Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ: Εργασιακή εφεδρεία και χιλιάδες απολύσεις από τον Σεπτέμβριο

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα γίνει απολογισμός των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων.



Η επιτάχυνση των διαδικασιών είτε στη μείωση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε στη διαμόρφωση ενός ευέλικτου κρατικού μηχανισμού θα επιφέρει σαρωτικές μετατάξεις υπαλλήλων. Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 1.500 Οργανισμοί, ενώ από τον Οκτώβριο αναμένεται να ενταχθούν στον σχεδιασμό για την κατάργηση, συγχώνευση και αναδιοργάνωση των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα 10 μεγάλοι φορείς εκτός της ΕΡΤ.
Εργασιακή εφεδρεία
Συνολικά θα αξιολογηθούν αρχικά από ανεξάρτητες επιτροπές 7.000 εργαζόμενοι με στόχο να μεταταγούν οι αξιότεροι στους νέους Οργανισμούς ή στους φορείς υποδοχής, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Για το πλεονάζον προσωπικό θα προβλεφθεί σε προεδρικό διάταγμα, που θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι υπάλληλοι που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες θα μοριοδοτηθούν βάσει κοινωνικών και αντικειμενικών κριτηρίων και θα καταταγούν με σειρά προτεραιότητας σε πίνακες του ΑΣΕΠ. Για ένα έτος θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού και θα μπορούν να μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις (10% επί των ετήσιων προσλήψεων), θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως εποχικό προσωπικό (30% επί των ετήσιων προσλήψεων) ή να μεταταγούν κατά προτεραιότητα σε θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Χιλιάδες μετατάξεις
Μέσα στο 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του επιτελικού κράτους με τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων σε κάθε υπουργείο και ΝΠΔΔ, τα οποία διαθέτουν κατά 30% λιγότερες οργανικές θέσεις. Με το επιτελικό κράτος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα δεύτερο κύμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, που θα έχει ως αποτέλεσμα τις μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων.
Ήδη έχουν καταγραφεί οι αρμοδιότητες των υπουργείων (επιτελικές, αποφασιστικές κ.λπ.), και με τη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου για το Επιτελικό Κράτος, που αναμένεται στα τέλη του έτους, θα δοθεί το πράσινο φως για τη μετακίνηση του προσωπικού.

Πειθαρχικές ποινές
Μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει και η διαδικασία επιλογής των νέων προϊσταμένων στο Δημόσιο με γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ, προσωπική συνέντευξη και συνδυασμό μοριοδότησης αντικειμενικών κριτηρίων. Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νέο πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο, που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την απόλυση για σημαντικά αδικήματα, π.χ. δωροδοκία. Στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, που θα αποτελούνται κυρίως από δικαστές, δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Και μερική απασχόληση για 5 χρόνια
Θεσμοθετήθηκε και ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του 8ώρου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Με τον εφαρμοστικό νόμο νομοθετήθηκε επίσης η δυνατότητα να «απο­­­­­­­­χωρούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη θέση τους για πέντε χρόνια λαμβάνοντας άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου και των ημερών εργασίας.
Στις διαπραγματεύσεις που θα κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα θα ενταχθεί και ο υπολογισμός της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» που ισχύει για το 2010. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.500 προσλήψεις και μετατάξεις από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα νέων διορισμών μόνιμου προσωπικού. Γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως η πραγματοποίηση προσλήψεων φέτος, οι οποίες θα αφαιρεθούν από τον αριθμό των διορισμών που θα γίνουν του χρόνου, όπου η αναλογία θα είναι «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Δήλωση, "O Λεωνίδας Κύρκος σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου"

«Ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν ο ηγέτης της Αριστεράς, που σημάδεψε με τη ζωή του, τη δράση του και τις ιδέες του, όχι μόνο την Παράταξή του, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική πολιτική σκηνή για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς:
«Πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του, απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Ακούραστος σε όλη του τη ζωή, πεισματικά αφοσιωμένος στις ιδέες του, αλλά και ασυνήθιστα ειλικρινής στην αυτοκριτική του, άφησε πλούσια πολιτική κληρονομιά σε όλους, φίλους και αντιπάλους του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δήλωση, "Aγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας"

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
«Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Πρωτοπόρος εκφραστής των ανανεωτικών ιδεών. Οραματιστής μιας ενωμένης Ευρώπης της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συνέδεσε την πορεία του με την πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς.
Υπήρξε ιστορικός ηγέτης της.
Δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητά νέους δρόμους, πιστεύοντας πάντα ότι η Αριστερά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόρριψη του δογματισμού, με ειρηνικές μορφές αγώνων, που σέβονται και αναδεικνύουν την δημοκρατία και τον διάλογο».

KΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δήλωση για τον θάνατο του Λεωνίδα Κύρκου,"Iστορική πολιτική προσωπικότητα"

«Ο Λεωνίδας Κύρκος υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

«Ο Λεωνίδας Κύρκος οραματίστηκε μια ευρωπαϊκή Αριστερά και αγωνίστηκε για μια Δημοκρατία με κέντρο τον άνθρωπο.
Θα τον θυμόμαστε για το ανανεωτικό του πνεύμα και για την ακρίβεια του λόγου του σε μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και γνήσιο πολιτικό πάθος.
Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ: Έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή το πρωί της Κυριακής ο Λεωνίδας Κύρκος από προβλήματα καρδιάς που αντιμετώπιζε.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης στο Α' Νεκροταφείο. Παράκληση της οικογένειας είναι να μην αποσταλούν στεφάνια αλλά να ενισχυθούν η Διεθνής Αμνηστία και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Ο Λέωνίδας Κύρκος υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Γιος του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΕΔΑ Μιχαήλ Κύρκου.
Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά δεν τελείωσε εξαιτίας επανειλημμένων πολιτικών διώξεων.
Το 1943, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στις γραμμές της σπουδάζουσας της ΕΠΟΝ και έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Το 1946, φυλακίστηκε επί οκτάμηνο για την πολιτική του δράση.
Το 1948, έγινε μέλος του ΚΚΕ και την ίδια χρονιά, ξαναφυλακίστηκε για την πολιτική του δράση και ένα χρόνο μετά καταδικάστηκε σε θάνατο. Παρέμεινε φυλακισμένος έως το 1953. Ύστερα από την αποφυλάκισή του αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της Ελληνικής Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της.
 Την περίοδο (1953-1966), εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Η Αυγή», ενώ από το 1958 έως το 1961, διετέλεσε διευθυντής της.

Το 1961, έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο Ηράκλειο, με το συνδυασμό του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).
Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974), συνελήφθη και κρατήθηκε σε διάφορες φυλακές της χώρας. Το 1968 έπειτα από τη διάσπαση του ΚΚΕ τάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού και από το 1ο συνέδριο του κόμματος έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.
Το 1974, στις πρώτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας εκλογές, εξελέγη βουλευτής Αθηνών, ως ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Εσωτερικού, με το συνδυασμό «Ενωμένη Αριστερά».
Το 1981, εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής του ΚΚΕ-εσ. και επανεξελέγη το 1984, αλλά στις 18 Ιανουαρίου 1985, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Κωνσταντίνο Φιλίνη. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ-εσ.
Τον Ιούνιο του 1986, έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ-εσ., ενώ ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1987, εξελέγη γενικός γραμματέας της «Ελληνικής Αριστεράς» (ΕΑΡ), η οποία δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ-εσ. και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και νέων κινημάτων.
Στις 7 Μαΐου 1987, παραιτήθηκε από βουλευτής και αντικαταστάθηκε από τον υποψήφιο της ΕΑΡ, Αντώνιο Μπριλλάκη.
Στις 4 Ιουλίου 1989, ορίστηκε πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου διατηρώντας τη θέση αυτή και στην επόμενη Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου του ιδίου χρόνου.
Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1989 υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνασπισμού, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του.
Στις 23 Νοεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού.
Στις 25 Ιουνίου 1990, εξελέγη πρόεδρος της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) με 91 ψήφους υπέρ, 2 λευκά και 9 αποχές. Στις 7 Ιουλίου εξελέγη μέλος του νέου 17μελούς Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ.
Το 1989 το πολιτικό σκηνικό είχε οδηγηθεί προσωρινά σε αδιέξοδο. Με μία πρωτοφανή ωριμότητα που επέδειξαν οι ηγέτες της Αριστεράς τα πολιτικά κόμματα έρχονται σε μία συμφωνία και σχηματίζουν Οικουμενική Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη και προσυμφωνημένη διάρκεια τριών μηνών. Ο Συνασπισμός, μια εκλογική συμμαχία του ΚΚΕ με ηγέτη τον Χαρίλαο Φλωράκη και της ΕΑΡ με ηγέτη τον Λεωνίδα Κύρκο γίνεται έτσι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο, υπό την σκιά του σκανδάλου Κοσκωτά.

