Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πως θα γίνουν οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων


Σε πέντε διαφορετικούς άξονες θα κινηθεί το σχέδιο συγχώνευσης νοσοκομείων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι πέντε μορφές συγχωνεύσεων είναι οι εξής:

* Συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με κοινό διοικητή
* Συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με κοινή διοίκηση
* Συγχωνεύσεις μονάδων εντός του ίδιου νοσοκομείου
* Συγχωνεύσεις κλινικών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοινή απόσταση
* Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας

Ο διάλογος ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου, οπότε θα γίνει γνωστή η πρώτη απόφαση.

Οι συγχωνεύσεις αφορούν 40-45 νοσοκομεία, κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος στο πλαίσιο του διαλόγου θα γίνουν ειδικές συσκέψεις σε όλες τις Περιφέρειες , αρχής γενομένης απο την Αθήνα, όπου η σχετική συνάντηση με τους φορείς θα γίνει την Μεγάλη εβδομάδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Νέοι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση


Νέους περιορισμούς ή και πλήρη απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές για το σύνολο της χώρας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα από την αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών.
Ο διαγωνισμός, που αφορά τις 12 περιφέρειες της χώρας εκτός από την Αττική, προκηρύχθηκε ήδη και οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φεβρουάριο του 2013.

Στο μικροσκόπιο, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, θα βρεθεί η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατίας έχει αποφανθεί με αλλεπάλληλες αποφάσεις του υπέρ της απαγόρευσης της δόμησης και τον περιορισμό της μόνο σε μικρά βοηθητικά κτίσματα που συνδέονται με παραγωγικές δραστηριότητες.

Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της διαφύλαξης του τοπίου. Διευκρινίστηκε ότι από τις μελέτες θα προκύψει ο κατάλογος των περιοχών προστασίας και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι περιορισμοί δόμησης για να διαφυλαχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.

Αρνήθηκε πάντως να τοποθετηθεί στα αλλεπάλληλα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τους σχεδιασμούς του υπουργείου σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4 στρέμματα θα διατηρηθούν, πιθανότατα ως παρέκκλιση, και οι νέες κατατμήσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής και το είδος της δόμησης (κατοικία, βιομηχανία, κ.λπ.).
Στον αέρα φαίνεται ότι θα βρεθούν σύντομα μικρότερα ακίνητα (κάτω των 4 στρεμμάτων), που σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση.

Εurostat: Στο 9,9% η ανεργία στην ευρωζώνη


Το "φράγμα" του 10% έσπασε η ανεργία το Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, διαμορφούμενη σε 9,9%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Eurostat.
Πρόκειται, για την πρώτη φορά που η ανεργία πέφτει κάτω από 10% του ενεργού πληθυσμού, από το Δεκέμβριο του 2009, σημειώνει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά, στην ευρωζώνη το μήνα Φεβρουάριο ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε σε 15,747 εκ., μειωμένος κατά 77.000 έναντι του μηνός Ιανουαρίου.
Για το σύνολο της ΕΕ η ανεργία διαμορφώθηκε σε 9,5% έναντι 9,6% το μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ: Κομμένα τα «δανεικά» για τους δημοσίους υπαλλήλους


Ένα ακόμη "προνόμιο" που απολάμβαναν μέχρι σήμερα, χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού μπαίνει τέλος στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης που τους προσφέρει το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Με νοµοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη (31/03) προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου, που εισφέρεται σε νέα εταιρεία, με στόχο την ιδιωτικοποίηση, από τη δημόσια δραστηριότητα της παρακαταθήκης.
Πάντως, η δανειοδότηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παραµείνει στο Ταµείο, λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της.
Με επιτόκια περίπου κατά μισή μονάδα χαμηλότερα από αυτά των άλλων εμπορικών τραπεζών, χορηγούνταν μέχρι σήμερα τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών στους δημοσίους υπαλλήλους.
Όπως σημειώνει το “Βήμα” (01/04), το δεκαπενταετές στεγαστικό χορηγείται µε επιτόκιο 5,20%, όταν στην αγορά βρίσκει κανείς τέτοια δάνεια µε επιτόκια από 5,60% έως 7,10%, ενώ ακόμα χαμηλότερα είναι τα επιτόκια των δανείων, που χορηγεί σε πολύτεκνους, αναπήρους, αλλά και στους δανειολήπτες που ζουν σε παραµεθόριες περιοχές.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επεισοδιακή σύλληψη μεταναστών


Συνελήφθησαν στις 03:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής τρία άτομα, διότι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στο λιμάνι.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι τρεις άνδρες πέταξαν πέτρες εναντίον στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο κτήριο του τελωνείου.

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 17:00 μ. μ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - Α.Ε. ΡΙΖΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΠΕΤΣΑΛΙ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «Μαχαίρι» στις μετεγγραφές φοιτητών


«Φρένο» στις αθρόες μετεγγραφές φοιτητών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας.
Με ρύθμιση που μελετάται να εφαρμοστεί από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2011-12) θα θεσπιστεί συγκεκριμένος αριθμός θέσεων για τις μετεγγραφές φοιτητών από ειδικές κατηγορίες (π.χ. πολύτεκνοι), ενώ θα εισαχθούν και βαθμολογικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι σήμερα δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών από ειδικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις Τμημάτων που υπερδιπλασιάζουν τον αριθμό των φοιτητών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε Τμήμα θα υπάρχει προκαθορισμένος ειδικός αριθμός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχομένων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.ά.
Αρχικά, οι υποψήφιοι θα κρίνονται μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους βάσει της συνολικής βαθμολογίας τους και της σειράς προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Αν δεν επιλεγούν, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τμήμα στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Επίσης, η επιλογή σε κάθε Τμήμα θα γίνεται με βάση τον αριθμό των μορίων κάθε υποψήφιου και την σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο.
Οι φοιτητές δεν χάνουν το δικαίωμα μετεγγραφής κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ωστόσο αν τα μόριά τους είναι λιγότερα από αυτά που έχουν συγκεντρώσει άλλοι υποψήφιοι, τότε θα μπορούν να μετεγγράφονται σε Τμήματα με χαμηλότερη βάση εισαγωγής.
Ταυτόχρονα, θα θεσπιστεί ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος κατά περίπτωση, ώστε παράλληλα με τα αξιοκρατικά κριτήρια να λαμβάνονται υπόψη και τα κοινωνικά.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 17:00 μ. μ.

ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ - ΚΑΛΠΑΚΙ

TAXISNET: 1η Απριλίου ξεκινάει η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων


Ανήμερα της πρωταπριλιάς θα ανοίξει τις πύλες του το TAXISNET και θα ξεκινήσει, μετά από πολλές αναβολές, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά.
Το TAXISNET παρουσίασε το τελευταίο διάστημα πολλά προβλήματα, αλλά φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια ακόμη παράταση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι προθεσμίες έχουν ως εξής:

1. Καθιερωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/4/2011, με ταυτόχρονη μετάθεση των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα, οι οποίες θα αρχίσουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.

Για το οικονομικό έτος 2011 προβλέπονται οι ακόλουθες καινοτομίες για την υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων:

" Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.

" Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.

" Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.

" Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

Ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική για τα φυσικά πρόσωπα και υποχρεωτική για τα νομικά πρόσωπα. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/6/2011 και η προθεσμία υποβολής μέσω διαδικτύου λήγει στις 30/6/2011. Εφόσον δεν επιλεγεί η ηλεκτρονική υποβολή τότε η δήλωση Ε9 υποβάλλεται στις ίδιες ημερομηνίες με το έντυπο Ε1.

Ηλεκτρονική υποβολή Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Τιμολογίων Πελατών/ Προμηθευτών και Πιστωτικών Υπολοίπων. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν την 1/6/2011 με ημερομηνία λήξης τις 30/6/2011.

Εκκαθαριστική Δήλωση ΦΠΑ. H υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ ξεκίνησε στις 21/2/2011 και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 390.000 δηλώσεις. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 12/4/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και τις 23/5/2011 για τους υπόχρεους που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η έκθεση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο


Σε μια πρώτη απογραφή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων καθώς και των διαθεσίμων χρηµατικών μέσων των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου, με βάση τα οριζόμενα στον «Καλλικράτη». Το συμπέρασμα είναι ότι το ταμείο είναι ...μικρό και οι υποχρεώσεις μεγάλες, ιδίως σε έργα που εξελίσσονται και είναι άγνωστο αν έχουν εξασφαλισμένους πόρους.
Η απογραφή, όπως διαφάνηκε στην έγκριση της σχετικής έκθεσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν κυρίως λογιστική και στηρίχθηκε στα στοιχεία από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες προς την επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία πρόεδρος ήταν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και μέλη οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Κώστας Ντέτσικας από την πλειοψηφία και Μιχάλης Κασσής από την μείζονα μειοψηφία.
Η απογραφή εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με θετικές ψήφους από την παράταξη του Αλ. Καχριμάνη, με επιφυλάξεις από την παράταξη του Β. Αργύρη, ενώ λευκή ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.

