Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 2 - 2

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Τοποθέτηση στη συζήτηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό

Με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, άρχισε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Περιφερειάρχης, τόνισε μεταξύ, άλλων:
Σήμερα συζητάμε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για μια επίπονη και μεθοδική δουλειά, για την οποία χρειάστηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις, συναντήσεις, εκατοντάδες εργατοώρες, απασχόληση σε καθημερινή βάση και επί πολλές εβδομάδες δεκάδων υπαλλήλων και επιστημόνων.
Θέλω σήμερα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για το αποτέλεσμα αυτής της επιστημονικής και πολιτικής εργασίας, η οποία είναι αποτυπωμένη στις 124 σελίδες που έχουμε σήμερα μπροστά μας.
Δεν υποστηρίζουμε ότι όλα έγιναν τέλεια. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Θέλουμε και επιζητούμε τις προτάσεις όλων σας, τις προτάσεις και την κριτική αν θέλετε από την Αντιπολίτευση.
Δυστυχώς σήμερα οι παρατάξεις της, επέλεξαν να λάμψουν δια της απουσίας τους.
Επί μήνες μας εγκαλούσαν γιατί δεν έρχεται προς συζήτηση ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και όταν ήλθε αυτή η ώρα είναι απόντες. Δεν θα πω ότι φυγομάχησαν.
Θα πω όμως ότι πρόταξαν τις προσωπικές – επαγγελματικές τους ασχολίες, από το να καθίσουμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε επί του στρατηγικού σχεδιασμού.
Υποστήριξαν ότι είναι ασφυκτικοί οι χρονικοί περιορισμοί. Το χρόνο συζήτησης του στρατηγικού Σχεδιασμού τον έχει καθορίσει το Υπουργείο δια του «Καλλικράτη». Ακόμα μάλιστα περιμένουμε τις οδηγίες και το σχέδιο που θα μας έδιναν για τη σύνταξή του.
Είναι αστείο να γίνεται λόγος από την αντιπολίτευση για μεθόδευση και αδιαφορία, και να ισχυρίζονται αναληθώς ότι δεν τους δόθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος από τον Κανονισμό για να εξετάσουν το κείμενο του Σχεδιασμού, όταν η εισήγηση ήταν στα χέρια τους από την περασμένη Τετάρτη. (Ώρα αποστολής 3.28 μ.μ., το καταθέτω στα πρακτικά).
Είναι απέραντη υποκρισία να κατηγορούν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης την πλειοψηφία για υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την υποβάθμιση επιχειρούν οι ίδιοι, ή για να ακριβολογώ ορισμένοι από αυτούς.
Θυμίζω ότι όταν την Δευτέρα το βράδυ τέθηκε το θέμα της διακοπής και ορισμού νέας ημέρας για συνέχισης της συνεδρίασης, εκείνο που ακούστηκε από αρκετούς ήταν ότι για απόψε είχαν είτε επαγγελματικές, είτε προσωπικές, είτε και κομματικές υποχρεώσεις και για αυτό ζητούσαν συνεδρίαση άλλοι την Πέμπτη, άλλοι την Παρασκευή, άλλοι το Σάββατο και άλλοι την Δευτέρα.
Ο καθένας δηλαδή με την προτεραιότητά του και η Περιφερειακή Αρχή με τη δική της προτεραιότητα που της υπαγορεύει το καθήκον και οι υποχρεώσεις έναντι του «Καλλικράτη».
Άρα άλλοι είναι εκείνοι, που δημόσια υπεραμύνονται της ορθής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και στην πράξη το υποβαθμίζουν.
Της συζήτησης στο Π.Σ. έπεται διαβούλευση, συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, με τους Δημάρχους, τους φορείς, το Πανεπιστήμιο κ.α.
Στη συνέχεια θα καταρτισθεί το τριετές Επιχειρησιακό πρόγραμμα, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Μίλησε για «σχέδιο χρεοκοπίας του λαού» στη ΔΕΘ

Να καταδικάσουν στη συνείδησή τους το κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας ζήτησε από τους πολίτες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σχέδιο χρεοκοπίας του λαού».

«Αυτό το σχέδιο να χρεοκοπήσει στη συνείδηση του λαού. Να ξεκινήσουμε μια συστηματικά οργανωμένη προσπάθεια παρεμπόδισης των μέτρων» τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι: «Άμεσα δεν μπορούν να παρεμποδιστούν όλα, αλλά πολλά μπορούν να παρεμποδιστούν», τονίζοντας ότι «η άρνηση έχει αποφασιστική σημασία σε συνθήκες κρίσης και βάρβαρης αντεπίθεσης».
«Ό,τι πάρουν δεν θα το ξαναδώσουν» συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι «νομιμοποιείται σήμερα η μη πληρωμή χαρατσιών» και από όσους δεν έχουν, αλλά και από όσους δίνουν τον αγώνα στο πλευρό τους.
«Μέρκελ και Σαρκοζί δεν είναι ανθέλληνες είναι κεφαλαιοκράτες» συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να συγχέουμε «το ταξικό στοιχείο, με το συναισθηματικό».
Σχολίασε, επίσης, τις προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, λέγοντας: «Πόσο είναι συναισθηματικός εκβιασμός και πόσο πραγματικότητα; Είναι και τα δύο. Γι' αυτό μιλούμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία».
Και πρόσθεσε «Είναι και το στοιχείο του εκβιασμού, αλλά υπάρχει και κίνδυνος πραγματικός στάσης πληρωμών. Αν έχουμε μια στάση πληρωμών η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση να φτάσει η φωνή μας μέχρι τις Βρυξέλλες» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: "Θα κερδίσουμε αυτή την, άνευ προηγουμένου, μάχη"!

Την πεποίθησή του ότι η χώρα θα κερδίσει τη μάχη σε αυτή την «άνευ προηγουμένου, στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, κρίση», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία των Εβραϊκών Ομοσπονδιών Βόρειας Αμερικής, παρουσία του Πρωθυπουργού.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μαθημένοι - οι μεγαλύτεροι εξ ημών τουλάχιστον- στα δύσκολα, να δώσουμε κι αυτή τη μάχη και να την κερδίσουμε με σύμπνοια και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.
Ανέφερε επίσης ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί «από όλους τους Έλληνες σκληρές θυσίες» προκειμένου, όπως είπε, «η χώρα να ανακτήσει - ελπίζουμε σύντομα - τη θέση που της αρμόζει στην Ευρωζώνη και τις διεθνείς αγορές».

ΟΕΚ: Με τροπολογία ρυθμίζονται οι οφειλές των δανειοληπτών

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης έκανε αποδεκτή την ρύθμιση για τις οφειλές των δανειοληπτών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για δάνεια από κεφάλαια του Οργανισμού, την οποία είχε επεξεργαστεί ως Υφυπουργός Εργασίας ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η ρύθμιση αυτή εντάχθηκε ως τροπολογία στο ν/σ για την Κοινωνική Εργασία και Επιχειρηματικότητα, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Με τη ρύθμιση αυτή αφενός στηρίζονται και βοηθούνται οι δανειολήπτες του Ο.Ε.Κ, με επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και μεγάλα ποσοστά έκπτωσης, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στον Οργανισμό να εισπράξει πόρους και να τους αξιοποιήσει προς όφελος των δικαιούχων του που δεν έτυχαν έως σήμερα στεγαστικής παροχής.

Ο κ. Κεγκέρογλου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του ν/σ στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη, ευνοϊκή δυνατότητα ρύθμισης και για τα δάνεια που έχουν λάβει οι δανειολήπτες από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό και τα οποία οι τράπεζες αρνούνται να ρυθμίσουν, επικαλούμενες δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις που έχουν συνάψει με τον ΟΕΚ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Έρχεται το ηλεκτρονικό φοιτητικό πάσο

Ηλεκτρονικά θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι σπουδαστές από φέτος!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου προς όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τη χορήγηση του πάσο οι φοιτητές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση http://paso.minedu.gov.gr
Αφού εγκριθεί η αίτηση από την οικεία γραμματεία, ο φοιτητής θα παραλαμβάνει το δελτίο του από συγκεκριμένο σημείο το οποίο θα έχει επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησής του.
Το νέο φοιτητικό πάσο θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, θα έχει ενσωματωμένη τη φωτογραφία του δικαιούχου, τα στοιχεία του με λατινικούς χαρακτήρες προκειμένου να χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.


Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, οι δικαιούχοι του νέου δελτίου ειδικού εισιτηρίου είναι:
* Οι φοιτητές του α' κύκλου σπουδών, εφόσον δεν έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη φοίτησης (όπου ν η διάρκεια που προβλέπεται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών).
* Οι φοιτητές του β' κύκλου σπουδών για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα.
* Οι φοιτητές του γ' κύκλου σπουδών, για 4 έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.

Διευκρινίζεται πως δεν δικαιούνται πάσο οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα υποβολής της αίτησης ή έχουν εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις.
Πάντως, για την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα έκδοσης πάσο, παρατείνεται η ισχύς των δελτίων ειδικού εισιτηρίου του ακαδημαϊκού έτους 2010-11 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.
Οι πρωτοετείς φοιτητές μέχρι τότε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις αντίστοιχες εκπτώσεις, επιδεικνύοντας τη βεβαίωση εγγραφής στο τμήμα.

ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνελήφθη 37χρονος Αλβανός με 50 κιλά χασίς

Μετά από συντονισμένη κοινή επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και αστυνομικών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Α΄ και Β΄ Δελβινακίου συνελήφθη σήμερα τις πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Κακαβιάς-Ιωαννίνων, κοντά στα Κτίσματα Πωγωνίου, ένας 37χρονος Αλβανός γιατί μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ΙΧ που οδηγούσε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε δύο σάκους που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους 50,770 κιλά.
Σε βάρος του συλληφθέντος εκκρεμούσε ακόμη ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Χίου για αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε βαθμό κακουργήματος.
Το όχημα, οι ναρκωτικές ουσίες, και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και ο συλληφθείς θα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Σε δύο δόσεις το έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα

Ελαφρύνσεις για ανέργους και πολύτεκνους.
Χωρίς παλαιότητα η έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.

Ο νέος έκτακτος φόρος θα εξοφληθεί με τους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στο υπουργείο Οικονομικών καταλήγουν στο να μη ληφθεί υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου, αλλά μόνο η τιμή ζώνης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισ.

Σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν τη... λυπητερή του νέου ειδικού τέλους ακινήτου πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μάλιστα οι επιβαρύνσεις που έρχονται για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, αφού στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο να μη λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου αλλά μόνο η τιμή ζώνης.
Δηλαδή το ίδιο τέλος θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 20 ή 30 ετών με τον ιδιοκτήτη νεόδμητου διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που δεν συνυπολογιστεί η παλαιότητα θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες.

ΕΚΑΒ: Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες για τα νυχτερινά και τις αργίες και για τις εκτός έδρας διακομιδές που έχουν κάνει τους τελευταίους οκτώ μήνες.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ: Διοργανώνει Ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσικοχορευτική βραδιά, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στο ηρωικό Σούλι

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, σε συνεργασία με την οργανωτική Επιτροπή Θριασίων εκδηλώσεων 2011 και στα πλαίσια των ΘΡΙΑΣΙΩΝ 2011, ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσικοχορευτική βραδιά, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30' στην πλατεία Δημαρχείου του Ασπροπύργου. Στην εκδήλωση θα παίξει παραδοσιακά Ηπειρώτικα τραγούδια αφιερωμένα στο ηρωικό Σούλι, η ζυγιά του Ηπειρώτη μουσικού και τραγουδιστή Κώστα Τζίμα και θα χορέψουν παραδοσιακούς Ηπειρώτικους σκοπούς οι χορευτικές ομάδες της Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου και της αδελφότητας Ρωμανού Ιωαννίνων.


