Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη, σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας

Οι φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται αύριο, σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας και αναμένεται να συμμετάσχουν, σύμφωνα πάντα με τις παρατάξεις, περισσότεροι από 120.000 φοιτητές.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: Έλεγχος για το ...όζον που θεραπεύει

Έλεγχο των διαφημίσεων, με ισχυρισμούς για θεραπευτικές ιδιότητες του όζοντος, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να τεκμηριωθεί επιστημονικά εάν υπάρχουν θεραπευτικές ιδιότητες και σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα για παραπλάνηση του καταναλωτή.



Όπως σημειώνει σε δήλωσή του για το θέμα, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος, επειδή το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής προβολή διαφημιστικών καταχωρήσεων, για την προώθηση συσκευών οζονοποίησης και μεθόδων οζονοθεραπείας και κατόπιν διατύπωσης πολλών σχετικών ερωτημάτων-αναφορών από καταναλωτές, η Γενική Γραμματεία ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς (υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) την επιστημονική τεκμηρίωση ή μη των ισχυρισμών για θεραπευτικές ιδιότητες του όζοντος και αναμένεται η έκδοση σχετικής γνωμοδότησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Επισημαίνεται ότι, με βάση τη νομοθεσία «Περί Προστασίας των Καταναλωτών», στις περιπτώσεις που οι ισχυρισμοί αυτοί κριθούν αναληθείς και παραπλανητικοί από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για την παύση της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Με διευρυμένο ωράριο 21 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία


Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν από εδώ και πέρα 21 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το θερινό ωράριο.


Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, στην παρούσα μεταβατική περίοδο, λόγω διαμορφώσεως του θερινού ωραρίου λειτουργίας μουσείων και χώρων, ο συγκεκριμένος πίνακας θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ανάλογα με τις προσλήψεις εποχικού φυλακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, μέσω προκηρύξεων των Υπηρεσιών της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που εγκρίνονται από το Α.Σ.Ε.Π.


Αναλυτικά οι χώροι και τα μουσεία:
1. Αρχαιολογικός Χώρος Ακρόπολης Αθηνών (8.00-19.00)
2. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Θεσσαλονίκη (8.00-20.00, ΔΕΥΤΕΡΑ 13.30-20.00)
3. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (8.00-20.00)
4. Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (8.00-20.00)
5. Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (8.00-20.00)
6. Ι. Ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας Έβρου (είναι ανοικτός καθημερινά 7:00 έως 19:00 διότι λειτουργεί ως ενοριακός ναός)
7. Αρχαιολογική Συλλογή Γρεβενών (Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Παρασκευή: 8.30-15.00, Σάββατο-Κυριακή, 8.30-18.00)
8. Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (8:30-17:00, Δευτέρα κλειστό)
9. Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (8.30-17.00, Δευτέρα κλειστό)
10. Θησαυροφυλάκιο Ιωαννίνων (8.30-17.00, Δευτέρα κλειστό)
11. Αρχαιολογικός χώρος Ιτς Καλέ, Ν. Ιωαννίνων (7.00-22.00)
12. Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου (8.00-20.00)
13. «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (8.00-20.00)
14. Αρχαιολογικός Χώρος Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας (7.30-19.30)
15. Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας - Υπάτη (8.00 - 18.00 )
16. Μονή Οσίου Λουκά (8.00-18.00)
17. Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών (8.00-18.00)
18. Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (8.00-20.00)
19. Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης (8.30-20.30)
20. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (8.00-20.00)
21. Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού (08.00-17.00)

Euribor: Έρχονται αυξήσεις στις δόσεις των δανείων

Σε υψηλό διετίας τα ευρωεπιτόκια.



Σε υψηλό 2 ετών διαμορφώνονται τα επιτόκια Euribor, καθώς οι αγορές επικεντρώνουν την προσοχή τους στο εάν η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος.
Το επιτόκιο Euribor μιας εβδομάδας διαμορφώνεται σε 1,179% από 1,177%, το επιτόκιο 3 μηνών στο 1,428% από 1,426% και το επιτόκιο 6 μηνών σε 1,71% από 1,707%.

Για τους δανειολήπτες η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των δόσεων στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το euribor. Ως επί το πλείστον πρόκειται για στεγαστικά, πιστώσεις προς επιχειρήσεις αλλά και πιστωτικές κάρτες.

ΣΥΝ: Παρουσίασε την «μαύρη βίβλο» για το μνημόνιο

«Η κρίση δεν είναι ίδια για το λαό και για το κεφάλαιο»



Τη «μαύρη βίβλο» της κυβερνητικής πολιτικής στον έναν χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι την κρίση και το χρέος το δημιούργησε η ντόπια και ξένη οικονομική ολιγαρχία, και κατά συνέπεια, αυτή πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό και όχι οι εργαζόμενοι.
Αναπτύσσοντας την θέση του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να μας πείσουν ότι στα υψηλά δημόσια ελλείμματα φτάσαμε εξαιτίας των πολλών και υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξ αιτίας δηλαδή του διογκωμένου δημόσιου τομέα και των υψηλών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.
Πρόκειται περί ενός μεγάλου μύθου, είπε ο κ. Τσίπρας και παρουσίασε συγκριτικούς πίνακες για το κόστος στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ , συμπεραίνοντας ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ ή της Ευρωζώνης, σχεδόν σε όλη την περίοδο από το 1995 έως το 2008 στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες, έκανε λόγο για «λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής εργολάβους, προμηθευτές και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη, που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες , για εκτεταμένη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρησε τα δημόσια έσοδα».


Με βάση τα στοιχεία της «Μαύρης Βίβλου», εκτίμησε ότι «τεκμηριώνεται το γεγονός ότι το Μνημόνιο οδηγεί στη βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου και σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων. Όχι ότι είναι μονάχα αναποτελεσματικό, αλλά ότι είναι και κοινωνικά άδικο».

ΔΩΔΩΝΗ: Συνάντηση με Παπούλια και Σκανδαλίδη επιδιώκουν οι κτηνοτρόφoι της Ηπείρου

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο, οι εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» και Φορείς της περιοχής, με στόχο να αποτρέψουν την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, η πολιτική της οποίας στις τιμές γάλακτος συνεχίζει να αναστατώνει τους παραγωγούς.


Μέσα στην εβδομάδα, θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο και θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις.


Από τον κ. Παπούλια αναμένεται να ζητήσουν να στηρίξει τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την λήψη μέτρων από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ζητά με επιστολή του από τον Διοικητή της Τράπεζας Θ. Πανταλάκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.


Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Ένωση αναφέρεται σε μνηστήρες, οι οποίοι «αντί να συμπαρίστανται και να συντάσσονται μαζί μας, για μικροπολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον δίκαιο αυτό αγώνα μας. Να ξέρουν καλά ότι με αυτή την στάση τους θα βρεθούν απέναντι στο σύνολο των κτηνοτρόφων -παραγωγών αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής κοινωνίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Κατανεμήθηκαν δικαιώματα ποσόστωσης 37.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος

Με απόφαση που υπέγραψε στις 16 Μαΐου η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, κατανέμονται σε κτηνοτρόφους ατομικά δικαιώματα ποσόστωσης, με βάση τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας, για ποσότητα 37.000 τόνων αγελαδινού γάλακτος από το εθνικό απόθεμα για την γαλακτοκομική περίοδο 2010-2011.


Τον προηγούμενο Νοέμβριο η υφυπουργός προέβη στην τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων των κατηγοριών των δικαιούχων ατομικής ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία κατανομής και την αύξηση της παραγωγής.
Με την παρούσα απόφαση, ατομική ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος από το εθνικό απόθεμα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι που αποδεδειγμένα λειτουργούν την εκμετάλλευσή τους και παράγουν. Ειδικότερα, δικαιούχοι με βάση τα νέα κριτήρια είναι οι εξής:


α) Οι ενεργοί παραγωγοί που πέρυσι έκαναν υπέρβαση της ατομικής τους ποσόστωσης, στους οποίους κατανέμεται το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης, εφόσον αυτό δικαιολογείται από το ζωικό τους κεφάλαιο, με μεγίστη ποσότητα κατανομής τους 500 τόνους.

β) Οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα, στους οποίους κατανέμεται το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης και μέχρι την κάλυψη της προβλεπόμενης στο επενδυτικό σχέδιο ποσόστωσης, με μεγίστη ποσότητα κατανομής τους 500 τόνους.

γ) Οι νέοι κτηνοτρόφοι ανεξάρτητα αν έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακά προγράμματα, στους οποίους κατανέμεται το 100% της αιτούμενης ποσόστωσης, με την προϋπόθεση ύπαρξης της εκμετάλλευσης και του ζωικού κεφαλαίου με μεγίστη ποσότητα κατανομής τους 500 τόνους.

Στα σκαριά πτηνοτροφικός κολοσσός αν ευδοκιμήσει το προωθούμενο deal συνένωσης Πίνδου – Άρτας

Μια σημαντική συμφωνία, η οποία πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «η Πίνδος» και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας φαίνεται να έχουν δώσει τα χέρια και αυτό που απομένει είναι η ειδική μελέτη - την οποία θα αναθέσουν σε ειδικό μελετητικό γραφείο - ώστε να μελετηθούν και οι λεπτομέρειες δημιουργίας του νέου αυτού επιχειρηματικού σχήματος. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από το «πάντρεμα» των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων, θα ελέγχει, αθροιστικά, το 45% της εγχώριας αγοράς στην εμπορία των πουλερικών και θα έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά δε, στο προσωπικό, εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 1.500 άτομα. Ο ΑγροΤύπος προκειμένου να διασταυρώσει τις πληροφορίες του επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Κασσής, Πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», ο οποίος μας δήλωσε: «Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο συνένωσης των δύο συνεταιρισμών. Ήδη υπάρχει ένα θετικό κλίμα όσον αφορά στην παραπέρα πορεία, αυτό όμως θα το δείξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα ανατεθεί σε ένα εξειδικευμένο γραφείο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και με δύο γραφεία.
Σήμερα η δυναμικότητα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος» είναι στο 35% της εγχώριας αγοράς, ενώ ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας κατέχει περίπου το 12%. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της αγοράς που θα κατέχει η νέα – αν όλα πάνε καλά – επιχείρηση θα φτάνει το 45% - 47%».


Σύμφωνα με τον κ. Κασσή: «Η επιχείρηση που θα προκύψει θα είναι μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου. Ούτως η άλλως σήμερα την θέση αυτή την κατέχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές επιχειρήσεις με ένα τζίρο περίπου 300 εκατ. ευρώ. (σήμερα 200 εκατ. ευρώ έχει τζίρο η Πίνδος και 80 εκατ. ευρώ η Άρτα)».

Συνένωση όχι εξαγορά


Παράλληλα ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων μας τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να γίνει κάποια εξαγορά: «Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει αγορά. Μιλάμε για συνένωση ή συγχώνευση η οποία θα γίνει επί ίσοις όροις. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κίνηση αυτή είναι ότι φαίνεται πως μέσα από το σχήμα αυτό, η παραγωγή μας στον πρωτογενή τομέα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα γιατί και οι δύο συνεταιρισμοί έχουν μια τεραστία υποδομή. Εκτός αυτού όμως θεωρούμε ότι ακόμα και το τελικό προϊόν το οποίο θα φτάνει στον καταναλωτή θα μπορεί να είναι σε καλύτερες τιμές».


Δεν θα γίνουν απολύσεις


Τέλος όσον αφορά στις φήμες για απολύσεις προσωπικού ο κ. Κασσής αναφέρει:
«Όσον αφορά τις φήμες για απολύσεις προσωπικού αυτό που έχω να πω ότι είναι σενάρια φαντασίας κάποιων κακόβουλων και κακόπιστων.
Εάν τελικά προκύψει ένα σχήμα τέτοιο από την συγχώνευση των δύο συνεταιρισμών, θα έχουν πολύ περισσότερα οφέλη οι 800 περίπου παραγωγοί μας (570 παραγωγοί έχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και γύρω στους 150 παραγωγούς ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας).
Εκτός αυτού οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι που θα είναι στο σύνολο των δύο εκμεταλλεύσεων (1.000 εργαζόμενους απασχολεί ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και 500 ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας) θα ισχυροποιηθούν.
Εμείς είμαστε συνεταιρισμός και όχι ιδιώτες.
Πως γίνεται ένα σχήμα σαν αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε να απολύσει 1.000 εργαζόμενους;
Πως θα βγει η παραγωγή;
Δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα.


ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: «Υποχρέωση να στηρίξουμε το σωστό, καθήκον να απορρίψουμε το λάθος»

Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, για μία ακόμη φορά, ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.


Όπως χαρακτηριστικά είπε «Το 2010 το έλλειμμα ήταν στο 10% του ΑΕΠ. Τόσο το 2011 όσο και το 2012 το έλλειμμα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού».
«Συμφωνούμε στους στόχους με την Ευρώπη, όχι, όμως, στη στήριξη αποδεδειγμένων λαθών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ όσον αφορά την απαίτηση των Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και Όλι Ρεν για συναίνεση.
«Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το καλό, αλλά και καθήκον να απορρίψουμε το λάθος» πρόσθεσε.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Με μικρή μείωση του επιτοκίου δανείστηκε 1,6 δισ. το Δημόσιο

Στο 4,06 % διαμορφώθηκε το επιτόκιο κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού Δημοσίου.


Στόχος της έκδοσης ήταν η συγκέντρωση 1,25 δισ. ενώ κατά τη σημερινή διαδικασία έγιναν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές με αποτέλεσμα να αντληθούν συνολικά 1,625 δισ.


Σε σύγκριση με τη δημοπρασία της 19.4.2011 το επιτόκιο ήταν ελαφρώς μειωμένο, αφού από 4,10% διαμορφώθηκε στο 4,06% (πτώση 0,97%).

ΕΕ: Ζήτησε πολιτική συναίνεση εγγράφως για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης

Την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και τη γραπτή συναίνεση των πολιτικών κομμάτων (κυρίως της ΝΔ) στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ζήτησαν λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup o Eπίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ειδικά για το θέμα της συναίνεσης ανέφεραν πως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, για πρώτη φορά δημοσίως, πως εξετάζεται μιας μορφής «αναδιάταξη» (re-profiling).
Η αναδιάταξη είναι ο αγαπημένος όρος των Βρυξελλών όταν αναφερόνται στην εθελοντική ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας (και ενδεχόμενως μεγαλύτερου ή μικρότερου επιτοκίου), μία σχετικά σύγχρονη μορφή «ήπιας» αναδιάρθρωσης χρέους.
Παράλληλα, παρατήρησαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οργανισμό αυτό θα έχει συμμετοχή η Κομισιόν.
Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011.

ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ: Με την ονομαστική αξία οι μετοχές της «ΔΩΔΩΝΗ» να περάσουν στα χέρια των κτηνοτρόφων

Καθαρά πολιτική απόφαση χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας, κ. Ευάγγελος Βαγγέλης αυτή που απαιτείται τη δεδομένη στιγμή ώστε με μόνη την ονομαστική αξία οι μετοχές της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» να περάσουν στα χέρια των κτηνοτρόφων της περιοχής μέσω των ενώσεων και να μην «βάλουν πόδι» ιδιωτικές εταιρείες στην βιομηχανία που αποτελεί στήριγμα της περιοχής.


Ο κ. Βαγγέλης δήλωσε σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της πώλησης των μετοχών, ότι: «Οι ενώσεις είναι αντίθετες σε κάθε πιθανότητα πώλησης των μετοχών σε ιδιωτική εταιρεία από εκείνες που χρόνια τώρα επιθυμούν και πολύ θα ήθελαν να βρίσκονται έστω και με το ένα πόδι μέσα στην ΔΩΔΩΝΗ, η οποία χρόνια τώρα έχει στηρίξει και την τιμή και την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.


Είναι όλες εκείνες οι εταιρείες που ήταν πρόθυμες να αγοράσουν και στο παρελθόν τις μετοχές της Ένωσης, όταν βρεθήκαμε σε οικονομική ασφυξία και πουλήσαμε το 4% από τις μετοχές που κατείχε η Ένωσή μας. Όμως εμείς τότε θέλαμε να πουλήσουμε στην «οικογένεια», κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή σε όσους ήδη κατείχαν μετοχές και ήταν οι Ενώσεις και η ΑΤΕ για να μην μπει άλλος στην βιομηχανία.


Γι’ αυτό πουλήσαμε στην Αγροτική Τράπεζα», προσθέτοντας «αυτό ζητάνε και σήμερα οι Ενώσεις, δηλαδή να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε οι μετοχές να περάσουν με την ονομαστική τους αξία στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ημερίδα για τον Αμβρακικό Κόλπο

Η διαπίστωση ότι η σημερινή κατάσταση του Αμβρακικού χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «κακή» αποτέλεσε το σημείο αναφοράς των ομιλητών της προημερίδας που συνδιοργάνωσαν Πρέβεζα, Άρτα, Αμφιλοχία και Βόνιτσα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και οι Δήμοι της περιοχής.
Ανάμεσα στα όσα ακούστηκαν είναι οι επισημάνσεις του συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Δημήτρη Μπαρέλου για ην ελλειψη οξυγόνου κάτω από τα 15 μέτρα και τον εντοπισμό σημαντικών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων στα ποτάμια της περιοχής.
«Στον Αραχθο ανιχνεύθηκαν 7 απαγορευμένα φυτοφάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρέλος χαρακτηρίζοντας επίσης προβληματικές τις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιό και Λογαρού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαπιστώθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση της πολιτείας έτσι ώστε ν' αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την προστασία του παράκτιου χώρου της χλωρίδας και της πανίδας, την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ρύπανσης,την απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων, την υπεραλίευση αλλά και την ορθολογική διαχείριση του Αμβρακικού Κόλπου.
Ο διευθυντής της ΕΤΑΝΑΜ Γιώργος Αρμπυρος αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος -ανάμεσά τους και στους σταθμούς αυτόματης μέτρησης των ρύπων οι οποίοι υπέστησαν φθορές και σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια.
Για το πρόβλημα της διαχείρισης μίλησε ο περιβαντολλόγος (πρώην δήμαρχος Πρέβεζας) Νίκος Γιαννούλης ο οποίος παρουσίασε τις βασικές παραμέτρους της αξιοβίωτης -όπως ανεφερε- ανάπτυξης.
Ο κ. Γιαννούλης μίλησε για πολιτική αδράνεια στο θέμα της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να ζούμε σε βάρος των επόμενων γενεών.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του οικοσυστήματος καθώς και τις πηγές ρύπανσης οι οποίες επηρεάζουν τα ποτάμια και κατ' επέκτασην στον Αμβρακικό Κόλπο.
« Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε η διατήρηση και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Μπαϊλης ενώ ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικης Γιώργος Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται συστράτευση και ενότητα όλων των φορέων για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν διαταράξει το οικοσύστημα.
Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα των προημερίδων θα «κωδικοποιηθούν» και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν σε κεντρική ημερίδα στην Αθήνα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων»

«Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι η Τρόικα ζητά απολύσεις στο Δημόσιο.
Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για μετατάξεις και επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από πέρυσι μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 52.000, ενώ προσελήφθησαν μόνο 1.000.
«Υπάρχει και άλλος τρόπος, πλην των απολύσεων, για πιο ευέλικτο και παραγωγικό κράτος», σημείωσε.
Όταν, ειδικότερα, ρωτήθηκε για το εάν το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή θα γίνουν μετατάξεις, μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

«Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι αορίστου χρόνου.