Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Να ξανασκεφτεί ο κ. Ερντογάν την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα»


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε αντίθετος με τα σχέδια της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα.
«Θέλω να πω ότι είναι ακατανόητο αυτή την στιγμή, όταν έχουμε αυτή την καταστροφή που έχει συγκλονίσει όλους μας στην Ιαπωνία με τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα.
Και αυτό βέβαια μας ενδιαφέρει γιατί είναι απέναντι από τη Ρόδο.
Πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφτεί πολλές φορές γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέμβουν για να μην έχουμε μια καταστροφή που θα είναι στην αυλή μας, στο κατώφλι μας», είπε ο κ. Παπούλιας, που επισκέφτηκε την Τανάγρα μαζί με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΟΑΕΔ: Αύξηση 0,43% της ανεργίας το Φεβρουάριο


Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να κινείται η ανεργία στην χώρα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού, αυξηθηκε κατα 0,43% το Φεβρουάριο του 2011 σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, στα 692.496 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού ΟΑΕΔ κατά το μήνα Φεβρουάριο, εκ των οποίων 300.951 είναι άνδρες (ποσοστό 43,46%) και 391.545 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,54%).

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Μην εμπλέκεται τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος»


Έκκληση σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, απηύθυνε την Παρασκευή η υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, για αντιδράσεις σχετικά με συνενώσεις σχολείων.

«Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της Εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ανοιχτό σε κάθε συζήτηση, σε κάθε κριτική και αντιπαράθεση," υπάρχει όμως μια «κόκκινη γραμμή», είπε.

«Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους: να βγαίνουν τα παιδιά από τις τάξεις και να χρησιμοποιούνται ως θέαμα σε κανάλια και μάλιστα σε ώρες μαθήματος. Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατάθεση των επιχειρημάτων στο συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Και στους αναπληρωτές της Δευτεροβάθμιας το επίδομα των 176 ευρώ


Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 306/2011 απόφασή του.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν αίτηση του Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καστοριάς, η οποία είχε δικαιώσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είχε επιδικάσει για τη διετία 2005-2006 το επίδομα των 176 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος υπογραμμίζει ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Ειδικότερα, έκρινε ότι η κατ' εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η χορήγηση της εν λόγω παροχής έχει προσλάβει χαρακτήρα γενικής προσαύξησης των τακτικών αποδοχών των εργαζομένων.

Μάλιστα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι το επίδομα των 176 ευρώ δεν μπορεί να συμψηφιστεί με το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης που καταβάλλεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με του νόμους 2470/1997 και 3205/2003.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με παλαιότερες αμετάκλητες αποφάσεις του έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ένα εκατομμύριο λαθραία πακέτα τσιγάρων


Κατεψυγμένο σπανάκι υποτίθεται ότι ήταν το φορτίο που μετέφερε, σύμφωνα με τα συνοδευτικά παραστατικά, ένα φορτηγό ψυγείο προσπάθησε να περάσει τον έλεγχο του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Όμως, η εξονυχιστική έρευνα αποκάλυψε μια υπόθεσης λαθρεμπορίας τσιγάρων ιδιαίτερα μεγάλου βεληνεκούς!

Οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού είχαν πληροφορίες από το Σ.Δ.Ο.Ε. και την Αστυνομία ότι από κάποιο σημείο εξόδου από την χώρα θα περνούσε ένα μεγάλο φορτίο λαθραίων τσιγάρων και ήταν πολύ προσεκτικοί στις έρευνές τους.
Όταν το φορτηγό σταμάτησε για έλεγχο, μπήκαν μέσα και σήκωσαν τις συσκευασίες των πακεταρισμένων λαχανικών.

Μετά την δεύτερη σειρά από κατεψυγμένο σπανάκι, αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες κούτες με τσιγάρα που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 1.000.000 πακέτα διαφόρων εταιρειών, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ηγουμενίτσα!
Το φορτίο κατασχέθηκε και ξεφορτώθηκε στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας όπου θα γίνει η καταμέτρηση, ενώ ο 32χρονος Ούγγρος οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και παραπέμφθηκε ήδη στον εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως θα υποβάλλετε δήλωση για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2011


Τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τη δήλωση καλλιέργειας του ΕΛΓΑ περιγράφει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρονται τα εξής :
" Το σύστημα αυτό, με το οποίο γίνεται πράξη η προεκλογική κυβερνητική δέσμευση για απαλλαγή των δικαιούχων από το κόστος ενεργοποίησης δικαιωμάτων περιλαμβάνει την υποβολή από κάθε δικαιούχο της Ενιαίας Αίτησης, η οποία συνίσταται από :

• Την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του.