Βέβαια μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει γνήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι.
Στην εκδήλωση θα βραβευθεί ο μεγάλος Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, για την πολύχρονη προσφορά του στην Ηπειρώτικη μουσική και την προσπάθεια του για την διατήρηση της Ελληνικής παραδοσης.

ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΑΒΙΝΑ: Επιτέλους ... κοινόχρηστη!!!


Δικαιώθηκε ο αγώνας δημοσίου, αυτοδιοίκησης και φορέων!

«Απελευθερώνεται» από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και θα αποδοθεί σε κοινή χρήση η ιδιαίτερου φυσικού κάλους, λίμνη Ζαραβίνα ή Νεζερός στο Πωγώνι.
Ο πολύχρονος και σκληρός δικαστικός αγώνας του δημοσίου, της αυτοδιοίκησης και των Αδελφοτήτων Κρυονερίου και Λίμνης, αλλά και κατοίκων, δικαιώθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Ιωαννίνων με την οποία χαρακτηρίζεται ως μεγάλη και άρα δεν μπορεί να είναι ιδιωτική και κυρίως ως «κοινόχρηστη και εκτός συναλλαγής».
Αυτή η διατύπωση στην απόφαση αποτελεί εχέγγυο για μη εμπλοκή της σε «αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας που είναι στο προσκήνιο. Άλλωστε πέριξ της λίμνης υπάρχουν ιδιοκτησίες και μόνο από την πλευρά του εθνικού δρόμου Ιωαννίνων-Κακαβιάς υπάρχει δημόσια έκταση.
Με απλά λόγια η λίμνη περιέρχεται σε κοινή χρήση για κάθε πολίτη και παύει να αποτελεί κτήμα ιδιωτών, όπως συνέβαινε για περισσότερο από έναν αιώνα και βέβαια και μετά από την απελευθέρωση από τους Τούρκους!



Άμεσα εκτελεστή.
Η Εφετειακή απόφαση είναι τελεσίδικη και άμεσα εκτελεστή από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ωστόσο οι αντίδικοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, κάτι που όπως πληροφορούμαστε ήδη προωθείται, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να αποδοθεί η λίμνη των 305 στρεμμάτων στους πολίτες.
Ακόμη και η αναμενόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν ...φοβίζει πλέον, αφού πρόκειται για λίμνη ενταγμένη προ πολλών ετών με απόφαση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, (επισημαίνεται στην εφετειακή απόφαση) στο δίκτυο Natura και ως μεγάλη λίμνη δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες.
Στα θετικά της απόφασης συγκαταλέγεται ο όρος κοινόχρηστη έκταση για τη λίμνη, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια άλλης «αξιοποίησης» από το δημόσιο.



Από την Διοικητική Αποβολή στον δικαστικό αγώνα.
Την ευχάριστη είδηση μετέφερε ο δικηγόρος Πολύκαρπος Ζωγράφος, ο οποίος υποστήριξε νομικά την υπόθεση στην παρέμβαση που έγινε για λογαριασμό του πρώην δήμου Δελβινακίου και των Αδελφοτήτων Κρυονερίου και Λίμνης.
Και οι δυο πρώην κοινότητες είχαν συμβάλλει.Από πλευράς δημοσίου που είχε και τον πρώτο λόγο, την πολύχρονη δικαστική διαμάχη υπηρέτησαν οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κωνσταντίνος Γεωργάκης (μέχρι την μετάθεση του στην Αθήνα) και Μιχαήλ Τζουβάρας.
Πολλοί ήταν και οι καταγόμενοι από την περιοχή που κατέθεσαν στο δικαστήριο και οι μαρτυρίες τους συνέβαλαν στο να ενισχυθούν τα νομικά επιχειρήματα και στην θετική απόφαση.
Η πρώτη απόπειρα του δημοσίου για να φέρει στην κυριότητα του τη λίμνη έγινε το 1990 με το Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής που συντάχθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παλαιοκρασσά, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.


Η Πρωτόδικη απόφαση του 2009.
Ο δικαστικός αγώνας άρχισε το 1996 με το δημόσιο να καταθέτει αγωγή κατά των φερομένων (γνωστής οικογένειας της περιοχής) ως ιδιοκτητών.
Χρειάστηκαν 15 χρόνια για να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση, αλλά άξιζε τον κόπο και το χρόνο, αφού όλο αυτό το διάστημα, όπως σημειώνει ο κ,. Ζωγράφος συγκεντρώθηκαν νέα στοιχεία που στήριξαν την υπόθεση και οι Εφέτες μπόρεσαν να κρίνουν καλύτερα, μαζί βέβαια με τα στοιχεία από τις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων δεν ικανοποίησε πλήρως το δημόσιο και το δήμο Δελβινακίου που μαζί με τις δυο Αδελφότητες παρενέβη υπέρ του δημοσίου.
Κι αυτό γιατί αναφέρονταν ότι η λίμνη δεν είναι μεγάλη, ωστόσο περιέρχεται στο δημόσιο επειδή οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν γνήσιους τίτλους κυριότητας.
Επί των τίτλων αυτών υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση με έρευνες και στην Τουρκία (ταπιά) και όπως αποδείχτηκε από την κατάληξη της υπόθεσης, τίτλοι δεν προσκομίστηκαν.



Η τελεσίδικη του Εφετείου.
Τόσο το δημόσιο, όσο και οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κατέθεσαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης (110 του 2009) και φτάσαμε μετά από αναβολές (είχε οριστεί δικάσιμος για τις 18 του περασμένου Μαίου) στην απόφαση 209/2001 της 7ης Σεπτεμβρίου με την οποία το Εφετείο δικαιώνει το δημόσιο, τον πρώην δήμο Δελβινακίου και το διάδοχο δήμο Πωγωνίου, αλλά και τις Αδελφότητες.Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε να γίνουν πραγματογνωμοσύνες, από το ΙΓΜΕ (που κατέληγε ότι η λίμνη είναι μικρή...) και από το τμήμα Υδρογεωλογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αποδείχθηκε καταλυτική για την κρίση του δικαστηρίου.
Η λίμνη «μετρήθηκε» στα 305 στρέμματα έκταση, με μέγιστο βάθος (χρησιμοποιήθηκε σόναρ) 31,5 μέτρα, με πηγές που ανανεώνουν τα νερά της με μεγάλη συχνότητα, που δεν παγώνει ποτέ για αυτόν τον λόγο και με πλούσια ιχθυοπανίδα.Πλέον, επαφίεται στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, να υλοποιήσει την Εφετειακή απόφαση, ανεξάρτητα από την αίτηση Αναίρεσης που θα κατατεθεί στον Άρειο Πάγο.
Να απομακρυνθούν δηλαδή κατασκευές και ότι άλλο ανήκει στους, πρώην πλέον, φερόμενους ως ιδιοκτήτες και να επιτραπεί στον καθένα να την χαρεί από κοντά, κάτι που δεν «επιτρεπόταν» ως τώρα.
Η λίμνη πρέπει να αποδοθεί σε κοινή χρήση, αλλά όπως επισημαίνει ο δικηγόρος Πολύκαρπος Ζωγράφος, χρειάζεται προσοχή από όσους τυχόν θα θελήσουν να ψαρέψουν ή να κάνουν μπάνιο, υπάρχουν απότομα βάθη και ελοχεύουν κίνδυνοι.
Ο κ. Ζωγράφος δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση επειδή δεν υπήρχε νομολογία και οι αντίδικοι είχαν καλή προετοιμασία και ίσως εμφάνιζαν κάποιον τίτλο ιδιοκτησίας που θα ανέτρεπε την κατάσταση.

Το δάσος η επόμενη διεκδίκηση;
Με αυτή την απόφαση μόνο η λίμνη ορίζεται ως κοινόχρηστη έκταση, ωστόσο υπάρχουν πέριξ αυτής εκτός των ιδιοκτησιών (το αγρόκτημα Ζαραβίνας από το οποίο απαλλοτριώθηκαν εκτάσεις το 1925 και αποδόθηκαν σε κατοίκους της περιοχής) και άλλες εκτάσεις με σημαντικότερη και διεκδικίσημη από το δημόσιο, του δάσους που σήμερα νέμεται η οικογένεια που είχε στην κατοχή της και τη λίμνη.Η συνολική έκταση των περίπου 11,5 χιλιάδων στρεμμάτων περιλαμβάνει και ιδιοκτησίες και το δάσος και τη λίμνη και είναι στο χέρι του δημοσίου να διεκδικήσει και το δάσος, αρκεί να κινηθεί και η αυτοδιοίκηση για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, ο διαχωρισμός της διεκδίκησης της λίμνης από τις άλλες εκτάσεις επέτρεψε να εκδοθεί η θετική απόφαση.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΛΑΧΩΝ: Οι Βλάχοι τιμούν τους Εθνικούς Ευεργέτες το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, ώρα 19:30 μ.μ.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην ΑΘΗΝΑ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 μ.μ.
(Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή των χορευ­τικών συγκροτημάτων Βλάχικων Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας μας)
Συνδιοργάνωση: Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων



Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ. ΒΛΑΧΩΝ

Μιχάλης Μαγειρίας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το έργο εισόδου Ηγουμενίτσας


Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή της εισόδου της Ηγουμενίτσας, γίνεται με την χθεσινή απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, για την κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και συγκεκριμένα από τη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Κύπρου έως την περιοχή της Σελεύκειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης στην εισήγησή του, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι πρόκειται για μία μελέτη που ξεκίνησε το 2004 από την πρώην ΔΕΣΕ και η οποία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί εξαιτίας των προβλημάτων που υπήρξαν στις εγκρίσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τους δικαιούχους, που απέβη άκαρπη καθώς δεν πείστηκαν όλοι για την αναγκαιότητα του έργου: «Για να μην υπάρξει καθυστέρηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, είναι άκρως απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ώστε κινηθούν οι διαδικασίες κατάθεσης των χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για μας είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το ΕΣΠΑ».


Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε το 2003 και φτάσαμε στο 2011 για να γίνει η μελέτη εισόδου της Ηγουμενίτσας. Μέσα στα άλλα, από τις 14-4-2010, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του προς την τότε κρατική Περιφέρεια εξέφραζε την αγωνία του για το πρόβλημα που υπήρχε. Αυτό δείχνει πόσο τάχιστα προωθούνται από την Αιρετή, και πόσο αργά κινούνταν οι διαδικασίες από την Κρατική Περιφέρειας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μελέτη τα έχουν εξετάσει οι ειδικοί και ότι πλέον η έγνοια της Περιφερειακής Αρχής είναι να βρεθούν οι πόροι για το έργο.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προανήγγειλε απολύσεις στους ΟΤΑ

Χωρίς να προηγηθεί μισθωτή εφεδρεία.

Δραματικές αλλαγές στο καθεστώς των εργαζομένων στους ΟΤΑ επιφέρει η κυβέρνηση, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, θα γίνουν απολύσεις, ενδεχομένως και χωρίς να προηγηθεί μισθωτή εφεδρεία.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός, επεσήμανε ότι θα γίνουν μετατάξεις στους δήμους και όσοι δεν δεχθούν τις θέσεις που θα τους προσφερθούν, θα οδηγηθούν σε εφεδρεία και από εκεί σε απόλυση.
Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν απευθείας απολύσεις.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ:
«Θέλουμε να έχουμε 325 ΟΤΑ στο τέλος του έτους με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όχι στα λόγια και στα χαρτιά, αλλά στην πράξη. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος είναι και το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων και αν κάποιοι δεν δεχθούν, θα περάσουν στην εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».
Ο κ. Κουκουλόπουλος, αρμόδιος υφυπουργός για τους δήμους, είπε ότι θα γίνει ενός είδους προκήρυξη θέσεων «για να υπάρξει εθελούσια μετακίνηση. Για όσους δεν επιλέξουν αυτή τη διαδικασία, τότε θα πάμε είτε μέσω εφεδρείας είτε κατευθείαν και σε απόλυση».

