιστή κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία και στην συνέχεια παρέδωσε τα χρήματα στον λογιστή τα οποία ήταν προσημειωμένα.
Με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνελήφθησαν ο λογιστής και ο "συνεργάτης" του εφοριακός και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.


ΠΗΓΗ: www.pamepreveza.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ: Ρεκόρ παραιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων τις τελευταίες μέρες

Φεύγουν κατά χιλιάδες!



Μόνο στην κεντρική υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι παραιτήσεις έφτασαν τις 150.
Αντίστοιχη η εικόνα και στο Υπουργείο Γεωργίας.

Μαζικά εγκαταλείπουν το Δημόσιο οι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Χιλιάδες είναι οι παραιτήσεις που έχουν υποβληθεί στους προϊσταμένους των υπηρεσιών σχεδόν όλου του Δημοσίου καθώς οι υπάλληλοι πανικόβλητοι, τρέχουν να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη πριν αυτή μειωθεί σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο και θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου.
Όπως αποκάλυψε o γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, κ. Ηλίας Ηλιόπουλος "οι νέες ρυθμίσεις και ιδιαίτερα αυτό που ανακοίνωσαν για τις μειώσεις των συντάξεων αλλά και τις μειώσεις των μισθών στο δημοσιο, έχει προκαλέσει πανικό και τρομοκρατία σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι εργαζόμενοι πανικόβλητοι καταθέτουν σωρεία αιτήσεων παραίτησης.
Σήμερα φαίνεται πως είναι πολλές οι χιλιάδες, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός αλλά σίγουρα είναι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι.
Γνωρίζοντας βέβαια οι εργαζόμενοι οτι πρέπει η πρώτη παραίτηση να έχει απόσταση 15 ημερών από τη δεύτερη, έσπευσαν να καταθέσουν και χθες και σήμερα και ενδεχομένως και αύριο αυτές τις αιτήσεις για να προλάβουν την έναρξη του νέου μισθολογίου που από ότι λέγεται θα εφαρμοστεί απο την 1η Οκτωβρίου.
Με πληροφόρησαν το μεσημέρι οτι οι αιτήσεις μόνο στην κεντρική υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι περίπου 150 και κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Υπουργείο Γεωργίας.
Δεν υπάρχει υπηρεσία που να μην έχει δεχτεί αίτηση παραιτησης από τους εργαζόμενους.
Όσοι έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα σπεύδουν να σώσουν τις μεγάλες μειώσεις που φαίνεται ότι φέρνει το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς και οι μειώσεις με το νέο μισθολόγιο".
Σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοσίου όπως αποσαφήνισε ο κ. Ηλιόπουλος ένας δημόσιος υπάλληλος πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του 2 φορές.
Πρέπει να περάσουν 15 ημέρες από την πρώτη παραίτηση μέχρι τη δεύτερη και γι' αυτό οι υπάλληλοι κάνουν αγώνα δρόμου να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία έως το τέλος του μήνα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τροχαίο ατύχημα είχε ως αποτελεσμα τον τραυματισμό ενός 17χρονου

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, χθες, στην παραλιακή οδό Ηγουμενίτσας, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε 19χρονος αλλοδαπός προσέκρουσε σε δίκυκλο που οδηγούσε 17χρονος. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός του 17χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα στο τοπικό Κέντρο Υγείας, από όπου εξήλθε μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Το ωράριο των υπηρεσιών του Δήμου

Εδώ και λίγο καιρό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ισχύει νέο αυξημένο κατά μία ώρα ωράριο.
Εκτός των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου που -εκτός ελαχίστων- οι υπάλληλοι τηρούν δικό τους ωράριο (6ωρο περίπου!).

Ποιος ελέγχει αν εφαρμόζεται η εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών;
Απ΄ότι φαίνεται ουδείς, όπως διαπιστώνεται στην πράξη.
Κια κάτι ακόμα:
Τα ΚΕΠ του Δήμου (όσα διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό υπαλληλων) θα λειτουργούν και απόγευμα:
Και οι υπάλληλοί τους θα μάθουν να αντιμετωπίζουν με ευγένεια τους πολίτες ή θα τους κοιτούν με "μισό μάτι", όπως κάνουν μερικοί;


Μια συμβουλή -φιλικά- προς τη δημοτική αρχή:
Στην τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σήμερα, η σωστή διοίκηση είναι το ήμισυ του παντός και πιστεύω να καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Ακάκιος

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Πρόστιμο και παράβολο μαζί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

Μόνο ηλεκτρονικά οι δηλώσεις αυθαιρέτων



Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η πρώτη δόση από τους ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν τα αυθαίρετά τους με βάση το νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι νέες ρυθμίσεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στην τελική τους μορφή, προβλέπουν ότι η καταβολή θα γίνει μέσα σε τρεις μήνες από την ισχύ του νόμου, που αρχίζει με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία αναμένεται να γίνει γύρω στις 20 του μηνός.
Η αρχική διάταξη έδινε περιθώριο 8 μηνών, αλλά οι ταμειακές ανάγκες της κυβέρνησης επέβαλαν τη σύντμηση του χρόνου. Υπολογίζεται ότι μόνο από τα παράβολα τα έσοδα θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 200 εκατ. θα εισπραχθούν από την πρώτη δόση.
Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα επιβαρυνθούν με παράβολο 500-1.000 ευρώ, που σε μεγάλες παραβάσεις φτάνει έως τα 6.000 ευρώ. Το ποσό θα πληρωθεί μέσω τραπεζών από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ δεν θα έχουν καν εκκαθαριστεί οι δηλώσεις τακτοποίησης, οι πολίτες θα πάνε και πάλι στο ταμείο για την πρώτη δόση.
Το ύψος των δόσεων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ως τον Οκτώβριο, αλλά είναι γνωστό ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 30 μήνες για κατοικίες και σε 36 μήνες για τις υπόλοιπες χρήσεις (βιομηχανία, επαγγελματική στέγη, ξενοδοχεία κ.λπ.). Αν η εξόφληση γίνει εφάπαξ, προβλέπεται έκπτωση 20%.
Το πρόστιμο υπολογίζεται μετά την αφαίρεση του παραβόλου και αν η οφειλή είναι μικρότερη από 400 ευρώ τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να την εξοφλήσει ώς το τέλος Δεκεμβρίου και χωρίς έκπτωση.


Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν χθες ότι υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση έχουν οι εξής κατηγορίες αυθαιρέτων:
* Όσα έχουν δηλωθεί με το νόμο 1337/1983 αλλά δεν έχουν εξοφλήσει τις δόσεις τους και δεν έχουν τελεσίδικη απόφαση της πολεοδομίας, με την οποία το ακίνητο εξαιρείται από την κατεδάφιση.
* Όσα έχουν δηλωθεί με το νόμο 3212/2003 και συνδέθηκαν προσωρινά με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
* Όσα έχουν εντοπιστεί από τις πολεοδομίες και έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι προβλέπεται συμψηφισμός και η τελική οφειλή προκύπτει έπειτα από αφαίρεση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο από το νέο πρόστιμο δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων.
Αυθαίρετα που έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν εκ των υστέρων οικοδομική άδεια πρέπει να δηλωθούν, με καταβολή του παραβόλου.
Έχουν περιθώριο τριών χρόνων για να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα γίνονται οι υποβολές αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και όχι μέσω των πολεοδομιών ή των ΚΕΠ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προέβη σε αυτή την απόφαση προκειμένου να αποφύγει ουρές και διαμαρτυρίες αλλά και το ενδεχόμενο απεργιών.



Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία την επόμενη βδομάδα, ώστε από την 1η Οκτώβρη να λειτουργήσει κανονικά.


Όλα τα δικαιολογητικά (κατόψεις, τοπογραφικά, άδειες οικοδομής, φωτογραφίες) θα πρέπει να σκανάρονται και να αποστέλλονται μέσω του διαδικτυακού τόπου που θα δημιουργηθεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ "Ο Άγιος Βησσαρίων": Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:30 π.μ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί μας συμπατριώτες.
Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Βησσαρίωνα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (στην συμβολή των οδών Παρνασσού και Χρήστου Λαδά) από τον σύλλογό μας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει δεξίωση στο Cafe Bar «Παλιά Βουλή» (Άνθιμου Γαζή 9).
Θεωρούμε ότι o χρόνος όλων μας είναι πολύτιμος, θα ήταν όμως μεγάλη τιμή για τον σύλλογό μας να παραβρεθείτε για να εορτάσουμε όλοι μαζί τον πολιούχο μας Άγιο Βησσαρίωνα και να διατηρήσουμε ζεστή την επαφή μεταξύ των μελών του συλλόγου μας.


  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΣ                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΚΟΣ

Ναός Αγίου Γεωργίου Καρύτση
Περιοχή: πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση
Έτος: 1845-1849
Περιγραφή:
Ο μεσαιωνικός ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση ήταν κτητορικός της ομώνυμης Αθηναϊκής οικογένειας της Τουρκοκρατίας (Καρίκη ή Καρίτση), και είχε σε μεγάλο βαθμό ερειπωθεί μετά την επανάσταση.
Επιδιώκοντας την ανακατασκευή του, οι ενορίτες απευθύνθηκαν στον αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου (1811-1885), που την ίδια εποχή είχε αναλάβει και την ανοικοδόμηση της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου.
Σε αντίθεση με τους νεωτερισμούς εκείνης, ωστόσο, εδώ οι πιστοί επέβαλαν την εφαρμογή ενός "βυζαντινού" ρυθμού, έστω και με ρωμανικές επιρροές, ενώ μια ενδιαφέρουσα φυγή από την ομοιογένεια της "τρουλαίας βασιλικής" συνίσταται στον διακριτό κεντρικό πυλώνα από γκρίζο μάρμαρο, που στέφεται με το λευκό καμπαναριό.
Η μερική κατάρρευση του θόλου, το 1849, επέβαλε την προσθήκη αντηρίδων, για την αντιστήριξη των πλευρικών τοίχων.


Σύλλογος Φιλιππιαδωτών Αττικής "Ο Άγιος Βησσαρίων".
Σταδίου 48 Αθήνα Τ.Κ. 105 64. 6ος όροφος – Γραφείο 6ο
Website: http://www.welovefilippiada.blogspot.com 
Email: welovefilippiada@gmail.com

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ: Πώς θα υπολογίσετε στα ακίνητα

Εξαιρείται το κράτος και η...Εκκλησία!

Σε δύο δόσεις για το 2011 και σε τέσσερις δόσεις για το 2012 θα καταβληθεί το ειδικό τέλος στα ακίνητα, όπως διευκρίνισε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, ενώ τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Διαβάστε τις αναλυτικές διευκρινίσεις, καθώς και διαφωτιστικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο τέλος.
Τα κριτήρια για την επιλογή του μέτρου
α. η καθολικότητα, η αναλογικότητα και η δυνατότητα ταχείας είσπραξης των σχετικών εσόδων,
β. ελάχιστη συμβολή στην περαιτέρω αύξηση της ύφεσης, σε σύγκριση με άλλα μέτρα αμέσου αποτελέσματος (όπως π.χ. αύξηση εμμέσων φόρων), και
γ. ο έμμεσα αλλά σαφώς ανταποδοτικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου
- Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 του ν.2130/1993.
- Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
- Αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2? (δύο τοις χιλίοις) της πραγματικής αξίας των ακινήτων, επιβάρυνση απολύτως ανεκτή και αναλογική σε σχέση με την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας την οποία σκοπεί να διασφαλίσει. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα νεόδμητα κτίρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το 64% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει ηλικία μεγαλύτερη από 25 έτη και μόνο 2% έχουν δομηθεί κατά την τελευταία πενταετία.
Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Ερωτήσεις - απαντήσεις
1. Σε ποιον επιβάλλεται το τέλος;
Το τέλος επιβάλλεται στον κύριο του ακινήτου ή στον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της συμμετοχής καθενός από αυτούς. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με τον λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
2. Έχει ληφθεί πρόνοια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πολύτεκνους, επιδοτούμενους ανέργους και ανάπηρους;
Φυσικά. Είναι προφανές ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το τέλος να είναι απολύτως αναλογικό. Ειδικότερα, για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (€ 0,5), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των € 3.000 ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο.
3. Πώς υπολογίζεται το έκτακτο ειδικό τέλος;
Για τον υπολογισμό του τέλος λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης (με βάση τα οποία λογίστηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας στο ακίνητο), το εμβαδό του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου.
Συγκεκριμένα:
Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.) Τιμή ζώνης Παλαιότητα Συντελεστής
0,5 για ευπαθείς ομάδες έως 26 έτη 1
3 έως € 500 25-20 έτη 1,05
4 € 501-1000 19-15 έτη 1,1
5 € 1001-1500 14-10 έτη 1,15
6 € 1501-2000 9-5 έτη 1,2
8 € 2001-2500 4-0 έτη 1,25
10 € 2501-3000
12 € 3001-4000
14 € 4001-5000
16 € 5001 και άνω
4. Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους;
Οι υποκειμενικές και αντικειμενικές απαλλαγές από το έκτακτο ειδικό τέλος ταυτίζονται με τις απαλλαγές που προβλέπονται στο νόμο (παρ. 7, άρ. 24, ν. 2130/1993)*
5. Σε τι είδους ακίνητα επιβάλλεται το τέλος;
Επιβάλλεται πάνω στις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση και οι οποίες αποτελούν την βάση και για το τέλος της ακίνητης περιουσίας υπέρ των Ο.Τ.Α. (άρ. 24, ν. 2130/1993).
6. Πώς γίνεται ο υπολογισμός του τέλους;
Με την εφαρμογή δέκα συντελεστών, από 0,5 (για τις ευπαθείς ομάδες) έως και 16 ευρώ (για πολύ ακριβές περιοχές) ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και την εφαρμογή συντελεστή προσαύξησης για τα νεόδμητα κτίρια.
7. Πώς εξασφαλίζεται η εισπραξιμότητα του τέλους;
Το θέμα της εισπραξιμότητας του τέλους κατέστησε επιβεβλημένη την ανάγκη επιβολής του με βάση τα δεδομένα των μηχανογραφικών καταστάσεων της ΔΕΗ.
8. Πώς καταβάλλεται το ειδικό έκτακτο τέλος;
Το ειδικό έκτακτο τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
- για το 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012,
- για το 2012 σε τέσσερις ισόποσες δόσεις από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2012.
9. Υπάρχουν κυρώσεις αν δεν καταβληθεί το τέλος;
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στη διακοπή του ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) Η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
* Απαλλαγές που προβλέπει ο ν. 2130/1993 (άρθ. 24, παρ. 7) από το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) των ακινήτων οι πάσης φύσεως ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων που ανήκουν:
α) Στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και στις δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
β) Στους Ναούς, στις Ιερές Μονές, στο Ιερό Κοινό του Πανάγιου Τάφου, στην Ιερά Μονή του Όρους Σινά, στο Άγιο Όρος, στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στα Θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
γ) Στα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και την διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
δ) Στα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα.
ε) Στα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που υπάρχουν ή θα συσταθούν και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καθώς και οι περιουσίες του άρθρου 96 του α.ν. 2039/1939 (ΦΕΚ 455 Α`) «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των εις το Κράτος και υπέρ κοινωφελών σκοπών καταλειπομένων κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών», εφόσον επιδιώκονται από αυτά αποδεδειγμένα σκοποί εθνωφελείς ή θρησκευτικοί ή σε ευρύτερο κύκλο φιλανθρωπικοί ή εκπαιδευτικοί ή καλλιτεχνικοί ή κοινωφελείς ή εκκλησιαστικοί, καθώς και ξένα που επιδιώκουν τους ίδιους σκοπούς, με τον όρο της αμοιβαιότητας.
στ) Στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεως για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών.
ζ) Στα ξένα κράτη όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων αυτών με τον όρο της αμοιβαιότητας.
η) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και
θ) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:
- Ως δημόσιοι χώροι ταφής (νεκροταφεία)
- Ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα.
- Ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων.
ι) Τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για το σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου.


ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Υποψήφιος για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου ο Δήμαρχος Αρταίων

Με αφορμή την απόφαση του αυτοδιοικητικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, ότι επικεφαλής της παράταξης που θα στηρίξει στις εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου θα είναι ο Δήμαρχος Αρταίων, ο κ. Γιάννης Παπαλέξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω την παράταξή μου, τους συναδέλφους Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την υποψηφιότητά μου για τη θέση του προέδρου της Π.Ε.Δ. Αποτελεί τιμή για μένα η επιλογή αυτή.
Θεωρώ ότι η θέση του προέδρου της Π.Ε.Δ. δεν είναι αξίωμα αλλά είναι μια θέση ευθύνης μέσα από την οποία μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί οι αυτοδιοικητικοί, όλοι οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, για το καλό του τόπου και της αυτοδιοίκησης.
Άμεσα, μέχρι την Παρασκευή, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μέσα από το οποίο θα διεκδικήσουμε την εκλογή μας στην Π.Ε.Δ. Το ψηφοδέλτιο θα είναι αντιπροσωπευτικό όλων των νομών, αξιοποιώντας το σύνολο των στελεχών μας.
Σε μια εποχή πάρα πολύ δύσκολη για τους Δήμους, για την Περιφέρεια και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος που καλείται να παίξει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου είναι μεγάλης σημασίας.
Θα πρέπει να λειτουργήσει με πνεύμα περιφερειακής συνείδησης, να μπορέσει να αναδείξει τα φλέγοντα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τον κατάλληλο συντονισμό να διεκδικηθούν και να προωθηθούν οι αναγκαίες λύσεις».

ΠΗΓΗ: http://arta.artinoi.gr/