Υπηρεσιακή εισήγηση

Σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία της Περιφέρειας, ως διαδόχου των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δεν ολοκληρώθηκε λόγω προβλημάτων με τα υποθηκοφυλακεία, αλλά είναι γνωστό ότι ελάχιστα είναι τα ακίνητα που διαθέτει.

Στην πρώτη συνεδρίαση (ακολούθησε αυτή για τον προϋπολογισμό) δεν υπήρξε εισήγηση από την περιφερειακή αρχή, αλλά μόνο υπηρεσιακή από την κ. Ειρήνη Σερβετά, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας, η οποία δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για κάθε στοιχείο.

Αναγνωρίστηκε πάντως και από την μείζονα μειοψηφία που μετείχε στην επιτροπή ότι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να γίνει πλήρης απογραφή, ωστόσο υπάρχει στην πορεία η δυνατότητα διορθώσεων, ενώ από τον Ιούλιο θα απογραφούν και στοιχεία που περνούν στην Περιφέρεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Οι φάσεις απογραφής

Η Α΄ φάση της απογραφής ολοκληρώθηκε µέχρι την 3η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα χρηµατικά διαθέσιµα, τις άμεσες πληρωτέες υποχρεώσεις και την τακτοποίηση των ταμειακών εκκρεμοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ενσωματώνονται σε κάθε Περιφέρεια

Η Β΄ φάση ολοκληρώθηκε µέχρι την 31η Ιανουαρίου 2011 και αφορά τα έσοδα (εισπρακτέες απαιτήσεις) και τα έξοδα (άμεσα καταβλητέες υποχρεώσεις των Ν.Α) µε επείγοντα χαρακτήρα, τις καταγραφές κινητών και κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων, χρηματοδοτήσεων, δανειακών και γενικά συμβατικών υποχρεώσεων, συµµετοχών σε επιχειρήσεις, την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εσόδων και κάθε νομικές εκκρεμότητες.

Η Γ΄ φάση µέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 και αφορούσε την φυσική απογραφή των παγίων περιουσιακών τους στοιχείων, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το ταμειακό υπόλοιπο και στις τέσσερις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ανέρχονταν στις 31-12-2010 στα 8.491.900 ευρώ με την πρώην Ν.Α Άρτας να διαθέτει 3.846.270 ευρώ και να ακολουθεί με 2.764.988 η πρώην Ν.Α Ιωαννίνων.

Οι ανεξόφλητες επιταγές ήταν 634.630 ευρώ με τις 443.365 ευρώ να αφορούν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων. Τα ενοίκια που οφείλονταν ανέρχονταν στις 369.018 ευρώ εκ των οποίων οι 270.000 ευρώ αφορούν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων, κυρίως για μισθώσεις σχολικών κτιρίων.

Ως προς τις προμήθειες που δεν έχουν εξοφληθεί από τα συνολικά 11.857.962 ευρώ, τα 9.627.554 ευρώ αφορούσαν την πρώην Ν.Α Ιωαννίνων, η ίδια έχει και δάνειο 2.406.142 ευρώ για αποπληρωμή, αυτό από την αγορά του πρώην «Παλλαδίου».

Στα έργα που είναι σε εξέλιξη, χωρίς να εμφαίνεται η πηγή χρηματοδότησης ο συνολικός προϋπολογισμός τους στην Περιφέρεια ανέρχεται στα 72.791.589 ευρώ και από αυτά 33.757.337 ευρώ ανήκουν στην πρώην Ν.Α Ιωαννίνων.
Με 12.600.000 ευρώ αναγράφεται το συμβατοποιημένο έργο Τύρια-Σιστρούνι που δεν ξεκινά.
Στην ίδια έκθεση και τον πίνακα που την συνοδεύει καταγράφονται και άλλες οφειλές ή εκκρεμότητες, καθώς και συμμετοχές σε εταιρείες και το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις «παρέδωσαν» ελάχιστα στην Περιφέρεια, αρκετές οφειλές και παραμένει άγνωστο αν τα εν εξελίξει έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ή θα πληρωθούν με πόρους της Περιφέρειας, ανάλογα με τα έσοδα κάθε περιφερειακής ενότητας.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr

ΑΚΤΙΟ: Αντιπολεμικό συλλαλητήριο για τη βάση


Αντιπολεμικό συλλαλητήριο κατά της επέμβασης στη Λιβύη, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, με την συμμετοχή πολλών εργατικών και αγροτικών φορέων το Σάββατο 2 Απρίλη και ώρα 19:00 μ.μ. στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου.

Δυναμική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση έγινε προχθές το βράδυ από το ΠΑΜΕ και στην Ηγουμενίτσα.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρόταση για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου


Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι:

1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.
4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.
5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Προσκάλεσε σε διάλογο όλες τις αριστερές δυνάμεις ο Φώτης Κουβέλης


Ανοιχτή πρόταση διαλόγου, συνεργασίας και συμπόρευσης μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής, σε δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, σε ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου του κόμματος.

Μιλώντας ενώπιον 700 συνέδρων ο κ. Κουβέλης περιέγραψε την πολιτική συμμαχιών, την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του νέου κόμματος αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες, προσδίδοντας έτσι τον χαρακτήρα του επείγοντος στην πολιτική δραστηριοποίηση της ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά το συνέδριο.

Έχοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διανύει την δραματικότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση, ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, για να γείρουν την πλάστιγγα και τις εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων. Σημείωσε μάλιστα ότι η Δημοκρατική Αριστερα διεκδικεί την αυτοτελή δυναμική και διακριτή παρουσία της στην κοινωνία και στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές και συμπεριφορές, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση».

Metron Analysis: Μόλις το 43% συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα - Προηγείται με 3,1% το ΠΑΣΟΚ


Σημαντική πτώση του δικομματισμού και προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν σύμφωνα με πληροφορίες οι τριμηνιαίες τάσεις της Metron Analysis.

Αναλυτικά:
ΠΑΣΟΚ: 22,9%,
ΝΔ: 19,8%,
ΚΚΕ 7,1%,
ΛΑ.Ο.Σ.: 6,8%,
ΣΥΡΙΖΑ: 3,9%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 3,3%,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: 2%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 1,1%.

ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνουν το 43% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 32,5%.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό».
Με το νομοσχέδιο επέρχονται 18 νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.

Αναλυτικά:
1.Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό. Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.


2.Δημιουργείται στο ΥπΑΑΤ, η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

3.Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για τους προς πώληση σκύλους και γάτες. Καθίσταται επίσης υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους (που περισυλλέγονται)

4.Δεν χορηγείται άδεια για κυνήγι σε κυνηγό που δεν έχει σημάνει τον κυνηγετικό σκύλο του.

5.Απαγορεύεται η είσοδος στην Ελλάδα, ζώων συντροφιάς που δεν έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά.

6.Ομοίως απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κλπ ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

7.Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

8.Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία.

9.Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των Δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.

10.Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται.

11.Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

12.Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων, αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.

13.Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια , αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

14.Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.

15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

16. Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.

17. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.

18. Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.


Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική. Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη: «Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ζωοφιλικά σωματεία κ.α.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ζώα».


Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr .
Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής ζητούν την επαναλειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων


Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίζει από την Αθήνα, τι είναι ωφέλιμο και τι όχι για τους ακρίτες». Με αυτή η φράση πολλοί κάτοικοι του Πωγωνίου και άλλων παραμεθόριων περιοχών στα Γιάννινα, διαμαρτύρονται για το «λουκέτο» που μπήκε στο Τελωνείο Δρυμάδων. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους είναι σοβαρές και ζητούν από την Κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει το Τελωνείο.
Τελευταίο, χαρακτηριστικό, παράδειγμα, το περιστατικό που σημειώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, 25 Μαρτίου.
Μια νεκροφόρα έμεινε για δυο ώρες ακινητοποιημένη στο Τελωνείο, γιατί δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες, για να περάσει στην Αλβανία! Μάλιστα, λόγω της ζέστης υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης της σορού!
Το θέμα τελικά λύθηκε, μετά από παρέμβαση αρμόδιων ανώτερων τελωνειακών, όμως το συγκεκριμένο παράδειγμα, αν και μακάβριο, είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών που βιώνουν οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών της Ηπείρου, από την πολιτική του «λουκέτου» σε Δημόσιες Υπηρεσίες!
«Τι θα γίνει, αν πρέπει να περάσει ένας ασθενής για να πάει επειγόντως σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων;» ρωτούν πολλοί Βορειοηπειρώτες, που είναι δυσαρεστημένοι από το κλείσιμο του Τελωνείου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ
Σήμερα, αν κάποιος θέλει να περάσει στην Αλβανία υπάρχει μόνο ο σταθμός της Κακαβιάς και της Μέρτζανης στην Κόνιτσα.
Όμως, για να πάει, για παράδειγμα, στη Σωπική, θα πρέπει να οδηγήσει για 5 ώρες σε παλιόδρομο, μέσω Αργυροκάστρου τη στιγμή που από τις Δρυμάδες είναι μόλις 7 λεπτά!
Έτσι, σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί Βορειοηπειρώτες που πηγαινοέρχονται καθημερινά, αλλά και πολλοί επαγγελματίες που μετακινούνται συχνά μέσω των συνόρων. «Τίθενται λειτουργικά θέματα, που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι Κυβερνώντες, οι οποίοι κρίνουν τα πάντα με βάση το πόσο κοστίζουν και τι κέρδος αποφέρουν» σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής.

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ
Έτσι, ζητούν να λειτουργήσει και πάλι το Τελωνείο ή στη χειρότερη περίπτωση να γίνει αυτό που γινόταν και στο παρελθόν.
Ένας υπάλληλος από το Τελωνείο Κακαβιάς να πηγαίνει για κάποιες ώρες το πρωί και το απόγευμα στις Δρυμάδες, ώστε να λειτουργεί και το εκεί Τελωνείο.
«Οι λύσεις δεν απαιτούν κόστος, αλλά ενδιαφέρον από την Πολιτεία. Με μια απόφαση και μάλιστα εν κρυπτώ (!) κατήργησαν το Τελωνείο, χωρίς να ξέρουν πόσο πολύ βοηθά στην καθημερινότητά μας» λένε κάτοικοι, του εκείθεν των συνόρων Πωγωνίου.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ…
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι μεγάλος αριθμός Βορειοηπειρωτών κατοικούν στην περιοχή της Λαντζουρίας, που περιλαμβάνει 35 χωριά, μεταξύ των οποίων και 10 Ελληνόφωνα, με κέντρο την Πολίτσιανη.
Μάλιστα, τώρα που το Πάσχα πλησιάζει θα θελήσουν πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών να πάνε από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους τόπους καταγωγής τους. Από το Τελωνείο των Δρυμάδων η απόσταση είναι ελάχιστη. Από την Κακαβιά όμως ο χρόνος και η απόσταση μεγαλώνουν και κατ’ επέκταση τα έξοδα και προ παντός η ταλαιπωρία.

Ο ΔΡΟΜΟΣ
Τα παράλογο στην υπόθεση είναι, ότι κατασκευάστηκε νέος σύγχρονος δρόμος που ενώνει τις ακριτικές αυτές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων με τις Αλβανικές και τώρα που ολοκληρώθηκε το Ελληνικό Τελωνείο, από το οποίο περνάει ο νέος οδικός άξονας, καταργήθηκε!
Να σημειωθεί, ότι ο δρόμος κατασκευάστηκε στο ελληνικό έδαφος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων (με χρηματοδότηση από πρόγραμμα Interreg) και στοίχισε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 4 εκατ. ευρώ κόστισε η κατασκευή του στην Αλβανική πλευρά, η οποία έφτιαξε και τελωνείο, το οποίο είναι επανδρωμένο και λειτουργεί κανονικά!

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αλλαγές στο καθεστώς των προσλήψεων και μετατάξεων προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές


Αλλαγές στο καθεστώς των προσλήψεων και μετατάξεων προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές, με στόχο τον επανακαθορισμό των γεωγραφικών τους ορίων, αλλά και των κινήτρων, τα οποία δίδονται μέχρι σήμερα στους υπαλλήλους, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, ενώ με εντολή του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες, για την αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος.

Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, τις μετατάξεις, τις μεταθέσεις και τα κίνητρα σε δημόσιους υπαλλήλους και να διατυπώσει προτάσεις για τον ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών της χώρας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται σε παραμεθόριες περιοχές έχουν ειδικά προνόμια, όπως είναι το ειδικό επίδομα παραμεθορίου, ευνοϊκούς όρους σε στεγαστικά δάνεια κ.α., με μοναδική δέσμευση να παραμείνουν στην παραμεθόριο για μία δεκαετία.

Σήμερα παραμεθόριες περιοχές θεωρούνται οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Φλώρινας, Κιλκίς, Καστοριάς, Πέλλας, Σερρών και Δράμας, ενώ στις παραμεθόριες περιοχές ανήκουν και ορισμένες περιοχές των νομών Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Ιωαννίνων.