Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«ΤΡΥΠΙΑ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ!

Αφού έκλεισαν ή αποδυναμώθηκαν Φυλάκια, Αστυνομικά Τμήματα, κ.α.

Οργιάζει η εγκληματικότητα σε ακριτικά χωριά Κόνιτσας, Πωγωνίου και Φιλιατών.
Η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους ακρίτες...


• Η εικόνα εγκατάλειψης που ως γνωστόν εμφανίζουν οι ορεινές και απομονωμένες περιοχές της Ηπείρου, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία, γίνεται ολοένα και πιο τραγική.
Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, λόγω Μνημονίου, κατήργησε ή αποδυνάμωσε τις δυνάμεις ασφαλείας που υπήρχαν, όπως Συνοριαφυλακή, στρατιωτικά φυλάκια, Αστυνομικά Τμήματα, Αγροφυλακή κ.α., με αποτέλεσμα οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών αυτών περιοχών να βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της καταστροφικής για την ύπαιθρο αυτής πολιτικής.



Τα σύνορα ουσιαστικά θυμίζουν… σουρωτήρι, αφού οι γείτονες μπαίνουν όποτε θέλουν στην Ελλάδα και μάλιστα πολλοί από αυτούς παρανομούν ανενόχλητοι! Λογικό και επόμενο είναι, λοιπόν, το αίσθημα ανασφάλειας να αυξάνεται στους ακρίτες Ηπειρώτες.
Κάτοικοι από τα χωριά Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη που βιώνουν από την Κυβέρνηση.


«Μας παράτησαν» λένε πολλοί με τηλεφωνήματά τους στον «Π.Λ.». Υπογραμμίζουν δε, ότι οι καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων, φυλακίων κ.α. δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών έγιναν χωρίς σχέδιο και το κυριότερο, χωρίς να ρωτήσει η Κυβέρνηση τη γνώμη τους.


ΑΔΥΝΑΜΟΙ…
Μάλιστα, παραπονιούνται, ότι στέκονται αδύναμοι μπροστά στους Αλβανούς κακοποιούς που μπαίνουν σωρηδόν στην Ελλάδα και οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών μας. Άλλωστε, τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε απομονωμένες περιοχές της Ηπείρου, ακόμη και τα περιστατικά βίας απέναντι σε ηλικιωμένους κατοίκους, είναι πολύ συχνά. Οι δράστες συνήθως γνωρίζουν, ότι οι ηλικιωμένοι μένουν μόνοι στα σπίτια τους, και αρπάζουν ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα από τη σύνταξή τους, που συνήθως φυλάσσουν στο… στρώμα (!), καθώς και διάφορα αντικείμενα αξίας.


«Οι περιπολίες της Αστυνομίας παλαιότερα ήταν συχνές, αλλά τώρα μείναμε μόνοι. Ακόμη και βοήθεια να φωνάξουμε δεν θα μας ακούσει κανείς!» λέει κάτοικος χωριού της περιοχής Πωγωνίου. «Φθάσαμε σε σημείο να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ έξω από τα σπίτια μας!» σημειώνει.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ…
Παράλληλα, πολλοί Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών συχνά μεταφέρουν με μουλάρια μεγάλες ποσότητες κυρίως χασίς, μέσα από δύσβατα μονοπάτια, τα οποία βέβαια γνωρίζουν με… κλειστά μάτια. Τις περισσότερες φορές αφήνουν τα ναρκωτικά σε προκαθορισμένο σημείο και κάποια άλλα μέλη του κυκλώματος τα παραλαμβάνουν.


Σε αρκετές περιπτώσεις τα ναρκωτικά έχουν… ξεχαστεί σε προσυμφωνημένα σημεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές η Αστυνομία να τα «πιάνει». Ωστόσο και μόνο αυτό το φαινόμενο δείχνει, ότι τα κυκλώματα δρουν με την… άνεσή τους στα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας!


ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΟΙ!
Τελευταία παράνομη δράση των Αλβανών είναι η λαθροϋλοτομία στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας! Πολλοί γείτονες μπαίνουν στην Ελλάδα κόβουν δέντρα και τα μεταφέρουν με μουλάρια στα φορτηγά, που έχουν αφήσει στα σύνορα! Σύμφωνα με το protothema.gr, μια τέτοια σπείρα πιάστηκε σε δύσβατη περιοχή στον Τρίλοφο Νεστορίου Καστοριάς. Ντόπιοι κτηνοτρόφοι είχαν αντιληφθεί τις κινήσεις μιας ομάδας Αλβανών υλοτόμων και ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε έναν 64χρονο. Οι άλλοι 5 δράστες πρόλαβαν και πέρασαν τα σύνορα, όμως πίσω τους άφησαν αρκετές στοίβες ξύλα που είχαν ήδη κόψει, τέσσερα αλυσοπρίονα, δέκα τσεκούρια και 8 μουλάρια με 6 σαμάρια!


ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ…
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά στα σύνορα Ελλάδος –Αλβανίας. Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προφύλαξης των ακριτών και βέβαια των δασών της περιοχής, που, αν και τα περισσότερα είναι προστατευόμενα από το «Νατούρα», είναι εύκολα… προσβάσιμα και στους εμπρηστές.
Για αυτό, στη σωστή βάση κινείται η απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη να απαγορεύσει τις νύχτες του καλοκαιριού την κυκλοφορία στα δάση, με σκοπό την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών (σχετικό ρεπορτάζ στην 1η σελ).


Από την άλλη, οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτή την αδικαιολόγητη ολιγωρία της Ελλάδας. Χωρίς να τηρούν τις διμερείς συμφωνίες, για ασφάλεια, συνεργασία κ.α. εισβάλλουν στην Ελλάδα, ενώ μετά και την άρση της «βίζας» - γεγονός το οποίο η Ελληνική πλευρά υποδέχθηκε μετά Βαΐων και Κλάδων (!)- η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. «Ως πότε θα δείχνει ανοχή η Ελληνική Κυβέρνηση;» διερωτώνται Ηπειρώτες, που βλέπουν, ότι τα σύνορα είναι τρύπια.


ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ…
Αυτό το γεγονός οδηγεί σταδιακά σε περαιτέρω απομόνωση των ορεινών ακριτικών χωριών της Ηπείρου.


Και ενώ τώρα το καλοκαίρι θα περίμενε κανείς οι περιοχές αυτές να «ζωντανέψουν» και να γεμίσουν παιδικές φωνές, αφού πολλοί απόδημοι συνήθιζαν να έρχονται στα χωριά με τις οικογένειές τους, η κατάσταση δυστυχώς έχει αλλάξει.
Οι ηλικιωμένοι τώρα για να είναι πιο ασφαλείς πάνε στις πόλεις να μείνουν με τα παιδιά τους, ενώ στην καλύτερη περίπτωση όλοι μαζί περνούν λίγες μόνο ημέρες στα χωριά τους.


Αυτό το φαινόμενο θα έπρεπε να έχει προβληματίσει ήδη τους Κυβερνώντες, που ενώ προεκλογικά μιλούσαν για στήριξη της Περιφέρειας, πρακτικά την απογυμνώνουν καταργώντας, στο βωμό του Μνημονίου, είτε δυνάμεις ασφαλείας, είτε Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Δ.Ο.Υ., Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας κ.α.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συλλήψεις για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν την Τρίτη στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή.



Ειδικότερα, χθες το βράδυ στα Ιωάννινα οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έλεγχο σε 29χρονο ημεδαπό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (543) γραμμαρίων, συσκευασμένη σε τρεις συσκευασίες, που ήταν τοποθετημένες μέσα σε σάκο.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 29χρονου στα Ιωάννινα, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο ενώ κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των ογδόντα ευρώ (80) ευρώ που βρέθηκε πάνω του, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.


Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε προμηθευτεί τις ναρκωτικές ουσίες, από άλλο ημεδαπό, ηλικίας 29 ετών και τις προόριζε για πώληση.
Σε έρευνα στο σπίτι του 29χρονου προμηθευτή ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Μία) νάυλον συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (501) γραμμαρίων.
• Μία χάρτινη συσκευασία που περιείχε κάνναβη βάρους (1,8) γραμμαρίων.
• Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
• Ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο μάρκας Baikal.
• Δεκατρία φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.
• Έξι δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ύψους από 50 έως 70 εκατοστά, στην αυλή του σπιτιού.
• Το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων πενήντα (550) ευρώ, ως προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.


Επίσης, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο δραστών ως μέσα διευκόλυνσης στη διακίνηση ναρκωτικών.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ:Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιo για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου

Γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου
13.7.2010
ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ Η ΧΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της χάραξης του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Με ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου στην περιοχή του τουριστικού τόξου Πάργα-Πέρδικα-Σύβοτα, οι επισημάνσεις τους για ανεπαρκή διερεύνηση των εναλλακτικών διαδρομών του αγωγού, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και η διάσταση της ασφάλειας, ιδιαίτερα στα τελευταία χιλιόμετρα του αγωγού ανάμεσα στο σταθμό συμπίεσης αερίου και την ακτή.


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να λάβει υπόψη της, για ενδεχόμενη χρηματοδότηση του έργου, την πληρότητα των μελετών κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και το σεβασμό των ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών στον τομέα της ασφάλειας. Ρωτά επίσης αν έχει συνεκτιμηθεί, στις μελέτες του έργου, η προοπτική συσσώρευσης κι άλλων αγωγών αερίου στην περιοχή όπως ο South Stream, αλλά και το ενδεχόμενο επιπλέον υποδομών φυσικού αερίου, όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.


«Το φυσικό αέριο μπορεί να είναι αποδεκτό μόνο ως μεταβατική λύση απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, και ως γέφυρα προς την καθαρή και ήπια ενέργεια», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι υποδομές του πρέπει λοιπόν να σχεδιάζονται με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στα θέματα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Οι προοπτικές μετατροπής του Ιόνιου σε ενεργειακό κόμβο με αγωγούς, εξορύξεις υδρογονανθράκων και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, είναι φυσικό να ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες: το Ιόνιο δεν πρέπει να γίνει Κασπία.


Για τον ελληνοϊταλικό αγωγό στηρίζουμε το αίτημα για πλήρεις μελέτες επιπτώσεων και ασφάλειας και για επιλογή της βέλτιστης περιβαλλοντικά διαδρομής. Παράλληλα θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να τροφοδοτεί και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των περιοχών που διασχίζει. Κύριο ζητούμενο όμως, για τις περιοχές που έμειναν έξω από τη μέχρι τώρα καταστροφική ανάπτυξη, είναι να επενδύσουμε σε ένα ήπιο ενεργειακό και οικονομικό μέλλον. Απέναντι σε μια κρίση που είναι και οικονομική και κοινωνική και περιβαλλοντική, χρειαζόμαστε ταυτόχρονες απαντήσεις και για τα τρία».


Για περισσότερες πληροφορίες: 6974 510976 6974 371797


(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
Θέμα: Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ITGI)
Για τον Eλληνοϊταλικό αγωγό ITGI και για το υποθαλάσσιο τμήμα «Ποσειδών»- IGI (1), (2) έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις, καθώς θα διέρχεται από το μέσον της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες (3), λόγω της ήδη ανεπτυγμένης τουριστικής βιομηχανίας και προσβλέπουν στην εναλλακτική ανάπτυξη του τουρισμού. Επισημαίνουν ότι δεν έχουν συνεκτιμηθεί επαρκώς οι εναλλακτικές διαδρομές εκτός του τουριστικού τόξου Σύβοτα- Πέρδικα-Πάργα, όπως η «Βόρεια Χάραξη», αλλά και η διέλευση παράλληλα με τη Εγνατία Οδό, που θα επέτρεπε και την αξιοποίηση της ΒΙΠΕ Ηγουμενίτσας.


