Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα 10-6-2011 


Συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας πραγματοποίησαν την 9/6/2011 οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου μαζί με τους εργαζόμενους της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Στους συγκεντρωμένους συμπαραστάθηκε με την παρουσία της αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής υπό τον πρόεδρο και λοιπά μέλη του Προεδρείου. Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως όλη η Ηπειρωτική αποδημία τελεί σε οργή και αγανάκτηση που βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθεία πρόκληση κατά του Δημόσιου Χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. μιας γαλακτοβιομηχανίας που είναι δημιούργημα των κτηνοτρόφων, και η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής κοινωνίας και της Εθνικής οικονομίας και που λειτουργεί ως μηχανισμός αντίστασης στην δημιουργία καρτέλ. Αυτή τη Ναυαρχίδα της Ηπείρου το αδηφάγο τραπεζικό κατεστημένο είναι έτοιμο να την παραδώσει σε ιδιώτες. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει τη θέση της και να διατηρήσει τον δημόσιο συνεταιριστικό χαρακτήρα της Δωδώνης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε κανένας Βουλευτής της Ηπείρου πλην του Βουλευτή Θεσπρωτίας Χρήστου Κατσούρα ο οποίος είχε φιλικό διάλογο με τους κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους; και την Πανηπειρωτική.


Από το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κλεισθένους 15, 105 52 Αθήνα
Τηλ.:210-3243822 fax:210-3243281,

Εναλλακτική Αριστερή Παρέμβαση: Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 15 Ιουνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εναλλακτική Αριστερή Παρέμβαση και το Μέλος της στο Δ.Σ. του Ο.Σ.Ι. Σταχούλης Σπύρος καλούν τους οδοντίατρους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 15 Ιουνίου.


Ενάντια στην επερχόμενη κερδοσκοπική επέλαση του κεφαλαίου στο χώρο της οδοντοστοματικής περίθαλψης.


Ενάντια στα καταστροφικά και τρισάθλια Μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξαθλίωσης.


Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε κανένα χρέος.


Να ανατραπεί τώρα η κυβέρνηση των τοκογλύφων.


Έξοδο της χώρας τώρα από το ευρώ, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..


Σταχούλης Σπύρος
Μέλος Ο.Σ.Ι.
2651033533

ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Nα δυναμώσει το μέτωπο αγώνα για να μη ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
6-06-2011

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!


Αγανάκτηση και οργή πλημμυρίζει τον κόσμο της Ηπείρου, με την προσπάθεια που επιχειρείται να ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».
Οι εξελίξεις θα προδικάσουν και το μέλλον της εταιρίας και την κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, αλλά και θα επηρεάσουν και την συνολική οικονομία της περιοχής.


Παράλληλα η οργή και την αγανάκτηση μεγάλωσε, με την εισβολή των ΜΑΤ στα γραφεία της για να εκκενωθεί ο χώρος, με συλλήψεις κτηνοτρόφων, που αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, κάτω από την πίεση του κόσμου.


Η κοροϊδία του ΔΣ προς στους κτηνοτρόφους είναι μεγάλη. Φαίνεται καθαρά ότι συνεργάζονται απολύτως με την ΑΤΕ, για την ολοκλήρωση του σχεδίου, που τόσες φορές επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς και προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κορυφαίας αγροτοσυνεταιριστικής βιομηχανίας, κύριας πλουτοπαραγωγικής πηγής για τον τόπο.


Η υπεράσπιση μιας γαλακτοβιομηχανίας όπως η Δωδώνη που βρίσκεται στην υπηρεσία των κτηνοτρόφων που την στηρίζουν, των εργαζομένων που την λειτουργούν και των καταναλωτών που την εμπιστεύονται, αποτελεί το ζητούμενο, που μέσα από τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, πρέπει να συσπειρώσει τις μέγιστες δυνάμεις για την επιτυχία του.


Το Δ.Σ. και όλοι οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στέκονται αλληλέγγυοι στο κτηνοτροφικό κόσμο και με τους άλλους εργαζόμενους όσο και με το κόσμο της Ηπείρου, που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα αυτής της βιομηχανίας για τον τόπο θα αγωνιστούν και θα απαιτήσουν:


Να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗ»


Αλληλεγγύη στον αγώνα κτηνοτρόφων - εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ».

