Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΜΗΝΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: Με επιτόκιο 4,1%


Το ποσό των 650 εκατομμυρίων ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,1%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την έκδοση του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,489 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,98 φορές, όπως και στην προηγούμενη δημοπρασία.
Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν περίπου το 80% της έκδοσης.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καθολική η απαγόρευση του καπνίσματος


Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται και ο ελεγκτικός μηχανισμός για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιστροφή στις αγορές το 2011


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για μακροπρόθεσμό δανεισμό εντός του 2011 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα εκδώσει και τα λεγόμενα ομόλογα «διασποράς» για τους Έλληνες του εξωτερικού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Το 25% είναι αδήλωτοι


Περισσότεροι από 500.000 είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) κατά τη χρονική περίοδο από 1/2/2010 έως 31/12/2010.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στις επιχειρήσεις που ελέχθηκαν εργάζονταν συνολικά 77.666 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία.

Παρ' ότι στο σύνολο των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι λιγότεροι και αντιπροσωπεύουν το 27,29% ή 21.199 εργαζόμενους, σε σχέση με τους ημεδαπούς που αντιπροσωπεύουν το 72,71% ή 56.467 εργαζόμενους στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας η αναλογία ανατρέπεται.

Από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων, εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής 26,29% και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%, Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.368.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά στην αδήλωτη εργασία και δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχθηκαν επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και δεν συμπεριλαμβάνονται ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οι αρμοδιότητες την Αντιπεριφερειαρχών


Τις αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών όρισε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Συγκεκριμένα στους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, εκτός των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία, οργάνωση, συντονισμό και την εποπτεία των Υπηρεσιών της Π.Ε., μεταβιβάστηκαν οι εξής αρμοδιότητες:
- Στον κ. Ιωάννου Ευστράτιο τα θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
- Στην κ. Καλογιάννη Θεοδώρα (Τατιάνα) τα θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου.
- Στον κ. Παππά Κωνσταντίνο τα θέματα Γεωργίας της Περιφέρειας Ηπείρου.
- Στον κ. Πιτούλη Θωμά, τα θέματα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στους τρεις θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες:
- Στον κ. Καραμπίνα Ιωάννη, τα θέματα Μεταφορών Επικοινωνιών και της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου.
- Στον κ. Κολόκα Παντελή, τα θέματα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
- Στον κ. Πότση Οδυσσέα, τα θέματα Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η απόφαση ισχύει από την δημοσίευση της απόφασης του Περιφερειάρχη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΕΗ: Τέλος σε φωτοβολταϊκά σε τουλάχιστον δεκαέξι νομούς της χώρας


Σε καυτή πατάτα τείνει να εξελιχθεί το πρόγραμμα τοποθέτησης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε τουλάχιστον δεκαέξι νομούς της χώρας, εξαιτίας των κορεσμένων δικτύων της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που παραμένουν στο συρτάρι.
Αποτέλεσμα του ελλιπούς δικτύου υποστήριξης είναι οι αγρότες να έχουν βρεθεί σε σημείο να πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, δηλαδή το κόστος της αίτησης, σε περίπτωση που απορριφτεί η αίτησή τους.
Στην πλειοψηφία τους, οι αγρότες αντιδρούν και υπογραμμίζουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης της δημόσιας επιχείρησης, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των τεχνικών προβλημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου της αίτησης.
Το θέμα έφερε στο φως την περασμένη Παρασκευή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, γνωστοποιώντας την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως αποκάλυψε η κ. Γιαννακά, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών έρευνας και περιβάλλοντος «η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ με το οποίο την ενημερώνει ότι σε 18 νομούς της χώρας τα δίκτυά της είναι κορεσμένα».
Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται πλέον η πρόταση επέκτασης δικτύου με δαπάνη επενδυτών, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, προκύπτει το πρόβλημα ότι σε περισσότερους από 16 νομούς, η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού.
Στην καθυστέρηση εξυπηρέτησης συμβάλλει και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού - εξειδικευμένου στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές της περιφέρειας, αλλά και του προσωπικού που θα εξετάζει τις αιτήσεις.
Οπότε εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά απορριφθούν, ο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κάθε αγρότης να χάσει 3 έως 4 χιλιάδες ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, ΑΡΤΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Η κ. Γιαννακά κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων παρακίνησαν τους αγρότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή σε συνεργασία με βουλευτές άλλων νομών που αντιμετωπίζουν το σχετικό πρόβλημα.

ΦΟΡΟΙ 2011: Τα τεκμήρια,


Παγίδες με αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς στήνει το υπουργείο Οικονομικών προσδοκώντας από την εφαρμογή τους να εισπράξει έσοδα 700 εκατ. ευρώ το 2011.
Με βάση τις νέες αυτές διατάξεις το εισόδημα προσδιορίζεται αντικειμενικά με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογούμενου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τον βαρύνουν. Τεκμήριο αποτελούν πλέον:
1. Κατοικίες: Το τεκμήριο για κατοικίες ενεργοποιείται για ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες κλιμακωτά ως εξής:
- για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων με 30 ευρώ το τετραγωνικό, για τα επόμενα από 81 μέχρι και 120 τετραγωνικά μέτρα με 50 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα από 121 έως και 200 τ.μ, με 80 ευρώ, για τα 201 έως 300 τ.μ. με 150 ευρώ το τετραγωνικό και για τα πλέον των 300 τ.μ. με 300 ευρώ το τμ.
- Για ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 2.800 έως 4.999 ευρώ το μέτρο τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 το τ.μ. κατά 70%.
- Για εξοχικά το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%, για μονοκατοικίες αυξάνεται κατά 20%, για βοηθητικούς χώρους προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ το μέτρο.
- Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ του τεκμηρίου που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.
- Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.
- Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισμός του τεκμηρίου, σε τρεις μήνες το έτος.
- Δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
- Δεν υπολογίζεται τεκμήριο για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.
- Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

2. Αυτοκίνητα: Στα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά το τεκμήριο είναι 3.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά μέχρι τα 2.000 κυβικά, 500 ευρώ ανά 100 κυβικά για αυτοκίνητα πάνω από 2.000 και έως 3.000 κυβικά και για μεγαλύτερου κυβισμού Ι.Χ. προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά. Ανάλογα με την παλαιότητα, το τεκμήριο μειώνεται κατά 30% έως 50%.
- Δεν προβλέπονται μειώσεις της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα που αγοράζονται από τον Ο.Δ.Δ.Υ., για αυτοκίνητα που ανήκουν στην κυριότητα φορολογουμένου για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη και αυτός έχει ηλικία πάνω από εξήντα έτη και αποκτά αποκλειστικά εισόδημα από συντάξεις ή από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για αυτοκίνητα που εισάγονται από την αλλοδαπή με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας.
- Το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
3. Σκάφη αναψυχής: «Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 3.000 ευρώ για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα. Για τα άνω των 5 μέτρων η «αντικειμενική δαπάνη» ορίζεται σε 4.000 ευρώ. Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης, η «αντικειμενική δαπάνη» ξεκινά από 8.000 ευρώ για μήκος έως 7 μέτρα και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 7 έως τα 10, κατά 5.000 για κάθε μέτρο από τα 10 έως τα 12, κατά 10.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 12 έως τα 15, κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 15 έως τα 18, κατά 20.000 ευρώ για κάθε μέτρο από τα 18 έως τα 22 και κατά 35.000 ευρώ για κάθε μέτρο πάνω από τα 22.
4. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων: Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
5. Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων: Τεκμήριο αποτελεί το κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση, ή φυσική αναπηρία, ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.
6. Πισίνες: Τα τεκμήρια προσδιορίζονται με βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τετραγωνικό για πισίνες μέχρι 60 τ. μ και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό, για επιφάνεια πάνω από 60 τ.μ. Για εσωτερικές πισίνες τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.
7. Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα Το τεκμήριο είναι:
- 8.000 ευρώ για ανεμόπτερα
- 65.000 ευρώ για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
- 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης για αεροσκάφη αεροπροωθούμενα (JET).
8. Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης: 3.000 ευρώ για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ για συζύγους.

ΙΧ: Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η απόσυρση


Πλήρης ακινησία στην αγορά εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απόσυρση. Εισαγωγείς, έμποροι και καταναλωτές προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν εκδοθεί η ΚΥΑ η οποία θα ορίζει τις διαδικασίες του μέτρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, συναντήθηκαν στελέχη από τα τρία υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στο μέτρο της απόσυρσης ώστε να οριστικοποιήσουν επιτέλους τις διαδικασίες.
Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το μέτρο της απόσυρσης θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, καθώς σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2010, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το μέτρο θα ισχύσει 10 ημέρες μετά την έκδοση της ΚΥΑ που θα ορίζει τις διαδικασίες.
Πρακτικά, λοιπόν, το μέτρο της απόσυρσης θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο και όχι από τον Ιανουάριο του 2011.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ανέφικτη η μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια


«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε κι άλλο, αν και θα το θέλαμε- τον ΦΠΑ στο 6,5% όσον αφορά στα γεωργικά εφόδια», τόνισε μιλώντας στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς.
«Οι μειώσεις συντελεστών απαιτούν κατά περίπτωση ειδική έγκριση και ειδική άδεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης», διευκρίνισε ο κ. Κουσελάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κα Αμμανατίδου.
Η κα Αμμανατίδου υποστήριξε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν δημοσιοποιηθεί, η απώλεια των εσόδων του κράτους θα είναι μικρή, αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των αγροτικών εφοδίων στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 700 εκ. ευρώ (γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα, λοιπές εισροές) και άρα το ελληνικό δημόσιο χάνει δυνητικά έσοδα μόνο 32 εκατομμύρια ευρώ αν μειώσει το ΦΠΑ στο 6,5%, που θα είναι ο ΦΠΑ που πληρώνουν στα φάρμακα για τους ανθρώπους.

Φόροι 2011: Τι αλλάζει στις αποδείξεις, την κλίμακα και στο εισόδημα


Νέο φορολογικό τοπίο έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Οι βασικότερες αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστούν πλήρως εντός του 2011, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων οι οποίες θα υποβληθούν την άνοιξη από 5,6 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο με συντελεστές από 18% έως και 45% στην οποία υπάγονται πλέον όλα τα εισοδήματα ακόμα και τα μερίσματα, εφαρμογή πολλών και αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης, κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων αλλά και κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις είναι ορισμένες από τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν φέτος οι φορολογούμενοι.
Οι αλλαγές αυτές, μεταξύ άλλων, είναι οι ακόλουθες:
1. Με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα θα υπολογιστούν οι φόροι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010 οι φορολογούμενοι και θα τα δηλώσουν την άνοιξη στην εφορία. Επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ενώ φοροελαφρύνσεις θα διαπιστώσουν οι έχοντες μικρότερα εισοδήματα. Περισσότερο ευνοημένοι οι φορολογούμενοι με παιδιά. Η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους το οποίο κατοχυρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων και συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 18% έως 45%.
2. Για τους φορολογούμενους με παιδιά, αυξήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο από 1.000 σε 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί μέχρι τα δύο και από 10.000 σε 11.500 ευρώ για τρία προστατευόμενα τέκνα. Για κάθε παιδί από το τέταρτο και πάνω το πρόσθετο αφορολόγητο αυξήθηκε από 1.000 σε 2.000 ευρώ. Έτσι, με τις νέες διατάξεις, φορολογούμενος με ένα παιδί έχει πλέον αφορολόγητο όριο 13.500 ευρώ, φορολογούμενος με δύο τέκνα έχει αφορολόγητο 15.000 ευρώ και ο τρίτεκνος δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.
3. Οι φορολογούμενοι με ατομικό ετήσιο εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις. Συγκεκριμένα:
- Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσουν και να προσκομίσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος. Δηλαδή, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις αξίας 700 ευρώ για να μη φορολογηθεί. Φορολογούμενος με εισόδημα 9.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις αξίας 900 ευρώ κ.ο.κ.
- Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 και άνω απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του τμήματος του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
- Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του αφορολογήτου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών.
- Όταν η αξία των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι μικρότερη από την απαιτούμενη για την κάλυψη του αφορολογήτου, τότε ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.
- Αναγνωρίζονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κτλ., και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από το φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κτλ.).
4. Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ οι καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντοπίστηκαν από την Εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη. Για τους παραβάτες αυτούς τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο εισοδήματος έως και 1.200 ευρώ.
5. Αφορολόγητοι για 3 χρόνια θα είναι οι νέοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες ηλικίας έως 35 ετών με καθαρά κέρδη έως 30.000 ευρώ.
6. Καταργήθηκαν, αναδρομικά από τη 1-1-2010 όλες οι διατάξεις που προβλέπουν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων.
7. «Ψαλιδίστηκαν» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, τις δωρεές στο Δημόσιο, τις δικηγορικές αμοιβές και τους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά. Κάθε μία από τις δαπάνες αυτές εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από το φόρο.
8. Οι τόκοι αυτών των δανείων που καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται πλέον μόνο εφόσον τα δάνεια αφορούν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και εκπίπτουν κατά το 20% από τον φόρο.
9. Καταργήθηκαν οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για:
- Ανέργους με συνολικά ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
- Βουλευτές και δικαστές.
- Ερασιτέχνες αθλητές και διαιτητές.
- Δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία. Μουσικούς.
- Διπλωματικούς υπαλλήλους.
10. Καθιερώθηκε ο λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (εκμεταλλευτές ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα, κάμπινγκ, καθώς επίσης και στους μηχανικούς, τους αρχιτέκτονες και τους λιανοπωλητές.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Διπλό χτύπηµα για νοικοκυριά


Νέο διπλό χτύπηµα εν µέσω κρίσης δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισµός, καθώς αυξάνεται το κόστος δύο βασικών δαπανών του που δεν µπορούν να περικοπούν: των καυσίµων και των τόκων των δανείων.

Η επιβάρυνση για ένα νοικοκυριό υπολογίζεται, µε µετριοπαθείς υπολογισµούς, σε περίπου 150 ευρώ τον µήνα από την άνοδο της τιµής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρµανσης, αλλά και των δόσεων για έναν καταναλωτή που έχει να αποπληρώσει πιστωτικές κάρτες, ένα καταναλωτικό καθώς και ένα στεγαστικό δάνειο.

Πρόκειται για δυσβάστακτο κόστος για την πλειονότητα των ελλήνων µισθωτών, που έχουν δει τους µισθούς τους να περικόπτονται περίπου15% κατά µέσο όρο (στην περίπτωση δηµοσίων υπαλλήλων αλλά και πολλών ιδιωτικών),ενώ πολλοί αντιµετωπίζουν το φάσµα της ανεργίας.

ΙΚΑ: Πανελλήνιο κύκλωμα έκλεβε το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας


Εμπόριο ενσήμων σε βάρος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας είχαν στήσει εδώ και πέντε χρόνια δικηγόροι, λογιστές, επιχειρηματίες και κατασκευαστές από όλη την Ελλάδα.

Την απάτη, το ύψος της οποίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπολογίζεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΙΚΑ με βάση στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα. Σε αυτό είχαν καταγραφεί εργοδότες, οι οποίοι υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων, στοιχεία που, όμως, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση.

Ο έλεγχος έδειξε ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις είτε δεν υφίσταντο είτε είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν αγοράσει ένσημα έναντι αμοιβής.

Πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τα 50.000 άτομα.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Στον «πάγο» το πόθεν έσχες, ποιοι και πώς δικαιούνται απαλλαγή


Έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα ισχύσει η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 17 Δεκεμβρίου 2010. Η απαλλαγή, σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αφορά πρώτη κατοικία εμβαδού έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ και αναμένεται να βοηθήσει τη «χειμάζουσα» αγορά ακινήτων.

Στην εγκύκλιο επεξηγείται- και με συγκεκριμένα παραδείγματα- ποιοι και πώς δικαιούνται απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, όπως και το τι υπολογίζεται στο συνολικό εμβαδόν.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» αφορά «στη δαπάνη για την αγορά από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και στην ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, συνολικής αξίας διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ και όριο εμβαδού τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.. Αν επομένως αγορασθεί ή ανεγερθεί πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ δεν απαιτείται δικαιολόγηση του ποσού αγοράς ή του κόστους ανέγερσης. Αν η επιφάνεια της οικοδομής είναι εμβαδού πάνω από 120 τ.μ. ή η αξία της υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, τότε λαμβάνεται υπόψη ως δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή το ποσό αγοράς ή το κόστος ανέγερσης που αναλογεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ..
Σε περίπτωση που συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω περιπτώσεις τότε λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ της δαπάνης των πάνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.

Για τον υπολογισμό της επιφάνειας της πρώτης κατοικίας δεν θα ληφθεί υπόψη το εμβαδόν εξωστών ή μπαλκονιών ή το ποσοστό που ανήκει στην ιδιοκτησία αυτή σε κοινόχρηστους χώρους. Αντίθετα για τον υπολογισμό της επιφάνειας των εκατόν είκοσι (120) τ.μ. στην συνολική επιφάνεια της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνεται ακέραιη και η επιφάνεια των βοηθητικών χώρων που βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή (αποθήκη, χώρος στάθμευσης, λεβητοστάσιο, αποθήκη καυσίμων, κλιμακοστάσιο κ.λπ.), εφόσον οι χώροι αυτοί δεν είναι κοινόχρηστοι. Επίσης, διευκρινίζεται ότι στην επιφάνεια της πρώτης κατοικίας δεν περιλαμβάνεται ο χώρος στάθμευσης στην πυλωτή ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου που είναι παρακολούθημα της κατοικίας αυτής και δεν έχει ξεχωριστό ποσοστό ιδιοκτησίας στο οικόπεδο».

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: «Βόμβα» στα θεμέλια της πιστοποιημένης φέτας η νόθευση του προϊόντος


Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής πιστοποιημένης και κατοχυρωμένης ονομασίας για το τυρί «φέτα», χαρακτήρισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη την νόθευση του προϊόντος. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα" η κα Αποστολάκη θέλησε να θέσει προ των ευθυνών τους παραγωγούς και πολίτες.
«Εμείς οι ίδιοι - και εδώ πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας ως πολίτες, είτε είμαστε καταναλωτές, είτε είμαστε παραγωγοί, είτε είμαστε μεταποιητές - εμείς οι ίδιοι προκειμένου να αυξήσουμε το κέρδος μας, είμαστε εμείς αυτοί που παραβαίνουμε τις προδιαγραφές.

Η φέτα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές:
Πρέπει να φτιάχνεται από συγκεκριμένη αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος, είναι 70%-30% η αναλογία. Αυτήν την αναλογία εμείς οι ίδιοι την νοθεύουμε, χρησιμοποιώντας φθηνότερο γάλα προκείμενου να αυξήσουμε το κέρδος μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι εκείνη την στιγμή βάζουμε μια βόμβα στην προοπτική του κέρδους μας. Γιατί μπορεί σήμερα να αισθανόμαστε ότι βάζουμε 5 ευρώ στην τσέπη παραπάνω,αλλά υπονομεύουμε την αξιοπιστία του προϊόντος, ανοίγουμε την πόρτα σε κάθε λογής διάφορους μιμητές έξω από την χώρα μας και αδυνατίζουμε τα επιχειρήματα μας για να θωρακίσουμε το προϊόν μας».

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Τριήμερη αποχή


Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους, την Τετάρτη 19, Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι της περιφέρειας, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε την Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία του υπουργού κ. Χάρη Καστανίδη, με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου


"Καμία αλλαγή. Καμία παρέκκλιση από τον αντικαπνιστικό νόμο", ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο γραφείο του στη Βουλή, με τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου "έκοψε το βήχα" σε όσους είχαν σκέψεις το τελευταίο διάστημα για τροποποίηση του νόμου, ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε μεγάλους χώρους διασκέδασης με την καταβολή από τους καταστηματάρχες ενός ειδικού φόρου που πήρε το όνομα "τσιγαρόσημο".

Ο πρωθυπουργός, σε κατηγορηματικό τόνο, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του νόμου που στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είπε, και όχι στη δημιουργία ενός ακόμα εισπρακτικού μηχανισμού.
Μάλιστα την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου έμπαινε στο γραφείο του απευθύνθηκε στο σερβιτόρο και χαριτολογώντας ζήτησε μαζί με τους καφέδες να φέρει και τασάκια για να ξεκαθαρίσει λίγο αργότερα στους συνομιλητές του ότι απλά αστειευόταν.
Μιλώντας αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, επιβεβαιώνοντας το αίτημα του πρωθυπουργού για πιστή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, δήλωσε: "Επιμένουμε στην εφαρμογή του νόμου αλλά αυτό εξαρτάται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που πρέπει να ενεργοποιηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία".

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Η ηγεσία της ΝΔ μείωσε τα ποσοστά του κόμματος»


Κριτική για το 20% της ΝΔ έκανε η κα Ντόρα Μπακογιάννη, υπονοώντας ότι η ηγεσία Σαμαρά περιόρισε τα ποσοστά του κόμματος. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε αισιόδοξη για το κόμμα της υποστηρίζοντας ότι το σημερινό 2,8% με την αναγωγή είναι 3,8%.

«Οι δημοσκοπήσεις ,είπε η κα. Μπακογιάννη μιλώντας στον 9,84 ,δείχνουν τώρα 2,6% - 2,8%, με την αναγωγή που κάνουν 3,4% - 3,8%. Δεν πειράζει. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι δύο μηνών. Πάρα πολύς κόσμος δεν ξέρει καν το όνομά μας. Θα το μάθουν όμως. Ξέρετε, η δημοσκόπηση της Κρήτης, όταν κατεβήκαμε στις περιφερειακές εκλογές -και μάλιστα πανηγύριζε τότε η Νέα Δημοκρατία-, έδινε 5%. Πήραμε 18%».

Για το χαμηλό ποσοστό επίσης των νεοδημοκρατών που δείχνουν τα γκάλοπ να την ακολουθεί σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν θα ήταν η Νέα Δημοκρατία του 20%. Θα ήταν, αν μη τι άλλο, η Νέα Δημοκρατία του 30%. Σήμερα με προτιμά το 6% της Νέας Δημοκρατίας, της υπάρχουσας, δηλαδή του 20%. Για όνομα του Θεού, δεν μιλάμε για τον ίδιο κόσμο. Μιλάμε για ένα κόσμο, ο οποίος κάποτε εξέφραζε τη μεγάλη παράταξη. Σε αυτό το συρρικνωμένο 20%, το ότι έχω και 6% είναι θαύμα».