Το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει επίσης ανακοινώσει – χωρίς ολοκλήρωση των σχετικών μελετών - ότι ο σταθμός συμπίεσης αερίου θα γίνει στη θέση Φλωροβούνι Πέρδικας. Η κατασκευή 8,5 χλμ αγωγού υψηλής πίεσης (160 bar) προς το σημείο όπου συναντά τη θάλασσα, απαιτεί αποψίλωση δασικών εκτάσεων και ελαιώνων καθώς και μείζονα έργα αντιστήριξης λόγω της σαθρότητας των εδαφών, των μεγάλων κλίσεων και της ύπαρξης ενεργών σεισμικών ρηγμάτων. Η κατασκευή αυτή σε ημιορεινή σεισμογενή περιοχή ενέχει κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος και θα πρέπει να υπαχθεί στις διαδικασίες της Οδηγίας 2003/105/ΕΚ.


Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πρόκειται το έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στον τομέα της Ενέργειας ή άλλους κοινοτικούς πόρους; Πως συνδέεται η χρηματοδότηση με την πληρότητα των μελετών κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το σεβασμό της εφαρμογής των Οδηγιών και Κανονισμών στον τομέα της ασφάλειας;
2. Λαμβάνουν υπόψη οι μελέτες για το ITGI το ενδεχόμενο να πλαισιωθούν οι σχεδιαζόμενες διαδρομές του και από τις διαδρομές του “South Stream”; Λαμβάνουν υπόψη οι μελέτες τις επιπτώσεις από την συσσώρευση των δικτύων μεταφοράς αερίου και συναφείς μελλοντικές δραστηριότητες στις υπό συζήτηση περιοχές;


(1) Interconnector Greece-Italy
(2) που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν από τη ΔΕΣΦΑ και από τις από τις ΔΕΠΑ-Edison αντίστοιχα
(3) Ενδεικτικά http://www.perdika.eu/
 http://www.epiruspost.gr/ipiros/thesprotia.html?start=27

Κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας: "Ο ΣΜΑ δεν θα γίνει στην Μυρσίνη !!! ΠΟΙΟΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ, ΠΟΙΟΥΣ ;"

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην τοπική κοινότητα Μυρσίνης. Έληξε η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ και ακολουθεί η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει όλους εμάς τους κατοίκους Μυρσίνης -Μεγαδένδρου, για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη περιοχή και να προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου, δόθηκαν οι απαντήσεις .
Απαντήσεις που αναδεικνύουν την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται.
Απαντήσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.
Τώρα μάθαμε ότι το έργο κυοφορείτο από το 2004 και επιταχύνθηκε η διαδικασία κατασκευής του το 2010 σε χώρο που καθόρισε κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών που συνοδεύουν την ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά μόνο η ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» .
Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.
Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες δύο προτεινόμενες θέσεις η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν; Η απάντηση είναι απλή γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα» δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.


Τώρα μάθαμε ότι «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.
Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν. Στο παρασκήνιο υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ) υπόσχονται ότι με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.


Και το αποκορύφωμα όλων :
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας , τον οποίο επισκέπτεται η επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε) κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο».
Οι υποστηριχτές της θέσης του δημάρχου περιφέρουν ως «απόδειξη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 15/6/2011, στην οποία ψηφίσθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» .
Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν.
Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε.
Τίποτε άλλο.
Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους.
Γιαυτό λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου, λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.
Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;
Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι .
Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα. Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς.
Δεν μας πείθουν τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου» και «ελάχιστης όχλησης» στο περιβάλλον.
Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα, το πιο σημαντικό .
Πάσχει από δημοκρατική νομιμοποίηση.
ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.


Κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας.

ΟΑΕΔ: Αυξήθηκε κατά 7,25 ευρώ το μήνα το επίδομα ανεργίας!!!