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
Για το Δ.Σ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο

Απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, και δηλώνει απερίφραστα ότι «η μόνη συστράτευση που έχει νόημα, είναι για τη διόρθωση του λάθους και την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».
Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «δεκατρείς μήνες μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα διάγγελμα, για να πει τα… ίδια που είχε πει και τότε!
Η πολιτική εκείνη απέτυχε! Η ίδια συνταγή συνεχίζεται». Υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο και προσθέτει ότι η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί από τα αποτελέσματά της.

Κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι «δεν κατανόησε τη λογική και τα μέτρα που προτείναμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βάζει νέους φόρους πάνω στους ήδη μεγάλους φόρους, τους φορτώνει στους ίδιους ώμους και νομίζει ότι έτσι κάνει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα» και κλείνει την συζήτηση περί συναίνεσης πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου λέγοντας ότι «τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει».

Τέλος απευθύνεται στην κοινωνία αναφέροντας ότι «ξέρω ότι η ελληνική κοινωνία ζει με αγωνίες και αβεβαιότητα, ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν να μείνω όρθιος και να κάνω τις σωστές επιλογές».

ΔΗΜΟΣΙΟ: Δραστικές αλλαγές για τους δημόσιους υπαλλήλους φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Δραστικές αλλαγές για τους δημόσιους υπαλλήλους φέρνει το Μεσοπρόθεσμο με σημαντική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο και μισθολογικές περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Σε 150.000 υπολογίζει τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο την περίοδο 2011-2015 η κυβέρνηση, εκτιμώντας σε 27.000 τους αποχωρούντες ανά έτος.

Την ίδια ώρα η εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις για την τρέχουσα χρονιά και μία προς πέντε για τις επόμενες δίνει τελική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο από 705.645 το 2011, σε 619.205 το 2015. Ειδικά για το έτος 2011 στο συνολικό αριθμό των προσλήψεων συνυπολογίστηκαν και οι εντάξεις προσωπικού με μετάταξη από φορείς όπως η Ολυμπιακή ή ο ΟΣΕ.

Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει στη μισθολογική δαπάνη οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση ετήσια αμοιβή του νεοπροσληφθέντος υπαλλήλου αποτελεί το 75% της αντίστοιχης αμοιβής του υπαλλήλου προς συνταξιοδότηση. Παράλληλα προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων του Δημοσίου κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος μέχρι το 2015.
Παρότι το Μεσοπρόθεσμο δεν αναφέρεται σε απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχωρήσεων στις υπό εξυγίανση ΔΕΚΟ τονίζοντας ότι «μειώνεται το προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και μεταφέρεται σε τομείς του Δημοσίου που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι εισάγεται και εφαρμόζεται ως μεταβατικός θεσμός η εργασιακή εφεδρεία».


ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ
Με στόχο την περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου προβλέπεται η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης και μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών τους δημόσιους υπαλλήλους. Μάλιστα με στόχο τη μείωση του δημόσιου τομέα προωθούνται καταργήσεις φορέων του Δημοσίου.
Την ίδια ώρα προωθείται εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημοσίου τομέα. Από το 2011 ξεκινάει και η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο, με το οποίο μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού, οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων με εξομάλυνση προς τα πάνω σε μισθούς που σήμερα βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα και προς τα κάτω σε αμοιβές που δεν δικαιολογούνται από τη θέση και τα καθήκοντα.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας:"ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Φ.Α. ΣΕ ΣΥΒΟΤΑ-ΠΕΡΔΙΚΑ-ΠΑΡΓΑ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ιούνιος 2011
Τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για την μετατόπιση του σταθμού συμπίεσης φ.α. στην θέση Φλωροβούνι και την δημιουργία ΕΠΑ για την Ήπειρο, γινόμαστε θεατές μιας παράστασης θριάμβου από φορείς και δήθεν εκπροσώπους της ηπειρωτικής κοινωνίας…,ότι το αίτημα των αντιδρώντων στην χωροθέτηση του έργου ικανοποιήθηκε αφού ο σταθμός θα γίνει στην θέση που υποδείχτηκε από τους τοπικούς φορείς , καθώς και το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για έλευση του φυσικού αερίου.


