Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Οι πυροσβέστες δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ


To επίδομα των 176 ευρώ δικαιούνται να εισπράττουν και οι πυροσβέστες ορισμένου χρόνου, όπως έκρινε με οριστική και αμετάκλητη απόφασή του ο Άρειος Πάγος. Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους πυροσβέστες παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας κρίνοντας ότι η χορήγησή του σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων ισοδυναμεί με άνιση μεταχείριση των εργαζομένων.
Με αμετάκλητες αποφάσεις του ο Άρειος Πάγος έχει ανοίξει το δρόμο για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος και σε άλλους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΠΩΓΩΝΙ: Ζωντάνεψαν τα χωριά για τρεις-τέσσερις μέρες


Παρόλο την οικονομική κρίση πολλοί ήταν οι Ηπειρώτες, που αποφάσισαν και φέτος να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα σταχωριά από όπου κατάγονται.
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτών που επέλεξαν να επιστρέψουν τις ημέρες του Πάσχα στην Ήπειρο είναι μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Το κόστος μετακίνησης που είναι πλέον δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες εξαιτίας των τιμών της βενζίνης και των διοδίων, οι περικοπές μισθών και επιδομάτων αλλά και η αρνητική ψυχολογία που σε συνδυασμό με την ανασφάλεια για το αύριο, αποθαρρύνει πολλούς από ένα ταξίδι.



Όσοι τελικά αποφάσισαν την μεγάλη έξοδο έδωσαν ζωή στα χωριά της περιοχής για τρεις-τέσσερις μέρες.


Η παρουσία των αποδήμων στα μικρά ορεινά χωριά του Πωγωνίου, έδωσε ζωή στους λιγοστούς μόνιμους ηλικιωμένους κατοίκους.


Η μεγαλύτερη μερίδα των απόδημων, που επέλεξαν μεν να ξοδευτούν για να έρθουν μέχρι τα χωριά τους και να κάνουν εκεί Πάσχα, προτίμησαν την οικογενειακή θαλπωρή και όχι τις εξόδους και τα πολλά έξοδα.


Σε επίπεδο νομού οι επαγγελματίες του χώρου να τονίζουν ότι το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα» ταιριάζει απόλυτα με την περίπτωσή τους.
Την Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής στην Παλιογκρίμπιανη.

Ορατότης Μηδέν: Η Δια Βίου Μάθηση τον καιρό του Μνημονίου


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ

Οι τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας αύξησης της απασχόλησης στις υπηρεσίες, αλλά και τη συμπίεση της σε άλλους τομείς και ιδίως στον πρωτογενή.
Παράλληλα στον κόσμο και την Ευρώπη βιώνουμε την κορύφωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Οι πρώτες μετρήσεις των επιπτώσεων της ύφεσης απεικονίζουν μια αγορά εργασίας εξαιρετικά αδύναμη.
Το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό και η διάρκεια ανεργίας πρωτοφανώς μακρά.

Ιδίως στην Ελλάδα η κρίση χρέους και η ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς εξωγενώς ελεγχόμενης πιστοδότησης οδήγησε στην συνομολόγηση του πολυθρύλητου Μνημονίου. Η δέσμη οικονομικών μέτρων συνοδεύει την εν λόγω διευθέτηση της χώρας μας με τους πιστωτές της ήδη οδηγεί στη συμπίεση της ζήτησης, την ύφεση και επομένως, στη διόγκωση της ανεργίας. Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητικών κέντρων στο διάστημα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας η αγορά εργασίας θα πρέπει, χρησιμοποιώντας το πλούσιο οπλοστάσιο της εργασιακής ευελιξίας, να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους από κλάδους μη εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών σε εξωστρεφείς κλάδους παραγωγής.


Από τη στιγμή που η εκπαίδευση έχει προσανατολιστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και η οικονομία έχει στραφεί προς τον τομέα των υπηρεσιών, βιώνουμε κι έναν ριζικό αναπροσανατολισμό της σχέσης κρατικών εκπαιδευτικών πολιτικών με τη χρήση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ως εργαλείο πολιτικών απασχόλησης. Καθώς η ευθύνη για την εργασιακή ασφάλεια, που συνδυάζεται με την ευέλικτη απασχόληση μετατοπίζεται από τις επιχειρήσεις στους απασχολούμενους, τα άτομα αναλαμβάνουν το κόστος των επιλογών τους, ώστε να διατηρήσουν την απασχολησιμότητα τους, ενώ πλέον θεωρείται ότι η δια βίου μάθηση (ΔΒΜ) αποτελεί ατομική υπόθεση του πολίτη.


