Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Με πλαφόν 2.773 ευρώ οι συντάξεις

Στις 2.773,40 ευρώ ανέρχεται πλέον το ανώτατο ποσό σύνταξης γήρατος και αναπηρίας που χορηγούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους μισθωτούς ασφαλισμένους για 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας συμπεριλαμβανομένων, από 1.7.2011 και των οικογενειακών επιδομάτων. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις το όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4πλάσιο του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναπροσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τα 2.773,40 ευρώ είναι το ανώτατο ποσό κύριας σύνταξης για τους εισερχόμενους στη ασφάλιση από 1.1.1993 και εφεξής που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα ειδικά ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών.
Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου η αύξηση των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά 0,5% αντιστοίχως.


Πρόσθετη εισφορά.
Πρόσθετη εισφορά 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, προβλέπεται για τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. - Τ.Σ.Α.Υ. - Τ.Α.Ν.). Πρόσθετη εισφορά 2% προβλέπεται και για την Ειδική Προσαύξηση του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., καθώς και 1% για τον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του Τ.Σ.Α.Υ., επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.


Σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο κ.  Κουτρουμάνης, σημειώνεται ότι για τους Τομείς των λοιπών κλάδων του Ε.Τ.Α.Α. καταβάλλεται πρόσθετη εισφορά 0,6 % για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, 0,4 % για τον κλάδο πρόνοιας και 0,65% για τον κλάδο ασθένειας επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως έχει διαμορφωθεί για το έτος 2011 (693,35 ευρώ).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Δύο συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία


Αναζητείται και τρίτος δράστης.



Πήγαν να πουλήσουν τα νομίσματα, αλλά πιάστηκαν στη «φάκα»:
Δύο Έλληνες, 49 και 50 χρονών αντίστοιχα, συνελήφθησαν χτες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, όπλων και ραδιοσταθμών.
Ειδικότερα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους παραπάνω συλληφθέντες και έτερο δράστη, καθορίστηκε σημείο συνάντησης όπου οι συλληφθέντες επιχείρησαν να πουλήσουν νομίσματα μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας σε αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί ως «υποψήφιοι» αγοραστές, αντί του χρηματικού ποσού των 300.000 ευρώ. Οι δύο από τους δράστες συνελήφθησαν επί τόπου, ενώ ο τρίτος δεν προσήλθε στο σημείο συνάντησης.


Στην κατοχή του 50χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μετά από σωματική έρευνα: Επτά ασημένια οθωμανικά νομίσματα και 17 χρυσά οθωμανικά νομίσματα Σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 50χρονου και στο οποίο επέβαινε ο 49χρονος συλληφθείς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-Διακόσια σαράντα πέντε (245) ασημένια νομίσματα, διαφόρων διαστάσεων και κοπών, ευρωπαϊκά και οθωμανικά
-Τετρακόσια εβδομήντα έξι (476) χρυσά νομίσματα, διαφόρων διαστάσεων και κοπών, ευρωπαϊκά και οθωμανικά


Στη συνέχεια σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 50χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Τρία (3) νομίσματα
• Δύο ζεύγη μεταλλικών ραβδοσκόπων, μαζί με δύο (2) συσκευές ενίσχυσης σήματος
• Ένας ανιχνευτής μετάλλων
• Ένας φορητός ασύρματος
• Ένας φωτιστικός προβολέας, προοριζόμενος για χρήση σκοπευτικής διόπτρας μακρύκαννου όπλου
-Ένα δίκανο μάρκας «angelo zoli armi gardone v.t.»
-Δύο σουγιάδες
-Εκατόν ένα φυσίγγια, πολεμικού διαμετρήματος.


Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 49χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Μία σιδερένια αιχμή, 41 νομίσματα, διαφόρων διαστάσεων, ένας φορητός ασύρματος


Ψάχνουν τον τρίτο.
Τα ανωτέρω κατασχεθέντα νομίσματα εξετάσθηκαν από την 8η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στο νόμο «Περί αρχαιοτήτων και προστασίας της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».
Επιπλέον κατασχέθηκαν: Το Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο του 50χρονου και δυο κινητά τηλέφωνα.
 Οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου δράστη συνεχίζονται.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Διακινούσαν αρχαία χρυσά νομίσματα και ποσότητες χασίς


Για κατοχή, διακίνηση και εμπορία αρχαίων χρυσών νομισμάτων και μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί από αστυνομικούς των υπηρεσιών Ασφαλείας Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Στην κατοχή των τεσσάρων βρέθηκαν περισσότερα από 200 αρχαία χρυσά νομίσματα καθώς και εκατό και πλέον κιλά χασίς.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και εστάλησαν στον Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΣΧΟΛΕΙΑ: Χωρίς βιβλία οι μαθητές τον Σεπτέμβριο

Δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα από τα 45 εκατ. αντίτυπα.



«Τεντώστε τα αυτιά σας» λέγεται το νέο σύστημα εκπαίδευσης των μαθητών όλων των βαθμίδων που θα εφαρμοστεί αυτό τον Σεπτέμβριο στη χώρα, για πρώτη φορά από τον καιρό του Κρυφού Σχολείου. Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν τι λέει ο δάσκαλος, γιατί δεν θα έχουν βιβλία για να συμπληρώσουν τα κενά με διάβασμα στο σπίτι.
Από τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα 1.200 τίτλων που διανέμονται κάθε χρόνο στα σχολεία δεν έχει τυπωθεί ούτε ένα. Στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα τεύχη θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών περί τα τέλη Οκτωβρίου. Προτού κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των βιβλίων στο μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων. Και αυτό είναι το καλό σενάριο που προϋποθέτει να μην υπάρξουν αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι μαθητές θα έχουν βιβλία μεταξύ Απόκριας και Πάσχα διότι ο προεκλογικός φόρτος των τυπογράφων δεν θα τους επιτρέψει να τυπώσουν σχολικό υλικό, το οποί άλλωστε αφήνει στις επιχειρήσεις πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους από τα φυλλάδια των υποψηφίων.
Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των 40 χρόνων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που έχει ήδη καταργηθεί με νόμο και φέτος λειτουργεί για τελευταία χρονιά.
Το υπουργείο Παιδείας κινείται ήδη στην κατεύθυνση της απαλλαγής του Κρατικού Προϋπολογισμού από το κόστος του έντυπου βιβλίου τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το προσχέδιο του νέου πανεπιστημιακού νόμου που έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα ορίζει σαφώς ότι από το 2014 καταργείται η δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Το κόστος και για την ανώτατη εκπαίδευση θα πολλαπλασιαστεί για τη μέση ελληνική οικογένεια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση ήταν δημαγωγικό»

Είπαμε ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ δεν υπήρχαν.



Δήλωση- σοκ έκανε  ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο οποίος παραδέχτηκε ότι όταν το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση «ήταν δημαγωγικό».
Όπως χαρακτηριστικά παραδέχτηκε, «είπαμε ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ δεν υπήρχαν».
Στη συνέχεια δε λέει ότι «την κακή νοοτροπία που υπάρχει τη δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετία του ‘80», ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Εκλογές τώρα, πριν καταρρεύσει η Ελλάδα»

Κάλπες για εθνικούς λόγους ζητά η Νέα Δημοκρατία.



Η Ν.Δ. μπήκε ήδη σε προεκλογική ετοιμότητα, την οποία κήρυξε ο ίδιος ο κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, σε μία συνεδρίαση που συγκάλεσε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο:
Να δώσει το μήνυμα στον κομματικό μηχανισμό ότι πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.
Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη Real News, μοιάζουν τώρα παρωχημένα, αφού όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί ούτε να προγραμματιστεί ούτε να διεξαχθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεταν συνήθως οι κυβερνήσεις, πριν προχωρήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει εκλογές, «ακόμα κι αν τις επιθυμεί για να απαλλαγεί από τη διακυβέρνηση», όπως εκτιμούν στη Συγγρού.
Οι εξελίξεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών κι όχι οι κυβερνητικοί προγραμματισμοί ή οι κυβερνητικές επιθυμίες.


Η Ν.Δ. εκτιμά πως δε μπορεί πλέον να ισχύσει το σενάριο –που κατά πολλούς- είχε σχεδιαστεί για το Σεπτέμβριο και στο οποίο επένδυε –λένε άσπονδοι φίλοι του- και ο Ε. Βενιζέλος.
Το σκηνικό άλλαξε ραγδαία με την κρίση που μεταδόθηκε στην ευρωζώνη, ανατρέποντας έτσι και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Η Ελλάδα κινδυνεύει, κατά τη Ν.Δ., να βρεθεί απομονωμένη λόγω των κακών κυβερνητικών χειρισμών και να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια από την ευρωζώνη…
Επομένως, τα όποια σχέδια διάσωσης ή διαφυγής είχε η κυβέρνηση Παπανδρέου παύουν και αυτά να ισχύουν μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις.
Μπροστά σ’ αυτές ακριβώς, η Ν.Δ. ετοιμάζεται όχι απλώς να θέσει εκλογών, αλλά να τις απαιτήσει: «Η Ν.Δ. πρέπει να προλάβει» σημειώνει στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά.
«Εκλογές δεν πρέπει να γίνουν, γιατί η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να κυβερνήσει, αφού το χειρότερο θα έχει συμβεί. Εκλογές πρέπει να γίνουν πριν αυτό συμβεί».
Για την εβδομάδα που έρχεται η Ν.Δ. κρατά κι αυτή, όπως όλοι, την αναπνοή της, περιμένοντας τις αποφάσεις της ευρωζώνης. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι τα επιτελεία της Συγγρού εξετάζουν το ενδεχόμενοι η ερχόμενη εβδομάδα να είναι ο χρόνος που η Ν.Δ. θα πει ευθέως δια στόματος Σαμαρά ότι δεν ζητά αλλά «απαιτεί εκλογές», προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Να ζητήσει εκλογές καταγγέλλοντας υπόγειες συμφωνίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, οι οποίες οδήγησαν σε μηδενική διαπραγμάτευση, σε διεργασίες που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, αλλά και δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε ξένα κέντρα, που είχαν ως αποτέλεσμα «η χώρα να δέχεται εντολές και να μη διαπραγματεύεται».
Γιατί παίρνει το ρίσκο η Ν.Δ. να χρεωθεί εκλογές, κάτι που εναγωνίως προσπαθούσε να αποφύγει μέχρι πρότινος;
Η ηγεσία του κόμματος επιμένει ότι οι λόγοι είναι εθνικοί, ότι «αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».
Οι ίδιοι ηγετικοί κύκλοι αναφέρουν ως κορυφαίο παράδειγμα το κυβερνητικό αλαλούμ με το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, θεωρώντας ότι πλέον «επιβεβαιώθηκε η επικινδυνότητα αυτής της κυβέρνησης».
Η ηγεσία της Ν.Δ. εμφανίζεται πεπεισμένη ότι υπάρχει ένα μέρος της διαπραγμάτευσης ή, τέλος πάντων, της συζήτησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποκαλύπτει και «αποδεδειγμένα δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον και οδηγεί τη χώρα στην πλήρη κατάρρευση».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις παράνομων μεταναστών και διακινητών

Συνελήφθησαν σήμερα στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, ένας 51χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος (camper) και η 42χρονη αλλοδαπή συνοδηγός του διότι, μετέφεραν εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης και κάτω από το κρεβάτι του ανωτέρου οχήματος έξι αλλοδαπούς με σκοπό την παράνομη έξοδό τους για Μπάρι Ιταλίας, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ενώ το ανωτέρω όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΟΕΚ:Ρύθμιση στους οφειλέτες, ζητούν 53 βουλευτές του ΠαΣοΚ

Την ευνοϊκή ρύθμιση θεμάτων οφειλετών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προτείνουν με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Όπως αναφέρουν σημαντικό μέρος των δικαιούχων του ΟΕΚ «αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς αυτόν» εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας από την μείωση των εισοδημάτων τους.
Συγκεκριμένα, προτείνουν για τους δικαιούχους του ΟΕΚ που έτυχαν στεγαστικής παροχής αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ είτε με δάνειο για αποπεράτωση ή επισκευή ή αγορά ή ανέγερση κατοικίας, είτε με παραχώρηση κατοικίας ή αγορασμένου διαμερίσματος:


1. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται περίπου στα 160 εκ. ευρώ μαζί με τους τόκους υπερημερίας.
2. Πρόωρη εξόφληση για όσους έχουν τη δυνατότητα από το άληκτο κεφάλαιο ύψους περίπου 1,250 εκ. ευρώ.
3. Επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής.


Όπως αναφέρουν οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠαΣοΚ, με τον τρόπο αυτό πέραν της εξυπηρέτησης των δικαιούχων, ο ΟΕΚ αποκτά την δυνατότητα είσπραξης των οφειλομένων σε συντομότερου του συμβατικού χρόνο, «έτσι ώστε αυτά να διατίθενται εκ νέου για την στεγαστική αποκατάσταση και άλλων δικαιούχων».

ΤΑΞΙ: "Σηκώνουν" και πάλι χειρόφρενο με 48ωρη απεργία τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου

Ακινητοποιημένα για 48 ώρες θα μείνουν τα ταξί σε όλη τη χώρα, αύριο, Δευτέρα 18, και Τρίτη 19 Ιουλίου.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, που αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου που πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου ότι θα μετατρέψουν τη 48ωρη κινητοποίηση σε διαρκείας, αν στο μεταξύ το Υπουργείο Υποδομών δεν απαντήσει θετικά στις προτάσεις τους για την υπό όρους απελευθέρωση του κλάδου.


Κι όλα αυτά εν τω μέσω της τουριστικής σεζόν, ένας παράγοντας που αποτελεί έναν ακόμη μοχλό πίεσης στον αγώνα των αυτοκινητιστών κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.