Την Δήλωση Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του.

• Την Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Ο τρόπος υποβολής μπορεί να γίνει με :

• Την ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011) μέσω του διαδικτύου (www.opekepe.gr) για όσους παραγωγούς δεν έχουν καμία μεταβολή στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης σε σχέση με το 2010, λειτουργεί από 24 Ιανουαρίου 2011.

• Την τηλεφωνική υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 μέσω του αριθμού 1540 για όσους παραγωγούς δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με το 2010, που λειτουργεί από 18 Φεβρουαρίου 2011.

• Την ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011) μέσω του διαδικτύου (www.opekepe.gr) για όσους παραγωγούς έχουν μόνο αλφαριθμητικές μεταβολές σε σχέση με το 2010, που θα λειτουργήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

• Την αποστολή προεκτυπωμένων αιτήσεων των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011 (ΑΕΕ 2011), μέσω των ΕΛΤΑ σε δικαιούχους χωρίς ή με αλφαριθμητικές μεταβολές.

• Την υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης μέσω των πυλών εισαγωγής του αναδόχου στον οποίο θα ανατεθεί το έργο με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχτηκε το 2010 και ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Επισημαίνεται ότι ο παραγωγός δεν έχει κανένα κόστος με όποιο από τους παραπάνω τρόπους επιλέξει.
Και επιπλέον καθιερώνουμε μια νέα διαδικασία που τον διευκολύνει σημαντικά.
Για πρώτη φορά από την επόμενη εβδομάδα θα ταχυδρομηθούν σε δικαιούχους, που είτε δεν έχουν μεταβολές ή έχουν μόνο αλφαριθμητικές μεταβολές, οι Αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης και η Δήλωση Καλλιέργειας του ΕΛΓΑ.
Ο παραλήπτης εφόσον δεν έχει άλλη μεταβολή θα μπορεί να υπογράψει την αίτηση και τη δήλωση και να επιστρέψει ταχυδρομικά τον απαντητικό φάκελο στον ΟΠΕΚΕΠΕ."

ΠΗΓΗ: www.opekepe.gr

ΙΚΑ: Μέσω τραπεζών οι πληρωμές των ασφαλισμένων


Με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών θα καταβάλλονται στο εξής από το ΙΚΑ, κάθε 1η και 15η του μήνα, οι δαπάνες παροχών σε είδος και σε χρήμα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του Ιδρύματος.

Η διαδικασία της υποχρεωτικής καταβολής των παροχών των ασφαλιστικών φορέων με πίστωση λογαριασμών πληρωμών μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ, από 1/1/2011, προβλέπεται από τον νέο ασφαλιστικό νόμο, (αρ. 40 του Ν. 3863, (ΦΕΚ 115/15-7-10)

Με την Αρ. 11/10.2.2011, εγκύκλιο η Διοίκηση του ΙΚΑ καθόρισε τις διαδικασίες για την υλοποίηση της διάταξης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, θα πρέπει μαζί με την τελευταία πληρωμή οποιασδήποτε παροχής των ασφαλισμένων ή συνταξιούχων ή οποιασδήποτε συναλλαγής τους στο Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, να προσκομίσουν στο Τμήμα Παροχών ή στο Τμήμα Μητρώου τα εξής δικαιολογητικά:

1. Τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου - ΑΜΑ - που προκύπτει είτε από το βιβλιάριο υγείας είτε από Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης.

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και φωτοτυπία.

Από τη διαδικασία της πληρωμής μέσω τραπεζών, εξαιρούνται:

Α. Οι παροχές σε Ευρωπαίους ασφαλισμένους που μένουν προσωρινά στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (Ε.Κ.Α.Α.) ή Πιστοποιητικό Προσωρινής αντικατάστασης (Π.Π.Α.)

Β. Τα έξοδα κηδείας.

Γ. Οι προκαταβολές και εκκαθαρίσεις που αφορούν νοσηλεία στο εξωτερικό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ήρθε η ώρα αυτών που «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας!


Μπιλιετάκια σε κατόχους Ι.Χ. που «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα στέλνουν οι εφορίες που ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους και για παλιότερες οφειλές.

Το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1049/15-03-2011 ζητά από τις εφορίες να ξεκινήσουν διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχείων των φορολογούμενων και στα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών ο έλεγχος θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Θα αφορά στις όφειλες για 2010 αλλά εάν εντοπιστούν χρέη από το 2008 τότε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «για τα οχήματα που εμφανίζονται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας για το οικονομικό έτος 2008, θα ελέγξετε με τις ίδιες ως άνω παραδοχές, και πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας επομένων και προηγουμένων ετών.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οφειλή στα έτη αυτά, θα πρέπει να ελέγξετε επιπλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οχήματος για τα συγκεκριμένα έτη στα οποία συντρέχει οφειλή».

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί της φορολογίας αυτοκινήτων, η υποχρέωση καταβολής των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας και προστίμων είναι αυτοτελής και βαρύνει τον εκάστοτε κάτοχο του οχήματος για το χρονικό διάστημα που είχε στην κατοχή του το όχημα αυτό.

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας προηγουμένων κατόχων του ίδιου οχήματος, αυτά βεβαιώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του εκάστοτε κατόχου, μετά την ενημέρωσή του από τη Δ.Ο.Υ. που διαπίστωσε την οφειλή.

Εφόσον διαπιστωθεί οφειλή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να ειδοποιηθούν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Σκαρφάλωσε στο 14,2% στο τέλος του 2010.


Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει πλέον η ανεργία, καθώς εκτινάχθηκε στο 14,2% στο τέλος του 2010.
Είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1998, όταν ξεκίνησε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Στο τέλος του 2009 η ανεργία βρισκόταν στο 10,3% ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,4%.
Συνολικά το 2010 η ανεργία ανήλθε σε ποσοστό 12,5% αυξημένη κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 2009.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το ενιαίο μισθολόγιο δεν αφορά τις ένοπλες δυνάμεις


Μόνο οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα υπάγονται στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου που θα τεθεί σε ισχύ για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη.
Ο κ. Μπεγλίτης τονίζει σε δήλωσή του, ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα δεν αφορά και δεν θίγει το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος στο στρατιωτικό μισθολόγιο περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν τη στρατιωτική ιδιότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εξειδίκευσή τους, δεδομένου ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού, καθώς και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, είναι ίδιες και μοναδικές για όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 16:00 μ. μ.

Α. Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΚΑΛΠΑΚΙ

Εξοικονομώ κατ' οίκον: Ανέβηκε στο 20% η έκπτωση φόρου για αναβάθμιση κατοικίας


Την αύξηση της έκπτωσης μέχρι 20% της δαπάνης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών νομοθετεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτό αναφέρεται στο νέο πακέτο αλλαγών-διορθώσεων κατατέθηκε στη Βουλή στο υπό συζήτηση στην Ολομέλεια φορολογικό νομοσχέδιο.
Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης και μέχρι 3.000 ευρώ ή 10% της δαπάνης και για ποσό 3.001-6.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Περιβάλλον - αειφόρος ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ (γνωστό ως εξοικονομώ κατ' οίκον).
Αφορά επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου, που θα προκύψουν έπειτα από ενεργειακή επιθεώρηση.
Ίσχυε έκπτωση από το φόρο μέχρι 10%.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χωρίς παρακράτηση η μεταβίβαση δικαιωμάτων


Καμιά παρακράτηση δεν θα γίνεται στους ενδιαφερόμενους κατά τις μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης 2011, όταν οι αποδέκτες αυτών έχουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 του Ν.3874/2010 (ΦΕΚ Α΄151), κατά την 10η Ιουνίου 2011.
Κατά την διαδικασία υποβολής των αιτημάτων μεταβίβασης 2011 δεν απαιτείται να προσκομίζεται κανένα επιπλέον παραστατικό για την απόδειξη της ιδιότητας αυτής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι απαραίτητοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την αρμόδια υπηρεσία του οργανισμού. Εφόσον, οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να δουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Ν. 3874/2010, μπορούν να χρησιμοποιούν την σχετική εφαρμογή που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Σύσκεψη για τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων


Το θέμα των καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων στην Ήπειρο, είναι αντικείμενο της σύσκεψης που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα και ώρα 10.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πρόσκληση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι δήμαρχοι, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης των τεσσάρων Π.Ε, οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Δασκάλων & Nηπιαγωγών και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, σχολείων που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Τα πορίσματα που θα προκύψουν, θα επεξεργαστούν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr