Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στο «μικροσκόπιο» οι επιστροφές φόρων

Ελέγχους σε φορολογούμενους, με επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ, θα κάνει η εφορία.


Σε εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα αποστείλει στις εφορίες καταστάσεις φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ λόγω του κινήτρου των αποδείξεων, προκειμένου να ελεγχθούν.
Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής, αλλά είναι υπό έλεγχο, πρέπει να προσκομίσουν τη δήλωσή τους, μαζί με τα δικαιολογητικά, στην εφορία.
Το υπουργείο Οικονομιών υπενθυμίζει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, θα υπάρχουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο.

ΑΡΤΑ: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για ΔΩΔΩΝΗ

Το Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων προχώρησε κατά πλειοψηφία στην έκδοση ψηφίσματος για τη ΔΩΔΩΝΗ.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων στην συνεδρίασή του την είκοσι τρεις (23) Μαΐου 2011, ημέρα Δευτέρα, σχετικά με το θέμα του επικείμενου κινδύνου πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, και οποιαδήποτε αλλαγή και να συμβεί, για να γίνει αυτή δεκτή, απαραίτητη προϋπόθεση είναι «αυτή να γίνει προς τα φυσικά μέλη της».
Η απροσδόκητη, αλλά εκφρασμένη πλέον και επίσημα, πρόθεση της διοίκησης της Α.Τ.Ε. να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων όλης της Ηπείρου και της τοπικής κοινωνίας.


Η “ΔΩΔΩΝΗ” Α.Ε. από τη δημιουργία της έως σήμερα στήριξε ουσιαστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου προσφέροντας συγχρόνως προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στους Έλληνες και ξένους καταναλωτές, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη της Ηπειρωτικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα και αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ' τον παραγωγό Ήταν και πρέπει να παραμείνει η ναυαρχίδα της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Το παρόν να δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συνάντηση Περιφερειάρχη - εκπροσώπων κτηνοτρόφων για "ΔΩΔΩΝΗ" .


Αντιπροσωπεία μελών του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου και του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΔΩΔΩΝΗ», επισκέφτηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, στον οποίο παρέθεσε τις θέσεις κτηνοτρόφων και εργαζομένων για το ιδιοκτησιακό της Γαλακτοβιομηχανίας και τον ενημέρωσαν για τις δράσεις που σχεδιάζουν. Παράλληλα του επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους, το οποίο και συνυπέγραψε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, μετά τη συνάντηση δήλωσε τα εξής:


«Για μας η Αγροτική Τράπεζα είναι εγγυητής για την ύπαρξη της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», η οποία ανήκει σε όλους τους Ηπειρώτες. Για μας ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» δεν πωλείται Σε αυτό το σημείο παραμένουμε όλοι οι Ηπειρώτες. Δεν μπορεί η «ΔΩΔΩΝΗ», μια βιομηχανία που έχει ποιότητα, έχει κέρδη να είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής δίνης που βιώνουμε.».

Τέλος ο Περιφερειάρχης προέτρεψε όλους τους Ηπειρώτες να συνυπογράψουν το ψήφισμα, προκειμένου η «ΔΩΔΩΝΗ» να συνεχίσει να είναι μοχλός ανάπτυξης της Ηπείρου με τη μορφή που έχει σήμερα.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο το Σάββατο 4 Ιουνίου και απεργία τις 21 Ιουνίου για τα νέα μέτρα

Συλλαλητήριο για το Σάββατο 4 Ιουνίου στην πλατεία Κλαυθμώνος και εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ, ως απάντηση στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα σχεδιάζει 24ωρη απεργία για τις 21 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «η νέα καταιγίδα περικοπών, αύξησης φόρων, ιδιωτικοποιήσεων, απολύσεων και περιορισμού ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει το βιοτικό επίπεδο όλων κατά 20% και οδηγεί την οικονομία και τη χώρα σε νέα αδιέξοδα».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: "Νιώθω λίγο χειρότερα από ότι στη Χούντα"

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", κάλεσε τους Έλληνες να αντιδράσουν.


Σχολιάζοντας την κατάσταση της χώρας μας ομολόγησε ότι "νιώθω λίγο χειρότερα από ότι ένιωθα στη Χούντα" ενώ προσέθεσε ότι "οι Έλληνες δεν πρέπει να περιμένουν την ώρα που ο "Δήμιος" θα έρθει να μας αποτελειώσει. Όλη η περιουσία της Ελλάδας είναι στο σφυρί και μπορεί να πουληθεί οπουδήποτε".
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τις φοροεπιδρομές που εξήγγειλε η κυβέρνηση τη Δευτέρα (23/5), ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είπε πως πρόκειται για ένα “αδιάντροπο ξεπούλημα".
"Όλη η περιουσία της Ελλάδας είναι στο σφυρί και μπορεί να πουληθεί οτιδήποτε", σχολίασε ο μουσικοσυνθέτης προσθέτοντας ότι "η τρόικα είναι ένα απόστημα. Είναι ένα σύστημα παράνομο εθνικά'.
Η λύση κατά την άποψη του είναι μια: "Πρέπει να ενωθούμε γιατί κινδυνεύει η πατρίδα. Ανεξαρτήτως ιδεολογιών. Όλοι οι Έλληνες πατριώτες πρέπει να γίνουν μια γροθιά για να απαντήσουν στο σύστημα και στους ξένους".
Τέλος σημείωσε ότι είναι πολύ πλήρης στα 86 του, υπογραμμίζοντας ότι είναι φανατικός με την Ελλάδα και έδωσε όλη τη ζωή του.
"Όσοι θέλουν ας με ακούσουνε, όσοι θέλουν ας μην με ακούσουνε", σημείωσε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής

Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου.



Επιπλέον πρότεινε να διαμορφωθεί ένα 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

«Όλα τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι δεν αποτελούν απάντηση στα μεγάλα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Κουβέλης και ανέφερε το κόμμα του θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. Είπε, επίσης, ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής.
«Επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα στρώματα της κοινωνίας τα οποία χειμάζονται», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σημείωσε δε ότι η δύσκολη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας με δίκαιη κατανομή των βαρών και στο επίπεδο της Ευρώπης.

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ανήρτησαν πανό στο προαύλιο της Βουλής

Ο πρόεδρος του κόμματος, βουλευτής Γιάννης Δημαράς, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ανήρτησαν πανό στον προαύλιο χώρο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε:
«Η Ελλάδα δεν πωλείται. Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνενοχή».
Η ενέργεια αυτή ήταν επακόλουθο της απαξιωτικής στάσης του πρωθυπουργού προς το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών», στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Οι δύο βουλευτές, μιλώντας για αυτή τους την πράξη, δήλωσαν:
«Η ενέργειά μας είναι συμβολική και ουσιαστική. Συμβολική, μπροστά στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού, τον οποίο εμείς εκφράζουμε και εκπροσωπούμε.
Ουσιαστική, γιατί ο πρωθυπουργός, συμπεριφερόμενος σαν Λουδοβίκος, καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου, να ενημερώσει και να ακούσει απόψεις, πολιτικούς φορείς και αρχηγούς “α-λα καρτ”», ενώ συμπλήρωσαν:
«Το “Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών” είναι πολιτικό κόμμα, που έχει εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο, υπάρχει, δραστηριοποιείται και εκπροσωπείται στη Βουλή, από τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου. Από πού κι ως πού, ο κ. πρωθυπουργός διακρίνει τα νόμιμα κόμματα σε “πράσινους” και “βενετούς”, σε αρεστούς και μη αρεστούς; Δικαίωμά του δεν είναι!
Αυθαιρεσία του είναι, με προφανή μικροκομματικά κίνητρα. Κίνητρα με τα οποία κουρελιάζει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Επιλογή του. Για την οποία θα πρέπει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.
Τον μόνο που είναι κυρίαρχος στο σπίτι του».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Ναι στη συναίνεση, όχι στη φοροκαταιγίδα»