Το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 33,57 ευρώ ή 461,50 ευρώ το μήνα!!!



Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στα 18,46 ευρώ (από 18,17 ευρώ) και το μηνιαίο επίδομα στα 461,5 ευρώ (από 454,25 ευρώ), ως αποτέλεσμα της αύξησης των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων, τα οποία καθορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση Εργασίας 2010 -2012.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το επίδομα ανεργίας, φθάνει στο 55% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Ταυτόχρονα, αναπροσαρμόζονται και οι υπόλοιπες παροχές ασφάλισης, όπως τα ειδικά βοηθήματα, τα ειδικά εποχιακά βοηθήματα και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας. Διαμορφώνεται σε 751,39 ευρώ μηνιαίως, αφού το ποσό της εν λόγω παροχής ισούται με το ποσό του κατώτατου μισθού.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Μειώσεις μισθών έως 40% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ)

Εως και 40% θα μειωθούν σταδιακά οι αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ) με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το οποίο θα κινείται στο πλαίσιο του επίσης ενιαίου που θα ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται ότι «οι μισθοί των υπαλλήλων στις δημόσιες επιχειρήσεις θα είναι σε αρμονία με το νέο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα».
Η εναρμόνιση των αποδοχών των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτές του Δημοσίου σημαίνει ότι θα μπουν ενιαίοι κανόνες για τις αποδοχές και τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ, τα ΝΠΙΔ και τις Α.Ε., βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί σταδιακή περικοπή των ετήσιων αποδοχών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 40%.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ανώνυμες εταιρείες) υπολογίζονται σε 120.000 περίπου οι οποίοι θα υποστούν το κόστος των σταδιακών περικοπών στις αποδοχές τους σε βάθος τριετίας.
Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η δεύτερη φάση της απογραφής των υπαλλήλων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δημοτικές επιχειρήσεις
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης θα μπουν και οι αποδοχές των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών αλλά και των υπαλλήλων στις εναπομείναντες δημοτικές επιχειρήσεις.
Αυτοδιοικητικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης ο μέσος όρος αμοιβών των δημοτικών υπαλλήλων ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα υπάρχουν παραδείγματα όπου το σύνολο των ετήσιων αμοιβών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές των επιχειρήσεων, ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Προσκλητήριο μάχης"

«Εφέτος δεν έχει διακοπές», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας.

«Προσκλητήριο μάχης» ενόψει των πολιτικών εξελίξεων απηύθυνε σε όλα τα στελέχη της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας.


«Τις εκλογές τις ζητήσαμε και τις θέλουμε, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, γι αυτό απευθύνω προσκλητήριο μάχης για όλους.
Εφέτος δεν έχει διακοπές» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψω αδράνεια και προσωπικές στρατηγικές.
Είμαστε όλοι μαζί με την κοινωνία δίπλα στον λαό.
Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε κάθε πολίτη, ότι κι αν ψήφιζε μέχρι σήμερα και να τον πείσουμε.
Δεν είναι συνηθισμένες οι στιγμές ούτε το προσκλητήριο αγώνα που απευθύνω».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος και βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και ανάφερε ότι «θα κυβερνήσουμε για να κάνουμε τομή με το χθες και να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτο πλούτο, έμψυχο και άψυχο. Δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Οι πολιτικές τους απέτυχαν, όχι η Ελλάδα. Οι απόψεις μας βρίσκουν αναγνώριση και διεθνή στήριξη. Στο προσκλητήριο αγώνα δεν υπάρχει εχθρός παρά μόνο ο κακός μας εαυτός».


Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της ότι απέτυχαν οι προβλέψεις της: «το έλλειμμα αντί να μειωθεί κατά 4% που είχαν προβλέψει το πρώτο εξάμηνο, είχε άνοδο κατά 28% και αν δεν έκοβαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα ήταν αυξημένο κατά 70%».

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έφυγε και άφησε πίσω του τρύπα 4,5 δισ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία του προϋπολογισμού στο 6μηνο αναδεικνύουν σχεδόν κατά 50% την «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, μέσα σε 1 μόλις μήνα: από 3,2 δισ. ευρώ το Μάιο σε 4,53 δισ. τον Ιούνιο!

Και, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας από τον Μάιο του 2010 έως και τώρα, τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα!
Καθίζηση σημείωσαν συνολικά στο α’ εξάμηνο οι εισπράξεις του δημοσίου.


Στα κρατικά ταμεία, τα καθαρά δημόσια έσοδα που μπήκαν (από φόρους κλπ) ήταν 3,26 δισ. ευρώ λιγότερα από το στόχο.
Αντιθέτως οι δαπάνες ξέφυγαν και ξεπέρασαν το στόχο κατά 1,27 δισ. ευρώ.
Συνολικά η «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στο εξάμηνο έφτασε έτσι στα 4,53 δισ. ευρώ, έναντι 3,2 δισ. στο πεντάμηνο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διπλασιάζεται ο φόρος για τους χαμηλόμισθους και μάλιστα αναδρομικά

Μηνιαίες απώλειες στους μισθούς, από 7 έως 29 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, και από 8 έως 33 ευρώ στο δημόσιο τομέα φέρνει από 1ης Ιουλίου η αυξημένη παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους ο παρακρατούμενος φόρος μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσιος,

Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο αν και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011.


Όμως:
Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα από δω και πέρα θα τους παρακρατείται επιπλέον φόρος εισοδήματος ίσος με το 1/14 (ιδιωτικός τομέας) ή 1/12 (δημόσιος τομέας) που αναλογεί στα 100 ή 200 ή 300 ή 400 ευρώ.

Η περίπτωση των χαμηλόμισθων είναι η μεγαλύτερη αδικία του νέου συστήματος. Φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 715 ευρώ ήτοι ετήσιο εισόδημα 10.010 ευρώ πριν δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει 101 ευρώ, δηλαδή 200 φορές πάνω.
Η διαφορά του φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα παρακρατηθεί αναδρομικά φόρος εισοδήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτός θα πληρωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.


Όπως προσδιορίζεται στην εγκύκλιο τα λογιστήρια που δεν θα προλάβουν να κάνουν την παρακράτηση του Ιουλίου με τη νέα κλίμακα, το φόρο που αναλογεί στον Ιούλιο θα τον παρακρατήσουν τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο θα έχουν διπλή παρακράτηση.

Νέες επιβαρύνσεις
Η νέα κλίμακα αυξάνει την επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος κατά 400 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ και συνεπώς το εισόδημα των 4.000 ευρώ μέχρι το προηγούμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται με συντελεστή φόρου 10%.


Ο έχων εισόδημα 9.000 ευρώ επιβαρύνεται με 100 ευρώ φόρου, ο έχων 10.000 ευρώ με 200 ευρώ και όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ.

taxisnet: Από την Πέμπτη 14 Ιουλίου η υποβολή ΦΠΑ σε τρεις δόσεις

Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου, θα είναι τεχνικά έτοιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με τη δυνατότητα καταβολής του φόρου σε τρεις δόσεις, αναφέρει ανακοίνωση του taxisnet.
Η παραγωγική λειτουργία της εφαρμογής θα ξεκινήσει με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

ΦΟΥΡΚΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Εκδηλώσεις τιμής στους ήρωες του '40, την Τετάρτη 20 Ιουλίου

Η μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, των αξιωματικών Κωνσταντίνου  Δαβάκη, Αλέξανδρου Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, θα τιμηθούν με εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου με τη συνεργασία του δήμου Κόνιτσας και της τοπικής κοινότητας Φούρκας, την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, στη Φούρκα.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κωνσταντίνου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει :

-Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου
-Σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας
-Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Παγανιά, Αντιδήμαρχο Κόνιτσας
-Αναπαράσταση πορείας μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου και του τραυματισμού του ήρωα αξιωματικού Κ. Δαβάκη, διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου.
Η αναπαράσταση θα γίνει από ηλικιωμένες γυναίκες σε συνεργασία με άνδρες της VIII Μεραρχίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η «επιλεκτική χρεοκοπία» δεν είναι πραγματική χρεοκοπία

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση των δανείων δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.



Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι υπο συζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός καθώς και ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
 «Ο όρος "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι η πραγματική χρεοκοπία, αλλά αποτελεί αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα.
Γι΄ αυτό εγώ προτιμώ τον αγγλικό όρο selective default» είπε χαρακτηριστικά.
«Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση», υπογράμμισε, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει τελική λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι και το τέλος Ιουλίου.


Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε θετικός στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα, αρκεί να συνοδεύονται από ένα πακέτο λύσεων που οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το κλίμα είναι βαρύ, και ότι διακυβεύεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας. «Πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για να βγούμε από αυτήν την εθνική περιπέτεια» επεσήμανε. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να επιτύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, εξετάζονται 36 σενάρια για το ελληνικό χρέος.


«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ», τόνισε, σημειώνοντας με έμφαση, πως ότι «ό,τι και αν κάνει η χώρα, οι αγορές δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένες».

ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Στην ύστατη λύση για τόνωση των δημοσίων εσόδων καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζοντας νέα περαίωση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.



Η νέα ρύθμιση θα δίνει δυνατότητα υπαγωγής σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις του τελευταίου σχετικού νόμου για την περίοδο 2000-2009(μεταξύ άλλων επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ), ενώ θα αφορά: τη χρήση του 2010, όσους δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση και όσους δεν περαίωσαν ορισμένες χρήσεις (πχ περαιώθηκαν για τις χρήσεις έως το 2007 και όχι για 2008-2009).


Πρέπει να σημειωθεί ότι ενόσω βρισκόταν στα σκαριά το μέτρο εκφράστηκαν ενδοκυβερνητικές επιφυλάξεις για τη γενική ισχύ της ρύθμισης.
Μερίδα κυβερνητικών μελών εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στη δυνατότητα υπαγωγής των επιχειρήσεων με πολύ μεγάλο τζίρο στη ρύθμιση, θέτοντας ζήτημα «ηθικής τάξης» προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, τελικά επικράτησε η άλλη άποψη, αυτή δηλαδή που έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση. Πρέπει να σημειωθεί ότι και η τρόικα δεν είδε με καλό μάτι το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, κυρίως επειδή επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αναζητά τις τελευταίες ώρες τον τρόπο ώστε να "περάσει" η ρύθμιση της περαίωσης αλλά με διαφορετική ονομασία.


Όπως αναφέρουν  υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η υιοθέτηση της νέας ρύθμισης έχει δύο βασικούς στόχους:

Πρώτον, να μπει αμέσως ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, σε μια περίοδο που η αύξηση των εσόδων κρίνεται όχι μόνο αναγκαία, αλλά σωτήρια, διότι φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, για να καταφέρει η χώρα να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των δανειστών της.

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας, επιθυμεί να εδραιώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες φορολογούμενους και τις ελληνικές επιχειρήσες, τραβώντας κόκκινη γραμμή στο κακό παρελθόν της γενικευμένης φοροδιαφυγής.


Άλλωστε, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο και το νέο «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα», το οποίο – όπως έχει υπογραμμίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα είναι αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δικαιότερο για τους πολίτες.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Πράσινο φως» για ριζική μεταρρύθμιση στην παιδεία

Ικανοποίηση Διαμαντοπούλου μετά το υπουργικό Συμβούλιο.



«Σήμερα ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσαν το πράσινο φως για ριζική μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου.
«Προχωράμε με πάθος και ορμή», τόνισε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι περιμένουμε προτάσεις από τους διάφορους φορείς ως την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση.