Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΓΚΑΛΟΠ: Διαφορά 3,8% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφεται στη δημοσκόπηση της ALCO.


Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διατηρεί σταθερά προβάδισμα 3,8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα.

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 22,2%
ΝΔ : 18,4%
ΚΚΕ : 8%,
ΛΑΟΣ :5,3%,
ΣΥΡΙΖΑ: 2,5%,
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,6%,
Δημοκρατική Αριστερά: 1,9%,
Οικολόγοι-Πράσινοι: 2,7%.
Στο 28% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και οι υπόλοιπες επιλογές.
Στην ίδια δημοσκόπηση και τα αποτελέσματα για την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Γ.Παπανδρέου με 52,2%, ο Αντ.Σαμαράς ακολουθεί με 42%, ο Φ.Κουβέλης με 38,3%, ο Γ.Καρατζαφέρης με 37,1%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ο Αλ.Τσίπρας με 25,4% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 24,2%.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΝΗΣΙ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 1 - 0

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ & ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αντίθετη με το κλείσιμο της Οικονομικής υπηρεσίας Δελβινακίου


Σε επιστολή της στο Υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, διαμαρτύρεται για την επικειμένη κατάργηση της Οικονομικής υπηρεσίας στο Δελβινάκι, στο πλαίσιο των γενικών περικοπών που κάνει η Κυβέρνηση.

«Η Δ.Ο.Υ. Δελβινακίου εξυπηρετεί την μεγαλύτερη πύλη επικοινωνίας με τη γείτονα Αλβανία, το τελωνείο Κακαβιάς. Με την κατάργησή της οι συναλλασσόμενοι θα υποχρεωθούν να μεταβαίνουν στη Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων και να διανύουν απόσταση 70 χιλιομέτρων».
«Μην κάνετε το λάθος να αποφασίσετε για την κατάργηση μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι εγκατεστημένη σε μια ακριτική και υπό ερήμωση περιοχή με μοναδικό κριτήριο τα έσοδα που αποφέρει στο Ελληνικό κράτος» τονίζει στην επιστολή.

Σε άλλη επιστολή της, προς τους πολιτικούς και τους Φορείς της περιοχής, η Ομοσπονδία σημειώνει, ότι:
«Η υπόσχεση για φύλαξη των συνόρων και για την ασφαλή διαβίωση στις ακριτικές περιοχές δεν τηρήθηκε. Τα σύνορα δεν φυλάγονται και οι λαθρομετανάστες ανεμπόδιστοι έρχονται στην Ελλάδα. Η υπόσχεση για άμεση δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή, πλησίον του τελωνείου Κακαβιάς παραμένει ξεχασμένη στα συρτάρια κάποιου Υπουργείου. Η δημιουργία ελεύθερης ζώνης διακίνησης εμπορευμάτων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα για την τόνωση της οικονομίας ακόμη παραμένει ανεκπλήρωτη υπόσχεση».

ΣΔΟΕ: Ανακάλυψε χρυσωρυχείο σε πρώην φτωχό υπουργό της ΝΔ


Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος εξετάζονται ενδελεχώς για τον τρόπο που αποκτήθηκε μια τεράστια περιουσία σε ακίνητα και καταθέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο πρώην υπουργός της ΝΔ είναι από τις κλασικές περιπτώσεις όπου εισήλθε στην πολιτική με ελάχιστες καταθέσεις και ακίνητα που περιορίζονταν σε ένα πατρικό και σε... αγρόκτημα με ερειπωμένο σπίτι, και βγήκε με πολυτελή ακίνητα και οικόπεδα σε πανάκριβες περιοχές της χώρας, αλλά και εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρώην υπουργός διεκδικεί επάξια πολλά βραβεία. Κυρίως όμως εκείνο που αντιπροσωπεύει την αθάνατη εξυπνάδα του Ελληνα που κατορθώνει και ξεγελά το κράτος, το οποίο... διοικούσε όμως ο ίδιος. Που καταφέρνει δηλαδή και φοροαποφεύγει, κάνοντας χρήση των νόμων για να δηλώνει την περιουσία που απέκτησε με την αντικειμενική τιμή, όταν είναι κοινό μυστικό ότι τα οικόπεδα και οι πολυτελείς κατοικίες έχουν πολλαπλάσια πραγματική αξία.
Εσχες χωρίς πόθεν
Ο εν λόγω υπουργός ανήκει στη νέα γενιά βουλευτών οι οποίοι τα βγάζουν καλά πέρα, ενώ η ανυπαρξία ελέγχων τόσο των προεκλογικών εξόδων όσο και των «πόθεν έσχες» διευκολύνει την αποφυγή του... πόθεν, που προέρχεται κυρίως από τη σύζυγό του, η οποία -κατά σύμπτωση- όταν αυτός ήταν μέλος της κυβέρνησης έβγαζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Η πορεία προς την οικονομική επιτυχία και τη συγκέντρωση ενός ζηλευτού πορτοφολιού για τον πρώην πανίσχυρο υπουργό ξεκινά το 2005, ένα χρόνο αφού στρογγυλοκάθισε σε υπουργική καρέκλα. Δεν παρουσιάζει μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση, εκτός βέβαια από την εκτόξευση των εισοδημάτων της συζύγου του, που ανέρχονται στα 200.000 ευρώ από εταιρεία που έχει. Τελικά εξελίχτηκε σε έναν από τους πλέον ευκατάστατους της Βουλής, με εισοδήματα, ακίνητα και -εσχάτως- σκάφος δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Μάλιστα το ΣΔΟΕ έχει εστιάσει στη συσχέτιση κρίσιμων κυβερνητικών αποφάσεων που πήρε με την αύξηση της οικογενειακής περιουσίας του.
Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ
Όλα πήγαιναν δεξιά στη σύζυγο
Από τη χρονιά που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα ο σύζυγός της, άρχισαν να γεννούν και τα κοκόρια της. Η εταιρεία της κυρίας υπουργού παρουσίασε αλματώδη άνοδο ως προς τα κέρδη της, αφού από 200.000 ευρώ το 2005, το 2006 εμφανίζει εισοδήματα 350.000 ευρώ, το 2007 εκτοξεύεται στα 700.000 ευρώ και το 2008 πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτή η τεράστια επαγγελματική επιτυχία της συζύγου αλλά και άλλων συγγενικών προσώπων είναι που έχει μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
Εξετάζουν κατά πόσο «βοήθησε» ο σύζυγος υπουργός ώστε μια μικρή εταιρεία, που δημιουργήθηκε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 8.000 ευρώ, μέσα σε λίγα χρόνια να πραγματοποιεί τζίρους εκατομμυρίων και να έχει αποφέρει μέσα σε διάστημα 10 ετών στην... οικογενειακή εστία κέρδη κοντά 3 εκατ. ευρώ! Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι τα εισοδήματα του ζεύγους, μέσα στο διάστημα της ανοδικής πορείας του πολιτικού, δεκαπλασιάστηκαν, αφού από 103.000 ευρώ που ήταν το 1999, όπου περιλαμβανόταν η βουλευτική αποζημίωση, το 2008 έφτασαν στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πλούτος του ζεύγους καταδεικνύεται και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία που δήλωσε το 2008, όπου οι συνολικές καταθέσεις ανέρχονται σε 350.000 ευρώ και άλλα 375.000 σε ξένο νόμισμα αλλά και μετοχές αξίας 190.000 ευρώ, καταθέσεις φυσικά που θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες το 2009, αφού θα περιλαμβάνεται και το 1,2 εκ. ευρώ των κερδών της εταιρείας της συζύγου.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ
Έβρισκε τα φθηνότερα ακίνητα
Το δεύτερο σημείο ελέγχου του ΣΔΟΕ αφορά τα ακίνητα που απέκτησε ο πρώην υπουργός με τη σύζυγό του και κυρίως ο τρόπος κτήσης, καθώς αποτελεί πρόκληση η αξία αγοράς τους που δήλωσε στο πόθεν έσχες.
Εκεί που εστιάζουν οι ελεγκτές είναι στην αγορά, το 2006 και το 2007, δυο πανάκριβων περιουσιακών στοιχείων, που όμως, όπως δηλώθηκε, αγοράστηκαν έναντι πινακίου φακής.
Ειδικότερα, το πρώτο είναι η αγορά οικοπέδου 500 τ.μ. σε προάστιο της Αθήνας, δίπλα στη μονοκατοικία του ζεύγους, η οποία αγοράστηκε με 358 χιλ. ευρώ, αντικειμενική αξία φυσικά, διότι σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς η πραγματική αξία του οικοπέδου ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.
Στις Κυκλάδες
Το ΣΔΟΕ εξετάζει και την αγορά εντυπωσιακού εξοχικού σπιτιού από την οικογένεια σε νησί των Κυκλάδων. Πρόκειται για εξαιρετική μεζονέτα 177 τ.μ. σε συγκρότημα κατοικιών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τίμημα των 380.000 ευρώ. Προφανώς πρόκειται για το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο, δηλαδή η αντικειμενική αξία, καθώς στην αγορά κοστολογείται πάνω από 600 χιλ. ευρώ. Η περιοχή έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ίσως και λόγω της παρουσίας πολιτικών κι άλλων γνωστών ονομάτων της πολιτικής.
Πηγή: «Έθνος της Κυριακής»

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Η «κάθοδος» των Αλβανών στην αγορά των Ιωαννίνων-Τονώνουν την τοπική αγορά με τα ψώνια τους


Στον χώρο στάθμευσης γνωστού πολυκαταστήματος που άνοιξε τις πύλες του πρώτη φορά στα Γιάννενα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο από την πρώτη κιόλας μέρα.
Οι Γιαννιώτες, που έως τότε ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να ψωνίσουν κυρίως είδη σπιτιού από το εν λόγω κατάστημα, συνέρρευσαν κατά χιλιάδες.
Μεταξύ των σταθμευμένων οχημάτων ξεχώριζαν εκατοντάδες με αλβανικές πινακίδες. Οι Αλβανοί, εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία μετακίνησης που τους δίνει η νέα ρύθμιση της Ε.Ε. για ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, με νέου τύπου βιομετρικό διαβατήριο, έσπευσαν και εκείνοι να επισκεφθούν το πολυκατάστημα, το οποίο άλλωστε είχε διαφημιστεί ευρέως στην Αλβανία το προηγούμενο διάστημα.
Αντίστοιχες «δόξες» γνώρισε και ο συνοριακός σταθμός Κακαβιάς Ιωαννίνων, που τις ημέρες των εορτών δεν προλάβαινε να εξυπηρετεί τους γείτονες, οι οποίοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες προκειμένου να επισκεφθούν τους εγκατεστημένους από χρόνια στην Ελλάδα συγγενείς τους με την ευκαιρία των εορτών.
Από τις 15 Δεκεμβρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση έως και τα Θεοφάνια, εισήλθαν στη χώρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα της Κακαβιάς περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί (48.000 άτομα) διέθεταν βιομετρικά διαβατήρια, ενώ καταγράφηκαν μόνο 500 απορρίψεις εισόδου, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.
Φέτος, μάλιστα, εισήλθαν στη χώρα μας 12.300 περισσότεροι επισκέπτες από την Αλβανία συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Και η περιοχή του «καλλικρατικού» Δήμου Πωγωνίου, βόρεια των Ιωαννίνων, επωφελήθηκε από τη νέα κατάσταση, κατά τον δήμαρχο, κ. Κώστα Καψάλη, που όπως είπε στην «Κ», η επανένωση των αλβανικών οικογενειών σε ελληνικό έδαφος έδωσε μια μικρή ώθηση στην τοπική αγοραστική κίνηση, ενώ το νέο καθεστώς θα περιορίσει τα περιστατικά λαθρομετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: Αποσπάσματα από την «Καθημερινή της Κυριακής»

ΣΔΟΕ: Έρευνες σε υπεράκτιους παραδείσους - Στην πόρτα του εισαγγελέα 6 υπουργοί


Η «ομάδα των 10» αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δίπλα στην εντολή του πρωθυπουργού για κάθαρση, υπάρχει και ρητή οδηγία για προσεκτικές κινήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποδέχεται την απάντηση «μαζί τα φάγαμε» στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά».

Ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ένα πρώην κορυφαίο στέλεχός του, τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ, ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Καραμανλή, συγγενικά πρόσωπα των προαναφερθέντων και ένα στέλεχος της Αριστεράς βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, έπειτα από ενδελεχή εξέταση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που υπέβαλαν ως υπόχρεοι άλλοι τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια ορισμένοι.
Η «ομάδα των 10» αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δίπλα στην εντολή του πρωθυπουργού για κάθαρση, υπάρχει και ρητή οδηγία για προσεκτικές κινήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποδέχεται την απάντηση «μαζί τα φάγαμε» στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά».

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για μία δεύτερη λίστα, με ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρουσιάζουν «αξιοπρόσεκτη οικονομική μεταβολή πριν και μετά την κατοχή του δημόσιου αξιώματος».
Αγορές ακριβών ακινήτων, χαριστικά δάνεια και υπερκαταναλωτική συμπεριφορά είναι, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αδυναμίες που κάρφωσαν όλους τους προαναφερθέντες.

Υπάρχει και μία τρίτη λίστα με πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μεν μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τις οικογένειές τους, αλλά έχουν εντοπιστεί στοιχεία για σύνδεσή τους με λογαριασμούς και εξωχώριες εταιρείες που «ενισχύθηκαν» με μεγάλες καταθέσεις σε συνδυασμό με διάφορα μεγάλα συμβόλαια της περιόδου που ήταν υπουργοί. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τα πλέον προβεβλημένα της οκταετίας.

ΕΦΟΡΙΕΣ: Ξεχάστε όπως τις ξέρατε


Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα, φέρνει τα πάνω κάτω στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι επιτελείς του υπουργείου για την ώρα βλέπουν:
1 Να υπερισχύει το σενάριο της εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις αντί της πρότασης περί βεβαίωσης του φόρου (σήμερα δεν βεβαιώνεται, απλώς η δήλωση που δεν συνοδεύεται από εξόφληση του φόρου χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη) και της εξόφλησής του σε δόσεις με ανοιχτές προθεσμίες.
2 Ανοιχτό παραμένει ακόμα και το ενδεχόμενο της προσαύξησης στην περίπτωση μη καταβολής του φόρου.
3 Μετατρέπεται σε αδίκημα διαρκείας η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ, με μείωση του ορίου, ενώ ενεργοποιείται το Αυτόφωρο και η μη εξαγορά ποινής σε περίπτωση καταδίκης όταν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος.
4 Εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις αυστηρές ποινές της ολικής δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων σε περίπτωση φοροδιαφυγής.
Καταργούνται 100 ΔΟΥ!
5 Καταργούνται σε πρώτη φάση 80 με 100 εφορίες, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν και άλλο οι περίπου 180 εφορίες που θα διατηρηθούν.
6 Ενεργοποιείται τριπλό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών: ηλεκτρονική υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων, χορήγηση πιστοποιητικών μέσω των εφοριών τύπου ΚΕΠ και πληρωμή φόρων μόνο στις τράπεζες.
7 Δημιουργία Ελεγκτικών Κέντρων κατά Περιφέρεια, όπου θα ενταχθούν (παίρνοντας άλλη μορφή) όλα τα τμήματα ελέγχου και νομικών υπηρεσιών των υφιστάμενων εφοριών.
8 Υιοθετείται η φοροδιαιτησία για την επίλυση διαφορών μεταξύ Δημοσίου και φορολογούμενων, προς αποφυγή δικαστικής προσφυγής.
9 Νομοθετείται και ελεγκτής των εφοριακών, οι οποίοι θα κρίνονται με βάση ειδικούς δείκτες απόδοσης και θα βλέπουν την πόρτα εξόδου σε περίπτωση διαφθοράς.

ΓΚΑΛΟΠ: Άνετο προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ


Το σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου διαπιστώνεται από τα ευρήματα του γκάλοπ της Marc, καθώς έχει διαφορά 6,8 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία.
Μεσούσης της πιο βαθιάς κρίσης που περνάει η χώρα και με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην εξουσία εφαρμόζοντας το μνημόνιο, φαίνεται πως ακόμη έχει ισχυρές αντοχές συγκεντρώνοντας ποσοστό 27,7% αν και ο δικομματισμός παραμένει κάτω από το 50%.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να ανακάμπτει, παραμένοντας σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά.

Στην πρόθεση ψήφου και χωρίς τους αναποφάσιστους -αναγωγή- το κυβερνών κόμμα διευρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα φτάνοντας στο 36,8% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 27,8%. Διψήφιο ποσοστό συγκεντρώνει το ΚΚΕ και ακολουθεί ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΝ, ενώ το κόμμα της κ. Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) φαίνεται ότι υπερβαίνει το φράγμα του 3% φτάνοντας στο 3,7%. Στο κατώφλι εισόδου είναι η Δημοκρατική Αριστερά (2,9%), ενώ χαμηλά καταγράφονται οι Οικολόγοι Πράσινοι (μόλις στο 2,5%).

Ε1: Τι αλλάζει στη δήλωση του 2011


Τα νέα αυστηρότερα τεκμήρια, το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι ώστε να πιάσουν το αφορολόγητο όριο, οι καταθέσεις και τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό, αλλά και οι ποινές για τις φοροπαραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αποτυπώνονται στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα κληθούμε να συμπληρώσουμε και να υποβάλουμε στην Εφορία την άνοιξη.

Πρόκειται για όλες τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που ψηφίστηκαν πέρυσι στη Βουλή και θα ενσωματωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το «Χρήμα» παρουσιάζει το νέο έντυπο Ε1 της φορολογίας εισοδήματος με όλες τις αλλαγές σε φόρους και τεκμήρια, οι οποίες είναι οι εξής:

Καθιερώνεται νέος κωδικός και στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε άλλο μάλιστα σημείο (πίνακας 4), ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει το ακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια, από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούς συμπεριέλαβε για να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του πόθεν έσχες. Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2) προστίθενται κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Κι αυτό διότι αν η παράβαση (μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρησή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά το ποσό των 1.200
ευρώ, τότε ο επαγγελματίας χάνει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμενα εισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές, καθώς και άλλες κατηγορίες που μέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς (όπως τα επιδόματα των ανέργων). Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος, όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς, θα φορολογηθούν τώρα με την ενιαία κλίμακα.

Στον πίνακα 5, με τα τεκμήρια εισοδήματος, έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί και οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τα τεκμήρια εισοδήματος για το αν το σπίτι όπου διαμένουν, είναι ιδιόκτητο, μισθωμένο ή με δωρεάν παραχώρηση. Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος καλείται να δηλώσει αν διαμένει σε μονοκατοικία. Καταργούνται κάποιοι κωδικοί όπου ο φορολογούμενος έπρεπε να αναγράψει το έτος άδειας οικοδομής της κατοικίας του. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2010, η κατοικία που θα διαμένει ο φορολογούμενος ή ενοικιάζει ή παραχωρεί δωρεάν θεωρείται τεκμήριο.

Επίσης έχουν προστεθεί νέοι κωδικοί, με βάση τις αλλαγές που ψηφίστηκαν πέρυσι και αφορούν τα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακές βοηθούς. Ετσι, στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήματός του, αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκμήρια.

Επίσης προστίθενται νέοι κωδικοί όπου πρέπει να αναγραφούν η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους (πρόκειται για νέα τεκμήρια). Επίσης χαμηλώνει το τεκμήριο για την αγορά ή leasing κινητών πραγμάτων από 5.000
ευρώ που είναι σήμερα, στο εξής στα 10.000 ευρώ.

Ειδικός κωδικός έχει προστεθεί και για το ποσό που θα δηλώσουμε από το άθροισμα των αποδείξεων για δαπάνες που κάναμε το 2010 ώστε να «πιάσουμε» το αφορολόγητο όριο (στον πίνακα 7). Επίσης στον πίνακα 6 έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός όπου πρέπει να δηλωθούν κεφάλαια που επιστρέφουν στην Ελλάδα από καταθέσεις που έχει ο φορολογούμενος σε τράπεζες του εξωτερικού.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη βουλή η μείωση στο αγροτικό εισόδημα


«Ενώ το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των 27 καταγράφει, την τελευταία χρονιά, αύξηση της τάξεως του 12,3%, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης συνεχίζει ,για μια ακόμα συνεχόμενη χρονιά, την πτωτική του πορεία. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2010 σημειώθηκε μείωση 4.3% στο Ελληνικό αγροτικό εισόδημα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ανάμεσα σε 27 χώρες», αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση «χτυπά» την Ελληνική οικογένεια


Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική από τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να κινείται σε αντιμνημονιακή γραμμή με βάση της αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Όπως είπε, «η κυβέρνηση σκοτώνει την Ανάπτυξη, με την ασφυξία που επιβάλλει, τορπιλίζει την Ανταγωνιστικότητα, με την κατακόρυφη αύξηση των φόρων και επιπλέον, διαλύει την κοινωνική συνοχή, με την υποβάθμιση των εισοδημάτων και κυρίως όσων δεν ευθύνονται για την τωρινή κρίση. Και με την άνοδο της ανεργίας, χτυπάει πια την κάθε οικογένεια στην Ελλάδα».

«Αν είμαστε κόμμα λαϊκό είναι γιατί κοιτάμε τις φτωχές τάξεις», διαμήνυσε, από το βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ και προέταξε το "τρίπτυχο Ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητα Κοινωνική Συνοχή ως τον μόνο δρόμο για να βγει η χώρα από την κρίση".

ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ: Από τον Απρίλη


Από τις αρχές Απριλίου μπαίνει στη ζωή μας η φοροκάρτα. Με διάταξη που θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου θα καθιερωθεί νομοθετικά η προαιρετική χρήση της, ενώ με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τον Μάρτιο θα καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για τη χρήση της κάρτας στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις.
Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων και θα τους απαλλάσσει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.
Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση της θα είναι προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS. Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψήφιου αριθμού με το ΑΦΜ του φορολογούμενου - κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη ΓΓΠΣ.

ΙΚΑ: Βάζει-επιτέλους-φραγμό στις συντάξεις των αλλοδαπών με ένσημα τριών μηνών!


Είναι ίσως χιλιάδες οι Αλβανοί, Βούλγαροι, Γεωργιανοί κλπ (κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό) που ήρθαν τρεις μήνες στην Ελλάδα για δουλειά και τώρα απολαμβάνουν τη σύνταξή τους στην χώρα τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν πάρα πολλοί αλλοδαποί που έχουν ελληνική σύνταξη των 600 ή 700 ευρώ με ελάχιστα ένσημα και ζουν στη χώρα τους όπου οι σύνταξη δεν ξεπερνάει συνήθως τα 100 ευρώ.
Προϋπόθεση ως τώρα για την καταβολή της σύνταξης είναι οι αλλοδαποί να διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας.
Ακόμη και αυτό όμως φαίνεται ότι οι επιτήδειοι το ξεπερνούν.
Βρίσκουν Έλληνες που έναντι αμοιβής δέχονται να τους “δανείσουν” τα στοιχεία μόνιμης κατοικίας και έτσι όλα μέλι γάλα.
Τώρα το ΙΚΑ βάζει πιο αυστηρούς όρους. Με εγκύκλιο δεν θα χορηγείται το κατώτατο όριο σύνταξης σε παλαιούς ασφαλισµένους που λαµβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονοµικό βοήθηµα ή σύνταξη. Μάλιστα, για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης θα απαιτούνται αυξηµένες χρονικές προϋποθέσεις.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Στους Νέους Δήμους - Περιφέρειες μεταφέρονται οι συμβάσεις έργων


Στους νέους «Καλλικρατικούς» δήμους, τις αιρετές περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τους υπόλοιπους νέους φορείς μεταφέρονται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Γιώργου Ντόλιου, οι δημόσιες συμβάσεις έργων, οι προμήθειες και οι υπηρεσίες των δήμων που συνενώθηκαν, των νομαρχιών που καταργήθηκαν, των κρατικών περιφερειών και των νομικών προσώπων τους.
Όπως υπενθυμίζεται εξάλλου με την εγκύκλιο, με το Ν.3852/2010 θεσπίστηκε υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος νομιμότητας όλων των δημοσίων συμβάσεων των ΟΤΑ (έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) προϋπολογισμού (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ άνω των 100.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 500.000 ευρώ, ο οποίος διενεργείται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επίσης, συμβάσεις άνω των 500.000 ευρώ ο έλεγχος διενεργείται από το καθ' ύλην αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.



ΝΗΣΙ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες


Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα φαρμακεία στον Πειραιά.
Οι τελικές ρυθμίσεις, στις οποίες καταλήγει η κυβέρνηση έπειτα και από τα σχόλια της Κομισιόν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού, με εξαίρεση μόνο αυτή για τις πληθυσμιακές ανάγκες όπου το κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων διαμορφώνεται σε ένα ανά χίλιους κατοίκους, καθώς και πλήρη απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο, Δευτέρα και Τετάρτη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



ΡΟΔΟΠΟΠΙ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 3 - 1

ΕΦΟΡΙΑ: Στην τσιμπίδα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι


Στην τσιμπίδα της εφορίας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν ετήσια εισοδήματα έως 10.500 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδια με στόχο τους φοροφυγάδες.

Ειδικότερα, «ανιχνευτή» φοροφυγάδων, υψηλής τεχνολογίας, φορολογικούς ελέγχους, αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, το νέο φορονομοσχέδιο θα δώσει ανάσα στην αγορά, καθώς θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς μηνιαίες δόσεις.

Για τους αυτοαπασχολούμενους τα πρώτα στοιχεία που "έβγαλε" το ηλεκτρονικό σύστημα έδειξαν πολυτελή διαβίωση για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα διερευνηθεί εάν διαθέτουν σκάφη αναψυχής ή πολυτελή αυτοκίνητα, εάν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, χρησιμοποιούν οικιακές βοηθούς, αν υπάρχουν πισίνες και αν έχουν παραστατικά για πολυδάπανα ταξίδια.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι, δεν δικαιολογείται η απόκτηση της ακίνητης περιουσίας, θα επαναφορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, και θα επιβληθούν ιδιαίτερα μεγάλα πρόστιμα.

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ξεκινά διασταυρώσεις στους φορολογούμενους που εξαιρέθηκαν από το νόμο της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.

Την ίδια ώρα, «ανιχνευτή» φοροφυγάδων, υψηλής τεχνολογίας φορολογικούς ελέγχους, αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά των φοροφυγάδων θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα και στο «μάτι» των ελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις λίστας που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τους επικίνδυνους για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας, Διομήδη Σπινέλλη, οι λίστες είναι έτοιμες και τους ύποπτους φοροφυγάδες έχει εντοπίσει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο» που χρησιμοποιείται για online ηλεκτρονικούς ελέγχους.

Οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή εντοπίστηκαν βάσει ενός ιδιότυπου point system το οποίο με 400 κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής καθορίζει τη «μαύρη λίστα» της Εφορίας.

Εν τω μεταξύ, νέους φόρους και για το 2011 φέρνει η αποτυχία επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλικού φόρου σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.

Επί της ουσίας πρόκειται για «χαράτσι» 5% και θα επιβαρύνει όσους έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.500 ευρώ.

Το σκεπτικό του μέτρου είναι ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών φοροδιαφεύγει κατ' επάγγελμα, καθώς έχει επιλέξει να δηλώσει εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου.

Με το μέτρο αυτό, βέβαια, πλήττονται και όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι και δεν παίρνουν πάνω από 875 ευρώ τον μήνα.

Εξάλλου, το νέο φορονομοσχέδιο αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά, καθώς θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το σενάριο αυτό, που αφορά 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την επιβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει μια μικρή προσαύξηση στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 80 με 100 εφοριών, διεύρυνση της δυνατότητας των προμηθευτών του Δημοσίου να συμψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με το τίμημα της οφειλής του προς αυτούς, στο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, μείωση συντελεστή φορολόγησης για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, και μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που φορολογούνται με συντελεστή 40%.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΚΑΛΠΑΚΙ - ΚΑΣΤΡΙΤΣΑ 3 - 1