Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Έτοιμο το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών»

Κατά του μνημονίου και με προτάσεις που διαφοροποιούνται άρδην από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Δημαράς ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, με τίτλο:
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»


Όπως είπε, έχει καινοτόμες θέσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, χωρίς καμιά κομματολαγνεία.
«Οι κρίσιμες όμως εξελίξεις, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας μας και των πολιτών, η κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό μας σύστημα και η ανάγκη, για καίριες και ενωτικές πολιτικές δράσεις, χωρίς τις γνωστές παλαιοκομματικές περιχαρακώσεις, οδήγησαν όλους εμάς στην απόφαση δημιουργίας του νέου Πολιτικού Κινήματος», ανέφερε.
Ο κ. Δημαράς στην εναρκτήρια ομιλία τόνισε ότι «το «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» είναι πλέον πραγματικότητα στον δημόσιο χώρο. Με απόφαση για δυναμική πολιτική δράση. Με σοβαρές, καινοτόμες και ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις, για όλα τα κρίσιμα διακυβεύματα της τρέχουσας συγκυρίας αλλά και για όλα τα προβληματικά θέματα της χώρας μας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: Προτείνει μείωση διοδίων κατά 25% - 30% για 3 έτη

Τη μείωση της τιμής όλων των διοδίων κατά 25% - 30% για τρία χρόνια, αλλά και τη μείωση στα υπό κατασκευή τμήματα κατά 50%, προτείνει το υπουργείο Υποδομών στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητοδρόμων.


Ακόμη, οι υπουργοί, Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, ως εγγύηση για τη συνέχιση της δανειοδότησης των εταιριών, που κατασκευάζουν τα έργα, αλλά και τη δημιουργία μίας ειδικής εταιρείας του Δημοσίου, με κεφάλαιο την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα διόδια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Επανεξετάζεται το εισοδηματικό όριο για τις μετεγγραφές


To πλαφόν σήμερα είναι οι 50.000 ευρώ που κατά κοινή ομολογία αποκλείει πολλές πολυμελείς οικογένειες.
Ανοιχτό άφησε η Υπουργός Παιδείας κα  Άννα Διαμαντοπούλου να επανεξετάσει το εισοδηματικό όριο των 50.000 ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας, να ζητήσουν μεταγραφή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της επιλογής τους, κάνοντας έτσι δεκτό σχετικό αίτημα των εκπροσώπων των ενώσεων τους.
Αντίθετα, η κα Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αμετακίνητη στο να καταργηθούν τα αξιοκρατικά κριτήρια τονίζοντας χαρακτηριστικά:


«Αναγνωρίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ότι πρέπει τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, για κοινωνικούς λόγους, να στηριχθούν και αυτό κάνουμε, με αξιοκρατικό τρόπο, όμως.
Θα έρθει οπωσδήποτε ένα παιδί στη πόλη που θέλει, όχι, όμως, στη σχολή που θέλει, αλλά στη σχολή που μπορεί».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στο... “μαντρί” οι βουλευτές, άλλους θα φάει ο “λύκος”. Ιδού τα μέτρα 77 δισ. ευρώ

“Ναι, σε όλα” θέλει ο Γ. Παπανδρέου και θα το απαιτήσει από τους βουλευτές. Υπουργικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος συνεδριάζουν “απανωτά” αύριο σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια... συσπείρωσης. Το “μάντρωμα” είναι μια επιχείρηση περιορισμού των αντιδράσεων εντός των τειχών, χωρίς επικοινωνιακές απώλειες και για να αποφευχθούν νέα πισωγυρίσματα σε νομοσχέδια και τροπολογίες που έχουν γίνει... κανόνας τον τελευταίο χρόνο. Ο στόχος είναι χωρίς ουσιαστικά να ανακοινωθεί τίποτε συγκεκριμένο καθώς η εξειδίκευση των μέτρων πάει για μέσα Μάη να “αποσπαστεί” η συγκατάθεση των βουλευτών που θα κληθούν να τα ψηφίσουν αρχές Ιούνη.


Κάπως έτσι εξηγείται και η συνεδρίαση για πρώτη φορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία του κόμματος έτσι ώστε ο... καυγάς να μείνει μέσα στο... σπίτι.


Ποια είναι όμως τα μέτρα που θα “περάσουν” μέσα στον επόμενο μήνα και θα ψηφιστούν αρχές Ιουνίου, όταν ο πολύς κ. Σόιμπλε λέει πως αν δεν ικανοποιηθεί η τρόικα είναι πιθανή η αναδιάρθρωση;


Μέτρα 77 δισεκατομμυρίων


Από εφέτος ως το τέλος του 2013 θα γίνει εκποίηση κρατικής περιουσίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων.


Προς εκποίηση εφέτος είναι το 20 με 25% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Σειρά παίρνουν τα βαριά χαρτιά όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα Κρατικά Λαχεία.


Το 2011 είναι η χρονιά για την “αξιοποίηση” των αεροδρομίων, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, των Αμυντικών Συστημάτων και μιας σειράς ακινήτων με πρώτα αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων.


Θα ακολουθήσει από το 2012 ως το 2015 ένα πρόγραμμα εκποιήσεων μαμούθ ύψους 35 δισεκατομμυρίων το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει.


Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια αν τα έσοδα θα είναι αυτά που περιμένει η κυβέρνηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παράλληλα θα τρέχουν άλλα δύο προγράμματα.


Θα περικοπούν δαπάνες ύψους 14 δισεκατομμυρίων, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν και κατά 9 δισεκατομμύρια τα έσοδα. Μονάχα εφέτος θα πρέπει να εξοικονομηθούν από “έκτακτα” μέτρα άλλα 4 δισ.


Ψηλά στη λίστα για περικοπές είναι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Εργασίας


Μονόδρομος είναι οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο που δεν περιλαμβάνει μόνο το ενιαίο μισθολόγιο. Υπάρχουν ακόμη και προτάσεις για άρση μονιμότητας σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Δημόσιων Οργανισμών


Ταυτόχρονα θα αλλάξει το φορολογικό τοπίο με κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.


ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/

ΗΠΕΙΡΟΣ: Η Λίστα με τα στρατόπεδα που κλείνουν


Η ηγεσία του ΥΕΘΑ έχει στη διάθεσή της ολοκληρωμένο σχέδιο για το κλείσιμο τουλάχιστον 300 άχρηστων! στρατοπέδων.
Στρατόπεδα στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Θεσπρωτία και την Άρτα βάζουν λουκέτο στο πλαίσιο του «χακί Καλλικράτη».



Αναλυτικά:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Βελισσαρίου (Γιάννενα)
Κατσιμήτρου (Γιάννενα)
Λορέντζου Μαβίλη (Καλπάκι)
Βιδέλη (Γιάννενα)

Παπαγεωργίου (Γιάννενα)
Γεωργόπουλου (Γιάννενα)
Αλ. Διάκου (Κόνιτσα)
Κεντρικοί Στρατώνες Ιωαννίνων (Γιάννενα)
Παπακωνσταντίνου (Βροσίνα)

ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Περδίκη Πυλαδή (Πρέβεζα)
Τ/χη Αθανασιάδη Ιωάννη (Πρέβεζα)
Κονκουρή (Πρέβεζα)
Βιδέλη (Πρέβεζα)
Σολωμού (Πρέβεζα)
Παπαγεωργίου (Πρέβεζα)
Δούκα Αδαμαντίου (Πρέβεζα)
Τσακαλώτου (Πρέβεζα)

ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Βερσή (Άρτα)
Παπακώστα (Άρτα)
Πετροπουλάκη (Άρτα)


ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Θωμά Τριάντη (Φιλιάτες)


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οδηγίες για τις πασχαλινές αγορές


Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση που αφορά τη λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα:


Με δεδομένο ότι κατά τις πασχαλινές γιορτές θα είναι αυξημένη η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το γιορταστικό τραπέζι των καταναλωτών, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή και σύμφωνη, τόσο με τον αγορανομικό κώδικα, τις αγορανομικές και λοιπές διατάξεις και αποφάσεις όσο και με την νομοθεσία «περί Ανταγωνισμού».-


ΓΕΝΙΚΑ:
Όλα τα καταστήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αγορανομικές διατάξεις σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που θα αναγράφουν το είδος, την τιμή, την προέλευση και την ποιότητα όπου η τελευταία επιβάλλεται από ειδικές διατάξεις. Στον τομέα των οπωρολαχανικών, των οποίων οι τιμές πώλησης ελέγχονται αγορανομικά βάσει συγκεκριμένων ποσοστών κέρδους, η βαρύτητα των ελέγχων δίδεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης νομίμων τιμών πώλησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα ποσοστά κέρδους. Στον τομέα των ειδών διατροφής όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο σημείο αν οι τιμές που εισπράττονται, είναι και οι τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες. Ειδικότερα στα συσκευασμένα τρόφιμα, ασφαλιστική δικλείδα ενημέρωσης και προστασίας του καταναλωτή, αποτελεί η αναγραφή των ενδείξεων που ισχύουν νομοθετικά.


ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ:
Να κάνει έγκαιρα και προγραμματισμένα τις πασχαλινές αγορές του και να μην τις αφήσει για την τελευταία στιγμή. Να κάνει έρευνα στην αγορά, ελέγχοντας και συγκρίνοντας σε περισσότερα του ενός καταστήματος τα ομοειδή είδη, κερδίζοντας έτσι χρήματα και ποιότητα. Να μην παρασύρεται από διαφημιστικές καμπάνιες αλλά να αγοράζει τα προϊόντα που πραγματικά επιθυμεί. Υποψιαστείτε με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα όταν δεν είναι προσφορές και μην ξεχνάτε ότι αυτή την περίοδο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα «μαϊμούδες». Όταν αγοράζει είδη με μακρά καταναλωτική διάρκεια να ζητεί εγγύηση και οδηγίες χρήσης στα ελληνικά. Σε όλες τις αγορές σας να ζητάτε την νόμιμη απόδειξη, γιατί η παράβαση αυτή βαρύνει και σας. Ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία ανάλωσης ορισμένων ευαλοίωτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος,, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.)Για τα είδη σοκολατοποιϊας (αυγά, ζωάκια κ.α.) πληροφορεί η ετικέτα για το αν πρόκειται για πραγματική σοκολάτα ή απομίμηση καθώς και για την ημερομηνία λήξης. Οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστευτούν για την αγορά κρέατος, σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης της αγοράς (παραδοσιακά κρεοπωλεία καθώς και νόμιμα κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός μεγάλων καταστημάτων), αναζητώντας τις σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου και προέλευσης, ώστε να μην παραπλανούνται και να αποφεύγουν να αγοράζουν κρέατα από ζώα που σφάζονται σε χώρους που δεν ελέγχονται από κτηνιατρικής πλευράς, γιατί πιθανά εφόσον δεν έχουν υποστεί τον κρεοσκοπικό έλεγχο να έχουν πρόβλημα. Τα σφάγια αμνοεριφίων, τα εγχώρια καθώς και αυτά που εισάγονται και είναι προέλευσης κοινοτικών χωρών, αναγράφουν με κεφαλαία γράμματα το όνομα της χώρας προέλευσης με σφραγίδα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, χρώματος Ε133 λαμπρό κυανό (που κλίνει προς το πράσινο - τιρκουάζ), για δε της προέλευσης τρίτων χωρών χρώματος Ε155 καστανό. Επισημαίνεται η υποχρέωση της τήρησης της κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την επισήμανση του βοείου κρέατος με την τοποθέτηση των ετικετών με το εξωτερικό μπλε περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα (Ελληνικό βόειο κρέας) και την ετικέτα χωρίς μπλε εξωτερικό περίγραμμα για τα βοοειδή τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα. Στις συσκευασμένες συκωταριές θα πρέπει ο καταναλωτής να αναζητά την σφραγίδα καταλληλότητας, όπου αναφέρεται η προέλευσή τους από συγκεκριμένη εγκατάσταση, η ημερομηνία λήξης και για τις κατεψυγμένες και η ημερομηνία κατάψυξης. Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής(κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα και χωρίς δυσάρεστες οσμές και οι συκωταριές χωρίς την σπλήνα. Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. Προσοχή στις τοξικές βαφές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κ.Τ.Π. Αφήστε τα αυγά 24 ώρες πριν το βάψιμο εκτός ψυγείου και τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο μην τα τρώτε ή αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτιστεί. Στα σοκολατένια αυγά προσέξτε η σοκολάτα να μην έχει αλλοιωθεί και διατηρείστε τα στο ψυγείο. Στα τυριά πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία η ημερομηνία παραγωγής. Πρέπει να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση. Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα. Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση και να μην υπάρχει αλλαγή χρώματος. Ιδιαίτερη προσοχή στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και ειδικότερα αυτών των προϊόντων με ευαλοίωτο χαρακτήρα. Προσοχή στο ποτό. Ποτέ με άδειο στομάχι ούτε και να το ανακατεύουμε. Τα ρούχα θα πρέπει να έχουν την ετικέτα που θα πληροφορεί για την σύνθεσή τους και τα παπούτσια για το υλικό που είναι κατασκευασμένα. Τα παιχνίδια πρέπει να έχουν την σήμανση “CE” που σημαίνει ότι έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, να αγοράζουμε παιχνίδια που έχουν ενδείξεις και οδηγίες στα Ελληνικά και πάντοτε με γνώμονα την συμβολή τους στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει κάθε παιδί και όχι με βάση την διαφημιστική τους προβολή που οδηγεί στον υπερκαταναλωτισμό. Προσοχή στα παιχνίδια που πωλούνται υπαιθρίως. Είναι φτιαγμένα από άγνωστους κατασκευαστές, χωρίς σήμα κατασκευής που να δείχνουν την προέλευσή τους, επομένως ανεξέλεγκτα. Καλή χρήση πιστωτικών καρτών. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί αποφεύγοντας τις προμήθειες του οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.


Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι αρμόδιοι υπάλληλοι όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων , προβαίνουν καθημερινά σε ελέγχους αναφορικά με την εφαρμογή των αγορανομικών διατάξεων και λοιπών Υπουργικών Αποφάσεων καθώς και σε δειγματοληψίες ειδών τροφίμων-ποτών και καυσίμων για την ποιοτική τους εξέταση από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους.


Έλεγχοι επίσης γίνονται και από μικτά κλιμάκια ( Ε.Φ.Ε.Τ., Δ/νση Κτηνιατρικής , Δ/νση Υγείας).


Με αντικείμενο την ομαλή λειτουργία των αγορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις παρουσία των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων παραγωγικών και εμπορικών φορέων. Κατά την διάρκεια των εν λόγω συσκέψεων εκτιμήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της κάθε Περιφερειακή Ενότητας και των δεδομένων που υπάρχουν για την Πασχαλινή περίοδο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων και των κρεοπωλών-παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ντόπιων αρνιών έχουν πωληθεί σε Τούρκους εμπόρους-θα υπάρξει επάρκεια σε επίπεδο Περιφέρειας και οι τιμές αναμένονται να κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα. Ειδική έμφαση δόθηκε στους ελέγχους που θα γίνουν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής των κρεάτων και την αποτροπή περιπτώσεων σφαγής σε μη νόμιμα λειτουργούντα σφαγεία.


Μέχρι στιγμής η κατάσταση διαμορφώνεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Στο 15,1% η ανεργία τον Ιανουάριο-756.795 άτομα χωρίς δουλειά-Στο 13,7% η ανεργία στην Ήπειρο


Αυξημένη κατά 3,8% ήταν η απεργία το φετινό Ιανουάριο φτάνοντας στο 15,1% έναντι 11,3% του περσινού Ιανουαρίου όπως ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ.


Κατά τη διάρκεια του 2006 η ανεργία είχε υποχωρήσει κάτω από το 10%, το 2008 είχε πέσει και κάτω από το 7% και από τότε ακολουθεί ανοδική πορεία.


Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 178.159 άτομα ή 4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και αυξήθηκαν κατά 33.820 άτομα ή 0,8% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 189.663 άτομα φτάνοντας τα 756.795 άτομα ή 33,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και κατά 23.149 άτομα ή 3,2% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τον Ιανουάριο του 2008 είχαν μειωθεί σε 390.210 άτομα.
Η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε στο 12,4% από 8,7% τον Ιανουάριο 2010, ενώ στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 18,8%, όταν τον Ιανουάριο 2010 ήταν στο 14,9%.

Η ηλικιακή ομάδα 15-24 πλήττεται περισσότερο από την ανεργία, καθώς το 37% των νέων δεν έχει εργασία.
Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 (21,3%) και οι ηλικίες 35-44 (12,6%).
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Δυτική Μακεδονία (22,7%) και στο Νότιο Αιγαίο (20,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Βόρειο Αιγαίο (7,1%) και στην Πελοπόννησο (10,3%).

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Επέστρεψαν οι εικόνες που είχαν κλαπεί από εκκλησίες των Ιωαννίνων


Στο Βυζαντινό Μουσείο βρίσκονται από το πρωί οι έξι βυζαντινές εικόνες που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του Λονδίνου.
Για την μεγάλη επιτυχία από το αποτέλεσμα της συνεργασίας των διωκτικών αρχών με το υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στην τελετή παράδοσης και επιστροφής των έξι βυζαντινών εικόνων.
Οι εικόνες είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Τσαγκαράδας και του Ζαγορίου (18ου και 19ου αιώνα), όπου και θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα.
Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου κα Ευγενία Χαλκιά.


ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε επτά χρόνια το αργότερο το πρώτο βαρέλι πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι το σενάριο για έσοδα 10-15 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας είναι εφικτό!!!


Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό το σενάριο για έσοδα 10-15 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων της Δυτικής Ελλάδας.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μιλώ μόνο για την περιοχή του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδος θα το έλεγα καλύτερα, δηλαδή για τη λεκάνη της Αδριατικής μέχρι νότια της Κρήτης. Από τη στιγμή που μια χώρα θα αποφασίσει να διερευνήσει, να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, μέχρι να βγει το πρώτο βαρέλι ή το πρώτο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου θα περάσουν 5, 6, 7 χρόνια.


Γι’ αυτό μίλησα για μια προοπτική 15ετίας ουσιαστικά. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να ξεκινήσουμε έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα κι αυτό το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και γραπτώς.


Αν έχουμε τρεις "Πρίνους", σημαίνει ότι περίπου η Ελλάδα μπορεί να έχει, σε ένα βάθος 15ετίας ή 20ετίας, παραγωγή γύρω στα 400 εκατ. βαρέλια. Με 100 δολάρια το βαρέλι σημαίνει 40 δισ. Από τα 40 δισ. πρέπει να βγάλετε ένα μεγάλο μέρος που είναι οι επενδύσεις σε έρευνες και γεωτρήσεις, που θα γίνουν από τους επενδυτές.


Στο κράτος υπολογίστε ότι θα μείνει περίπου, αφού βγουν οι επενδύσεις και γίνουν και οι αποσβέσεις, συνήθως τα κράτη παίρνουν μισά και μισά ο επενδυτής. Άλλες φορές το 40%, άλλες φορές το 60%. Υπολογίστε περίπου το μισό.


Άρα, από τα 40 δισ. το να συζητάει κανείς για δημόσια έσοδα των 10, 12, 15 δισ. για την Ελλάδα είναι ένα λογικό σενάριο. Όλα προσδιορίζονται κάθε φορά από την πετρέλαιο πιθανότητα της κάθε περιοχής. Δηλαδή, για να έρθει ο άλλος να βάλει τα χρήματά του να επενδύσει, θα πρέπει να έχει σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο...


Πάντως, ένα κονδύλι της τάξης των 10 έως 15 δισ. σε ένα βάθος 15ετίας τουλάχιστον όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό το χώρο μου λένε ότι είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο».


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Με κριτήρια και το επίδομα ανεργίας


Από κόσκινο όλες οι κοινωνικές και προνοιακές ενισχύσεις

Το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσης του επιδόµατος ανεργίαςµε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
Η υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν χτες πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουν ανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων.
Ήδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση.


Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους.
Ένα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδηµα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.
Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά).


Από τη µείωση των κοινωνικών επιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνει τα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ: «Λουκέτο» σε 4 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων, βάζει από τον Μάιο το «Πεντάγωνο»


«Λουκέτο» σε 4 κέντρα εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων στρατιωτών βάζει από τον Μάιο το «Πεντάγωνο», σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων».
Τα κέντρα που κλείνουν από τον Μάιο, είναι σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, της Άρτας, των Ιωαννίνων, του Μεσολογγίου και της Σταυρούπολης Ξάνθης.


Μάλιστα η στρατολογία δεν έχει στείλει δελτία κατάταξης για αυτά σε στρατεύσιμους οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 14-15 από τα υπάρχοντα - ο αριθμός θα εξαρτηθεί, λένε, από το πόσοι νέοι θα παρουσιασθούν.
Με βάση τον επιτελικό σχεδιασμό τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του στρατού ξηράς αναμένεται να μείνουν στο τέλος 8 -10 από 36 που ήταν πριν 3 χρόνια και περίπου 19-20 που είναι σήμερα.
Αυτό, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.

ΕΦΟΡΙΑ: Έρχονται… τα έντυπα φορολογίας εισοδήματος


Ποιοι δε θα τα λάβουν και γιατί


Ολοκληρώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η εκτύπωση και η αποστολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.


Φέτος δεν στάλθηκαν έντυπα στους φορολογούμενους που υπέβαλλαν το 2010 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, καθώς και σε όσους είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φέτος τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν. 3842/2010, η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Έτσι εκτυπώθηκαν και ταχυδρομήθηκαν μόνο 3,9 εκατ. δηλώσεις (αντί για 5,6 εκατ. που στάλθηκαν το 2010).


Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον επιβαρύνθηκε με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2).


Όλα τα έντυπα των δηλώσεων καθώς και οι οδηγίες είναι προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, http://www.gsis.gr/.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Έκρυβε τους μετανάστες στη δεξαμενή πετρελαίου


Συνελήφθησαν στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας ένας 45χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος καθώς σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν κρυμμένοι τρεις παράνομοι αλλοδαποί, εντός ειδικά διαμορφωμένης κρύπτης στη δεξιά δεξαμενή πετρελαίου, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.


ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr