Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: Όλοι μαζί τα... φύγαμε"


«Η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα.
Είναι γνωστή σε όλους η ρήση “όλοι μαζί τα φάγαμε”.
Εγώ δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι.
Μπορώ όμως να σας πω με πολύ μεγάλη πικρία ότι “όλοι μαζί τα ..φύγαμε”.
Ως πολίτη αυτής της χώρας με διακατέχει πολύ μεγάλη θλίψη όταν βλέπω το είδος, το φάσμα, τον αριθμό, το πλήθος των ανθρώπων που έσπευσαν να πάρουν τα λεφτά τους και να τα πάνε στο εξωτερικό.
Από πάμπλουτους μέχρι καλόγριες.
Γι’ αυτό σας λέω ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι πιο διεφθαρμένοι», τόνισε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας κ. Π. Νικολούδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Μήνυμα ενότητας προς τους Έλληνες του εξωτερικού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Την ενότητα του ελληνισμού, για να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις και να καταφέρει η χώρα να υπερβεί την οικονομική κρίση, επισημαίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

«Η σημερινή εποχή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η οικονομική κρίση, επιβάλλει την ανάλογη ομοθυμία και εγρήγορση, προκειμένου να δοθεί δημιουργική απάντηση στις υπαρκτές προκλήσεις και δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αναδύονται τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν ξεχνάμε πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε το ακατόρθωτο εφικτό».

Ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τους απανταχού Έλληνες, τονίζει ότι «αποτελείτε τη γέφυρα ανάμεσα στη μητέρα πατρίδα και τις χώρες όπου διαμένετε, εργάζεστε και εξελίσσεστε».

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ημέρα εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας. Σύσσωμος ο ελληνισμός αποτίνει φόρο τιμής στους αγωνιστές του '21, που με αυταπάρνηση και ηρωισμό θυσίασαν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.

Από εκείνο το ιστορικό κάλεσμα της εθνεγερσίας που άλλαξε τον ρου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, μεταδίδοντας το μήνυμα «Ελευθερία ή Θάνατος» σε όλη την Ευρώπη και την Οικουμένη, δεν έλειψαν οι Έλληνες της διασποράς. Ήταν και η δική τους παρέμβαση που συνέβαλε στη νικηφόρα έκβαση του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα ενάντια σε μια αυτοκρατορία που φαινόταν άτρωτη».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Μεγάλες περικοπές στα έξοδα σε 14 ΔΕΚΟ


Σημαντική μείωση κατά 32%, σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν τα έξοδα 14 δημοσίων επιχειρήσεων που απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για το περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για μια επιλεκτική δημοσιοποίηση στοιχειών καθώς μόνο οι συγκριμένες επιχειρήσεις (ζημιογόνες και μη) τροφοδοτούν με στοιχεία το υπουργείο.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων του Ιανουαρίου 2011 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010 για τις 14 εταιρίες που υπέβαλαν τα μηνιαία στοιχεία και για τις δύο περιόδους, είναι τα εξής:

1. Παρουσιάζεται συγκράτηση του συνόλου των εξόδων των εταιρειών τον Ιανουάριο 2011 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 της τάξης του 32%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε:
- Μείωση κατά 31% το 2011 των δαπανών μισθοδοσίας, αποτέλεσμα της εφαρμογής του Ν.3899/10, της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων καθώς της εφαρμογής του Ν. 3845/10 με έναρξη ισχύος από 1/6/2010.
- Μείωση κατά 33% το 2011 των αμοιβών και εξόδων τρίτων.
- Μείωση των τόκων το 2011 κατά 64%.

2. Καταγράφεται μείωση των συνολικών εσόδων (συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων) τον Ιανουάριο 2011 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 κατά 34%, η δε μείωση των εσόδων από πωλήσεις το αντίστοιχο διάστημα περιορίζεται σε 20%, μικρότερη από την συγκράτηση των δαπανών (32%).

3. Σημαντική μείωση κατά 67% παρουσιάζει και το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων (τακτικού προϋπολογισμού και λοιπές) τον Ιανουάριο 2011 οι οποίες περιορίστηκαν σε 11 εκατ. ευρώ από 36 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2010.

4. Ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων τον Ιανουάριο 2011 εμφανίζει μείωση κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 (μείωση κατά 3.098 εργαζόμενους).

5. Σε ότι αφορά το οικονομικό αποτέλεσμα, παρουσιάζεται μείωση των ζημιών των εταιρειών κατά 25% σε σχέση με το 2010 οι οποίες περιορίστηκαν σε 33,4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011 έναντι 44,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, βελτιωμένα κατά 11 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: 15.000 χάνουν το ΕΚΑΣ


Περίπου 15.000 συνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ καθώς με βάση τις νέες ρυθμίσεις υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Real FM ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 4%, θα αυξηθεί και ο αριθμός εκείνων που θα συμπληρώνουν τα κριτήρια.

Προβλέπεται ο συνυπολογισμός όλων των εισοδημάτων (εκτός κοινωνικών επιδομάτων) στα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
Έτσι, θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα (από κάθε πηγή) και τα όρια θα είναι 9.994,11 ευρώ ατομικό εισόδημα και 15.380,90 ευρώ το οικογενειακό.


Όσον αφορά τη συνταξιοδότηση, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου εργασίας με τις ίδιες προϋποθέσεις για άνδρες και γυναίκες, καταβάλλοντας ασφαλιστική εισφορά, η οποία θα είναι περίπου 165 ευρώ για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο των 4.500 ενσήμων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση, θα μπορούν να υπαχθούν στον ΟΑΕΔ μετά από ένα τρίμηνο και όχι ένα χρόνο όπως ισχύει σήμερα προκειμένου να συμπληρώσουν τα επιπλέον ένσημα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός εργασίας, προσθέτοντας, ότι σε περίπτωση απόλυσης, θα υποχρεούται ο εργοδότης να συμμετέχει στην αυτασφάλιση του εργαζομένου σε ποσοστό 50%, ενώ εάν ο απολυθείς είναι άνω των 60 ετών, η εισφορά του εργοδότη θα φτάνει στο 80%.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Οδηγίες εντατικοποίησης των ελέγχων σε 30 εφορίες


Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα τους επόμενους μήνες και να καλυφθεί η στέρηση που παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο του έτους σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού στη συνάντηση που είχε μαζί τους έδωσε οδηγίες στους διευθυντές των 30 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, για εντατικοποίηση των ελέγχων.
Δόθηκαν οι παρακάτω κατευθύνσεις:

1) Να προχωρήσουν σε περισσότερους τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

2) Να εντατικοποιήσουν τους προσωρινούς ελέγχους στην αγορά σχετικά με τη μη απόδοση του ΦΠΑ και την μη έκδοση αποδείξεων.

3) Να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και να δώσουν το κύριο βάρος ιδίως στα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν επισφάλειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη συνάντηση τέθηκαν μηνιαίοι στόχοι αύξηση των εσόδων ξεχωριστά για κάθε μία από τις 30 ΔΟΥ, όπου θα παρακολουθούνται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ανάλογα με την επίτευξή τους θα κρίνεται η αποδοτικότητα των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώθηκε η β΄ φάση πληρωμών σε νέους αγρότες


Την ολοκλήρωση της πληρωμής της β δόσης εφάπαξ ενίσχυσης στους νέους αγρότες ανειλημμένων υποχρεώσεων της περιόδου 2000-2006, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η πληρωμή, το συνολικό ποσό της οποίας ανήλθε σε 4.388.200 ευρώ, αφορούσε 908 δικαιούχους.

Η πληρωμή έγινε απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι μπορούν να ενημερώνονται για το ακριβές ποσό της πληρωμής τους στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr .

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ψήφισμα στήριξης της «ΔΩΔΩΝΗΣ»


Η Γενική Συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, που συγκλήθηκε σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου, σχετικά με το καυτό θέμα του επικείμενου κινδύνου πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ και συζήτησε επί των τελευταίων εξελίξεων, όπως και για τη δεσπόζουσα στο ζήτημα αυτό πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ από άλλη τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων.

Μετά από ενημερωτική εισήγηση του προεδρείου και γόνιμο διάλογο, ομόφωνα η συνέλευση επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 20/7/2010 και:

1. Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του...
ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, δημιούργημα των τελευταίων και τούτο γιατί παρά τις συνεχείς υπονομεύσεις εμφανείς και υπόγειες, εκ των έξω και των ένδον, με στόχο την εξαγορά και την ιδιωτικοποίηση που κρατά επί δεκαετίες:
α) Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού γάλακτος.
β) Προσφέρει πρώτης ποιότητας προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και υψηλή ανταγωνιστικότητα.
γ) Συμβάλει ως κερδοφόρα επιχείρηση στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας. δ) αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ' τον παραγωγό και κατ' επέκταση από τον καταναλωτή και ως εκ τούτου ε) αποτελεί εν δυνάμει εμπόδιο στην επικράτηση σχετικών καρτέλ και φραγμό στην κερδοσκοπία στον τομέα αυτό.

2. Ως προς το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ σε ιδιωτικών συμφερόντων τράπεζες επισημαίνει:
α)τον κίνδυνο εκποίησης και των θυγατρικών εταιρειών της ΑΤΕ μεταξύ των οποίων και της ΔΩΔΩΝΗΣ.
β) Το τελικό ξεκλήρισμα που ενδεχομένως οδηγηθούν οι αγρότες μας, ως συνέπεια των τεράστιων σε μέγεθος και αριθμό περιουσιών τους υποθηκευμένων στην ΑΤΕ, από τη μεταφορά και εκποίηση σε χέρια αδίστακτων ιδιωτών.
γ) Επίσης επισημαίνεται και το οξύμωρο όσο και τραγελαφικό της υπόθεσης, το κράτος να χρηματοδοτεί το ιδιωτικό τραπεζικό πλέγμα με χρήμα του δημοσίου και τούτο να επιχειρεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα την περιουσία του Δημοσίου!!

Για τους λόγους αυτούς και επειδή το ζήτημα έχει πολιτική και μόνο λύση το Γ.Σ. της ΠΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:
Να μην επιχειρήσει την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ πωλώντας της μετοχές της ΑΤΕ.
Ζητά άμεσες και σαφείς εγγυήσεις και δεσμεύσεις και όχι αοριστίες και υπεκφυγές
Άρνηση, αν υφίσταται επ' αυτού, υπακοής σε σχετική δέσμευση του διαβόητου μνημονίου του ΔΝΤ και Ε.Ε.
Στήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της γαλακτοβιομηχανίας και του σχετικού πρωτογενούς τομέα, που ανταποδοτικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Εξυγίανση, στήριξη και σωστή λειτουργία των παραγωγικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών οργανώσεων και τέλος
Να απορρίψει εξαγορά της ΑΤΕ από άλλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει με πρόσφορα μέτρα στην εξυγίανσή της.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δυναμικές αντιδράσεις προανήγγειλαν φορείς της αυτοδιοίκησης, γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων


Με δυναμικές αντιδράσεις -καταλήψεις σχολείων αντιδρά η τοπική κοινωνία (φορείς της αυτοδιοίκησης γονείς και μαθητές) στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων από τη νέα σχολική χρονιά στον ακριτικό Δήμο Πωγωνίου.
Το αγωνιστικό κλίμα εκφράστηκε και κατά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, των γονέων και των μαθητών.
Στην σύσκεψη να κατατέθηκαν οι αντιρρήσεις απέναντι στον σχεδιασμό και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, ώστε η Περιφέρεια Ηπείρου ως ένας φορέας να διεκδικήσει αλλαγές και τροποποιήσεις που θεωρεί σημαντικές με βάση το συμφέρον των μαθητών και του τόπου.
Μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μαθητών και των οικογενειών τους εκφράστηκε η αγωνία για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας στην καθημερινότητα των παιδιών και στο μέλλον απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

Το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι Δήμων από το σύνολο της Ηπείρου, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν μαθητές από το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου και εκπαιδευτικοί φορείς.
Κάθετα αντίθετος με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου με το Γυμνάσιο Δολιανών και των άλλων σχολείων του Δήμου Πωγωνίου, είναι ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Γιάννης Ντάλλας.
Το λόγο στην συζήτηση έλαβαν ακόμη μια μαθήτρια και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου, ζητώντας να διατηρηθεί η μονάδα τόσο για την υποστήριξη των μαθητών, όσο και για την διατήρηση της ζωής στο ακριτικό αυτό χωριό.
Μέσα από τις παρεμβάσεις τους αναδείχθηκε η ανησυχία για τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ


Εδώ και λίγες μέρες η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου- Λυκειακών τάξεων Δελβινακίου βρίσκεται σε αναστάτωση, καθώς επίσημα πια ανακοινώθηκε η κατάργηση των Λυκειακών τάξεων του σχολείου μας.
Μετά από γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου μας στις 10-03 προχωρήσαμε σε αποχή και σε παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στο γραφείο του εκπροσώπου του Δήμου Πωγωνίου στο Δελβινάκι, όσο και στο γραφείο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων.
Το βασικό επιχείρημα των αρμοδίων ήταν ότι η πρόταση είχε ήδη σταλθεί και η κατάργηση ήταν τετελεσμένο γεγονός . Απογοητευμένοι και πικραμένοι επιστρέψαμε στα μαθήματά μας με την αίσθηση ότι η πολιτεία για μια ακόμη φορά αδιαφορεί και για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου και για την μόρφωση της νέας γενιάς.
Τις τελευταίες, ωστόσο , μέρες οι ειλημμένες ήδη αποφάσεις φαίνεται να αναθεωρούνται και κάποια από τα υπό κατάργηση σχολεία να διατηρούνται .
Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα προχωρούμε , με ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης , σε μία ακόμη κινητοποίηση, αποχή σε πρώτο στάδιο και απαιτούμε να μην καταργηθούν οι Λυκειακές Τάξεις του σχολείου μας.
Υποστηρίζει η κυρία Υπουργός Παιδείας ότι η συγχώνευση γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια για το συμφέρον των μαθητών .
Αν , όμως , ήταν αλήθεια κάτι τέτοιο , η κατάργηση θα άφηνε ένα χρονικό περιθώριο , δύο τουλάχιστον ετών , στους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Α΄ Λυκείου και δεν θα τους ανακοίνωνε τον Απρίλιο ότι από τον Σεπτέμβρη να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο.
Συχνά διακηρύττετε ότι ενδιαφέρεστε για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη και για την αναβάθμιση της υπαίθρου .
Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό όταν αναγκάζετε τους γονείς μας να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες;
Θα μπορούσαμε επίσης να παρομοιάσουμε τη ζωή , με αγώνα σκυταλοδρομίας όπου η κάθε γενιά παραδίδει την σκυτάλη στην επόμενη.
Σας υποβάλλουμε , λοιπόν , την εξής ερώτηση :
Εσείς τι θα παραδώσετε σε εμάς;
Είναι γνωστό , τέλος , ότι , όπου κλείνει ένα σχολείο , ανοίγει μια φυλακή .
Αυτό οραματίζεστε για την νέα γενιά ;
Σας ευχαριστούμε!!!

ΛΟΝΔΙΝΟ: «Έσχισαν» την Παναγιά στα δυο


Έκαναν φτερά από εκκλησίες των Ιωαννίνων και του Πηλίου. Βρέθηκαν στο Λονδίνο να ζητούν αγοραστή. Στο παρά πέντε, όµως, οι πέντε από τις έξι πολύτιµες εικόνες σώθηκαν και ετοιµάζονται να επαναπατριστούν, ενώ προσπάθεια γίνεται να επιστραφεί σε ελληνικά χέρια και η έκτη, που έχει πωληθεί στην Ολλανδία. Η υπόθεση όµως φαίνεται πως έχει και συνέχεια.

Όλα άρχισαν από ένα τηλεφώνηµα στο υπουργείο Πολιτισµού, όταν µια γυναίκα εντόπισε στην ιστοσελίδα της Temple Gallery του Λονδίνου – λειτουργεί µισό αιώνα τώρα και ειδικεύεται στις εικόνες – την εικόνα της Υπαπαντής από την Ιερά Μονή Κοιµήσεως Βισικού Καλουτά (στην Ηπειρο).

Αµέσως το ΥΠΠΟΤ άρχισε έρευνα. Διαπίστωσε πως στην επίµαχη ιστοσελίδα δεν υπήρχε µόνο η συγκεκριµένη, αλλά ακόµη πέντε εικόνες κλεµµένες την περίοδο 2005 - 2009 από τον Άγιο Απόστολο Τσαγκαράδας, τον Άγιο Νικόλαο Ηλιοχωρίου στον Δήµο Τύµφης και τον Αγιο Τρύφωνα Βίκου στην Ήπειρο. Και ενηµέρωσε το Τµήµα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, το ελληνικό τµήµα της Ιντερπόλ και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Πρόκειται για µια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας των ελληνικών και βρετανικών αρχών», είπε στα «ΝΕΑ» η µορφωτική σύµβουλος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και έµπειρη σε θέµατα επαναπατρισµού «θυµάτων» αρχαιοκαπηλίας Βάνα Σολωµονίδου.
«Η επιστροφή των εικόνων είναι πλέον θέµα χρόνου».

«Είναι σηµαντικό ότι υπάρχει αφύπνιση και συντονισµός και χτυπάµε την παράνοµη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών έγκαιρα στη ρίζα του», επισήµανε η γενική γραµµατέας του υπουργείου Πολιτισµού Λίνα Μενδώνη. «Αφωνος» ο έµπορος Ρίτσαρντ Τεµπλ που διέθετε τις εικόνες σετιµές από 2.200 έως 6.800 ευρώ, υποστήριξε πως δεν υποψιάστηκε ότι µπορεί να ήταν κλεµµένες. Κι αυτό διότι συνεργάζεται χρόνια µε τον άνθρωπο που του τις προµήθευσε, όπως δήλωσε στη βρετανική εφηµερίδα «Guardian». Δεν µπόρεσε όµως να απαντήσει στο ερώτηµα πώς, αν και έµπειρος, δέχτηκε να αγοράσει εικόνες χωρίς πιστοποιητικά προέλευσης.

Άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ εµφανίστηκαν στο κατάστηµα του Τεµπλ στο Holland Park – µια ανάσα από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο – µε φωτογραφίες που έδειχναν τις εικόνες µέσα στις εκκλησίες πριν από την κλοπή και τη συντήρησή τους. Χαρακτηριστικό είναι µάλιστα ότι µία εξ αυτών είναι κοµµένη στα δυο. Η µισή «Παναγία Οδηγήτρια» έχει µείνει στον Αγιο Νικόλαο Ηλιοχωρίου και η άλλη µισή πωλούνταν µέσω Διαδικτύου!

Ο βρετανός έµπορος κατάλαβε πως δεν είχε επιλογή. Και την Τρίτη επέστρεψε στις αρχές τις εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Όσο για την έκτη, έχει πωληθεί στην Ολλανδία και ο Τεµπλ κάνει προσπάθεια να την επαναποκτήσει για να την παραδώσει στην Αστυνοµία.

Αν και εκτιµάται ότι µέσα στον Απρίλιο οι εικόνες θα έχουν επιστραφεί εκεί όπου ανήκουν, γνώστες του χώρου υποστηρίζουν πως µόλις τώρα έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται το συγκεκριµένο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας και πως σύντοµα οι Αρχές θα µπορέσουν όχι µόνο να φτάσουν στους έλληνες συνεργάτες του Ρίτσαρντ Τεµπλ, αλλά πιθανότατα να εντοπίσουν κι άλλα παρανόµως εξαχθέντα από την Ελλάδα έργα τέχνης.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/

ΕΠΟ: Το σχέδιο για την αναδιάρθρωση Β', Γ' και Δ' εθνικής


Το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση του ελληνικού ποδοσφαίρου έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΠΟ.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιθυμεί τη συγχώνευση της Γ' και της Δ' εθνικής, με τη νέα κατηγορία να αποτελείται από τέσσερις ομίλους, ο καθένας εκ των οποίων θα έχει 16 ομάδες.
Για τη Β' εθνική προτείνεται μεταξύ άλλων η (υπό προϋποθέσεις) μετατροπή της σε ερασιτεχνική διοργάνωση!

Για τη Β' Εθνική η ΕΠΟ προτείνει:

-Να συνεχίσει ως επαγγελματική κατηγορία και να διοργανώνεται από την Ένωση Β'-Γ' Εθνικής ή να μετατραπεί σε ερασιτεχνική και να αναλάβει τη διοργάνωση η ΕΠΟ

-Να αποτελείται από 16 ομάδες, με δύο γύρους πρωταθλήματος, ή από 12 ομάδες, οι οποίες θα παίζουν μεταξύ τους τρεις φορές.

Για τη Γ' και τη Δ' Εθνική προτείνει:

-Συγχώνευση σε μία κατηγορία

-Διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΟ

-Μετατροπή των ΠΑΕ και των ΤΑΠ σε ερασιτεχνικά σωματεία

-Ύπαρξη τεσσάρων ομίλων, που θα αποτελούνται από 16 ομάδες. Ο πρώτος θα ανεβαίνει στη Β' Εθνική και οι τέσσερις τελευταίοι θα υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα

-Κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΠΟ

-Συγχωνεύσεις ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Τέλος τα τοπικά πρωταθλήματα παραμένουν ως έχουν ως προς τη σύνθεση (τοπικές κατηγορίες) και τη διεξαγωγή τους με την αποκλειστική ευθύνη των ΕΠΣ.
Η ΕΠΟ κάνει «Καλλικράτη» και στο ποδόσφαιρο, αφού με απόφαση της 16 Περιφέρειες κατανέμουν τις 53 Ενώσεις.
Οι πρωταθλητές της Α’ κατηγορίας των ΕΠΣ αγωνίζονται μεταξύ τους για την ανάδειξη πρωταθλητή Περιφέρειας. Οι πρωταθλητές Περιφερειών προβιβάζονται στη Γ’ Εθνική.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Απέσυραν το παλιό Ι.Χ., αλλά «ξέχασαν» να αγοράσουν καινούριο 7 στους 10 ιδιοκτήτες, στην απόσυρση του 2009


Mόλις 21.000 ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων απέκτησαν καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της απόσυρσης του 2009 από τους συνολικά 78.000 κατόχους που τα οδήγησαν στα κέντρα ανακύκλωσης.
Δηλαδή από τους 100 που απέσυραν τα I.X. τους μόλις οι 27 τα αντικατέστησαν με καινούρια αυτοκίνητα κάνοντας χρήση των οικονομικών κινήτρων που έδινε το κράτος, ενώ οι υπόλοιποι 72 δεν προέβησαν σε καμία αγορά.

Ωστόσο, στην απόσυρση του 2009 οι καταναλωτές είχαν πολλές επιλογές ώστε να κερδίσουν από το μέτρο, καθώς αν απλά το απέσυραν λάμβαναν χρήματα, ενώ κατά τη διαδικασία αντικατάστασής τους μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ καινούριου ή μεταχειρισμένου οχήματος.
Επίσης, οι κρατικές επιδοτήσεις τόσο στην απλή απόσυρση όσο και στη διαδικασία αντικατάστασης ήταν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τις σημερινές.

Σήμερα το μέτρο της απόσυρσης φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε εισαγωγείς και εμπόρους.
Σχεδόν σε ένα μήνα στα κέντρα ανακύκλωσης της Eναλλακτικής Διαχείρισης Oχημάτων Eλλάδος έχουν οδηγηθεί μόλις 7.000 παλιά I.X.!!

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη 23 Μαρτίου


Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Ιωαννίνων αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Ιωαννίνων, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011.
Διεκδικούμε:
Την άμεση επίλυση των δίκαιων οικονομικών, εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων μας όπως:
* όχι άλλες περικοπές των μισθών και συντάξεων,
* επαναφορά των 13ου και 14ου μισθού και 13ης – 14ης σύνταξης,
* διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων μας και της καταβολής των Επικουρικών μας συντάξεων,
* όχι στην κατάργηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και τη συρρίκνωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
* ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων της πρώην ΑΔΕΙ,
* την άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη κ.α.