Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ετήσια τακτική γενική συνέλευση την Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 9:00 π.μ.,στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, καλεί σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση όλους τους αντιπροσώπους των Σωματείων - μελών της, την
Κυριακή 20 Μαρτίου 2011 και ώρα 9:00 π.μ.,
στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα) .

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1.Έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ.
2.Οικονομικός απολογισμός
3.Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
4.Έγκριση πεπραγμένων

Στη Γ.Σ. συμμετέχουν τα ταμειακά εντάξει μέλη με τους νόμιμους αντιπροσώπους. Παρακαλούνται τα διοικητικά συμβούλια να τακτοποιήσουν εγκαίρως τις εκκρεμότητές τους - άρθρο 11, παρ. 3,4,5 - και να ενημερώσουν τους αντιπροσώπους τους να πάρουν μέρος στη συνέλευση.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 27 Μαρτίου την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο και με τα ίδια θέματα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Συμβουλές για την κακοκαιρία


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει:
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.
• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.
• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Τη σημασία της μετουσίωσης των κανόνων πλήρους ισοπολιτείας σε πράξεις, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Ο αγώνας της γυναίκας για μια ισότιμη θέση στην κοινωνία είναι διαρκής και δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματώνεται κάτω από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες», σημειώνει ο κ. Παπούλιας, διαπιστώνοντας ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο ενημέρωσης, θεσμών και συλλογικής κινητοποίησης, οι γυναίκες εξακολουθούν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας, αδικίας και εκμετάλλευσης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Έχουμε χρεοκοπήσει»!


Νέες δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ».

Τη δήλωση-βόμβα ότι έχει συναίσθηση της σοβαρότητας και της τραγικότητας της κατάστασης έκανε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας για την ελληνική οικονομία.

«Συμφωνώ με τη δήλωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι είμαστε στο χειρότερο σημείο.
Έχω επίγνωση της τραγικότητας της καταστάσεως.
Πρέπει να είμαστε σοβαροί για να υπάρξει μια διέξοδος.
Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά ούτε και αισιόδοξος» είπε με περίσσεια δόση ειλικρίνειας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας, πάντως, το δύσκολο έργο της κυβέρνησης και λέγοντας ότι έπρεπε να αλλάξει πολλά λάθος πράγματα που είχαν γίνει παλαιότερα, του ξέφυγε και ένα «έχουμε χρεοκοπήσει»!
Ερήμην του λόγου του ή κάτι ξέρει ο κ. Πάγκαλος;
Μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σύσκεψη το απόγευμα στου Μαξίμου ενόψει Συνόδου Κορυφής


Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος όλοι οι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί.

ATE Bank: Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση από τη ΔΩΔΩΝΗ και τη ΣΕΚΑΠ


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης της Αγροτικής Τράπεζας.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Bank με την άντληση 300 - 400 εκατ. ευρώ.
Ο διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσε τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χ. Αλμούνια για το σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του κόστους -με αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, περιστολή μισθολογικών και γενικών δαπανών- και την άμεση πώληση θυγατρικών και άλλων συμμετοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές, ωστόσο ο κ. Πανταλάκης υπογραμμίζει την ανάγκη να προκριθούν εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις.
Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της τράπεζας στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αποχώρηση από τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ.

Παράλληλα η τράπεζα θα προχωρήσει στη διάθεση των συμμετοχών της στην ΕΥΔΑΠ (10%), στα ΕΛΠΕ (2,6%), στον ΟΤΕ (0,9%) στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (20%) και στην Αττική Οδό (9,9%). Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η αποχώρηση από την FBBank, της οποίας κατέχει το 40,6%, συμμετοχή που προβλημάτιζε εδώ και καιρό καθώς στερείται νοήματος η τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.

Παράλληλα θα προχωρήσει στην πώληση του 21% της σερβικής ΑΙΚ Bank, αλλά και της ATE Bank Romania (74%). Το ποσοστό του Δημοσίου στην αύξηση θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα προηγηθεί διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ριζικές αλλαγές στο Λύκειο από το Σεπτέμβριο


Νέα προγράμματα σπουδών κι ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποσυνδεδεμένο από το σχολείο έρχονται να καταργήσουν το Λύκειο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φέρνει τέσσερις ανατροπές, πάνω στις οποίες χτίζεται το «Νέο Λύκειο», την αυλαία του οποίου θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο του 2011 η Α' Τάξη.
Οι τέσσερις ριζικές ανατροπές είναι:
1. Καθιερώνεται για πρώτη φορά η Εργασία (αντίστοιχη της Πτυχιακής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση), που θα βαθμολογείται από ειδική επιτροπή και θα βαρύνει στην εισαγωγή του υποψηφίου σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
2. Δημιουργείται από την Α' μέχρι και τη Γ' Τάξη ο ατομικός φάκελος του μαθητή, που θα παρακολουθεί τη βαθμολογική εξέλιξή του.
3. Δημιουργούνται 4, απολύτως εξειδικευμένες σε επιστημονικό αντικείμενο, κατευθύνσεις σπουδών στη Γ' Λυκείου και λιγοστεύουν δραματικά τα περιττά μαθήματα.
4. Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας - Λογοτεχνίας, των Αρχαίων και των Μαθηματικών, αλλάζουν περιεχόμενο η Ιστορία και τα Θρησκευτικά και συνεχίζουν να ανήκουν στον βασικό κορμό των μαθημάτων.

Το σχέδιο του «Νέου Λυκείου», που παρουσιάζει το «Έθνος της Κυριακής», βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του.

Η Α' Λυκείου, δηλαδή, θα είναι τάξη προσανατολισμού για τους μαθητές, ενώ στη Β' και τη Γ' Λυκείου ο μαθητής θα επιλέγει υποχρεωτικά κύκλο σπουδών. Το «Νέο Λύκειο» θα βασιστεί στο τρίπτυχο: λίγα μαθήματα, δραστικός περιορισμός της «περιττής» γενικής παιδείας και εξειδίκευση ανά κύκλο μαθημάτων.

Φιλοδοξία του υπ. Παιδείας είναι οι μελλοντικές γενιές των μαθητών που θα φτάνουν στον προθάλαμο του Λυκείου:
α) να έχουν πάρει το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας τουλάχιστον σε μία ξένη γλώσσα μέχρι και τη Γ' Γυμνασίου και β) να έχουν αποκτήσει μια ευρύτατη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας των υπολογιστών και του ψηφιακού σχολείου.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο


Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα έτσι ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο, επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον «Τύπο της Κυριακής», κάνοντας λόγο για απαραίτητες προσαρμογές.

Η κα Κατσέλη υποστηρίζει πως υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτή την επαναδιαπραγμάτευση, ενώ εμφανίζεται συγκρατημένη όσον αφορά τις προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός εκτιμά πως εντός του 2011 θα υπάρξουν αποφάσεις τόσο για το θέμα της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου, όσο και για την επαναγορά των ομολόγων.

«Να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση για το μνημόνιο.
Δεν πιστεύω ότι μία συνολική αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι εφικτή.
Πιστεύω όμως ότι, στην εφαρμογή του Μνημονίου, υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές, μετά από διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των μέτρων».
Στη συνέντευξή της η κα Κατσέλη τάσσεται σαφώς κατά των πρόωρων εκλογών δηλώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν οι πολιτικές και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Υπό προϋποθέσεις τα κοινωνικά επιδόματα


Η κυβέρνηση σχεδιάζει ψαλίδισμα των κοινωνικών παροχών με την καθιέρωση νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για να εξοικονομήσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» το σενάριο προβλέπει ότι η καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.ά.) θα γίνεται με βάση το ύψος του συνολικού εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση.

Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα, τόκους καταθέσεων κ.ά.), καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), και αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο, θα χάνει το επίδομα ή την οποιαδήποτε μορφής παροχή από το κράτος.

Η αρχή θα γίνει με το ΕΚΑΣ, καθώς μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με την οποία θα αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του. Με τη νέα ρύθμιση θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται, με εξαίρεση τα κοινωνικά επιδόματα (όπως είναι η ισόβια σύνταξη).

Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα μόνο εισοδήματα, όπως για παράδειγμα οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ε.Μ.Υ.: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας!


Από σήμερα Καθαρά Δευτέρα,αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές και παράλληλη ενίσχυση των ανέμων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά.
Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και τοπικά σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, βαθμιαία στα κεντρικά ημιορεινά και μέχρι το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και στις αντίστοιχες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Το βραδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι χιονοπτώσεις στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές, προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές, αναμένεται να σημειωθούν στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές. Στην Αττική, από τη νύχτα στα βόρεια του νομού προβλέπονται χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων 5 με 7 στα θαλάσσια τοπικά 8 και στο βόρειο Αιγαίο βαθμιαία 9 με 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: Η τιμή της λαγάνας


Από 2,50 ευρώ έως 3 ευρώ θα κυμανθεί η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας στους φούρνους της χώρας.
Η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η μεγάλη κατανάλωση.