Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν»

Ομόνοια και σύμπνοια ζήτησε από όλους τους Έλληνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από την Πρέβεζα, όπου παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία Παναγίας των Ξένων. Πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον κοινό αγώνα για να ξεπεραστεί η βαθιά κρίση, είπε ο κ. Παπούλιας.
«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Χριστιανοσύνη. Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Κοινωνική αλληλεγγύη και ο νους μας σε αυτούς που υποφέρουν», τόνισε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: 8.700 “φτωχοί” με ακίνητα 1 εκατομμύριο δεν έκαναν ούτε δήλωση!

Σειρά για έλεγχο από ειδικές «ομάδες κρούσης» της εφορίας, παίρνουν μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, μεγαλο-οφειλέτες αλλά και οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, με βάση το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επενδύει με αυξημένες εξουσίες και τα νέα ελεγκτικά όργανα που συστήνει, όπως την υπερ-Εφορία που θα αναλάβει τον έλεγχο πολύ μεγάλων μεγαλύτερων, αλλά και την επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης οφειλών για λογαριασμό του δημοσίου.
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών θέτει νέους στόχους και ευελπιστεί να ελέγξει επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ, φορολογούμενους με οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ και μεγαλοϊδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ.
Ψηλά στη λίστα προς έλεγχο βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των ακινήτων που, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Από διασταυρώσεις που διενήργησε η ΓΓΠΣ εντοπίστηκαν περί τους 8.700 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα) με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) τουλάχιστον για ένα έτος. Οι διασταυρώσεις που έκανε η Γ.Γ.Π.Σ αφορούσε τα έτη 1997-2007.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε ατομικές ειδοποιήσεις σε αυτούς τις ιδιοκτήτες με τις οποίες τους καλούσε να πληρώσουν τον φόρο που χρωστούν στην Εφορία.
Μόλις ένας στους έξι υπόχρεους ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο που έλαβε από το υπουργείο, το οποίο τώρα συστήνει ειδική ομάδα για την είσπραξη αυτών του ΦΜΑΠ.
Στόχος των νέων ελέγχων είναι να εντοπιστούν και πιθανές άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδιοκτητών οι οποίοι ενώ αγόρασαν μεγάλη ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν δήλωσαν την αξία αγοράς ή δήλωσαν μέρος αυτής.
Η Εφορία θα διερευνήσει και εάν καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα πέραν της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πωλητών των ακινήτων καθώς και των αγοραστών.
Το φορολογικό «πογκρόμ» θα επεκταθεί και στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ. Τους ελέγχους σε αυτές το υπουργείο αναθέτει στην υπό σύσταση «super εφορία» που δημιουργεί για το σκοπό αυτό.
Εκτός της «super ΔΟΥ», το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί και στην σύσταση ειδικής επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης.
Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών σε οποιαδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας έχουν της έδρα τους οι οφειλέτες . Η εν λόγω ομάδα θα είναι «προικισμένη» με υπερεξουσίες. Την «σκυτάλη» στον έλεγχο θα πάρουν και 100 ιδιώτες - ράμπο που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών και θα συνδράμουν στον εντοπισμό των 15.000 μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προβλέπει ότι καθένας από τους 100 ιδιώτες θα αναλάβει τον έλεγχο 150 μεγαλοοφειλετών (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Ποιοί δικαιούνται και πότε επικουρική

Ο κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί και πλήρωναν εισφορές από το 1988 -όταν και ξεκίνησε προαιρετικά η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ- μέχρι το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης και η πληρωμή εισφορών έγινε υποχρεωτική για όλους.

Οσοι αγρότες εκείνη τη δεκαετία ήταν εγγραμμένοι στον Οργανισμό, αλλά δεν πλήρωναν εισφορές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν την απαιτούμενη "25ετία χωρίς εισφορές", για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης.
Εναλλακτικά μπορούν να εξαγοράσουν μερικά χρόνια που τους υπολείπονται, για να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη "15ετία με εισφορές", ώστε να εξασφαλίσουν και πάλι τα 230 ευρώ της βασικής σύνταξης. Οσοι είχαν επιλέξει να πληρώνουν εισφορές -που ήταν περίπου το 40% των τότε εγγεγραμμένων στον Οργανισμό- έχουν δύο επιλογές:
Α) Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να βγουν στη σύνταξη. Φέτος, για παράδειγμα, ένας 65χρονος αγρότης χρειάζεται 13 πληρωμένα χρόνια στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ για να βγει στη σύνταξη. Αν έχει μόνο 10, αλλά είχε πληρώσει εισφορές άλλα τρία χρόνια τη δεκαετία 1988-1997, τότε μπορεί να τα συνυπολογίσει ώστε να βγει στη σύνταξη.
Β) Μπορούν να προσαυξήσουν τη σύνταξή τους με ένα επικουρικό βοήθημα. Για τη χορήγηση της επικουρικής απαιτείται:


Συνταξιοδότηση από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
Συμπλήρωση 10 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
Συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται:
Συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
Συμπλήρωση 5 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
Ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή (για τη σύνταξη θανάτου)
Τα ορφανά παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης (για τη σύνταξη θανάτου).


Τι χρειάζεται για σύνταξη θανάτου.
Η χήρα ή ο χήρος και τα ορφανά παιδιά αγρότη δικαιούνται σύνταξη θανάτου σε περίπτωση που ο θανών ασφαλισμένος είχε τις χρονικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης. Επίσης θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ. Τα προστατευόμενα παιδιά θα πρέπει να είναι άγαμα και ανήλικα ή διαφορετικά να είναι μικρότερα από 24, αλλά να σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.
Η σύνταξη χορηγείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν κατά τον χρόνο του θανάτου τα παιδιά είναι ανίκανα για κάθε εργασία κι εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή κατά τη διάρκεια της φοίτησης.
Οι δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, που δικαιούνται παράλληλα σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μία από αυτές τις συντάξεις. Για παράδειγμα, οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου μπορούν, εφόσον είναι αγρότες, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον κλάδο κύριας ασφάλισης και όταν συμπληρώσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν από αυτόν, παραιτούμενοι από τη σύνταξη λόγω θανάτου. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών. Δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.
Σε περίπτωση που ο θανών συνταξιούχος ελάμβανε και τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, τότε η χήρα δικαιούται να την πάρει εφόσον:


Είναι 65 ετών.
Ο γάμος έχει τελεσθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του θανόντος.
Δεν λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Προϋποθέσεις για βοηθήματα αναπηρίας


Οι προϋποθέσεις για να λάβει ο αγρότης σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο είναι:
Αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.
Χρόνος ασφάλισης και καταβολής εισφορών 5 ετών, από τα οποία δύο χρόνια μέσα στην πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή εναλλακτικά 15 χρόνια ασφάλισης και καταβολής εισφορών, περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον κλάδο πρόσθετης.
Ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα 26 δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, αν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα από της υποχρεωτικής ή προαιρετικής υπαγωγής τους στην ασφάλιση μέχρι και του χρόνου επέλευσης της αναπηρίας.
Η σύνταξη αναπηρίας απονέμεται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, και μπορεί να είναι οριστική, εφόσον οι Επιτροπές γνωματεύσουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.


Η σύνταξη καθίσταται αυτοδικαίως οριστική όταν ο συνταξιούχος:
Έχει συμπληρώσει τα 55 και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
Έχει συμπληρώσει τα 60 και χρόνο συνταξιοδότησης 5 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
Έχει συμπληρώσει συνεχή 12ετή συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Έχει συμπληρώσει 20ετή διακεκομμένη συνταξιοδότηση, αλλά από τριετίας συνεχή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Το ποσό της αναπηρικής σύνταξης υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και το ποσό της σύνταξης λόγω γήρατος, δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Από εργατικό ατύχημα
Ο αγρότης δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης αν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα. Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη αναπηρίας, αν έχει πραγματοποιήσει τον μισό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο (2,5 χρόνια). Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.
Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δικαιούνται και τη βασική σύνταξη με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο. Εξαιρούνται (δικαιούνται δηλαδή βασική αναπηρική σύνταξη) όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη κ.λπ.
Το ποσό της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ίσο προς το εκάστοτε ποσό της βασικής σύνταξης λόγω γήρατος και φέτος προσδιορίζεται στα 230,40 ευρώ.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Λείπουν 20.000 δάσκαλοι - καθηγητές

Μεγάλα προβλήματα αναμένονται με τη νέα σχολική χρονιά.



