Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: «Ο προϋπολογισμός είναι εκτός στόχων 100%»

Πράσινη κόντρα για τα δημοσιονομικά στη Βουλή.



Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή συζήτηση επί της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή, όταν ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης δέχθηκε πυρά από πράσινους βουλευτές.
«Ο προϋπολογισμός του 2011 όπως εκτελείται είναι εκτός στόχων 100%», δήλωσε ο κ. Γιώργος Φλωρίδης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών.


«Όποιοι λένε για απόκλιση 100% στον προϋπολογισμό, να φέρουν και τον αντίστοιχο πίνακα», είπε και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η απόκλιση είναι πολύ μικρότερη, ενώ αντίθετα ξεπέρασε το 100% επί των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Όταν όμως έκανε λόγο για «αλχημιστικές τοποθετήσεις», προκάλεσε την ανταπάντηση του κ. Γιώργου Φλωρίδη, που είπε:

«Είπατε αλχημιστές. Εδώ δεν παίζουμε, αυτά ανακοινώνετε. Δεν θα φύγουμε από εδώ.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θέλει να πάρει πρόσθετα μέτρα 6,5 δισ. και όλο το έλλειμμα που είχε να μειώσει είναι 6,8.
Γιατί θα πάρει λοιπόν μέτρα που ισούται στο 100% του προϋπολογισμού;».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στο στόχαστρο 400.000 αναπηρικές

Νέες επιτροπές θα αναλάβουν να επανεξετάσουν τις αναπηρικές συντάξεις που δεν είναι οριστικές. Χιλιάδες οι ανάπηροι - μαϊμού.

Σε 60 με 70.000 υπολογίζονται οι ανάπηροι - μαϊμού, με το υπουργείο Εργασίας να προσδοκά εξοικονόμηση 600 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2015.

Από πρώτη Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο αυστηρό σύστημα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων που ανέρχονται σε 400.000 και αντιστοιχούν στο 14,5% των συνταξιούχων, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκό όρος ανέρχεται στο 7,08%.
Ειδικότερα, προβλέπεται να συγκροτηθούν νέες επιτροπές, στις οποίες θα µετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται µε κλήρωση και θα είναι αµειβόµενοι.
Το νέο καθεστώς, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταµεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές.
Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν µόνιµη ανικανότητα -µε βάση τον νόµο που καθορίζει τις ασθένειες- και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές. Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές µετά τη γνωµάτευση των υγειονοµικών επιτροπών, εφόσον:
1) Ο συνταξιούχος έχει συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονοµικές επιτροπές.
2) Ο συνταξιούχος έχει συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονοµικές επιτροπές.

Όσοι απολέσουν το δικαίωµα της σύνταξης λόγω αναπηρίας, θα χάσουν τις συντάξεις τους, αλλά θα μπορούν να µετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιµο για να κατοχυρώσουν δικαίωµα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος, µε τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούµενα έτη ασφάλισης και την ηλικία.

Ε΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, όπως αυτό προέκυψε μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Μαΐου στα Γιάννινα.

Μετά τη μυστική ψηφοφορία που έγινε στην πρώτη Τακτική συνεδρίασή του, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, το νεοεκλεγέν ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ έχει ως εξής:


Πρόεδρος: Τσιλίκης Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος: Σκαμαντζούρας Παναγιώτης
Γ. Γραμματέας: Μπρέχας Χαράλαμπος

Ταμίας: Παπαγρηγορίου Νικόλαος
Μέλος: Φαϊτάς Νικόλαος
Μέλος: Ζήκος Γεώργιος
Μέλος: Γκίκας Μιχάλης
Επίσης στην Ελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι Γεροδήμος Σπύρος και Λισγάρας Σωτήρης.


Μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα το νέο ΔΣ ανέλαβε την ευθύνη να υλοποιήσει τις προτάσεις των μελών της Ομοσπονδίας και του συνόλου του κυνηγετικού κόσμου που εκπροσωπεί, μεταφέροντας αυτές στο τριτοβάθμιο σωματείο που είναι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Eurostat: «Στα 11,6 εκατ. ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2035»

Ο πληθυσμός της Ελλάδας από 11,3 εκατ. την 1η Ιανουαρίου 2010, αναμένεται να φτάσει τα 11,6 εκατ. το 2035 (+2,7%) για να μειωθεί στα 11, 2 εκατ. το 2060 (-0,1%).

Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εκτιμήσεις του πληθυσμού των «27» την περίοδο 2010-2060.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, οι άνω των 80 ετών στην Ελλάδα θα αντιπροσωπεύουν το 13,3% του πληθυσμού το 2060, από 4,6% που ήταν το 2010.

ΕΦΟΡΙΑ: Μόλις στο 18,5% φτάνουν οι χρεωστικές δηλώσεις εισοδήματος

Μόλις στο 18,5% φτάνουν οι χρεωστικές δηλώσεις εισοδήματος έναντι του 39,7% που παίρνουν επιστροφή φόρου, σύμφωνα και με τα δεδομένα της 4ης εκκαθάρισης που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.



Η ολοκλήρωση της 4ης εκκαθάρισης, επιβεβαιώνει τα μέχρι τώρα στοιχεία που φέρνουν 4 στους 10 φορολογούμενους να δικαιούνται επιστροφής φόρου. Από τις 411.498 δηλώσεις, μόλις οι 75.089 είναι χρεωστικές και πληρώνουν 746 εκατ. ευρώ φόρο, δηλαδή 2.444 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι πιστωτικές αντίθετα είναι 162.292 (39,4%) και δικαιούνται επιστροφής 753 ευρώ κατά μ.ο. Στα ταμεία του Δημοσίου αναμένεται να μπούν περίπου 180 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι από τις πρώτες 4 εκκαθαρίσεις.
Τα δεδομένα των 4 πρώτων εκκαθαρίσεων που έχουν ολοκληρωθεί για το 2011, δείχνουν ότι επεξεργάστηκαν 1.646.623 δηλώσεις. Το κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδημα είναι 18.604 ευρώ και ο μέσος φόρος των χρεωστικών δηλώσεων 2.444 ευρώ.
Οι επιστροφές κατά μ.ο. αναλογούν σε 896 ευρώ.

ΕΦΟΡΙΑ: Λύση για όσους δεν έχουν κωδικούς

Πώς να ξεπεράσετε το πρόβλημα με τον κλειδάριθμο.



Σε λειτουργία έθεσε από σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου, έναν νέο τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογουμένων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο TAXISnet η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω λογιστή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία αυτή καταργεί την ανάγκη ο φορολογούμενος να μεταβεί στη ΔΟΥ για να αποκτήσει κλειδάριθμο και να πιστοποιήσει συγκεκριμένο λογιστή για την υποβολή της. Αντί αυτής της διαδικασίας, ο φορολογούμενος αρκεί να δώσει στο λογιστή – φοροτεχνικό με τον οποίο συνεργάζεται τρία απλά στοιχεία που βοηθούν την ταυτοποίησή του στο TAXISnet.
Συγκεκριμένα, ένας εξουσιοδοτημένος λογιστής – φοροτεχνικός μπορεί να υποβάλλει με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για λογαριασμό τρίτου ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή κατά την είσοδο στην εφαρμογή o λογιστής – φοροτεχνικός θα εισάγει τα εξής στοιχεία του υπόχρεου: α) τον Α.Φ.Μ. του, β) τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του, όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο TAXIS και γ) τον αριθμό ειδοποίησης τού περσινού του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (του οικονομικού έτους 2010). Η είσοδος στην εφαρμογή υποβολής επιτρέπεται μόνο όταν όλα τα στοιχεία εισόδου είναι αθροιστικά ορθά.
Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή – φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί. Ο λογιστής – φοροτεχνικός οφείλει να διατηρήσει στο αρχείο του αντίγραφο της δήλωσης με υπογραφή του πελάτη του, προς δική του εξασφάλιση και απόδειξη της ανάθεσης σ΄ αυτόν της υποβολής δήλωσης.
Ο λογιστής – φοροτεχνικός μπορεί να έχει πρόσβαση στη δήλωση του τρέχοντος έτους που υπέβαλλε οριστικά (για την εκτύπωση αντιγράφων αυτής, του εκκαθαριστικού σημειώματος και των συνυποβαλλόμενων εντύπων) μέχρι και 15 ημέρες μετά την τελευταία καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος 2011.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 3842/2010 η υποβολή δηλώσεων από εξουσιοδοτημένους λογιστές γίνεται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά ενάμισι εκατομμύριο δηλώσεις.

Εurostat: Σε τροχιά ανάπτυξης μπήκε η ελληνική οικονομία

Ανάπτυξη 0,8% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο!


H Εurostat επιβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τις δεύτερες εκτιμήσεις της, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 υπήρξε ανάπτυξη 0,8% στην Ελλάδα. Τόσο στη ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ σημειώθηκε επίσης ανάπτυξη 0,8%.
Σε ετήσια βάση, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, στην Ελλάδα σημειώθηκε ύφεση 4,8%, όταν στην ευρωζώνη και την ΕΕ υπήρξε ανάπτυξη 2,5%.

ΗΠΕΙΡΟΣ: Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της

«Νέα σελίδα» στις προοπτικές ανάπτυξης των ορεινών περιοχών της Ηπείρου ανοίγει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη συμμετοχή της στο έργο «Α Sustainable Development for Green Mountain Areas» του προγράμματος South East Europe που έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία παρεμβάσεων σε ορεινές περιοχές, οι οποίες πλήττονται από την εγκατάλειψη, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και την απουσία μιας αειφόρου αναπτυξιακής πολιτικής.

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας αναζητώντας κονδύλια που θα αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η οικονομική, παραγωγική και κατ’ επέκταση κοινωνική ζωή του τόπου κατάφερε να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 2,138.500,00 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενου κατά 85% από την ΕΕ) ως μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα μαζί με άλλους 11 φορείς από 9 Ευρωπαϊκές χώρες και επικεφαλής την επαρχία Macerataτης Ιταλίας.
Με αφορμή τη συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στο έργο «Α Sustainable Development for Green Mountain Areas» του προγράμματος South East Europe η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει: «Το άσχημο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να κινηθούμε, είναι σαφές πως δεν ευνόησε τη διάθεση εθνικών πόρων για επενδύσεις, οπότε μας υποχρεώνει από τη μια να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από την άλλη να αναζητήσουμε και νέα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να γίνει πράξη η αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξης». Ταυτόχρονα εξηγεί πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα «θα δοθεί η δυνατότητα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να μπουν σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα από έργα που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους».
Να σημειωθεί πως, οι χώρες εταίροι (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη) δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος μια διακρατική ομάδα προκειμένου να αναπτύξει ένα μοντέλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών στόχων. Άλλωστε, απώτερος στόχος του έργου, είναι να μπορέσει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση στη διατήρηση και την αξιοποίηση των ορεινών περιοχών.


ΠΗΓΗ: http://www.apdhp-dm.gov.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας διάταξης της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 9 Μαΐου 2011

Την Πέμπτη 09-06-2011 και ώρα 10.00 π.μ. θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 26-05-2011 συνεδρίασης
2.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες περιβάλλοντος χώρου Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελεούσας», αναδόχου Καφτάνη Αντωνίου, μέχρι την 31-08-2011.
3.Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 25-05-2011 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση αρδευτικού Λιθίνου», προϋπολογισμού € 30.000,00 με ΦΠΑ.
4.Εξουσιοδότηση του Δήμου Πωγωνίου, για την ανάδειξη προμηθευτών πετρελαιοειδών.
5.Έγκριση των όρων διακήρυξης μίσθωσης οικημάτων στην Π.Ε. Ιωαννίνων, για τη στέγαση πληγέντων από κατολισθήσεις του έτους 2010 .
6.Έγκριση δαπανών για την προμήθεια ανταλλακτικών για την επισκευή μηχανημάτων – οχημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
7.Έγκριση δαπάνης για την εκτύπωση 4.000 δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων.
8.Συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού όλων των έργων αρμοδιότητας της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού μέχρι το ανώτατο όριο της 2ης τάξης του Μ.Ε.Ε.Π.
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Βελτίωση – Ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος Ζερβό - Παπαδάτες», αναδόχου Ηλία Κατσιμπόκη, μέχρι την 31-12-2011.
10.Κατάρτιση της διακήρυξης του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Προμήθεια εντομοκτόνων – ελκυστικών ουσιών Δακοκτονίας έτους 2011» και έγκριση της δαπάνης δημοσίευσης της διακήρυξης.
11.Κατάρτιση της διακήρυξης του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Ανάδειξη Εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου», έτους 2011 και έγκριση της δαπάνης δημοσίευσης της διακήρυξης.
12.Έγκριση της μελέτης και της διακήρυξης της δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιάς πρανούς τμήματος της οδού Άσσου – Πολυστάφυλλου της 8ης επαρχιακής οδού Ν. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 50.000,00 με ΦΠΑ.
13.Έγκριση μετακίνησης του υπαλλήλου της Δ/νσης Διοικητικού – Οικονομικού (Τμήμα Προμηθειών) της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ηλία Γιαννακού και της σχετικής δαπάνης, για τη συμμετοχή του στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώνει το ΠΙΝΕΠ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Κρατικές Προμήθειες».
14.Έγκριση δαπάνης για τη μετεγκατάσταση του φορέα ‘’ΣΥΖΕΥΞΙΣ’’ της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
15.Έγκριση μετακίνησης του Ειδικού Συμβούλου της Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Λογοθέτη Θωμά, στην Αθήνα, για υπηρεσιακούς λόγους και έγκριση της σχετικής δαπάνης.
16.Ορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), προκειμένου να παραστεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, κατά την δικάσιμο της 22-6-2011, καθώς και σε κάθε μετ’ αναβολή δικάσιμο, σχετικά με την αίτηση του Σπυρίδωνα Τρομπούκη, για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 53/14-3-2007 άδειας οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Ν.Α. Άρτας.
17.Ορισμός δικηγόρου για τη δικαστική εκπροσώπηση της Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας), ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, σχετικά με την από 26-01-2011 (αριθμ. καταθ. ΑΓ49/2011) αγωγή αποζημίωσης λόγω τροχαίου δυστυχήματος, των Νικολάου Χρηστάκη κλπ.
18.Έγκριση του Πρακτικού 2/30-05-2011 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου εκτέλεσης του έργου καταπολέμησης κωνοποειδών για το έτος 2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
19.Έγκριση του Πρακτικού 2/26-05-2011 (αξιολόγηση οικονομικών προσφορών) της Επιτροπής διενέργειας του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια γραφικών και χαρτικών ειδών έτους 2011 για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
20.Έγκριση του Πρακτικού 1/30-05-2011 της Πρακτικού της Επιτροπής διενέργειας του επαναληπτικού πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών καθαριότητας έτους 2011 για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
21.Έγκριση δαπάνης για την καταβολή από την Π.Ε. Άρτας (ως καθολικής διαδόχου της Ν.Α. Άρτας) εργοδοτικών εισφορών, για χρόνο υπηρεσίας που αναγνώρισε ο πρώην υπάλληλος αυτής Αθανάσιος Νικολός.
22.Έγκριση παράτασης μίσθωσης ακινήτων για τη στέγαση Υπηρεσιών της Π.Ε. Άρτας και των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης Άρτας.
23.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
24.Ορισμός νέου δικηγόρου, σε αντικατάσταση του ήδη ορισθέντος με την αριθμ. 10/223/19-04-2011 απόφαση της Ο.Ε., προκειμένου να παραστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ιωαννίνων, κατά την δικάσιμο της 09-06-2011, για την υπεράσπιση του πρώην Δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Άρτας, κατηγορουμένου για τροχαίο ατύχημα.
25.Έγκριση δαπάνης για την επίδοση Δικογράφων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
26.Εκτέλεση του έργου της καταπολέμησης κωνοποειδών, έτους 2011, στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
27.Έγκριση μετακίνησης και δαπάνης για τη συμμετοχή υπαλλήλου της Δ/νσης Αγρ. Οικ. & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων, Αικατερίνης Ντόντορου, σε σεμινάριο με θέμα «Animal health Prevention and Control of acquaculture animals» που θα διεξαχθεί στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου από 14 έως 16 Ιουνίου 2011.
28.Συγκρότηση Επιτροπής Διαγωνισμού όλων των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για το έτος 2011, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου από το ανώτατο όριο της 2ης Τάξης του Μ.Ε.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 3 του Ν. 3669/08.
29.Συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού όλων των έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για το έτος 2011, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι το ανώτατο όριο της 2ης τάξης του Μ.Ε.Ε.Π.
30.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών σε διάφορα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του Ν. Ιωαννίνων» αναδόχου Βασιλείου Χριστιά, μέχρι την 24-12-2011.
31.Έγκριση δαπάνης για την κάλυψη των εξόδων επίσημης μετάφρασης, που αφορά τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην εκδήλωση VISIT GREECE @ WESTFIELD LONDON που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19-27/3/2011 στο Λονδίνο.
32.Έγκριση δαπανών συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στην 17η Έκθεση Βιβλίου, που διοργανώνεται στα Ιωάννινα το διάστημα 11-23/6/2011.
33.Έγκριση δαπανών για δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου.
34.Έγκριση της μελέτης του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση ζημιών στο Α4 Αντλιοστάσιο Ροδοτοπίου» προϋπολογισμού € 45.000,00 με ΦΠΑ, καθώς και της δημοπράτησής του βάσει της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία πρόσκλησης, με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων, βάσει των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 3669/08.
35.Έγκριση της μελέτης του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας «Αποκατάσταση Αντλιοστασίου της Υψηλής Ζώνης Σκάλας Φιλιατών» προϋπολογισμού € 55.000,00 με ΦΠΑ, καθώς και της δημοπράτησής του βάσει της προβλεπόμενης από την ισχύουσα νομοθεσία πρόσκλησης, με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργοληπτικών επιχειρήσεων, βάσει των διατάξεων του άρθρου 28 του Ν. 3669/08.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Καλπάζει η ανεργία, στο 16,2% τον Μάρτιο - Στους 811.340 οι άνεργοι

Στο 15,9% η ανεργία τον Μάρτιο στην Ήπειρο!

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φτάνει η ανεργία τα τελευταία χρόνια, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως τους νέους ηλικίας μέχρι και 24 ετών αλλά και τις γυναίκες.
Έσπασε και το φράγμα του 16% το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2011 φτάνοντας το 16,2% και ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων στα 811.340 άτομα.
Πρωταθλήτρια για τον Μάρτιο αναδεικνύεται το Νότιο Αιγαίο, όπου 1 στους 3 είναι άνεργος, ενώ ακολουθούν τα Ιόνια και η Δυτική Μακεδονία.
Μεταξύ Μαρτίου 2010 και 2011, επιπλέον 232.617 άτομα προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40,2% μέσα σε ένα έτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός της χώρας μαζί με τους άνεργους ξεπερνάνε κατά περίπου 1 εκατ. άτομα τον αριθμό αυτών που εργάζονται.
Στα ύψη βρίσκεται η ανεργία μεταξύ των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών. Άγγιξε το 42,5% ενώ αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 25 – 34 ετών (22,6%).
Σε δυσμενή θέση βρίσκονται και οι γυναίκες με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 19,5% όταν μεταξύ των ανδρών ήταν στο 13,8%.
Σχεδόν διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου είναι το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (30,4%), ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά (24,5%) και η Δυτική Μακεδονία (20,6%).


Σημειώνεται πως όπως αναφέρει και η ΕΛΣΤΑΤ, ως απασχολούμενοι θεωρούνται "τα άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω" που "την εβδομάδα αναφοράς είτε εργάστηκαν έστω και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος, είτε εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση" είτε, τέλος απουσίαζαν προσωρινά (π.χ. λόγω άδειας ή ασθένειας) από την εργασία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και Περιφέρειες

Με το ποσό των 7.652.304 ευρώ ενισχύει τους δήμους της χώρας το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού που απασχολείται στα ΚΕΠ, στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών.

Επίσης, με άλλη απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Ντόλιου, δίδονται 311.433 ευρώ στους δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών ενοικίασης των χώρων στέγασης των ΚΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει με 2.796.573 ευρώ τις Περιφέρειες της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους δικαιούχους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς, στους μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος, πνευμόνων και μυελού των οστών, καθώς και σε αλλοδαπούς και ομογενείς νεφροπαθείς, για τον περασμένο Μάιο.

ΕΦΟΡΙΑ: Ανοιχτούς λογαριασμούς έχει ένας στους τρεις φορολογούμενους

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται σημαντικός αριθμός Ελλήνων φορολογουμένων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας ένας στους τρεις δεν μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί, το 32,5% των φορολογουμένων έχουν εντοπισθεί κατά την εκκαθάριση να έχουν σημαντικές εκκρεμότητες με την εφορία.
Συγκεκριμένα, από τα 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα, τα 401.838 αντιστοιχούν σε πολίτες που δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.
Μπορεί η διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα (τα εκκαθαριστικά είναι συνολικά 5,5 εκατ.), εντούτοις ανησυχητικό είναι το ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια το ποσοστό των «προβληματικών» φορολογούμενων ανερχόταν σε 25%, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Από την πλευρά τους στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν σε τρεις βασικές συνιστώσες την αύξηση του αριθμού όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφορία:


α) Την αύξηση του αριθμού των όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και
β) την αύξηση των ελέγχων που φέρνουν στο φως όλο και περισσότερες παραβάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Οριστικοποιούνται τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία τα οποία και θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο πάγωμα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων - οι οποίες βάση των αρχικών προβλέψεων θα αυξάνονταν το Φθινόπωρο του 2011 - καθώς και στην παράταση της αναστολής του Πόθεν Εσχες για την πρώτη κατοικία. Πρόκειται για δύο από τα μέτρα που έχουν στόχο τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά ακινήτων η οποία έχει βυθιστεί σε ύφεση και πάντως στο να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στο μέτωπο αυτό.
Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα του προγράμματος οι αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν θα αφορούν το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος ή την υιοθέτηση του εναλλακτικού σεναρίου που εξετάζει το υπουργείο και αφορά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ. Παράλληλα θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος εφαρμογής της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης μέτρο το οποίο εξετάζεται να συνοδεύεται και από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία αναμένεται επίσης να περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά για ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας καθώς και αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επιτέθηκαν με πέτρες σε περιπολικό



Επίθεση με πέτρες σε περιπολικό της αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα έκαναν αργά το βράδυ της Τρίτης παράνομοι μετανάστες κοντά στον καταυλισμό τους, στο Νέο Λιμάνι.
Από την επίθεση δεν υπήρξε τραυματισμός των 2 αστυνομικών που επέβαιναν στο περιπολικό, παρά μόνο υλικές ζημιές στο όχημα, καθώς έσπασε το παρμπρίζ του.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αντίστοιχη επίθεση σε περιπολικό της αστυνομίας, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση είναι τεταμένη, αφού οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις «σκούπα».

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κεφαλικός φόρος 3% σε όλους μας!

Πόσα θα χάσουμε εάν περάσει τελικά το μέτρο.



Εισήγηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε µισθωτούς και συνταξιούχους µε ετήσιο εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί -ως παρέµβαση ισοδύναµου δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος- στην περίπτωση που δεν εγκριθούν οι εισηγήσεις για µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος.
Στην περίπτωση αυτή 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ.
Η µείωση του αφορολογήτου και η προσθήκη νέου κλιµακίου θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 3,8 εκατοµµύρια φορολογουµένους που θα καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα επιβαρύνονταν 1,8 εκατομμύρια φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 7.999 ευρώ, κυρίως συνταξιούχοι και άτοµα που διαβιούν µε µεικτές µηνιαίες αποδοχές 666,5 ευρώ.
Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% -εφόσον εγκριθεί- θα βαρύνει 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους µε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Θα εξαιρεθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι µε ετήσιο µεικτό εισόδηµα χαµηλότερο των 6.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη µικρότερη των 500 ευρώ.


Ενδεικτικά έκτακτη εισφορά 180 ευρώ θα πλήρωναν περίπου 40.000 φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 27.000 ευρώ θα πλήρωνε καθένας από τους 73 φορολογουµένους που δηλώνει ετήσιο εισόδηµα άνω των 900.000 ευρώ.
Έτσι, φορολογούµενος µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 16.800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 504 ευρώ, ενώ φορολογούµενος µε µεικτό ετήσιο εισόδηµα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 840 ευρώ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σύλληψη 47χρονου διαρρήκτη

Είχε 173 κλειδιά οικιών και 24 εκκλησιών στην κατοχή του!!



Στη σύλληψη 47χρονου Έλληνα προχώρησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι αστυνομικές αρχές στα Γιάννενα, γιατί τις πρωινές ώρες της ιδίας εισήλθε σε οικία και αποπειράθηκε να αφαιρέσει αντικείμενα, πλην όμως έγινε αντιληπτός από την παθούσα και τράπηκε σε φυγή με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.
Σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 κυνηγετικά όπλα τύπου φλόμπερ, 1 αεροβόλο όπλο, 1 όπλο κρότου λάμψης, 22 μαχαίρια, 1 σπαθί και 2 τσαντάκια μέσης με 173 κλειδιά οικιών και 24 εκκλησιών.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

ΜΑΡΜΑΡΑ: Έγκλημα πίσω από τον σκελετό

Θρυμματισμένο το κρανίο.



Σε 24χρονο από την Αλβανία, ο οποίος είχε εξαφανιστεί το 2007, ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε προ ημερών, πρόχειρα θαμμένος, έξω από στάβλο στην περιοχή των Μαρμάρων. Αυτό προκύπτει από τις πρώτες αναλύσεις DNA που έγιναν σε ειδικά εργαστήρια για λογαριασμό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οι επίσημες ανακοινώσεις όμως αναμένονται με την ολοκλήρωση των εξετάσεων.
Πίσω από την εξαφάνιση του νεαρού Αλβανού φαίνεται ότι κρύβεται ένα στυγερό έγκλημα. Από τα στοιχεία της νεκροψίας προκύπτει ότι το κρανίο ήταν θρυμματισμένο, γεγονός που σημαίνει ότι είχε δεχθεί πολύ ισχυρά χτυπήματα στο κεφάλι. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έκαναν εξ αρχής έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, οι οποίοι με βάση το σχοινί που ήταν τυλιγμένο στην βάση του λαιμού, αλλά και τις στάχτες που είχαν βρεθεί και μαρτυρούσαν ότι κάποιοι έβαλαν φωτιά, μιλούσαν για δολοφονία.


Ο 24χρονος διέμενε σε διαμέρισμα των Ιωαννίνων μαζί με τέσσερις ακόμη συμπατριώτες του έκανε πολύ συχνά ταξίδια στην πατρίδα του, τα οποία είχαν προβληματίσει και κινητοποιήσει τότε τις αρχές.
Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων από τον αδερφό του και στην πορεία είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει οι συγκάτοικοί του. Από τις καταθέσεις αυτές δεν είχε προκύψει κανένα στοιχείο ικανό να φωτίσει την αστυνομική έρευνα και ο φάκελος είχε κλείσει.
Τέσσερα χρόνια μετά ανοίγει και πάλι καθώς πίσω από την εξαφάνιση κρύβεται τελικά ένα έγκλημα.


ΠΗΓΗ: www.epiruspost.gr