Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Οδηγίες προφύλαξης από τον καύσωνα

Στο κόκκινο σήμερα η θερμοκρασία!

Μίνι καύσωνας θα επικρατήσει σήμερα στην Αθήνα με τη θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ δίνουν τις ακόλουθες γενικές οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα και για τις ευαίσθητες ομάδες των βρεφών και των ηλικιωμένων.


Γενικές οδηγίες προφύλαξης.
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τα νεογνά και τα βρέφη.
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά.
 Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τους ηλικιωμένους.
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους σtα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Κάτω η οικοδομή 25,4%, τον Απρίλιο στην Ήπειρο

Η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα τον Απρίλιο, τραβά την κατηφόρα. Οι οικοδομικές άδειες να σημείωσαν πτώση 25,3%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας) στο σύνολο της χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες διαμορφώθηκε σε 2.789 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 494,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.903,4 χιλιάδες m3 όγκου.


Παρουσίασε, μείωση κατά 25,3 % στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 36,4 % στην επιφάνεια και κατά 32,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Η πτώση στην Ήπειρο είναι αντίστοιχη, 25,4% για την ακρίβεια και οι 126 άδειες του Απριλίου του 2010 έγιναν 94 φέτος.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Στην πρόληψη και στην κινητοποίηση των κατοίκων ακριτικών περιοχών σε ζητήματα υγείας στοχεύει το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή δύο δράσεων

Στην πρόληψη και στην κινητοποίηση των κατοίκων ακριτικών περιοχών σε ζητήματα υγείας στοχεύει το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή δύο δράσεων στο δήμο Πωγωνίου.

Η πρώτη δράση αφορά προληπτικές εξετάσεις από παθολόγους, ορθοπεδικούς και καρδιολόγους το διάστημα 10-12 Αυγούστου στα δημοτικά διαμερίσματα Βήσσανης, Καλπακίου και Κάτω Ραβενίων.
Η συγκεκριμένη δράση γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Δήμο Πωγωνίου.


Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασίλης Δημόπουλος υπογράμμισε πως το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του προγράμματος, με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την προληπτική ιατρική, την άθληση και τη διατροφή. Μάλιστα ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε την πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου να συνεχίσει αυτές τις πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ.  Κώστας Καψάλης ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται για την υλοποίηση αυτής της δράσης ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου, όπου οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ειδικά στη σημερινή δύσκολη
 συγκυρία, συμπλήρωσε.
Σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Πωγωνίου συνδράμει με κάθε τρόπο.
Οι προληπτικές εξετάσεις θα γίνονται στα αγροτικά ιατρεία και το περιφερειακό ιατρείο του Δήμου από τις 9 έως τη 1.


Η δεύτερη δράση του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας αφορά την προώθηση της σωματικής άσκησης. Στο πλαίσιο της δράσης θα διατεθούν ποδήλατα στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα σε κατοίκους στα Κάτω Ραβένια από την Ειδική Γραμματεία Διατροφής και Άθλησης μέσω του προγράμματος «Το ποδήλατο στη ζωή μας».


Ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου κ. Σάκης Τζαλαλής αναφέρθηκε στους στόχους των δύο δράσεων και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται για την καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε τροχαίο σκοτώθηκε 52χρονη

Στα Γιάννενα, χθες το μεσημέρι Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 52χρονη Ελληνίδα εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της οδηγού.
Για τις συνθήκες του τροχαίου ατυχήματος, προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απόλυτη επιτυχία είχε το ''ταξίδι'', ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μια εκδήλωση στις πανέμορφες όχθες της λίμνης Ζηρού ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 30 Ιουλίου οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011». Ένα τετραήμερο πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων που αποτέλεσε το δεύτερο βήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας στην προσπάθειά της να στεριώσει ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό μακράς πνοής και ουσιαστικής προσφοράς για την Ήπειρο.
Με τη χρονική και γεωγραφική εξάπλωση της φετινής, επιτυχημένης διοργάνωσης, σε σχέση με το περσινό εναρκτήριο τριήμερο, οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2011» αποτέλεσαν την καλύτερη συνηγορία για το πιο ομορφο μέλλον του νέου θεσμού.


Το ταξίδι για τις φετινές «Ηπειρώτικες Όχθες» ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Ιουλίου συμβολικά από το αρχαίο θέατρο της Φοινίκης, στην «απέκει» Ήπειρο με την κομπανία του Θωμά Λώλη και την περιήγηση των αρχαιολόγων του χώρου.
Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, το ταξίδι συνεχίστηκε με μουσική εκδήλωση στις πηγές της Λαγγάβιτσας με την κομπανία του Κώστα Βέρδη και τη χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή στο ολονύκτιο παραδοσιακό πανηγύρι της Αετόπετρας.


Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε πρωινή πεζοπορία στο μονοπάτι του Λάγγαρη και κολύμπι στις Βόθνες Μαλουνίου, μεσημεριανή συζήτηση για τον Καλαμά με τον Πρόεδρο της Κίνησης «Καθαρός Καλαμάς» κ. Πάνο Παππά στο Θεογέφυρο και μουσική βραδιά με την κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα στο Γεφύρι του Αώου στην Κόνιτσα.


Η Παρασκευή 29 Ιουλίου ήταν η πιο πλούσια στο πρόγραμμα της τετραήμερης διοργάνωσης. Το πρωί η Π.Σ.Ε., με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αδελφοτήτων και συλλόγων αλλά και κατοίκων, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Τ.Ε.Λ. Ιωαννίνων για την πλήρη περικοπή των δρομολογίων στον παλιό οδικό άξονα Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας. Στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση και διεξοδική συζήτηση για θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού με εκπροσώπους φορέων της περιοχής Δωδώνης και Λάκκας Σουλίου στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Το ταξίδι συνεχίστηκε με καλωσόρισμα από τους κατοίκους στη Λίππα και γεύμα με συζήτηση αλληλοενημέρωσης που παρέθεσε ο Δήμος Δωδώνης και η Αδελφότητα Ρωμανιωτών στην Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Ρωμανού.
Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε στο Σιστρούνι, στις πηγές του Αχέροντα, με μουσικοχορευτική εκδήλωση με την κομπανία των «Λαλητάδων» και χορευτικών ομίλων της περιοχής. Η τελευταία ημέρα συμπεριλάμβανε πεζοπορία στις όχθες του Αχέροντα κοντά το Πολυστάφυλλο και κολύμπι στις Πύλες του Άδη και, καταληκτικά, ενημέρωση στο κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Λίμνης Ζηρού και απολογισμό του τετραημέρου στις όχθες της Λίμνης.


Το πλουσιότατο πρόγραμμα του τετραημέρου οφείλει πολλά στη συνεργασία και τη στήριξη των τοπικών φορέων και των οργανώσεων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, την εθελοντική συμμετοχή μουσικών και χορευτών και τη χορηγία τεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος» / Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στις εκδηλώσεις η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Ιπποκράτη Κατσένη, τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Έφορο Τύπου Κώστα Γαβριήλ, τον αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και το μέλος του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάγκου. Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια του προγράμματος είχαν ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης και ο Έφορος Νεολαίας Νίκος Ζέκης. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας, Ζίτσας, Δωδώνης και Ζηρού καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών και περιβαλλοντικών φορέων.


Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», για δεύτερη χρονιά, διέτρεξαν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών της Ηπείρου, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της.
Κάτι νέο ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίστηκε ακόμη πιο πετυχημένα φέτος από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας στην Ήπειρο, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την απαρχή ενός πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής.
Ένας θεσμός που εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας.


Το ταξίδι συνεχίζεται, οι «Ηπειρώτικες Όχθες 2012» ξεκινούν σύντομα, τόσο έγκαιρα την προετοιμασία τους.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Φεύγουν 11.000 εκπαιδευτικοί, διορίζονται... 600 στα σχολεία!!!

Αμφίβολη η ομαλή λειτουργία των σχολείων.


Πρωτοφανές είναι αυτό που συμβαίνει εφέτος στην εκπαίδευση, από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας!

Λόγω συνταξιοδότησης αποχωρούν 11.000 εκπαιδευτικοί και το υπουργείο για να τους αντικαταστήσει ... διορίζει μόλις 600.
Παράλληλα τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για αναπληρωτές δεν επαρκούν παρά για 6.000 και οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για περίπου 20.000 κενές θέσεις!
Η ομαλή λειτουργία των σχολείων από το Σεπτέμβριο κρίνεται, πρακτικά, αδύνατη!
Αρκεί μονάχα μια σύγκριση με το παρελθόν για να δει κανείς το μέγεθος του κενού.
Πέρυσι, εν μέσω μνημονίου έγιναν 2.500 προσλήψεις, ενώ πρόπερσι 7.000 και ενώ φέτος οι συνταξιοδοτήσεις είναι πολλαπλάσιες άλλων ετών οι προσλήψεις πέφτουν κατακόρυφα.
Το υπουργείο, λιγότερο από ένα πριν από την ημερομηνία κατά την οποία οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι στις θέσεις τους απλά... σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας ότι υπάρχει στενότητα.


ΠΗΓΗ: www.NewsIt.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έρχεται νέα συγχωροχάρτι σε όσους "ξέχασαν" να δηλώσουν φόρους

«Νέα» ευκαιρία σε όσους θέλουν να σβήσουν μια και καλή το φορολογικό τους παρελθόν, δίνει το υπουργείο Οικονομικών: Θα χρειαστεί βεβαίως να καταβάλλουν και το σχετικό αντίτιμο, όπως αυτό ορίζεται στην «νέα περαίωση» που ενεργοποιείται σε λίγες ημέρες με την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ποιους αφορά η ρύθμιση;
Περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους που ενώ είχαν λάβει το σημείωμα της προηγούμενης διαδικασίας περαίωσης «γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση», μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες με ατομική περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ καθώς και επιχειρήσεις –εισηγμένες ή μη- με τζίρο από 20-40 εκατ. ευρώ.
Τώρα αυτοί έχουν την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους, λίγο πριν η Εφορία τούς ελέγξει με διαδικασίες - εξπρές.
Το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων θα γίνεται με την αποδοχή από τον φορολογούμενο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την κοινοποίησή του, ενώ θα μπορεί να το υποβάλει και μόνος του, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011.
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ρύθμιση της περαίωσης, είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Με άλλη ρύθμιση – «σκούπα» δίνεται η ευκαιρία σε όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, να το κάνουν τώρα, χωρίς προσαυξήσεις!


Έτσι, βιβλία, τιμολόγια, αποδείξεις και βεβαιώσεις μέχρι και μιας δεκαετίας πίσω θα πρέπει να αρχίσουν να μαζεύουν από τώρα, όσοι «ξέχασαν» στο παρελθόν να υποβάλουν δηλώσεις στην εφορία.
Για να μη χάσουν την ευκαιρία, αν θέλουν να γλιτώσουν τα πρόστιμα επειδή στο παρελθόν παρέλειψαν -είτε από άγνοια είτε σκοπίμως- να δηλώσουν κάποια εισοδήματά τους, το ΦΠΑ κλπ, θα πρέπει να σπεύσουν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου στις ΔΟΥ για να το πράξουν, χωρίς να υποστούν άλλες κυρώσεις παρά μόνο να πληρώσουν όσα θα πλήρωναν και τη χρονιά εκείνη σε φόρους, ενώ απαλλάσσονται πλήρως εάν δεν προκύπτει καν επιπλέον φόρος.


Οδηγίες θα περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που ετοιμάζεται να σταλεί άμεσα στις εφορίες, βάσει των οποίων:
- δίνεται δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων.
- η ρύθμιση πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου (δηλ. τέλη Σεπτεμβρίου) και καταβολή του οφειλόμενου φόρου.
- για το φόρο που οφείλεται με τις ανωτέρω δηλώσεις, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον αυτός καταβληθεί εφ' άπαξ,
- αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις αυτή προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από το 2010 και μέχρι τον Αύγουστο φέτος.
- σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Ο τρόπος καταβολής των ποσών που προκύπτουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ως εξής:
α) ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφ' άπαξ για μεν τα νομικά πρόσωπα με την υποβολή της δήλωσης για δε τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση.
β) για τις λοιπές φορολογίες ο φόρος μπορεί να καταβληθεί είτε εφ' άπαξ (χωρίς πρόσθετο φόρο) είτε σε έξι δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, της πρώτης καταβαλλομένης ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων και των επομένων μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Φωτιά» σε τυρόπιτες, σουβλάκια και αναψυκτικά από 1η Σεπτεμβρίου

Σαρωτικές ανατιμήσεις σε χυμούς, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης αναμένονται από 1η Σεπτεμβρίου με τη μετάταξη των συγκεκριμένων αγαθών από ΦΠΑ 13% στο 23%.

Η μετάταξη στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και συνοδεύεται από πρόβλεψη είσπραξης εσόδων 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. το 2012, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Με τα σημερινά δεδομένα, η διάταξη παραμένει σε ισχύ και από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από τον μειωμένο 13%, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης, επιβαρύνοντας από τις πίτσες και τα σουβλάκια μέχρι το φαγητό που σερβίρουν ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμα και αν περιλαμβάνονται σε πακέτα διαμονής και διατροφής.
Έτσι, παίρνουν φωτιά οι τιμές σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, πιτσαρίες αλλά ακόμα και σε καντίνες, όπως άλλωστε και τα φαγητά σε πακέτο.


Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, από την 1η Σεπτεμβρίου το κόστος ενός γεύματος τεσσάρων ατόμων σε ταβέρνα που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ θα αυξηθεί στα 76,16.
 Μια τυρόπιτα από 2 ευρώ θα ανατιμηθεί στα 2,2 μία συσκευασία έξι αναψυκτικών από 3,5 ευρώ στα 3,8 και ένας δίλιτρος χυμός από 3,70 στα 4.
Μέχρι νεωτέρας, πάντως, τα μόνα προϊόντα που γλιτώνουν τον συντελεστή ΦΠΑ 23% είναι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, το εμφιαλωμένο νερό και τα γλυκά από ζαχαροπλαστεία (αν δεν καταναλώνονται επιτόπου), τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται σε συντελεστή 13%, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011


Την 10-08-2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 04-08-2011 συνεδριάσεως.
2.Καθορισμός της τιμής διάθεσης τευχών δημοπράτησης έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση 41α επαρχιακής οδού στο Τ.Δ.Λιάπη Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου » αναδόχου εταιρείας «Π.Χαλούλος-Β.Βαγενά Ο.Ε.», μέχρι την 31-12-2011.
4.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια διακριτικών επιγραφών και τοποθέτηση αυτών στα οχημάτα-μηχανημάτα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
5.Έγκριση μίσθωσης μηχανημάτων ιδιωτικής χρήσης με χειριστή, σύμφωνα με την αριθμ. 50574/1475/25-07-2011 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στην Τ.Κ. Χαραυγής του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, για την προστασία του οικισμού από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 24, 25, 26 και 27 Ιουλίου 2011.
6.Παροχή εξουσιοδότησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την ανάδειξη προμηθευτών (πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης), με δικές του διαδικασίες.
7.Δικαστική Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Ηπείρου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά τη δικάσιμο της 27-09-2011, όπως και για κάθε μετ΄αναβολή δικάσιμο, για τη συζήτηση της από 29-11-2010 (αριθμ. καταθ. 9483/2010) αίτησης της εταιρείας «Ι. ΠΑΠΑΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Α.Τ.Ε.», για τη μερική ακύρωση της αριθμ. πρωτ. 1900/30-09-2010 απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου (Δ/νση Δημοσίων Έργων), με την οποία ανακλήθηκε η έγκριση του αποτελέσματος της δημοπρασίας του έργου «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Δ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΛΛΩΝ».
8.Έγκριση παράτασης της σύμβασης μίσθωσης κατά έξι (6) μήνες, του ακινήτου ιδιοκτησίας των 1) Αικατερίνη θυγατέρα Ηλία και Ανδρονίκης Σάρρα πρώην σύζυγος Κων/νου Καίσαρη και 2) Αρετή θυγατέρα Ηλία και Ανδρονίκης Σάρρα, που βρίσκεται επί της οδού Ευροίας αρ. 1 στην Ηγουμενίτσα, για τις ανάγκες στέγασης της Δ/νσης Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.
9.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Καθαρισμός κοίτης ρέματος Καρυδά», προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ.
10.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό, του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Καθαρισμός και λιθορριπές προστασίας Λούρου ποταμού Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού € 31.100,00 με ΦΠΑ.
11.Έγκριση της μελέτης και κατάρτιση των όρων της διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Αποκατάσταση ζημιών από κατολίσθηση πρανούς τμήματος της 5ης επαρχιακής οδού μεταξύ Αγιάς -Πέρδικας», προϋπολογισμού € 440.000,00 με ΦΠΑ.
12.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Οδός Φιλιππιάδας – Ρωμιάς – Ριζοβουνίου – Παππαδατών – Μελιανών», αναδόχου εταιρείας «Ρεμπής Παναγιώτης – Μπόκιας Γεώργιος & Σία Ε.Ε.», μέχρι την 30-09-2011.
13.Έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων – Οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr