Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Με αλυσίδες η κυκλοφορία στα ορεινά


Χιονίζει στα ορεινά των Ιωαννίνων και κατά διαστήματα σε ολόκληρο το νομό και την πόλη. Κατά την διάρκεια της νύχτας αναμένεται επιδείνωση των χιονοπτώσεων.

Η συγκοινωνία σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς που θα ταξιδέψουν κατά την διάρκεια της νύχτας να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Ζήτησε έλεγχο στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών


Τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων των βουλευτών από το 1974 ζήτησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

«Σας καλώ να συμφωνήσουμε να ζητήσουμε έλεγχο του πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ζητώντας παράλληλα: «Έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, ώστε να φανεί πώς μπήκαν στην πολιτική, πώς προχώρησαν και πώς βγήκαν».

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Προβληματισμός για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μεταφέρει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τον προβληματισμό που υπάρχει στους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65.
Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τα δύο έργα, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθηση των οδικών αξόνων Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και Ιωάννινα – Κακαβιά.
Ο κ. Καχριμάνης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι την Καλαμπάκα.
« Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου,- καταλήγει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης - είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα».

ΟΑΕΕ: Αυξάνεται η μηναία εισφορά του κλάδου υγείας των "παλαιών" ασφαλισμένων


Τροποποιείται ο κανονισμός του κλάδου υγείας του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και αυξάνεται η μηνιαία ατομική εισφορά των ασφαλισμένων, που εντάχθηκαν στην ασφάλιση μέχρι το τέλος του 1992.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, «η μηναία εισφορά του κλάδου υγείας του ΟΑΕΕ για όσους έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 1992 ορίζεται σε ποσοστό 7,65% επί της 4ης ασφαλιστικής κατηγορίας όπως ισχύει κάθε φορά».

Η επιβάρυνση αυτή αντιστοιχεί σε 2,80 ευρώ το μήνα.

Siemens: Στη Βουλή το πόρισμα


Κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το τελικό κείμενο του πορίσματος για την υπόθεση της Siemens, με το οποίο κλείνει ένας κύκλος ερευνών ένδεκα μηνών.
Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

ΤΡΟΪΚΑ: Θα ζητήσει νέες αλλαγές σε εργασιακά και ασφάλιση


Από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί και η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στα τέλη του επόμενου μηνός.
Επίσης εντός της εβδομάδας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκταμιευθεί και η 3η δόση του δανείου, στο μέρος που αφορά την Κομισιόν.

Τρία είναι τα «καυτά μέτωπα» της ελληνικής οικονομίας που θα βρεθούν στο στόχαστρο της τρόικας.
Το πρώτο έχει να κάνει με την εξυγίανση στις ΔΕΚΟ. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στη νομοθετική ρύθμιση αυτού του όντως περίπλοκου θέματος, ωστόσο η υλοποίησή του δεν φαίνεται να χαροποιεί ιδιαίτερα τους ελεγκτές της τρόικας, αφού θα ήθελαν να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το επόμενο θέμα που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας είναι το φορολογικό που αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει ήδη στα συρτάρια που υπουργού Οικονομικών, όμως θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως», από την τρόικα σε μία σειρά από ιδιαίτερα κρίσιμες ρυθμίσεις.
Το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων παραμένει στην κορυφή του ενδιαφέροντος της τρόικας. Αν και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο δεν δείχνουν να είναι το ίδιοι ευχαριστημένοι από την εξειδίκευση και την υλοποίηση της απελευθέρωσης.
Έλεγχος στα εργασιακά.

Η τρόικα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τους μισθούς, θα ζητήσει:

•Ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις μειώσεις των μισθών (πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα) και την αύξηση της ευελιξίας στις συμβάσεις και στα ωράρια.

•Τα ειδικότερα μέτρα που δρομολογούνται για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των ελέγχων, ποιοτικών και ποσοτικών, για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας (η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο που, θα ψηφισθεί εντός του Φεβρουαρίου).

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Σε «σαφάρι» παραβατών επιδίδονται τα συνεργεία ελέγχου για την εφαρμογή του


Όσο οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου σε χώρους εστίασης, καφετέριες και μπαρ όλης της χώρας εντείνονται, τόσο κορυφώνονται και οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, καθώς -όπως σημειώνουν- ανήκουν στον κλάδο, που επλήγη πρώτος από την οικονομική ύφεση, σημειώνοντας πτώση τζίρου έως και 50%.
Παρατηρούν ότι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία και διαβλέπουν πως ίσως αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις «ταφόπλακα», με συνέπεια την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι όπου εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 10-30%.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Κατά 3,6% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ


Κατά 3,6% προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για "Το Παρόν της Κυριακής".
Το 77,7% πιστεύει ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη, ενώ το 77,9% των ερωτηθέντων φοβάται κοινωνική έκρηξη λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:
ΠΑΣΟΚ: 27,1%,
ΝΔ: 23,5%,
KKE: 8,3%,
ΛA.Ο.Σ: 4,2%,
ΣΥΡΙΖΑ: 3%,
Οικολόγοι Πράσινοι: 3,1%,
Δημοκρατική Αριστερά: 2,2%,
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,1%.

ΔΕΗ: Ξεκίνησε η αποστολή επιστολών στους αγρότες με τους Όρους Σύνδεσης φωτοβολταϊκών


Ξεκίνησε η αποστολή επιστολών με τους «Όρους Σύνδεσης» από τα τοπικά καταστήματα της ΔΕΗ σε αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις, με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαδικασία προχωρά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, χωρίς προβλήματα, ακόμη και σε περιοχές της χώρας που διαθέτουν κορεσμένο δίκτυο, κατά τους ισχυρισμούς της Επιχείρησης.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Σύσταση οικονομικής αστυνομίας


To σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκληματος κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι υπηρεσίες θα υπάγονται στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα εποπτεύονται από τον Αρχηγό του Σώματος και θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 242.650 ευρώ για το 2011.

Στις αρμοδιότητές τους μεταξύ άλλων προβλέπεται να είναι:

Παράνομη νομιμοποίηση εσόδων, κατάχρηση της Δημόσιας περιουσίας, καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων (δασικών, κ.λπ.), λαθρεμπόριο, απόκρυψη ή αλλοίωση φορολογικών στοιχείων, μη έκδοση αποδείξεων, μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, παράνομες συνταγογραφήσεις και η έκδοση αναληθών γνωματεύσεων ιατρών σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων και του Δημοσίου και μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών ή νοσηλευτικών υπηρεσιών.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Κακούργημα πάνω από 75.000 ευρώ


Μόλις 75.000 ευρώ φοροδιαφυγή θα αρκούν προκειμένου να συρθεί κανείς στα δικαστήρια και μάλιστα για κακούργημα. Γύρω από το πράγματι εντυπωσιακό αυτό μέτρο, στοιχίζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει «αμείλικτα» τη φοροδιαφυγή, μέσα από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο πέραν αυτών θα επεκτείνει το μέτρο της περαίωσης και στους μεγαλοϊδιοκτήτες που είχαν εξαιρεθεί, θα οδηγεί σε φορολογική διαιτησία υποθέσεις άνω των 150.000 ευρώ, θα θεσμοθετεί νέο τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων και θα επιτρέπει τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, εφόσον πάρει την έγκριση και της τρόικας, χαμηλόβαθμο κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει στην Αθήνα αύριο.

ΟΑΕΕ: Νέα ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές


Η κυβέρνηση δίνει δυνατότητα σε όσους χρωστάνε στον ΟΑΕΕ. Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις προσεχείς μέρες θα παγώνει η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον οι επαγγελματίες που χρωστάνε θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές προσαυξημένες κατά 20%.
Αυτό το επιπλέον που θα καταβάλλεται θα αφαιρείται ταυτόχρονα από το χρέος. Ακόμα θα προβλέπεται έκπτωση 10% αν η επιχείρηση προκαταβάλει τις εισφορές για το επόμενο εξάμηνο. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ρύθμιση για πάγωμα αυξήσεων στις εισφορές για τρία χρόνια.

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Για ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 €


Εισηγήσεις για να ενταχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την υπαγωγή στην περαίωση των εν λόγω φορολογουμένων, αλλά με αυξημένα ελάχιστα ποσά φόρου περαίωσης σε σχέση με αυτά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να εντάξει και τους εν λόγω φορολογούμενους στην περαίωση, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να εξαιρέσει από την περαίωση τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι γιατροί του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, οπότε εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση θα ήταν σαν να τους κάλυπτε και να τους έδινε άφεση αμαρτιών.
Η περαίωση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου και το Δημόσιο έχει βάλει ήδη στα ταμεία του ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση, κλείνοντας οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Όσοι «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: «Φωτιά» από τον Οκτώβριο


Ακριβότερα θα προμηθεύονται τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Η σχετική ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο φορολογικό πακέτο του Φεβρουαρίου.
Μόνο σε ευαίσθητες ομάδες θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσια βάση το επίδομα θέρμανσης θα είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους εξετάζεται να είναι τα εξής:
Εισόδημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Κατοικία. Η επιδότηση θα αφορά μόνο την κύρια κατοικία με επιφάνεια γύρω στα 120 τ.μ. Η γεωγραφική της θέση θα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

ELENXIS: Φορολογικό σαφάρι με «όπλο» τα laptop


Φοροκυνηγητό με τα laptop ανά χείρας σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές των Εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων, με «όπλο» το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS.
Τις πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανίχνευσε το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο point system.
Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων, που αποτυπώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες-εξπρές.
Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΕΚ Αθηνών και οι ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις 10ήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση.
Σε μία μόνο περίπτωση υποβλήθηκε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600.000 ευρώ.
Μέσω laptop οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση.

ΑΓΡΟΤΕΣ: “Έγκρισης πιστώσεων για τις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις έτους 2011 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013”


Υπεγράφη η απόφαση “Έγκρισης πιστώσεων για τις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις έτους 2011 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013” ύψους 164 εκ €.
Το ποσό αυτό αφορά την πληρωμή των ενισχύσεων στους δικαιούχους προγραμμάτων όπως η βιολογική γεωργία, η βιολογική κτηνοτροφία, η μείωση της νιτρορύπνασης κ.λπ. είναι δε αυξημένο κατά 15 εκ € σε σχέση με τις πιστώσεις που διατέθηκαν το 2010.
Η απόφαση έγκρισης υπογράφηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και άμεσα από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι πληρωμές στους δικαιούχους που οι φάκελοί τους ήδη έχουν διαβιβασθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη αποστείλει τα σχετικά στοιχεία ελέγχου των αιτήσεων 2010 στις αρμόδιες κατά τόπους περιφερικές ενότητες των περιφερειών της χώρας ώστε μετά αυτές να υποβάλλουν τους φακέλους πληρωμής των δικαιούχων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων για το 2010.

«Σχέδια Βελτίωσης»: Στις 18 Φεβρουαρίου ξεκινάνε οι αιτήσεις των αγροτών


Την Παρασκευή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε:
- Τη δημοσίευση της προκήρυξης για τα «Σχέδια Βελτίωσης» που αφορούν τον εκσυγχρονισμό γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ύψους 285 εκ. ευρώ.
- Την έγκριση πιστώσεων για γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις του 2011, ύψους 164 εκ. ευρώ.
- Την έγκριση πιστώσεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση για το 2011 ύψους 118 εκ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα:Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την υποβολή Αιτήσεων Ενίσχυσης για τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» - Μέτρο 121, με προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης ύψους 285.000.000 ευρώ.
Το Μέτρο 121 του ΠΑΑ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», προσφέρει τη δυνατότητα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να βελτιωθούν οι συνολικές τους επιδόσεις και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές, με ποσοστά ενίσχυσης που κυμαίνονται από 40 - 75%, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο της μόνιμης κατοικίας/έδρας.
Αναλυτικά, με την ένταξη στο Μέτρο ενισχύονται επενδύσεις για:
- τη μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιπτώσεις που η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης προκύπτει για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας,
- την υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων,
- την προστασία της δημόσιας υγείας,
- την προστασία του εδάφους και των υδάτων, τη βελτίωση της ικανότητας αποδοτικότερης χρήσης των υδάτων και της άμβλυνσης των κλιματικών αλλαγών,
- την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίου του αζώτου,
- την ασφάλεια στον χώρο της εργασίας,
- την υιοθέτηση καινοτομιών και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών [ΤΠΕ],
- τη βελτίωση και την παρακολούθηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων,- τη βελτίωση της εφαρμογής και παρακολούθησης της πολλαπλής συμμόρφωσης,
- τη βελτίωση της διαχειριστικής και επιχειρησιακής ικανότητας της γεωργικής-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,
- τη βελτίωση της παραγωγής της εκμετάλλευσης μέσω της επέκτασης ή της αντικατάστασης υφιστάμενων κλάδων ή της εισαγωγής νέων κλάδων παραγωγής που τα προϊόντα τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα διάθεσης.
Οι δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες προς ενίσχυση αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, εξοπλισμό αρδευτικών συστημάτων εξοικονόμησης ύδατος, καθώς και εξοπλισμό αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης, κλπ. Επιπλέον, στο πλαίσιο του Μέτρου, προβλέπεται και η δυνατότητα καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας.
Δικαιούχοι του Μέτρου είναι νέοι γεωργοί, γεωργοί σε καπνοπαραγωγικές περιοχές και λοιποί γεωργοί.
Η δαπάνη κατανέμεται στους δικαιούχους ως εξής:- 50 εκ. € σε νέους γεωργούς του Μέτρου 112 του ΠΑΑ 2007-2013,- 135 εκ. € σε γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, που το έτος 2009 ενεργοποίησαν εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από καπνό,- 100 εκ. € σε λοιπούς γεωργούς.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης προβλέπεται να γίνεται ηλεκτρονικά με ημερομηνία έναρξης την 18η Φεβρουαρίου και λήξης την 18η Απριλίου.
Με γνώμονα την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, ο σχεδιασμός του Μέτρου 121, προβλέπει τη μείωση των απαιτούμενων υποχρεωτικών δικαιολογητικών, την απλοποίηση της σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης- φακέλου υποψηφιότητας και την αξιοποίηση κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή, την αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων, κλπ.