«Να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές»

Προτάσεις ουσίας αλλά και συμβολικές έφερε η Ντόρα Μπακογιάννη ενώπιον του Γιώργου Παπανδρέου και εμφανίστηκε σύμφωνη στη συρρίκνωση του κράτους αλλά αντίθετη σε νέα φορολογικά μέτρα.
«Η Δημοκρατική Συμμαχία συναινεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, γιατί πιστεύουμε ότι το μεγάλο κράτος είναι το σοβαρότερο πρόβλημα και πρέπει να μικρύνει», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι διαφωνεί στην εφαρμογή εξοντωτικών φορολογικών μέτρων.


«Μια πολιτική που επιβαρύνει και εξοντώνει τους πολίτες δεν θα είναι πιο αποτελεσματική», σχολίασε και ανακοίνωσε ότι υπέβαλε στο Γιώργο Παπανδρέου πρόταση για κοινή διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με την τρόικα, με αντικείμενο τη φορολογική πολιτική.

Στις συμβολικές, όπως η ίδια τις χαρακτήρισε, προτάσεις που κατέθεσε, η κ. Μπακογιάννη συμπεριέλαβε την κατάθεση εκτελεστικού νόμου που να μειώνει τον αριθμό των βουλευτών από 300 σε 200 (όπως άλλωστε δίνει περιθώριο το Σύνταγμα) αλλά και να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία.

«Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι θα κερδίσουμε τη μάχη και θα βγούμε από την κρίση», κατέληξε στις δηλώσεις της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «Το καλύτερο για τη χώρα είναι να φύγει ο πρωθυπουργός»

«Αν μας ζητούν να πουλήσουμε την Ακρόπολη πρέπει να αποφασίσει ο λαός»


Ένα βροντερό «όχι», είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη χείρα συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης που έτεινε η κυβέρνηση.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να φύγει» δήλωσε μεταξύ άλλων εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς πάντως να προκαλέσει καμία έκπληξη αφού η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη.«Δεν ήρθα για να συζητήσω την λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας. Ήρθα να πω ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στο έγκλημα αυτό» τόνισε ο Α.Τσίπρας κάνοντας λόγο για πρωτοφανή καταστροφή.

Κατηγόρησε παράλληλα το Γιώργο Παπανδρέου ότι «ψάχνει για συνενόχους κι όχι για συναίνεση», ενώ κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους νέους, να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές νέων σε όλη την Ευρώπη που αντιστέκονται στην επιβάρυνσή τους με τις συνέπειες της κρίσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Συνευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων


«Δεν αρκεί μια αόριστη συναίνεση»

Θέμα συνευθύνης όλων των πολιτικών κομμάτων έθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στον πρωθυπουργό επανερχόμενος ουσιαστικά στην πρόταση του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.


«Έθεσα στον πρωθυπουργό τις σκέψεις μου τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα μια αόριστη συναίνεση αλλά μια συνυπευθυνότητα ...να αναλάβουν όλα τα κόμματα κομμάτι της ευθύνης» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενημερωμένος για τις προτάσεις του ΛΑΟΣ και συζητήθηκε ποιες από αυτές μπορούν υλοποιηθούν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Δεν δίνω συναίνεση στο λάθος»

Ναυάγιο στην συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά.



Κάθετος, αποκλείοντας οποιαδήποτε συναίνεση «στο λάθος» εμφανίστηκε στην δήλωση του μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο Α. Σαμαράς ,πυροδοτώντας καθοριστικές ίσως εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα.
Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο.
Σ' αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω.
Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων.
Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο.
Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού.
Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία.
Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση.
Και κάτι εξ ίσου σημαντικό:
Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα.
Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες.
Σήμερα υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα.
Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει.
Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο.
Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα.
Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης.
Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία...
Τέτοια συναίνεση δεν δίνω.
Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση.
Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας.
Εμείς παραμένουμε αντίθετοι.
Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φόροι παντού! Και έπεται συνέχεια…


Η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας είναι αναγκασμένη να επιβάλει φόρους παντού!
Έτσι, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων:

Τα φορολογικά μέτρα.
- Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού,
- Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αναψυκτικά,
- ΕΦΚ στο φυσικό αέριο,
- Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας,
- Ρύθμιση στα αυθαίρετα,
- Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23% ΦΠΑ.
- Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
- Μείωση φοροαπαλλαγών με στόχο 770 εκατ. ευρώ
- Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα, αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών
- Άλλα φορολογικά έσοδα 1.400 εκατ. ευρώ


Οι περικοπές
Το υπουργικό συμβούλιο φέρεται να κατέληξε ακόμη στην απόφαση για περικοπή υπερωριών, επιδομάτων και κινήτρων απόδοσης-εξομάλυνσης στο δημόσιο, καθώς και στην επιβολή εισφοράς (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.

Αναλυτικότερα:
1. Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης 550 εκατ. ευρώ με μείωση συμβασιούχων, δυνατότητα μερικής απασχόλησης, αναστολή μισθολογικής ωρίμανσης, αύξηση ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
2. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών για 140 εκατ. ευρώ με μείωση προμήθειας προς ΤτΕ, μείωση επιχορήγησης διανομής τύπου, παρακράτηση 7% από τις ελαστικές λειτουργικές δαπάνες.
3. Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων, μείωση επιχορηγήσεων για 450 εκατ. ευρώ με μείωση επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, αξιολόγηση και μείωση δαπανών σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης, μείωση επιχορήγησης σε απομακρυσμένες περιοχές, καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων.
4. Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και δαπανών υγείας για 310 εκατ. ευρώ με ψηφιοποίηση και έλεγχο συνταγών ΙΚΑ, επέκταση λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο, ειδική συμφωνία παροχής υπηρεσιών από νοσοκομεία σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
5. Μείωση δαπανών Οργανισμών Κοινωνικής ασφάλισης για 800 εκατ. ευρω. Θα προχωρήσουν διασταυρώσεις στοιχείων συνταξιούχων και δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξων, εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ, ΕΚΑΣ), ενιαίος κανονισμός παροχής επιδομάτων υγείας, αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις (που δεν έχουν βγει υποχρεωτικά σε σύνταξη), μείωση εφάπαξ στο δημόσιο, μείωση επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα.
6. Αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα με στόχο 380 εκατ. ευρώ.


Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την περίοδο 2012-15 προβλέπει μέτρα 22 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα η φαίνεται να έχουν αποφασιστεί μέτρα ύψους 19,1 δισ. ευρώ και απαιτούνται περίπου 3 δισ. μέτρα για την περίοδο 2013-2015 που θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα. Απαιτείται περαιτέρω εξειδίκευση για παρεμβάσεις περίπου 6 δισ. μέτρων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Απέφυγε να κάνει δηλώσεις έξω από το Μαξίμου

Μόλις 50 λεπτά κράτησε η συνάντηση.



Λιγότερο από μία ώρα κράτησε η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ βγήκε από το μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει καμία δήλωση και μάλλον βλοσυρός.
Οι συνεργάτες του αρκέστηκαν να πουν μόνο ότι κάποια δήλωση θα γίνει αφού ο κ. Σαμαράς φτάσει στα γραφεία της ΝΔ στην Συγγρού.
Όπως κι αν έχει ήταν η σημαντικότερη των συναντήσεων του πρωθυπουργού καθώς μια καθολική άρνηση της ΝΔ να στηρίξει έστω επί μέρους τις κυβερνητικές επιλογές, μπορεί να σημάνει ευρύτερες εξελίξεις.


Το γεγονός ότι αύριο ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας παραπέμπει ακόμα και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο...


Ποια σχέδια θα τρέξουν το 2011 και το 2012.
Πέραν από την πρόσληψη συμβουλών το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι μέσα στο 2011θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρκετά φιλόδοξα σχέδια αποκρατικοποιήσεων για έσοδα 3,5- 5,5 δισ. ευρώ όπως:
- ΟΤΕ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 16% (το Δημόσιο κατέχει 16%)
- Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: διάθεση με πώληση μετοχών έως 34% (το Δημόσιο κατέχει 34%)
- ΟΛΠ, ΟΛΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 75% (το Δημόσιο κατέχει 75%)
- ΕΥΑΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 74%)
- «Ελ. Βενιζέλος»: επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- ΟΠΑΠ: επέκταση παραχώρησης (το Δημόσιο κατέχει 34%)
- ΕΑΣ: πώληση έως 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Κρατικά λαχεία: πώληση 49%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΔΕΠΑ: πώληση έως 32% (το Δημόσιο κατέχει 65%)
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: πώληση 49%- 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΛΑΡΚΟ: πώληση έως 55% (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- ΟΔΙΕ: πώληση έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Καζίνο Πάρνηθας: πώληση έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 49%)
- Άδειες κινητής τηλεφωνίας: πώληση δικαιωμάτων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ελληνικό Ι- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ακίνητη περιουσία Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%).

Το 2012
Για το 2012 (έσοδα 4- 6 δισ. ευρώ), περιλαμβάνονται:
- «Ελ Βενιζέλος»: πώληση μεριδίων έως 21% (το Δημόσιο κατέχει 55%)
- Εγνατία Οδός πώληση μεριδίων έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΕΛΤΑ: πώληση έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 90%)
- ΟΠΑΠ: πώληση έως 34% (το Δημόσιο κατέχει 34%)
- Λιμένες Ι : πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)
- ΕΥΔΑΠ: πώληση έως 27% (το Δημόσιο κατέχει 61%)
- ΕΛΒΟ: πώληση έως 16% (το Δημόσιο κατέχει 51%)
- Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: πώληση μεριδίων έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- ΔΕΗ: πώληση έως 17% (το Δημόσιο κατέχει 51%)
- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Περιφερειακά αεροδρόμια : πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ελληνικό ΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ακίνητη περιουσία Ι, ΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ψηφιακό φάσμα (το Δημόσιο κατέχει 100%).
Το 2013
Για το 2013 (έσοδα 4,5- 5,5 δισ. ευρώ), περιλαμβάνονται:
- Άλλες τραπεζικές συμμετοχές- πώληση έως 100%
- ΑΤΕ: πώληση έως 25% (το Δημόσιο κατέχει 76%)
- Περιφερειακά αεροδρόμια ΙΙ: πώληση μεριδίων έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Λιμένες ΙΙ: πώληση 43%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 77%- 100%)
- Ακίνητη περιουσία ΙΙ, ΙΙΙ: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)
- Ψηφιακό μέρισμα ΙΙ- το Δημόσιο κατέχει 100%
- Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι- πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%).

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Με διάθεση «εθνικής συνεννόησης» στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με την επιδίωξη και τη διάθεση να σημειωθούν βήματα προσέγγισης και «εθνικής συνεννόησης» προσέρχεται ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, σήμερα.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο Μέγαρο Μαξίμου, ως ακολούθως:
Στις 10.30 π.μ., με τον πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στις 12.15 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Στη 1.30 μ.μ., με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Στις 2.30 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη και στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη.


Απούσα θα είναι η γ.γ. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, καθώς το κόμμα της αρνείται «να παίξει στο θέατρο της συναίνεσης».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μιλήσει στη Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 και ώρα 7.30 μμ, στο Αθαμάνιο

Η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, διοργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 και ώρα 7.30 μμ, στο Αθαμάνιο (καφενείο Μπασιούκα) με ομιλητή τον Θανάση Οικονόμου, Βουλευτή Ιωαννίνων και την παρουσία των βουλευτών του νομού, μελών της Π.Ε. Ηπείρου και της Ν.Ε. Άρτας, στα πλαίσια των Πολιτικών Διαδικασιών Συνδιάσκεψης, στην πορεία για την Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη την 3η Σεπτέμβρη 2011.