Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Μισθολόγιο δύο ταχυτήτων με «προσωπική διαφορά»

Κερδισμένα τα ρετιρέ, χαμένοι οι νεοπροσληφθέντες από την εισαγωγή του θεσμού της προσωπικής διαφοράς.


Το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ήταν το αντικείμενο της σημερινής τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμιση, κ. Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, κ. Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, εισάγεται ο θεσμός της «προσωπικής διαφοράς», προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την κατάργηση των επιδομάτων.
«Χαμένοι» του νέου καθεστώτος θα είναι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, οι οποίοι θα λαμβάνουν στο εξής μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, θέσης, καθώς και το κίνητρο απόδοσης.
 Επίσης, θα χάσουν και όσοι δεν λάμβαναν μέχρι σήμερα τα «φουσκωμένα» επιδόματα.
Οι παλαιότεροι υπάλληλοι θα εμπίπτουν στην εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς μέσω της σταδιακής αναπλήρωσης σε ένα ορίζοντα χρόνου 7 ετών των απωλειών σε εισόδημα από την περικοπή των επιδομάτων με αυξήσεις του βασικού μισθού.


Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μίας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.


«Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.


Όπως αναφερει η ανακοίνωση, η προσωπική διαφορά αφορά περίπου 10% των δημοσίων υπαλλήλων και θα προσδιοριστεί με δίκαιο τρόπο, και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας.
Δύο ταχυτήτων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο ο γ.γ του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.
«Το μισθολόγιο έχει δυο όψεις, την πάγια όψη, αυτή η οποία ουσιαστικά αποτελεί το πάγιο σύστημα και τη μεταβατική όψη, αυτή η οποία αφορά τους ήδη υφιστάμενους υπαλλήλους» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η διάκριση αφορά μόνον το μισθολογικό καθεστώς και πρόσθεσε για τους νυν εργαζόμενους:
«Δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα σας και να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι από αύριο οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ το μήνα θα είναι 1.500 ευρώ ή 1.300 ευρώ».

ΠΑΙΔΕΙΑ: Κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ- ΝΔ μετά από 37 χρόνια

Κατάργηση του ασύλου.

Για πρώτη φορά μετά από το 1974 κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζουν από κοινού νόμο για την Παιδεία, καθώς η ΝΔ υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ.

Ο δρόμος της συναίνεσης άνοιξε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου, παρουσία της υπουργού Παιδείας, κα Άννας Διαμαντοπούλου τηλεφώνησε στον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έθεσε επί της ουσίας δυο όρους στον πρωθυπουργό για να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία.
Ο κ. Σαμαράς ζήτησε πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και μάλιστα δέσμευση της κυρίας Διαμαντοπούλου με δημόσια δήλωση.
Παράλληλα, ζήτησε στην εκλογή των πρυτάνεων να συμμετέχει η ακαδημαϊκή κοινότητα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «διορισμένοι πρυτάνεις υπήρξαν μόνο επί Μεταξά και Παπαδόπουλου».


Τους δυο όρους συν ακόμη έναν για τη συμβολική συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων έθεσε και ο εισηγητής της ΝΔ, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Η κα Διαμαντοπούλου έκανε δεκτές τους δυο όρους της ΝΔ, γεγονός που οδήγησε τον εισηγητή της ΝΔ να δηλώσει ότι η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς η συμμετοχή των φοιτητών μπορεί να εξεταστεί εκ νέου κάποια στιγμή στο μέλλον.
Το νομοσχέδιο έγινε τελικά δεκτό επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ, και τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ(2)


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ
24-08-2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν έχω καμμιά ανάγκη ούτε να γίνων συνήγορος υπεράσπισης κανενός,πολύ δε περισσότερο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τις πράξεις του και για τα έργα του.
Το αν είναι τρόφιμος της πρώην Δημοτικής Αρχής ο κύριος <<Ακάκιος>> ας γράφει το όνομά του και θα καταλάβουν οι συνδημότες μας αν ήταν ή οχι επιχορηγούμενος.


Αλοίμονο αν ασκούσε και εξουσία όπως γράφει.
Ο λαός όμως είναι σοφός και κατατάσει τον καθένα μας ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.


Τέλος θέλω να δηλώσω οτι δεν θα ασχοληθώ με τον συγκεκριμμένο κύριο αν δεν έχει το θάρρος και την τόλμη να γράφει το όνομά του.



ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ




ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΠΑΚΙ
24-08-2011
ΘΕΜΑ: ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Στη συνεδρίαση της Τρίτης 23-08-2011 το Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου συζήτησε το θέμα της διενέργειας εμποροπανήγυρης στην Τ.Κ. Νεγράδων, ζήτημα που η παράταξή μας ανέδειξε με το Δελτίο Τύπου-καταγγελία από 18-08-2011 για παράνομες πράξεις εγκατάστασης αυθαίρετων κατασκευών στη θέση Λίμνη της Τ.Κ. Νεγράδων χωρίς καμία σύμφωνη γνώμη, άδεια ή απόφαση από τον Δήμο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
Στο Δ.Σ. και μετά από την εισήγηση του Δημάρχου κ. Καψάλη δόθηκε στα μέλη του η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «κανονιστική πράξη διενέργειας εμποροπανήγυρης Πωγωνίου» που είχε συνταχθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας άρον-άρον καθώς ο Δήμαρχος δήλωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι ‘’δεν γνώριζε ότι χρειαζόταν κανονιστική πράξη για την διενέργεια εμποροπανήγυρης’’!!!


Η παράταξή μας κατήγγειλε στο Δ.Σ. ότι η απόφαση στερείται νομιμότητας και είναι άκυρη καθώς, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες και ουσιαστικές διαδικασίες λήψης απόφασης, επειδή στερείται συγκεκριμένων ενεργειών, εισηγήσεων και άλλων σχετικών εγγράφων που αποτελούν προϋπόθεση για την εγκυρότητά της.


Καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις αυτές και τις πρακτικές ως φαινόμενα επιπολαιότητας, αλαζονείας και απαξίωσης των θεσμών.
Ζητήσαμε όλες τις αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα για την λήψη της απόφασης τα οποία και δεν μας προσκόμισαν καθώς δεν υπήρχαν.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
1. Την απόφαση της Τ.Κ. Νεγράδων.
2. Το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα χώρου διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης.
3. Τις παρατηρήσεις ή την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης [ Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δ.Σ, Άρθρο 2, παρ.4].
4. Την εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής για την επιβολή τελών χρήσης [Ν.3852/2010, Άρθρο72, παρ.1 και Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δ.Σ, Άρθρο 2, παρ.4].
5. Οποιαδήποτε άλλα έγγραφα σχετικά με την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης.


Όλα αυτά σωρευτικά δηλώνουν την έλλειψη τήρησης νόμιμων διαδικασιών και απαξίωση της τήρησης της νομιμότητας, την αδιαλλαξία και την επιμονή στη λήψη απόφασης διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης (γιατί άραγε;), αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμοστούν οι ημερομηνίες, που οι ίδιοι όρισαν στην Κανονιστική πράξη όπως π.χ. η ημερομηνία κατακύρωσης χώρων πώλησης, η ημερομηνία συμμετοχής στη διαδικασία εκμίσθωσης χώρων, η ημερομηνία επικύρωσης πρακτικών των συμμετεχόντων στις διαδικασίες από το Δ.Σ, καθώς καθορίζονται συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από τον νόμο για κάθε προβλεπόμενη ενέργεια από την Διοίκηση.


Για όλα αυτά, τα σημαντικά, η απάντηση του Δημάρχου και των συμβούλων της συμπολίτευσης που τοποθετήθηκαν ήταν αλαζονική και απαξιωτική, κεραυνός εν αιθρία για όλους μας: «Αυτά είναι λεπτομέρειες!!!. Ας μην είμαστε λάτρεις της νομιμότητας!!!».


Είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι αυτή είναι μια θέση επικίνδυνη και συνάμα απαξιωτική για όλους μας, τους πολίτες, το Δήμο, το Πωγώνι.
Είναι μία θέση που εκθέτει τη Δημοτική Αρχή και όλους όσους την στηρίζουν και τους θέτει προ των ευθυνών τους απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμούς.


Στη συνεδρίαση θέσαμε επίσης τα παρακάτω θέματα ουσιώδη για μας ως προς την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης:
• της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου καθώς βρίσκεται δίπλα από την Εθνική Οδό
• της έλλειψης ορατότητας για τους οδηγούς στην είσοδο-έξοδο του χώρου
• της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας
• υγειονομικού ενδιαφέροντος
• πολεοδομικών διατάξεων, κ.α.


