Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη αλλοδαπών στην Εγνατία Οδό

Μετέφεραν 132 κιλά κάνναβης.



Στο 97ο χιλιόμετρο της Εγνατίας οδού συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 31, 36 και 31 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.
Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 31χρονος διαπιστώθηκε να μεταφέρει σε ταξιδιωτικούς σάκους ογδόντα τέσσερα 84 δέματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 132 κιλών, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης του οχήματος, ο οδηγός επιδιώκοντας να διαφύγει προκάλεσε υλικές ζημιές σε 2 υπηρεσιακά οχήματα.
Για το αυτοκίνητο και τις πινακίδες κυκλοφορίας του είχε δηλωθεί κλοπή.
Επιπλέον, οι αστυνομικοί συνέλαβαν ακόμα δύο υπηκόους Αλβανίας 36 και 31 ετών, γιατί όπως προέκυψε διευκόλυναν ως προπομποί την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιώντας δύο άλλα αυτοκίνητα.
Επιπλέον αναζητείται ένας 38χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα διέθεσε στον 31χρονο προπομπό το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, προκειμένου να μεταφέρει τις ναρκωτικές ουσίες.
Τα τρία αυτοκίνητα κατασχέθηκαν ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, ενώ επιπλέον κατασχέθηκαν εννέα κινητά τηλέφωνα, καθώς και το χρηματικό ποσό των 2375 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιών

Πρόσθετα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα και για όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ήπειρο για την πρόληψη των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό ύστερα από συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των επιτελών της 8ης Μεραρχίας Πεζικού περιπολίες σε δάση και αισθητικά δασύλλια θα πραγματοποιούν και δυνάμεις του Στρατού.

Επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, αυξημένα μέτρα έχουν παρθεί για τα αισθητικά Δασύλλια των Ιωαννίνων, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι αναγνωρισμένες, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Οργανώσεις Ιωαννίνων.


Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, μηχανημάτων ως και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που θεωρείται υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι αποφάσεις ισχύουν μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι την 31-10-2011 και η απαγόρευση εφαρμόζεται από ώρα 21.00 έως 06.00.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr 

Σούπερ Λίγκα: Εξετάζεται αναβολή της πρεμιέρας

Σε λίγες ώρες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, όμως το ζήτημα της πρεμιέρας έχει μετατραπεί σε παρωδία.
Με τρία παιχνίδια να έχουν ματαιωθεί και ακόμα δύο ομάδες (Παναθηναϊκό και Ξάνθη) να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους, η λίγκα συνέχιζε να μην κάνει το αυτονόητο, να αναβάλει δηλαδή την πρώτη αγωνιστική.
 Ύστερα από πολλές πιέσεις, ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ομάδων.
Συζητήσεις και με τη Nova, προκειμένου το συνδρομητικό κανάλι να μην κάνει χρήση της ποινικής ρήτρας, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ αν δεν υπάρξει αγωνιστική μέσα στον Αύγουστο, όπως ορίζεται από τη σχετική σύμβαση.

ΚΕΠΚΑ: Οδηγίες προς φοιτητές για αναζήτηση στέγης

Η αναζήτηση στέγης για τους φοιτητές που θα σπουδάσουν μακριά από την πατρική κατοικία αποτελεί θέμα που χρειάζεται αρκετή προσοχή, όπως εκτιμά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και παρέχει συμβουλές για τους νέους σπουδαστές που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να γίνεται έρευνα από τις τοπικές εφημερίδες και τα μεσιτικά γραφεία και να αξιολογούνται οι μικρές αγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:
- Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση με αυτά που βρίσκονται εκτός κέντρου.
- Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (σουπερμάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
- Ελέγχουμε καλά το σπίτι για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε στο σπίτι.
- Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
- Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
- Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνει ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
- Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
- Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
- Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
- Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.
- Δεν αποδεχόμαστε και δεν υπογράφουμε όρους που δεν κατανοούμε ή με τους οποίους δεν συμφωνούμε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης, περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. «Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν από τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλει όλα τα ενοίκια, μέχρι τη λήξη». Τέτοιους όρους τους διαγράφουμε.
- Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να τη διατηρεί, κατάλληλα, κατά τη μίσθωση.
- Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
- Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο ακίνητο.
- Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
- Έτσι, μπορούμε να διεκδικήσουμε: 1) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.λπ.), ώστε αυτό να είναι κατάλληλο, για να κατοικήσουμε, 2) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης την υποχρέωση να επισκευάζει, με δικά του έξοδα, τις βλάβες που θα προξενούνται στο σπίτι, στο πλαίσιο της συνηθισμένης από εμάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές που εμείς προκαλούμε, λόγω κακής χρήσης του σπιτιού.
- Σε καμία περίπτωση, δεν αποδεχόμαστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γινόμαστε συνένοχοι σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
- Οι ενοικιαστές πρέπει να επιδείξουν συνέπεια ως προς την καταβολή των μισθωμάτων, την καλή χρήση του σπιτιού και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
- Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
- Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.
- Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "Λογικά" θα είναι τα πρόστιμα για τ' αυθαίρετα

