Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Το Σ.τ.Ε. τον έκρινε παράνομο


Στον αέρα βρίσκεται πλέον ο σταθμός του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων μετά την απόφαση 50/2011 του Συμβουλίου της Επικρατείας που με ψήφους 2-1 ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέκου Καχριμάνη, με την οποία οι νέες εγκαταστάσεις στην λεωφόρο Παπανδρέου είχαν χαρακτηριστεί ότι λειτουργούν ως εκδοτήριο εισιτηρίων- πρακτορείο και όχι ως σταθμός.
Το Σ.τ.Ε εκτίμησε ότι στην περιοχή σταθμεύουν κανονικά λεωφορεία και ως εκ τούτου οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ως σταθμός και όχι ως εκδοτήριο εισιτηρίων.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη, κάτι που σημαίνει ότι το ΚΤΕΛ πρέπει να φύγει από την περιοχή οριστικά και αμετάκλητα. Με την εξέλιξη αυτή δικαιώνονται όσοι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση του ΚΤΕΛ στην περιοχή και ζητούσαν να μεταφερθεί εκτός πόλεως.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Σε 24ώρη προειδοποιητική απεργία, αύριο Πέμπτη


Σε 24ώρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν αύριο όλοι οι γιατροί οι οποίοι διαφωνούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την υγεία από τον αρμόδιο Υπουργό.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έγινε δεκτή και από τον τοπικό Σύλλογο κι έτσι το εφημερεύον νοσοκομείο θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.

ΠΠΓΝΙ: Στην Εντατική 70χρονος Γιαννιώτης με συμπτώματα Η1Ν1


Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται το τελευταίο 48ωρο στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ένας 70χρονος από τα Γιάννινα, που εμφανίζει συμπτώματα της γρίπης H1N1.
Ο 70χρονος εισήχθη πριν από λίγες ημέρες στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όμως εξαιτίας του ότι η κατάστασή του χειροτέρεψε στην πορεία, κρίθηκε σκόπιμο να διασωληνωθεί και να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Γ. Νάκο η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αλλά τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει κάποια σχετική βελτίωση.
Κάθε ιατρική πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, σημείωσε ο Διευθυντής της ΜΕΘ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο περιστατικό στο νοσοκομείο όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΕΝΩΣΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ "ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ": Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 στα γραφεία του Συλλόγου (Παπάγου 164)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ετήσιος χορός το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, στο οικογενειακό κέντρο «Κοσμοκίνηση»


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης διοργανώνει το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 τον ετήσιο χορό του, στο οικογενειακό κέντρο «Κοσμοκίνηση» και καλεί τα μέλη του, τους φίλους του κι όλους όσους επιθυμούν, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Πιστός στην αυθεντική παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου , ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης επέλεξε κι εφέτος για την βραδιά της 22ας Ιανουαρίου, το καταξιωμένο μουσικό σχήμα της «Ηπειρώτικης Ζυγιάς » του Ηλία Πλαστήρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Κων. Τσιάντα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Πρεμιέρα με αποχωρήσεις


Με την ομιλία της υπουργού Παιδείας, κα Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και της ΓΣΕΕ άνοιξε ο διάλογος για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), η υπουργός χαρακτήρισε "εθνικό χρέος" τη συμμετοχή, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, η "αποστολή" θα αποτύχει.
Έκανε λόγο για ένα όραμα δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους και εκτίμησε ότι παρά τη δύσκολη εποχή μπορεί να υλοποιηθεί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές στη χώρα έγιναν σε δύσκολες περιόδους και δήλωσε "Αλλάζουμε την Παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα, γιατί αλλαγή χωρίς παιδεία δεν γίνεται".
Η κα Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα ήδη δρομολογημένα, υποστηρίζοντας ότι "πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα" και πρόσθεσε ότι η μετα-λυκειακή εκπαίδευση “για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε”.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Οι τελικές ρυθμίσεις


Λειτουργία κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και το Σάββατο και δυνατότητα σύστασης φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.
1. Το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια. Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα.
2. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης και το Σάββατο. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Υγείας ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες, υποχρεωτικής εφαρμογής, διημέρευσης κατά τις μέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.
3. Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται η ακόλουθη αναλογία φαρμακείων ανά κατοίκους των δήμων και των δημοτικών κοινοτήτων, όπως αναφέρονται στο ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄): Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μέχρι χίλιους (1000) κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στους δήμους και τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό χιλίων ένα (1001) και άνω κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου ανά χίλιους (1000) κατοίκους. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
4. Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ. καθώς και τα νοσοκομεία, τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.

5. Ανά τρείς βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός (1) πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
6. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων της προηγούμενης παραγράφου, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακεία. Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.

Εάν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιοδήποτε λόγο ή αποθάνει ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του και στον παραμένοντα
φαρμακοποιό χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Ειδικά στην περίπτωση παραίτησης του ως άνω φαρμακοποιού, αυτός δύναται να ιδρύσει στο μέλλον νέο φαρμακείο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της
παρούσας παραγράφου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων της παρούσας παραγράφου υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ: Από 31/1 έως 22/2 οι αιτήσεις για τις εξετάσεις


Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μέχρι και την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Μαΐου, στις Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 7 και 8 Μαΐου 2011 για τα επίπεδα:
α) Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική γλώσσα,
β) Β (Β1 «μέτρια γνώση», Β2 «καλή γνώση») σε ενιαίο διαβαθμισμένο test στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική γλώσσα και
γ) Γ1 «πολύ καλή γνώση» στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική Ιταλική και Ισπανική γλώσσα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Μία φωτογραφία μικρού μεγέθους.
- Ένα έντυπο παράβολο δημοσίου, των 60 ευρώ για το επίπεδο Α (Α1 «στοιχειώδης γνώση» και Α2 «βασική γνώση»), των 80 ευρώ για το επίπεδο Β ( Β1 «μέτρια γνώση» και Β2 «καλή γνώση»), και των 80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 («πολύ καλή γνώση»).
Σε περίπτωση έλλειψης εντύπων παραβόλων, διευκρινίζεται ότι τα αντίστοιχα ποσά μπορούν να εισπράττονται και με την έκδοση διπλοτύπων είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.). Τα παράβολα ή τα διπλότυπα εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου ( Κ.Α.Ε. 3741).
- Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Ελλείψει αυτής, κατατίθεται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του υποψηφίου όπως στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία αυτού.
- Ειδικό έντυπο «Αίτηση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από την επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών, στις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο «Αίτηση» και από την ιστοσελίδα: www.kpg.minedu.gov.gr

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Επί τάπητος το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα


Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων των εμπλεκόμενων επαγγελματικών φορέων συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό, με επίκεντρο το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Τη συνεδρίαση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00 στη Βουλή, θα απασχολήσουν επίσης το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση των συλλογικών οργανώσεων του αγροτικού χώρου, καθώς και το πιλοτικό Πρόγραμμα 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ: Νέα εθελοντική αιμοδοσία από τους Ηπειρώτες της Νέας Μάκρης την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011.


Νέα εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνας - Μαραθώνα την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 και ώρα από 09.30 το πρωί, έως τις 13.00 στο Κτήμα Ηπειρωτών, οδός Αναστασίου Τσίρκα, στο τέρμα της Νέας Μάκρης.

Υπεύθυνος αιμοδοσίας είναι ο πρόεδρος της Αδελφότητας Ευάγγελος Φωτόπουλος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970 119133.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση της Αδελφότητας, αναφέρονται τα εξής:
«Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Μάκρης - Ραφήνας - Μαραθώνα σας ευχαριστεί για την μέχρι τώρα προσφορά σας στην εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος και σας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς θα επαναλάβει την εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΣΙΑΤΩΝ "Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ": Ετήσιο αντάμωμα και κοπή πίτας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στο Κοσμικό Κέντρο "ΑΦΡΟΔΙΤΗ" στην Παιανία

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011, στο Ξενοδοχείο "STANLEY"

ΕΦΟΡΙΑ: H ώρα των αποδείξεων


Οι αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, θα παραδίδονται σε κλειστό φάκελο με αναγραφή του συνολικού αριθμού των αποδείξεων αλλά και της συνολικής αξίας τους.
Σε περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων, οι αποδείξεις θα κρατούνται σε φάκελο από τον φορολογούμενο και θα παραδίδονται στην εφορία εάν και εφ' όσον ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου της δήλωσης.
Ειδικότερα για όσους προβλέπεται επιστροφή φόρου θεωρείται πιθανό ότι θα ζητηθούν ούτως ή άλλως.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου, σε περιπτώσεις που οι αποδείξεις έχουν αλλοιωθεί με το πέρασμα του χρόνου και το μελάνι τους έχει εξαφανιστεί δεν θα προσμετρώνται.
Στις αποδείξεις θα μπουν όλα τα ποσά δαπανών που έγιναν στην Ελλάδα με ανώτατο ατομικό όριο τις 15.000 ευρώ και οικογενειακό όριο τις 30.000 ευρώ.
Στις δαπάνες των αποδείξεων περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
- δαπάνη συμβολαιογράφου για σύνταξη απόκτησης ακινήτου εφ' όσον δεν εμπίπτει στις δαπάνες των τεμηρίων (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά)
- αποδείξεις ΕΛΤΑ, εταιρειών courier
- αποδείξεις αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών για κοινόχρηστους χώρους εκτός από τους λογαριασμούς.
- διόδια
Υπενθυμίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν:
α) Τα εισιτήρια
β) Οι λογαριασμοί (νερό, τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ)
γ) Οι δαπάνες τεκμηρίων, όπως : Αγορά αυτοκινήτων, μοτοσικλετών κλπ, αγορές αγαθών αξίας άνω των 10.000 ευρώ, αποπληρωμή δανείων, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φροντιστήρια, οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων
δ) Οι δαπάνες που εξασφαλίζουν φορολογική έκπτωση και συμπεριλαμβάνονται σε ξεχωριστό πεδίο της δήλωσης.

Αυτές είναι:
- οι αποδείξεις σε γιατρούς και δικηγόρους
- όλες οι ιατρικές δαπάνες σε νοσοκομεία (με εξαίρεση τις δαπάνες για τα φάρμακα) ¦οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία
- ενοίκια κύριας κατοικίας αλλά και τα ενοίκια των παιδιών που σπουδάζουν
- οι δωρεές χρηματικών ποσών και οι δαπάνες σε τόκους στεγαστικών δανείων
- ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, πυρκαγιάς, αυτοκινήτου
Ποιοι δεν χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις
• Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό καθώς και αυτοί του υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και των στρατιωτικών, που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και των υπαλλήλων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και των υπαλλήλων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, που υπηρετούν στα οικεία αντιπροσωπευτικά γραφεία τους στις Βρυξέλλες.
• Όσοι μένουν σε οίκο ευγηρίας
• Οι φυλακισμένοι
• Οι κάτοικοι μελών της Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού τους
Ποιες αποδείξεις μετράνε για το αφορολόγητο
Αποδείξεις που μαζεύουμε από:
1. Δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων
2. Κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα),
3. Εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική,
4. Οινομαγειρεία ή οινεστιατόρια,
5. Πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα),
6. Μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ
7. Δαπάνες σε μεσίτες για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων
8. Ωδεία
9. Σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου
10. Σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων γυμναστήρια
11. Κολυμβητήρια
12. Ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής
13. Κομμωτήρια
14. Διαιτολόγοι
15. Διατροφολόγοι
16. Ομοιοπαθητικοί
17. Λογοθεραπευτές
18. Μασέρ
19. Επισκευή και συντήρηση συσκευών κλιματισμού
20. Υδραυλικοί
21. Ηλεκτρολόγοι
22. Ελαιοχρωματιστές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών
23. Αποδείξεις από φαστ φουντ
24. Σουπερμάρκετ
25. Εμπορικά καταστήματα
26. Αποδείξεις τσιγάρων
27. Καταστήματα τροφίμων-ποτών
28. Αποδείξεις σε πλοία

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου


Εικοσιτετράωρη απεργία προκήρυξε για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας.
Τετράωρη στάση εργασίας, για την ίδια μέρα, από τις 08.30 έως και τις 12.30, κήρυξε η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για το υπόλοιπο προσωπικό.
Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται συμπαράσταση «στον αγώνα των συμβασιούχων, που διεκδικούν τη μετατροπή όλων των συμβάσεων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».

ΦΟΡΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Από 3 ως 31 Μαΐου οι δηλώσεις για μισθωτούς


Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών οι επίσημες οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης του 2011. Πρόκειται για το γνωστό «βιβλιαράκι» που ταχυδρομείται κάθε χρόνο στους φορολογούμενους μαζί με τη φορολογική δήλωση.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις 3 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους.

Στο μήνυμά τους προς τους φορολογούμενους ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει:
Κύριο χαρακτηριστικό της νέας φορολογικής πολιτικής είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων μεταξύ των πολιτών. Το νέο οικονομικό έτος σηματοδοτεί, επίσης, την αφετηρία για μεγάλες τομές και αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, στο σύστημα ελέγχων και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, στη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού και πάνω από όλα στην παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στις σημαντικότερες αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης που συνδέονται με την φετινή υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος συμπεριλαμβάνονται η εφαρμογή μιας πιο προοδευτικής φορολογικής κλίμακας, με την οποία μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, η κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και μια σειρά απαλλαγών που δεν εξυπηρετούσαν κοινωνικούς και αναπτυξιακούς στόχους, η εφαρμογή τεκμηρίων προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους και η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις δαπανών.
«Η αδιαφάνεια και η γραφειοκρατία γύρω από το φορολογικό μηχανισμό καθιστούν την οικονομία μας λιγότερο ανταγωνιστική, και μειώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.
Για το λόγο αυτό, στους άμεσους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών για το νέο οικονομικό έτος περιλαμβάνεται η εφαρμογή πολιτικών και σχεδίων δράσης τόσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και για τη δραστική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης και του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Εκφράζουν την έντονη ανησυχία για το μέλλον του κλάδου μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%


Για συνεχή συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας μιλούν εκπρόσωποι του κλάδου, επεσημαίνοντας ότι μέσα στην επόμενη 10ετία οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα ψάχνουν να βρουν κρέας και γάλα ελληνικό.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, στην διάρκεια της οποίας τονίσθηκε ότι το τελειωτικό πλήγμα για τον κλάδο φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τις ζωοτροφές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ, κ. Μιχάλης Τζίμας, μας παραθέτει στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, όχι για στατιστικούς λόγους, αλλά για να μπορέσουμε, όπως σημειώνει, πιο ουσιαστικά να βγάλουμε τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

Οι ποσότητες που έχουν παραδοθεί με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ είναι : για το 2007, 717.000 τόνοι,
για το 2008, 706.000 τόνοι,
για το 2009, 686.000 τόνοι
και για το 2010 είναι ακόμη λιγότεροι.
Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 είχαμε μια αλματώδη αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, απόρροια της αύξησης στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα του φρέσκου γάλακτος.
Η αύξηση αυτή της παραγωγής, σημειώνει ο κ. Τζίμας, διαμόρφωσε νέες υποδομές στην αγελαδοτροφία, με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων για καλύτερη ποιότητα και παραγωγικότητα γάλακτος, χωρίς όμως να χάνεται, στη συντριπτική πλειοψηφία, η οικογενειακή μορφή των εκμεταλλεύσεων.
Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με την αποκλειστική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη του κράτους (ελλιπή σχέδια βελτίωσης - έλλειψη γενετικής βελτίωσης - αυξημένα επιτόκια - δυσκολία δανεισμού στις επενδύσεις από τις τράπεζες κλπ), υπογραμμίζει.

ΑΔΕΔΥ: Ώρα «μηδέν» για τα Ταμεία του Δημοσίου


Η ΑΔΕΔΥ, απέστειλε επιστολή που έχει ως παραλήπτες τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού,.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεση συνάντηση με τους υπουργούς, προκειμένου να ληφθούν πολιτικά μέτρα, για την ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ήδη στα 800 εκατ. ευρώ για το 2011 και περίπου 150 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο, ενώ ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.
«Τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο», αναφέρεται στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ, «έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους», ενώ όπως τονίζεται «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο περιορισμός των προσλήψεων η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά, τέλος, ότι το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017».

Eurogroup: Επιμήκυνση στο μέλλον


Στο μέλλον παρέπεμψε τις αποφάσεις για την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα, αφού υπενθύμισε ότι επί της αρχής έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανέφερε ότι η τελική ρύθμιση του θέματος θα έχει την μορφή "πακέτου".
Αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Προϋπόθεση φυσικά είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία καθυστερεί οποιαδήποτε απόφαση και κρατά σκληρή στάση και ως προς την ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης και ως προς την επιμήκυνση αποπληρωμής για την Ελλάδα.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ότι αν αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να είναι στο μέλλον καλύτεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για την Ιρλανδία και κατ΄ επέκταση και για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συνολικού πακέτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην παρούσα φάση είναι μικρές.
Έξαλλου ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι όπως ήταν αναμενόμενο το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από 19 Ιανουαρίου.
Ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά "όχι".