Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΚΡΑΝΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Βρέθηκαν οστά κατά τη διάρκεια εκσκαφών


Με ένα αποκρουστικό θέαμα ήλθαν αντιμέτωποι οι διαχειριστές μηχανημάτων εκσκαφής στην Κρανούλα Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου.
Τα μηχανήματα αποκάλυψαν οστά από ανθρώπινο σκελετό, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν και άλλα, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την προέλευσή τους.
Να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά υπάρχει και ένα παλιό εκκλησάκι που οι ντόπιοι το χρονολογούν από τα μέσα του 17ου αιώνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να υπήρχαν εκεί τάφοι από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ίσως παλιότεροι.
Λεπτομερέστερες έρευνες θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε ισχύ από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα

"Δεν πληρώνω" οι εστιάτορες.

Ακριβότερα θα στοιχίζουν πολλά προϊόντα για τα νοικοκυριά από αύριο Πέμπτη λόγω της μετάταξής τους στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Μεταξύ άλλων ανατιμώνται χυμοί, αναψυκτικά και ροφήματα ανεξαρτήτως από που πωλούνται.
Στάση πληρωμών προς το Δημόσιο μέχρι την άρση της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης, αποφάσισε μετά από Γενική συνέλευση η Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου Εστίασης αποφάσισαν ακόμα να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ καθώς και σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων και να καταθέσουν τα κλειδιά στο υπουργείο Οικονομικών.
«Η στάση πληρωμών θα γινόταν από μόνη της, έπρεπε το υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω το μέτρο», δήλωσε ο κ. Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84.

ΕΡΓΟΣΗΜΟ: Πρεμιέρα από τα ΕΛΤΑ στις 12 Σεπτεμβρίου

Από τα ΕΛΤΑ κάνει πρεμιέρα το εργόσημο στις 12 Σεπτεμβρίου ενώ στις 20 του μηνός το εργόσημο θα διατίθεται και από τις τράπεζες.

Το υπουργείο εργασίας δεν έχει ακόμα διευκρινήσεις να μπορούν με αυτό το μηχανισμό να να πληρώνονται οι παράνομοι μετανάστες καθώς το θέμα εξετάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη.
Το εργόσημο θα έχει τη μορφή επιταγής και θα εκδίδεται από τον εργοδότη ( απαιτείται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ) .
Με το εργόσημο , το οικόσιτο προσωπικό , δηλαδή οικιακές βοηθοί , κηπουροί, μπέιμπι σίτερ, απασχολούμενοι σε αγροτικές εργασίες και στην εστίαση, θα μπορούν να εισπράττουν την αμοιβή τους αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ( 20% για το ΙΚΑ και 10% για τον ΟΓΑ) που προορίζονται για τα ταμεία, πχ σε μια αμοιβή 48 ευρώ ο απασχολούμενος θα εισπράττει με το κουπόνι του τα 38,4 ευρώ και τα 9,6 ευρώ θα αποδίδονται στο ΙΚΑ, ενώ θα υπάρξει ηλεκτρονικό αρχείο για την επαλήθευση των στοιχείων.

Eurostat: Σταθερός στο 2,5% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σταθερός στο 2,5% παρέμεινε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, Eurostat.
Η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στα περισσότερα κράτη-μέλη και η υποχώρηση των τιμών ενέργειας συγκράτησαν, όπως φάνηκε, τις τιμές λιανικής.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές και δίνει την ευχέρεια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ να καθυστερήσει την προαναγγελθείσα και θεωρούμενη ως οιονεί βεβαία νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Διάθεση κολυμβητηρίου σε αθλητικά σωματεία

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε την παραχώρηση της χρήσης της κολυμβητικής δεξαμενής του Ε.Ε.Ε.Ε.Ν. Ιωαννίνων (πρώην Παλλάδιο) στα αθλητικά κολυμβητικά σωματεία: Α.Ο. ΝΗΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Α.Ο. ΠΟΣΕΙΔΩΝ, Α.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Κ.Α.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Ο.Θ.ΣΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Οι όροι της παραχώρησης θα καθοριστούν με προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των κολυμβητικών σωματείων.
Επισημάνθηκε ότι η προγραμματική σύμβαση θα ορίζει ρητά ότι προτεραιότητα στη διάθεση της πισίνας θα έχουν τα ΑΜΕΑ, χωρίς δαπάνη συμμετοχής, ενώ ο χρόνος που θα μείνει θα κατανεμηθεί ισομερώς στα σωματεία, τα οποία θα επιβαρυνθούν και με τα αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα.
Επίσης αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Διοίκησης που θα αποτελείται από 3 εκπροσώπους των σωματείων (οι οποίοι θα υποδειχθούν από αυτά) και 2 υπαλλήλους της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφέρειας Ηπείρου.
Στην επιτροπή θα συμμετέχουν και 2 περιφερειακοί σύμβουλοι (γνώστες του αντικειμένου) με ρόλο συμβουλευτικό και εισηγητικό.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Κλειδώνει» το νέο μισθολόγιο

Ο μισθός του νεοεισερχόμενου θα ανέρχεται στα 751,39 ευρώ!!!

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που αποφασίστηκε από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή, νέα συνάντηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές - στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα νωρίς το απόγευμα - θα εγκρίνουν το νέο καθεστώς μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα, αφού διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειές του και κυρίως η «προσωπική διαφορά».
Εξάλλου, η τρόικα πιέζει εδώ και αρκετό καιρό για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία και σημαντικές καθυστερήσεις.
Όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο, ο βασικός σταθμός νεοεισερχόμενου, άγαμου και χωρίς προϋπηρεσία στον δημόσιο τομέα, θα ανέρχεται στα 751,39 ευρώ, όπως προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τους μισθούς δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο, καθώς όσοι είναι ήδη διορισμένοι θα ανισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση των επιδομάτων μέσω της προσωπικής διαφοράς, ενώ οι νεοδιορισμένοι θα λαμβάνουν ακόμη και τον μισό μισθό σε σχέση με συναδέλφους τους.

ΚΑΛΠΑΚΙ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συλλήψεις για μεταφορά λαθρομετανάστη

Τη Τρίτη το μεσημέρι συνελήφθησαν στο Καλπάκι ένας 45χρονος και ένας 47χρονος από αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, καθώς μετέφεραν προς το εσωτερικό της χώρας με Ι.Χ. αυτοκίνητο έναν υπήκοο Αλβανίας στερούμενο νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και το όχημα κατασχέθηκε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας οι πίνακες.



Τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2011-12 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αναρτώντας τους πίνακες με τα ονόματα στην ιστοσελίδα του www.minedu.gov.gr
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήλθαν στις 6.648 και ικανοποιήθηκαν 4.182 (ποσοστό 62,91%).
Οι αποσπάσεις φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιούνται με κριτήρια μοριοδότησης και σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία: αποσπώνται οι κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, είναι σύζυγοι στρατιωτικών κλπ., μέλη Ο.Τ.Α. ή σύζυγοι δικαστικών, στη συνέχεια αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση σε περιοχές στις οποίες υπήρχαν πλεονάσματα και τέλος αποσπώνται οι λοιποί εκπαιδευτικοί που δεν αποσπάστηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες των προηγούμενων περιπτώσεων βάσει της μοριοδότησής τους συγκρινόμενοι μεταξύ τους.
Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή απόσπασής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ξεκινά το νέο σύστημα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας από την 1η Σεπτεμβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου επίσης ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά,  ότι θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής.
Η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στοχεύει στην εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι περισσότερες από 60.000 συντάξεις φαίνεται πως χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.
Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5% των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%.
Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το ξεκαθάρισμα των αναπηρικών συντάξεων θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015.
Στόχος της νέας διαδικασίας είναι ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία, έναντι 14% που είναι σήμερα κατά μέσον όρο. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%-28%.
Με τη νέα διαδικασία θα καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο με εκατοστιαία αναλογία σε έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.
Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ, το οποίο θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.
Στο Κέντρο θα υπάγεται ειδικό σώμα 1.000 ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας το οποίο θα λειτουργεί σε 55 σημεία πανελλαδικά (υποκαταστήματα ΙΚΑ).
Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση.
Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής.
Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί οριστικές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Κλειδώνει η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες

Υποχρεωτική στράτευση στα 18!!!



Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας - πιθανότατα στους 12 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Βήματος", δεν αποκλείεται από την προσεχή ΕΣΣΟ να κατατάσσονται και πάλι κληρωτοί στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Η αύξηση της θητεία κρίθηκε αναγκαία, λόγω και οικονομικής κρίσης, αφού πλέον έχει περιορισθεί σημαντικά η πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών πενταετούς κατάταξης.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλές προτάσεις, όπως η στράτευση στα 18 (όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ), ο περαιτέρω περιορισμός των αναβολών κατάταξης, αλλά και το κυνήγι των φυγόστρατων και των ανυπότακτων.
Πάντως πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι τα σχέδια για την αύξηση της θητείας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, κυρίως με τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις.

ΠΑΝΟΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε ΚΕΠ οι υπάλληλοι της στρατολογίας

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αναλάβουν το έργο της διεκπεραίωσης στατολογικών υποθέσεων.


Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών πρόκειται να μεταταγούν οι πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις πόλεις που καταργούνται τα Στρατολογικά Γραφεία.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος των μετατάξεων είναι οι υπάλληλοι αυτοί με την εμπειρία τους να υποβοηθήσουν το έργο των ΚΕΠ επί των νέων στρατολογικών διαδικασιών που θα κληθούν να διεκπεραιώνουν.
Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Μιχάλη Γιαννάκη για την κατάργηση του Στρατολογικού Γραφείου Λιβαδειάς, ο υπουργός Άμυνας απέστειλε έγγραφο στη Βουλή με το οποίο ενημερώνει επιπλέον ότι η υλοποίηση των συγχωνεύσεων των Στρατολογικών Γραφείων θα περατωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού.
Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι η συγχώνευση των 57 Στρατολογικών Γραφείων της Χώρας και η συγκρότηση 18 νέων Στρατολογικών Υπηρεσιών στις έδρες των Περιφερειών, σκοπεύει στην εξυπηρέτηση των πολιτών από πλήρεις, νέες και πολυδύναμες ψηφιοποιημένες Στρατολογικές Υπηρεσίες, με σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Όπως εξάλλου επισημαίνει ο κ. Μπεγλίτης, επειδή οι νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες θα στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δημοσίου, μόνο από τη μη καταβολή μισθωμάτων θα εξοικονομηθούν 170.000 ευρώ ετησίως, που σήμερα δαπανώνται για τη μίσθωση 18 Στρατολογικών Γραφείων που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με βάση τα κενά οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τους συνδικαλιστές των δασκάλων.

Τη δέσμευση ότι οι αποσπάσεις θα γίνουν με βάση τα κενά και χωρίς τη θέσπιση πλαφόν απέσπασε από την υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΔΟΕ .
Στη συνάντηση οι δάσκαλοι εξέφρασαν στην υπουργό την αντίδρασή τους για τις καθυστερήσεις των αποσπάσεων εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές δεν είναι δυνατόν λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην έχουν ανακοινωθεί οι αποσπάσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί τους να βρίσκονται σε ομηρεία.
Με αφορμή πληροφορίες για πλαφόν στις αποσπάσεις, τόνισαν ότι «η σκέψη για περιορισμό των αποσπάσεων με οποιοδήποτε πλαφόν είναι αυθαίρετη και πέρα για πέρα παράνομη, αφού οι αποσπάσεις γίνονται πάντα με βάση τα λειτουργικά κενά της κάθε περιοχής».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε  την διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστούν μόνο τα 76 από τα 111 έργα που είχαν ενταχθεί στον πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», που ουσιαστικά οδηγεί στην απένταξη των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και έργα που είναι απαραίτητα για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ακόμη υπήρξαν και επιμέρους διαφωνίες υπήρξαν και σε άλλα ζητήματα, όπως διαχείριση βοσκοτόπων κ.α..
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον κ. Καχριμάνη στην αποχώρηση από τη συνάντηση.


Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε:
«Περιμέναμε στη σημερινή συνάντηση να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων.
Δυστυχώς διαψευστήκαμε.
Ζητήματα που επί χρόνια αντιμετωπιζόταν από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρουσιάζονται σήμερα ως παραχώρηση στις Περιφέρειες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ουσιαστικά ναρκοθετεί τον «Καλλικράτη» διατηρώντας ξεχωριστές διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την ώρα που υποτίθεται γίνεται αγώνας για την αποκέντρωση και την ανάθεση στις Περιφέρειες του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και σε μια περίοδο που στην πατρίδα μας απαιτείται σύμπτυξη υπηρεσιών και αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία.
Η εμμονή σε τέτοια λογική θα προκαλέσει σύγχυση, αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των αγροτών.
Μιλάμε για καλάθι αγροτικών προϊόντων και την ίδια ώρα το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι έργα που έχουν ενταχθεί στο ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ελλείψει επαρκών κονδυλίων, παραπέμποντας σε επόμενη προγραμματική περίοδο.
Η διάθεση εκτάσεων σε ακτήμονες και αγρότες δεν περιλαμβάνει κατηγορίες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί το Υπουργείο.
Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έστω και αργά θα αντιληφθεί ότι πρέπει να λάβει πρακτικές και ουσιαστικές αποφάσεις».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την 1 Σεπτεμβρίου 2011

Την 01-09-2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 10-08-2011 συνεδριάσεως.
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ανακατασκευή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κουκλιών», αναδόχου ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ ΑΤΕΕ, μέχρι την 04-06-2012.
3.Έγκριση εκτέλεσης εργασιών για το έργο του Δήμου Πωγωνίου με τίτλο «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην 48ηεπαρχιακή οδό στον οικισμό Βριστόβου προς οικισμό Κάτω Λάβδανης».
4.Έγκριση κατανομής της πίστωσης του έργου «Επισκευή – συντήρηση και πιστοποίηση ΚΤΕΟ Περιφέρειας Ηπείρου» του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2011.
5.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συμπληρωματικά έργα μέσω Ρού Καλαμά» αναδόχου Ευαγγελίας Ζητούνη ΕΔΕ , μέχρι την 30-10-2011.
6.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπέρβασης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου του Ν. Ιωαννίνων», αναδόχου Βασίλειου Χριστιά.
7.Έγκριση δαπανών για τη διενέργεια από το Τμήμα Τοπογραφίας της Δ/νσης Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Ηπείρου, εργασιών οριοθέτησης / σήμανσης κορυφών των νέων τεμαχίων και η υπόδειξη – επί του εδάφους – των ορίων (στους ιδιοκτήτες) για τη διενέργεια του «Αναδασμού Πολιτσές Χρυσοβίτσας».
8.Έγκριση δαπάνης ποσού € 1.200,00 για την κάλυψη της μεταφοράς, στα πλαίσια του Προγράμματος Λουτροθεραπείας ηλικιωμένων της Π.Ε. Ιωαννίνων, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουτράκι Αριδαίας από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2011.
9.Έγκριση μετάβασης και σχετικές δαπάνες, των Αντιπεριφερειαρχών των Περιφερειακών Ενοτήτων στα Ιωάννινα κατά το διάστημα 25-26/08/2011, προκειμένου να παραστούν α) σε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου στις 25-08-2011 με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» και β) σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 26-08-2011.
10.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-08-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Αποκατάσταση αναχώματος ποταμού Λούρου στη θέση «ΘΟΛΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
11.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 02-08-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Ζούτου και αποστραγγιστικής τάφρου Λιμίνης», προϋπολογισμού € 70.000,00 με ΦΠΑ.
12.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 09-08-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Εκβάθυνση αυλέμονα Αίβαρου και τάφρου Αίβαρου Αγ. Ονουφρίου ιχθ. Λογαρού», προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ.
13.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-08-2011 επαναληπτικής δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Διάνοιξη αρδευτικού αύλακα για τις ανάγκες του νερόμυλου Κρυονερίου», προϋπολογισμού € 15.000,00 με ΦΠΑ.
14.Κατάρτιση και έγκριση των όρων διακήρυξης της δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Άρτας «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου», προϋπολογισμού δημοπράτησης (δαπάνη εργασιών, ΓΕ & ΕΟ, και απρόβλεπτα) 80.441,33 € και συνολικής δαπάνης με αναθεώρηση και ΦΠΑ 100.000,00 €.
15.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας, με τίτλο «Βελτιώσεις-συντηρήσεις-αποκαταστάσεις ζημιών σε τμήματα του επαρχιακού και βασικού οδικού δικτυού της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
16.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση ζημιών Αντλιοστασίων Υψηλής Ζώνης Σκάλας Φιλιατών», αναδόχου Λαμπρούση Ιωάννη ΕΔΕ, μέχρι την 28-09-2011.
17.Έγκριση των αριθμ. Ι/09-08-2011 (έλεγχος δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών) και ΙΙ/11-08-2011 (έλεγχος οικονομικών προσφορών) Πρακτικών της Επιτροπής Διαγωνισμού του πρόχειρου διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2011 στο Ν. Πρέβεζας» και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
18.Έγκριση δαπάνης ποσού € 41.000,00 για την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής στο όνομα της Μαίρης Καλαμπάκου, υπαλλήλου της Δ/νσης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα νεφροπαθών για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2011.
19.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βλαβών στην επαρχιακή οδό Χαροκόπι – Γέφυρα Τσιμόβου» αναδόχου Βασίλειου Χριστιά Ε.Δ.Ε, μέχρι την 30-11-2011.
20.Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω πρωτοκόλλου διαπίστωσης βλαβών) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «βελτίωση οδού Δόλιανη προς 41η Επαρχιακή οδό», αναδόχου Βασιλείου Χριστιά.
21.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων – Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
22.Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην Τ.Κ. Χαραυγής του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, που εκτέλεσαν με ιδιωτικά μηχανήματα οι αντίστοιχοι δικαιούχοι, βάσει της αριθμ. 50574/1475/25-07-2011 απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και της αριθ. 23/617/06-08-2011 απόφασης ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.
23.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 55917/1773/11-08-2011 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή Βροντισμένης του Τ.Δ. Καλπακίου, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, την 10-08-2011.
24.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 57554/1855/19-08-2011 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην περιοχή Κουρνόραχης του Τ.Δ. Ζίτσας, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, την 18-08-2011.
25.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 58712/1871/25-08-2011 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές Νεγράδων και Χροσόρραχης του Δήμου Πωφωνίου, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, την 24-08-2011.
26.Έγκριση δαπάνης αγοράς καυσίμων κίνησης για το ΚΗΥ 9145 υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Κόνιτσας Ιωαννίνων, για το μήνα Αύγουστο 2011.
27.Έγκριση δαπάνης ποσού € 450,00 για την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής προκειμένου να πληρωθούν τα έξοδα προμήθειας της χρωστικής ουσίας «φλουροσκεϊνη» για τις ανάγκες της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
28.Έγκριση δαπάνης ποσού € 407,00 με ΦΠΑ, για τη σίτιση σαράντα (40) πυροσβεστών κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Λάκκα Ηγουμενίτσας στις 24 και 25-08-2011.
29.Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια: 1) πετρελαίου θέρμανσης, 2) υγρών καυσίμων κίνησης και 3) λιπαντικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ΝΠΔΔ και έγκριση των όρων της διακήρυξης.
30.Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, συναυλίας στο λιμάνι της Πάργας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
31.Έγκριση του αριθμ. ΙΙ/02-08-2011 Πρακτικού 2011 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μελανών εκτυπωτών – FAX και φωτοτυπικών μηχανημάτων έτους 2011, για τις ανάγκες της Π.Ε. Άρτας και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
32.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
33.Έγκριση λειτουργικών δαπανών Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
34.Έγκριση απευθείας ανάθεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό», προϋπολογισμού € 12.200,00 δεδομένου ότι η από 30-06-2011 δημοπρασία, καθώς και η από 29-07-2011 επαναληπτική δημοπρασία, απέβησαν άγονες, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς.
35.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 30-08-2011 δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Άρτας, με τίτλο «Εργασίες συντήρησης πεδινού επαρχιακού δικτύου (ΚΑΠ)», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.
36.Έγκριση τρόπου υλοποίησης των δράσεων του έργου του Ε.Π. Culture, με τίτλο «Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο - European Rural Almanac» και έγκριση ανάθεσης των υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου και Ερευνητή σε θέματα παραδοσιακής πρόβλεψης του καιρού.
37.Έγκριση μετάβασης και σχετικές δαπάνες, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Παντελή Κολόκα, ενός υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου και δύο στελεχών του Προγράμματος, στο Fehmarn της Γερμανίας, για τη συμμετοχή τους στο δεύτερο meeting του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, Πολιτισμός 2007-2013, με τίτλο E.R.A. - European Rural Almanac (Ευρωπαϊκό Αγροτικό Ημερολόγιο).
38.Έγκριση απευθείας ανάθεσης για την προμήθεια καυσίμων κίνησης και λιπαντικών, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
39.Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά, στην Αθήνα, για υπηρεσιακούς λόγους.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δεν προσγειώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air λόγω καιρικών συνθηκών

Ακυρώθηκε η αποψινή πτήση της Olympic Air από την Αθήνα για τα Γιάννινα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή των Ιωαννίνων από ισχυρή καταιγίδα, κάτι που δεν επέτρεπε την προσέγγιση και την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αφού έκανε μερικούς κύκλους πάνω από τα Γιάννινα, τελικά ενημέρωσε τους επιβάτες ότι επιστρέφουν στην Αθήνα.
Ταυτόχρονα αυτοί που περίμεναν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να ταξιδέψουν προς την Αθήνα, τελικά επέλεξαν να το κάνουν οδικά.
Και οι δύο πτήσεις προς Ιωάννινα και Αθήνα, είχαν απόλυτη πληρότητα.