Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «Όχι» στην έκτακτη εισφορά


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς σε ιδιώτες και επιχειρήσεις το απέκλεισε κατηγορηματικά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στα ΚΕΠ οι αιτήσεις για την επιδότηση ενοικίου από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου


Από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου θα μπορούν να ενημερώνονται και από τα ΚΕΠ όπως και από τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ , για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν αποκλειστικά στα ΚΕΠ τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: «Όμηροι» του ΠΑΜΕ δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο


Ούτε χθες το βράδυ κατάφερε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, παρ' ότι υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από την πόλη και να επιλέξει το δημαρχείο του πρώην δήμου Παμβώτιδας στην Κατσικά. Αιτία τα στελέχη του ΠΑΜΕ και κάποιοι συμβασιούχοι της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

Με δεδομένο τον αποκλεισμό του κεντρικού δημαρχείου των Ιωαννίνων εδώ και τρεις εβδομάδες από το ΠΑΜΕ και συμβασιούχους, και τον προηγούμενο αποκλεισμό αρκετών εβδομάδων στις αρχές του έτους, διαπιστώνει κανείς ότι η νέα δημοτική αρχή ελάχιστες φορές πέρασε την είσοδο του κεντρικού κτιρίου, και ήδη δήμαρχος αντιδήμαρχοι και κάποιες υπηρεσίες έχουν στοιβαχτεί στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ και από εκεί προσπαθούν να προωθήσουν τα καθημερινά θέματα του Δήμου.

Η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει προσθέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του δήμου, τα οποία επεκτείνονται και στους πολίτες που βλέπουν τις υποθέσεις τους να εκκρεμούν και είναι άγνωστο πότε θα επιλυθούν.

Χθες προπηλακίστηκε και εξυβρίστηκε τόσο ο δήμαρχος Φίλιππος Φίλιου, όσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές στο κτίριο του δημαρχείου Κατσικάς.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει μια συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Έρχονται νέα μέτρα-Έκτακτη εισφορά, φόροι σε χυμούς - αναψυκτικά και αύξηση ΦΠΑ


Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως είπε ο υπουργός οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς αυτή την φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον διατηρηθούν τα “ρίσκα” του προϋπολογισμού θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για την δημιουργία αποθεματικού.

Στο μέτωπο των εσόδων προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ειδικότερα κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχόμενο πάντως το οποίο έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δις ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πως θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη μέτρων.

Επίσης έκανε αναφορά στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες.

Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο αντί το 1/12 υπό κανονικές συνθήκες.
Στον “κανόνα” αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του ελλείμματος.

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ.

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ: Προβλέψεις για ανεργία 20% - 22% το 2012


Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Όπως ανέφερε μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, η επίσημη ανεργία από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 άνέργους. «Θα περάσει το 2020 για να φτάσουμε στα επίπεδα ανεργίας του 2008», πρόσθεσε.

«Με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την μείωση της ανεργίας», ανέφερε κ. Ρομπόλης και πρόσθεσε: «Μελέτη του Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράσινη οικονομία δίνει ένα περιορισμένο αριθμό, νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που δεν ξεπερνά τις 97.600».

ΙΚΑ: Διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών και μητέρων ανηλίκων τέκνων


Αν μέχρι τις 31/12/2010 είχε συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1/1/2011, τότε ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας
Επιπλέον διευκρινίσεις για τη συνταξιοδότηση γυναικών με 4.500 ημέρες εργασίας, καθώς και τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο (ν. 3863/2010), δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Τον περασμένο Νοέμβριο με την εγκύκλιο 77/5.11.2010, η διοίκηση του ΙΚΑ είχε διευκρινίσει ότι όλες οι ασφαλισμένες έως 31/12/1992 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες που σε κάποια χρονική στιγμή -η οποία μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ως άνω νόμου, δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31/12/2010- συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας, χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων αυτών συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Τώρα το ΙΚΑ και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αφορμή ερώτημα ασφαλισμένης, προσθέτει ότι, εφόσον το δικαίωμα της σύνταξης που θεμελιώθηκε κατ' εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, δεν θίγεται από ενδεχόμενες μεταβολές που επέρχονται κατά τη διάρκεια της ασφάλισής της, πολύ δε περισσότερο από το γεγονός της μετέπειτα απώλειας του τέκνου της.