Εμείς ως παράταξη καταστήσαμε σαφές και με επιχειρήματα ότι θεωρούμε μείζον το ζήτημα της τήρησης της νομιμότητας στη λήψη της σωστής απόφασης, γι’ αυτό και καταψηφίσαμε την εισήγηση του Δημάρχου, θεωρώντας επιπλέον ότι, στην οικονομική κρίση και στις δυσκολίες που βιώνουν οι επαγγελματίες οι έμποροι και οι κάτοικοι η διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα κάτι που έχει επισημάνει με επιστολή προς τον Δήμο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.


Το σπουδαιότερο δε όλων, που ενισχύει τη θέση μας περί της άγνοιας και της προχειρότητας με την οποία διαχειρίστηκαν, ο Δήμαρχος και τα μέλη του ΔΣ που ψήφισαν, το όλο ζήτημα, φαίνεται από το γεγονός ότι η απόφαση που ελήφθη βάσει της εισήγησης 10/11 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αναρτημένη στον ιστότοπο του Δήμου και άρα σε όλους προσβάσιμη) προβλέπει την διεξαγωγή παραδοσιακής εμποροπανήγυρης από 05-09-2011 έως και 11-09-2011, ενώ ο Κανονισμός αρχίζει να εφαρμόζεται 10 ημέρες μετά την δημοσίευσή του, ήτοι μετά την προβλεπόμενη έναρξη της εμποροπανήγυρης!!!!!


Για άλλη μία φορά η πρακτική και τακτική του Δημάρχου Πωγωνίου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!!!
Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Στα "τάρταρα" οι βάσεις λόγω κρίσης

Ελεύθερη πτώση στα μόρια εισαγωγής αναμένεται στα τμήματα που οδηγούν στο Δημόσιο.
Βουτιά βάσεων σε παιδαγωγικές σχολές.
Μείωση σε πολυτεχνικές, ιατρικές και σε σπουδές κορεσμένων επαγγελμάτων.


Και ενώ σε λιγότερο από μία βδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δημοσίευμα της εφημερίδας "το Έθνος" μιλά για ελεύθερη πτώση σε πολλές σχολές λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της ανεργίας.

Ειδικότερα, μεγάλη πτώση μεγάλη πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια αναμένεται σε παιδαγωγικά τμήματα.
Η αισθητή πτώση που προοιωνίζεται για τα συγκεκριμένα τμήματα δεν σχετίζεται μόνο με τις χειρότερες επιδόσεις που παρατηρήθηκαν φέτος, αλλά και με τους λιγοστούς διορισμούς εκπαιδευτικών που έγιναν για το νέο σχολικό έτος και κατ΄ επέκταση τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν εφεξής οι υποψήφιοι για διορισμό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γενικότερα πάντως σχολές οι οποίες οδηγούν στο δημόσιο, έχουν πολύ χαμηλότερη ζήτηση με εξαίρεση τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές σχολές.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και με αρκετές περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές οι οποίες, παρά το κύρος που συνεχίζουν να έχουν, αρχίζουν να θεωρούνται κορεσμένες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ιατρικά τμήματα, όπου αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών, τα οδοντιατρικά και κτηνιατρικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εφημερίδας, οι βάσεις στα κεντρικά παιδαγωγικά τμήματα θα υποχωρήσουν από 300 έως 500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα της περιφέρειας η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.
Αναλυτικά αναμένεται πτώση από 250 μόρια για τα τμήματα του ΕΜΠ έως και πάνω από 500 μόρια για τα επαρχιακά πολυτεχνικά τμήματα.
Στις στρατιωτικές σχολές πάλι, λόγω του ότι θα υπάρξουν λιγότερες θέσεις για τους υποψηφίους, αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό.
Συνεπώς, η Σχολή Ευελπίδων μπορεί να φτάσει στα 17.500 μόρια, ενώ το ιατρικό στρατιωτικό Θεσσαλονίκης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 19.500 μόρια.
Στις αστυνομικές σχολές, η αύξηση των εισακτέων θα συγκρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να τις ανεβάσει.
Όσον αφορά τις αστυνομικές, η αύξηση των εισακτέων θα συγκρατήσει τις βάσεις στα περσινά επίπεδα και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να τις ανεβάσει εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Τέλος επισημαίνεται ότι με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τη Δευτέρα, αν δεν το αλλάξει και πάλι το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι υποψήφιοι θα γνωρίζουν σε ποιο τμήμα έχουν εισαχθεί, αφού από φέτος έχει καταργηθεί το καθεστώς των μετεγγραφών. Αντί για τις μετεγγραφές το υπουργείο Παιδείας έχει καθορίσει ξεχωριστό αριθμό θέσεων για κάθε κατηγορία (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.α.).


Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τις φετινές εκτιμήσεις:
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Βάση 2010: 22.313 Βάση 2011: 21.580-22.050
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Βάση 2010: 19.122 Βάση 2011: 18.700-18.900
Ιατρική Αθήνας Βάση 2010: 19.453 Βάση 2011: 19.000-19.200
Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης Βάση 2010: 18.966 Βάση 2011: 18.650-18.850
Φαρμακευτική Αθήνας Βάση 2010: 18.918 Βάση 2011: 18.580-18.780
Φυσικοθεραπεία Αθήνας Βάση 2010: 17.309 Βάση 2011: 16.950-17.150
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας Βάση 2010: 18.550 Βάση 2011: 18.050-18.250
Φιλογογίας Αθήνας Βάση 2010: 17.795 Βάση 2011: 17.380-17.580.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ(1)

Συνεχίζει να κρύβεται πίσω απο την ανωνυμία του ο πρώην "σύντροφος" δεν υπήρξα ποτέ σύντροφος του συγκεκριμμένου κυρίου.
Να ξέρει όμως οτι ο Δήμος Πωγωνίου δεν απαντά σε σχόλια ανωνύμων που δεν έχουν το θάρρος να γράφουν το όνομά τους κάτω απο το κείμενο που γράφουν.

Αλήθεια τι φοβάται;

Μήπως επειδή έρχεται σε αντιπαράθεση με αυτά που έλεγε προεκλογικά για τον συνδυασμό που ήταν υποψήφιος και τώρα αποκαλεί τον αρχηγό του αδύναμο αδρανή και του ζητά να παραιτηθεί;


Πού πήγαν οι ικανότητες του πρώην αργηγού του;
Πού πήγαν το λόγια τα μεγάλα;
Πού εξαφανίστηκαν "Όλοι Μαζί"!!!


ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΓΚΟΓΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ημερίδα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη στο Πωγώνι» Τετάρτη 24 Αυγούστου



Ο Δήμος Πωγωνίου οργανώνει την Ημερίδα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη στο Πωγώνι» σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου.
Η συμβολή της Κοινότητας Βασιλικού στο Βασιλικό.
Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια στην σειρά εκδηλώσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή της Ηπείρου, και δη στο Δήμο Πωγωνίου.
Αποσκοπεί στην συζήτηση και αναζήτηση διόδων αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις της Κατερίνας Κιόση (Πάρεδρος Βασιλικού), της Αναστασία Χρήστου Γεωργίου (Πρόεδρος Ένωσης Βασιλικιωτών «Η Υπαπαντή») και της Έλλης Ζήκου (Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Βασιλικού).


Κατόπιν τον λόγο θα λάβουν οι κ.κ.  Παύλος Παπανώτης (Ιστορικός), Δρ. Κωνσταντίνος Χρήστου (Καθηγητής Θεολογίας, Α.Π.Θ.) και ο Οδυσσέας Πότσης (Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου).
Κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Κρις Σπύρου (Πρόεδρος της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης).
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το ακροατήριο και τα επιλογικά σχόλια από τον Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Kώστα Καψάλη.


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Από Δευτέρα 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το παζάρι στους Νεγράδες

Με απόφαση του Δήμου Πωγωνίου το παζάρι στους Νεγράδες θα γίνει φέτος από τις 5 ως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Μπορεί να υπήρξε διχογνωμία μεταξύ των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, όμως αποφασίστηκε τελικά να γίνει το παζάρι σε έκταση του δήμου δίπλα στον εθνικό δρόμο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρόστιμα πολλών ταχυτήτων για τα αυθαίρετα

Σειρά από αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα φέρει ο κ. Γιώργος  Παπακωνσταντίνου όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του.

Προανήγγειλε την καθιέρωση διαφοροποιημένων προστίμων, με τη μείωσή τους σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες και πρόβλεψη για να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία ένα μέρος από τις εισπράξεις, έναντι των εισφορών που έχασαν.
Αναλυτικότερα και όπως δημοσιεύει η imerisia.gr, για τα αυθαίρετα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι «η διαφοροποίηση των προστίμων με μείωσή τους σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες, πρώτες κατοικίες (και αφορούν) σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Παράληλλα όμως είπε ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα εκεί που πραγματικά έχουν γίνει αυθαρεσίες. Σχετικά με τις διαφυγούσες εισφορές στο ΙΚΑ, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι έχει τεθεί θέμα από το αρμόδιο υπουργείο και ότι γίνονται συζητήσεις προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη να πάρουν τα ασφαλιστικά ταμεία κάποιες από τις εισφορές και ένα τμήμα από τις εισπράξεις που θα γίνουν.
Για την προκαταρκτική προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης και λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική ο υπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, αξίας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι είναι ανοικτός στις σύγχρονες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της καθαρής καύσης.
Είπε ακόμα ότι θα γίνει διάλογος με τους φορείς της Κερατέας, τονίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις.

ΟΓΑ: Ανέστησαν νεκρή για να πάρει σύνταξη!!!

Συγγενείς νεκρής, από το γειτονικό Μεγαλοχώρι των Τρικάλων, έλαβαν προ ημερών ένα απίστευτο ενημερωτικό σημείωμα από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με το οποίο η θανούσα, παρά το γεγονός ότι έχει πεθάνει από τον περασμένο Νοέμβριο, καλούνταν να πάει να παραλάβει τη σύνταξή της για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, που ανέρχεται στο ποσό των 724,64 ευρώ!


Είναι χαρακτηριστικό ότι τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2011 η σύνταξη είναι μηδενική και αμέσως μετά, για άγνωστο λόγο, αρχίζουν να πιστώνονται χρήματα!
Το ακόμη πιο τραγελαφικό της υπόθεσης, όπως δημοσιεύει το http://www.kosmoslarissa.gr/, είναι ότι για την ηλικιωμένη, η οποία έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο ΟΓΑ είχε πληρώσει και τα έξοδα κηδείας, που ανέρχονταν σε 800 ευρώ!


Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς πώς ο Οργανισμός πίστωσε στον λογαριασμό της εκλιπούσης τα παραπάνω ποσά, αφού η καρτέλα της είχε κλείσει από τη στιγμή που εγκατέλειψε τα εγκόσμια; Συν τοις άλλοις, πώς είναι δυνατόν η πίστωση των χρημάτων να γίνεται για τους δύο συγκεκριμένους μήνες (Μάιο και Ιούνιο), ενώ για όλο το προηγούμενο διάστημα του τρέχοντος έτους η συνταξιούχος απλώς δεν υπήρχε;


Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η γιαγιά μέχρι τον Νοέμβριο που βρισκόταν στη ζωή έπαιρνε τη σύνταξή της από τον ταχυδρόμο, και όχι από την τράπεζα. Επίσης, περίεργο είναι πώς το έγγραφο έφτασε στα χέρια των συγγενών πριν από πέντε ημέρες (στις 18 Αυγούστου), ενώ φέρει ημερομηνία 1 Ιουνίου.
Έκπληκτοι οι συγγενείς της ηλικιωμένης επικοινώνησαν με τον ΟΓΑ, ο οποίος τους πληροφόρησε ότι προφανώς έγινε κάποιο λάθος από τη μηχανοργάνωση, το οποίο και θα διορθωθεί.
Ο Οργανισμός μάλιστα δεν αποκλείει αυτή να μην είναι η μοναδική περίπτωση και έτσι προχωράει σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει στείλει συντάξεις και σε άλλους πεθαμένους!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Κόβονται φοροαπαλλαγές, αλλάζουν φορολογικοί συντελεστές

Περικοπές ακόμα και κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών και αλλαγές στους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο και θα ισχύσει από το 2012.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν κωδικό προς κωδικό το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να εξαιρέσουν κατηγορίες καταστημάτων και επιχειρήσεων από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου


Στίγμα προθέσεων για τις σχεδιαζόμενες φορολογικές ανατροπές έδωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος δηλώνοντας ότι επανεξετάζονται οι 980 φοροαπαλλαγές, οι φορολογικοί συντελεστές, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ψαλίδισμα των φόρο-εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργηση τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυασθεί με μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια κ.α.
 Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Επίσης από μηδενική βάση επανεξετάζεται τοπ πλέγμα των απαλλαγών στη φορολογία ακινήτων και τους έμμεσους φόρους (φόροι κατανάλωσης, ΦΠΑ κ.α)


Για το ΦΠΑ εξετάζονται δύο σενάρια.
Το ένα προβλέπει μείωση του χαμηλού και κανονικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 10% από 13% και στο 20% από 23% με ταυτόχρονη κατάργηση του 6,5% και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο θα εφαρμοσθεί ενιαίος ΦΠΑ 18% στις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών αλλά θα διατηρηθεί ο συντελεστής 6,5%
Για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο 13% θα παραμείνουν και τα τουριστικά πακέτα για τους έλληνες ενώ από την αύξηση θα εξαιρεθούν τυποποιημένα τρόφιμα και παροχή υπηρεσιών εστίασης από καταστήματα που ο κύριος όγκος του τζίρου τους προέρχεται από πωλήσεις προϊόντων
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου ηλεκτρονικών αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: 23.000 αναπληρωτές, ωρομίσθιοι και μόνιμοι

«Πράσινο φως» για τουλάχιστον 23 χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς «άναψε» η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται μεταξύ άλλων για 600 θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών, 16.220 θέσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και επιπλέον 4.500 θέσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων για προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Επίσης, προβλέπονται 250 θέσεις για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου διδάσκοντες σε ΑΕΙ της χώρας, καθώς και 1.300 θέσεις για ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΤΕΙ.


Η κατανομή των θέσεων κατά κλάδο, ειδικότητα και βαθμίδα εκπαίδευσης θα γίνει με απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Ήδη, χθες από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν τα ονόματα 546 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διορίζονται ως μόνιμοι τη νέα σχολική χρονιά.
Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των διευθύνσεων εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Προσωρινά, οι διοριζόμενοι θα τοποθετηθούν σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής και οριστικά στο τέλος της πρώτης διετίας κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής.


Εγκρίσεις δόθηκαν επίσης για 71 προσλήψεις δεκάμηνης διάρκειας στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), για 14 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, για 100 ιεροδιδάσκαλους ισλαμικής θρησκείας (διάρκειας εννέα μηνών), για 10 θέσεις με οκτάμηνες συμβάσεις σε εποπτευόμενους από το υπουργείο Παιδείας φορείς, για τρεις θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενός έτους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρέμβαση για τα Εγγειοβελτιωτικά της Άρτας

Toν ορατό κίνδυνο να διακοπούν οι εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο της β΄ φάσης των Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Άρτας, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξόφληση λογαριασμών, επισημαίνει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Σύμφωνα με την Εταιρεία το οφειλόμενο ποσό για εργασίες που ήδη έχουν εκτελεστεί ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ και στην περίπτωση που δεν καταβληθεί, τότε, όπως αναφέρει, θα αναγκαστεί να προβεί στην διακοπή των εργασιών της παρούσας εργολαβίας.
«Η υλοποίηση των Εγγειοβελτιωτικών Έργων πεδιάδας Άρτας, αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, μιας και θα συμβάλλει στην καλύτερη άρδευση και αξιοποίηση του κάμπου της Άρτας.
Παρακαλούμε άμεσα για την εξόφληση των υποβληθέντων λογαριασμών, προκειμένου το εν λόγω έργο να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η τοπική οικονομία», υπογραμμίζει ακόμη στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.


Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές Άρτας και στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Στόχος η επαναφορά στην ανάπτυξη στα μέσα του 2012.



Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετες παρεμβάσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την διάρκεια της ομιλίας τους σε εκδήλωσης που διοργάνωσαν η EFG Eurobank και το Χρηματιστήριο Αθηνών.


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην βούληση της κυβερνήσεως για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011, κάτι που -όπως είπε- δυσχεραίνεται από την εμβάθυνση της ύφεσης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο συντάχθηκε με στόχο για αρνητική ανάπτυξη 3,8%, ενώ πλέον αυτή η εκτίμηση αναθεωρείται στο -4,5%. Στο σημείο δε αυτό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συζητήσεως του θέματος με την τρόικα και επιβεβαίωσε πως παραμένει ο στόχος για επαναφορά στην ανάπτυξη στα μέσα του 2012.
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις τόνισε πως έχουν δρομολογηθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, τα τυχερά παιχνίδια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ είπε πως η κυβέρνηση παρά τις συνθήκες δεν υιοθετεί αμιγώς ταμειακή προσέγγιση στις ιδιωτικοποιήσεις.
Για την φορολογία ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα γίνει προσπάθεια αποκατάστασης αδικιών και ερωτηθείς σχετικώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο.