Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εξετάζει και νέα φορολογικά μέτρα

Υπό εξέταση το χαρτόσημο στα ενοίκια και ο φόρος 10% σε εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ.

Την επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου στα ενοίκια των, το οποίο καταργήθηκε το 2008, αυτοτελή φορολόγηση 10% στα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ και την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα λεγόμενα «νησιά πολυτελείας» (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κ.ά.), εξετάζουν, μεταξύ άλλων μέτρων, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.
Μία πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια.
Το ύψος του τέλους θα είναι 1,8% ή 3,6% και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Σε ενοίκιο 500 ευρώ, η επιβάρυνση (με συντελεστή 3,6%) είναι 18 ευρώ.
Το τέλος εξακολουθεί να ισχύει για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα που ετησίως φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ.


Έτσι, ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ τον χρόνο που δεν διαθέτει εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ, ενώ σήμερα δεν φορολογείται.


Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα ακίνητα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και ορισμένα μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, κυρίως στις μεταβιβάσεις.
Μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά α΄κατοικίας, η μείωση ή η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και η μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης και η εφαρμογή κλίμακας.
Οι συντελεστές αυτοί έιναι 8% για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με εισοδηματικά κριτήρια η δωρεάν διανομή τροφίμων

Τα 12.000 ευρώ το όριο εισοδήματος.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνη που απαίτησε να τεθεί ανώτατο όριο εισοδήματος τα 12.000 ευρώ ως κριτήριο για τη συμμετοχή στο κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.


Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Νίκου Νικολόπουλου, που ζητούσε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων οι πολύτεκνες οικογένειες και να είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ.


Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζει το κοινοτικό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, που πραγματοποιείται με βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, ρύζι και τυρί.

Όσον αφορά στο ανώτατο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισημαίνεται από τον κ. Σκανδαλίδη, ότι τα ανώτατα όρια πραγματικού-τεκμαρτού εισοδήματος έχουν τεθεί κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται με αντικειμενικά κριτήρια η επιλογή των τελικών δικαιούχων.
Και αυτό διότι η δωρεάν παροχή τροφίμων οφείλει να απευθύνεται σε πραγματικά, αποδεδειγμένα άπορα άτομα και όχι σε άπορα άτομα εξ΄ορισμού, βάσει της ιδιότητας τους ως πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.
"Με τη θέσπιση ανώτατων ορίων εισοδήματος εξασφαλίζεται η παροχή τροφίμων σε οικογένειες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, λόγω του ότι εμφανίζεται μεγάλο εύρος εισοδημάτων σ΄αυτήν την κοινωνική ομάδα", επισημαίνει ο υπουργός και προσθέτει επιπλέον ότι "η πρόβλεψη για προσαύξηση του ανωτάτου ορίου εισοδήματος κατά 30% ή 40% ανάλογα με την περίπτωση για τη σύζυγο και για ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, όπως και κατά 40% σε περίπτωση μη ιδιόκτητης κατοικίας, αυξάνει αναλογικά και δίκαια το όριο εισοδήματος, προκειμένου να συμμετέχουν οι πραγματικά έχοντες ανάγκη στο πρόγραμμα".


Ειδικά για την πρόταση συμμετοχής των πολύτεκνων οικογενειών στο πρόγραμμα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει ότι "η θέσπιση ανωτάτων εισοδηματικών κριτηρίων θα έπρεπε να είναι επιθυμία των ίδιων των πολύτεκνων οικογενειών και αυτό διότι λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων τροφίμων, εάν καταργηθεί το εισοδηματικό κριτήριο και συμμετέχουν άκριτα όλες οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ποσότητες που θα λαμβάνει η κάθε οικογένεια θα περιοριστούν κατά πολύ" και συνεπώς "με τον τρόπο αυτό προστατεύονται και βοηθούνται οι πραγματικά έχουσες ανάγκη πολύτεκνες οικογένειες".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε ισχύ οι αποφάσεις για την ειφορά αλληλεγγύης και τα επιδόματα

Αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2011!!!

Στο μέτρο της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς, ύψους 2% για το σύνολο των τακτικών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα επιμερίζεται έως το τέλος του έτους η αναδρομική παρακράτηση της εισφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, περικόπτεται ακόμη από την 1η Ιουλίου σειρά επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων και μπαίνει πλαφόν στο μέγιστο των αποδοχών δικαστικών και ιατρών του ΕΣΥ.

Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων: Χιλιάδες αιτήσεις για το Μέτρο 121

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ένταξή τους στο Μέτρο 121, «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, πάνω από 7.700 αιτήσεις ενίσχυσης οριστικοποιήθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής.
Σημειώνεται, ότι η δημόσια δαπάνη για το εν λόγω πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στα 660 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Φρένο» στις προαγωγές για το 80% των δημοσίων υπαλλήλων

Πλαφόν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπορούν να προάγονται από ένα βαθμολογικό κλιμάκιο στο επόμενο βάζει η κυβέρνηση. Στο ανώτατο κλιμάκιο θα φτάνουν μόνο δύο στους δέκα υπαλλήλους, καθώς θα προηγείται αυστηρή αξιολόγηση μεταξύ αυτών που έχουν τις προϋποθέσεις.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο νέο μισθολόγιο και έχουν διττό στόχο: αφενός να εισάγουν για πρώτη φορά ουσιαστικό σύστημα αξιολόγησης και μέτρησης της αποδοτικότητας, αφετέρου να περιορίσουν τις μισθολογικές δαπάνες. Ο δεύτερος στόχος θα επιτευχθεί καθώς πλέον η μισθολογική προαγωγή συνδέεται με τη βαθμολογική προαγωγή, με αποτέλεσμα όσο λιγότεροι υπάλληλοι κατορθώνουν να ανεβαίνουν βαθμό τόσο μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις μισθών που πρέπει να καταβληθούν.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν μάλιστα πως το σύστημα της ποσόστωσης θα λειτουργήσει και ως αντίβαρο στο κόστος της «προσωπικής διαφοράς», που αποφασίστηκε να αντικαταστήσει μέρος των επιδομάτων.
Κλειδί χαρακτηρίζουν την ποσόστωση και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας, όπου θα τεθεί μεταξύ των άλλων και το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Με το νέο σύστημα θα καθιερωθούν 6 βαθμολογικά κλιμάκια, αντί για 5 που προβλέπονται σήμερα, και μόνο κατά τη μετάβαση από το έκτο - χαμηλότερο - κλιμάκιο στο πέμπτο, η οποία επιτυγχάνεται μετά τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής περιόδου για όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, δεν θα ισχύει η ποσόστωση - θα περνάει δηλαδή το 100% των εργαζομένων. Για τα ανώτερα όμως βαθμολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί κλιμακωτή ποσόστωση.
Μόνο 90% των υπαλλήλων που πληρούν τα κριτήρια προαγωγής θα περνάει από τον πέμπτο στον τέταρτο βαθμό, ενώ το ποσοστό μειώνεται σε 80% για τη μετάβαση από τον τέταρτο στον τρίτο βαθμό, 60% από τον τρίτο στον δεύτερο βαθμό και καταλήγει στο 20% των υπαλλήλων που θα παίρνουν το εισιτήριο της ανέλιξης από τον δεύτερο στον πρώτο - ανώτατο - βαθμό.
Για τον σκοπό αυτό θα καθιερωθούν αντικειμενικοί δείκτες, που θα είναι γνωστοί στους δημοσίους υπαλλήλους και ήδη έχει αρχίσει η επεξεργασία τους σε συνεργασία και με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Οι δείκτες και τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι πιο αυστηρά όσο πλησιάζει κάποιος υπάλληλος στους καταληκτικούς βαθμούς.
Διαφοροποιήσεις ως προς τη βαθμολογική εξέλιξη θα προβλεφθούν και ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι, υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα μπορούν να φτάσουν έως τον τρίτο βαθμό και υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν ως ανώτατο κλιμάκιο τον δεύτερο βαθμό.
Η ενίσχυση της αποδοτικότητας επιτυγχάνεται και με τους περιορισμούς που τίθενται για την κατάληψη θέσεων ευθύνης.
Ένας υπάλληλος για να διεκδικήσει θέση τμηματάρχη, διευθυντή ή γενικού διευθυντή πρέπει υποχρεωτικά να έχει φτάσει στο πρώτο βαθμολογικό κλιμάκιο.

ΕΣΠΑ: Έρχονται επιδοτήσεις 500 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων με 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ανακοινωθεί την Τετάρτη όπως προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το πρόγραμμα θα αντλήσει πόρους από τα «νεκρά» έργα του ΕΣΠΑ που ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός και το δημοσίευμα στο capital.gr, από τα 4.760 «ακίνητα» έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ, πλέον έχουν απομείνει 3.409 έργα αξίας 3,4 δισ. ευρώ προς ξεκαθάρισμα. Σε αυτά προστίθενται ακόμα 720 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί σε ενδιάμεσους φορείς υλοποίησης αλλά τα λεφτά δεν κινούνται.
Με την εκκαθάριση του ΕΣΠΑ θα δημιουργηθούν τα κονδύλια που είναι αναγκαία για την αναθεώρηση του προγράμματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στόχος είναι να αναπροσανατολιστεί το ΕΣΠΑ προς δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ανέργων. Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε. Johannes Hahn που θα είναι στην Αθήνα 12/9 και 20/9.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ανατροπές στην έκπτωση των τόκων

Μόνον για την κατοικία που αποκτήθηκε χρονικά πρώτη θα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης των τόκων από το φόρο δύο ή περισσότέρων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση δύο ή περισσοτέρων πρώτων κατοικιών, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκανε δεκτή ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου.



Σύμφωνα με την γνωμοδότηση 270/2011 του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικαίωμα έκπτωσης των τόκων από το φόρο δύο ή περισσότέρων στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από το χρόνο σύναψής τους, για την απόκτηση δύο ή περισσοτέρων πρώτων κατοικιών ταυτόχρονα, εφόσον για το κάθε δάνειο πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκπτωση τόκων, ισχύει μόνο για την κατοικία που αποκτήθηκε χρονικά πρώτη από το φορολογούμενο, έστω και αν αυτή έχει εν τω μεταξύ εκποιηθεί.


Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, με την ανωτέρω γνωμοδότηση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στην περίπτωση της ανέγερσης ή αποπεράτωσης πρώτης κατοικίας με λήψη στεγαστικού δανείου η εξέταση της συνδρομής της ως άνω αρνητικής προϋπόθεσης θα πρέπει να γίνεται μόνο μια φορά κατά τον κρίσιμο χρόνο (ήτοι κατά τον χρόνο υπογραφής του δανειστικού συμβολαίου).

ΑΙΤΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: “Τα άγρια άλογα αγροπεθαίνουν αβοήθητα στα βουνά του Σουλίου”

Αίτηση - Διαμαρτυρία του Γιάννη Γκουβά
του Παναγιώτη
Τοπικού Συμβούλου
της Δημοτικής Ενότητας Δερβιζιάνων
του Δήμου Δωδώνης
Τηλ.: 6974891321


Θέμα: “Τα άγρια άλογα αγροπεθαίνουν αβοήθητα στα βουνά του Σουλίου”
Ιωάννινα
 29-08-2011
Κοιν.:
1. Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. ΓεωργακοπούλουΜπάστα Δήμητρα.
2. Αιρετό Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη.
3. Οικολόγοι – Πράσινοι
4. Δήμαρχο Δήμου Δωδώνης κ. Κατσανάκη
Προς: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
κο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ


Όλοι γνωρίζουν ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα. Για την ζωή και τα προβλήματα αυτών των αλόγων πολλές φορές έχουν ασχοληθεί αρκετοί άνθρωποι, δημοσιογραφικά δε έχει προβληθεί και έχει γραφτεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και της Περιφέρειας, φυσικά και της Ηπείρου.


Όλοι δε θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια αρκετά από τα άγρια άλογα βρέθηκαν πεθαμένα, διασκορπισμένα στα βουνά του Σουλίου. Αιτία των θανάτων όπως έχουν διαπιστώσει τότε ήταν οι άστατες καιρικές συνθήκες που επιικρατούσαν στο βουνό του Σουλίου από τα πολλά χιόνια που είχαν πέσει με αποτέλεσμα τα άλογα να πεθάνουν λόγω έλλειψης τροφής και νερού.


Τότε η Πολιτεία, Φορείς και ευαισθητοποιημένοι Πολίτες δραστηριοποιήθηκαν και έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι για το ζήτημα αυτό μεγάλη προσφορά και βοήθεια είχαν δώσει:
1. Ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιβάλλοντος, ο συμπολίτης μας Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος μέσω του Υπουργείου χρηματοδότησε και έγιναν έργα όπως κιόσκια, ταΐστρες και ποτίστρες στο Λειβάδι Βριτζάχας Ζωτικού, με σκοπό να προφυλάσσονται από τα χιόνια, να ταΐζονται και να ποτίζονται τα άλογα κατά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
2. Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Πανοζάχος.
3. Ο τότε Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
4. Οι Δήμαρχοι Σελλών και Λάκκας Σουλίου κ.κ. Αλέκος Δήμου και Χρήστος Ντακαλέτσης.


Φέτος για το θέμα αυτό, παρουσία πολλών Φορέων ασχολήθηκαν: ο νεοσύστατος Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σουλιώτικη Συμπολιτεία κάνοντας εκδήλωση στο ισόγειο του Δημαρχείου προβάλοντας τα προβλήματα των Άγριων Αλόγων.
Όλοι οι Ομιλητές επισήμαναν ότι τα άγρια άλογα πρέπει να προστατευθούν και να βοηθηθούν γιατί αποτελούν μέρος της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής και μία διαφήμιση για τα βουνά του Σουλίου.


Δυστυχώς, όμως το ενδιαφέρον αυτών των Φορεών και οι δεσμεύσεις τους, για τα άγρια άλογα, ξεχάστηκαν!


Σήμερα εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι σήμερα ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Άλλα δε, έχουν θηλειές στο λαιμό και στα πόδια, προφανώς από αθίγγανους που περνούσαν από την περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στην Ιταλία.


Για το λόγο αυτό μέσω της διαμαρτυρίας μου προς την Πολιτεία αλλά και τους Φορείς, κάνω έκκληση προς όλους σαν άνθρωποι να δείξουν την φιλοτιμία τους και την αγάπη τους για τα άγρια άλογα δίνονται άμεσα χείρα βοηθείας προς αυτά.


Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνω ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τα άγρια άλογα, για το σκοπό αυτό χρηματοδοτείται από την Ε.Ο.Κ.


Με εκτίμηση
Γιάννης Γκουβάς
Δερβίζιανα

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ικανοποίηση για τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση - διαμαρτυρία για τα τέλη

«H νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι που υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ανταποκρίνεται στην πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όπως αυτή αποφασίστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευσή μας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
Ωστόσο, σημειώνει ότι και οι τελικές τιμές των τελών που αποφασίστηκαν την βρίσκουν διαμετρικά αντίθετη.

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 46.023 υποψήφιοι

Λιγότεροι φέτος οι εισαχθέντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.



Σε 77.893 -έναντι 84.368 το 2010- ανέρχονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 123.916 -έναντι 106.189 το 2010.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, φέτος έμειναν 1.568 θέσεις κενές, ενώ το 2010 είχαν μείνει 4.108.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

ΟΕΚ: Νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές

Τι προτείνει το ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.



Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ που πήραν στεγαστικά δάνεια προτείνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός έχει προτείνει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, πρόωρη εξόφληση, ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.
Οι ρυθμίσεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας, κρίθηκαν αναγκαίες επειδή, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του κ. Κουτρουμάνη, «δίνεται έτσι η δυνατότητα σε δικαιούχους του ΟΕΚ, που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμη οφειλή, να ρυθμίσουν την οφειλή αυτή είτε με εφάπαξ είτε με τμηματικές καταβολές.
Η δυνατότητα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συγκυρία, όπου η στενότητα και απρόβλεπτα γεγονότα στη ζωή των δικαιούχων (π.χ. απώλεια εργασίας) έκαναν δυσμενή τη θέση τους».
Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  κα  Ελένη Τσιαούση, η οποία καλούσε το υπουργείο να λάβει μέριμνα για τους δικαιούχους δανείων του ΟΕΚ που λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Η βουλευτής είχε προτείνει ειδική ρύθμιση εξόφλησης των δανειακών οφειλών ατόμων που είτε έμειναν άνεργα είτε το εισόδημα τους περιορίστηκε.

ΟΓΑ: Από σήμερα τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού

Αρχίζει σήμερα από τα ΚΕΠ η χορήγηση Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού Εκδρομικού- Επιμορφωτικού Προγράμματος νέων αγροτών και δωρεάν παροχής βιβλίων για τους κληρωθέντες δικαιούχους του ΟΓΑ.

