Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Στα 67 ανέρχονται τα θύματα


Στα 67 ανέρχονται τα θύματα του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας, καθώς ακόμη πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο από επιπλοκές της γρίπης.

Επιπλέον, εννέα άτομα εισήχθησαν με βαριά συμπτώματα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς η κατάσταση τους κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή.

Σε ΜΕΘ νοσοκομείων όλης της χώρας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 124 άτομα, ενώ συνολικά 232 άτομα χρειάστηκαν από την αρχή του χρόνου έως σήμερα εντατική νοσηλεία λόγω επιπλοκών της γρίπης.

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Χιλιάδες καταγγελίες


Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για παράβαση του αντικαπνιστικού νόμου που έχει λάβει η ειδική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης 1142, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Έως τις 09/02/2011 η γραμμή δέχθηκε 15.356 καταγγελίες.
Αυτές αφορούσαν 13.124 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.189 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, 741 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και 302, άλλους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς, κ.λπ. Το 44,9% των καταγγελιών αφορούν στην Αττική και το 19,6% στην κεντρική Μακεδονία.

Οι καταγγελίες που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σχετίζονται με το κάπνισμα των πελατών μέσα στο κατάστημα, 6.941 περιπτώσεις, την ύπαρξη σταχτοδοχείων στα τραπέζια, 4.253 και με το κάπνισμα υπό την ανοχή του υπεύθυνου 1697 περιπτώσεις.

Από τις 1.189 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, όπου παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, οι 462 έγιναν για δημόσιες υπηρεσίες, οι 219 για νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι 201 για εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι 170 για νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, οι 54 για υπουργεία, οι 51 για αστυνομικά τμήματα και οι 32 για δημόσιες τράπεζες.

Από τις 741 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους ιδιωτικού τομέα, οι 584 έγιναν για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε εταιρείες και καταστήματα. Οι 36 έγιναν για ιδιωτικά σχολεία, οι 28 για τράπεζες, από 25 για ιδιωτικά νοσοκομεία-ιατρεία, και γραφεία της ΔΕΗ, από 14 για ιδιωτικά κανάλια και ξενοδοχεία, 10 για εμπορικά κέντρα και 5 καταγγελίες για περίπτερα.

Οι 302 καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους αφορούν, 113 κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, 82 μέσα μαζικής μεταφοράς, ΤΑΧΙ, 35 σε αίθουσες δεξιώσεων, 29 σε χώρους αναμονής και 24 στο αεροδρόμιο.

Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους. Κάθε Δευτέρα η γραμμή καταγράφει όλα τα στοιχεία των ελέγχων από 221 ελεγκτικούς φορείς (δημοτικές αστυνομίες και διευθύνσεις υγείας) και εκδίδει σχετική αναφορά ελέγχων.

ΕΠΙΤΑΓΕΣ: Στα 193 εκατ. ευρώ τα «φέσια» στην αγορά τον Ιανουάριο


Τον πρώτο κιόλας μήνα της φετινής χρονιάς σφραγίστηκαν 7.851 επιταγές, αξίας 172,3 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των 12.713 απλήρωτων συναλλαγματικών έφθασε τα 20,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικό ποσό σε «φέσια» στα 193 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την «Τειρεσίας Α. Ε.», σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 4,3% ως προς τα τεμάχια και κατά 8,6% ως προς την αξία τους, ενώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010 καταγράφεται οριακή αύξηση 0,92% ως τον αριθμό και μείωση 2,11% ως προς την αξία.

Όσο για τις απλήρωτες συναλλαγματικές, έχουν μειωθεί κατά 6,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο ως προς τα τεμάχια και αυξήθηκαν 1,35% ως προς την αξία.
Σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο έχουν μειωθεί κατά 13,21% και 23,84% αντίστοιχα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Απαγόρευση αλιείας της καραβίδας σε όλο το μήκος του ποταμού Καλαμά και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα του Νομού Ιωαννίνων


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας της καραβίδας με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλο το μήκος του ποταμού Καλαμά και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα του Νομού Ιωαννίνων, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι και 31 Μαΐου 2011, με σκοπό την προστασία της αναπαραγωγής του είδους και των φυσικών πληθυσμών.
Επίσης στη Λίμνη πηγών Αώου απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας για όλα τα είδη ψαριών από 15 Φεβρουαρίου έως 31 Ιουλίου 2011 για λόγους προστασίας της αναπαραγωγής αυτών.
Επίσης από 1 Αυγούστου 2011 μέχρι 31 Ιουλίου 2012 απαγορεύεται η αλιεία της καραβίδας με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο, για λόγους προστασίας του είδους, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά ο φυσικός πληθυσμός της.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Στο 3,85% το επιτόκιο


Με μειωμένο επιτόκιο 3,85% το Δημόσιο θα αντλήσει τουλάχιστον 390 εκατ. ευρώ με την νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφθασαν τα 1,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας πάνω από 5 φορές το ποσό που επεδίωκε να δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των εντόκων υποχώρησε στο 3,85% από 4,1% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Ιανουαρίου.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για έκθεση ΤτΕ


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος θεωρεί ως "απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δις επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Προβλέπει ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας για το 2011


Ύφεση τουλάχιστον 3%, μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 5%, αύξηση της ανεργίας και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει για το 2011 η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Προτάσεις για ανάκαμψη από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Πρόβοπουλος.
Η Τράπεζας της Ελλάδος συστήνει στην Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα η Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και μηδενικό η αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης .

Αν και η Έκθεση καταλήγει με το ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα, διαβλέπει κινδύνους στην υλοποίηση της καθώς πολλές αλλαγές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ένα μέρος της κοινωνίας εμμένει στην πεισματική υπεράσπιση των συμφερόντων του, θεωρώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' άπειρον χωρίς καμία αλλαγή.

Υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί από την κοινωνία ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο αλλά αποτελούν μέρος μίας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομία.

Πιο αναλυτικά η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3% περίπου χωρίς όμως να αποκλείεται μείωση κατά τι μεγαλύτερη.

Διαπιστώνεται ότι η ύφεση έχει πλήξει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 18%, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 12,5% πέρυσι καθώς χάθηκαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Προβλέπει ότι η τάση της ανεργίας θα είναι σαφώς αυξητική και το 2011.
Μείωση όμως παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Καθώς οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Αναμένει για φέτος σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2% από το 4,7% που έκλεισε πέρυσι.

Προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του Χρέους συστήνει παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα:

*Το πρώτο αφορά στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης του Δημοσίου.

*Παράλληλα προτείνει τον περιορισμό δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου.

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Πριν το Πάσχα η εξισωτική


Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μιλένα Αποστολάκη, μιλώντας στη βουλή, ανέλαβε τη δέσμευση για καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για το 2010 πριν το Πάσχα του 2011.
«Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών από πλευράς κτηνοτρόφων, με σκοπό να μπορέσουν να προμηθευτούν ζωοτροφές χωρίς να αναγκαστούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να έχουν αυτήν την ταμειακή επιβάρυνση από τα επιτόκιά τους», διευκρίνισε η κα Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κας Διαμάντως Μανωλάκου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων εξαιτίας του κόστους παραγωγής.

ΟΕΕ: Αρχίζει σήμερα η απογραφή για τον κοινωνικό τουρισμό


Αρχίζει σήμερα πανελλαδικά -πλην Αττικής – η κατ΄ αλφαβητική σειρά απογραφή των δικαιούχων παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 2011.

Για τη γνωστοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις Περιφερειακές –Τοπικές Υπηρεσίες του Οργανισμού. Μπορούν επίσης να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στη διεύθυνση www.oee.gr .

Το πρόγραμμα πανελλαδικά απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι. Θα καλύψει 570.000 άτομα και η δαπάνη προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ .

Με νεότερη ανακοίνωση του ο Οργανισμός θα γνωστοποιήσει την ημερομηνία έναρξης απογραφής των δικαιούχων στην Αττική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Τα κονδύλια που παίρνουν οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων για τα σχολεία


Το υπουργείο Εσωτερικών κατένειμε σε όλους τους Δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους, το ποσό 30.000.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2011.
Οι δήμοι του Νομού Ιωαννίνων λαμβάνουν:
1.Β.ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ: 20.587,77 ΕΥΡΩ
2.ΔΩΔΩΝΗΣ: 25.610,57 ΕΥΡΩ
3.ΖΑΓΟΡΙΟΥ: 21.697,07 ΕΥΡΩ
4.ΖΙΤΣΑΣ: 55.385,34 ΕΥΡΩ
5.ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: 407.804,70 ΕΥΡΩ
6.ΚΟΝΙΤΣΑΣ: 33.482,65 ΕΥΡΩ
7.ΜΕΤΣΟΒΟΥ: 39.524,43 ΕΥΡΩ
8.ΠΩΓΩΝΙΟΥ: 46.887,10 ΕΥΡΩ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εκτός λειτουργίας το τμήμα λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων


Πρόβλημα έχει προκύψει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο συνεχίζει να μη λειτουργεί το τμήμα λοιμωδών νοσημάτων.

Κατά συνέπεια ασθενείς με Η1Ν1 νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους μετάδοσης του ιού τόσο σε άλλους νοσηλευόμενους όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ραγδαία αύξηση των θανάτων


Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων με νέα γρίπη καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες. Από την Παρασκευή έως σήμερα 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 62, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Παράλληλα, σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 110 άτομα.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, συνολικά 208 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων όσων απεβίωσαν) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω της γρίπης.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες.

ΟΠΑΠ: Πτώση 60% στο τζίρο των πρακτορείων τον Ιανουάριο


Πτώση τζίρου στο 60% παρουσιάζουν όλα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Πρακτόρων, αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά και καθυστέρησης στην υλοποίηση ενεργειών που θα ενίσχυαν τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Η πτώση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κ. Τοπτσίδη κυρίως στην οικονομική κρίση, αλλά και στην καθυστέρηση στην είσοδο των νέων παιχνιδιών και την ανανέωση των υπαρχόντων ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά.

Η αύξηση των αποδόσεων στο στοίχημα και οι μεγαλύτερες επιστροφές στους παίκτες στα υπόλοιπα παιχνίδια, σύμφωνα με τον κ. Κ. Τοπτσίδη, θα μπορούσαν να τα κάνουν πιο ελκυστικά. «Όμως η διοίκηση του ΟΠΑΠ ενδιαφέρεται περισσότερο για την κερδοφορία παρά για το τζίρο της εταιρείας», καταλήγει ο κ. Τοπτσίδης.

Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες για έναρξη των αδειοδοτημένων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ Bingo και Super 4, δεν υλοποιούνται, ενώ ακόμη δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο τα νέα παιχνίδια στα self-service μηχανήματα που είχε αναγγείλει η διοίκηση από το Νοέμβριο. Πρόκειται για παιχνίδια άμεσης κλήρωσης που η Intralot έχει συμφωνήσει να αναπτύξει ή εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας από τρίτους προμηθευτές για να εγκαταστήσει, οργανώσει και λειτουργήσει από κοινού με την ΟΠΑΠ. Από αυτά, πέντε παιχνίδια θα είναι monitor games, και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, κυνοδρομίες, ποδόσφαιρο, bowling και προκύπτουν από την τελευταία σύμβαση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ.