Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους

Αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος και υπουργός οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο.


"Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας", δήλωσε ο υπουργός οικονομικών στην παρθενική του εμφάνιση στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ: "Βουτιά" των βάσεων για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πτώση από 300 ως 1500 μόρια θα σημειωθεί φέτος στις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.



Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", οι περιζήτητες σχολές όπως η Νομική Αθηνών αναμένεται να πέσει 300 μόρια, η βάση εισαγωγής στην Ιατρική θα διαμορφωθεί στα 19.100 μόρια και οι καθηγητικές σχολές θα έχουν απώλειες 700 μορίων.

Παράλληλα, οι περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πέσουν μέχρι και 400 μονάδες.

Αναλυτικά:
Στο α' επιστημονικό πεδίο, Νομικές, Παιδαγωγικές και τμήματα Ψυχολογιών, θα παρουσιάσουν πτώση της τάξης των 400 μορίων, με την πτώση στα περιφερειακά τμήματα θα είναι μεγαλύτερη.

Στο β' επιστημονικό πεδίο, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Πληροφορική στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν πτώση κατά 700 μόρια. Στα περιφερειακά η πτώση θα φτάσει και τα 1.000 μόρια.


Στο γ' επιστημονικό πεδίο, Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν ελάχιστα πάνω από τα 19.000 μόρια. Όλες οι ιατρικές σχολές της περιφέρειας που πέρυσι ήταν πάνω από 19.000 μόρια τώρα θα πέσουν ως και κατά 400 μόρια.


Στο δ' επιστημονικό πεδίο, οι σχολές του Πολυτεχνείου θα πέσει ως και 400 μόρια. Οι πτώσεις θα είναι μεγαλύτερες στα τμήματα της περιφέρειας – πάνω από 1.000 μόρια, ενώ τα πολυάριθμα τμήματα ΤΕΙ του πεδίου θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 8.000 μόρια.


Στο ε' επιστημονικό πεδίο, Οικονομικές σχολές θα έχουν πτώση και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Στην περιφέρεια αναμένεται πτώση πάνω από 1.000 μόρια.


Τη Δευτέρα τελικά ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδειας οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών μετά από καθυστέρηση που "πελάγωσε" τα παιδιά για μέρες

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Η μόνη λύση είναι οι εκλογές»

«Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί την κυβέρνηση σας δεν την εμπιστεύεστε ούτε εσείς.
Δεν ήταν η πρώτη σας επιλογή».

Με αυτά τα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, την οποία αποκάλεσε «κυβέρνηση συγκόλλησης» από μέλη που λίγο νωρίτερα «αλληλοσυγκρούονταν». Τόνισε ότι σε αυτό το σημείο που έχει βρεθεί η χώρα, «η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό και οι εκλογές».



«Αυτή την εβδομάδα έγιναν απίθανα πράγματα στον τόπο. Όταν δεχθήκατε να μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση, εγώ κατάλαβα ότι ήσασταν ειλικρινής. Όταν φθάνει ένας πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι η κατάσταση ήταν σε απόλυτο αδιέξοδο που απαιτεί έκτακτες λύσεις. Αλλά δεν μπορεί να ισχυρίζεστε ότι με ένα ανακάτεμα της κομματικής σας τράπουλας έχουν όλα αλλάξει. Αν διορθώθηκαν γιατί η εξάωρη ακυβερνησία;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ένα «όργιο λαϊκισμού», με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση. Σημείωσε ότι η «αληθινή συναίνεση είναι η συμφωνία με το σωστό και όχι με το λάθος».

Ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «κυβέρνηση συγκόλλησης ενόψει της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ» ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην λέει ότι για όλα είναι υπεύθυνη η τρόικα γιατί τότε, όπως είπε, «θα έπρεπε να ήσασταν μαζί μας στην πρώτη γραμμή για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δημοψήφισμα το φθινόπωρο

Ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός.

«Ζήτησα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, γιατί η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ανοίγοντας τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εθνική συνεννόηση στη βάση συγκεκριμένων παραδοχών. Πρώτη παραδοχή, όπως είπε, είναι ότι το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και το χρέος μας θέτει υπό ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία.


«Ας συμφωνήσουμε και ως βάση της εθνικής συνεννόησης ότι πρώτοι εμείς χρειάζεται να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας και να φύγουμε από την εξάρτηση που μας προστατεύει από την χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να αναλάβουμε κάθε δράση εμείς οι Έλληνες ώστε η Ελλάδα του αύριο να μην εξαρτάται από δάνειες δυνάμεις».

Kapa Research: Υπέρ της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου το 47,5%

Υπέρ της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ώστε να πάμε αμέσως σε εκλογές τάσσεται το 47,5% των ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα».
Το 34,8% ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ώστε να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου και το νέο πακέτο βοήθειας.

Αφού οι Ηπειρώτες βουλευτές που εκλέγονται στην Ήπειρο, έμειναν στον πάγκο, ας μείνουμε με την ''ικανοποίηση'' ότι τρεις Ηπειρώτες, έστω και της αποδημίας, είναι μέλη της νέας Κυβέρνησης

Μπορεί να μην ορίστηκε κανένας βουλευτής της Ηπείρου υπουργός ή έστω υφυπουργός στη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως τρεις Ηπειρώτες και ειδικότερα δύο Αρτινοί και ένας Γιαννιώτης - που όμως δεν εκλέγονται στους Νομούς Άρτας και Ιωαννίνων - ορκίστηκαν και ανέλαβαν κανονικά τα υπουργικά τους καθήκοντά τους.

Πρόκειται για, τον Υπουργό Επικρατείας, που θα ασκεί και καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου,καθηγητή Υγείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κ. Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος κατάγεται από τη Μικροσπηλιά Άρτας, και είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, οικονομολόγο κ. Παντελή Οικονόμου, που εκλέγεται στην Α΄ Αθήνας και κατάγεται από την Χαραυγή Πωγωνίου και είναι ενεργό στέλεχος της Ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής και τον υφυπουργό Υγείας Διατροφής-Άθλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, εκπαιδευτικό κ. Χρήστο Αηδόνη που κατάγεται από τα Άγναντα Άρτας, εκλέγεται στο Νομό Δράμας και που κατείχε και στην προηγούμενη Κυβέρνηση τη θέση αυτή.


Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΘΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: Πρόσκληση στην εκδήλωση ''Ήπειρος των Θεών, των ανθρώπων και των Ηρώων'', το Σάββατο 25 Ιουνίου

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Έρχεται περαίωση αλά Παπακωνσταντίνου

Αναζητούνται επειγόντως 2 δισ. Ευρώ.


Περαίωση αυθαιρέτων, με τη σύμπραξη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας».
Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιηθεί τώρα που είναι υπουργός Περιβάλλοντος.
Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με γενναίες εκπτώσεις τα πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι εκπτώσεις θα είναι από 50% ως 80% στο ύψος των προστίμων που ισχύουν σήμερα και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε ως και 36 δόσεις.


Με προθεσμία ορισμένων μηνών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις οικονομικές εφορίες προκειμένου να δηλώσουν την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση.
Θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με σημαντικές μειώσεις τόσο τα σωρευμένα από το παρελθόν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, όσο και τα μελλοντικά ετήσια πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου.
Από τη ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα εξαιρεθούν όσα κτίσματα είναι χτισμένα σε δάση και σε ρέματα, τα υπόλοιπα ωστόσο θα υπόκεινται στην τακτοποίηση και τα έσοδα θα θεωρούνται δημόσιο έσοδο, θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα καταγράφονται.
Σε εφορίες και πολεοδομικά γραφεία είναι καταγεγραμμένοι 350.000 - 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με πρόστιμα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν.
Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει αλλά τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από την Δευτέρα 20 Ιουνίου

Ορατός ο κίνδυνος πολύωρων προγραμματισμένων μπλακ άουτ.

Από την Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα ξεκινήσει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κατά της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, όπως έχει αποφασίσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, αντιδρώντας στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση της επιχείρησης ενώ παράλληλα ζητούν άμεση συνάντηση με τους υπουργούς οικονομικών και περιβάλλοντος.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Το φθινόπωρο έρχονται τα χειρότερα...

Προβλέψεις σοκ για ανεργία στο 22%.



Το φθινόπωρο έρχονται τα χειρότερα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους που ψάχνουν εναγωνίως για δουλειά, καθώς από τον Οκτώβριο - οπότε και σταματούν ορισμένα εποχιακά επαγγέλματα - τα ποσοστά της ανεργίας θα λάβουν χαρακτηριστικά κοινωνικής έκρηξης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Άποψη», είναι δεδομένο ότι τα νούμερα της καταγεγραμμένης ανεργίας είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά, καθώς ακόμη και όσοι εργάζονται με τρίωρα και εκ περιτροπής εργασία καταγράφονται στο ενεργό δυναμικό, «μακιγιάροντας» με αυτόν τον τρόπο το σκληρό πρόσωπο των ποσοστών της ανεργίας.
Όπως προβλέπει και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, η ανεργία μπορεί να αγγίξει και το 22% στο τέλος του 2011 (1.150.000 άνεργοι).