Επομένως, οι ανήκοντες στο εργατικό δυναμικό διαθέτούν ένα εύρος επιλογών μάθησης, που δυνητικά οδηγεί σε δύο επιλογές: α) το άτομο θα ενισχύσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες του και αυτό θα τον οδηγήσει σε μία θέση εργασίας, επομένως το κράτος θα απαλλαγεί από το δημοσιονομικό κόστος των ενεργητικών (π.χ. επίδομα κατάρτισης) ή παθητικών πολιτικών απασχόλησης (π.χ. επίδομα ανεργίας) ή β) το άτομο παρά την «αξιοποίηση» των σχετικών πολιτικών δε θα καταφέρει να καταλάβει μια θέση εργασίας και θα «τιμωρηθεί με ανεργία» για τις «άστοχες» επιλογές του.


Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του διπλού προβλήματος στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Μετά το Μνημόνιο οι ήδη πεπερασμένες κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανεργίας διαμέσου της χρηματοδότησης των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης θα συμπιεστούν περαιτέρω. Η περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση θα συμπαρασύρει και τις δαπάνες για τη ΔΒΜ, ενώ και η ταχύρυθμη άνοδος της ανεργίας θα μειώσει την κατά κεφαλή δαπάνη των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι άνεργοι θα πρέπει πλέον να αναλάβουν οι ίδιοι όχι μόνο την ευθύνη για την επιλογή ΔΒΜ που θα προκρίνουν, αλλά επιπλέον να επωμιστούν και ένα σημαντικά μεγαλύτερο μέρος του κόστους της ατομικής επένδυσης τους σε γνώσεις και δεξιότητες.


Τέλος, η διάδοση των ευέλικτων μορφών εργασίας (προσωρινή απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.) καθιστά λιγότερο ενδιαφέρουσα την επένδυση σε επαγγελματική εκπαίδευση από τους εργοδότες: οι εργαζόμενοι με επισφαλή απασχόληση δεν προσφέρονται για επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο με δαπάνη των επιχειρήσεων, ενώ το πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά εργασίας καθιστά εξαιρετικά ευχερή την προσέλκυση απασχολούμενων, που θα έχουν επενδύσει ατομικά -με ίδια δαπάνη- σε γνώσεις και δεξιότητες. Άρα, μετά το κράτος και οι εργοδότες αποποιούνται το δικό τους μέρος της ευθύνης για την επένδυση στη ΔΒΜ.


Οι περιορισμοί του συμβατικού εκπαιδευτικού συστήματος, του εθνικού συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και των δράσεων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, αναδεικνύουν τη ΔΒΜ ως τον κρισιμότερο, ίσως, παράγοντα για τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου κεφαλαίου με δεξιότητες (και δη κοινωνικές) που εδράζονται στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζόμενων και την υποστήριξη της παρεχόμενης συναισθηματικής και αισθητικής εργασίας, μορφές εργασίας που δεσπόζουν σε πολυάριθμες οικονομικές δραστηριότητες του τομέα των υπηρεσιών.


Η υιοθέτηση μιας φιλοσοφίας της ΔΒΜ από τους φορείς χάραξης και άσκησης πολιτικής για την εκπαίδευση και την απασχόληση, τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και τους εργαζόμενους, αποτελεί ίσως την πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αναχρονιστικές πολιτικές .


Ωστόσο, η δημοσιονομική στενότητα και οι πολιτικές απασχόλησης φαίνεται πώς επιφυλάσσουν για το κράτος το ρόλο του μεγάλου απόντα στο πεδίο της δια βίου εκπαίδευσης, ενώ η εξατομίκευση των επιλογών και του κόστους της ΔΒΜ θα είναι πιθανότατα τα κύρια γνωρίσματα του αντίστοιχου πεδίου τα επόμενα χρόνια.

Θεόδωρος Κουτρούκης

Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Δεν στηρίζει εισπρακτικά μέτρα για τα αυθαίρετα

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκε εκ νέου αντίθετη σε ενδεχόμενη ρύθμιση εισπρακτικού χαρακτήρα και αναφερόμενη στην πρόταση που περιμένει από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε στο Ρ/Σ «Βήμα FM» πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μία ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».


Παράλληλα, χαρακτήρισε αντισυνταγματική την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εγείροντας θέμα ισονομίας των πολιτών, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ετοιμάζει νομοθετικό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου ρύθμιση.


Για το θέμα των ημιυπαίθριων η κα Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι λύθηκε εισάγοντας την έννοια του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου», επεσήμανε όμως ότι «το θέμα της ισονομίας και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και είναι ανοικτό».

ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Στην ύφεση και στα μειωμένα έσοδα αποδίδει την απόκλιση των στοιχείων για το έλλειμμα

Στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης επίπτωσης της ύφεσης, στο ΑΕΠ του 2010 και στην επιδείνωση των φορολογικών εσόδων, οφείλεται κατά κύριο λόγο η απόκλιση στα οικονομικά στοιχεία της Eurostat σε σχέση με τις προβλέψεις του κειμένου της Εισηγητικής του Προϋπολογισμού 2011 (9,4% ΑΕΠ) για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης το 2010.


Τα δημοσιονομικά στοιχεία του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τη Γενική Διεύθυνση Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

EΣΕΕ: Μειωμένος 15% ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς, για το γιορτινό τραπέζι

Μειωμένος κατά 15% ήταν εφέτος ο τζίρος των καταστημάτων στην πασχαλινή αγορά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα είδη σπιτιού ενώ σημαντική ήταν η πτώση και στα τρόφιμα.



Αναφορικά με τις λιανικές πωλήσεις της φετινής εορταστικής αγοράς, τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ δείχνουν ότι ο μέσος όρος του πασχαλινού τζίρου μειώθηκε και εφέτος κατά ποσοστό 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2010, ο οποίος είχε παρουσιάσει μείωση κατά 7% .
Πιο αναλυτικά, ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε περαιτέρω από 5,5% πέρυσι στο -11% φέτος, ενώ στα οικιακά είδη από -13% πέρυσι στο -20% φέτος.
Η ένδυση και η υπόδηση κατέγραψε για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη μείωση από -11% πέρυσι, στο -25% φέτος, με μοναδική εξαίρεση τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, όπου η κίνηση μειώθηκε περίπου κατά 15%.
Τέλος, στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών, όπως λαμπάδες και παιχνίδια, καταγράφεται μικρότερη μείωση (-10%), σε σύγκριση πάντα με την περσινή, επίσης φτωχή, πασχαλινή περίοδο.


Τα μόνα θετικά στοιχεία της πασχαλινής περιόδου, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, είναι ότι το πασχαλινό τραπέζι ήταν εφέτος κατά 4%-5% φθηνότερο από πέρυσι και καταναλώθηκαν περισσότερα εγχώρια προϊόντα, παρά την αύξηση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Επιπλέον, οι καθιερωμένοι έλεγχοι, από το χωράφι ως το ράφι, έδειξαν ότι φέτος παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά παραβατικότητας στην ελληνική αγορά.

Στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου κο Οικονόμου προσέφυγε ο Τοπικός Σύμβουλος Γιάννης Γκουβάς

Στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου
κο Οικονόμου προσέφυγε ο Τοπικός Σύμβουλος Γιάννης Γκουβάς για την αποφυγή του κλεισίματος του Λυκείου Δερβιζιάνων και για να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη και στα τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης.






Κύριε Οικονόμου,


Καταρχήν πρέπει να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο αξίωμα που σας ανέθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και εύχομαι να πετύχετε στο έργο και να προστατευτεί ο πολίτης από τυχόν αδικίες.


Σαν Τοπικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Δερβιζιάνων, δύο αδικίες που γίνονται στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Δωδώνης που αφορά:


1. Το κλείσιμο του Λυκείου Δερβιζιάνων και τη μεταφορά των μαθητών στο Θεσπρωτικό και


2. Την απόφαση της πλειοψηφία του Συνδυασμού του Δήμου Δωδώνης αποφάσισε “υπέρογκες αυξήσεις στα Δημοτικά τέλη και τα τυχόν τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης”.


Όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες διαμαρτυρίες για τα θέματα αυτά, δεν ελήφθησαν μέχρι στιγμής καμία απόφαση που να μας ικανοποιεί, και πρωτού προσφύγουμε στην δικαιοσύνη ζητάμε την δικιά σας βοήθεια, πιστεύοντας ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη θα λειτουργήσει όπως το προβλέπει και ο νόμος.