Με ανοιχτά τα μέτωπα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αρχίζει σε λίγες μέρες το δυσκολότερο φθινόπωρο της Παιδείας.
Η οικονομική κρίση και οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας είναι το μείγμα που φαίνεται, πλέον, πως θα τινάξει στον αέρα τη φετινή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.
Αν η ακαδημαϊκή κοινότητα διατηρεί ψήγματα ελπίδων για βελτιώσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο τέλος Αυγούστου, στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η 12η Σεπτεμβρίου, που αρχίζει το νέο σχολικό έτος, θα φέρει τη μεγαλύτερη αναταραχή εδώ και δεκαετίες.
«Παλαιά και νέα μνημόνια υπαγορεύουν περαιτέρω περικοπές γενικότερα σε εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς» λέει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κ.  Θ. Κοτσυφάκης.
«Συγκεκριμένα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιβάλλει το ποσοστό 2,75% επί του ΑΕΠ για την Παιδεία να μειωθεί σε 2,69% και σταδιακά ώς το 2015 θα πέσει στο 2,23%. Αυτό δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα με περικοπές σε όλες τις παραμέτρους της εκπαίδευσης, τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και στις υποδομές».
Μόλις 600 δάσκαλοι και καθηγητές αναμένεται να διοριστούν φέτος και όπως υπολογίζει η ΟΛΜΕ, φέτος αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 10.000 εκπαιδευτικοί, ενώ δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 7.000 οι διορισμοί των αναπληρωτών. Τουλάχιστον σε 20.000 υπολογίζουν τα εκπαιδευτικά κενά οι δάσκαλοι, και σε δεκάδες χιλιάδες τις διδακτικές ώρες που θα χαθούν.
Πάντως, το υπουργείο προχωρεί σε νέο «Καλλικράτη» στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις 1.933 σχολικών μονάδων σε 877. Μειώνει δραστικά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, ενώ θα επιμείνει στην ακριβή καταγραφή των εκπαιδευτικών κενών για να μην υπάρξουν τα πλασματικά κενά άλλων εποχών και να προχωρήσει έτσι στην πιο ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού.
«Με τις συγχωνεύσεις των σχολείων, προσβλέπουν σε εξοικονομήσεις, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι μαθητές ανά τμήμα και το ωράριο των καθηγητών» υποστηρίζει ο κ. Κοτσυφάκης, ο οποίος προσθέτει ότι «φέτος θα εφαρμοστεί η αναγκαστική μετακίνηση εκπαιδευτικών σ' ολόκληρη τη χώρα, όπου υπάρχουν κενά, κάτι που ματαιώθηκε πέρυσι λόγω των αντιδράσεων». Η δυσοίωνη εικόνα συμπληρώνεται με την έλλειψη βιβλίων. «Πρόθεση του υπουργείου», λέει ο καθηγητής, «είναι να καλυφθούν τα βασικά μαθήματα και για τα υπόλοιπα θα μοιράζονται... φωτοτυπίες ή θα χρησιμοποιείται το Διαδίκτυο.
Παράλληλα οι γονείς θα επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, αφού δεν επαρκούν τα κονδύλια για πετρέλαιο, καθαριότητα, μετακινήσεις».
Όμως από το Σεπτέμβριο αρχίζει και η εφαρμογή του νέου τύπου γενικού λυκείου και νέου τεχνολογικού λυκείου. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβή εικόνα για το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, πολλά από τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί.
Το νέο λύκειο όμως, υποστηρίζουν οι καθηγητές, στηρίζεται σε «παλιά» υλικά. Ουσιαστικά, λένε, το μόνο νέο μέτρο είναι αυτό που αφορά στις «εργασίες» (project) των μαθητών στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτό οι μαθητές θα εκπονούν ομαδικές ή ατομικές εργασίες, θα συλλέγουν πληροφορίες για ένα θέμα που θα επιλέγουν, θα τις συνθέτουν και θα τις αναπτύσσουν με χρήση του Διαδικτύου. Ομως η ανεπαρκής επιμόρφωση των καθηγητών δεν ξεκαθαρίζει την εφαρμογή ενός μέτρου που το υπουργείο θεωρεί ότι είναι η «καρδιά» του νέου συστήματος

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αυστηρότερες οι ρυθμίσεις δόμησης στους μικρούς οικισμούς

Σημαντικές αλλαγές προωθούνται στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους όρους και περιορισμούς δόμησης μέσα στα όρια των μικρών σχετικά οικισμών της χώρας που έχουν μέχρι 2.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ρυθμίσεις αυστηροποιούν ως επί το πλείστον το ισχύον από το 1985 πολεοδομικό καθεστώς, με στόχο την ουσιαστικότερη προστασία των οικισμών και την ανάσχεση της υπερβολικής δόμησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις διατάξεις που προβλέπουν την αρτιότητα των οικοπέδων (ελάχιστο εμβαδόν από 300 έως 2.000 τ.μ.) προστίθεται νέα ρύθμιση που αξιώνει να υπάρχει ελάχιστο "πρόσωπο" 10 μ. σε γήπεδα με εμβαδόν έως 500 τ.μ. και "πρόσωπο" 15 μ. για γήπεδα μεγαλύτερου εμβαδού.
Μετά από σειρά νομοθετικών ανακατατάξεων που είχαν φέρει το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των γηπέδων σε ποσοστό 70% της επιφανείας τους, τώρα επέρχεται μείωση στο 60%.
Ακόμα προβλέπεται ότι σε γήπεδα μικρότερα των 700 τ.μ. επιτρέπεται να ανεγερθεί κτίσμα (κύριας ή βοηθητικής χρήσης) συνολικής επιφάνειας ορόφων έως 240 τ.μ. (με επιπλέον πατάρι ξηράς δόμησης έως 40 τ.μ.), ενώ σε μεγαλύτερα των 700 τ.μ. γήπεδα η επιφάνεια μπορεί να φθάσει μέχρι 400 τ.μ.
Σε γήπεδα μικρότερα των 200 τ.μ. ορίζεται συντελεστής δόμησης 1 και για να είναι δυνατή η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ., η κάλυψη μπορεί να ξεπεράσει το 60% χωρίς να επιτρέπεται να υπερβεί το 70% της επιφάνειας.
Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας ορόφων, επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτίρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4.
Σχετικά με τα κτίρια τουριστικών και αμιγώς επαγγελματικών χρήσεων, οι νέες ρυθμίσεις γίνονται αυστηρότερες αφού μειώνεται κλιμακωτά ο συντελεστής δόμησης, που ορίζεται σε 0,6 για τα πρώτα 1.000 τ.μ. της επιφάνειας του γηπέδου, σε 0,5 για τα επόμενα 1.000 τ.μ., σε 0,4 για τα επόμενα 1.000 τ.μ., σε 0,3 για τα επόμενα 1.000 τ.μ., ενώ για κάθε τμήμα επιφάνειας άνω των 4 στρεμμάτων ο συντελεστής είναι 0,2.
Οσον αφορά τα κοινωφελή κτίρια προβλέπεται συντελεστής 0,8 που μπορεί με την έγκριση τοπικού σχεδίου να καθοριστεί μεγαλύτερος (ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες του οικισμού), χωρίς να ξεπερνά το 1,8.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις λαθρομεταναστών

Δέκα λαθρομετανάστες επιχείρησε να βγάλει από την χώρα προς την Ιταλία 40χρονος που συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Ο αλλοδαπός «δουλέμπορος» είχε στοιβάξει στο πίσω μέρος μικρού φορτηγού τύπου «βαν» δέκα άτομα, τρία ζευγάρια με τα τέσσερα ανήλικα παιδάκια τους, και σκόπευε να ταξιδέψει με το πλοίο στην Ιταλία όπου και θα τους αποβίβαζε.
Άνδρες του Λιμενικού που πραγματοποίησαν έλεγχο ανακάλυψαν τους παράνομους μετανάστες και τους οδήγησαν στο Λιμενικό Σταθμό για τον σχηματισμό δικογραφίας.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Νέο κρούσμα με παράνομη οργάνωση εκδρομής

Το λεωφορείο δεν διέθετε τα κατάλληλα έγγραφα.

Διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει στην περιοχή των Ιωαννίνων το φαινόμενο της οργάνωσης εκδρομών με λεωφορεία, χωρίς τα απαιτούμενα παραστατικά από τους διοργανωτές.
Μετά το περιστατικό στις 28 Ιουλίου, όπου κλιμάκια των υπηρεσιών της Τουριστικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, του ΕΟΤ και της Τροχαίας εντόπισαν «πειρατικό» λεωφορείο με έδρα τα Ιωάννινα, ένα ακόμη περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης στην ίδια περιοχή.

Συγκεκριμένα στις 21.00 της Τετάρτης, μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών και σχετική καταγγελία που έγινε από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων ν. Ιωαννίνων, άνδρες της Τροχαίας σταμάτησαν για έλεγχο λεωφορείο που επέστρεφε από μονοήμερη εκδρομή σε Βόλο – Πήλιο και το οποίο είχε ξεκινήσει τα ξημερώματα από χωριό της Λάκκας Σουλίου.
Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε, ότι το λεωφορείο δεν διέθετε τα κατάλληλα έγγραφα για την οργάνωση της εκδρομής, ενώ όπως και στην προηγούμενη περίπτωση διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή για το ελληνικό δημόσιο, αφού δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα περιστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλήρωμα του περιπολικού της Τροχαίας εντόπισε και μία σημαντική παράβαση μέσω των στοιχείων του ταχογράφου, αφού το λεωφορείο είχε ξεκινήσει στις 05.20 το πρωί και μέχρι τις 21.00 βρισκόταν ακόμη στο δρόμο, χωρίς να έχει καν ολοκληρώσει τη διαδρομή του, με έναν οδηγό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!
Και στην περίπτωση αυτή θα ακολουθηθούν τα νόμιμα, όπως ανέφερε αξιωματικός της Τροχαίας, ενώ η Ένωση Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ιωαννίνων ενημερώνει, ότι θα συνεχίσει τους ελέγχους και τις καταγγελίες για παράνομου τύπου εκδρομές που διενεργούνται στην περιοχή μας, ώστε να διαφυλάξει την φερεγγυότητα και αξιοπιστία των τουριστικών γραφείων της πόλης.

ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ: 48ωρη προειδοποιητική απεργία τις 23 και 24 Αυγούστου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ (ΠΟΕ-ΔΟΥ) προκήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία που, για τις 23 και 24 Αυγούστου.
Οι εργαζόμενοι στις Εφορίες αποφάσισαν, σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, ότι δεν αποδέχονται τη «νέα δραματική μείωση των αποδοχών τους» που θα επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.


Για το λόγο αυτό, προκηρύσσουν την ανωτέρω προειδοποιητική απεργία με ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην λάβει οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΔΟΥ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: «Μαϊμού» επιδόματα ροκανίζουν μισό δισ. τον χρόνο

Ξεπερνούν τις 100.000 οι «ύποπτες» συντάξεις!!!


Περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζεται ότι χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο από τις συντάξεις και τα επιδόματα-μαϊμού.
Σύμφωνα με το «'Εθνος της Κυριακής», οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, που έχουν ξεκινήσει στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, έχουν φέρει στο φως έναν θησαυρό για τα δημόσια ταμεία, οι επιτελείς των οποίων δεν μπορούσαν να φανταστούν τη λάμψη του. Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις μη δικαιούχων που λάμβαναν χρήματα από το κράτος, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά και το χάος των υπηρεσιών.
Πρόθεση των πολιτικών προϊσταμένων είναι τώρα να καταγραφεί επακριβώς πόσοι, ποιοι και για πόσα χρόνια λάμβαναν τα ποσά που δεν δικαιούνταν σε βάρος του Δημοσίου και όσων τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Το 4% των προνοιακών επιδομάτων, που δίνονται στη χώρα μας, πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Αυτή είναι η εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναλάβει τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων. Με λογιστικούς όρους, από τα 6,2 δισεκατομμύρια που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις, τα χρήματα αυτά παίρνουν άνθρωποι που είναι εγγεγραμμένοι σε δύο ή περισσότερους νομούς ή σε δύο ή περισσότερα μητρώα αναπηρίας.
Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι λάμβαναν επιδόματα που εγκρίνονταν από τοπικούς φορείς (π.χ. τυφλότητας), από περισσότερες από μία περιοχές.
Βρέθηκαν επίσης περιπτώσεις που λάμβαναν παράτυπα δύο και τρία επιδόματα διαφορετικής αναπηρίας (π.χ. ολικής αναπηρίας και τυφλότητας). Φυσικά, όπως και στις συντάξεις, εντοπίστηκαν και περιπτώσεις που ο δικαιούχος είχε πεθάνει και οι συγγενείς του εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τα ποσά που ο ίδιος μόνο δικαιούταν.
Εκτιμάται πως το ποσό αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αφού σε αυτό δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα που δίδονται με βάση πιστοποιητικά-μαϊμού.
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα πλαστά πιστοποιητικά χρησιμοποιούνταν από πολιτικούς παράγοντες προς άγραν ψήφων.
Έτσι προέκυψε πως το 2% του πληθυσμού της Ζακύνθου ήταν εκ γενετής τυφλοί, καθώς και τα περιστατικά καθολικής αναπηρίας στη Λιβαδειά. Όπως κατήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν πρόσφατα στην περιοχή της Βοιωτίας επιδημία προνοιακών επιδομάτων.


Στο μικροσκόπιο 12 νομοί.
Δεκάδες άτομα φέρεται να λαμβάνουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος, ενώ σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι δικαιούχοι είναι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ελάμβαναν κανονικά το προνοιακό βοήθημα παράλληλα με την άσκηση της εργασίας τους και την είσπραξη του μισθού τους.
Οι καταγγελίες φτάνουν στο υπουργείο Υγείας με αμείωτο ρυθμό σε σχέση με τα προνοιακά επιδόματα-μαϊμού.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε τουλάχιστον 12 νομούς της χώρας.
Για να εντοπιστούν όλες οι περιπτώσεις επιδομάτων-μαϊμού και να αποφευχθεί η δράση επιτηδείων στο μέλλον, δημιουργείται το Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας.
Η πλατφόρμα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν όχι μόνο 250 εκατ., αλλά πολλά εκατομμύρια ευρώ ακόμα.
Η καταγραφή των δικαιούχων, η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΟΑΕΔ: Έρχονται τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης

Από το Σεπτέμβριο
- Ξεκινάει από την Ανατολική Μακεδονία

- Σε όλες τις περιφέρειες ως τα τέλη του Οκτώβρη.


Στην εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, θα ρίξει το βάρος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των ανέργων μετά το φθινόπωρο.Αύξηση, η οποία ακολουθεί σχεδόν πάντοτε το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το ποσοστό ανεργίας, το Μάιο του 2011, ανήλθε σε 16,6%, έναντι 12% το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης έχει εκφράσει την ανησυχία του, επισημαίνοντας ότι "ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για τη χώρα μας" σε σχέση με την ανεργία την οποία χαρακτήρισε ως "το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε".
Η αύξηση της ανεργίας επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, αυξάνει τις απώλειες για το ΙΚΑ κατά 300 εκατ. ευρώ ή 450 εκατ. ευρώ αν συνυπολογισθούν τα επιδόματα ανεργίας. Ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει απώλεια περίπου 115 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η κυβέρνηση απαντά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και τον επανασχεδιασμό της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς.
Το σχέδιο συζητήθηκε στις 3 Αυγούστου στην Κυβερνητική Επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος.
Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογισθεί από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως θα ωφεληθούν τουλάχιστον 600.000 άτομα.
Ο όλος σχεδιασμός βασίζεται στον επανασχεδιασμό και την ανακατανομή των πόρων μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων και το συντονισμό των δράσεων ώστε να ενισχυθεί η απορρόφηση των κονδυλίων και η αποτελεσματικότητα.
Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και κατά 45% από εθνικούς πόρους.
Το κύριο πρόγραμμα αφορά 55.000 ανέργους με 5μηνες συμβάσεις απασχόλησης σε κοινωφελή έργα, μηνιαίο μισθό 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2012.

Τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, έχουν αποδώσει τη διατήρηση σχεδόν 296.000 θέσεων εργασίας και την ένταξη 82.000 ανέργων ενώ η διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό, απέδωσε κατά το προηγούμενο έτος 54.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η φοίτηση κατά το προηγούμενο έτος στον τομέα της Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νέων, 11.500 σπουδαστών στις σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ και 2.600 σπουδαστών σε 31 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε ειδικότητες που εμφανίζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Έρχεται το "εργόσημο" από τις 20 Αυγούστου


Από τις 20 Αυγούστου, οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν με κουπόνια το προσωπικό που απασχολούν με κατ' οίκον απασχόληση ή το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά.
Πρόκειται για το «εργόσημο» που κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο με 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.
Το «εργόσημο» θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.
Η παραλαβή του «εργόσημου» θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες super markets, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους.


Το υπουργείο Εργασίας έχει μάλιστα ενημερωθεί, ότι κάποια μεγάλα super markets μελετούν το ενδεχόμενο να εντάξουν τα εργόσημα σε καθεστώς προσφορών προς τους καταναλωτές ανάλογα με το ύψος των αγορών τους.
Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες.
Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄οίκον μαθήματα.
Με «εργόσημο» θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες.
Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.
Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.