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραπλάνησης και χειραφέτησης της κοινής γνώμης που οριστικοποιήθηκε με την περίφημη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος, ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και Κατσούρας, Αργύρης και Οικονόμου βάλανε στο τραπέζι το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών και της παροχής φυσικού αερίου για την Ήπειρο και τις αυθαίρετες δηλώσεις του κυβερνητικού Δημάρχου Ηγουμενίτσας ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ ως δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ήτανε δεσμευμένος από το δημοψήφισμα της Πέρδικας να μη δεχτεί την διέλευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας .


Επιπλέον , ο προτεινόμενος σχεδιασμός ,που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας , είναι συμφώνα με το ΙΓΜΕ ακατάλληλος . Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ότι ο κος Κάτσινος πριν την εκλογή του δεν ήξερε ότι η Πάργα είχε αρνηθεί το έργο στα όρια της από το Σεπτέμβρη του 2008, και γι’ αυτό τον δικαιολογούμε , γιατί μάλλον αυτή η απόφαση είχε μείνει σε κάποια συρτάρια και σίγουρα δεν είχε υποστηριχτεί από τον προηγούμενο Δήμο Πάργας ούτε εκκωφαντικά από τους κατοίκους της. Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή της Βουλής, που όλοι επικαλούνται , είτε από άγνοια είτε σκόπιμα παρουσιάστηκε μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση καθώς δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας και δεν υπήρχε αντιπροσώπευση του Δήμου Πάργας του οποίου οι αποφάσεις αγνοηθήκαν, ούτε των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.


Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα πάει να οριστικοποιηθεί, πέρα από την θέση του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι, περιοχή εντος των διοικητικών ορίων Πέρδικας, η διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα και την Πάργα ,που και με τις αποφάσεις των καινούργιων Καλλικρατικών αντίστοιχων Δήμων δεν την επιτρέπουν.


Η δήλωση ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν ισχύει. Πέρα από το ζήτημα των διοικητικών ορίων, σύμφωνα με την ιδία την προμελέτη της ΔΕΠΑ λόγω των γεωλογικών δυσκολιών, η χάραξη προς την Ομπρέλα 2, απαιτεί παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον όπως την αποψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ύπαρξη ενεργών σεισμικών ρηγμάτων και η σαθρότητα των εδαφών της περιοχής αυξάνουν το κίνδυνο ατυχημάτων σε έναν αγωγό με χερσαίο τμήμα 8,5 χλμ από το σταθμό μέχρι το σημείο προσθαλάσσωσης με πίεση 160bar (όταν σε αγωγό αστικού δικτύου η πίεση είναι 4bar).


Απ’ ότι φαίνεται, η ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση, και η πλειοψηφία των «εκπροσώπων» της Ηπείρου, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα..


Υπό την πίεση της εθνικής σημασίας που δίνεται στο έργο αυτό και του ανταγωνισμού με τους άλλους αγωγούς που διεκδικούν το ίδιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση βιάζονται να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και δεν διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση.


Γι’ αυτό το σκοπό έχουνε στήσει ένα ανέντιμο επικοινωνιακό παιχνίδι που προβάλλει κυρίως τις απόψεις υπέρ του έργου σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν τις φωνές της τοπικής κοινωνίας που δεν δέχεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μέση της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.


Η έλευση του φυσικού αερίου έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για την Ήπειρο, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Περιφέρειας η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.


Η διέλευση του αγωγού από τις ακτές μας και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στα μέρη μας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, θα θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία του τόπου μας .Αν επιτρέψουμε τώρα την διέλευση αυτού του αγωγού θα ανοίξουμε το δρόμο για την «Ελευσινοποίηση» της περιοχής καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με άλλους αγωγούς και με την κατασκευή άλλων μονάδων και, μακροπρόθεσμα, εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανιών.


Όλοι εσείς που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε το έργο θα πρέπει να γίνεστε και αρωγοί των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.


Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών, (θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι εκφράσανε αυτές τις απόψεις, αυτοί είναι οι προδότες!)


Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την βιομηχανοποίηση της περιοχής ,θέλουμε να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του, με νέα και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να παράγουμε πλούτο για την Περιφέρεια και για τη Χώρα..
Αν θέλετε αληθινά να θεωρείτε τούς εαυτούς σας πατριώτες ,θα πρέπει να είστε στο πλευρό μας και να είστε αρωγοί του έργου διεκδικώντας μαζί μας νέο σχεδιασμό του αγωγού σε κατάλληλη θέση εκτός της τουριστικής ζώνης Συβότων-Πέρδικας -Πάργας, για να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο ακατάλληλο σχεδιασμό ζητώντας εναλλακτική χάραξη από περιοχές που, ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες. και συμφώνα με τις πρώτες μελέτες της ΔΕΠΑ πιο οικονομικές.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο και οι πιθανότητες να δικαιωθούμε είναι μεγάλες . Καλά θα κάνουν επιτέλους η ΔΕΠΑ, οι Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , αντί να σπαταλήσουνε το δημόσιο χρήμα στην προσπάθεια να επιβάλλουν αυτόν το σχεδιασμό με καλοπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, με δήθεν ενημερωτικά ταξιδάκια σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και χειρισμούς που προσβάλλουν ακόμα και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, να τσακιστούν να βρουν λύση για μια χωροθέτηση του αγωγού που να ικανοποιήσει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Ήπειρος ,και την «ενεργειακή», και την τουριστική.


Μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τίποτα!


ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μέτρα-γροθιά σε 10.000.000 Έλληνες

- Απολύσεις στο Δημόσιο και πωλητήριο σε ΔΕΚΟ - Τέλη-φωτιά στα αυτοκίνητα και αύξηση ΦΠΑ στο φαγητό
- Τεκμήρια παντού και μείωση φοροαπαλλαγών


Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για τα πιο σκληρά μέτρα στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους και δυστυχώς είναι σε πολλές περιπτώσεις και τα πλέον άδικα.
Το μεσοπρόθεσμο “πέρασε” από το υπουργικό και κατατέθηκε στη Βουλή.
Πάνω, πάνω φιγουράρει η έκτακτη εισφορά σε όλους η οποία ξεκινάει απ' τα 8.000 ευρώ εισόδημα, απ΄ τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους που θα κληθούν να καταβάλουν νέο φόρο 1-3%, αλλά και όλοι οι μισθωτοί ως και 7%.


Θα επιβληθεί αρχικά για δύο χρόνια και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει για φέτος 400 εκατ. ευρώ και του χρόνου άλλο 1,4 δισ.
Η αμέσως επόμενη αιμορραγία θα έρθει για όλους με τα τέλη στα αυτοκίνητα που θα αυξηθούν ως και 30%.
Όλοι θα πληρώσουν 23% ΦΠΑ στο φαγητό τους από Σεπτέμβρη, ενώ για το κράτος είναι πλέον πλούσιοι όσοι έχουν (συνολικά) ακίνητα αξίας από 200.000 και πάνω και έτσι βάζει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
Με επικοινωνιακό τρικ τελικά το πετρέλαιο δεν αυξάνεται, αλλά θα αυξηθεί ο φόρος (και η τιμή) για χιλιάδες άλλους που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.


Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάσει τεκμήρια που πλέον θα καθορίζουν το εισόδημά τους.
Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητων, σκάφων αναψυχής και πισινών θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ενώ θα μπεί φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Μέτρα συνολικά 200.000.000 ευρώ σε οικονομικά ευκατάστατους την ώρα που η έκτακτη εισφορά σε χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους ξεπερνάει το 1,2 δισ.
Παράλληλα παίρνουν με διαδικασία εξπρές σειρά για πώληση λιμάνια, αεροδρόμια και ακολουθούν ΔΕΚΟ.
'Ηδη, έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου "Νότια Καβάλα", Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.


ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται:
- Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (η βασική σύνταξη του ΟΓΑ είναι 360 ευρώ το μήνα), αυστηρότερος έλεγχο στις λίστες των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων, συγκράτηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης του ΝΑΤ (μείωση 6%),

- Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά πάνω από 1.700 ευρώ πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως ( π.χ. στρατιωτικοί, σώματα ασφαλείας) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ. Από τα μέτρα αυτά προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 88 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 176 εκατ. ευρώ έως το 2015


- Μείωση του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές από το οποίο προβλέπεται να εξοικονομηθούν 120 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 250 εκατ. ευρώ ως το 2015


- Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 860 εκατ. ευρώ ως το 2015


- Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, υπέρ ανέργων όπως επίσης


- Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011


- Έλεγχο στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων

- Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας η οποία προβλέπεται να αποφέρει έσοδα 455 εκατ. ευρώ το 2011


- Εισφορά αλληλεγγύης ελευθέρων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα αποδώσει 100 εκατ. ευρώ φέτος.


- Αύξηση της εισφοράς του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας ( μισθωτών και εργοδοτών) από την οποία προσδοκώνται έσοδα 74 εκατ. ευρώ φέτος και 305 εκατ. ευρώ έως το 2015.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
Αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Εξετάζεται συγκεκριμένα να μειωθεί το αφορολόγητο όριο που σήμερα είναι 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) στα επίπεδα των 100.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Από το μέτρο προβλέπεται να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,215 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015.
Ρύθμιση στα αυθαίρετα μέτρο από το οποίο προσδοκώνται έσοδα 300 εκατ. ευρώ φέτος.
Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)


MIΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, η οποία συνεχίζεται έως το 2015 και της εφαρμογής σημαντικών περιορισμών στις προσλήψεις.


Τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης κατανέμονται σε:
800 εκατ. ευρώ το 2011,
660 εκατ. ευρώ το 2012,
398 εκατ. ευρώ το 2013,
246 εκατ. ευρώ το 2014 και
71 εκατ. ευρώ το 2015.


Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των προσλήψεων με την εφαρμογή του κανόνα:


1:10 εφέτος και 1:5 το 2015,
αναστολή της χορήγησης μισθολογικής ωρίμανσης,
την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες,
τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες,
την περαιτέρω μείωση των αμοιβών για επιτροπές,
τη μείωση των συμβασιούχων (κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος),
καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και άδειας άνευ αποδοχών.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αλλά και η μείωση των χορηγήσεων προς του φορείς αυτούς θα αποδώσουν 770 εκατ. ενώ το όφελος από την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και οργανισμών υπολογίζεται σε 1,314 δισ.

Προσλήψεις
Ειδικότερα προβλέπεται πάγωμα προσλήψεων το εξαιρώντας τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση.
Μόνο με αυτή την πολιτική εκτιμάται ότι ο αριθμός των αμειβόμενων από το δημόσιο και χωρίς καμία απόλυση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα σε σχέση με το 2010 (και περισσότερο από 230.000 άτομα αν συγκρίνουμε με το 2009).
Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά ο θεσμός της εθελούσιας μερικής απασχόλησης και προσωρινής αποχώρησης, και για πρώτη φορά οι μετατάξεις θα γίνονται μέσα από αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ, εισάγοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περιορισμένες χρονικά μεταβατικές περιόδους μετ’ αποδοχών (εργασιακή εφεδρεία) πριν τη διαδικασία της μετάταξης.


Επίσης, μπαίνει λουκέτο σε οργανισμούς του Δημοσίου, μειώνεται εκ νέου το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων ενώ έρχονται και απολύσεις.

Ένα χρόνο φυλάκισης για τον πρόεδρο της «Ομόνοιας» Κορυτσάς


Το Πρωτοδικείο Κορυτσάς, καταδίκασε σήμερα, τον Ναούμ Ντίτσο, με ένα χρόνο φυλάκιση, για την υπόθεση της «Μπομποστίτσας» ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Αλκης Κοροβέσης και Λουάν Ζάτσε καταδικάστικαν σε 18 μήνες με αναστολή.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010, όταν με πρωτοβουλία του Ελληνόβλαχου πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς, που σημειωτέων είναι ανεξάρτητη από την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ που ηγείται ο Βασίλης Μπολάνος, έγιναν κάποιες εργασίες στο μνημείο που είναι κατασκευασμένο δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς, προς τιμήν των δύο Ελλήνων πεσόντων του ’40, που είναι ενταφιασμένοι σε αυτό το σημείο.



Για το διαδρομο από μπετό (εικ) που διαστρώθηκε για καλύτερη πρόσβαση στο μνημείο ο πρόεδρος και οι δύο εργάτες κατηγορούνταν για εργασίες χωρίς άδεια και προσβολή νεκρών σε παλιούς τάφους που υποτίθεται υπήρχαν σε αυτό το σημείο. Το «σκάνδαλο» το αποκάλυψε ο ανθελληνικός τηλεοπτικός σταθμός “Top Channel”, έγινε σημαία των Τσάμιδων και άλλων εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία και υπό αυτές τις πιέσεις ο εισαγγελέας Κορυτσάς διέταξε έρευνα για να καταλήξει στο σημερινό αποτέλεσμα.


Με την ανακοίνωση της απόφασης, προκλήθηκε ένταση από τους συγγενείς των κατηγορουμένων και μέλη ης Ομόνοιας Κορυτσάς που ήταν συγκεντρωμένοι μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Ντίτσος δήλωσε στις κάμερες των αλβανικών τηλεοπτικών σταθμών που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρων τη διαδικασία ότι «η απόφαση είναι πολιτική λόγο της ελληνικής μου καταγωγής και πάρθηκε υπό την πίεση εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία. Οι προθέσεις της δικαστίνας που είχε την υπόθεση φάνηκαν από την πρώτη συνεδρίαση όταν μου είπε «από πού και ως που εσύ είσαι Έλληνας;». Είναι κάτι που με ρποσβάλει, είμαι Βλάχος Έλληνας και είναι τιμή και καμάρι μου, είμαι περήφανος για τους προγόνους μου. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που καταδικάστηκα».


Πιο ασυγκράτητοι και εκδηλωτικοί ήταν κάποια κυρία και ο κ. Κοροβέσης που φώναζαν «εγκληματίες τσάμιδες» και «κάτω η τσαμουριά»!


ΠΗΓΗ: http://borioipirotis.blogspot.com/

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λιγότερο “κράτος ημετέρων” σημαίνει λιγότεροι άδικοι φόροι. Και λιγότεροι φόροι, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη.

Δελτίο Τύπου
Ιωάννινα, 10 Ιουνίου 2011
«Η εφαρμογή ενός νέου οργανωτικού μοντέλου επιτελικής Δημόσιας Διοίκησης με επίκεντρο την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την κατάργηση άχρηστων οργανισμών, είναι ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Λιγότερο “κράτος ημετέρων” σημαίνει λιγότεροι άδικοι φόροι. Και λιγότεροι φόροι, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Θανάσης Οικονόμου στο μήνυμά του στα πλαίσια της ημερίδας που διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την επιδοτούμενη ή αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρει ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τα ειδικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που θα μας επιτρέψουν να μπούμε μία ώρα αρχύτερα σε τροχιά ανάκαμψης.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι συμμεριζόμαστε το γεγονός ότι η Ήπειρος διαθέτει αναξιοποίητα πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, όλοι συνειδητοποιούμε ότι τώρα είναι η ώρα να μπουν στην πρώτη γραμμή όχι μονοδιάστατα και με όρους επιδοτήσεων, αλλά υπό νέο πρίσμα».

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες και τα δίκτυα μεταφορών, τα έργα ενέργειας, η ταυτότητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας, η αναμορφωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάνω απ’ όλα οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σημεία αιχμής. Η τουριστική προοπτική, η καινοτομία, οι υποδομές υγείας, το φυσικό τοπίο, η οικονομία της υπαίθρου, η γειτνίαση μας με αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και προοπτικής.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του αναφέρει ότι «στην Ήπειρο η γεωργία υποχώρησε τα τελευταία 9 χρόνια από το 11,7% το 2000 στο 7,4% το 2008. Παρά ταύτα, η μεταποίηση στην Ήπειρο αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο ΑΕΠ κατά +16% μεταξύ των ετών 2000-2007», επισημαίνοντας ότι είναι ένα παράδειγμα για να ξαναθυμηθούμε όσα αφήσαμε πίσω μας και να ανακαλύψουμε όσα διαθέτουμε.

Κάνει δε μία σαφή επισήμανση για τις προτεραιότητές της εποχής μας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «κρίσιμο να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας -χωρίς λαϊκισμούς και απλουστευτικές κορώνες- σε “θέσφατα” προηγούμενων δεκαετιών που αντί να δημιουργούν ευκαιρίες, δυναμιτίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

ΟΓΑ: Ρύθμιση οφειλών των αυτοτελώς απασχολούμενων αγροτών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης

Σε ρύθμιση χρεών με ευνοϊκούς όρους των οφειλών των αυτοτελώς απασχολούμενων αγροτών του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 48 του Ν.3943/2011, προχώρησε η διοίκηση του Οργανισμού. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους αυτής, χορηγείται βιβλιάριο υγείας και βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, διάρκειας έως έξι μηνών.



Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της αρ. 7/2011/ από 6-6-11 εξαιρετικά επείγουσας εγκυκλίου του ΟΓΑ:
•Οι δόσεις καθορίζονται στις 20, το ανώτερο, και είναι τριμηνιαίες και το ύψος κάθε τριμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 150 ευρώ.
•Ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που οφείλονται καθυστερούμενες εισφορές ποσού 600 ευρώ και άνω.
•Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς και της πρώτης δόσης.
•Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων θα καθορίζονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
•Οι οφειλέτες που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει πριν τη συνταξιοδότησή τους να έχουν καταβάλει όλες τις οφειλόμενες εισφορές τους. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην καθυστερήσει η συνταξιοδότησή τους, θα γίνονται τόσες δόσεις όσα τα τρίμηνα που απομένουν μέχρι τη συνταξιοδότηση.
•Αν ο οφειλέτης εκπέσει της ρύθμισης, μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση μετά από ένα έτος από την ένταξή του σε αυτή. Ως έναρξη του έτους λογίζεται ο μήνας καταβολής της πρώτης δόσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ρύθμιση και πριν την παρέλευση του έτους. Στις περιπτώσεις αυτές, για την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό τριών δόσεων (την πρώτη και τις δύο τελευταίες).
•Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν κατόπιν αίτησής τους και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με προγενέστερες διατάξεις, όσον αφορά στο μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.
•Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.Συνεπώς, ο οφειλέτης θα πρέπει απαραιτήτως να πληρώνει κάθε εξάμηνο την τρέχουσα εισφορά του εμπρόθεσμα, διαφορετικά θα εκπίπτει άμεσα της ρύθμισης.
•Εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει ένα τρίμηνο τη δόση του, θα πρέπει να την πληρώσει οπωσδήποτε, εμπρόθεσμα, το επόμενο τρίμηνο, διαφορετικά επίσης θα εκπέσει της ρύθμισης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Στη σύλληψη δύο ανδρών, ηλικίας 35 χρόνων, προχώρησαν στις 21.30 το βράδυ της Πέμπτης άνδρες του Λιμενικού Σώματος Ηγουμενίτσας, με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Συγκεκριμένα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε στο Ι.Χ. όχημα που επέβαιναν, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν τρεις αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν επέδειξαν τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και αυτοί.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΠΑΝΗΠΕΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Απρόσμενη εξέλιξη για τη ‘’Στέγη του Ηπειρώτη’’

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 8-6-2011
Απρόσμενη ήταν η με αριθ.2592/2010 απόφαση του Δ. Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με το διατακτικό της οποίας ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 119/96 απόφαση του κεντρικού ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών δυνάμει της οποίας είχε παραχωρηθεί Δωρεάν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έκταση τεσσάρων στρεμμάτων από το κτήμα Καλογρέζας, Αμαρουσίου, για τον λόγω, ότι το εν λόγω ταμείο δεν είχε την νομική ευχέρεια της Δωρεάν παραχώρησης στην ΚΕΔ, η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε κατά χρήση στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έναντι καταβληθέντος τιμήματος. Συνακόλουθα λοιπόν ακυρώθηκαν και η υπ’ αριθ. 22474/13-9-96 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που ενέκρινε την ως άνω Δωρεά ως και η κοινή με αριθ. 122962/19-9-96 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.
Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συνήλθε έκτακτα στις 8-6-2011 ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα και αποφάσισε ομόφωνα, να αναθέσει σε επιτροπή νομικών την μελέτη του όλου θέματος μετά την ως άνω εξέλιξη και η επιτροπή αυτή να εισηγηθεί στο Δ.Σ. τα επόμενα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν.


Το Δ.Σ. της ΠΣΕ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις έτσι ώστε το όνειρο των Ηπειρωτών για απόκτηση Ηπειρωτικής Στέγης να γίνει πραγματικότητα.

Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η Μεσοπρόθεσμη λαίλαπα κατατέθηκε στη βουλή

Νέο ψαλίδι και ισοπέδωση σε μισθούς, συντάξεις, προσλήψεις.


Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνεται το πλαίσιο των μέτρων σε εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να δίνονται όμως όλες οι λεπτομέρειες για τη φύση των μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε αυτό επιβεβαιώνονται τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενες ημέρες, όπως μείωση του αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και κατάλογος με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Μεταξύ των μέτρων που επιβεβαιώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, είναι και έκτακτη εισφορά σε ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των τεκμηρίων και η μείωση του αφορολόγητου.

Αναλυτικότερα προβλέπεται:
• Μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, σαραντάωρη απασχόληση,
• Περικοπές επιδομάτων ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΟΑΕΔ με στόχο την απόδοση 345 εκατ. στο 2011
• Ειδική εισφορά 8% σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συντάξεις άνω των 1700 ευρώ
• Έλεγχος στις λίστες των αναπηρικών συντάξεων
• Εισφορά αλληλεγγύης δημοσίων υπαλλήλων για την καταπολέμηση της ανεργίας
• Εισφορά αλληλεγγύης ελεύθερων επαγγελματιών για την καταπολέμηση της ανεργίας
• Αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας
•Μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (100 εκατ.)
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (400 εκατ.)
• Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (300 εκατ.)
• Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (500 εκατ.), πιθανότατα μείωση του αφορολόγητου
• Έσοδα από ρύθμιση για αυθαίρετα (300 εκατ.)
• Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (150 εκατ.)
• Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (150 εκατ.)
• Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (250 εκατ.)
• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (100 εκατ.)
• Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (100 εκατ.)
• Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (100 εκατ.)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Η πρόταση μας είναι μια και μοναδική, να περάσει η «ΔΩΔΩΝΗ» στους ίδιους τους κτηνοτρόφους

Φαίνεται πως η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση κρίσιμων άρθρων του καταστατικού της εταιρείας όπως του άρθρου 8, λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Μιχάλης Τζίμας.
Αφού σημείωσε πως «το θέμα της Δωδώνης είναι πολιτικό και η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση», προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και εργαζομένων.
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 8 του καταστατικού της εταιρείας προβλέπει πως σε περίπτωση που η ΑΤΕ Bank θέλει να αποεπενδύσει από την ΔΩΔΩΝΗ, οι μετοχές της πρέπει να επιστρέψουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και με βάση την αξία της εταιρείας που αναφέρεται στους ισολογισμούς.
"Σήμερα επιβάλλεται, αν η κυβέρνηση θέλει να στηριχθεί για την ανάπτυξη της χώρας στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία της, να κλείσει άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας, γιατί η περιρρέουσα φημολογία δεν βοηθάει ούτε την βιομηχανία, ούτε τους κτηνοτρόφους", τονίζει από την πλευρά του ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός "Η Δωδώνη".


"Η πρότασή μας γι' αυτό", συνεχίζει, " είναι μια και μοναδική: να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στους ίδιους τους κτηνοτρόφους μέσα από το πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό με την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων".
Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1963, συμμετέχουν με 67,77% η ΑΤΕ, με 24,78% η ΕΑΣ Ιωαννίνων, με 0,55% η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας, με 2,90% η ΕΑΣ Πωγωνίου, με 2,40% η ΕΑΣ Πρεβέζης και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 10,739 εκατ. ευρώ και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31-12-2010 ανέρχεται σε 30,079 εκατ. ευρώ.


Το 2009, η ΔΩΔΩΝΗ επεξεργάστηκε περίπου 80.000 τόνους γάλα. Η αξιοποίηση της πρώτης ύλης γίνεται κατά 60% για παραγωγή φέτας, η οποία διατίθεται σε πολλές συσκευασίες, κατά 25% για την παραγωγή νωπών προϊόντων (εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμα και βούτυρο), και κατά 15% για παραγωγή σκληρών τυριών (κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα πρόβεια και αγελάδος, κεφαλοτύρι και γίδινο).
Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς - κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 150 μόνιμους εργαζομένους, 250 εποχιακούς και 130 παραλήπτες γάλακτος.
Συγκαταλέγεται, επίσης, ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές γαλακτοκομικές μονάδες από άποψη οικονομικών μεγεθών και είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρία στο τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Το 2009 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 103,882 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,536 εκατ. ευρώ, ενώ εξήχθη περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της.