Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

ΡΕΠΕΤΙΤΣΑ: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Γεωργίου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Ρεπετίστα του Άνω Καλαμά.


Πλήθος κόσμου από το χωριό, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.


Μετά την Θεία Λειτουργία, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου έγινε το παραδοσιακό τραπέζι.


ΓENOΠ-ΔΕΗ: Το μεγάλο φαγοπότι των Συνδικαλιστών


Ένα μεγάλο φαγοπότι στενά συνδεδεμένο με ένα ιδιότυπο σύστημα κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού που δέσποζε στη ΔEH την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει το πόρισμα Pακιντζή για τις χρηματοδοτήσεις της ΓENOΠ.


Tαξίδια σε χώρες εντός... κι εκτός E. E., με διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, γεύματα σε ακριβά εστιατόρια, φιλοξενία επισκεπτών στα ακριβότερα ξενοδοχεία της χώρας, πάρκινγκ και καύσιμα σε μέλη της ΓENOΠ, αρώματα και λουλούδια σε άγνωστους παραλήπτες, αλλά και αφίσες για κινητοποιήσεις που στρέφονται κατά της ΔEH, καλύπτουν οι δαπάνες της ΓENOΠ την περίοδο 1999 - 2010, τις οποίες η ΔEH χρηματοδότησε με το συνολικό ποσό των 31.293.630,21 ευρώ (14.188.036,86 ευρώ απευθείας στη ΓENOΠ και 11.279.531,04 ευρώ μέσω του OKΔE).


Tο πόρισμα Pακιντζή, που παραδόθηκε χθες στην υπουργό ΠEKA κα Tίνα Mπιρμπίλη και στην Eισαγγελία Πρωτοδικών Aθηνών, κρίνει παράνομο το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που δόθηκαν προς τη ΓENOΠ και άκυρες τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των οποίων δόθηκαν, καθώς προσκρούουν στις αποφάσεις του νόμου 1264/1982 που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες. Στον ίδιο νόμο προσκρούουν, σύμφωνα με το πόρισμα, και τρεις αποφάσεις διευθυνόντων συμβούλων της Eπιχείρησης.
Τρεις αποφάσεις


H πρώτη υπογράφηκε στις 21/12/2004 και ενέκρινε πέρα και πάνω από τις προβλέψεις της EΣΣE την καταβολή προς τη ΓENOΠ ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ για το 2005 και μέχρι 2 εκατ. ευρώ για το 2006 ως ανταμοιβή για την επιτυχή διεξαγωγή των Oλυμπιακών Aγώνων.


H δεύτερη, επίσης εκτός πρόβλεψης συλλογικής σύμβασης, υπογράφτηκε στις 4/1/2005 και προβλέπει την εφ’ εξής επιχορήγηση 0,2 τοις χιλίοις της ετήσιας τακτικής μισθοδοσίας του προσωπικού της ΔEH για την κάλυψη δαπανών μελών της ΓENOΠ στο εξωτερικό για την ανάπτυξη σχέσεων με ομοειδείς οργανώσεις.


Tέλος, η τρίτη απόφαση υπογράφτηκε στις 5/10/2008 και αφορά την καταβολή δαπάνης ύψους 300.000 ευρώ για σύνταξη μελέτης με αντικείμενο την εταιρική δομή της Επιχείρησης, η οποία ουδέποτε παραδόθηκε και ουδέποτε, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, ζητήθηκε επιστροφή των χρημάτων.


Σε ό, τι αφορά τον OKΔE, ο οποίος ιδρύθηκε το 2007 στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής πρόβλεψης προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας ως «αστική εταιρεία κοινωνικού και εκπαιδευτικού σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», το πόρισμα ταυτίζει πλήρως τον ρόλο του με τη ΓENOΠ.


Tο χαρακτηρίζει «νομικό κατασκεύασμα» μέσω του οποίου φέρεται να επιχειρείται η χρηματοοικονομική ενίσχυση της ΓENOΠ. Tο πόρισμα σημειώνει ότι η ΓENOΠ έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης των πόρων του OKΔE, ενώ η ΔEH αρκείται στον έλεγχο της τυπικής νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζει η ΓENOΠ. Kι ενώ οι συμβάσεις προβλέπουν ότι η ΓENOΠ θα πρέπει να καταθέτει στην Eπιχείρηση εγκεκριμένο προϋπολογισμό, η ΔEH εγκρίνει τις δαπάνες χωρίς η ΓENOΠ να προσκομίζει τον προϋπολογισμό.


Στην Iταλία


O κ. Pακιντζής στο πόρισμά του παρατηρεί, επίσης, ότι η ΔEH κάνει προσπάθεια να αιτιολογήσει κάποιες δαπάνες. Eνδεικτικά αναφέρει τιμολόγιο που προσκόμισε η ΓENOΠ από προμηθευτή «ΔIAKOΠEΣ EΠE» με αρχική αιτιολογία 8ήμερη εκδρομή 23 ατόμων στην Iταλία για τα μέλη του Δ. Σ. της ΓENOΠ. Eπιστράφηκε με ένδειξη ότι δεν εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης Δ. Σ., το τιμολόγιο επανυποβλήθηκε με διαγραμμένη τη λέξη εκδρομή και αντικατεστημένη με τη λέξη ταξίδι και τελικά προωθήθηκε για πληρωμή.


Tο πόρισμα Pακιντζή, η υπουργός ΠEKA το μεταβίβασε στη διοίκηση της ΔEH μαζί με την εντολή «να μη γίνει καμία περαιτέρω καταβολή μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος». Tην «εντολή» δέχθηκε, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, με ανακούφιση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα πιεζόταν από τη ΓENOΠ να καταβάλει περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ για το 2011, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.


H ΓENOΠ εμφανώς πανικοβλημένη από τα συμπεράσματα του πορίσματος, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση. Mε δύο ανακοινώσεις και δύο βίντεο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, στράφηκε κατά του κ. Pακιντζή, δημοσιοποιώντας έγγραφο που τον φέρει να ασκεί πίεση στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEH κ. Tάκη Aθανασόπουλο για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στο σωματείο «Φίλοι της Bιβλιοθήκης της Aλεξάνδρειας». Tο αίτημα, σύμφωνα πάντα με τη ΓENOΠ, υποβλήθηκε στις 19/2/2008, πήρε αρνητική απάντηση στις 13/3/2008 και τελικά εγκρίθηκε στις 2/4/2008.


ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

ΕΡΕΥΝΑ: Τι έκοψαν οι Έλληνες; - Η οικονομική κρίση αδειάζει το καλάθι και θρέφει την ανασφάλεια

Σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες του Έλληνα, έχει επιφέρει η οικονομική κρίση.


Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που δημοσιεύεται σήμερα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μόνο των 17,3% δεν έχει αλλάξει τις καταναλωτικές του συνήθειες. Ο Έλληνας, που παλιότερα γέμιζε το καρότσι σαν… να ερχόταν πυρηνική καταστροφή, τώρα πηγαίνει περισσότερες φορές στο σούπερ μάρκετ, αλλά αγοράζει λιγότερα.
Ένας στους δύο Έλληνες δεν αντικαθιστά συχνά το κινητό του τηλέφωνο ενώ από πέρυσι έχουν πέσει κατά 50% οι πωλήσεις αυτοκινήτων.


Οι «επώδυνες» αυξήσεις στη βενζίνη έχουν στρέψει πολλούς στα ΚΤΕΛ, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά οι μετακινήσεις με αεροπλάνο στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Έλληνες έχουν κόψει και το… φαγητό. Τέσσερις στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για τρόφιμα και το 77% δηλώνει ότι δεν αγοράζει πλέον φρέσκα ψάρια, ενώ ένα 10% δεν παίρνει καθημερινά ψωμί!
Τέλος, η κρίση έχει πλήξει ακόμη και το αγαπημένο τσιγάρο: από πέρυσι παρατηρήθηκε πτώση 30% στις πωλήσεις τσιγάρων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με την οικογένεια του έκανε Πάσχα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου

Στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, γιόρτασε το Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης μαζί με την οικογένειά του.
Έψησε τον πατροπαράδοτο οβελία και τσούγκρισε αυγά.


ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Φορτωμένη ατζέντα, με επίκεντρο την οικονομία

Με φορτωμένη ατζέντα επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων ένα χρόνο μετά το διάγγελμα από το Καστελόριζο που σήμανε την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.
Αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δρομολογηθούν κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να παρουσιαστούν αναλυτικά ανά τομέα και υπουργείο οι περικοπές στο πλαίσιο του προγράμματος των 26 δισ. ευρώ, καθώς και τα σχέδια για τις αποκρατικοποιήσεις, την ίδια ώρα που στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ και τα συνδικάτα προειδοποιούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί ως τα μέσα Μαΐου στη Βουλή ώστε να ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την τρόικα.
Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.


Στις 26 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι έκλεισε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.


Από το ύψος του ελλείμματος του 2010, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού το πρώτο φετινό τρίμηνο, θα καθορισθεί και το ύψος των πρόσθετων μέτρων για το 2011, που σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πριν το Πάσχα, θα είναι 3 δισ. Ευρώ.


Τέλος, στις 23-24 Ιουνίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εξειδικεύσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δημιουργούν έντονο σκεπτικισμό, καθώς ενισχύονται οι φωνές που στρέφονται κατά ευθέως της κοινοτικής αλληλεγγύης, όπως φάνηκε και στη Φινλανδία με τη ραγδαία εκλογική άνοδο του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Η κατάρρευση των εσόδων αιτία για την νέα φοροεπιδρομή για την εξασφάλιση 3 δισ. από 1η Ιουνίου

Η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων στο πρώτο τρίμηνο του έτους φέρνει νέα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", η κυβέρνηση σχεδιάζει την:

1. Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς).


2. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.


3. Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο.

4. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις θα είναι εξίσου υψηλές όπως και οι πρόσφατες στην περιοχή του Ψυχικού.

5. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012. Τα αυξημένα τέλη θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011 από 5.000.000 κατόχους οχημάτων Ι. Χ. και Δ. Χ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

6. Έσοδα από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις ορφανές καταθέσεις. Ειδική επιτροπή έχει αναλάβει την αναμόρφωση της νομοθεσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πληθώρα καταθέσεων που προέρχονται από κληρονομιές ουδέποτε αναζητήθηκαν και βρίσκονται αναξιοποίητες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Έρχονται βαριές καμπάνες στους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Με «δρακόντειο νόμο» ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γιάννης Ραγκούσης, ανατρέπει όλα όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι για το «στάτους» των θέσεών τους.


Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που έρχεται στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα, βάζει οριστικό τέλος στην ατιμωρησία των «πονηρών» της δημόσιας διοίκησης.


Όσοι μέχρι τώρα αλώνιζαν ανενόχλητοι στις υπηρεσίες, νιώθοντας σιγουριά λόγω της έλλειψης ποινών, πρέπει να αρχίζουν να ανησυχούν, γιατί εκτός όλων των άλλων η διαφθορά πλέον θα τους κοστίζει πολύ ακριβά!
Σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής»:
1. Αλλάζουν εκ βάθρων τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
2. Από 30.000-100.000 ευρώ θα κοστίζει στον επίορκο υπάλληλο η διαφθορά.
3. Όσοι παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση, μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης θα παύουν να εργάζονται.
4. Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές και επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μισθούς, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς και παύση εργασίας για έναν ολόκληρο χρόνο με πλήρη στέρηση αποδοχών σε όσους έχουν βρεθεί να παρανομούν.
5. Μπαίνει τέλος στην παραγραφή των αδικημάτων, αφού διπλασιάζεται ο χρόνος που κάποιο παράπτωμα «πάει στον κάλαθο των αχρήστων» και από 5 χρόνια, που είναι σήμερα, γίνεται 10.


Το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο αλλάζει ριζικά το περιβάλλον της δημόσιας διοίκησης, που χρόνια ταλανίζεται, όπως αποδεικνύουν και οι ετήσιες εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, από εκατοντάδες επίορκους υπαλλήλους με παραβατική συμπεριφορά. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 2.500 υποθέσεις για παραπτώματα στις δημόσιες υπηρεσίες, παράνομο πλουτισμό, μίζες και λαδώματα και κατάχρηση εξουσίας. Η μεγάλη πληγή της δημόσιας διοίκησης ήταν πάντοτε ότι αυτοί οι υπάλληλοι έπεφταν «στα μαλακά», καθώς κρίνονται από συναδέλφους τους. Το σύνηθες είναι να μην τιμωρείται κανείς, με αποτέλεσμα την τρομερή διόγκωση της διαφθοράς. Είναι γνωστό ότι εξαιτίας ολίγων επίορκων λειτουργών υπηρεσίες όπως εφορίες, πολεοδομίες, νομαρχίες έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς από τους ελεγκτές ως «εκτροφεία διαφθοράς».
Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου-τομή για τη δημόσια διοίκηση, «να βάλει τέλος σε έναν ανύπαρκτο πειθαρχικό έλεγχο, αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο».