Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Συγκρότηση Επιτροπής για Περιβαλλοντικούς ελέγχους


Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή με αντικείμενο την εξέταση θεμάτων που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα πραγματοποιεί αυτοψίες και θα καταγραφεί τα προβλήματα μολύνσεων και λοιπών επιπτώσεων επί του περιβάλλοντος από τη λειτουργία κάθε μορφής οχλουσών ανθρωπογενών και λοιπών δραστηριοτήτων. Οι σχετικές επισημάνσεις και διαπιστώσεις της Επιτροπής, θα υποβάλλονται προς τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων Π.Ε., όπως και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις περαιτέρω ενέργειες (σύγκληση αρμοδίων οργάνων, επιβολή κυρώσεων κ.α.).


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π. Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο, δωρεάν σχολείο»


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, κ. Ευθυμίου, να κάνει λόγο για προσχηματικό διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα και για αιφνιδιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παρά την συμμετοχή του Συλλόγου στο διάλογο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, αυτός αποδείχθηκε προσχηματικός και πως δεν εξυπηρετούσε παιδαγωγικούς σκοπούς, όπως ισχυριζόταν το Υπουργείο.

0 κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργείου να συγχωνεύσει μονοθέσια δημοτικά σχολεία με άλλα μονοθέσια ή διθέσια σχολεία, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία σχολικών κέντρων, με βάση πρόταση που είχε κατατεθεί.
Αυτό αποδεικνύει πως στόχος του Υπουργείου είναι να εξοικονομήσει θέσεις εργασίας, συμπλήρωσε.
Δείγμα των οικονομικών κριτηρίων που επιλέχθηκαν από το Υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε δημοτικά σχολεία του κέντρου από τη συγχώνευση σχολείων που συστεγάζονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συγχώνευση του 3ου και του 22ου Δημοτικού Σχολείου, όπου ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να ξεπεράσει τους 25 ανά τμήμα.
Από την απόφαση του Υπουργείου απουσιάζουν οι ιδρύσεις και προαγωγές σχολικών μονάδων.
Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης εξαθέσιου δημοτικού σχολείου σε Νέα Ζωή, Ελεούσα, Ανατολή, Κατσικά και Νεοχωρόπουλο, αλλά και την προαγωγή του 2ου και του 3ου Δημοτικών Σχολείων Ανατολής.
Μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την στήριξη του δημόσιου σχολείου, έστω και την ύστατη στιγμή.
Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τη νέα σχολική χρονιά τα 20 μονοθέσια δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων και μάλιστα, ως ολοήμερα, να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς όλες οι ειδικότητες στα δημοτικά σχολεία που θα εφαρμοστεί το νέο αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές, όπου αυτό απαιτείται.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Δυστυχώς παρατηρούμε πως το Υπουργείο είχε μόνο οικονομικά συμφέροντα. Το μνημόνιο και στην εκπαίδευση», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για μεταπτυχιακά εκπαιδευτικών


Στον εισαγγελέα στέλνει το υπουργείο Παιδείας τις καταγγελίες για παράνομη απόκτηση από εκπαιδευτικούς μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από το εξωτερικό έναντι αμοιβής, σε περίπτωση που αυτές τεκμηριωθούν κατά τη διενέργεια της σχετικής ΕΔΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόκτηση παράνομων μεταπτυχιακών τίτλων έναντι αμοιβής εγείρει μείζονα θέματα ηθικής και νομιμότητας στο χώρο της Παιδείας, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών, με τη δυνατότητα και τον τρόπο εξέλιξης τους σε θέσεις διοικητικής και παιδαγωγικής ευθύνης.

Για το λόγο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχώρησε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

1. Δόθηκε εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στο Νομό Χαλκιδικής, όπου υπήρξαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Εφόσον προκύψουν στοιχεία, που τεκμηριώνουν τις παραπάνω καταγγελίες, θα παραπεμφθούν άμεσα στον Εισαγγελέα.

2. Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλης της χώρας, να στείλουν για έλεγχο στο υπουργείο τους μεταπτυχιακούς τίτλους που έχουν κατατεθεί από εκπαιδευτικούς και έχουν αποκτηθεί από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τις αντίστοιχες ισοτιμίες του ΔΟΑΤΑΠ.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται πρόταση, ώστε τα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών να ελέγχουν τη γνώση της ξένης γλώσσας, στην οποία έχει αποκτηθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, προκειμένου να μοριοδοτούν τους μεταπτυχιακούς τίτλους κατά τη διαδικασία επιλογής των στελεχών.

Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μία διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.
Από τη μαζική αυτή αποχώρηση κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.

Eurostat: 4,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο


Σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, αποκλιμάκωση από 4,9% σε 4,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,3% τον Ιανουάριο σε 2,4% τον Φεβρουάριο, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 0,8%.

Την ίδια περίοδο, στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,8%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 1,5%.

Τον Αύγουστο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (0,9%), τη Σουηδία (1,2%) και τη Γαλλία (1,8%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7,6%), την Εσθονία (5,5%) και τη Βουλγαρία (4,6%).

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε 15 κράτη-μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε 3 και μειώθηκε σε 8 κράτη-μέλη.

ΕΛΓΑ: Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας


Το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας των δενδρωδών καλλιεργειών του 2010, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, αυξημένου κατά 100%, σε σχέση με το 2009, ενέκρινε το ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού ήταν μια συνειδητή επιλογή της διοίκησης του Οργανισμού, η οποία πιστεύει ότι τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας αποτελούν επένδυση και μεγεθύνουν το αναπτυξιακό αποτέλεσμα προς όφελος του αγρότη και της εθνικής οικονομίας.

Από τις 954 αιτήσεις παραγωγών, που υπεβλήθησαν, εγκρίθηκαν οι 836 και αφορούν σε 7.500 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών, σε 25 νομούς της χώρας.

Ειδικότερα: Αιτωλοακαρνανίας (461στρεμματα), Αρκαδίας (79 ), Άρτας (45), Αχαΐας (16), Βοιωτίας (8), Γρεβενών (44), Δράμας (101), Έβρου (31), Ημαθίας (1293), Ιωαννίνων (80), Καβάλας (1462), Καρδίτσας (266), Καστοριάς (57), Κοζάνης (1544), Κορινθίας (430), Ξάνθης (178), Πέλλας (75), Πιερίας (76), Ροδόπης (22), Σερρών (105), Τρικάλων (49), Φθιώτιδας (61), Φλώρινας (220), και Χαλκιδικής (22).

Το ΔΣ του ΕΛΓΑ, στην ίδια συνεδρίαση, αποφάσισε ότι η τελική γνωμοδότηση για την έγκριση ή μη των αιτήσεων, που αφορούν την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων στις καλλιέργειες της ροδιάς, θα ανακοινωθεί, μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου του 2011 και αφού αξιολογηθεί η πορεία της εξέλιξης της εν λόγω καλλιέργειας.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Κάθε μέρα και ένα νέο ρεκόρ ακρίβειας με την αμόλυβδη


Συνεχίζεται και σήμερα η αύξηση στις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας, με την αμόλυβδη να διαμορφώνεται στο 1,68 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 89,7 λεπτά.
Η μέγιστη τιμή σήμερα είναι 1,872 ευρώ στην Κεφαλονιά και η ελάχιστη 1,58, στο Άργος.
Αντίστοιχα, για το πετρέλαιο θέρμανσης σε 23 νομούς η μέση τιμή είναι πάνω από 90 λεπτά και φθάνει στην Κέρκυρα μέχρι 95,2.
Η μέγιστη τιμή σε δύο νομούς, Εύβοια και Κυκλάδες, φθάνει στα 99 λεπτά και η ελάχιστη ξεκινά από 80 λεπτά σε Βοιωτία και Λάρισα.

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Σε απώλεια δεκάδων θέσεων των εκπαιδευτικών οδηγούν οι συνενώσεις-συγχωνεύσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση


Νέα δεδομένα για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημιουργούν οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
O χάρτης της απασχόλησης των εκπαιδευτικών αλλάζει, καθώς μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου κλείνουν 1.056 σχολικές μονάδες.
Από τα 16.000 σχολεία σε όλη τη χώρα συνενώνονται 1.933 σε 877, εκ των οποίων τα 1.523 αφορούν την Πρωτοβάθμια και τα 410 τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα":
*Μειώνονται οι οργανικές θέσεις, καθώς χάνονται πάνω από 2.000 θέσεις εκπαιδευτικών.
*Επιδεινώνονται οι προοπτικές απορρόφησης εκπαιδευτικών, καθώς οι όροι με τους οποίους διορίζονταν άμεσα στη σχολική εκπαίδευση δάσκαλοι και καθηγητές αλλάζουν δραματικά.
*Μειώνονται σημαντικά τα τμήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να περισσεύουν και να μην υπάρχει σχολείο για αυτούς παρά μόνο σε περιοχές του ίδιου νομού ή και σε άλλους νομούς.
*Οι βάσεις των μεταθέσεων πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά λόγω των μειωμένων θέσεων.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μάθημα Σάββατα και αργίες


Την ώρα που οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων φουντώνουν με καταλήψεις σε όλη τη χώρα, η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου ζητά αυτοσυγκράτηση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρόσθεσε ότι οι διδακτικές ώρες που χάνονται λόγω καταλήψεων, θα αναπληρωθούν με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Εξετάζει τον επανακαθορισμό των ορίων ταχύτητας σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας


Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στα πλαίσια της δημιουργίας ενός σύγχρονου πλαισίου για την οδική ασφάλεια, εξετάζει τον επανακαθορισμό των ορίων ταχύτητας σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας.
Ειδικότερα, το υπουργείο δεν εξετάζει περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που σήμερα είναι στα 130 χιλιόμετρα ανά ώρα, αλλά επαναπροσδιορισμό των ορίων σε επιμέρους οδικούς άξονες εκτός κατοικημένων περιοχών.
Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές που αφορούν στον τομέα της οδικής ασφάλειας, καθώς έρχεται σειρά αλλαγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), πρόκειται να ληφθούν έως τον ερχόμενο Ιούνιο.
Οι επερχόμενες αλλαγές που προωθούνται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έρχονται επειδή κρίνεται πως το υφιστάμενο σύστημα έχει αποτύχει. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που τα όργανα της Τροχαίας κάνουν τα στραβά μάτια επειδή ορισμένες παραβάσεις συνεπάγονται πολύ αυστηρές ποινές.
Το σχέδιο νόµου προβλέπεται επίσης να εντάξει ή να συµπληρώσει στον ΚΟΚ και κανόνες για την ασφαλή µετακίνηση των πεζών, των ΑµΕΑ και των δικυκλιστών (ποδηλάτες, µοτοσυκλετιστές).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Ξεκίνησε η «μάχη» για τα σχολεία


Με αποκλεισμούς δρόμων, καταλήψεις σχολείων, αλλά και εισβολές στις Περιφερειακές διευθύνσεις απάντησαν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς στο νέο σχολικό χάρτη της χώρας που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και μειώνει κατά πολύ τον αριθμό των σχολικών μονάδων.
Ήδη υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία, ενώ σε πολλά άλλα οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν και άλλες μορφές, όπως αποκλεισμούς δρόμων και καταλήψεις διοδίων.
Οι ομοσπονδίες καθηγητών και δασκάλων συντονίζονται για κοινές κινητοποιήσεις, με την ΟΛΜΕ να εξαγγέλλει τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή 18 Μαρτίου αλλά και 24ωρη απεργία την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Δύο δίωρες στάσεις εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει την προσεχή Παρασκευή και η ΔΟΕ.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για "αντάρτικο" στην περιφέρεια, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση αποδοκίμασε τις αλλαγές που επιφέρει η νέα "μεταρρύθμιση" του υπουργείου Παιδείας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, με τις "ευλογίες" του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιμένει στις αλλαγές, ενώ σε χθεσινή συνέντευξή της η κα Άννα Διαμαντοπούλου προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς "να είναι προσεκτικοί" στις αντιδράσεις τους, σχετικά με τις καταλήψεις.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου



Την Τρίτη 15-03-2011 συνήλθε σε σώμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, για συζήτηση, μεταξύ των άλλων και την ανασύνθεση-ανασυγκρότηση του Προεδρείου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου, από τον νέο Πρόεδρο Γιώργο Οικονόμου.

Μετά από μυστική ψηφοφορία, το νέο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας διαμορφώθηκε ως εξής:

Γιώργος Οικονόμου, Πρόεδρος.

Κώστας Κωνής, Αντιπρόεδρος.

Δημήτρης Σιούλας, Β' Αντιπρόεδρος.

Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης, Γενικός Γραμματέας.

Ελευθερία Σιαμέτη, Ειδικός Γραμματέας.

Γιάννης Νάκης, Ταμίας.

Χριστόφορος Τζαρτζούλης, Αναπληρωτής Ταμίας.

Κώστας Γαβριήλ, Έφορος Τύπου.

Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού.

Κώστας Ζηκόπουλος, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων.

Λάμπρος Ψυλλιάς, Έφορος Πνευματικού Κέντρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε υπεύθυνο, για θέματα Νεολαίας τον Νικόλαο Ζέκη, για θέματα Παιδείας τον Λάμπρο Δρόσο, για θέματα χορευτικού συγκροτήματος και χορωδίας τον Σπύρο Τζίμα και για θέματα Λαογραφίας και Λογοτεχνίας την Άννα Μπουρατζή-Θώδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ: Ορίστηκε νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων


Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, και Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ο κ. Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος ήταν ως τώρα Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Μέχρι τον ορισμό του νέου Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ, ο Γιάννης Καπελέρης, θα ασκεί παράλληλα καθήκοντα.

Η θέση του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκηρύσσεται στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr .

ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ: «Σήκωσαν» 6 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες μέρες


Στο κενό έπεσαν οι δυσοίωνες προβλέψεις που έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία μετά τα αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου, οι αποφάσεις της οποίας διατήρησαν τη σταθερότητα του συστήματος και θωράκισαν τη χώρα έναντι των φημών, επαναφέροντας την ηρεμία στα τραπεζικά γκισέ.

Την εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής είχε σημάνει συναγερμός στα τραπεζικά επιτελεία καθώς από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας υπήρξε έντονη κινητικότητα στα γκισέ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων όπου καταθέτες ρωτούσαν ανήσυχοι για το αν θα χάσουν τα λεφτά τους, με δεδομένες τις φήμες περί πτώχευσης της χώρας.

Η εικόνα από χθες άλλαξε προς το καλύτερο και σταδιακά αποκαταστάθηκε η ηρεμία στο σύστημα. Ωστόσο, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 παρατηρείται μείωση των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας είτε επιχειρηματίας είτε ιδιώτης, δεδομένων της ύφεσης και της μείωσης στην εισοδηματική του δύναμη, «τρώει πλέον από τα έτοιμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο καταθέσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες και τον Φεβρουάριο η φυγή αποτυπώθηκε στο ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ. «Με βάση το σκηνικό των τελευταίων 15 μηνών, ο Φεβρουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας συγκριτικά με τις απώλειες του 2010», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και εξηγεί ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αφορούσε σε μικροποσά της τάξης των 20.000 και 30.000 ευρώ.

Σταδιακά, συμπληρώνουν, ο Έλληνας χάνει την υπομονή του καθώς, παρότι το 2010 «σήκωσαν» τα λεφτά τους τα χοντρά πορτοφόλια για να τα εξασφαλίσουν και ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της πτώχευσης ίσως επιστρέψουν αγοράζοντας μισοτιμής, δεν συμβαίνει το ίδιο και σήμερα.

Μάλιστα, επισημαίνουν: «Σήμερα σηκώνουν τα λεφτά τους οι μικρής οικονομικής επιφάνειας πολίτες, εξαιτίας του φόβου και της συνεχιζόμενης φημολογίας ότι σε μία νύχτα η χώρα θα καταρρεύσει.
Γι' αυτό χρειάζεται σχέδιο και αλλαγή της αρνητικής ψυχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

ΟΕΚ: Με ένα φάκελο γεμάτο δικαιολογητικά θα πρέπει οι δικαιούχοι να επισκεφθούν τα ΚΕΠ, για την επιδότηση ενοικίου


Με το Ε9 και τουλάχιστον οκτώ ακόμη δικαιολογητικά ανά χείρας θα πρέπει να επισκεφθούν τα ΚΕΠ οι δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, σύμφωνα με τη σχετική λίστα των απαιτούμενων εγγράφων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.
Ενδεικτικό είναι ότι στα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζει ο ενδιαφερόμενος στην οποία θα αναγράφει ότι έχει δηλωθεί το εισόδημα από το ενοίκιο στην εφορία.

1)Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 που συμπληρώνονται επί τόπου στα Κ.Ε.Π.

►2)Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, το οποίο για τους Έλληνες πολίτες αναζητείται αυτεπάγγελτα αλλά θα πρέπει να δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση από ποιόν Δήμο πρέπει να αναζητηθεί. Σε περίπτωση που δηλωθούν παιδιά που σπουδάζουν, απαιτείται πιστοποιητικό σπουδών. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών, έστω και προσωρινή (αντίγραφο επικυρωμένο).

Για τους αλλοδαπούς δικαιούχους το πιστοποιητικό που θα προσκομίσουν πρέπει:

α. να έχει εκδοθεί από τη χώρα προέλευσης κατά το τελευταίο εξάμηνο,

β. να είναι επικυρωμένο από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή

γ. για την διαπίστωση της συνοίκησης των προστατευομένων μελών τους να προσκομισθεί η άδεια διαμονής τους για το έτος 2009, σε αντίγραφα επικυρωμένα από Δημόσια Αρχή.

Επιπρόσθετα για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. απαιτείται:

«Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης» του άρθρου 16 του Π.Δ. 106/2007 χορηγούμενο από τη Δ/νση Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από 5ετή συνεχή νόμιμη διαμονή.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα απαιτείται:

«Άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος» του Π.Δ. 150/06 ή του άρθρου 40, παρ. 7 του Ν. 3731/08 (αρμόδιο όργανο είναι εκείνο που χορήγησε την τελευταία άδεια διαμονής) ή άδεια αορίστου διαμονής ή δεκαετίας του άρθρου 91, παρ. 2 του Ν.3386/05 ή άδεια διαμονής γονέα ανηλίκου ημεδαπού του άρθρου 94 του Ν. 3386/05 ή άδεια διαμονής συζύγου πολίτη της Ε.Ε. ή Έλληνα πολίτη του άρθρου 63 του ν. 3386/05

Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτούνται:

Άδεια διαμονής αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα ή μέλους οικογένειας κατόχου τέτοιας άδειας και ταξιδιωτικό έγγραφο (titre de voyage) που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 28 της Σύμβασης της Γενεύης.

Για τους ομογενείς από τρίτες χώρες απαιτούνται:

ειδικό δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς ή Δελτίο ή άλλος τίτλος διαμονής ομογενούς κάθε τύπου ή αυτοτελής άδεια διαμονής επαναπατρισθέντος ή παλιννοστήσαντος ή ομογενούς.

►3)Μισθωτήριο συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος, κατατεθειμένο και θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31-12-2009, για την κατοικία που ενοικίαζαν το 2009 (επικυρωμένο φωτοαντίγραφο).

Στο μισθωτήριο θα πρέπει να αναγράφεται ευδιάκριτα το ΑΦΜ του εκμισθωτή και μισθωτή.

►4)Υπεύθυνη Δήλωση του εκμισθωτή, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από κάθε αρμόδια αρχή, όπου θα αναφέρεται:

α. το ακίνητο στο οποίο αφορά το μισθωτήριο συμβόλαιο (πλήρης περιγραφή Δ/νση-όροφος κ.λπ.)

β. το χρονικό διάστημα της ενοικίασης

γ. ότι η κατοικία δεν έχει ενοικιαστεί σε άλλο πρόσωπο (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενοικιαστές να αναφέρονται ρητά τα στοιχεία τους)

δ. ότι τα εισοδήματα που προέρχονται από το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν περιληφθεί στη φορολογική του δήλωση.

►5)Εκκαθαριστικό σημείωμα οικον. έτους 2010 και των δύο συζύγων, πλήρες (με κωδικούς).

►6)Έντυπο Ε9 του 2005 που κατατέθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για την περιουσιακή κατάσταση καθώς και επομένων ετών μέχρι και το έτος 2010, εφόσον υπήρξε μεταβολή. Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή εντύπου Ε9, επειδή δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, το δηλώνουν στην Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86.

►7)Σύνολο ημερομισθίων ασφαλισμένου

α. Οι ασφαλισμένοι που διαθέτουν τα απαιτούμενα για την κατηγορία τους ημερομίσθια από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, δεν θα προσκομίσουν βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα για το σύνολο των πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων ή για εκείνα της τελευταίας τριετίας, γιατί τα στοιχεία αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία μας.

Για τους δικαιούχους που δεν συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό ημερομισθίων από 1/1/2002 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, απαιτείται βεβαίωση από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης όπου θα αναγράφεται:

το σύνολο των ημερομισθίων που έχουν πραγματοποιήσει,

αναλυτικά τα ημερομίσθια της τελευταίας τριετίας (2008, 2009 και 2010) εάν έχουν γίνει κρατήσεις για τον ΟΕΚ.

β. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά πραγματοποιηθέντων ημερομισθίων για το έτος 2011. Αυτά μπορεί να είναι έντυπο βεβαίωσης εργοδότη από την οποία αποδεικνύεται η ασφάλιση του δικαιούχου για το έτος 2011, επίσημα επικυρωμένη ως προς το περιεχόμενο, από το ΙΚΑ.

►8)Πράξη συνταξιοδότησης (από συνταξιούχους) η οποία θα αναφέρει επίσης εάν στη διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας είχαν γίνει κρατήσεις για τον Ο.Ε.Κ.

►9)Λογαριασμό ΔΕΗ ή επίσημο Αντίγραφο Λογαριασμού από την ΔΕΗ απ’ όπου θα προκύπτει η διεύθυνση της κατοικίας που ενοικίαζαν το έτος 2009 και ο Κωδικός Ηλεκτρονικής Πληρωμής.

►10) Φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2010 (για τα εισοδήματα του 2009). Απαιτείται και ΑΦΜ της/του συζύγου. Όσοι δεν υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, θα το δηλώσουν εγγράφως στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/86

Στη περίπτωση αυτή πρέπει να δηλωθεί και το εισόδημα που έχει η/ο σύζυγός τους καθώς και τα ΑΦΜ τους και υποχρεωτικά να προσκομισθούν:

α. απόδειξη πληρωμής ενοικίου

β. βεβαίωση από τον εργοδότη τους ή από τον Οργανισμό κύριας Ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ) και το Επικουρικό τους Ταμείο (εάν υπάρχει), από όπου θα προκύπτει το καθαρό εισόδημα του δικαιούχου καθώς και του/της συζύγου για το έτος 2009.

Για τους πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. επιπλέον απαιτούνται:

● Αντίγραφο δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, όπου δηλώνεται η δ/νση κύριας κατοικίας και το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής και τυχόν αλλοδαπής προέλευσης, κ.λπ.).

● Βεβαίωση της Φορολογικής Αρχής της χώρας προέλευσης για την ύπαρξη ή μη εισοδημάτων και ακινήτων στην εν λόγω χώρα,

● Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης.

Για τους υπηκόους τρίτων χωρών επιπλέον απαιτούνται:

Βεβαίωση Φορολογικής αρχής της χώρας τους από την οποία θα προκύπτει η ακίνητη περιουσία τους καθώς και το συνολικό τους εισόδημα στη χώρα προέλευσης. Αντίγραφο επικυρωμένο του Διαβατηρίου τους. Υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής), όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος και της μόνιμης κατοικίας του, ο ΑΦΜ της χώρας προέλευσης του (αν υπάρχει) και θα δηλώνεται αν αποκτά άλλα εισοδήματα προσδιορίζοντας αυτά, από τη χώρα προέλευσης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο φορολογικού προσδιορισμού.

Ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών στους οποίους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο απαιτείται υποβολή υπεύθυνης δήλωσης.

Πρόσθετα δικαιολογητικά για ειδικές κατηγορίες δικαιούχων

1) Οι εποχιακά εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα (εάν χρειάζεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μειωμένα ημερομίσθια).

2) Οι μακροχρόνια άνεργοι δικαιούνται να λάβουν επιδότηση ενοικίου το ανώτερο για 2 χρόνια από τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, οφείλουν δε να προσκομίσουν:


α. Βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ για μακροχρόνια ανεργία (τουλάχιστον 12 μήνες και άνω)
β. Κάρτα ανεργίας θεωρημένη για τους αντίστοιχους μήνες μέχρι την υποβολή της αίτησης γ. Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 ότι δεν έχουν αλλάξει ασφαλιστικό φορέα μέχρι την υποβολή της αίτησης (να αναγραφεί στην έντυπη δήλωση).
3) Η αναπηρία 67% και άνω του δικαιούχου ή προστατευόμενου μέλους του αποδεικνύεται με:

α. Γνωμάτευση αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου, όταν πρόκειται για τον ίδιο ή β. Απόφαση ή Γνωμάτευση από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή (μία οριστική ή δύο προσωρινές) όταν πρόκειται για προστατευόμενα μέλη, πλην των περιπτώσεων των προστατευομένων παιδιών και των τυφλών για τους οποίους απαιτείται μία μόνο προσωρινή απόφαση ή γνωμάτευση.

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να προσκομίζονται στο σύνολο τους και πρωτότυπα ή σε νομίμως επικυρωμένα φωτοαντίγραφα, σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο προειδοποιεί ότι δεν θα εξετάζεται η αίτηση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε από τα γραφεία του ΟΕΚ, από σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011.