Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση από άλλες εποχές


Συγκεντρώσεις από άλλες εποχές θύμιζε η σημερινή στο κέντρο της Αθήνας καθώς ο κόσμος που είχε αρχίσει να συρρέει από πολύ νωρίς και όσο περνούσε η ώρα όλο και πύκνωνε.

Οι απεργοί έδωσαν δυναμικό «παρών» στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η κυκλοφορία στο κέντρο είχε διακοπεί στους περισσότερους δρόμους από το Πεδίο του Άρεως, έως τη οδό Σταδίου όπου είχαν συγκεντρωθεί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στην Ομόνοια βρίσκονται τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Οδομαχίες, ένταση και εκτεταμένες συμπλοκές, με ρίψεις μολότοφ από ομάδες διαδηλωτών και βομβίδων κρότου - λάμψης αλλά και χημικών από αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

Οι πέτρες, τα ξύλα και τα γιαούρτια είχαν την τιμητική τους.

Κλειστοί παρέμειναν για πολλές ώρες όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστικό ήταν μπροστά από την βουλή ένα φέρετρο και ένα πανό που έγραφε: «ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ».

Από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν συνολικά δεκαπέντε αστυνομικοί, προσήχθησαν είκοσι έξι άτομα, εκ των οποίων εννέα συνελήφθησαν.
Σε έναν από αυτούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι. Επίσης κατασχέθηκαν και έξι βόμβες μολότoφ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Κοπή πίτας και ετήσιος χορός του συλλόγου

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ "ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ'



Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στο κέντρο «Αγράμπελη» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηρακλείου.
Πολλοί ήταν και φέτος οι Ηπειρώτες και οι φίλοι του Συλλόγου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συλλήψεις μεταναστών με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα


Στη σύλληψη δύο ατόμων, ενός 48χρονου αλλοδαπού οδηγού Ι.Χ. και του 31χρονου συνοδηγού του, προχώρησε το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, επειδή προσπάθησαν να βγάλουν παράνομα από τη χώρα δύο μετανάστες, στους οποίους είχαν μάλιστα ετοιμάσει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι λιμενικοί συνέλαβαν και τους δύο μετανάστες, ενώ κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατέσχεσαν και το Ι.Χ. όχημα.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνελήφθησαν οι δύο ημεδαποί με πλαστά χαρτονομίσματα των πενήντα (50) Ευρώ


Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 11:30΄ στην Πρέβεζα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ/Α.Δ. Πρέβεζας εντόπισαν ένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο το οποίο θεώρησαν ύποπτο και επιχείρησαν να το ελέγξουν.
Σε σήμα για στάσης των αστυνομικών ο οδηγός δεν σταμάτησε και ανάπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει.
Ο συνοδηγός κατά τη διάρκεια της καταδίωξης απέρριψε δύο πλαστά χαρτονομίσματα των πενήντα (50) Ευρώ, τα οποία ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν.
Το όχημα στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο ημεδαποί επιβαίνοντες στο όχημα στην κατοχή των οποίων βρέθηκε ένα ακόμα πλαστό χαρτονόμισμα των πενήντα (50) Ευρώ.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι την 10:40΄ ώρα της ιδίας ημέρας (22-02-2011) ο ένας εκ των ανωτέρω δραστών προέβη σε αγορές προϊόντων από κατάστημα στην Πρέβεζα πληρώνοντας με πλαστό χαρτονόμισμα των πενήντα (50) Ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ τα πλαστά χαρτονομίσματα και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τ.Α. Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Καταιγίδες και χιόνια από το πρωί της Πέμπτης


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά.
Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά και νότια) και τις νότιες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Το απόγευμα, τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες πρόσκαιρα την Κρήτη (κυρίως νότια), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.
Από το βράδυ, ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στα δυτικά και έτσι το πρωί της Παρασκευής ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν και εκεί.
Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.
Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
Σταδιακά, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και εκεί.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
- Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
- Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
- Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
- Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Έφθασαν τα 112 τα θύματα από τον ιό Η1Ν1


Με το θάνατο άλλων 4 ατόμων από τον ιό Η1Ν1 ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα από τη νέα γρίπη έφθασε τους 112.

Μόλις σήμερα άλλα οκτώ άτομα στους οποίους διεγνώσθη η νέα γρίπη βρέθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανεβάζοντας τον αριθμό που βρίσκονται στη ΜΕΘ στους 121, ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ 312 άτομα.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων, δύνανται να χορηγούν δωρεάν στους ασθενείς, με απλή ιατρική συνταγή, τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από το Εθνικό Απόθεμα που βρίσκεται στα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού φαρμακοποιού.

ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ: Οι νέες τιμές των διοδίων της Γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης" για το 2011 σε ισχύ από 24 Φεβρουαρίου


Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ανακοίνωσε τις νέες τιμές διοδίων για το έτος 2011 και τα νέα εκπτωτικά πακέτα στα οποία δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα οφέλη έχουν οι συχνοί χρήστες και η τοπική κοινωνία (Κάρτα «Aller-retour», ηλεκτρονική διέλευση «e-pass»).
Παράλληλα παγώνουν στις τιμές του 2010, όλα τα υπόλοιπα εκπτωτικά πακέτα για Ι.Χ., μοτοσικλέτες και φορτηγά μέχρι 4 άξονες.
Όλες οι νέες τιμές διέλευσης τίθενται σε ισχύ από 24 Φεβρουαρίου 2011.
Πιο αναλυτικά:
Καθιερώνεται ως θεμελιώδες εκπτωτικό «πακέτο» η ηλεκτρονική διέλευση (e-pass), που αναδεικνύεται ως ο πιο οικονομικός τρόπος διάσχισης του στενού Ρίου – Αντιρρίου για τακτικούς χρήστες επιβατηγών αυτοκινήτων.
Με το «ΓΕΦΥΡΑ e-pass» οι πέντε πρώτες διελεύσεις του μήνα κοστίζουν 10,50 Ευρώ έκαστη (αντί 12,90 της απλής διέλευσης), ενώ από την έκτη έως τη δέκατη μόλις 6,50 ευρώ.

Από την 11η διέλευση (με κόστος 5,00 Ευρώ) το ΓΕΦΥΡΑ e-pass γίνεται ο πιο φθηνός τρόπος διάσχισης, ενώ η τιμή διέλευσης συνεχίζει να πέφτει (4,50) Ευρώ μετά τη16η .
Έτσι ένας εργαζόμενος που διαμένει στη μία πλευρά και εργάζεται στην άλλη σε πενθήμερη βάση θα πληρώνει κατά μέσο όρο 5,60 ευρώ τη διέλευση.
Με τη συνέχιση της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ 36» για φορτηγά άνω των 4 αξόνων παρατείνεται η διευκόλυνση που παρέχεται σε μία σημαντική κατηγορία επαγγελματιών χρηστών στην τιμή των 68,50 ευρώ μετ’ επιστροφής, αντί των 82 ευρώ για το απλό «πήγαινε-έλα».
Η δε φθηνή διέλευση μετ’ επιστροφής της κάρτας “Aller-Retour” (Αλέ-Ρετούρ) περνάει από τις 2 στις 3 ώρες, κοστίζοντας πλέον 13,50 ευρώ αντί για 17,20 που ήταν η τιμή της για το τρίωρο.

Ακολουθεί πίνακας τιμών διοδίων για το έτος 2011:

Νέες τιμές διοδίων.
Απλή διέλευση.

Επιβατηγά Ι.Χ.: 12,90 Ευρώ

Φορτηγά:
- 2 άξονες: 19,90 Ευρώ
- 3 άξονες: 32,00 Ευρώ
- 4 άξονες και άνω: 41,00 Ευρώ
- 5 άξονες και άνω: 41,00 Ευρώ

Λεωφορεία:
- έως 20 θέσεις: 29,70 Ευρώ
- από 20 έως 40 θέσεις: 41,50 Ευρώ
- άνω των 40 θέσεων: 64,00 Ευρώ

Μοτοσικλέτες: 1,90 Ευρώ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσια διάταξης της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την 28η Φεβρουαρίου 2011


Tη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 17.00, συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Επικύρωση των αποφάσεων – πρακτικών της 2ης συνεδρίασης του Π.Σ.

2.Σύσταση Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης)

3.Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης
(εισήγηση: η Αντιπεριφερειάρχης κα Καλογιάννη)

4.Επικαιροποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του πρώην Δήμου Συβότων και νυν Δήμου Ηγουμενίτσας με την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και νυν Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.
(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας)

5.Πλήρωση της θέσεως Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου.
(σχετ. η αριθμ. οικ.8208/162/17-2-2011 Δημόσια Προκήρυξη – Πρόσκληση).


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/

ΠΑΣΟΚ: Διαψεύδει για την διαγραφή στελεχών


Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε και σύμφωνα με την οποία αφαιρέθηκε η κομματική ιδιότητα σε 105 στελέχη του, λόγω της στήριξης που παρείχαν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου σε συνδυασμούς αντίπαλους εκείνων που στήριξε το ίδιο το κυβερνών κόμμα.

Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) η οποία συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη, στην Επιτροπή έφθασαν προτάσεις από τις κατά τόπους οργανώσεις, όπως τους είχε ζητηθεί να κάνουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις, ενώ δεν έχουν φθάσει ακόμα οι αναφορές για περίπου 12 Νομαρχιακές Επιτροπές, οι οποίες θα εξετασθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση.
Σε όλες τις αναφορές γίνεται πρόταση για αφαίρεση της κομματικής ιδιότητας σε όσα στελέχη «συνέβαλαν συνειδητά στην επικράτηση αντίπαλων συνδυασμών».

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος σε αποφάσεις της Επιτροπής που έλαβε στην συνεδρίασή της. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόκειται για συνολικά 82 στελέχη, από τα οποία την κομματική τους ιδιότητα χάνουν 59 μέλη Συντονιστικών Επιτροπών, 21 μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών και 2 μέλη Περιφερειακών Επιτροπών.
Στον κατάλογο που εστάλη στην Επιτροπή Καταστατικού περιλαμβάνονται και 86 απλά μέλη, εναντίον των οποίων, πάντως, δεν κινήθηκε και δεν θα κινηθεί καμία πειθαρχική διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή.

ΑΡΤΑ: Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα της Alpha Bank


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, γύρω στις 10.00 το πρωί στο κατάστημα της Alpha Bank, στην οδό Φιλελλήνων κοντά στην Πλατεία Μονοπωλίου, στην πόλη της Άρτας.
Ο δράστης, είναι ένας 36χρονος Αλβανός, αφού αφαίρεσε το ποσό των 32.500 ευρώ από το κατάστημα της τράπεζας, προσπάθησε να διαφύγει με κλεμμένο όχημα.
Εμβόλισε περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ όταν το ΙΧ του ακινητοποιήθηκε δεν δίστασε να ανοίξει πυρ κατά των Αστυνομικών.
Οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Τροχαίας Άρτας ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν ελαφρά στον ωμό και να τον συλλάβουν.
Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Άρτας, και η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Σύμφωνά με τελευταίες πληροφορίες ο 36χρονος Αλβανός, είναι σεσημασμένος για ληστείες και κλοπές, δραπέτης των φυλακών Πάτρας.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Ασπιρίνη τέλος


Ασπιρίνη τέλος στα περισσότερα ελληνικά φαρµακεία.
Οι φαρµακοποιοί καταθέτουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι φαρµακαποθήκες δεν τους τροφοδοτούν, καταλογίζουν µάλιστα την ευθύνη για έλλειψη στη φαρµακευτική εταιρεία.
Η Bayer Ελλάς, από την πλευρά της, αναφέρει πως έχει διαθέσει περίπου 20% περισσότερες ασπιρίνες στην ελληνική αγορά σε σχέση µε πέρυσι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η έλλειψη του πιο γνωστού παυσίπονου έχει γίνει πλέον αισθητή, αφού ελάχιστα είναι τα φαρµακεία που διαθέτουν αποθέµατα.
«Ίσως να υπάρχουν κάποια φαρµακεία που είχαν προµηθευτεί µεγάλες ποσότητες, αλλά γενικά δεν υπάρχουν ασπιρίνες» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αµπατζόγλου.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν την έλλειψη της ασπιρίνης σε δύο λόγους.
Ο πρώτος αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, αφού στην Ελλάδα κοστίζουν 0,67 ευρώ και στη Γερµανία 4 ευρώ.
Ο δεύτερος είναι ότι σε µερικά φθηνά φάρµακα οι πολυεθνικές εταιρείες δεν φέρνουν ποσότητες στην Ελλάδα επειδή δεν τους συµφέρει.

ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ: Σε κυκλοφορία εμβόλιο κατά του Καλαζάρ (λεϊσμανίασης), μέσα στο 2011


Εμβόλιο για την πρόληψη της λεϊσμανίασης, γνωστής και ως Καλαζάρ, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011 μετά από έρευνες δεκαετιών για την δημιουργία του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το εμβόλιο που θα παρουσιαστεί σύντομα, ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι θα χορηγείται σε σκυλιά άνω των 6 μηνών, απόλυτα υγιή τα οποία δεν βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η είδηση αυτή ενδιαφέρει εκατομμύρια ιδιοκτήτες σκύλων σε όλο τον κόσμο αφού μέχρι σήμερα η λεϊσμανίαση έχει οδηγήσει στο θάνατο μεγάλο αριθμό ζώων ενώ προληπτικό εμβόλιο δεν υπάρχει.

Είναι γνωστό ότι το κλειδί για την εμφάνιση και διασπορά της νόσου, σε μια περιοχή, είναι η παρουσία της φλεβοτόμου σκνίπας που με ένα τσίμπημα μπορεί να μεταδώσει το παράσιτο.

Μόνο μέσω της σκνίπας μπορεί το παράσιτο να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στο σκύλο, ένα μολυσμένο σκυλί είναι η αποθήκη του παράσιτου Λεϊσμάνια στο περιβάλλον και αν δεν προστατεύεται από τον ιδιοκτήτη του με εντομοαπωθητικά, ακόμα και αν δεν έχει κανένα σύμπτωμα της νόσου, μπορεί να μολύνει σκνίπες και στη συνέχεια άλλα σκυλιά και ανθρώπους.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να μολυνθούν σκυλιά και άνθρωπος είναι η εποχή που οι σκνίπες είναι ενεργές. Δηλαδή άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες εξαναγκάζουν τις σκνίπες να “κοιμηθούν”.
Όμως ένα σκυλί μπορεί να μολυνθεί το καλοκαίρι και να εμφανίσει τη νόσο το χειμώνα γιατί ο χρόνος επώασης μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου, την επιθετικότητα του στελέχους του παρασίτου με το οποίο μολύνθηκε και τον αριθμό των παρασίτων που πήρε από την σκνίπα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Κλείνουν 120.000 επιχειρήσεις μέχρι το 2012


Περίπου 8 δισ. ευρώ θα χάσει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση - χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές - εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του το Ινστιτούτο Μελέτης Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καθώς οι 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές.

Η ΕΣΕΕ προχώρησε σε έρευνα σχετικά με το δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης. Όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε ένα χρόνο η εκτίμηση είναι ότι τα λουκέτα στην αγορά θα αφορούν 220.000 επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν 100.000 επιχειρήσεις.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ. Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και ΑΕ 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή το δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ. Οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία απώλεια εισοδημάτων κλπ).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μόνο με μόρια οι μετεγγραφές των φοιτητών


Δραστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ετοιμάζει για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακόψει το τεράστιο «ρεύμα» αιτήσεων μετεγγραφής από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της περιφέρειας προς τα κεντρικά.

Η υπουργός κα Άννα Διαμαντοπούλου μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα το ανακοίνωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ- να μην επιτρέπονται πλέον οι μετεγγραφές από τα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων προς τα αντίστοιχα κεντρικά, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν ίδια μόρια εισαγωγής.
Δηλαδή αν κάποιος εισαχθεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με 15.000 μόρια δεν θα μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας το οποίο απαιτεί 17.000 μόρια αλλά σε οποιοδήποτε άλλο που θα έχει βάση εισαγωγής τα 15.000 και ας μην είναι αντίστοιχο.

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Νομοσχέδιο για το κυνήγι


Νομοσχέδιο για το κυνήγι μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ενημερώνει ο υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης, με έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση των ανεξάρτητων βουλευτών κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη αλλά και σε ερωτήσεις των κ.κ. Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) και Βαϊτση Αποστολάτου (ΛΑΟΣ) για την προστασία του εθνικού πάρκου υγροτόπων Αμβρακικού.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Μωραΐτης, «ο νέος νόμος για το κυνήγι θα ενσωματώνει τις διεθνείς συμβάσεις και τις κοινοτικές οδηγίες και θα αναπροσαρμόζει και θα κωδικοποιεί το ποινολόγιο των παραβάσεων εισάγοντας την επιβολή διοικητικών προστίμων, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση της λαθροθηρίας».

Ο υφυπουργός υπενθυμίζει ότι έχει εγκριθεί το έργο «Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού 3.649.025 ευρώ για την εξαετία 2010-2015.

Με τα χρήματα αυτά εκτός από την ενίσχυση σε προσωπικό και την προμήθεια των απαραίτητων χερσαίων και πλωτών μέσων παρακολούθησης και φύλαξης, θα υλοποιηθεί και πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό της λαθροθηρίας και της λαθραλιείας και γι΄ αυτό διαθέτει σε καθημερινή βάση όλο το προσωπικό επόπτευσης και φύλαξης ενώ προετοιμάζει και ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση


Από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η Δωδώνη» γίνεται γνωστό στους Κτηνοτρόφους του Νομού Ιωαννίνων, ότι οι παραγωγοί οι οποίοι εκτρέφουν 6 θηλάζουσες αγελάδες Κρεατοπαραγωγής ή από 2 και άνω μοσχίδες αναπαραγωγής καθαρής φυλής 16-24 μηνών ή πάνω από 50 αιγοπρόβατα και τα διατήρησαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 δικαιούνται πρόσθετης ενίσχυσης.

Γι αυτό θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφα των μητρώων εκμετάλλευσης τα οποία πρέπει να είναι ενημερωμένα με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010 και εν συνεχεία θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι 15η Μαρτίου 2011 για υποβολή αίτησης.
Για περισσότερες πληροφορίες θα απευθύνονται οι δικαιούχοι στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στον 2ο όροφο στον κ. Τασιούλα Σταύρο, τηλ.: 26510 70961-5.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στο στόχαστρο όσοι δεν έχουν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ


Ελέγχους θα πραγματοποιήσει η εφορία στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ενώ υπήχθησαν στην περαίωση δεν είχαν υποβάλει εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Κουσελά, διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές θα επιβάλλεται το μισό πρόστιμο των προσαυξήσεων που προβλέπεται για την εκπρόθεσμη καταβολή των δηλώσεων, ενώ θα διενεργείται και έλεγχος σε ότι αφορά το ΦΠΑ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν ανατρέπεται το αποτέλεσμα της περαίωσης.

«Süddeutsche Zeitung»: «Δώστε στους Έλληνες πάλι τη δραχμή»


Με τον τίτλο «Δώστε στους Έλληνες πάλι τη δραχμή» κυκλοφόρησε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπερχρεωμένη Ελλάδα θα χρειαστεί το αργότερο το 2013 νέα οικονομική βοήθεια, προειδοποιεί σε έκθεσή της και η ομάδα οικονομολόγων γύρω από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Το δραστικό πρόγραμμα εξυγίανσης δεν επαρκεί, ακόμη και σήμερα η ελληνική κρίση υποβαθμίζεται, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι».

Σημειώνεται επίσης πως «ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν πιστεύουν πια ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της και σύμφωνα με τον Τόμας Μίροφ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη».

ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου


Παραλύει σήμερα Τετάρτη ολόκληρη η χώρα, λόγω της συμμετοχής πολλών επαγγελματικών κλάδων στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενες για τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και υπαγορεύονται από το μνημόνιο και την τρόικα.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως.
Την ίδια ώρα στην Ομόνοια ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.