Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΟΑΕΔ: Λογαριασμό στην Εθνική χρειάζονται όσοι λαμβάνουν επιδόματα

Μειώνεται και ο χρόνος της επιδότησης για τους ανέργους.


Αριθμό λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα με πρώτο το όνομα του δικαιούχου θα πρέπει να έχουν όσοι λαμβάνουν οποιοδήποτε επίδομα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο Οργανισμός.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε στον εφαρμοστικό νόμο από το υπουργείο Εργασίας, από 1/1 του 2013 οι άνεργοι θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για 18 μήνες, μέσα στην τετραετία από 24 που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι μήνες θα μειωθούν περαιτέρω στους 16.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Από πότε θα ισχύσουν τα νέα μέτρα

Αναδρομική ισχύ θα έχουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η εφαρμογή τους ξεκίνησε, τυπικά, από τις 27 Ιουνίου.



Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ισχύ των φορολογικών μέτρων, από το κείμενο του εφαρμοστικού προκύπτουν τα ακόλουθα:
- Η περικοπή των φοροαπαλλαγών ιατρικών εξόδων, τόκων στεγαστικών δανείων και ασφαλιστικών εισφορών ισχύει για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν το 2012.
- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου (και βέβαια η νέα κλίμακα) ισχύει από 1-1-2011, που σημαίνει ότι σύντομα, μέχρι το Σεπτέμβριο αυξάνεται η παρακράτηση φόρου και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
- Τα αυξημένα έως και 78% τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) ισχύουν για τα εισοδήματα του 2011 που θα δηλωθούν το 2012.
- Από 27 Ιουνίου ισχύουν οι αυξημένοι φόροι στα τσιγάρα και στα καύσιμα που αφορούν συγκεκριμένα:
- Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (FUEL OIL - Μαζούτ), που ο φόρος αυξάνεται από 19 σε 38 ευρώ, ο τόνος.
- Υγραέρια (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων αυτοκινήτων, ο εφκ αυξάνεται, από 125 σε 200 ευρώ, ο τόνος.
- Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα θέρμανσης και για άλλες χρήσεις, ο φόρος αυξάνεται από 13 σε 60 ευρώ ο τόνος.
- Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που προορίζονται για βιομηχανική, βιοτεχνική και εμπορική χρήση σε κινητήρες (πλην αυτοκινήτων) αυξάνεται από 41 σε 120 ευρώ ο τόνος.


- Η επιβολή φόρου ύψους 1,5 ευρώ, ανά γίγατζάουλ (Gigajoule μεικτή θερμογόνος δύναμη), στο φυσικό αέριο, θα επιβληθεί από την 1η Σεπτεμβρίου και θα χρεώνεται στους λογαριασμούς των χρηστών. Αφορά τόσο το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, αλλά και εκείνο που χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος τους για όλους ανεξαιρτήτως τους φορολογούμενους της χώρας


Στο κυνήγι των αποδείξεων καλούνται να συμμετέχουν όλοι πλέον οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους φορολογούμενους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, προκειμένου το 2011 να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
Ακόμη και οι φορολογούμενοι με εισοδήματα χαμηλότερα των 6.000 ευρώ, όπως ίσχυε με το σημερινό σύστημα, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος τους.
Έτσι ένας φορολογούμενος με εισόδημα 3.000 !!!ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 750 ευρώ.


Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της διαφοράς που υπολείπεται. Ειδικότερα, εάν κάποιος προσκομίσει στην εφορία 1.000 ευρώ λιγότερες αποδείξεις, θα πληρώσει φόρο 100 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσοστό ισχύει για εισοδήματα μέχρι τα 60.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα εισοδήματα χρειάζονται αποδείξεις τουλάχιστον 15.000 ευρώ.


Σε ότι αφορά το μπόνους, για τα εισοδήματα του 2011 μπαίνει πλαφόν επιστροφής στα 300 ευρώ, ενώ από το 2012 το μπόνους καταργείται πλήρως και οι φορολογούμενοι θα συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟ: 2.600 ευρώ το “τσεκούρι” του 2011 – Πάνω από 5.500 οι απώλειες από πέρυσι

Δεν έχει τέλος η “τιμωρία” των δημοσίων υπαλλήλων από το μνημόνιο αρχικά και τώρα απ' το μεσοπρόθεσμο.

Εφέτος υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι θα χάσουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 700 ευρώ, ενώ τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που έχουν αποφασιστεί θα επιφέρουν μια επιπλέον μείωση σχεδόν 1.900 ευρώ.

Σε όλα αυτά βέβαια υπολογίζονται οι έμμεσοι φόροι όπως στο πετρέλαιο ή οι φόροι στην ακίνητη περιουσία.
Ήδη οι υπάλληλοι στο δημόσιο έχουν χάσει δυο βασικούς μισθούς απ' τις πρώτες μειώσεις που επέφερε το μνημόνιο, οι απώλειες από τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί στην πλάτη τους είναι πάνω από 2.800 ευρώ (μ.ο.).


Για παράδειγμα ένας υπάλληλος με ένα παιδί που προ μνημονίου είχε έναν μισθό 1400 ευρώ στην πρώτη φάση των μέτρων έχασε σχεδόν 2.200 ευρώ από τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας. Με τη μείωση στα επιδόματα έχασε άλλα 60 ευρώ το μήνα. Συνολικά ως τώρα έχει χάσει δύο μισθούς.


Με τα νέα μέτρα θα πληρώσει λίγο πάνω από 500 ευρώ φόρο από τη μείωση του αφορολόγητου και άλλα 180 ευρώ έκτακτη εισφορά (το χρόνο). Σε βάθος χρόνου έχει να χάσει άλλα 480 ευρώ (το χρόνο) καθώς η ωρίμανση πάει περίπατο και άλλα (τουλάχιστον) 200 ευρώ το χρόνο από την περικοπή του κινήτρου απόδοσης.


Αν προστεθούν εδώ τα νέα τέλη κυκλοφορίας, η αύξηση στο πετρέλαιο και οι έμμεσοι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και η αύξηση στο Φ.Π.Α. τότε η απώλεια (για μια μέση οικογένεια με ένα παιδί) ξεπερνάει τα 1.100 ευρώ το χρόνο.


Αυτός ο υπάλληλος λοιπόν από το 2009 ως τον ερχόμενο μήνα θα έχει “δανείσει” στο κράτος περίπου 5.500 ευρώ!

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Δυναμική παρέμβαση, στη διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών Καλαμά, που έγινε στην Ηγουμενίτσα

Στις 23 και 24 Ιουνίου 2011, με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, διημερίδα αφιερωμένη στον ποταμό Καλαμά , στην οποία συμμετείχαν, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης , ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας , εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι της Τ.Α., η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και πολλοί φορείς και ειδικοί επιστήμονες.

Δυναμική ήταν η παρέμβαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας Ηπειρωτικής αποδημικής οργάνωσης, που εκπροσωπεί πέραν των 400 πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Ηπειρωτικών αδελφοτήτων και συλλόγων , μέσω του προέδρου της, Γιώργου Οικονόμου , ο οποίος τόνισε ότι:


''Εθελοτυφλούμε αν υποστηρίζουμε ότι το πρόβλημα του Καλαμά , που χρονολογείται από το 1988 δημιουργήθηκε από αμάθεια ή ημιμάθεια'' και επεσήμανε ότι ''το πρόβλημα του Καλαμά δημιουργήθηκε από ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόσθηκε επί 10ετίες ολόκληρες , με κύριο ρυθμιστικό παράγοντα τις αγορές και με μόνιμη και σταθερή επιδίωξη την χωρίς όρους και κανόνες αύξηση των κερδών''.


Υπεραμύνθηκε ''της εφαρμογής ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης , αυτού της αξιοβίωτης ανάπτυξης , που θα σέβεται τον άνθρωπο, το φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον , για την εφαρμογή του οποίου απαιτούνται συγκρούσεις και ρήξεις με τα κατεστημένα'' .


Υπεραμύνθηκε επίσης ''της εφαρμογής ενός ελάχιστου παρεμβάσεων που έχει προτείνει το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ως προς τον καθαρισμό της τάφρου Λαψίστας'', αρκεί όπως τόνισε, ''να προσδιοριστεί ο φορέας , τα τακτά χρονικά διαστήματα καθαρισμού , η εξασφάλιση των πιστώσεων και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων''.


Αναφέρθηκε επίσης και ''ως προς την υπηρεσία φύλαξης , της οποίας πρέπει να προσδιορισθεί ο φορέας και οι πηγές χρηματοδότησης , καθώς και στον έλεγχο των βιομηχανιών , για το πόσες από αυτές έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό , πόσες πραγματοποιούν ορθά τον βιολογικό καθαρισμό και ως προς το τι θα πρέπει να προβλεφθεί για εκείνες που δεν συμμορφώνονται''.

Τέλος αναφέρθηκε και ''στην επέκταση του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού της πόλεως των Ιωαννίνων καθώς και στα μέτρα στήριξης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, και των βιοτεχνιών του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν και να μετεγκατασταθούν , για να μη συνεχίσουν να ρυπαίνουν τον Καλαμά''.


Και κατέληξε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής :
''Αν θέλουμε πράγματι να γίνει ο Καλαμάς ξανά το ποτάμι με τα γάργαρα και δροσερά νερά που ξέραμε , αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τις σπάνιες εναλλασσόμενες ομορφιές με τα εντυπωσιακά όμορφα τοπία, αν θέλουμε τα συλλογικά αγαθά της ζωής , του περιβάλλοντος και του πολιτισμού , να τεθούν πάνω από την εμπορευματοποίηση , τότε θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας , ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν από μόνες τους , αλλά θα πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις , έτσι ώστε η απορρύπανση και η προστασία του Καλαμά να εξελιχθεί σε πράξη'' και δήλωσε ότι, ''προς αυτή την κατεύθυνση η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και το Ηπειρωτικό αποδημικό κίνημα, θα τεθούν συμπαραστάτες προς όλους τους φορείς''.


Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μαζέψτε τον Πάγκαλο!!!

«Αν δεν μαζέψετε τον Πάγκαλο, κανένας δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο».
Η φράση αυτή εκστομίστηκε από τον Μίμη Ανδρουλάκη ενώπιον δεκάδων συνδαιτυμόνων στο καφενείο της Βουλής, ενώ στο πηγαδάκι υπήρχαν και 4-5 συνάδελφοί του από εκείνους που κατά καιρούς έχουν υψώσει τους τόνους ενάντια στα μέτρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Δόθηκε και νέα παράταση στις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011, μέσω διαδικτύου και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ανακοίνωσε  το υπουργείο Οικονομικών.
Αναλυτικότερα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ότι :
1. Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν.2238/1994, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου που λήγει την 30η Ιουνίου 2011, παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιουλίου 2011.

2. Παρατείνεται η προθεσμία υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που λήγει την 29η Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2011.


3. Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ 1098/04.05.2011 (ΦΕΚ 826 Β΄/12.05.2011), ως ακολούθως :
α ) Την 18η Ιουλίου 2011, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 1,2.


β ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 1,2, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 3,4.


γ ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 3,4, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 5,6.


δ ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 5,6, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 7,8.


ε ) Την επόμενη εργάσιμη ημέρα της προθεσμίας για τα ψηφία 7,8, προκειμένου για υποκείμενους που ο Α.Φ.Μ. τους λήγει σε 9,0.
Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.


4. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή τους είναι η 26η Ιουνίου 2011 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.


Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανάδοχος για την βελτίωση της 4ης Επαρχιακής Οδού Άρτας

 Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στην τελευταία της συνεδρίαση, ανέδειξε τον ανάδοχο για ένα σημαντικό έργο που αφορά τις οδικές υποδομές της Π.Ε. Άρτας. Πρόκειται για τη βελτίωση της 4ης Επαρχιακής οδού Άρτα – Ροδαυγή – Γέφυρα Πλάκας (τμήμα Ροδαυγή – Σουμέσι, Α΄ κλάδος: Ροδαυγή – Κακολάγκαδο), προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχτηκε η Εργοληπτική Επιχείρηση «ΗΛΙΟΧΩΡΑ Α.Ε.».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αλλαγές στα μέτρα για τις αποδείξεις,το επίδομα ανεργίας, συντάξεις


Στο παρά πέντε της κατάθεσης στη Βουλή άλλαξαν τα μέτρα.



Καμία επιστροφή φόρου που δόθηκε φέτος δεν πρόκειται να κινδυνέψει.
Η κυβέρνηση απέσυρε, αλλά μόνο για το 2010 την επιβολή πλαφόν στις εκπτώσεις φόρου από τις αποδείξεις.
Το μέτρο αποσύρθηκε στον εφαρμοστικό νόμο αλλά παραμένει στο μεσοπρόθεσμο.
Δηλαδή το πλαφόν στις επιστροφές φόρου των 300 ευρώ, θα ισχύσει το 2012 για τις αποδείξεις που μαζεύουμε φέτος και από το 2013 θα μαζεύουμε αποδείξεις μόνο για το αφορολόγητο.


Στο επίδομα ανεργίας μπαίνει πλαφόν που προβλέπει μόνο 450 ημέρες επιδομάτων εργασίας για κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης το τέλος επιτηδεύματος το οποίο αρχικά είχε επιβληθεί από 300 έως 500 ευρώ, τελικά θα είναι 300 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξαιρέτως.

Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί την 31.1.2010, μειώνονται από 1.1.2011 κατά ποσοστό 6%.
Ποσά που έχουν καταβληθεί, παρακρατούνται από τις συντάξεις των επομένων μηνών, σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2011.


Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ», σε συνταξιούχους κάτω των 60 με συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ. Κόβεται 10%-15% το εφάπαξ σε ασφαλισμένους δημοσίου που αποχώρησαν μετά την 1-1-2010.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνεται μέχρι 30-9-2013 με το 80% του ισχύοντος τότε συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης και φωτιστικού πετρελαίου, αντίστοιχα, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Κατεβάζουν ρολά την Τετάρτη 29 Ιουνίου

Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη 29 Ιουνίου (08:30-14:30), ημέρα γενικής απεργίας κατά της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που προωθεί η κυβέρνηση, μετά από απόφαση του Δ. Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Όπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις απογευματινές ώρες από τα εφημερεύοντα και από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθησαν δύο Βουλγάρες να μεταφέρουν παράνομους αλλοδαπούς

Δύο Βουλγάρες, ηλικίας 24 και 38 ετών, συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, γιατί μετέφεραν από κοινού με δύο επιβατικά αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους, τέσσερις λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν με τα τρία ανήλικα παιδιά τους. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο διακινήτριες μετέφεραν τους λαθρομετανάστες από την Αθήνα στην Ηγουμενίτσα με τα αυτοκίνητά τους και στη συνέχεια η μία εκ των δύο ανέμενε κοντά στο λιμάνι μαζί με τους λαθρομετανάστες με σκοπό να επιβιβαστούν στο πλοίο για Ιταλία, αφού πρώτα τους εφοδίαζε με τα απαραίτητα εισιτήρια, προκειμένου να αποφύγουν τον λεπτομερή έλεγχο.
Όλοι οι λαθρομετανάστες κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρίας, τα οποία είχαν καταρτισθεί από ομοεθνή συνεργάτη του κυκλώματος στην Αθήνα. Για κάθε μεταφερόμενο θα καταβάλλονταν στη διακινήτρια από τον επικεφαλής του κυκλώματος, αγνώστων στοιχείων, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ μετά την άφιξη των λαθρομεταναστών στο λιμάνι της Ιταλίας.

Οι διακινήτριες και οι λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ τα αυτοκίνητα και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr