Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Αλβανού διεθνή Άντι Λίλα και του Φώτη Γεωργίου

 Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώσε την έναρξη της συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή, Άντι Λίλα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Βιογραφικό
O Άντι Λίλα είναι διεθνής εν ενεργεία με την Εθνική Αλβανίας, ενώ αγωνίσθηκε στις ομάδες νέων και στην εθνική ελπίδων της γειτονικής χώρας. Φέτος αγωνίστηκε στην ομάδα Κ.F. Τίρανα με την οποία είχε 26 συμμετοχές και 6 γκολ. Ο Άντι Λίλα αγωνίζεται στη δεξιά περιφέρεια αλλά και ως αμυντικός χαφ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1986 και έχει ύψος 1.84 μ. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 2003 στην ομάδα της γενέτειράς του Μπέσα όπου μέχρι το 2006 είχε 73 συμμετοχές και 1 γκολ.
Τη σεζόν 2006-2007 ήταν στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια επέστρεψε πάλι στη Μπέσα που την επόμενη σεζόν 2008-2009 είχε 29 συμμετοχές.
Στην τελευταία τριετία 2008-2011 αγωνίστηκε στην ομάδα Κ.F. Τίρανα με 52 συμμετοχές και 6 γκολ.


Η δεύτερη μεταγραφή του ΠΑΣ είναι ο Φώτης Γεωργίου.
O Φώτης Γεωργίου, μέχρι πρότινος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα Ρόδου θα φοράει την φανέλα του "Άγιαξ της Ηπείρου" για τα επόμενα δύο χρόνια.


Ο Φώτης Γεωργίου προχώρησε και στις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας τονίζοντας: «Είμαι παρά πολύ ικανοποιημένος με την μεταγραφή μου στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Ο ΠΑΣ έχει φοβερή δυναμική ως ομάδα, ενώ έχει πολύ πιστούς φιλάθλους που τον ακολουθούν παντού. Η φετινή χρονιά που θα έρθει στην Super League, σαφώς και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ωστόσο από την πλευρά μας εμείς οι ποδοσφαιριστές θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας".


Ολοκληρώνοντας ο Φώτης Γεωργίου ανέφερε: "Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου και εύχομαι πάνω από όλα να έχουμε υγεία και μια πολύ καλή αγωνιστική σεζόν".

Βιογραφικό
Ο Φώτης Γεωργίου είναι μέσος, γεννήθηκε στις 19-7-1985 και η καταγωγή του είναι από το χωριό Βουβοπόταμος Πρεβέζης. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Στη συνέχεια πήγε δανεικός στη Μαρκό και αμέσως μετά αγωνίσθηκε σε Καλλιθέα, Λαμία, Ιωνικό, Διαγόρα.
Με τον Διαγόρα φέτος πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, αφού είχε συνολικά 31 συμμετοχές και 8 γκολ στο πρωτάθλημα και 6 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος.
Αγωνίστηκε και μία φορά με την Εθνική ελπίδων στον αγώνα Ελλάδα – Ισπανία 2-1 στις 21-4-2004.

MARC: Προβάδισμα 1,4% της ΝΔ, έναντι του ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα της τάξης του 1,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει στη Νέα Δημοκρατία δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύεται στο «Εθνος της Κυριακής».

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου
ΝΔ: 21,4%
ΠΑΣΟΚ: 20%
ΚΚΕ: 7,5%
ΛΑΟΣ: 5,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 3,6%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,8%
Δημοκρατική Αριστερά: 2,8%
Οικολόγοι Πράσινοι: 2,2%
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 2%.


Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,3%, ενώ το 17% των πολιτών δηλώνει πως θα απέχει ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 54,9% έναντι 22,4% του ΠΑΣΟΚ.
Παρόλα αυτά, το 70% εκτιμά πως αν ο Αντώνης Σαμαράς εκλεγεί πρωθυπουργός θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με αυτή του Γιώργου Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες (68,2%) τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών ενώ ένας στους δύο θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως πρέπει να το επαναδιαπραγματευτεί.
Κατά της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου τάσσεται το 22,7% των ερωτηθέντων, ακόμα και αν η χώρα πτωχεύσει.
«Ναι» στη συναίνεση λέει το 60,3% των ερωτηθέντων, ενώ όσον αφορά τον ανασχηματισμό το 65,7% δεν πιστεύει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα εφαρμόσει μια πιο δίκαιη πολιτική στην κατανομή των βαρών.
Ενδεικτικό είναι ότι ικανοποιημένο από τις αλλαγές στην κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 38,7%.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη ενώ οδηγούσε κλεμμένο μοτοποδήλατο

Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ένας ημεδαπός, ο οποίος κατελήφθη να οδηγεί μοτοποδήλατο, το οποίο είχε κλέψει την προηγούμενη ημέρα. Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε βάρος του δράστη εκκρεμεί ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση για κλοπή, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ναρκωτικά χάπια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΛΑΔΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Σύλληψη για διενέργεια παράνομου στοιχήματος

Σε έρευνα που έγινε στις 11:30 το πρωί της Παρασκευής στην οικία και στο καφενείο που διατηρεί ένας άνδρας 47 ετών από το Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διάφορα άλλα μέσα που χρησιμοποιούσε ο ιδιοκτήτης για τη διενέργεια παράνομου στοιχήματος διεξαγωγής αγώνων ποδόσφαιρου ευρωπαϊκών ομάδων. Ο δράστης συνελήφθη και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: Αντιδρούν στην κατάργηση των μετεγγραφών

Έντονη είναι η αντίδραση των πολύτεκνων οικογενειών για την ουσιαστική κατάργηση των μετεγγραφών, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εντείνει τα ήδη αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τόσο οι σύλλογοι τριτέκνων όσο και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας έχουν ζητήσει την αλλαγή των σχετικών μέτρων από τη στιγμή μάλιστα που τα δημογραφικά στοιχεία του 2011 δείχνουν ότι η εισαγωγή των υποψηφίων από τρίτεκνες οικογένειες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας είναι φέτος πολύ μικρότερη από άλλες χρονιές.

Από την πλευρά τους οι πολύτεκνοι επισημαίνουν ότι με τον νέο νόμο έχει αλλάξει ουσιαστικά ο χαρακτηρισμός των πολυτέκνων, αφού για να ισχύσουν τα ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με το νέο καθεστώς θα πρέπει τα αδέλφια τους να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους, ή αν είναι ήδη φοιτητές να μην έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος.

Εναλλακτική Αριστερή Παρέμβαση: Καλεί τους Οδοντιάτρους σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Ιουνίου

ΚΑΛΕΣΜΑ
Η Εναλλακτική Αριστερή Παρέμβαση και το μέλος της στο Δ.Σ. του ΟΣΙ Σπύρος Σταχούλης καλεί τους Οδοντιάτρους σε συμμετοχή στην 48ωρη Απεργία και στις πορείες 28 και 29 Ιουνίου στην πόλη μας.
Ενάντια στην εξαθλίωση που προβάλει με την επερχόμενη είσοδο του κεφαλαίου στον χώρο της οδοντοστοματικής περίθαλψης.
Ενάντια στα βάρβαρα: Μνημόνιο και το τρισάθλιο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που επιβάλλουν η Χούντα της Κυβέρνησης, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. του κεφαλαίου.
Ανατροπή τώρα της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.
Άμεση έξοδο από την άθλια Ε.Ε.


Σταχούλης Σπύρος
Μέλος του Δ.Σ. του Ο.Σ.Ι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 25 Ιουνίου στην Πανεπιστημούπολη Ζωγράφου

ΕΡΓΑΣΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Εργασιακός μεσαίωνας και εισφορές «φωτιά»

Στις εργασιακές σχέσεις οι βασικές αλλαγές έχουν ως εξής:
- Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή για το χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).
- Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρονών με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ότι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
- Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα τέτοιων συμβάσεων όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων αλλά με τη συναίνεση "Ενώσεων Προσώπων" (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια "συλλογικότητα" που εκπροσωπεί το 25% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).


Σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα προβλέπονται τα εξής:
-Θεσπίζεται ειδική εισφορά σε συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ ή σε συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.
- Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ.
- Θεσπίζεται κράτηση 1% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα (0,50 ο εργαζόμενος και 0,50 ο εργοδότης) ενώ στο δημόσιο η κράτηση αυτή θα φτάνει ακόμα και στο 3% και θα καταβάλλεται εξολοκλήρου από τον εργαζόμενο.
- Από 1η Αυγούστου οι δικαιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υποχρεούνται σε κράτηση δέκα ευρώ μηνιαίως υπέρ ανεργίας.
- Αυξάνει η εισφορά των αγροτών για τις συντάξεις ΟΓΑ.
- Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Περιορισμός των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς

Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων μετά την 1/1/2009, θα πραγματοποιείται βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31/12/2015.
Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο, προβλέπεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μέχρι το 2015, εκτός από το τρέχον έτος, που θα ισχύσει η μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις, ενώ σημειώνεται ότι οι παραπάνω περιορισμοί δεν ισχύουν για τις εγκρίσεις πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου, που εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, εφόσον η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται όπως το τακτικό προσωπικό που απασχολείται σε δημόσιες υπηρεσίες, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ θα μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50% με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι και πέντε έτη. Σε κάθε περίπτωση, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια, υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης.


Όπως είχαν προαναγγείλει οι τέως υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, το εξής τυχόν πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια (όπως τυπικά προσόντα, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.).
Το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους ανωτέρω πίνακες κατάταξης συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες από τον χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος προσωπικού, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού του. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή των αποδοχών του ανωτέρω προσωπικού διακόπτεται, εφόσον το προσωπικό αυτό συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση.


Από τους εν λόγω πίνακες κατάταξης, το ανωτέρω προσωπικό:
α) μπορεί να μεταφέρεται ύστερα από αίτησή του με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς του δημόσιου τομέα, εφόσον υπάρχουν αιτήματα των φορέων αυτών για πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού, σε ποσοστό 10% των ετήσιων προσλήψεων, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους.
β) επιλέγεται ύστερα από αίτησή του κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 30% επί του συνόλου των εκάστοτε θέσεων που προκηρύσσονται για απασχόληση προσωπικού ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα.
γ) προηγείται έναντι όλων των λοιπών κατηγοριών για την επιλογή υποψηφίων για μερική απασχόληση.
δ) μπορεί κατ΄ εξαίρεση να αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο με βάση ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης με βάση τα τ. μ. της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας

Το τεκμήριο διαβίωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά.


Έτσι για τα 80 πρώτα τ. μ. κύριων χώρων της κατοικίας, το τεκμήριο ισούται με 40 ευρώ το τ. μ.,
για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τ. μ. κύριων χώρων, ισούται με 65 ευρώ το τ. μ.,
για τα επόμενα από 121 μέχρι και 200 τ. μ., ισούται με 110 ευρώ το τ. μ.,
για τα 200 ένα έως 300 τ. μ. με 200 ευρώ το τ. μ.
και για τα πλέον των 300 τετραγωνικών μέτρων με 400 ευρώ το τ. μ.


Για τον υπολογισμό του τεκμηρίου διαβίωσης των βοηθητικών χώρων θα υπολογίζεται ποσό 40 ευρώ το τ. μ.

ΦΑΠ: Μειώνεται το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ και αυξάνεται παράλληλα και ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στο 0,2%!!!

Στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όχι μόνο μειώνεται το αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας από 400.000 ευρώ πέρυσι, αλλά αυξάνεται παράλληλα και ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής στο 0,2%.

Ι.Χ.: Αυξάνεται το τεκμήριο για επιβατικά αυτοκίνητα

Για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης το τεκμήριο, ορίζεται ως εξής:
* για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ. εκ. σε 4.000 ευρώ.
* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ. εκ. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ. εκ. μέχρι τα 2.000 κ. εκ.
* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ. εκ. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ. εκ. και μέχρι 3.000 κ. εκ.
* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ. εκ. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ. εκ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Οικονομική ενίσχυση 23 εκατ. ευρώ στους δήμους, αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας


Οικονομική ενίσχυση 23 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας, αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τον καθαρισμό περιαστικών δασών, καθαρισμό και έλεγχο χωματερών, ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο δήμου, τον εξοπλισμό και λειτουργικά έξοδα.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: «Μαχαίρι» μπαίνει στους τόκους στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και 31.12.2002

Ειδικότερα αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από την 1.1.2011 και μετά όπως και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από το φόρο που συνεπάγεται φορολογική επιβάρυνση.

Η έκπτωση φόρου περιορίζεται ακόμη περισσότερο για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα εφόσον το εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ τότε για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ η έκπτωση μειώνεται σε 10%.
Από τη μείωση του 10% εξαιρούνται οι δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.


Συγκεκριμένα, θα εκπίπτουν από το φόρο 20% οι ακόλουθες δαπάνες:
* Τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1/1/2011 και μετά, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής.
* Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.
Η διάταξη αυτή ισχύει για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1/1/2011 και μετά.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών έως την 31η Δεκεμβρίου 2011

Παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2011, με διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, η αναστολή των πλειστηριασμών οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Από 400 έως 500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες

Στον εφαρμοστικό νόμο εξειδικεύονται τα ποσά του ελάχιστου ετήσιου τέλους που θα κληθούν να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται σε επιτηδευματίες και όσους ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ και θα κυμαίνεται από 400 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής που δραστηριοποιείται ο επιτηδευματίας.


α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ ετησίως.


β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως.


Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
Στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.


Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του.
Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Άτακτη υποχώρηση Βενιζέλου μετά την θύελλα των αντιδράσεων

«Παρεξήγηση» ήταν τελικά η διάταξη, σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, περί επιστροφής της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μπροστά στο μέγεθος που πήγε να πάρει το θέμα επιστροφής μέρους του φορομπόνους και την θύελλα των αντιδράσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αναγκάστηκε να πάρει άρον άρον πίσω το μέτρο, καθώς το θέμα μόνο στα ψιλά δεν πέρασε να το απέδωσε σε "νομοτεχνική παρεξήγηση"!!!, τη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου.


Συγκεκριμένα, η παράγραφος του σχετικού άρθρου στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:
"Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από το συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του 8ου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου".


Πρώτο θέμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κορυφαία στελέχη του κόμματος να δηλώνουν στην τηλεόραση πως δεν είχαν ιδέα για αυτό και πως δεν ήταν μέσα στη συνέντευξη του υπουργού και η πιθανότητα να καταψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο, να μετατρέπεται σε βεβαιότητα.


Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στον οποίο επίσης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.


Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, στο Alter συγκεκριμένα, μετά τις εννέα, πως "αυτό δεν πρόκειται να γίνει".
Θόλωσε όμως πάλι τα νερά συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί "από του χρόνου".


Και μπορεί το μέτρο να πάρθηκε πίσω, ωστόσο είναι γεγονός πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης δέχτηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, λίγες μόλις ημέρες πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως πλήγμα δέχτηκε και το κύρος του κ. Βενιζέλου.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: «Φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών, στο 1,30 ευρώ θα φτάσει η τιμή του λίτρου

Αύξηση κατά 5 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου όταν θα ξεκινήσει να διατίθεται στην αγορά. Στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος. Αυτό προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα ορίζει ότι από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα ο φόρος, αυξάνεται σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σταδιακά και μέχρι τις 31/12/2013 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα εξισωθεί στα επίπεδα του 80% του σημερινού ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης.
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του θα αυξηθεί σε σημερινές τιμές στα 1,30 ευρώ το λίτρο από 90 λεπτά το λίτρο που είχε κλείσει τον περασμένο Απρίλιο.

Η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να θεσπίσει μηχανισμό επιστροφής του φόρου για τα νοικοκυριά σε περιοχές με χαμηλή θερμοκρασία το χειμώνα και με χαμηλά εισοδήματα.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Έρχονται αυξήσεις από 2 ως 120 ευρώ για το 2012


Αυξήσεις από 2 μέχρι και 120 ευρώ ανάλογα με το κυβισμό στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων για το 2012 και αισθητές αναπροσαρμογές στα πράσινα και στα τέλη των φορτηγών και λεωφορείων προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Παράλληλα επιβάλλεται ειδική εισφορά στα αυτοκίνητα πάνω από 1929 κυβικά εκατοστά που είναι ίση με το 5% του ποσού που προκύπτει από το τεκμήριο διαβίωσης.
Έτσι για τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι την 31-10-2010 καθώς και για δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησης τους ξεκινούν από 20 ευρώ για μέχρι 300 κυβικά εκατοστά και φθάνουν τα 1.320 ευρώ για πάνω από 4.001 κυβικά.
Στα μεσαία αυτοκίνητα τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 από 120 ευρώ από τα 1.072 μέχρι τα 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 από 220 ευρώ από 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.
Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ.
Αυξήσεις στα τέλη από 10 μέχρι 40 λεπτά ανά γραμμάριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 1-11-2010.