Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την ενιαία ενίσχυση 2010


Με αφορμή ερωτήματα παραγωγών για την ολοκλήρωση της πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης 2010, μιας περιορισμένης κατηγορίας δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση παρέχοντας σχετικές διευκρινίσεις στους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατά τους διασταυρωτικούς ελέγχους της τελευταίας πληρωμής διαπιστώθηκαν:
- προφανή σφάλματα από την μεταφορά ψηφιοποιημένων αγροτεμαχίων με φορητούς υπολογιστές στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ

- λάθος δήλωση ποσοστού συγκαλλιέργειας ή συνιδιοκτησίας σε περιπτώσεις που έγινε έλεγχος με τηλεπισκόπιση.

O ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζεται τα στοιχεία των προφανών σφαλμάτων στις αιτήσεις των δικαιούχων και θα προβεί στην πληρωμή τους στο αμέσως προσεχές διάστημα, μεταξύ 24-29/1/2011.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Διαφορά 8 μονάδων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ


Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η κοινή γνώμη, που «βλέπει» αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πρώτου βαρόμετρου για το 2011, της Public Issue για το ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.

Το βαρόμετρο καταγράφει τη δυσφορία των ερωτηθέντων για την κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για την αντιπολίτευση.
Το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 38,5%.
Η ΝΔ με 30,5%,
Το ΚΚΕ με 10,5%,
Ο ΣΥΡΙΖΑ με 6%,
Ο ΛΑΟΣ με 5,5%,
Οι Οικολόγοι με 2,5%,
Η Δημοκρατική Αριστερά με 2%
Η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 41% των ερωτηθέντων, έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά, με τον «κανένα» να επιλέγεται από το 37%.
Αναφορικά με τη γνώμη για τη μορφή της κυβέρνησης, 21% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, 16 απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 12 αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7 συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 5 Αυτοδύναμη ΝΔ, 3 συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ και τέλος 2 τεχνοκρατών – ειδικών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-11/1/2011 σε δείγμα 1,005 ατόμων.

ΝΔ: «Σβήνει» τον πυρσό


Με μια κίνηση συμβολισμού ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει το πέρασμα της ΝΔ στη νέα εποχή.
Στις 20 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το νέο σήμα (λογότυπο) του κόμματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», το σήμα είναι μοντέρνο σχεδιαστικά και θα αποπνέει δυναμική και όχι στατικότητα, όπως και το σημερινό, ενώ θα «παίζει» και με τα χρώματα.

Δεν αποκλείεται την ίδια μέρα να παρουσιαστεί και η διαδικτυακή Νέα Δημοκρατία με νέο portal.

ΟΑΕΔ: Αιτήσεις για τα ΙΕΚ


Από τις 17 και μέχρι τις 28 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή νέων σπουδαστών στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να καταρτιστούν σε 12 σύγχρονες ειδικότητες.

Συνολικά, στα 16 ΙΚΕ του οργανισμού θα εισαχθούν 545 μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου Σπουδών ή ΕΠΑ.Σ ή ΕΠΑ.Λ., ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίου και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

ΒΟΥΛΗ: Yψηλών τόνων αντιπαράθεση Παπανδρέου-Παπαρήγα


Υψηλών τόνων αντιπαράθεση Παπανδρέου- Παπαρήγα στη βουλή για τα ελληνοτουρκικά.
Θεωρίες συνωμοσίας χαρακτήρισε τα περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ο πρωθυπουργός, απαντώντας, σε επίκαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ.
Σας κατηγορώ για υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη γείτονα, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. "Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, όχι επειδή ανακαλύψαμε κάποια θεωρία συνωμοσίας, αλλά λόγω της πολιτικής σας", απάντησε η κ. Παπαρήγα και διερωτήθηκε: "Όταν σπρώχνετε στον Καιάδα το επίπεδο των εργαζομένων γιατί να διστάσετε να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα". Επίθεση στη γγ του ΚΚΕ με αφορμή την ερώτηση της για την επίσκεψή του στην Τουρκία εξαπέλυσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού. Την κατηγόρησε ότι δεν στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά αλλά σε θεωρίες συνωμοσίας για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. “Το να διαψεύσω αυτά που λέτε είναι αυτονόητο. Σας κατηγορώ για κοινή συκοφάντηση και υπονόμευση της ειλικρινούς προσπάθειας να χτίσουμε μια νέα σχέση με τη γείτονα”, είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφορικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε ότι βάσει του Δικαίου της Θάλασσας θα επιχειρηθεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, αλλά αν φτάσουμε σε αδιέξοδο και δεν έχουμε σύμπτωση απόψεων με την Τουρκία δεν πρέπει να διαιωνίζουμε το πρόβλημα αλλά από κοινού να προσφύγουμε στη Χάγη για οριστική επίλυση της διαφοράς.
“Είστε ο καλύτερος προπαγανδιστής των πιο ακραίων τουρκικών θέσεων όταν διερωτάστε αν θα μείνει εκτός το Καστελόριζο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, απάντησε η κα Παπαρήγα, όχι επειδή ανακαλύψαμε κάποια θεωρία συνωμοσίας αλλά λόγω της πολιτικής σας. "Όταν σπρώχνετε στον καιάδα το επίπεδο των εργαζομένων γιατί να διστάσετε να παραχωρήσετε κυριαρχικά δικαιώματα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός δίαυλος προς όφελος των πολυεθνικών;" διερωτήθηκε η γγ του ΚΚΕ.
Έχουμε πρόταση, απάντησε η κα Παπαρήγα σε σχετική παρατήρηση του πρωθυπουργού, αλλά δε μπορεί να αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας αλλά συνολικά τις διεθνείς μας σχέσεις. “Βεβαίως δεν θέλουμε πόλεμο αλλά μας ενδιαφέρει και τι είδους ειρήνη θα έχουμε”, επεσήμανε.

ΚΑΚΑΒΙΑ: Έτοιμοι να κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία οι πρατηριούχοι


Έτοιμοι να κλείσουν τα σύνορα με την Αλβανία είναι οι βενζινοπώλες των Ιωαννίνων, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην πώληση αφορολογήτων καυσίμων στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, όμως, όπως διαμηνύουν στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αν τελικά οριστικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις, θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.
«Η απόφαση για την επαναλειτουργία των τριών σταθμών, αποτελεί ταφόπλακα για τους πρατηριούχους» είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, κ. Γιάννης Μαγλουσίδης. Οι βενζινοπώλες σχεδιάζουν ακόμη το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με Τουρκία και Π.Γ.Δ.Μ, όπου πρόκειται να λειτουργήσουν ανάλογα πρατήρια.

Economist: Ώρα για αναδιάρθρωση


Με τίτλο «Ώρα για το Σχέδιο Β'. Η στρατηγική στήριξης της Ευρωζώνης δεν αποδίδει. Είναι ώρα οι υπερχρεωμένες χώρες να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους», η βρετανική επιθεώρηση «Economist» υποστηρίζει πως «το σχέδιο Α΄ της Ευρωζώνης που βασιζόταν στην αναβολή της αναδιάρθρωσης χρέους των προβληματικών χωρών της Ευρώπης, άξιζε την προσπάθεια, "αγόρασε" λίγο χρόνο. Όμως πλέον δεν αποδίδει.
Η αναδιάρθρωση τώρα είναι πιο υποφερτή από ό,τι ήταν πέρυσι. Είναι σίγουρα πολύ πιο φτηνή για όλους από όσο θα είναι σε μερικά χρόνια. Έτσι προκύπτει η ανάγκη για το Σχέδιο Β.» Ο «Economist» χαρακτηρίζει η αναδιάρθρωση χρέους ως «τον λιγότερο κακό τρόπο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει τον «χορό» των αναδιαρθρώσεων με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να ακολουθούν. Η Ισπανία θεωρείται ότι μπορεί να επιβιώσει με ένα μεγάλο πακέτο στήριξης.
Στο άρθρο γνώμης της βρετανικής επιθεώρησης επισημαίνεται ότι έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι που ενέχει μια αναδιάρθρωση χρέους. Πριν οκτώ μήνες, όταν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σώσουν την Ελλάδα, η απόφασή τους να αποφύγουν την άμεση αναδιάρθρωση είχε νόημα. Υπήρχαν βάσιμοι φόβοι ότι η χρεοκοπία θα βύθιζε την Ελλάδα στο χάος, θα επέσπευδε την κρίση των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ και θα πυροδοτούσε μια ευρωπαϊκή τραπεζική καταστροφή.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ: Προς ρήξη με την κυβέρνηση


Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - φαρμακοποιών ενόψει του «ανοίγματος» του επαγγέλματός τους ύστερα από τη σημερινή, άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υπουργό Υγείας.

Στη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης τη Δευτέρα, κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, ύστερα από τη σημερινή άκαρπη συνάντηση εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι φαρμακοποιοί εμμένουν στη αρνητική στάση τους όσον αφορά τη λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και στον αριθμό των που θα εφημερεύει τα Σάββατα.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ- ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Δεσμεύσεις για συμπαράσταση στους πτηνοτρόφους


Έντονα απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ζήτημα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση τους πτηνοτρόφους και τις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης και η κα Μιλένα Αποστολάκη δεσμεύτηκαν σε συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου να προωθήσουν λύσεις, προκειμένου ο κλάδος να επιβιώσει.
Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών πτηνοτροφικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 100% μέσα στη χρονιά, καθώς επίσης στον ακριβό δανεισμό και την κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς τραπεζών, γεγονός που τους φέρνει σε δύσκολη θέση.
Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Σκανδαλίδης όσο και η κα Μιλένα Αποστολάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν λύσεις στο πρόβλημα των ζωοτροφών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία, καθώς επίσης να έρθουν σ’ επαφή με την Αγροτική Τράπεζα, για το ζήτημα του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Εφιαλτικές προβλέψεις - Θα αγγίξει το 22% στο τέλος του 2011


Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δείχνουν πως η ανεργία τον Οκτώβρη του 2010 εκτινάχθηκε στο 13,5%, θα φαντάζουν «ονειρικά» στο τέλος του 2011.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης εξέφρασε την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στο τέλος του νέου έτους που μόλις υποδεχτήκαμε η ανεργία θα αγγίξει το 22% και οι άνεργοι θα ανέλθουν σε 1.150.000!

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε ο κ. Ρομπόλης για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στους νέους, και ειδικά στις ηλικίες 35- 44 ετών.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ: Παγίδες και ευκαιρίες


Πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων από αύριο με την αγορά έχει ήδη προβεί σε προσφορές και προεκπτώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αύριο Σάββατο θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων, ωστόσο ήδη πολλά εμπορικά καταστήματα έχουν προχωρήσει σε προσφορές και προεκπτώσεις, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.
Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, "η μείωση του πραγματικού εισοδήματος και των συντάξεων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με τις αυξήσεις ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, άλλαξαν τα δεδομένα και τις προτεραιότητες της καθημερινότητας και έτσι οι χειμερινές εκπτώσεις αναμένονται από τους περισσότερους καταναλωτές με ιδιαίτερη ανυπομονησία".
Ήδη η ένωση σημειώνει ότι ''καλό θα ήταν οι καταναλωτές να μην παρασυρθούν από τις διαφημίσεις και τα εντυπωσιακά ποσοστά εκπτώσεων, αλλά να συμπεριφερθούν με γνώμονα την υπεύθυνη καταναλωτική τους συνείδηση''.
Στο πλαίσιο της υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, η ένωση παραθέτει κατάλογο οδηγιών, προκειμένου οι αγοραστές να μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας πολλών καταστηματαρχών.

Έτσι, συστήνει να:
*Οριοθετούμε τις ανάγκες μας και προγραμματίζουμε πάντα με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουμε αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
*Δεν παραλείπουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ελέγχουμε όχι μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων
*Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από τις ειδικές τιμές που μας προσφέρουν
*Δεν διστάζουμε να ενημερωνόμαστε για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά
*Αποφεύγουμε να ψωνίζουμε από πλανόδιους πωλητές τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και την μείωση της ανεργίας Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής μας όταν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις
*Πριν προβούμε σε αγορές με την πιστωτική μας κάρτα, είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της
*Αποφεύγουμε τη χρήση καταναλωτικού δανείου λόγω των υψηλών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, λόγο των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, αποφεύγουμε τα δάνεια που κάθε άλλο παρά χρήσιμα θα μας φανούν όπως για παράδειγμα τα καταναλωτικά
*Ενημερωνόμαστε από τα καταστήματα για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τα ελαττωματικά προϊόντα αλλά και τις επιστροφές
*Δεν παραλείπουμε να ζητάμε την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουμε αγοράσει τόσο για την περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουμε να το επιστρέψουμε όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής
*Τα καταστήματα υποχρεούνται να αναγράφουν εμφανώς πάνω στο προϊόν την τιμή πώλησης πριν και μετά την έκπτωση. Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιχειρήσεις-παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και με επιβολή προστίμου

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Ξαφνική εμφάνιση με πέντε κρούσματα


Ο ιός Α (Η1Ν1) «ξύπνησε» και πάλι στη χώρα µας, καθώς διαπιστώθηκαν πέντε σοβαρά κρούσµατα τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, τουλάχιστον δύο από τους ασθενείς που νοσούν βαριά αποτελούν για τους γιατρούς ιατρικό «γρίφο», αφού νοσηλεύονται στην εντατική, παρόλο που έχουν καθαρό ιατρικό ιστορικό.

Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: Κυρώσεις στους ΟΤΑ που καθυστερούν


Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιώργος Ντόλιος, με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά με τη μηνιαία υποχρεωτική καταχώριση των οικονομικών στοιχείων των δήμων σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνει ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης που θα καθυστερούν σημαντικά στην καταχώριση των στοιχείων τους θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, αυτές οι κυρώσεις θα φτάνουν μέχρι και την παρακράτηση της μηνιαίας απόδοσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) ή θα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 15% επί των ΚΑΠ, αναλόγως με τη συχνότητα και τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Επίσης, κάθε δήμος υποχρεούται να ορίσει άμεσα έναν υπάλληλο που θα χειρίζεται τη βάση δεδομένων, ενώ ο δήμαρχος, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης (ΝΠΔΔ) και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, θα επωμίζονται την ευθύνη αποστολής των στοιχείων. Επισημαίνεται δε ότι οι εκτιμήσεις προς τα απολογιστικά στοιχεία για το έτος 2010 πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και τα τελικά απολογιστικά στοιχεία μέχρι την 30η Ιουλίου.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι η αξιόπιστη και έγκαιρη ενσωμάτωση των οικονομικών στοιχείων στη βάση δεδομένων είναι υποχρεωτική και απολύτως αναγκαία προκειμένου η χώρα να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Ως εκ τούτου η ενεργοποίηση από τους δήμους της διαδικασίας ενημέρωσης της βάσης δεδομένων με τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία των ΝΠΔΔ και των επιχειρήσεών τους έχει εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, ενόψει της εκπλήρωσης των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην παροχή στατιστικών στοιχείων για τα οικονομικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προς την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας κάνουμε γνωστό ότι την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011, ημέρα εορτασμού του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων και του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία Θα γίνει στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου, στον Παρακάλαμο.
Με τιμή
Ο Υπεύθυνος Επίτροπος

Τσοχαντάρης Χρήστος

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ: Ετήσιος χορός την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών, σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό του Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13:30 στο ξενοδοχείο «Alexander», στο Λευκώνα Σερρών.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα», το Σάββατο 15 Ιανουαρίου


Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα Ιωαννίνων», είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο « Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Την ημερίδα διοργανώνει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορεά Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και την «Πίνδο Περιβαλλοντική».
Στόχος είναι η συμβολή στον προβληματισμό της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών γύρω από τις απειλές και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας μέσα από μία επιστημονική προσέγγιση.

Συγκεκριμένα μέσα από την ημερίδα επιδιώκεται η αποσαφήνιση εννοιών και αξιών όπως η παραγωγικότητα και η βιοποικιλότητα πάνω στις οποίες στηρίζεται σήμερα η διαχείριση των οικοσυστημάτων, η κατανόηση της λειτουργίας οικοσυστήματος και του διαχρονικού οφέλους που προκύπτει για την κοινωνία η μεταφορά διεθνούς εμπειρίας από παρόμοια οικοσυστήματα του εξωτερικού και η σύνθεση απόψεων σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος.

Για το σκοπό αυτό έχουν οργανωθεί θεματικές ομιλίες από σημαντικούς επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, γνωρίζοντας ότι η αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα απαιτεί την κοινή προσπάθεια όλων, το πρόγραμμα της ημερίδας προβλέπει ουσιαστική συζήτηση με φορείς και πολίτες που βιώνουν καθημερινά το ευρύτερο οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας.

Η ημερίδα περιλαμβάνει επίσης και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Σάββατο έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα πουλιά της λίμνης», την Κυριακή ενημέρωση για το φυσικό οικοσύστημα της Παμβώτιδας, καθώς και σεμινάριο παρατήρησης και αναγνώρισης πουλιών.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Τουλάχιστον μια χώρα θα χρεοκοπήσει


Περίπου ένας στους δυο Γερμανούς τραπεζίτες πιστεύει ότι παρά τα πακέτα διάσωσης Ελλάδα και Ιρλανδίας και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για το σύνολο της Ευρωζώνης η ΕΕ, στο άμεσο μέλλον κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ θα χρεοκοπήσει.

Έρευνα της Ernst & Young που πραγματοποιήθηκε σε 120 τράπεζες της Γερμανίας, δείχνει ότι σε ποσοστό 47% οι Γερμανοί τραπεζίτες πιστεύουν πως τουλάχιστον μια χώρα της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει τελικά.

Ωστόσο, μόλις ένα 25% των τραπεζιτών αυτών δηλώνει ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα επιδράσει αρνητικά στην τράπεζά τους, ενώ ένα 80% εκτιμά ότι το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τραπεζικό τομέα.