Τις ίδιες δηλώσεις ο υφυπουργός επανέλαβε αργότερα το πρωί και στο ραδιοφωνικό σταθμό realfm, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ίσως να μην χρειαστούμε τον μηχανισμό της εφεδρείας, αλλά θα φτάσουμε να χρειαστεί, και σε απολύσεις προσωπικού, αναγκαστικά, δεν γίνεται διαφορετικά».


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Στη Βουλή το θέμα του ανισόπεδου Κόμβου της παράκαμψης Άρτας


Το θέμα της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του ανισόπεδου κόμβου στην Άρτα έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης καταθέτοντας Ερώτηση με τους βουλευτές Κων/νο Παπασιώζο (Ν. Άρτας) και Δημ. Τσουμάνη (Ν. Πρέβεζας) προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πρόκειται για τον κόμβο που θα αντικαταστήσει τον σημερινό προσωρινό και ισόπεδο με τον οποίο δόθηκε στην κυκλοφορία και το δεύτερο τμήμα της παράκαμψης, αλλά λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση ο ανάδοχος δεν τον ολοκλήρωσε ακόμη. Στην τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Άρτα τέθηκε το θέμα από τους φορείς και αναμένονταν θετική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση.
Πάντως οι βουλευτές της Ν.Δ και ιδίως ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ξεχνούν ότι επί της δικής τους κυβέρνησης χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι να αποφασιστεί ο ανισόπεδος κόμβος...
Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν:
«Η παράκαμψη της Ιόνιας οδού στο ύψος της Άρτας, από τον κόμβο Σελλάδων έως τη Φιλιππιάδα, έχει συνολικό μήκος 23 χιλιόμετρα περίπου.
Το πρώτο τμήμα της παράκαμψης, μήκους 15 χιλιομέτρων, από τον κόμβο Αγίου Δημητρίου μέχρι τη Φιλιππιάδα ολοκληρώθηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία προ οκταετίας περίπου. Το υπόλοιπο τμήμα, από τον κόμβο Σελλάδων μέχρι τον κόμβο του Αγίου Δημητρίου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2005.
Η ολοκλήρωση του τμήματος αυτού, μήκους 8 χιλιομέτρων και η απόδοσή του σε κυκλοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει στο τέλος του 2009.
Αυτό δεν έγινε, λόγω καθυστερήσεων στη συμπληρωματική σύμβαση εργασιών.
Τον Ιούνιο 2010, απαντώντας σε Ερώτησή μας στη Βουλή, ο Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ διαβεβαίωνε ότι « ... ο ανισόπεδος κόμβος της Άρτας προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010»! Ούτε αυτό έγινε.
Τον Ιανουάριο 2011, πριν από οκτώ (8) μήνες, απαντώντας σε νέα Ερώτησή μας, ο αρμόδιος Υφυπουργός διαβεβαίωνε ότι « ... η ημερομηνία περαίωσης του έργου έχει οριστεί στις 30 Ιουνίου 2011». Ούτε και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχει τηρηθεί!
Σήμερα βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2011 και το χειρότερο είναι ότι απομένουν να εκτελεστούν σημαντικές εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Άρτας, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο τους επόμενους μήνες. Τονίζεται δε, ότι η υφιστάμενη προσωρινή σύνδεση μέσω ισόπεδου κόμβου εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους διερχόμενους.


Αναρωτιόμαστε, μαζί με όλους τους Ηπειρώτες, πως είναι δυνατό το Υπουργείο να ολοκληρώσει την Ιόνια οδό, όταν για ένα μικρό τμήμα της, μήκους 8 χλμ., έχει δώσει επισήμως τρία χρονοδιαγράμματα και δεν έχει τηρήσει κανένα!
Συγκρίνουν επίσης οι Ηπειρώτες τον οργασμό μεγάλων έργων υποδομής στην Ήπειρο επί Νέας Δημοκρατίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ - όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η έναρξη της Ιόνιας, η παράκαμψη της Άρτας- με τη σημερινή πλήρη απραξία του Υπουργείου Υποδομών, που έχει οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση τον τεχνικό κόσμο της χώρας.


Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:
1.Για ποιους λόγους αδυνατεί το Υπουργείο να τηρήσει έστω κι ένα χρονοδιάγραμμα έργου;
2.Για ποιους λόγους έχουν ουσιαστικά διακοπεί οι εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας;
3.Πότε, επιτέλους, θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στην κυκλοφορία ο κόμβος;
4.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού, στην οποία οι εργασίες έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2011;


ΠΗΓΗ: www.neoiagones.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Το Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί τον Αστερίξ, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2011

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενεί από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2011, την περιοδική έκθεση «50 Χρόνια Αστερίξ» που είχε διοργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ.
Το Μουσείο Ιωαννίνων είναι το τέταρτο μουσείο στη σειρά, στο οποίο παρουσιάζεται η έκθεση. Για την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, συμπράττει ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ενώ την έκθεση υποστηρίζει η Εταιρεία των Φίλων των Αρχαιολογικού Μουσείου.


Η έκθεση έχει τίτλο «50 Χρόνια Αστερίξ.
Ο Γαλάτης ήρωας στην Ήπειρο» θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη» του Αρχαιολογικού Μουσείου και θα παρουσιασθούν τριάντα τέσσερις πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα που προέρχονται από όλα τα τεύχη που έχουν σχεδιαστεί από το 1959 έως το 2009, κατά θέματα.


Στις ενότητες αυτές παρουσιάζονται οι ήρωες των ιστοριών (Αστερίξ, Οβελίξ, Πανοραμίξ, κλπ), ο γαλατικός τρόπος ζωής, (γαστρονομία, καβγάς, φιλία κλπ), οι πόλεις τους (Λουτέτια -Παρίσι), οι γείτονες των διάσημων πρωταγωνιστών (Βέλγοι, Ελβετοί, κλπ) και ασφαλώς οι Ρωμαίοι (λεγεωνάριοι, ρωμαϊκά κτίρια κλπ).
Η έκθεση πλαισιώνεται με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, προκειμένου να ενισχυθεί ο παιδευτικός χαρακτήρας της και συνδυάζεται με προβολή σε βίντεο, κινουμένων σχεδίων. Συγχρόνως, με αφορμή τον Αστερίξ και τους Γαλάτες του, γίνονται αναφορές στους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου (279 π.Χ), στους Κέλτες Δρυίδες και τους ιερείς του Διός στη Δωδώνη, στην ιερή βελανιδιά και τη λατρεία του θεού στο ηπειρωτικό ιερό.

ΣΑΓΙΑΔΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: «Μπλόκο» σε 120 κιλά ινδικής κάνναβης

Συνελήφθη ένας 30χρονος Έλληνας.


Μία ακόμη σύλληψη ενός λαθρεμπόρου ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Ηγουμενίτσας και η οποία ματαίωσε τη μεταφορά 120 κιλών ινδικής κάνναβης στην Αθήνα.
Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι ένας 30χρονος έλληνας, κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητό του ύποπτα από το μεσημέρι κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Οι αστυνομικοί το παρακολούθησαν διακριτικά και στο μπλόκο που είχαν στήσει στην Σαγιάδα σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο.
Μέσα στο πορτ μπαγκάζ σε μεγάλους σάκους και σε συσκευασίες κιλού οι αστυνομικοί εντόπισαν τα 120 κιλά χασίς τα οποία κατάσχεσαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο στο Εισαγγελέα κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εκλέχτηκαν οι εκπρόσωποι για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος

Τους εκπροσώπους του για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος εξέλεξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέχτηκαν οι Δηλαβέρης Αναστάσιος, Ανατολιωτάκης Νικόλαος και Τσουλάκη Μαρία. Αναπληρωματικοί οι: Παπαγιάννης Ιωάννης του Γεωργίου και Καττής Νικόλαος
Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εκλέχτηκαν οι Αργύρης Ευάγγελος – Μπόβολος Κωνσταντίνος με αναπληρωματικό τον Τζιοβάρα Γρηγόριο.