Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για συλλόγους

Τις τελευταίες μέρες το μόνιμο σχόλιο στα χωριά μας, είναι ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε,επειδή δεν υπάρχουν λεφτά.
Και όμως η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική:
Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για εκδηλώσεις:
Για του λόγου του αληθές με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - μειοψηφούντος του κ. Χρήστου Μεντή μοιράστηκαν 36.000 ευρώ για καλοκαιρινές εκδηλώσεις και 20.000 ευρώ για οικονομική ενίσχυση των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η κατανομή έγινε ως εξής:
Πολιτιστικός Δελβινακίου Ευρώ 9.000,00,
Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο» Ευρώ 8.000,00,
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κουκλιών Ευρώ 4.000,00,
Πολιτιστικός Καλπακίου Ευρώ 10.000,00,
Πολιτιστικός Κεφαλοβρύσου Ευρώ 5.000,00.
Πολλά λεφτά αν σκεφτεί κάποιος ότι κάθε σύλλογος διοργάνωσε μια εκδήλωση και αυτή έχοντας παράλληλα έσοδα.

Στις ποδοσφαιρικές ομάδες δόθηκαν:
Καλπάκι 6.500,
Δελβινάκι 4.000,
Παρακάλαμος 6.000,
Κεφαλόβρυσο 3.500.
Η διαφορά με τους πολιτιστικούς συλλόγους έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί παρουσιάζουν δραστηριότητα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο σε ένα πανηγύρι του καλοκαιριού.
H διάθεση τέτοιων ποσών, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς μόνο ως πρόκληση ακούγεται.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: «Αδειάζει» τον Μητροπολίτη Κονίτσης

Για τα γιαούρτια και τις ντομάτες στους πολιτικούς!!!

«Οι απόψεις πού εξέφρασε πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνοπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, αποτελούν καθαρά προσωπικές του απόψεις και όχι απόψεις πού έχει υιοθετήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που εκδόθηκε μετά τον σάλο που προκάλεσαν αποσπάσματα δηλώσεων του Μητροπολίτη Κονίτσης εναντίον των πολιτικών.
Μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής του, ο Μητροπολίτης είχε ταχθεί υπέρ των αποδοκιμασιών πολιτικών, φωνάζοντας χαρακτηριστικά:
 «...ζήτω οι ντομάτες και τα γιαούρτια».
Αναφερόμενος δε στο σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά, είπε:
«Φαίνεται πως επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να μαστουρωθούν όλοι οι Έλληνες».


ΠΗΓΗ: www.24h.gr

Ε.Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Επιστολή προς τη διοίκηση της ΑΤΕ για τη ΔΩΔΩΝΗ .... πριν το εξώδικο


Την απόφαση να επιδώσουν επιστολή - πρόσκληση προς τη διοίκηση της ΑΤΕ, έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Ιωαννίνων, με την οποία θα καλούν την τράπεζα να συζητήσουν για το ιδιοκτησιακό της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Ωστόσο, αν η ATEbank δεν ανταποκριθεί, τότε η Ένωση Ιωαννίνων θα προχωρήσει στο εξώδικο.
Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι τηρούν στάση αναμονής και σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ηπείρου, κ. Μιχάλης Τζίμας, για τις 15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί μια σύσκεψη με την συμμετοχή των φορέων, των σωματείων και των συνεταιρισμών που είναι στον πρωτογενή τομέα.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Αυγούστου κτηνοτρόφοι του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ηπείρου και της ΠΑΣΥ προσπάθησαν να παρέμβουν στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, για το «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων» της περιοχής, στο οποίο συμμετείχε και ο Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Κανελλόπουλος.

ΠΕΡΔΙΚΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Ο 17χρονος αλλοδαπός είχε αδυναμία στο παγκάρι!

Τις  μεσημεριανές ώρες χθες, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ένας 17χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας για κλοπή.
Συγκεκριμένα την 31 Αυγούστου 2011, πρώτες πρωινές ώρες, ο 17χρονος εισήλθε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πέρδικας από ανασφάλιστη κεντρική πόρτα και αφαίρεσε από το παγκάρι το χρηματικό ποσό των πενήντα (50) ευρώ.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα το τελευταίο χρονικό διάστημα ο 17χρονος αλλοδαπός από κοινού με 21χρονό ημεδαπό, εισήλθαν τρεις φορές στον ανωτέρω Ιερό Ναό αφαιρώντας απροσδιόριστο χρηματικό ποσό.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΙΚΑ- ΕΤΑΜ: 55.000 έως 60.000 αναπηρικές συντάξεις υπολογίζει ότι θα «κοπούν» σταδιακά έως το 2014

«Φρένο» στην καταβολή «μαϊμού» συντάξεων αναπηρίας βάζει, από σήμερα, η λειτουργία του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μέσω του ΚΕΠΑ και των υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000 - 60.000 σε βάθος τριετίας, δηλ. στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα, αντί του 14% (περί τις 320.000) που είναι κατά μέσο όρο ο αριθμός τους πανελλαδικά και του 15% - 25%, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως φαίνεται στους πίνακες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος είναι, από σήμερα, αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για το χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.
Οι ίδιες επιτροπές θα εξετάζουν και περιπτώσεις πολιτών που για φορολογικούς ή άλλους λόγους (λήψη κοινωνικών επιδομάτων ή διευκολύνσεων) χρειάζονται γνωμάτευση αναπηρίας.
Οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες (σε περίπτωση ένστασης) υγειονομικές επιτροπές θα πιστοποιούν την πάθηση, θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας καθώς και τη χρονική διάρκειά της.
Από τις ίδιες επιτροπές θα περάσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι 31/8/2011 υποβάλλοντας, όπου χρειάζεται, και νέα δικαιολογητικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Από 1η Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή του Ε9

Μετατίθεται για την 1η Δεκεμβρίου η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, η μετάθεση της ημερομηνίας οφείλεται στο νέο σχεδιασμό, που προβλέπει τη διαμόρφωση διαδικτυακής εφαρμογής με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να βλέπουν την ενημερωμένη περιουσιακή μερίδα τους με βάση τις δηλώσεις του 2009 και του 2010.


Επιπλέον, θα παρέχονται βοηθήματα χαρτών, ώστε να ενημερώνεται απευθείας η μερίδα τους για το 2011. Με την ολοκλήρωση του συστήματος της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων Ε9, αναφέρει η ΓΓΠΣ, διευκολύνεται η άμεση, εύχρηστη και γρήγορη ενημέρωση της περιουσιακής εικόνας τού κάθε φορολογούμενου, χωρίς το κόστος, τα λάθη και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η χειρόγραφη υποβολή των δηλώσεων.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η ηλεκτρονική υπηρεσία θα ξεκινούσε από την 1η Σεπτεμβρίου και θα παρέμενε ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν εφέτος δήλωση Ε9 είναι όσοι είχαν μεταβολή το 2010 στην ακίνητη περιουσία ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Στην περίπτωση γάμου, υποβάλλεται Ε9 μόνον εφόσον η σύζυγος έχει κάποιο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Δημοπρατείται έργο συντήρησης - αποκατάστασης ζημιών σε τμήματα του οδικού δικτύου Π.Ε.Πρέβεζας

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στη σημερινή της συνεδρίαση ενέκρινε τη δημοπράτηση έργου, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, για βελτίωση - συντήρηση – αποκατάσταση ζημιών σε τμήματα του επαρχιακού και βασικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Πρέβεζας.
Συγκεκριμένα εργασίες πρόκειται να γίνουν στην 3η επαρχιακή οδό (τμήμα Κανάλι – Καστροσυκιάς) και σε τμήματα της 10ης επαρχιακής οδού.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Δέχεται εισηγήσεις από τους "ειδικούς"! για νέες αλλαγές στις αποδείξεις

Καταργούνται οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ;


Εισηγήσεις για αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα πάρει το δρόμο για την βουλή μέσα στον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το «κίνημα» των αποδείξεων που εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει μετά την κατάργηση του «μπόνους».
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σειρά προτάσεων, προκειμένου το μέτρο να γίνει δικαιότερο και να παρέχει ισχυρά κίνητρα στους πολίτες, με στόχο να ενισχυθεί η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Η τελευταία πρόταση που μελετά σοβαρά το οικονομικό επιτελείο αφορά τη συλλογή αποδείξεων σούπερ μάρκετ, για τις οποίες εξετάζονται δύο εναλλακτικές:
- Να μην αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ, με παράλληλη δραστική μείωση του ποσοστού επί του εισοδήματος που απαιτείται να συλλεχτεί για να διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο (από 25% που ισχύει σήμερα). Επιπλέον, να αυξάνεται η ισχύς των αποδείξεων για ορισμένα είδη δαπανών, στα οποία παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή (Όπως οι δαπάνες από εστιατόρια, ηλεκτρολόγους, γιατρούς κα, όπου η απόδειξη των 200 ευρώ θα λογίζεται, για παράδειγμα ως 400 ευρώ). Το παραπάνω μέτρο πιθανόν, αν δεν σχεδιαστεί σωστά, να δυσκολέψει χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα, να βρουν τις απαραίτητες αποδείξεις για το αφορολόγητο όριο.
- Μείωση της ισχύος των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ, πιθανότατα στο 50% (δηλαδή λογαριασμός 40 ευρώ θα υπολογίζεται από την εφορία ως 20 ευρώ), με παράλληλη αύξηση της αξίας των αποδείξεων για τις ίδιες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω

Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών από διάφορους φορείς, όπως το ΕΒΕΘ, με το σκεπτικό ότι είναι περιττό να συγκεντρώνονται ή έστω ότι είναι λάθος να έχουν την ίδια ισχύ αποδείξεις πχ από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις ακόμη και για πολύ μικρά ποσά, με άλλες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών όπου η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ «ΕΛΠΙΔΕΣ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 οι προπονήσεις


Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 η Ακαδημία Ποδοσφαίρου “ΕΛΠΙΔΕΣ” τις προπονήσεις για την νέα Ποδοσφαιρική Περίοδο 2011-2012.
Η κατάκτηση του Προπαιδικού Πρωταθλήματος 2010-2011 της Ε.Π.Σ.ΗΠ. από τις “ΕΛΠΙΔΕΣ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ αφ’ ενός μεν δίνει μεγάλη ικανοποίηση στα παιδιά, τους γονείς και τους προπονητές της ακαδημίας “ΕΛΠΙΔΕΣ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ αφ’ ετέρου δίνει δύναμη στους προπονητές της Ακαδημίας να εργαστούν ακόμη καλύτερα και να φτάσουν ακόμη “ψηλότερα” την Ακαδημία.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κατά 5% αυξήθηκαν τα έσοδα τον Αύγουστο

Παραμένουν όμως χαμηλότερα του στόχου.



Ακόμα ένας μήνας έκλεισε το φετινό καλοκαίρι, όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν αύξηση. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα που τα έσοδα κινούνται ανοδικά, και συγκεκριμένα κατά περίπου 5%.
Σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στα αυξημένα έσοδα από το φόρο εισοδήματος, λόγω και της έναρξης πληρωμής των πρώτων χρεωστικών εκκαθαριστικών, από τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και τσιγάρα (καθώς, λόγω διακοπών, αυξήθηκε η κατανάλωση βενζίνης).
Από την άλλη πλευρά, οι εισπράξεις από ΦΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν αναιμικές αποδόσεις, γεγονός που δείχνει ότι η φοροδιαφυγή παραμένει στα ύψη.
Πάντως, περιθώρια για πανηγυρισμούς δεν υπάρχουν στο υπουργείο οικονομικών, καθώς - ακόμα και με αυτή την εξέλιξη - τα έσοδα παραμένουν πολύ χαμηλότερα του στόχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση εσόδων τον Αύγουστο κατά 6,4%. Δηλαδή, από πλευράς εσόδων, η τρύπα αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 52 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.24h.gr

ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Στα χέρια της αστυνομίας τρεις έμποροι ναρκωτικών-«Μπλόκο» σε 380 κιλά χασίς

 Το φορτίο από την Αλβανία πιάστηκε στην Θεσπρωτία!

Στη σύλληψη τριών Ελλήνων, εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι μετέφεραν 380 κιλά χασίς, προχώρησαν οι αστυνομικοί στην περιοχή Φιλιατών.
Τα άτομα κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών καθώς κινούταν ύποπτα με δυο αυτοκίνητα ένα ΙΧ και ένα ημιφορτηγό σε δρόμο κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίστας, την κατάλληλη στιγμή έκαναν μπλόκο στο δρόμο, τους σταμάτησαν και ερεύνησαν τα δύο αυτοκίνητα.
Μέσα στο ημιφορτηγό εντόπισαν 13 ταξιδιωτικούς σάκους οι οποίο ήταν γεμάτοι με τα 380 κιλά χασίς σε συσκευασίες τα οποία και κατασχέθηκαν.
Οι νεαροί συνελήφθησαν και ομολόγησαν ότι το παράνομο φορτίο είχε προορισμό την αγορά της Αθήνας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κατοχή και εμπορία.
 

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Χτύπησαν ηλικιωμένη για να τη ληστέψουν

Λαχτάρησε η άτυχη γυναίκα.


Δύο άγνωστοι εισέβαλαν τη νύχτα σε σπίτι ηλικιωμένης στο Καλαμίτσι Πρέβεζας με σκοπό να τη ληστέψουν.
Οι δράστες τη χτύπησαν και την ακινητοποίησαν και στη συνέχεια άρπαξαν όσα χρήματα είχε στο σπίτι και αντικείμενα αξίας.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Ξέφυγε το έλλειμμα στο 8,8%

Την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 κατά 1,2% ή 2,7 δισ. ευρώ εξετάζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και η τρόικα.

Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις κλείσουν στα επίπεδα αυτά το φετινό έλλειμμα θα αναθεωρηθεί στο 8,8% του ΑΕΠ, από 7,6% που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος του Μνημονίου.
Η εκτίμηση είναι ότι μόνο από την αναθεώρηση των προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης -που πλέον τοποθετείται κοντά στο 5,1% - 5,3% του ΑΕΠ- ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα επηρεάζεται κατά 0,4% του ΑΕΠ.
Σε συνδυασμό με τις αστοχίες στην εκτέλεση του προγράμματος και τη μη επίτευξη των στόχων εγκαίρως, το έλλειμμα οδηγείται στο 8,8% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, ο νέος στόχος διατυπώνεται με την παραδοχή ότι όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου θα εφαρμοσθούν εφεξής στο ακέραιο.

Καθήκον σας η αντιπολίτευση στον δήμο

Μια αρκετά μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του Δήμου Πωγωνίου, τίμησε με την ψήφο της την παράταξη " ΄Ολοι Μαζί" του Φάνη Στεργίου, η οποία εκπροσωπείται στοπ δημοτικό συμβούλιο απ' τον επικεφαλής του συνδυασμού και τον Ηλία Πορίκη.

Στον ένα χρόνο της λειτουργίας του "Καλλικρατικού" Δήμου, ούτε μια φορά δεν είδαμε να υπάρχει έντονη και διακριτή παρουσία της δημοτικής κίνησης είτε μέσα στα όργανα του Δήμου, είτε έξω στον κόσμο.
΄Αφαντη(-οι).
Η Παράταξη αγαπητέ Φάνη δεν τέλειωσε στις εκλογές του περασμένου χρόνου.
Οφείλεις και οφείλετε όλα τα στελέχη της να την ανασυντάξετε και να κάνετε δυναμική παρουσία. Και δεν ισχυρίζομαι ότι θα πρέπει σόνι και καλά να κάνετε σκληρή αντιπολίτευση.
΄Οχι, προς Θεού.
Να λέτε όχι όπου πρέπει και ναι όπου συμφωνείτε με τη δημοτική αρχή.
΄Αφαντοι να μην είστε!
Εκτός εάν εγχωρήσατε την εκπροσώπησή σας στον αντιδήμαρχο Χρήστο Γκόγκο ή προσχωρήσατε πλήρως στη συμπολίτευση.
΄Ομως έχετε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που σας στήριξαν να κάνετε το καθήκον σας ως αντιπολίτευση.
Μετά το τέλος της θητείας,ας κάνετε ότι θέλετε..


Ακάκιος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Τρία χρόνια περίοδος χάριτος για νομιμοποίηση στάβλων

Μοναδική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων στάβλων θα είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που έχει ετοιμάσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πλέον ο ενδιαφερόμενος κτηνοτρόφος δεν θα χρειάζεται να κάνει κάποια μελέτη, ούτε να προσλάβει μηχανικό, αλλά με μία απλή αίτηση στον δήμο όπου ανήκει το μαντρί του, θα βγάλει την άδεια.
Με το νέο νόμο όποιος σε μεταγενέστερο χρόνο χτίσει οικία σε απόσταση μικρότερη από την προβλεπόμενη από το στάβλο, εφόσον ο κτηνοτρόφος έχει τη σχετική άδεια, δεν μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του.
Οι άλλες δύο κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι όσες εγκαταστάσεις έχουν αλμεκτήριο και όσες δεν έχουν.
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, που συνήθως έχουν ήδη άδειες.
Εάν κάποιος δεν έχει ακόμα τη σχετική άδεια ή θέλει να δημιουργήσει μία καινούρια μονάδα, τότε υποβάλει σχετικό φάκελο στο Δήμο με πλήρη δικαιολογητικά (περιβαλλοντική μελέτη, άδεια πολεοδομίας κ.λπ.).
Στη δεύτερη κατηγορία, για να εκδοθεί άδεια χρειάζεται μία απλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων.


Εκτός από τις δύο παραπάνω βασικές παρεμβάσεις υπάρχει και σειρά άλλων με ιδιαίτερη σημασία όμως για την κτηνοτροφική παραγωγή:
1. Η δημιουργία υπηρεσίας one stop shop – το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο – που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία.
2. Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, κοντά στον κτηνοτρόφο.
3. Η δημιουργία (ηλεκτρονικού) Μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.
5. Την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών.

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: Από... CD και φωτοτυπίες θα διαβάζουν οι μαθητές

Τεράστιες καθυστερήσεις στην εκτύπωση των βιβλίων.


Από… CD και φωτοτυπίες θα αναγκαστούν να διαβάσουν το πρώτο διάστημα πολλοί μαθητές εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χαρτιού, έπειτα από νομικές περιπέτειες που είχαν δύο διαγωνισμοί για την προμήθειά του.
Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα φτάσουμε μέχρι και το Νοέμβριο για να ολοκληρωθούν όλοι οι σχολικοί τίτλοι.
Έτσι, ιδίως στα Γυμνάσια και Λύκεια, οι μαθητές θα χρειαστεί πιθανότατα να καταφύγουν σε φωτοτυπίες και σε ανάγνωση από ηλεκτρονικά μέσα για αρκετά μαθήματα, μέχρι να τα παραλάβουν.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αρχίζει ο έλεγχος των αποδείξεων

Επιτροπές στις Εφορίες θα ανοίξουν τους φακέλους που στείλαμε.

Αυστηρές εντολές προς τις εφορίες απευθύνει το υπουργείο οικονομικών που ζητά να ελέγχουν οι αποδείξεις που κατέθεσαν οι φορολογούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις όπως αναφέρεται στην απόφαση Αρ. πρωτ.: Δ12 1113908 ΕΞ 11.8.2011.
Σε κάθε ΔΟΥ θα συσταθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τον Υποδιευθυντή Φορολογίας ως πρόεδρο και ως μέλη τον επόπτη ελέγχου και τον προϊστάμενο του τμήματος φορολογίας εισοδήματος.
Η πιο πάνω επιτροπή θα επιλέξει κατά την κρίση της δείγμα προς έλεγχο των φακέλων με τις αποδείξεις δαπανών που έχουν κατατεθεί, με κριτήριο την αναλογία του ποσού των αποδείξεων σε σχέση με το ποσό του εισοδήματος που έχει δηλωθεί και εφόσον είναι εφικτό, την ωφέλεια που προκύπτει λόγω των πιο πάνω αποδείξεων.


Το δείγμα θα προσδιορισθεί ως εξής:
α. Για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 10.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 50 φακέλους αποδείξεων
β. Για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 20.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 100 φακέλους αποδείξεων
γ. Για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση μέχρι 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 200 φακέλους αποδείξεων.
δ. Για τις ΔΟΥ που παραλαμβάνουν σε ετήσια βάση πάνω από 30.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 300 φακέλους αποδείξεων.

Το δείγμα των φακέλων με αποδείξεις που θα επιλεγεί θα ελεγχθεί και εφόσον παρουσιαστούν σημαντικές αποκλίσεις από τα αναγραφόμενα στους φακέλους αυτούς των ποσών των αποδείξεων, θα επιλεγεί και δεύτερο δείγμα για έλεγχο.
 Σε αντίθετη περίπτωση οι φάκελοι που έχουν επιλεγεί για έλεγχο και έχουν ελεγχθεί μαζί με τους υπόλοιπους φακέλους θα παραδοθούν για ανακύκλωση σε συνεργασία με τους Δήμους που βρίσκεται η κάθε ΔΟΥ.


Σε παλαιότερη εγκύκλιο το υπουργείο ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά που επικαλούνται αποδειχθεί ότι είναι πλαστά, ότι διαπράττεται αξιόποινη πράξη, και θα γίνεται σχετική αναγγελία στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.