Ο χρόνος που θα διαρκεί η αναστολή της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για όσους ιδιοκτήτες ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι εύλογος και τα πρόστιμα θα είναι λογικά, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σήμερα, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Αναφερόμενος στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών και στο σχέδιο για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στη Γερμανία (που συζητήθηκε χθες και με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας κ. Σ. Καπφέρερ) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Τόνισε πάντως ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γερμανική πλευρά για τέτοιου είδους επενδύσεις και ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και με ξένες τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
"Η συμμετοχή ξένων επενδυτών και ξένων τραπεζών, δίπλα σε Έλληνες επενδυτές και ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων", ανέφερε ο υπουργός.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το σχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικούς πόρους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Καραμπόλα στην Παράκαμψη Ιωαννίνων με μία νεκρή και επτά τραυματίες, με ένα βρέφος ανάμεσά τους

Επτά τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ένα μικρό παιδί.



Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της στην άσφαλτο απόψε σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε απόψε στον περιφερειακό δρόμο των Ιωαννίνων.
Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά, ένα εκ των οποίων είναι ένα μικρό παιδί και πέντε ακόμη ελαφρότερα.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ένα τζιπ με μεγάλη ταχύτητα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και έπεσε με σφοδρότητα πάνω σε δύο επιβατικά αυτοκίνητα, που κινούνταν κανονικά.
Η σύγκρουση ήταν τόσο δυνατή που οι μηχανές από τα δύο επιβατικά αυτοκίνητα εκτοξεύτηκαν πολλά μέτρα μακριά.
Νεκρή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια των δύο αυτοκίνητων μια γυναίκα αγνώστων μέχρι τώρα στοιχείων και πολύ σοβαρά τραυματισμένο ένα παιδάκι.
Επίσης σοβαρά είναι ένας άνδρας και ελαφρότερα άλλα πέντε άτομα.
Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», και συνεργεία της Πυροσβεστικής που έκοψαν της λαμαρίνες των αυτοκινήτων για να απεγκλωβίσουν τη νεκρή γυναίκα και τους τραυματίες.
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά η Τροχαία Ιωαννίνων.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σύσκεψη με τους 13 Περιφερειάρχες την Τρίτη 30 Αυγούστου

Ευρεία σύσκεψη συγκαλεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας, την Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί, (αίθουσα συσκέψεων 6ος όροφος) .

Θέμα της σύσκεψης η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και αποφάσεων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που έχουν σχέση με την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη.


Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση αφορούν :
1.Τη διανομή προς ενοικίαση με τοπικό μισθό αγροτεμαχίων από το εποικιστικό αρχείο του Υπ.ΑΑ-Τ.
2.Τον προγραμματισμό της κατάρτισης ανέργων μέσω των κέντρων γεωργικής κατάρτισης σε αγροτικά επαγγέλματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.
3.Την ανάληψη από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητας διοίκησης, λειτουργίας και αξιολόγησης δημοσίων έργων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
4. Την αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας Υπ.ΑΑ-Τ και την διαδικασία υποβολής προτάσεων από τους Περιφερειάρχες.

ΔΕΗ: Από 1η Σεπτέμβρη υπογραφή συμβάσεων για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW από φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κατ’ επάγγελμα αγροτών που έχουν υποβάλει αιτήσεις στο ΔΕΣΜΗΕ από 01.02.2011 και μέχρι 31.08.2011.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΗ στην οποία γίνεται γνωστό επίσης ότι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν τηλεφωνικά, με τη σειρά προτεραιότητας βάσει του αριθ. Πρωτοκόλλου που έλαβαν τα αιτήματα τους από το ΔΕΣΜΗΕ, να προσέλθουν για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης αυτοπροσώπως.


Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται στις περιπτώσεις αυτές είναι:
1. Αίτηση για υπογραφή Σύμβασης Πώλησης (σχετικό έντυπο θα διατίθεται επί τόπου).
2. Υπογεγραμμένη Σύμβαση Σύνδεσης,
3. Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και μεταβολή της για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς,
4. Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8 του Ν.1599/1986) περί μη κατάτμησης (σχετικό έντυπο θα διατίθεται επί τόπου),
5. Φωτοτυπία ταυτότητας.

ΔΩΔΩΝΗ: Στα «σκαριά» συμφωνία για γρεβενιώτικο γάλα

Σε καλό δρόμο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα ωφελήσει σημαντικά τον κτηνοτροφικό κόσμο του νομού Γρεβενών σε μια περίοδο μάλιστα που ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και αναζητά εναγωνίως σανίδα σωτηρίας.



Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Γρεβενών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι επαφές με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, προκειμένου η πασίγνωστη γαλακτοβιομηχανία να απορροφά το σύνολο της ποσότητας γάλακτος που παράγεται στο Νομό Γρεβενών.
Ασφαλώς, εφόσον τελικά κλείσει η μεγάλη συμφωνία, θα εξασφαλιστεί η διάθεση του γάλακτος από το σύνολο των κτηνοτρόφων του Νομού και μάλιστα σε πολύ ψηλότερη τιμή από αυτή που μέχρι σήμερα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι κτηνοτρόφοι από τους εκάστοτε ιδιώτες.