Στην ίδια εγκύκλιο, επαναλαμβάνεται ότι για τις εργαζόμενες οι οποίες μέχρι την 31/12/2010 είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος και 4.500 ημέρες ασφάλισης το όριο ηλικίας της πλήρους συνταξιοδότησης εξακολουθεί να παραμένει το 60ό και στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης, ο υπολογισμός του ποσοστού μείωσης θα γίνει με βάση τους μήνες που υπολείπονται μέχρι του ηλικιακού ορίου των 60 ετών.

Διευκρινίζεται, όμως, ότι εάν μέχρι τις 31/12/2010 είχε συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας αλλά οι 4.500 ημέρες συμπληρώνονται μετά την 1/1/2011, τότε ισχύουν τα αυξημένα όρια ηλικίας.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ: Πανηγυρική θεία λειτουργία την Παρασκευή 25 Μαρτίου


Την Παρασκευή 25η Μαρτίου, (του Ευαγγελισμού) εορτάζει η Ιερά Μονή Σωσίνου στον Παρακαλάμο.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κεντρική εκδήλωση στον Άνω Καλαμά για την Απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Σωσίνου.
Την παραμονή θα τελεστεί Όρθρος και Ιερά Παράκληση, που θα αρχίσουν στις 6:00 μ.μ..
Την Παρασκευή θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, θα ακολουθήσει Δοξολογία και σχολική εορτή για την Εθνική Επέτειο της Απελευθέρωσης του Έθνους από τον τουρκικό ζυγό.

Πλήθος πιστών και επισκεπτών, από τα γύρω χωριά αλλά και από την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να την επισκεφτούν και φέτος την Μονή.

25η ΜΑΡΤΙΟΥ: Παρελάσεις σε πνεύμα λιτότητας


Σε πνεύμα λιτότητας θα πραγματοποιηθούν και εφέτος οι στρατιωτικές παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Έτσι, θα παρελάσουν μόνον πεζοπόρα τμήματα χωρίς τη συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων, ενώ δεν θα γίνουν συνοδευτικές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.
Από την εφαρμογή του μέτρου, εξοικονομούνται περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Δυνατότητα εξαγοράς έως 5 πλασματικών ετών


Η δυνατότητα εξαγοράς έως και πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα περιλαμβάνεται στις ρυθµίσεις που εισάγει το πολυνοµοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική).

Δηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς.

Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη στους ασφαλισµένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρµοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, πλην ΟΓΑ, καθώς και του ΝΑΤ αναγνωρίζεται πλασµατικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 ηµέρες ασφάλισης για το πρώτο και σε δύο έτη ή 600 ηµέρες ασφάλισης για κάθε επόµενο παιδί και µέχρι το τρίτο.

Ο χρόνος που αναγνωρίζεται λαµβάνεται υπόψη τόσο για τη θεµελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώµατος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλισµένοι έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ηµέρες ή 12 έτη ασφάλισης

Αν συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή στο Δηµόσιο, το δικαίωµα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε έναν µόνο φορέα κύριας και σε έναν επικουρικής ασφάλισης, κατ’ επιλογήν.

Ο εν λόγω αναγνωριζόµενος χρόνος δε συνυπολογίζεται για τη συµπλήρωση του απαιτούµενου χρόνου ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση των µητέρων ανηλίκων ή ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών και χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών, των κατά περίπτωση απαιτούµενων ηµερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, του προβλεπόµενου από καταστατικές διατάξεις χρόνου για συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης, καθώς και για τη θεµελίωση δικαιώµατος συνταξιοδότησης ή προσαύξηση της σύνταξης µε τις ειδικές διατάξεις των Ν. 3717/2008,3371/2005 και 3762/2008.

Η αναγνώριση του ανωτέρω πλασµατικού χρόνου γίνεται µε αίτηση των ενδιαφεροµένων και την καταβολή για κάθε µήνα ποσού εξαγοράς υπολογιζόµενου µε ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% της επικουρικής επί του 25πλασίου του ηµεροµισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση καταβάλλονται είτε εφάπαξ εντός τριµήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15%, είτε σε µηνιαίες δόσεις, ο αριθµός των οποίων είναι ίσος µε τους αναγνωριζόµενους µήνες.

Η πρώτη καταβάλλεται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα από την κοινοποίηση της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της µε τα εκάστοτε προβλεπόµενα πρόσθετα τέλη.

Σε περίπτωση θεµελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε µήνα από τη σύνταξη και µέχρι την εξόφληση ποσό ίσο µε το 1/4 της σύνταξης.

Η σύνταξη καταβάλλεται από την ηµεροµηνία που ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Συνάντηση με τους Περιφερειάρχες


Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, θα συναντηθούν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, σήμερα Τετάρτη στις 14:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι 13 Περιφερειάρχες θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του νέου θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

ΔΕΗ: Διευρύνεται το κοινωνικό τιμολόγιο


Περί τις 300.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (KOT), το οποίο εξασφαλίζει χρεώσεις μειωμένες έως και κατά 25% περίπου σε σχέση με τα κανονικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο αριθμός, χωρίς να είναι μικρός, είναι κατά πολύ μικρότερος των αρχικών εκτιμήσεων της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού για περίπου 1,2 εκατ. δικαιούχους – εξ ου και οι διαδοχικές παρατάσεις της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης αλλά και η προηγηθείσα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προτίθεται να προχωρήσει σε νέα διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό περισσότεροι δικαιούχοι.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, πρόκειται να διευρυνθούν τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και οι καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που ισχύουν σήμερα, ειδικά σε ό, τι αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ). Σύμφωνα με τη διαδικασία, το υπουργείο προτίθεται μάλιστα να ζητήσει γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο να διαπιστωθεί μέχρι ποιο σημείο είναι εφικτό να ανεβεί ο πήχης.

Με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, για να ενταχθεί ένας καταναλωτής για ένα έτος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να :
• Έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας του στο όνομά του ή στο όνομα της/του συζύγου του/της. Αν δεν έχει θα πρέπει να προχωρήσει πριν την υποβολή της αίτησης στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά του λογαριασμού στο όνομά του ή στο όνομα της/του συζύγου του/της .
• Πληροί τις προϋποθέσεις μίας από τις παρακάτω τέσσερεις κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α : Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης τους είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β : Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 10% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ : Όσοι είναι άνεργοι (για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους) με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1000 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ : Όσοι είναι άτομα με αναπηρία ≥67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία ≥67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του ατομικού αφορολόγητου ορίου, όπως αυτό διαμορφώνεται με το συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία 67% χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος. Το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι οι 1200 kWh. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.

Σημειώνεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να παρέχεται προς τους δικαιούχους και από τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΛΛΑΔΟΣ:Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη


Σήμερα στις 20 Μαρτίου 2011 η Γενική Συνέλευση της ΠΣΕ ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

1. Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λιβύη, καθώς και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας μας στην επαίσχυντη αυτή πράξη και πρακτική, που κύριο στόχο έχουν την καταλήστευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της χώρας αυτής για λογαριασμό των ισχυρών της γης και σε καμιά περίπτωση την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

2. Πιστεύουμε ότι ο Λιβυκός λαός μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει και να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους «σωτήρες». Ωστόσο δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρακτική εξόντωσης των αντιφρονούντων από τον κυβερνήτη Καντάφι την οποία και καταδικάζουμε.

3. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική αυτή επέμβαση στην Λιβύη, την απαγόρευση χρήσης και λειτουργίας των βάσεων στο Άκτιο Πρέβεζας, στη Σούδα της Κρήτης και όπου αλλού, καθώς και την χρήση του εναέριου, θαλάσσιου και χερσαίου χώρου της πατρίδας μας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την επίτευξη των άθλιων στόχων τους.

Η χώρα μας έχει οξυμμένα προβλήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί για να τα αντιμετωπίσει και δεν έχει κανέναν λόγω να συμμετέχει σε τέτοιους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και πράξεις, εις βάρος άλλων κρατών και μάλιστα γειτονικών μας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Φόβοι για έκρηξη της ανεργίας στο 16,5%


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το ποσοστό ανεργίας, εάν συνεχιστεί η τάση του τελευταίου τριμήνου του 2010.

Στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής» της περιόδου 2012 - 2014 στέλεχος της κεντρικής τράπεζας, επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%.

Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχιστούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 στο μέτωπο της απασχόλησης, η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5% αν και ο ίδιος το απεύχεται.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό εκτίμησε ότι το 2011 θα υποχωρήσει κατά μέσο όρο σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5%. Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν το 2011 κατά 5%, από 9% που μειώθηκαν το 2010 ενώ θα σταθεροποιηθούν από το 2012

ΕΛΣΤΑΤ: Κάθε μέρα 182 νέοι άνεργοι από τον κλάδο της μεταποιητικής Βιομηχανίας


Ενώ την περίοδο ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 και στο ίδιο τρίμηνο του 2010 κάθε μέρα έχαναν τη δουλειά τους από τις βιομηχανίες της χώρας, κατά μέσον όρο, 76 άτομα, καθώς η μέση μηνιαία μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον τομέα ήταν περίπου 2.300 άτομα, η επιδείνωση της κρίσης ώθησε σε πολύ πιο δραματικά επίπεδα την καταστροφή θέσεων εργασίας στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία.

Συνολικά, κατά το 2010 έχαναν τη δουλειά τους από τις βιομηχανίες της χώρας, κατά μέσον όρο, 125 άτομα τη μέρα ή 3.740 το μήνα. Ακόμη χειρότερα, το τελευταίο τρίμηνο του 2010 οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώνονταν με ρυθμό 182 τη μέρα ή 5.460 το μήνα.

Ήταν σαν να κλείνει καθημερινά ένα μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα εργοστάσιο, που απασχολούσε 182 εργαζομένους.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ως τα τέλη του 2010, δηλαδή από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η δημοσιονομική κρίση, οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώθηκαν από τα 538.800 άτομα σε 448.800 άτομα. Οι θέσεις εργασίας στην ελληνική μεταποίηση που χάθηκαν, ανήλθαν σε 90.000. Μειώθηκαν στο διάστημα αυτό κατά 16,7%.

Ειδικότερα τον χρόνο που πέρασε οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν από 494.300 άτομα σε 448.800 άτομα, δηλαδή κατά 9,2%. Χάθηκαν, έτσι, μέσα στο 2010, 45.500 θέσεις εργασίας. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι θέσεις εργασίας στον τομέα ήταν λιγότερες από εκείνες του προηγούμενου τριμήνου κατά 16.400. Η κρίση που βιώνει ο τομέας αυτός μεταφράζεται σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΟΓΑ: Διευκρινήσεις για τους ομογενείς από Αλβανία


Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοίνωσε ότι όσοι από τους ομογενείς από την Αλβανία συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ είναι κάτοχοι Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας, αντί αυτών που αναφέρονται στην επιστολή που τους στάλθηκε θα πρέπει να προσκομίζουν στους ανταποκριτές του Ο.Γ.Α. διαφορετικά δικαιολογητικά.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προσκομίζουν:
1. Επικυρωμένο αντίγραφο και των δύο όψεων της Ελληνικής Αστυνομικής Ταυτότητας
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που έχει εκδοθεί πρόσφατα από το δήμο που έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα.
3. Υπεύθυνη δήλωσή τους, στην οποία θα αναφέρεται το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν από τον Αλβανικό φορέα συνταξιοδότησης, νομίμως επικυρωμένη.
Δηλώσεις περί μη είσπραξης της σύνταξης (π.χ. λόγω αποποίησης) δεν λαμβάνονται υπόψη από τον ΟΓΑ ως αποδεικτικά στοιχεία μη συνταξιοδότησης, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως συνταξιοδοτούνται από την Αλβανία και δεν έχουν δικαίωμα παραίτησης από τη σύνταξη αυτή.
4. Οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ. και ο Α.Μ.Κ.Α. τους, τόσο των ιδίων όσο και του/της συζύγου τους εφόσον είναι έγγαμοι και ο/η σύζυγός τους είναι 65 ετών και άνω.
Αν τα στοιχεία αυτά αναγράφονται, όσον αφορά τον ίδιο τον συνταξιούχο, στο άνω δεξιό μέρος της επιστολής που στάλθηκε από τον ΟΓΑ, δεν απαιτείται να γνωστοποιηθούν εκ νέου, πρέπει όμως απαραίτητα να γνωστοποιηθούν για τον/την σύζυγο, εφόσον υπάρχει και είναι άνω των 65 ετών.
5. Αντίγραφο της σχετικής επιστολής που εστάλη από τον ΟΓΑ.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων



Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους της εκκλησίας και η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος του μηνός για να εξετάσει τις εξελίξεις στις οικονομικές υπηρεσίες.

Μετά το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας Αντ. Ζαμπέλη, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής των Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο ιεράρχης, που ήταν από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης στον αρχιεπισκοπικό θρόνο του κ. Ιερώνυμου, φέρεται να απέστειλε στον αρχιεπίσκοπο «σκληρή» επιστολή, παραθέτοντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

ΕΦΟΡΙΑ: Χωρίς φορολογική ενημερότητα οι οφειλέτες των ΟΤΑ


H εφορία δεν θα χορηγεί φορολογική ενημερότητα και για χρέη που έχουν οι φορολογούμενοι προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προσθήκη που κατατέθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος έχει να εισπράξει κάποιο ποσό από την εφορία ή να πάρει επιστροφή φόρου ενώ ταυτόχρονα έχει χρέος προς τον δήμο του, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Και ότι δεν θα παίρνει ενημερότητα, αν πρώτα δεν τακτοποιήσει την οφειλή του προς τον δήμο.

Στην προσθήκη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ υποχρεωτικά θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις οφειλές που έχουν οι πολίτες προς αυτούς.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ EΛΛΑΔΟΣ: Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τη διέλευση φυσικού αερίου στην Πέρδικα


Η Γενική Συνέλευση της ΠΣΕ στην συνεδρίαση της , στις 20-03-2011, αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, για τη διέλευση του φυσικού αερίου στην Πέρδικα.


"Η απόφαση της ΔΕΠΑ για την διέλευση αγωγού φυσικού αερίου και δημιουργία εργοστασίου συμπίεσης στην Πέρδικα Θεσπρωτίας έχει δημιουργήσει αναστάτωση και κοινωνική ανατάραξη στους κατοίκους των περιοχών Πέρδικας , Συβότων και Πάργας γιατί θεωρούν όχι αδικαιολόγητα , πως αν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΠΑ ,αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη τουριστική υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής που είναι τουριστικά συνεχώς αναπτυσσόμενη.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ,δεκαετίες τώρα αγωνίζεται για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο,γιατί θεωρεί ότι είναι μία από τις βασικές υποδομές ανάπτυξής της , υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση και τον απαράβατο όρο, αφ΄ ενός μεν της μη όχλησης του περιβάλλοντος σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές, αφ΄ ετέρου δε , τη διανομή και χρήση του αερίου στην Ήπειρο.
Η γενική συνέλευση συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και απαιτεί από την πολιτεία την άμεση αναθεώρηση του τόπου και του τρόπου διέλευσης του αγωγού ως και την εξεύρεση λύσεων που θα πληρούν τις δύο παραπάνω αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις της Π.Σ.Ε".

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ: Λιγότεροι κατά 10% θεριακλήδες μέσα σε μια πενταετία


Σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών παρατηρείται την τελευταία πενταετία.
Η συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στην υγεία και η εφαρμογή αντικαπνιστικής πολιτικής, φαίνεται να έχουν φέρει ήδη κάποια θετικά αποτελέσματα.

Στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Ι. Κυριόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, δείχνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών έπεσε το 2011 στο 35,8% από 45,5% που ήταν το 2006.

Επίσης, η ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι πλέον 19 τσιγάρα από 24 που ήταν προ πενταετίας.