Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΚΑΛΠΑΚΙ 3 - 1

ΣΥΝ: Κριτική για τα ολοήμερα σχολεία


Βέλη ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΝ, για την πολιτική της σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα κάνει λόγο για θλιβερή πραγματικότητα υποχρηματοδότησης, συγχωνεύσεων και καταργήσεων μονάδων, ημιμάθειας και έντονων μορφωτικών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την αρμόδια υφυπουργός κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ότι παρέλειψε να αναφέρει πως οι δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων μειώθηκαν δραματικά το 2010, ενώ και στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωσή τους, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα βρεθούν κάτω από 3% του ΑΕΠ.

Επισημαίνει δε, ότι η κα Χριστοφιλοπούλου δεν ανέφερε ότι η λειτουργία του διευρυμένου προγράμματος στηρίχθηκε αποκλειστικά σε περιφερόμενους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που για να συμπληρώσουν το ωράριό τους μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο εκπαιδευτικό έργο. «Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και εξαναγκάστηκαν σε επίσχεση εργασίας, γιατί μέχρι το Δεκέμβριο δεν είχε αρχίσει ακόμη η μισθοδοσία τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Παρέλειψε, τέλος, να δηλώσει πως ο συνολικός σχεδιασμός του Ολοήμερου Δημοτικού πραγματοποιείται χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και χωρίς την παιδαγωγική γνώση και ευαισθησία που απαιτείται. Το πρόγραμμα σπουδών, όπως διαμορφώνεται, στοχεύει κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού», καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα παιδείας του ΣΥΝ.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επαφές με φορείς και επίσκεψη στο τελωνείο Κακαβιάς

Με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη συναντήθηκε σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας της περιοδείας της στο Νομό Ιωαννίνων.
Ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες όλης της χώρας στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «Καλλικράτη».
Αμέσως μετά η κα Μπακογιάννη συνοδευόμενη από στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα Γιάννινα επισκέφθηκε τα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηπείρου όπου συνομίλησε με τον νέο πρόεδρο του Τμήματος Δημήτρη Φίλη για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας βρέθηκε στο τελωνείο της Κακκαβιάς. Εκεί συναντήθηκε με με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλη Τάβο, τον Κώστα Μπάρκα πρώην υπουργό Εργασίας και ηγετικά στελέχη της ελληνικής μειονότητας.

Η κυρία Μπακογιάννη σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι επισκέφθηκε την Κακκαβιά για δει πως γίνεται από κοντά η μετακίνηση Αλβανών και Βορειοηπειρωτών μετά την κατάργηση της βίζας και σε μια εποχή με εντάσεις και αρκετά προβλήματα στην γειτονική χώρα.

Σε ότι αφορά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Αλβανία η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:
«Διαφαίνεται πως η κατάσταση ηρεμεί και ελπίζω ότι θα τεθεί υπό απόλυτο έλεγχο. Τέτοια φαινόμενα βλάπτουν την δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον».
Το απόγευμα η κα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη.

ΟΑΕΔ: Ξεπέρασαν τις 24.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην Ήπειρο, κατά το μήνα Δεκέμβριο


Κατά το μήνα Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ φθάνουν τους 653.552 σε όλη την χώρα. Παρουσιάζει αύξηση κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 277.904 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 71.125 άτομα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο. Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον κλάδο των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (+51.236 άτομα).
Στην Ήπειρο οι άνεργοι στο σύνολο τους, επιδοτούμενοι και μη και εκείνοι που δεν αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 24.086 άτομα, από 22.903 τον προηγούμενο μήνα.
Αυξήθηκε και ο αριθμός των εποχικών που σταμάτησαν να εργάζονται στον τουρισμό, αλλά και των επιδοτούμενων.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού σε όλη την Ήπειρο, οι οποίοι αναζητούν εργασία, ανέρχονται σε 21.354 άτομα, από 20.376 τον Νοέμβριο, προστέθηκαν δηλαδή περίπου 1000 νέοι άνεργοι. Από αυτούς 8.741 είναι άνεργοι πέραν των 12 μηνών και οι 12.613 για λιγότερο από 12 μήνες.

Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Απεβίωσαν 500 δικαιούχοι περιμένοντας την καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ


Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.
Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ουσιαστικά χρειάζεται η αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να σταματήσει το ετήσιο οργανικό έλλειμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον χρήματα, για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Απεβίωσε ασθενής


Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 56χρονος, που έπασχε από την «νέα γρίπη» και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.
Ο άτυχος άνδρας, είχε εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στις 16 του μηνός .Σύμφωνα με πληροφορίες είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό .

Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται επίσης άλλοι δύο Λαρισαίοι με νέα γρίπη ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις για άλλα δύο περιστατικά που κατά τους γιατρούς με βάση την συμπτωματολογία θεωρούνται «ύποπτα».
Δεύτερο κρούσμα στο Ρέθυμνο.
Με τον ιό Η1Ν1 νοσηλεύεται ένας ακόμη ασθενής στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, το δεύτερο κρούσμα στο νομό σε διάστημα λίγων ημερών.
Πρόκειται για μια 50 χρονη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με έντονα τα στοιχεία της γρίπης, υψηλό πυρετό, δύσπνοια και κόπωση.
Εισήχθη στην Πνευμονολογική κλινική και οι εξετάσεις της εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ , το οποίο επιβεβαίωσε τελικά ότι πρόκειται για τον ιό Η1Ν1.

Βραβεία Μουσικής Σύνθεσης '' Δημήτρης Δραγατάκης'': Νέοι δημιουργοί στα βήματα του φωτεινού δασκάλου


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού

Τις καλύτερες εντυπώσεις και τις άριστες προοπτικές για μουσικές κλασικές δημιουργίες άφησαν οι βραβευθέντες στον 4ο διαγωνισμό σύνθεσης «Δημήτρης Δραγατάκης», στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, στην Αθήνα.
Η συναυλία διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ωδείο Φ. Νάκας και το ''Σύλλογο Φίλων Δ. Δραγατάκη'' με την ευκαιρία απονομής των βραβείων του διαγωνισμού, τα οποία κατέκτησαν οι Γιώργος Ζαμπακλής, Χρίστος Ντόβας και Απόστολος Ντάρλας, Α΄, Β΄ και Γ΄ αντίστοιχα με τα έργα τους In memoriam, Luminous interval και Θεόδματοι Πύλαι.
Τα βραβεία στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού, Ηπειρώτη (καταγόμενος από την Πλατανούσα Ιωαννίνων) Δημήτρη Δραγατάκη, (1914-2001), θεμελιωτή της νεότερης ελληνικής κλασικής μουσικής, στην οποία έδωσε εθνική-ελληνική άποψη, αναδεικνύοντάς τον σε κορυφαίο συνθέτη, φωτεινό δημιουργό, δάσκαλο και μουσικό παιδαγωγό, θεσπίστηκαν από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Σύλλογο Φίλων Δ. Δραγατάκη και τα παιδιά του δημιουργού και απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε ταλέντα της κλασικής μουσικής παιδείας που ξεχωρίζουν μέσα από τους διαγωνισμούς σύνθεσης.
Τα βραβευμένα έργα, καθώς και δημιουργίες των Δ. Δραγατάκη και Μ. Μεσσήνη απέδωσε στη διάρκεια της τελετής απονομής το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου διεθνώς συνθέτη, μουσικολόγου και καθηγητή Θόδωρου Αντωνίου. Έλαβαν μέρος οι σολίστ Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μέτζο σοπράνο, Χρ. Καλούδης, κόρνο, Στέλλα Τσάνη, βιολί, Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο και Βίκυ Στυλιανού πιάνο, καταχειροκροτούμενοι από τα παιδιά του Δ. Δραματική, χορηγούς των βραβείων, και τους μουσικόφιλους που είχαν την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πωγωνίου, κ. Κώστα Καψάλη και επίσκεψη στο Τελώνιο Κακαβιάς


Χτες πρώτη ημέρα επίσκεψης της κα Μπακογιάννη στα Γιάννενα είχε ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς της πόλης.
Το βράδυ εγκαινίασε τα νέα γραφεία του κινήματος παρουσία πλήθους κόσμου και εξαπέλησε επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Σήμερα Σάββατο το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί το Δήμο Πωγωνίου και θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη και το τελωνείο της Κακαβιάς, όπου αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών που υπάρχει στην περιοχή της Ηπείρου και γενικότερα στην Ελλάδα.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 2011: Αλλαγή ημερομηνιών -Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί τελικά η απογραφή


Η εθνική απογραφή θα γίνει σε δύο επίπεδα: Θα προηγηθεί η απογραφή κτιρίων που θα γίνει τον Φεβρουάριο, από την 1η ως τις 28 του μήνα.
Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί τελικά η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Δεν θα είναι δηλαδή μία μόνο Κυριακή, αυτή τη φορά αλλά δύο εβδομάδες κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και παράλληλα θα αποτελέσει και εμπόδιο σε όσους σκοπεύουν να διοργανώσουν… εκδρομή για να «γραφτούν στο χωριό» ενώ ζουν στην πόλη.
Την απογραφή πλέον την κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ήδη η Στατιστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, έχει πιάσει δουλειά και προετοιμάζεται.

Ο πρόεδρος της Αρχής, επιπλέον έχει αποστείλει προς τους δημάρχους της περιοχής επιστολή με την οποία τους ζητάει να εγκρίνουν στα δημοτικά συμβούλια τα Φύλλα Αυτόνομων Οικισμών, κάτι απαραίτητο για να φανεί και η πραγματική κατάσταση των οικισμών μετά το 2001.
Η πρώτη φάση έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 24 Ιανουαρίου.
Επιλέγονται οι Επόπτες, οι βοηθοί κλπ, οριστικοποιούνται τα όρια των δήμων, κάτι που έχει σημασία σήμερα μετά τις αλλαγές του Καλλικράτη, ενημερώνονται οι χάρτες. Η οριοθέτηση των δήμων είναι η πιο σοβαρή δουλειά σε επίπεδο οργανωτικό και υπάρχει ολόκληρη διαδικασία για να γίνει η οριστικοποίηση των ορίων και η θεσμοθέτηση των απογραφικών τομέων.
Για την επόμενη φάση και για να είναι έτοιμη η Στατιστική Υπηρεσία Ιωαννίνων ήδη ζητάει Τομεάρχες σε δήμους που έχει κενά (οι αιτήσεις γίνονται στη σελίδα www.statistics.gr).
Στη δεύτερη, αυτή φάση που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου συνεχίζονται οι προετοιμασίες γίνεται όμως και η απογραφή των κτιρίων, ενώ στην τρίτη που ξεκινάει την 1η Μαρτίου επιλέγονται πια και οι απογραφείς ώστε να γίνει η απογραφή πληθυσμού. Από τις 14 Απριλίου που θα ολοκληρωθεί η απογραφή, ξεκινάνε οι έλεγχοι και η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα συγκεντρώνει τα αποτελέσματα ενώ θα γίνει και δειγματοληπτική έρευνα. Η φάση αυτή ολοκληρώνεται ως τις 30 Ιουνίου.
Έχει ενδιαφέρον ότι αναμένεται να εργαστούν περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες αυτές τις φάσεις ενώ το κόστος μπορεί να φτάσει ως και τα 70 εκατ. ευρώ.

Η απογραφή του 2011 έχει και μερικές κρίσιμες πολιτικές θα τις λέγαμε πτυχές. Πάνω στα στοιχεία που θα προκύψουν θα δομηθεί προφανώς και ο αναμενόμενος νέος εκλογικός νόμος που θα περιλαμβάνει όπως είναι γνωστό νέες εκλογικές περιφέρειες, μονοεδρικές και περιφερειακές. Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται από την απογραφή ο αριθμός των μεταναστών και οι συνθήκες ζωής τους ή άλλοι αριθμοί όπως αυτός των ανέργων. Πρόκειται στην ουσία για μια ολοκληρωμένη και εκ του σύνεγγυς καταγραφή πολλών στοιχείων για τη σύγχρονη Ελλάδα με έναν αξιόπιστο τρόπο.
Για να έχουμε ένα μέτρο, το 2001 ο Πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 και ο Μόνιμος 10.934.097 ενώ στην Ήπειρο ο Πραγματικός πληθυσμός ήταν 353.820 και ο Μόνιμος 336.392.


ΠΡΟΣΟΧΗ
Αλλαγή ημερομηνιών
Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί τελικά η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

ΟΛΜΕ: Αντίθετη στις συγχωνεύσεις


Την αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις εξέφρασε, η ΟΛΜΕ. "Εκμεταλλευόμενη την κρίση και εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου, επιδιώκει σαρωτικού χαρακτήρα αντιεκπαιδευτικές αλλαγές με στόχο την περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς, την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στα σχολεία και τελικά τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας", είπε για την κυβέρνηση.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με παιδαγωγικά κριτήρια οι συγχωνεύσεις σχολείων


Οι συνενώσεις σχολείων θα γίνουν με αυστηρώς παιδαγωγικά κριτήρια, υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Διευκρίνισε πως στα μικρά νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές θα παραμείνουν σε λειτουργία τα ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία. "Συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων γίνονται κάθε χρόνο, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο", δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός. "Η λογική των συνενώσεων και των ιδρύσεων σχολείων είναι εκπαιδευτική και τα κριτήρια πρωτίστως παιδαγωγικά. Κάθε παιδί του Δημοτικού να πηγαίνει σε σχολείο, που κάθε τάξη έχει το δάσκαλό της", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι είναι "κρίμα" να υπάρχουν παιδιά σε ολιγοθέσια σχολεία, σε χωριά που είναι σε κοντινή απόσταση, "λιγότερο από δέκα λεπτά" το ένα από το άλλο.
Σημείωσε ότι η γνώμη των δήμων, των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι πολύ σημαντική και εκτίμησε ότι "απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία" με τους νέους "Καλλικρατικούς" δήμους.

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ: Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις για τα αφορολόγητα καύσιμα


Κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι αντιδράσεις των βενζινοπωλών και στην Ήπειρο, για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να επαναφέρει τη λειτουργία πρατηρίων αφορολογήτων καυσίμων στους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς, Ευζώνων και Κήπων Έβρου.
Ήδη η Ένωση των Ιωαννίνων αποφάσισε συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων Ελλάδος - Αλβανίας στην Κακαβιά, ενώ δεν αποκλείει συνέχιση των κινητοποιήσεων, αν το Υπουργείο δεν πάρει πίσω την απόφασή του.

Ο αποκλεισμός θα γίνει αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και σύμφωνα με βενζινοπώλες θα είναι προειδοποιητικός.
«Είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε στα άκρα. Πρόκειται για μια απόφαση που μας πηγαίνει ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο» σημειώνουν κάποιοι, ενώ το κλίμα στις τάξεις τους είναι ιδιαίτερα αρνητικό.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο μέχρι στιγμής μοιάζει αδιάλλακτο στη στάση του, όμως, όπως σημειώνουν πηγές, αν οι κινητοποιήσεις από τους πρατηριούχους ενταθούν τότε θα φανεί και η θέση του στο θέμα, το οποίο όμως στελέχη του παρακολουθούν στενά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: 118 εκ ευρώ για πρόωρη συνταξιοδότηση


Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη και τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Σαχινίδη η απόφαση για την «Έγκριση πιστώσεων για την πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης για το έτος 2011» ύψους 118 εκ €.
Με την υπογραφή της απόφασης ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί στην πληρωμή της πρώτης μηνιαίας δόσης του Ιανουαρίου ύψους 8,7 εκ € στους δικαιούχους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Έτοιμο για ελέγχους το νέο «όπλο» της εφορίας


Το ηλεκτρονικό σύστημα «Εlenxis», επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Το elenxis θα αντλεί πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και εφόσον χρειάζεται και από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που θα έχουν στην διάθεσή τους οι ελεγκτές του δημοσίου και θα προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κάθε είδους φορολογικό στοιχείο της επιχείρησης κατά τη διεξαγωγή τακτικού ή προσωρινού ελέγχου. Η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος ELENXIS, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου. Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση.

ΟΤΑ: Δήμαρχοι κρύβουν τα χρέη τους από το Δημόσιο


Όλο και λιγότεροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα «κανόνια» που έχουν σκάσει στα ταμεία τους. Ειδικά μετά τις δημοτικές εκλογές -για προφανείς λόγους- μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των φορέων που ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Το υπουργείο οικονομικών ζητά από τους ΟΤΑ να παρέχουν κάθε μήνα στοιχεία για τα χρέη τους ώστε να μην εκτροχιάζονται οι εκτιμήσεις για τα χρέη και τις δημοσιές δαπάνες που «ρίχνουν έξω» τον προϋπολογισμό προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τρόικας.

Το περασμένο Οκτώβριο λοιπόν που πραγματοποιήθηκαν δημοτικές εκλογές, αντί να αυξηθούν οι φορείς που δίνουν στοιχεία μειώθηκαν! Το Σεπτέμβριο είχαν δώσει 905 φορείς, τον Αύγουστο 967 και τον Οκτώβριο μόνο 781. Τι σημαίνει αυτό; Μάλλον ότι οι παλαιοί δήμαρχοι προσπαθούν να αποφύγουν τον «απολογισμό» ενώ οι νέοι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν ακόμα ανακαλύψει τις συμβαίνει στα ταμεία τους.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τρίτους φορείς διαμορφώθηκαν στις 31-10-2010 στα 365,27 εκατ. ευρώ, έναντι 444,41 εκατ. στις 30-09-2010.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Καθησυχαστικός για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στην Κάρτα του Πολίτη


«Η κάρτα αυτή δεν είναι μέσο καταχώρησης προσωπικών δεδομένων των πολιτών αλλά κλειδί στην μετά ΚΕΠ εποχή για την ηλεκτρονική μη γραφειοκρατική εξυπηρέτηση τους», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, δίνοντας κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την αυστηρή προστασία των δεδομένων και δεσμευόμενος ότι θα ενσωματωθεί πλήρως η γνώμη της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους συμβασιούχους


Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία να επιτραπεί η μονιμοποίηση των συμβασιούχων στους Δήμους όλης της χώρας.
Επικαλούμενος το νόμο του Δεκεμβρίου του 2009 δήλωσε: «Αυτόν τον τηρήσαμε με ευλάβεια και αυτόν το νόμο θα συνεχίσουμε να τηρούμε και κατά τη διάρκεια του 2011. Με τα μεταβατικά στάδια βουλιάξαμε ολόκληρη τη χώρα. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει εξαιρέσεις, σημαίνει προσδοκίες, σημαίνει μια κατάσταση απίστευτη.
Επιτέλους, δεν θα πρέπει να επανερχόμαστε σε θέματα, τα οποία έχουν απαντηθεί με τον σαφέστερο και τον πιο στέρεο, θα έλεγα, τρόπο», ξεκόβοντας οριστικά και τις τελευταίες ελπίδες των συμβασιούχων για να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα.
Ο κ. Ντόλιος απόδωσε τις ευθύνες για τα κενά και τις ελλείψεις προσωπικού, στους ίδιους τους δημάρχους.
«Όσοι Δήμοι προνόησαν, είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αναγκαίες θέσεις συμβασιούχων γι' αυτές τις υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, χωρίς καμία έγκριση από εμάς. Είχαν τη δυνατότητα να προκηρύξουν θέσεις συμβασιούχων, χωρίς έγκριση από εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η πρόσληψη θα γινόταν μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ. «Άλλοι δήμαρχοι αδράνησαν. Άλλοι δήμαρχοι θεώρησαν πως υπάρχει μια ευκαιρία ακόμη για τους εργαζόμενους, οι οποίοι προσέφυγαν σε δικαστήρια, πέτυχαν την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κ.λπ. Έχω τη γνώμη ότι για τέτοιους διαφορετικούς λόγους, σε κάθε περίπτωση, δεν έκαναν την πρόσληψη συμβασιούχων που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ΙΚΑ στο ΕΣΥ και Ταμείο υγείας για όλους


Προμήθειες και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι δύο χρόνιες, κατά πολλούς και ανίατες, «ασθένειες» του ΕΣΥ μπαίνουν άμεσα σε εντατικό «θεραπευτικό σχήμα» που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ίαση όλου του συστήματος.
Σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αλλάζει ριζικά το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ και επιχειρεί τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας των ταμείων.
Νέο «ενιαίο» Ταμείο για τους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με αυτό, ένα νέο, ενιαίο «Ταμείο» θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, ιδίως τις λεγόμενες πρωτοβάθμιες, δηλαδή τις εξωνοσοκομειακές, σε όλους τους Έλληνες από τον ερχόμενο Ιούνιο.
Υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον οποίο ο λόγος, θα βρίσκονται όλοι οι άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι καθώς και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΓΑ, του Οργανισμού Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Στόχος του ταμείου «ομπρέλα» είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.