Συνημμένα με την αναφορά μας, σας στέλνουμε τις διαμαρτυρίες που έχουμα κάνει μέχρι στιγμής:
1) για να μην κλείσει το Λύκειο Δερβιζιάνων και
2) για τις “υπέρογκες αυξήσεις τα Δημοτικά τέλη και στα τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης”.


Ευχαριστώ


Γιάννης Γκουβάς
Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας
Δερβιαζιάνων - Δήμου Δωδώνης


Δερβίζιανα, 26-04-2011
Κιν.: 6974891321

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Παρόλο που μειώθηκαν κατά 30%, έφτασε στους 30 ο αριθμός των νεκρών των εορτών του Πάσχα-Κανένα τροχαίο την Ήπειρο

Αξίζει να σημειωθεί, στην Ήπειρο δεν είχαμε κανένα τροχαίο ατύχημα.



Καθόλου ευκαταφρόνητος δεν είναι ο φετινός απολογισμών των 30 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, αν και τα θανατηφόρα τροχαία σημείωσαν, σε σχέση με πέρσι, μείωση της τάξεως του 30%.
Συγκεκριμένα από την Παρασκευή 15 Απριλίου, που υπολογίζεται ότι αρχίζει η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, που ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα της επιστροφής, σημειώθηκαν 27 θανατηφόρα δυστυχήματα, έναντι 39 το 2010 (μείωση 30,8%), 47 σοβαρά, έναντι 48 το 2010 (μείωση 2,1%) και 358 ελαφρά, έναντι 365 πέρσι (μείωση 1,9%).
Αντίστοιχα τα θύματα ήταν 30 νεκροί έναντι 43 το 2010 (μείωση 30,2%), 53 βαριά τραυματίες έναντι 56 (- 5,4%) και 472 ελαφρά τραυματίες έναντι 518 πέρυσι (-8,9%).
Από τα θανατηφόρα δυστυχήματα μόνο τρία έγιναν στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους, δύο στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και ένα στην Εγνατία Οδό, ενώ πέντε σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως νυχτερινές ώρες, και τα υπόλοιπα στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Τα 17 από τα 27 θανατηφόρα δυστυχήματα αποδίδονται σε υπερβολική ταχύτητα, έλλειψη προσοχής, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έλλειψη προσοχής από πεζούς και μόνο ένα στην κατάσταση του δρόμου και τον καιρό.
Τα επτά θανατηφόρα σημειώθηκαν με δίκυκλα, σε ένα εκ των οποίων σκοτώθηκε ο οδηγός του μετά από σύγκρουση με ζώο, στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας.
Μειωμένη κατά 15% ήταν και η έξοδος από την Αθήνα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας. Ειδικότερα, από την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα έφυγαν συνολικά από τα δύο εθνικά δίκτυα Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας 927.000 αυτοκίνητα έναντι 1.090.300 το 2010.
Ελάχιστα μειωμένη (2,9%) ήταν, το ίδιο διάστημα, και η έξοδος από τη Θεσσαλονίκη (453.000 αυτοκίνητα έναντι 467.000 πέρσι).
Για τη ασφαλή μετακίνηση και την αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, η Τροχαία είχε πάρει έκτακτα μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων διατέθηκαν συνολικά 22.474 αστυνομικοί (3.335 αξιωματικοί, 18.165 τροχονόμοι και 975 ενισχύσεις από άλλες υπηρεσίες), καθώς και 10.761 οχήματα (8.895 περιπολικά, 1.226 δίκυκλα, 165 γερανοί και 475 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες).

Eurostat: Έλλειμμα-εφιάλτης στο 10,5% το 2010


Στο 10,5% του ΑΕΠ δηλαδή στα 24,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat έναντι, 9,4% του ΑΕΠ ή 21,9 δισ. ευρώ που είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης.
Η απόκλιση στις δυο εκτιμήσεις σημαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα άνω των 2,2 δισ. ευρώ, φέτος, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον βάρος που φέρνει στον προϋπολογισμό ή ήδη καταγεγραμμένη υστέρηση των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει φέτος επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ για να καλυφτούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και οι αποκλίσεις αν και η πληροφορείς από τις Βρυξέλες αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας Eurostat το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Σημαντικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε πολλές από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Eurostat. Για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ο προϋπολογισμός προβλέπει πλεόνασμα 906 εκατ. ευρώ και η Eurostat 3,126 δισ. ευρώ.
Για τους Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ - και η Eurostat έλλειμμα 565 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης προσδιορίζεται 23,067 δις ευρώ - ενώ τα στοιχεία της Eurostat ανεβαίνει στα 26,754 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Δόθηκε παράταση για το Σεπτέμβριο στις προθεσμίες υποβολής των οριστικών δηλώσεων αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις


Παρατάσεις των προθεσμιών υποβολής των οριστικών δηλώσεων αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα η προθεσμία υποβολής της οριστικής δήλωσης αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα που έληγε την 29η Απριλίου παρατείνεται μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2011.


Επίσης, η οριστική δήλωση εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις που έληγε την 29η Μαΐου επίσης παρατείνεται έως την 30η Σεπτεμβρίου.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Σπεύσατε για την πρώτη δόση, γιατί την Πέμπτη 28 Απριλίου λήγει η προθεσμία

Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης όσων ιδιοκτητών ακινήτων είχαν καταθέσει αιτήσεις, μέχρι το τέλος τού προηγούμενου έτους, για να τακτοποιήσουν τους ημιυπαίθριους χώρους.
Ωστόσο, κατασκευαστές, μεσίτες αλλά και ιδιοκτήτες ζητούν να δοθεί παράταση ενός μήνα, καθώς λόγω των οικονομικών δυσκολιών ορισμένοι αδυνατούν να πληρώσουν.
Αντίθετα, όσοι ιδιοκτήτες υπέβαλλαν φέτος δήλωση θα μπορούν να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011.
Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θέλουν να προβούν σε τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και η λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΣΥΒΟΤΑ: Βαριά πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Πολλά τα ξενοδοχεία που «ξεφύτρωσαν» ξαφνικά.

Στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα δέκα πρώτα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία του δήμου Ηγουμενίτσας για αυθαίρετες κατασκευές στα Σύβοτα. Είχε προηγηθεί ο έλεγχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επιθεωρητών, μετά τις καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων στην περιοχή.
Τα τελευταία χρόνια στα Σύβοτα άνθισε η ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους δόμηση, με αποτέλεσμα να έχουν χτιστεί μέχρι και παραλίες. Ξενοδοχεία, ξενώνες και άλλα συγκροτήματα «ξεφύτρωσαν» ακόμη και εκεί που κανένας δεν τα περίμενε. Δημιουργήθηκε ένα καθεστώς ιδιόμορφο, καταστράφηκαν πανέμορφες γωνιές οι οποίες φυσικά δεν μπορούν ούτε πρόκειται να αποκατασταθούν με την επιβολή προστίμων. Στο καθεστώς αυτό, στο οποίο έχουν εμπλοκή και υπηρεσίες του δημοσίου, επιχειρεί να βάλει τέλος το υπουργείο, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση και πιο έντονο ενδιαφέρον και από όλες τις τοπικές υπηρεσίες.


ΠΗΓΗ: www.epirupost.gr

Eurostat: Σήμερα η «λυπητερή» για το έλλειμμα

Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίσει τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει για το 2011. Ακόμη εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να εξειδικεύσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ελλείμματος του 2010. Από το ύψος του ελλείμματος του 2010 σε σχέση και με την πορεία του προϋπολογισμού στο α’ τρίμηνο, θα προσδιορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων του 2011, τα οποία υπολογίζονται στα περίπου 3 δισ. ευρώ.


Ανάμεσα στα μέτρα που μελετώνται είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων στα επιδόματα, η εισαγωγή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και η μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.


Η τακτική επίσκεψη της τρόικα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποτιμήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

ΔΩΔΩΝΗ: Συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο την Τετάρτη 27 Απριλίου

Συγκέντρωση έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη, 27 Απριλίου και ώρα 10:00 το πρωί, την ώρα που θα γίνεται η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, η «Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης».

Η επιτροπή απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η προσχεδιασμένη από καιρό απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» πλησιάζει στην υλοποίηση με αφορμή το μνημόνιο. Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και άμεσες: στους κτηνοτρόφους με μείωση της τιμής παραγωγού στο γάλα, στους καταναλωτές με αύξηση της τιμής προϊόντων γάλακτος και παραπέρα χειροτέρευση της ποιότητας διατροφής».