Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ: Με εντατικούς ρυθμούς και καθε μέρα ελέγχους


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται καθημερινά η δραστηριότητα του Σώματος Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, που εξακολουθεί να αποτελεί τον καθοριστικό ανασχετικό παράγοντα, για την παράνομη άσκηση της θήρας και για τους λαθροθήρες, που ουδεμία σχέση έχουν με την κυνηγετική οικογένεια, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση.
Στα πλαίσια των καθημερινών διενεργούμενων ελέγχων, για το διάστημα από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου μέχρι την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, οι Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ, προχώρησαν στον κάτωθι αριθμό ελέγχων στις περιοχές ευθύνης της Ομοσπονδίας.
Συνολικά, έγιναν 222 έλεγχοι και υποβλήθηκαν τέσσερις μηνύσεις, που αφορούν στις εξής παραβάσεις.
Παράνομη άσκηση θήρας, άσκηση θήρας χωρίς την κατοχή της απαιτούμενης άδειας και άσκηση θήρας σε καρτέρι μπεκάτσας τις απογευματινές ώρες, μετά τη δύση του ηλίου, κάτι που απαγορεύεται σαφώς από τις κείμενες διατάξεις.
Σε βάρος των παραβατών θα σχηματιστεί δικογραφία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Η Ε΄ ΚΟΗ διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν λόγο, να δεχθεί εκπτώσεις στο έργο της και ειδικότερα στο έργο της Θηροφυλακής, που αποτελεί υπηρεσία, η οποία πληρώνεται από την ίδια και τους κυνηγούς, για να αποτρέπονται φαινόμενα λαθροθηρίας και παραβατικότητας, που στιγματίζουν το σύνολο των χιλιάδων κυνηγών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Αλλάζουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί


Αλλαγές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.
Προβλέπει τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης: Τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ-ΕΠΕ και τις ομάδες παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο.
Θα καταχωρούνται στο εθνικό Μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων. Όσοι είναι μη ενεργοί, δηλαδή δεν έχουν τζίρο, για δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή που θα αξιολογεί, θα εποπτεύει και θα ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.
Βάσει του νομοσχεδίου θα μπορούν να ιδρύονται και μη κερδοσκοπικές εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων. Προβλέπεται συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα αποτελεί γραπτή σύμβαση και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής του παραγωγού κ.λπ.
Όσον αφορά στην ΠΑΣΕΓΕΣ, τη διοίκηση θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο, με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών σε κάθε αυτοδιοικητική περιφέρεια.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: Ξεπέρασε τις προβλέψεις


Πάνω από τον ετήσιο στόχο έκλεισε τελικά η μείωση του ελλείμματος για το 2010 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ενώ ο στόχος για την μείωση σε ετήσια βάση ήταν της τάξης του 33,2%, η τελική μείωση σε σχέση με το 2009, έφτασε το 37% ή κατά 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011.

Στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9,1% και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 11.9%.

Αντίθετα εκτός στόχου φαίνεται ότι βρίσκονται τα έσοδα αφού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι στόχου 6%.

«Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το 2010» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΛΓΑ: Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων


Θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2010, ενώ για απώλειες σε πάγιο φυτικό κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα θα αναζητηθεί λύση μέσω ΠΣΕΑ.
Αυτό απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη σε σχετική αναφορά των βουλευτών κ.κ. Κώστα Τασούλα, Σταύρου Καλογιάννη και Βαγγέλη Αργύρη.

ΠΠΓΝΙ: Και δεύτερο κρούσμα με συμπτώματα Η1Ν1 στα Γιάννενα


Ένας ακόμη ασθενής με τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μιας και η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή.
Οι ειδικές εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή από τους γιατρούς, εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ το οποίο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον ιό Η1Ν1.
Να θυμίσουμε πως είναι το δεύτερο κρούσμα στο Νοσοκομείο.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΚΟΥΠΑΣ ΑΡΤΑΣ: Κοπή πίτας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και ετήσιος χορός το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου

ΝΔ: Με νέο σήμα


Την εποχή Σαμαρά στη ΝΔ θέλησε να προτάξει ο πρόεδρος του κόμματος με την διπλή αλλαγή σήματος και γραφείων που άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους στη λεωφόρο Συγγρού.
Ιδέα Σαμαρά το νέο λογότυπο στα παλιά χρώματα, αλλά με μια δόση αφαίρεσης στον πυρσό.
Με αναφορές στη νέα γενιά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε το νέο σήμα του κόμματος, αλλά και το νέο portal, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει σημείο συνάντησης των νέων από όλο τον πλανήτη.
Σήμερα με αφορμή την παρουσίαση του νέου λογότυπου, άνοιξαν οι πόρτες για τα στελέχη και τα Μέσα Ενημέρωσης στα νέα γραφεία του κόμματος στη Λ. Συγγρού.
Το σήμα είναι ένας νέος πυρσός, που διαφέρει καθώς είναι πιο απλός και αφαιρετικός, ενώ δεξιά του εικονίζεται "ολογράφως" το όνομα του κόμματος.
Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο πυρσός παραμένει στο λογότυπο, αλλά είναι διαφορετικά σχεδιασμένος. Κυριαρχούν το πορτοκαλί χρώμα και φυσικά το γαλάζιο.
Κατά την παρουσίαση προβλήθηκε ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών που αναφέρεται στην ιστορία και τη μετάβαση από τον πυρσό στο νέο λογότυπο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το νέο λογότυπο ενσωματώνει τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η "απλότητα και η αναφορά στις καλές στιγμές του παρελθόντος και την ελπίδα για το μέλλον".
Ο "πυρσός" κυριαρχούσε στην εικόνα της ΝΔ τα τελευταία 32 χρόνια. Το 1979 πρωτοεμφανίστηκε, καθώς μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του ιδρυτή της.
Απόπειρες αλλαγής του συμβόλου του κόμματος είχαν κάνει οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής, χωρίς επιτυχία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Έλεγχοι για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος


Μέτρα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάχρησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος και να διασφαλιστεί ότι οι εκπτώσεις θα πάνε σε εκείνους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, παίρνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία των προσώπων που έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΚΟΤ για να γίνεται διασταύρωση και να προκύπτει αν εμπίπτουν πράγματι ή όχι στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Αντίστοιχα, όσοι εντάσσονται στο ΚΟΤ λόγω ανεργίας θα διασταυρώνονται με το αρχείο του ΟΑΕΔ.
Το ΚΟΤ τέθηκε σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου και προβλέπει έκπτωση 20-30% στο λογαριασμό του ηλεκτρικού για συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Ψάχνει λύσεις για τα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά


"Θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση για ορισμένες περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο. Καταρχήν θα βρούμε λύση για όλους όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις μέχρι σήμερα.
Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, σε πολύ συγκεκριμένες γραμμές του δικτύου, όχι ολόκληρους νομούς, όχι ολόκληρες περιοχές.
Σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης, για τις οποίες υπάρχει μια ομάδα εργασίας από τα δύο υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ, τις τοπικές ΔΕΗ, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση, ώστε κάποιος αγρότης, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει αίτηση, να μην έχει πρόβλημα", τόνισε η κα Τίνα Μπιρμπίλη αναφερόμενη στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αιτήσεις των «αγροτικών» φωτοβολταϊκών.

«Εμείς μετά το νόμο έχουμε βάλει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαφόν, ένα πολύ συγκεκριμένο κατώφλι για τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών τις οποίες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το «κατώφλι αυτό είναι σε παραγωγή ενέργειας σε MW.
Δηλαδή, έχουμε πει για παράδειγμα ότι μέχρι το 2014 θέλουμε 1.500 MW από φωτοβολταϊκά και μέχρι το 2020, 2.200 MW», συμπλήρωσε.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Δόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της παράκαμψης Άρτας, από Σελλάδες μέχρι τον κόμβο Αγίου Δημητρίου Πέτα


Δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη Άρτας, από Σελλάδες μέχρι τον κόμβο Αγίου Δημητρίου Πέτα.
Το κομμάτι αυτό έχει μήκος 8χλμ. και μαζί με το υπόλοιπο τμήμα της παράκαμψης μήκους 15χλμ. που καταλήγει στο στρατόπεδο Φιλιππιάδας και λειτουργεί ήδη από οχταετίας, αποτελεί τμήμα της Ιόνιας οδού.
Για τη λειτουργία του τμήματος κατασκευάστηκε προσωρινά και λειτουργεί από σήμερα κυκλικός ισόπεδος κόμβος στο σημείο του Αγίου Δημητρίου που τέμνεται με την εθνική οδό Άρτας-Τρικάλων ενώ απ' την πλευρά των Σελλάδων θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες.
Μέχρι το Πάσχα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος και ο ανισόπεδος κόμβος.
Πάντως ήδη από τις πρώτες ώρες παρουσιάστηκε μεγάλη κίνηση οχημάτων στον κόμβο Αγ. Δημητρίου ενώ συνεχής ήταν η παρουσία των ανθρώπων της κατασκευάστριας εταιρίας οι οποίοι ενημέρωναν τους οδηγούς για τη σωστή κυκλοφορία.
Να σημειωθεί ότι οι πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στον κόμβο είναι πλήρως κατατοπιστικές για τους οδηγούς που κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ-ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ: Ετήσιος χορός την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011, στο κέντρο διασκέδασης "ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ" στην Ν. Ιωνία

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ


Οι καθηγητές ξένων γλωσσών, οι οποίοι στηρίζουν το θεσμό του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, καταγγέλλουν την απαράδεκτη μεθόδευση που ακολουθήθηκε στο ζήτημα των αμοιβών όλων των εμπλεκομένων στις εξετάσεις Μαΐου και Νοεμβρίου 2010.
Είναι ανήθικη η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να μειώσει κατά 70% τις αμοιβές των συναδέλφων εκ των υστέρων και μάλιστα σε εξετάσεις όπου οι υποψήφιοι καταβάλουν εξέταστρα, τα οποία πρόσφατα αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, ενώ το Μάιο οι εμπλεκόμενοι συνάδελφοι ανέλαβαν την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες αμοιβές κλήθηκαν να υπογράψουν καταστάσεις πληρωμής μειωμένες κατά 20%. Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά μένοντας απλήρωτοι για μήνες και αφού το Υπουργείο εξασφάλισε την ομαλή λειτουργία και των εξετάσεων περιόδου Νοεμβρίου 2010 του ΚΠΓ, κλήθηκαν εκ νέου οι συνάδελφοι οι οποίοι συμμετείχαν στις εξετάσεις του Μαΐου και του Νοεμβρίου 2010 να υπογράψουν καταστάσεις πληρωμής με μείωση 70% τις παραμονές των Χριστουγέννων.
70% λοιπόν μείωση σε εξετάσεις τέτοιας ευθύνης που διενεργούνται Σαββατοκύριακο και με αμοιβή στον επιτηρητή 2,5€ την ώρα!!
Πόσο παραπάνω κέρδος θέλουν από τα εξέταστρα του ΚΠΓ τα οποία είναι πληρωμένα από τα παράβολα των υποψηφίων;
Οι αμοιβές-ψίχουλα των εκπαιδευτικών μήπως είναι το πρώτο βήμα για την απαξίωση και κατάργηση του μόνου κρατικού φορέα πιστοποίησης ξένων γλωσσών;
Θα βρεθούν άραγε συνάδελφοι οι οποίοι θα δεχτούν να επωμισθούν το βάρος της διενέργειας των συγκεκριμένων εξετάσεων μετά από αυτήν την τακτική-κοροϊδία που ακολουθήθηκε και με αυτές τις αμοιβές;

Και επιτέλους ας καταλάβει το Υπουργείο Παιδείας πως
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΑΙΤΕΣ !!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ !!

Καθηγητές Ξένων Γλωσσών

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Σε μερική αναδίπλωση αναφορικά με τις περιοχές Natura


Σε μερική αναδίπλωση αναφορικά με τη ρύθμιση που απαγόρευε την οικοδόμηση σε οικόπεδα κάτω των 10 στρεμμάτων στις περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης που υπάγονται στο πρόγραμμα Natura ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, υποχρεώθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στην επίμαχη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα «επαναστάτησαν» πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης, οι οποίοι απείλησαν μάλιστα ότι θα την καταψηφίσουν αν επέμενε η υπουργός.
Το αποτέλεσμα ήταν να αναδιπλωθεί από την αρχική της θέση και να φέρει συμβιβαστική πρόταση. Δεσμεύτηκε, λοιπόν, να πει ότι σκοπεύει να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα νέα ρύθμιση, στην οποία θα διευκρινίζεται ότι όσοι μέχρι την ψήφιση του νόμου έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα 4 στρεμμάτων θα διατηρούν την αρτιότητά τους και στο μέλλον, και θα μπορούν να τα δομήσουν.
Έτσι, όσοι κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα σε περιοχές Natura, αλλά και όσοι προχωρήσουν σε αγορά έκτασης ή σε κατάτμηση θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να οικοδομήσουν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για τους όρους και προϋποθέσεις οικοδόμησης στις συγκεκριμένες περιοχές.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ: 1,2 δισ. τα έσοδα


Την 31η Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί από τις 16.922 επιχειρήσεις η πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς για το 2010, τα έσοδα από την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φτάσουν το ποσό του 1.219.145.731 ευρώ.

Την έκτακτη εισφορά θα καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα με συνολικό καθαρό εισόδημα ή καθαρά κέρδη υψηλότερα των 100.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η κατανομή των νομικών προσώπων και της έκτακτης εισφοράς, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχει ως εξής:
•11.904 εταιρίες με κέρδη από 100.000 έως 300.000 ευρώ θα καταβάλουν 76.449.607,16 ευρώ
•3.571 εταιρίες με κέρδη από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ θα καταβάλουν 88.148.370,57 ευρώ
•1.146 εταιρίες με κέρδη από 1 εκατ. έως 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν 156.233.856,37 ευρώ
•301 εταιρίες με κέρδη υψηλότερα των 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν 898.313.896,90 ευρώ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Τομή το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα»


Το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πρόκειται για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς ορκωτούς λογιστές και φαρμακοποιούς.
Το σχέδιο νόμου τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση και θα ισχύσει τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του.

Ε1: Οι κωδικοί SΟS


●Καθιερώνεται νέος κωδικός στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι» (κωδικός 029).
●Επίσης, στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2), προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρισή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεμία περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021).

●Απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ώς 30.000 ευρώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019).

●Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονομικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστημα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).

●Νέος είναι και ο κωδικός, όπου ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν είναι δημόσιος υπάλληλος μόνιμος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως επίσης και εκείνος στον οποίο καλείται να απαντήσει αν είναι συνταξιούχος κι έχει γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013). Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση έχει μείωση τεκμηρίου.

●Έχουν προστεθεί κωδικοί (317-318) όπου πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς όπως π.χ. τα επιδόματα των ανέργων. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.

Ποσά που μειώνουν τη δαπάνη.
●Νέοι είναι και οι κωδικοί 783-784 όπου θα αναγραφούν τα ποσά που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν με 5% (στον πίνακα με τα ποσά που μειώνουν την ετήσια δαπάνη).

Τα ποσά αυτά μπορούν να χρησιμεύσουν στον φορολογούμενο για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Επίσης, οι νέοι κωδικοί 661- 662 συμπληρώνονται από όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Το επίδομα αυτό εφόσον δηλωθεί λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και αθροίσματος αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

●Καθιερώνονται επίσης νέοι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από ατομική αγροτουριστική επιχείρηση μέχρι 10 δωματίων και το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα.

●Νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ξεκίνησαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος


Τις διαδικασίες για την σύνταξη του τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος ξεκίνησε ήδη η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Για το σκοπό αυτό, τις προτάσεις και τις απόψεις των Δήμων ζητά με έγγραφό της, η Αντιπεριφερειάρχης κα Τατιάνα Καλογιάννη, στην οποία με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στο έγγραφο της κα Τ. Καλογιάννη, επισημαίνεται ότι η δομή του Επιχειρησιακού Προγράμματος απαρτίζεται ενδεικτικά από τους άξονες:
1.Προστασία του περιβάλλοντος
2.Βελτίωση της ποιότητας ζωής
3.Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση
4.Ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας
5.Μέτρα για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό

Οι προτάσεις, όπως τονίζεται, πρέπει να στοχεύουν αφενός μεν στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής του κάθε Δήμου και αφετέρου στην εξυπηρέτηση, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των αναγκών των πολιτών.
Η ταξινόμηση των υπό προώθηση έργων θα γίνει κατ΄ αρχάς με βάση τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα στα οποία είναι εφικτό να ενταχθεί η υλοποίησή τους, αφού ληφθούν υπ΄ όψη και:
α) η απαιτούμενη διασύνδεσή τους με τις εθνικές (τομεακές και περιφερειακές) αναπτυξιακές προτεραιότητες,
β) η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες
γ) ο βαθμός ωριμότητάς τους.

Η περαιτέρω εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης και εκτίμησης από Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίσθηκε η 11η Φεβρουαρίου2011.

Συνάντηση Εταίρων για το πρόγραμμα Εδαφικής
Συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Χώρου.

ΟΓΑ: Τις πάσης φύσεως παροχές καταβάλλει στους δικαιούχους με πίστωση λογαριασμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ


Τις πάσης φύσεως παροχές στους δικαιούχους με πίστωση λογαριασμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ καταβάλλει πλέον ο ΟΓΑ, εκτός από τις συντάξεις και τα επιδόματα.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για την απρόσκοπτη απόδοση των πάσης φύσεως δαπανών του Κλάδου Υγείας (Ορθοπεδικά, θεραπευτικά κ.λπ. είδη), των εξόδων κηδείας κ.λπ. είναι απαραίτητο με την υποβολή των δικαιολογητικών που προβλέπονται για κάθε παροχή, να επισυνάπτεσαι φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού τραπέζης επιλογής τους ή ΕΛΤΑ προς αποφυγή πρόσθετων αλληλογραφιών.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει επίσης στο έντυπο της αίτησης να αποτυπώνεται ευκρινώς ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Κι άλλος νεκρός


Πρόκειται για άνδρα 30 ετών από την Αίγυπτο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Σωτηρία τις τελευταίες τρεις μέρες. Ο ίδιος αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων περίπου το 15% του πληθυσμού θα προσβληθεί φέτος από τον ιό Η1Ν1.
Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται τον γιατρό μετά την τρίτη ημέρα των συμπτωμάτων, εφόσον αυτά δεν υποχωρούν ή όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός και δεν πέφτει εύκολα με τα αντιπυρετικά.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τριήμερη επίσκεψη από την Παρασκευή στο Νομό Ιωαννίνων


Τριήμερη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει η κα Ντόρα Μπακογιάννη, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου μέχρι και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στο Νομό Ιωαννίνων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Νομό Ιωαννίνων θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και επαγγελματικών φορέων καθώς επίσης και με τα μέλη των Ομάδων Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στους Νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Η κα Ντόρα Μπακογιάννη την Παρασκευή στις 19:30 θα εγκαινιάσει τα γραφεία του κινήματος στα Ιωάννινα.