Σε ό,τι αφορά το εκδρομικό - επιμορφωτικό πρόγραμμα νέων αγροτών, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα δελτία τους με συστημένη επιστολή από τον ΟΓΑ και θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έως τις 31-3-2012 ενώ των δελτίων για τα προγράμματα των εκδρομών και της δωρεάν παροχής βιβλίων μέχρι τις 31-12-2011.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν οποιοδήποτε ΚΕΠ, ώστε να ενημερωθούν εάν είναι κληρωθέντες των προγραμμάτων και να λάβουν τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού (Δ.Κ.Τ.), Δελτία Εκδρομικού προγράμματος (Δ.Ε.Π.) καθώς και τα Δελτία δωρεάν παροχής βιβλίων.
Παράλληλα, οι δικαιούχοι του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού θα λάβουν εκτός από το δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού και εκπτωτικά κουπόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr
για τα συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ τουριστικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και βιβλιοπωλεία.
Τα Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού εκδρομικού προγράμματος και δωρεάν παροχής βιβλίων θα παραλαμβάνονται προσκομίζοντας αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και την αστυνομική τους ταυτότητα ή απόκομμα πληρωμής σύνταξης ή καταβολής εισφορών/ βιβλιάριο Υγείας και αστυνομική ταυτότητα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δόθηκε στην κυκλοφορία και πάλι η παλαιά Εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης

Ύστερα από εννέα μήνες αποκαταστάθηκε μερικώς τμήμα της παλαιάς Εθνικής οδού, στο 105ο χλμ, στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Κοζάνης, το οποίο είχε υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας από τις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας!


Μετά από μια βασανιστική αναμονή που κράτησε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Η ανακοίνωση των βάσεων καθυστέρησε πολύ φέτος, κάτι που οφείλεται κυρίως στα στα υπουργεία 'Αμυνας και κυρίως Προστασίας του Πολίτη, τα οποία καθυστέρησαν να ανακοινώσουν τις απαραίτητες προκηρύξεις.
Φέτος θα υπάρχουν οι βάσεις εισαγωγής για το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων , (90%), αλλά και για μία από τις ειδικές κατηγορίες, δηλαδή τέκνα τριτέκνων, πολυτέκνων οικογενειών κλπ.

Γι' αυτό οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν θα "διαβάζουν" τις βάσεις.
Πρέπει να είναι σίγουροι ποιες βάσεις βλέπουν.
Οι εκπαιδευτικοί συμβουλεύουν να τυπώσουν από το διαδίκτυο το μηχανογραφικό τους, όπως το υπέβαλαν για να είναι πιο εύκολο το "διάβασμα" των βάσεων.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΝΕΟΛΑΙΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα
29 Αυγούστου 2011

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την παιδεία αποτελεί, δυστυχώς, ακόμη μια πρόσκαιρη, πρόχειρη και επιφανειακή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εντυπωσιασμού και καθόλου ουσίας. Καταργεί στην ουσία τη συνδιοίκηση και αφαιρεί τη δυνατότητα από τους φοιτητές να έχουν άποψη και λόγο στα δρώμενα του Πανεπιστημίου.


Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να περάσει το ν/σ για την παιδεία δεν δίστασε, για ακόμη μια φορά, να επιλέξει να διαβάλει τον εύκολο στόχο που αυτή τη φορά ήταν οι φοιτητικές παρατάξεις.


Πρόκειται για μια πάγια τακτική της παρούσας κυβέρνησης να υποβαθμίζει τη σημασία και το ρόλο διάφορων κοινωνικών ομάδων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να περνάει τους νόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των δημόσιων υπαλλήλων. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε για τα περίεργα επιδόματα που λάμβαναν, όμως κανένας δεν είχε μπει στο κόπο να μας ενημερώσει ότι όλα αυτά ήταν επιλογές και ‘τρικ’ των εκάστοτε υπουργών, ώστε να μην δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.


Στο χώρο της παιδείας, η Υπουργός επέλεξε να στοχοποιήσει τους φοιτητές μιλώντας για κομματικοποίηση και συνδιαλλαγή μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όμως τη συνδιαλλαγή ποιος την προκάλεσε; Οι φοιτητές ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης; Είναι ευρέως γνωστό ότι τη διοίκηση και την εξουσία στα πανεπιστήμια ανέκαθεν την κατείχαν οι καθηγητές.


Ακόμη και στο ακραίο σενάριο να είναι κάποιος φοιτητής ή κάποια φοιτητική παράταξη διεφθαρμένη, είναι δυνατόν να έχει τόση δύναμη που να επηρεάζει τα πάντα μέσα σε ένα ίδρυμα, χωρίς τη ‘συναίνεση’ της εποπτεύουσας αρχής; Και γιατί, εφόσον είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα συνδιαλλαγής, δεν καταγγέλθηκαν;


Κανείς δεν είναι αντίθετος στην καταπολέμηση της αδιαφάνειας, των ύποπτων σχέσεων και της κάθε λογής συνδιαλλαγής. Όμως δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιεί κάθε Υπουργός τη δύναμη της εξουσίας προκειμένου να καταργήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη δημοκρατική συμμετοχή στα δρώμενα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτές οι λογικές μας παραπέμπουν σε εποχές που θεωρούσαμε ότι είχαν φύγει ανεπιστρεπτί.


Και δυστυχώς πολλοί από τους ψηφίσαντες την κατάργηση του φοιτητικού κινήματος στα πανεπιστήμια, κάποτε υπήρξαν πρωτεργάτες και θεματοφύλακές του.


Σε ποια κομματικοποίηση αναφέρεται η Υπουργός; Οι φοιτητές έφεραν τα κόμματα στο Πανεπιστήμιο; Γιατί σε κάθε προεκλογική περίοδο, είτε πρόκειται για φοιτητικές είτε για βουλευτικές εκλογές, οι πρόεδροι των κομμάτων επισκέπτονται τα Πανεπιστήμια;


Από την άλλη πλευρά, γιατί η Υπουργός δεν αναφέρεται στην κομματικοποίηση του Πανεπιστημίου από την πλευρά του διδακτικού προσωπικού; Γιατί δεν αναφέρθηκε στην επιθυμία πολλών εκ των καθηγητών για πολιτική καριέρα; Για το γεγονός ότι πολλοί καθηγητές αφήνουν την πανεπιστημιακή έδρα για την πολιτική καρέκλα φταίνε οι φοιτητές; Μήπως, τελικά, οι ίδιοι οι καθηγητές έχουν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε προθάλαμο κομματικής εξέλιξης;


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια από τις κεντρικότερες σχολές της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου μια πλειάδα καθηγητών έχει ταχθεί ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Ενδεικτικά αναφέρουμε, μιας και όλα περιστρέφονται γύρω από την οικονομία:
• Αλογοσκούφης Γ.– (Υπουργός Οικονομικών επί ΝΔ),
• Χριστοδουλάκης Ν.– (Υπουργός Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ),
• Ζανιάς Γ. - (Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
• Σταϊκούρας Χρ. - (Βουλευτής ΝΔ),
• Παπακωνσταντίνου Γ. – (πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Υπουργός Περιβάλλοντος της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
• Λουρή Ελ. – (Διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Καραμανλή επί ΝΔ),
• Πανάρετος Ι. – (πρώην γ.γ Υπ. Παιδείας της σημερινής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ),
• Τζωάννος Ι. – (γ.γ Υπουργείου Ναυτιλίας επί Ν.Δ.), κ.λ.π.


Οι φοιτητές φταίνε που όλοι οι προαναφερθέντες παραμέρισαν το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο για τα κάλλη της όποιας καρέκλας;


Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες ήταν ή είναι υπεύθυνοι για τον ορθό σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Άραγε, για τη σημερινή κατάντια της οικονομίας φταίνε οι φοιτητές;


Πολλοί από τους προαναφερθέντες όχι απλώς διετέλεσαν υπουργοί ή σύμβουλοι αλλά συμμετείχαν και στα κομματικά ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Οι φοιτητές φταίνε που το 70% των πανεπιστημιακών συχνάζει στα γραφεία όλων των πολιτικών κομμάτων;


Αν συνυπολογίσουμε και τους αποσπασμένους-διορισμένους καθηγητές των υπολοίπων σχολών τότε δημιουργείται εύλογα η ανησυχία για το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια της χώρας και το βαθμό της κομματικοποίησης.


Μήπως τελικά απώτερος σκοπός της Υπουργού ήταν ο πλήρης έλεγχος των διοικήσεων των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και η κατάργηση οποιασδήποτε μορφής ελέγχου σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης;


Άραγε, οι φοιτητές φταίνε για την κακοδιαχείριση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων; Οι φοιτητές φταίνε για τα αδήλωτα εισοδήματα των πανεπιστημιακών; Οι φοιτητές φταίνε για ταξίδια των πρυτανικών αρχών στο εξωτερικό με χρήματα του ελληνικού Λαού;


Σίγουρα η Υπουργός δεν θέλησε να ασχοληθεί με το πρόβλημα στη ρίζα του. Για την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου δεν φταίνε μόνο οι φοιτητικές παρατάξεις και κυρίως δεν είναι υπαίτιες. Αναμφισβήτητα, υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς, όμως σε βαθμό πολύ χαμηλότερο από τους έχοντες την εξουσία.


Το άσυλο, έννοια τόσο παρεξηγημένη και ισοπεδωμένη τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι έννοια ταυτισμένη με τη δημοκρατία στην κοινωνία. Το άσυλο δεν είναι οι καταστροφές και οι τραμπουκισμοί, πράξεις εντελώς καταδικαστέες. Είναι άλλο πράγμα κάποιος να αποσκοπεί στην προστασία του και άλλο να επιδιώκει την κατάλυσή του. Δεν περιμέναμε από τους βουλευτές-χειροκροτητές του ΠΑΣΟΚ να απαρνηθούν τόσο εύκολα τα δημοκρατικά τους φρονήματα και τις ρίζες τους.


Το πανεπιστημιακό άσυλο διαφέρει από τη βουλευτική ασυλία στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και της εκάστοτε κυβέρνησης μπορούν να αυθαιρετούν, να εισπράττουν μίζες και να χτίζουν περιουσίες χωρίς να υπόκεινται σε κανένα, απολύτως, έλεγχο. Επιπλέον, τυγχάνουν και του προνομίου της διαγραφής των αδικημάτων τους. Μήπως, τελικά, θα έπρεπε πρώτα να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και στη συνέχεια να συζητήσουμε για τους τρόπους και τα μέσα περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου;


Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν πίστευε στη δύναμη και τη φωνή της νέας γενιάς καθώς αποτελεί το μέλλον του τόπου. Για το λόγο αυτό ο Ανδρέας Παπανδρέου, που εμπνέονταν από τη νεολαία, καθιέρωσε τη φοιτητική εκπροσώπηση.


Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν πιστεύει στη νέα γενιά. Αφού καθημερινά υποθηκεύει το μέλλον μας, επιλέγει συνειδητά να μας μεταθέτει και το βάρος των ευθυνών της.


Παράλληλα, επιλέγει να απαλλαγεί από το βάρος οποιασδήποτε αντίδρασης στις αυθαίρετες αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ουσιαστικά, το ν/σ δεν χτυπάει το φαινόμενο της συνδιαλλαγής και της διαφθοράς του καθηγητικού κατεστημένου, αλλά αντιθέτως το οξύνει.


Το ν/σ της Υπουργού Παιδείας, το οποίο ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αποσκοπεί να εντάξει τα πανεπιστήμια στη λογική της αγοράς. Διότι, όσο καλοπροαίρετα και να σκεφτούμε δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ιδιώτης-επενδυτής που θα τον ενδιαφέρει η μόρφωση της νεολαίας περισσότερο από την τσέπη του.


Οι πανηγυρισμοί της κατ’ επίφαση σοσιαλιστικής κυβέρνησης και των επαγγελματιών πολιτικών της για τη συναίνεση με την ακρο-συντηρητικο-φιλελεύθερη δεξιά σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό της παιδείας μας δημιουργεί έντονους προβληματισμούς. Ούτε η πιο αυταρχική κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να καταργήσει την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου κατά αυτό τον τρόπο.


Εμείς οι νεολαίοι θα μείνουμε πιστοί στα οράματα και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Θα τιμούμε τους αγώνες του Πέτρουλα και του Λαμπράκη, τη θυσία του Τεμπονέρα και δεν θα συμπορευτούμε με κανένα τιμητή του Καλαμπόκα.


Εμείς εξακολουθούμε να διατυμπανίζουμε ότι ούτε τα ‘φάγαμε’, ούτε τα ‘πήραμε’, ούτε συμμετείχαμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στη διεκδίκηση των ονείρων μας.