Η τελική απόφαση των ηγετών της Αριστεράς θα ληφθεί με κριτήριο την γενική απαίτηση για κάθαρση, αλλά και έναν πολιτικό υπολογισμό που τελικά δεν απεδείχθη σωστός:
ότι το ΠΑΣΟΚ, που τότε περνούσε πολύ σοβαρή εσωτερική κρίση, θα κλονιστεί, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του Συνασπισμού. Με αυτό το σκεπτικό ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Χαρίλαος Φλωράκης θα αποδεχθούν τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ του «αποστάτη» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η συμμαχία αυτή προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.
Στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναλαμβάνουν υπουργεία στην κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη η οποία έχει μόνο δύο αρμοδιότητες: τη δρομολόγηση ποινικής διαλεύκανσης των σκανδάλων και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου.
Όμως, η σημαντικότερη απόφαση που κλήθηκε να λάβει η ιδιότυπη αυτή κυβέρνηση ήταν η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο: ο πρώην πρωθυπουργός τελικά βρίσκεται κατηγορούμενος, προκαλώντας όμως τη συσπείρωση των μελών του ΠΑΣΟΚ που αισθάνονται ότι βρίσκεται υπό διωγμό από τη «βρώμικη συμμαχία», όπως την χαρακτήρισαν, ΝΔ και Αριστεράς.
Στις 18 Μαρτίου 1991 ο Λεωνίδας Κύρκος, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού ταυτόχρονα με τον Χαρίλαο Φλωράκη. Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1991, η πρότασή του για πολιτική λύση του σκανδάλου Κοσκωτά απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΕΑΡ.
Τον Οκτώβριο του 1995, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας ''Ιπεκτσί''.
Τον Φεβρουάριο του 2000, ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Συνασπισμού, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, ανέλαβε πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία».
Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Διετέλεσε μέλος του προεδρείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, από το οποίο του απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο Κιουρί».
Τον Ιανουάριο του 2003, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε το παράσημο «Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος».
Συγγραφικό Έργο: «Το αδιέξοδο βήμα του εθνικισμού»,εκδ. Θεμέλιο, 1994, «Ανατρεπτικά», εκδ. Προσκήνιο, 1995, «Στιγμές από την προσωπική μου διαδρομή», 2007, εκδ. ΕΣΤΙΑ, «Στιγμές ΙΙ»,εκδ. ΕΣΤΙΑ, 2008, «Εκ βαθέων», εκδ. Επίκεντρο, 2009, «Στιγμές ΙΙΙ», εκδ. ΕΣΤΙΑ, 2009.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μειώσεις 20% στις επικουρικές και των υγιών Ταμείων από τις αρχές του 2012

Νέο χτύπημα της κυβέρνησης σε 2.887.873 συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου 2012.
Το μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις θα αφορά όλα τα Ταμεία, είτε έχουν πρόβλημα είτε όχι.
 Κατά μέσο όρο, ο περιορισμός των επικουρικών συντάξεων θα είναι της τάξεως του 20>% και σε περιπτώσεις που το επικουρικό ταμείο είναι «πνιγμένο στα χρέη», τότε η περικοπή μπορεί να είναι διπλάσια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 2.800.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και πάλι.
Και όλα αυτά, ενώ από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω Μεσοπρόθεσμου, οι επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ θα υποστούν «σφάξιμο» από 3% έως 10%.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, από τις αναλογιστικές μελέτες που έγιναν για το σύνολο της επικουρικής ασφάλισης της χώρας, δείχνουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είτε άμεσο (Ταμείο ΕΥΔΑΠ) είτε σε σύντομο χρονικό διάστημα (ΕΤΕΑΜ), γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περικοπές συντάξεων.
Μοναδικό ενδεχόμενο να γλιτώσουν κάποιες από τις επικουρικές συντάξεις, όπως υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι να προκύψει συμφωνία με τους εν ενεργεία ασφαλισμένους (κατά το πρότυπο του Ταμείου των αστυνομικών), να δεχτούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι περικοπές θεωρούνται βέβαιες.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, στα επικουρικά ταμεία των τραπεζών και σε εκείνα των ΔΕΚΟ. Το συνολικό ταμειακό έλλειμμα των 40 επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος του έτους τα 750.000.000 ευρώ.


Υπάρχουν όμως και ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα είναι πλεονασματικά και όμως θα κληθούν να υποστούν και οι συνταξιούχοι σε αυτά μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), στο οποίο υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, οι ιατρικοί επισκέπτες και οι εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες.
Επίσημα ανακοινώσεις αναμένονται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ουσιαστικά θα έχουν τελειώσει και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι δανειστές της χώρας θα έχουν καθορίσει το τελικό πλαίσιο των μειώσεων.
Ο σχετικός νόμος θα προκύψει το αργότερο στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και η ισχύς του θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Έβαλαν φωτιά για να κάψουν οικογένεια



Στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε η τραγωδία.



Ένα πολύ περίεργο περιστατικό έγινε χθες στα Γιάννενα, όταν άγνωστοι δράστες, περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό την εξωτερική πόρτα του σπιτιού ενός 49χρονου όπου μέσα βρίσκονταν τα δύο παιδιά του και έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά με βενζινόκολα σε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτ-το ιδιοκτησίας της συζύγου του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ευτυχώς εγκαίρως έσβησαν την φωτιά και απεγκλώβισαν την οικογένεια του 49χρονου, ενώ έρευνα γίνεται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και την Αστυνομία για να διαπιστωθούν οι δράστες και οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την πράξη.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Έως και 60% θα πέσουν οι δαπάνες ηλιακού εξοπλισμού το 2012

Οι δαπάνες εξοπλισμού για κρυσταλλικό πυρίτιο και προϊόντα λεπτού υμενίου θα υποχωρήσουν 47% στα 7,6 δισ. δολ. το 2012 από τα 14,2 δισ. δολ. το τρέχον έτος, αναφέρει η έκθεση.
Τα φωτοβολταϊκά ηλιακά πάνελ μετατρέπουν απευθείας το ηλιακό φως σε ηλεκτρισμό.
Η βασική πρώτη ύλη στα περισσότερα φωτοβολταϊκά είναι η κρυσταλλική silcon, αν και ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν άλλα υλικά.
Αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Ημερησίας", είναι γνωστά ως «λεπτά φιλμ».
Το 2010 και το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι μεγάλες αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας από τους νέους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ ενίσχυσαν τα έσοδα εξοπλισμού έως 84% και 33% αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Solarbuzz.
«Η ισχυρή διψήφια αύξηση μέσα στο 2010 δημιούργησε μια παραπλανητική εικόνα για τους προμηθευτές εξοπλισμού PV», εξηγεί ο Finlay Colville, αναλυτής της Solarbuzz.
«Μια τεχνητή κορύφωση των δαπανών για εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του 2010 και το 2011 δημιούργησε μια βραχυπρόθεσμη άνοδο στον εξοπλισμό που είναι εκτός συγχρονισμού με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της βιομηχανίας».

Η συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα των εταιρειών θα είναι επαρκής για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης φέτος και του χρόνου, με αποτέλεσμα μια σημαντική εξυγίανση της αγοράς μεταξύ κατασκευαστών ηλιακών κυψελών την περίοδο του 2012-2014.
Οι δαπάνες εξοπλισμού από μικρούς ηλιακούς παίκτες αναμένεται να μειωθούν 60% το 2012. Έως το 2015, οι ηγέτες της ηλιακής ενέργειας προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του συνόλου των δαπανών για τον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών.
Πάντως οι εταιρείες με ισχυρά μερίδια αγοράς, όπως η GT Solar International Inc, η Meyer Burger, η Applied Materials Inc, και η Jinggong, είναι προστατευμένες από τη μείωση που παρατηρείται κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, τα επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ σε επίπεδο μονάδων παραγωγής Η/Ε προέρχονται κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τον ενεργειακό κλάδο.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ένα χαρακτηριστικό του κλάδου είναι ότι η κάθε επί μέρους μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί ένα αυτόνομο νομικό πρόσωπο, το οποίο αποτελεί θυγατρική εταιρεία του εκάστοτε επιχειρηματικού φορέα που δραστηριοποιείται σε επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Στην παρούσα φάση έχουν αναπτυχθεί ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι διαθέτουν πλήθος θυγατρικών επιχειρήσεων, οι οποίες εκμεταλλεύονται αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Στοιχείο που χαρακτηρίζει τον κλάδο και αξίζει να επισημανθεί, είναι ότι σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης ένα σχετικά μικρό ποσοστό των αδειών παραγωγής έχουν φτάσει στο στάδιο λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι η συνολική δυναμικότητα των σχετικών έργων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων ΑΠΕ κινήθηκε ανοδικά την οκταετία 2002-2010 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,3%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 25% το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο κλάδος στον ελληνικό χώρο παρουσιάζει ανισοβαρή ανάπτυξη, καθώς παρατηρείται εντονότερο ενδιαφέρον για την τεχνολογικά ωριμότερη και οικονομικά πιο ανταγωνιστική αιολική ενέργεια. Έτσι, όσον αφορά τη σύνθεση της δυναμικότητας των ΑΠΕ, διατηρείται η κυριαρχία των Αιολικών Πάρκων (78%) και ακολουθούν οι Μικρο-Υδροηλεκτρικές μονάδες (12%), τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα (7,4%) και οι μονάδες Βιοαερίου-Βιομάζας (2,4%).
Η αιολική ενέργεια, βάσει του στόχου που έχει τεθεί όσον αφορά την Ελλάδα για το 2020, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 72% της εγκαταστημένης ισχύος των έργων ΑΠΕ.

Super League: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΡΗΣ 0-0

Ισόπαλο (0-0) έληξε και το δεύτερο ματς της “κουτσουρεμένης” πρεμιέρας του πρωταθλήματος.
Κακό θέαμα και κανένα γκολ από ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη μπροστά σε περίπου 7.000 φιλάθλους στο γήπεδο των “Ζωσιμάδων”, εκ των οποίων σχεδόν χίλιοι ήταν φίλοι εκδρομείς του Άρη.
Καλύτερη εικόνα από τους Θεσσαλονικείς που είχαν και διπλό δοκάρι στην ίδια φάση.
Ο Άρης κυριάρχησε απόλυτα στο πρώτο 20λεπτο, όταν είχε κατοχή μπάλας, πίεσε αρκετά ψηλά, αλλά δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που δημιούργησε.
Η ομάδα του Σάκη Τσιώλη με πολυπρόσωπο κέντρο και πρέσινγκ έκοψε στα δυο τον ΠΑΣ που αδυνατούσε να βρει τα πατήματα του στη μεσαία γραμμή.
Ισορρόπησαν μετά το 20' οι γηπεδούχοι, αλλά δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Σηφάκη.
Στο 4' ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Νέτο από τον Κώτσιο, στο 7' ο Φέγκρους εξουδετέρωσε το σουτ του Καστίγιο, στο 12' αστόχησε από πλεονεκτική θέση πάλι ο Καστίγιο, ενώ στο 38' είχε δυο απανωτά σουτ (Τόχα και Καπετάνου) στο δεξί δοκάρι του Φέγκρους!

Εντελώς διαφορετική η εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο με την αισθητή βελτίωση της ομάδας του Στεφάν Ντε Μολ.
Ο ΠΑΣ ισορρόπησε για τα καλά το ματς, έκλεισε διαδρόμους και περιόρισε τους κινδύνους στην εστία του.
Προσπάθησε μάλιστα να απειλήσει στο 56' με τον Μπακαγιόκο και ιδίως στο 62' με τον Τζάνη μετά την λανθασμένη έξοδο του Σηφάκη.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τριτσώνης (Αθηνών)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπουζίντ, Πάντος - Μίσελ, Καπετάνος, Φατί


ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: (Στεφάν Ντεμόλ): Φεγκρούς, Πάντος, Μπουζίντ, Κώτσιος, Βάντερσον, Πατσατζόγλου, Κεϊτά (86΄ Τζημόπουλος), Λίλα, Ντε Βισέντι (81΄ Ζαϊρί), Μπακαγιόκο, Τζάνης (66΄ Γεωργίου)
ΑΡΗΣ: (Σάκης Τσιώλης): Σηφάκης, Βανγκέλι, Λαζαρίδης, Ντίκο, Μίσελ, Φατί, Τόχα (61΄ Αγγελούδης), Νέτο, Καπετάνος, Σολτάνι, Καστίγιο (92΄ Παπαστεριανός)

Κ.Ο.Κ.: Έρχονται πρόστιμα φωτιά για τους οδηγούς

Νέα πρόστιμα – φωτιά για τους παραβάτες οδηγούς φαίνεται πως θα έχει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Ένας Κ.Ο.Κ. που και πάλι αλλάζει - τελευταία φορά «αναμορφώθηκε» στα μέσα του 2008 - αλλά και πάλι οι αλλαγές έχουν σαφή εισπρακτικό χαρακτήρα.

Με κυριότερα χαρακτηριστικά, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, τις μεγάλες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται για συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις.
Για του λόγου το αληθές, και με βάση τις προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, προς τα μέλη της μόνιμης επιτροπής του ΚΟΚ του υπουργείου Μεταφορών, η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.050 ευρώ, έναντι 700 σήμερα, ενώ οι οδηγοί που θα παραβιάζουν το STOP θα τιμωρούνται με πρόστιμο 900 ευρώ.
Επίσης, το πρόστιμο για στάθμευση σε ράμπα εισόδου/εξόδου θα αυξηθεί κατά 60%, από τα 150 στα 325 ευρώ, για στάθμευση σε πεζοδρόμιο, οι παραβάτες θα πληρώνουν 120 ευρώ, έναντι 80 ευρώ σήμερα, ενώ στα 225 ευρώ (από 150 σήμερα) αυξάνεται το πρόστιμο για την … παρεμπόδιση της κυκλοφορίας του ΤΡΑΜ!