Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ

ΔΑΒΑΚΗΣ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΚΑΛΠΑΚΙ - ΚΡΥΑ 3 - 1

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απορρίπτουν το 80% των αιτήσεων για δάνεια


Αυξάνεται το ποσοστό των αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα, καθώς κρίνεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα των υποψήφιων δανειοληπτών δεν είναι επαρκής, ενώ ταυτόχρονα μειωμένη είναι από την πλευρά των νοικοκυριών η ζήτηση για δάνεια.

Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 υποχώρησε κατακόρυφα, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑonline», να κάνουν λόγο για υποχώρηση που φθάνει το 40% κατά μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες τράπεζες η ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό που φθάνει και το 70%.

Στην στεγαστική πίστη η μείωση στην ζήτηση δανείων το 2010 φθάνει περίπου το 50% σε σχέση με το 2009.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και το ποσοστό αιτήσεων για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που απορρίπτονται από το τραπεζικό σύστημα.

Ειδικά, για τα καταναλωτικά δάνεια το 60% των συνολικών αιτήσεων απορρίπτεται, με μερικές τράπεζες να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 80%. Στην στεγαστική πίστη το ποσοστό απόρριψης των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 50%.

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμεινε αρνητικός, στο -0,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2010, από -0,1% τον Οκτώβριο του 2010, 0,1% τον Σεπτέμβριο του 2010, +3,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και +3,1% τον Νοέμβριο του 2009.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υποχώρησε περαιτέρω στο +0,3%, σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο του 2010, από +0,7% τον Οκτώβριο του 2010, +1,0% τον Σεπτέμβριο του 2010, +3,7% τον Δεκέμβριο του 2009 και +3,7% τον Νοέμβριο του 2009.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός πτώσης των καταναλωτικών δανείων επιταχύνθηκε στο -2,7%, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο του 2010, έναντι -1,9% τον Οκτώβριο του 2010 και τον Σεπτέμβριο του 2010, από +1,8% τον Δεκέμβριο του 2009 και Νοέμβριο του 2009.

H μείωση της ροής των καταναλωτικών δανείων προκύπτει και από τη μεγάλη πτώση της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα επίσης με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η σημαντική μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια προκύπτει από την μεγάλη πτώση που σημειώνεται στην αγορά αυτοκινήτου, που έχει ως συνέπεια της μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας


Σαρωτικοί έλεγχοι έρχονται τον Μάρτιο σε 900.000 φορολογούμενους που δεν εντάχθηκαν στις διαδικασίες της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Όπως είχε αφήσει να εννοηθεί η κυβέρνηση, ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά, μετά το πέρας των αιτήσεων για την περαίωση θα ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμού φορολογούμενων «υπόπτων» για απόκρυψη εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κουσελά οι έλεγχοι θα γίνουν με κριτήρια κινδύνου και με βάση το δείγμα αυτό θα γίνουν οι τακτικοί πλέον έλεγχοι.
Θα λειτουργήσει το σύστημα ELENXIS που θα επιλέξει το δείγμα με επιστημονικά κριτήρια και θα εντοπίζει τις ζώνες μεγάλης επικινδυνότητας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο


Την πεποίθηση ότι σύντομα η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπιστία των αγορών εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εμφανίστηκε, επίσης, σίγουρος ότι στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και την κατοχή σκαφών αναψυχής.

Χαρακτήρισε, επίσης, ευπρόσδεκτες τις επενδύσεις από χώρες όπως η Κίνα, το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι.

Αναφερόμενος, τέλος, στην εν εξελίξει αναθεώρηση των δημοσιονομιών από τη Eurostat ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «στο τέλος της διαδικασίας θα έχουμε τα πιο υγιή δημοσιονομικά στοιχεία».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Κοπή πίτας


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συνδέσμου την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας .

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου .

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλ 210 7706271

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στα 5,589 δις ευρώ οι πληρωμές από 01-01-2010 μέχρι 31-12-2010


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από 1.1.2010 έως 31.12.2010 το συνολικό ποσό πληρωμών ανήλθε σε 5,589 δις ευρώ. Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ - Άμεσες Ενισχύσεις), το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ -Αγροτική Ανάπτυξη), και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ - Αλιεία).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 4,531 δις ευρώ αφορούν το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης, όπου για πρώτη φορά για τα έτη 2009 και 2010 οι πληρωμές έγιναν με βάση την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, τα 855,4 εκ. ευρώ αφορούν τις πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 υπερκαλύπτοντας τους στόχους απορρόφησης για το 2010.
Επίσης, τα 161,6 εκ. ευρώ αφορούν διάφορες άλλες διαρθρωτικές ή μη δράσεις (προαναγνωρισμένες ομάδες, προώθηση προϊόντων κλπ) και τα 40,5 εκ. ευρώ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας όπου καλύφθηκε ο στόχος κάλυψης του ν+2 για το 2010.

ΟΓΑ: Με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή ΕΛ.ΤΑ. τα οικογενειακά επιδόματα


Στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), θα προχωρήσει ο ΟΓΑ. Πλέον, τα επιδόματα θα καταβάλλονται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του δικαιούχου.
Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. τον αριθμό λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται το ποσό της παροχής του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξή του και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ αναφέρει:
I. Γενικά
Σας κάνουμε γνωστό ότι ο ΟΓΑ, στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 40 του ν. 3863/2010, θα προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδομάτων και λοιπών παροχών που χορηγεί στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες (πολυτεκνικού επιδόματος, επιδόματος τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχής και ισόβιας σύνταξης), τα οποία εφεξής θα καταβάλλει με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛ.ΤΑ., κατ’ επιλογή του δικαιούχου.
Οι Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής των ανωτέρω παροχών, με πίστωση λογαριασμού του δικαιούχου, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής των δικαιούχων των παροχών αυτών.
Για το σκοπό αυτό ο δικαιούχος πρέπει να δηλώσει στην Τράπεζα της επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ. τον αριθμό λογαριασμού, στον οποίο επιθυμεί να πιστώνεται το ποσό της παροχής του. Έτσι, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξή του και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Με την εγκύκλιό μας αυτή παρέχονται, για την άμεση ενημέρωσή σας, συγκεκριμένες οδηγίες, οι οποίες αφορούν στη διαδικασία απογραφής (άνοιγμα λογαριασμού) και τις οποίες παρακαλούμε να μεταφέρετε στους δικαιούχους που τυχόν απευθυνθούν σε εσάς για ενημέρωση ή διευκρινίσεις.
II. Διαδικασία απογραφής
Η απογραφή θα διαρκέσει από 27-12-2010 έως και 31-1-2011.
Κάθε δικαιούχος των ανωτέρω παροχών θα λάβει από τον ΟΓΑ άμεσα ένα απογραφικό δελτίο και σχετικό ενημερωτικό έντυπο, με το οποίο θα ενημερώνεται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να απογραφεί και να ενταχθεί στο νέο σύστημα πληρωμών. Στο απογραφικό δελτίο θα έχουν συμπληρωθεί τα πεδία εκείνα για τα οποία υπάρχουν στοιχεία στα σχετικά αρχεία του Ο.Γ.Α., όπως τα ατομικά στοιχεία του δικαιούχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), όπου υπάρχει. Επίσης, θα έχει προεκτυπωθεί ένας μοναδικός για κάθε δικαιούχο ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ, ο οποίος θα αποτελείται από δεκαπέντε ψηφία. Από τα ψηφία αυτά τα τέσσερα πρώτα είναι ο κωδικός αριθμός του ΟΓΑ, για τους δικαιούχους των εν λόγω παροχών, στο σύστημα ΔΙΑΣ (0404), τα δέκα επόμενα ο αριθμός μητρώου του δικαιούχου στον ΟΓΑ, ενώ το τελευταίο είναι ψηφίο ελέγχου επί των προηγούμενων ψηφίων, το οποίο υπολογίζεται με αλγόριθμο. Κάθε δικαιούχος, πριν μεταβεί στην Τράπεζα επιλογής του ή στα ΕΛ.ΤΑ., θα ελέγξει προσεκτικά τα στοιχεία που θα έχουν προεκτυπωθεί στο απογραφικό δελτίο και, αν κάποιο από αυτά δεν συμφωνεί με το πραγματικό ή έχει αλλάξει, θα το διαγράψει και θα αναγράψει το σωστό. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσει τα πεδία στα οποία δεν θα αναγράφονται τα αντίστοιχα στοιχεία, όπως ο Α.Φ.Μ., ο ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης (ημερομηνία, μήνας, έτος, π.χ. 04/08/1980).
Στο πεδίο 3 πρέπει να αναγραφεί, κατά περίπτωση, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή διαβατηρίου ή ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα ή ειδικού δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας. Το απογραφικό δελτίο θα κατατεθεί από τον δικαιούχο σε οποιαδήποτε Τράπεζα επιλέξει ή στα ΕΛ.ΤΑ.
Κατά την κατάθεση του απογραφικού δελτίου θα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του:
α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας
ομογενούς/αλλοδαπού πολιτικού φυγάδα ή ειδικό δελτίο υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, κατά περίπτωση.
β) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ. Αν δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. θα πρέπει να απευθυνθεί στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
γ) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει, θα πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ΚΕΠ ή στα Γραφεία ΑΜΚΑ των Ασφαλιστικών Φορέων για να του χορηγηθεί.
δ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (αν υπάρχει). Αν ο δικαιούχος αδυνατεί να προσέλθει ή απουσιάζει, η κατάθεση του απογραφικού δελτίου θα γίνει από τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του, εκτός των ανωτέρω, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Ο λογαριασμός, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό της παροχής μπορεί να είναι:
1.Καταθετικός Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
2.Ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα. Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα πρέπει απαραιτήτως να είναι του δικαιούχου της παροχής.
III. Καταβολή των παροχών
3.Μετά το τέλος της απογραφής, η παροχή θα αρχίσει να καταβάλλεται με πίστωση του λογαριασμού που θα έχει υποδείξει ο δικαιούχος (Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.).
4.Μετά την έναρξη της καταβολής της παροχής με τον τρόπο αυτό ο δικαιούχος μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει το λογαριασμό πίστωσης και να επιλέξει κάποια άλλη Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. υποβάλλοντας σε εσάς σχετική αίτηση με φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου του λογαριασμού που θέλει να δηλώσει ή φωτοαντίγραφο κίνησης λογαριασμού ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο με τον αριθμό λογαριασμού (IBAN). Επισημαίνεται ότι, ο δικαιούχος δεν πρέπει να κλείσει τον παλαιό λογαριασμό εάν δεν βεβαιωθεί ότι η παροχή κατατίθεται στο νέο.
5.Κάθε ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ θα αποστέλλεται στο δικαιούχο ενημερωτικό σημείωμα από τον ΟΓΑ με ανάλυση των παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό που τηρείται σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ..
IV. Ενημέρωση δικαιούχων
Οι δικαιούχοι, όπως προαναφέραμε, θα λάβουν άμεσα το απογραφικό δελτίο μαζί με ενημερωτικό έντυπο. Ωστόσο, παρακαλούμε για τη συνδρομή σας στην ενημέρωσή τους, την οποία θεωρούμε πολύτιμη για την απρόσκοπτη και ομαλή καταβολή των παροχών.
Προσοχή!
Σε κάθε νέα αίτηση για χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και μέχρι να σας αποσταλούν νέα έντυπα αιτήσεων θα επισυνάπτονται οπωσδήποτε:
1.Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του λογαριασμού Τράπεζας της επιλογής του δικαιούχου ή των ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό της παροχής.
2.Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή βεβαίωση απόδοσης Α.Φ.Μ.
3.Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
4.Υπόδειγμα απογραφικού δελτίου.
5.Υπόδειγμα ενημερωτικού εντύπου για τη διαδικασία απογραφής.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ: Από την Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών των κτιρίων


Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.
Όπως είναι γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κ.λπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.
Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.
Έτσι από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:
Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
Από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι:
Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.
Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.
Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα (https://www.buildingcert.gr/inspectors/startValues.view) ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 2109797 400.

Κατώτατες τιμές
Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:
-Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.
-Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.
-Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ/τ.μ.
Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

ΨΩΜΙ: Αυξάνεται η τιμή ;


Η τρίτη κατά σειρά άνοδος του ΦΠΑ έχει καταστήσει δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής των φουρνάρηδων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για αύξηση της τιμής του ψωμιού.

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις των αρτοποιών με τους προμηθευτές τους.

Πάντως, ο πρόεδρος του σωματείου τους, στο νομό Θεσσαλονίκης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, δήλωσε αισιόδοξος πως δε θα υπάρξει αύξηση της τιμής του τεμαχίου. Η μέση τιμή στο νομό Θεσσαλονίκης κυμαίνεται γύρω στα 0,60 με 0,70 λεπτά /τεμάχιο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι τελευταίες αυξήσεις στις πρώτες ύλες κυμάνθηκαν μεταξύ 12% και 20%.

Συνολικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 144.000 οικογενειακού τύπου φούρνοι, οι οποίοι απασχολούν γύρω στις 67.000 άτομα άμεσα και 70.000 έμμεσα. Στο νομό Θεσσαλονίκης τα αρτοποιία ανέρχονται σε 646, από τα οποία τα 460 βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά υπολογίζεται σε 2.500 με 3.000 άτομα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Οι νέοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, για την πρώτη περίοδο της θητείας της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, ορίζονται ως θεματικοί αντιπεριφερειάρχες οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Καραμπίνας, Οδυσσέας Πότσης και Παντελής Κολόκας. Και τα τρία πρόσωπα δεν αποτελούν έκπληξη, αφού τα ονόματα αυτά είχαν προκριθεί από καιρό για τις τρεις θέσεις.
Οι αρμοδιότητες τους δεν ανακοινώθηκαν και θα οριστούν με νεότερη απόφαση του Περιφερειάρχη.
Και οι τρεις θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είναι περιφερειακοί σύμβουλοι της ενότητας Ιωαννίνων και μάλιστα οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του κ. Καχριμάνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και έχουν θητεία ως αντινομάρχες.
Μαζί με τους τέσσερις αντιπεριφερειάρχες των ισάριθμων περιφερειακών ενοτήτων θα αναλάβουν να προωθήσουν τα ζητήματα της Περιφέρειας ο καθένας από το πόστο του.

ΒΕΝΖΙΝΗ: Η αύξηση της τιμής της αμόλυβδης άγγιξε το 50% το 2010!


Πάνω από 50 λεπτά το λίτρο (σχεδόν 50%) αυξήθηκε η τιμή της αμόλυβδης το 2010, σύμφωνα με τα τελικά απολογιστικά στοιχεία από τις τιμοληψίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η αύξηση στη λιανική τιμή ήταν 51,7 λεπτά το λίτρο και οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην αύξηση των φόρων (38 λεπτά) και των διεθνών τιμών των καυσίμων (άλλα 10 λεπτά ανά λίτρο).

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες που έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο 1,593 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,076 στις 30 Δεκεμβρίου του 2009.

-Η τιμή διυλιστηρίου, στην οποία αντανακλώνται οι μεταβολές στις διεθνείς τιμές και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, αυξήθηκε κατά 10,1 λεπτά.

-Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανέβηκε από 41 σε 67 λεπτά το λίτρο (αύξηση 26 λεπτά).

-Ο ΦΠΑ από 15,2 διαμορφώθηκε σε 27,5 λεπτά (αύξηση 12,4 λεπτά).

Μικρές αυξομειώσεις έγιναν στα περιθώρια κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, οι εταιρίες ανέβασαν το μεικτό περιθώριο από 7,2 σε 7,5 λεπτά το λίτρο, ενώ στα πρατήρια το περιθώριο μειώθηκε από 5,4 σε 4,6 λεπτά.

Η αύξηση των τιμών είναι η βασική αιτία για την περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμων η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου έφθασε στο 8,4% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς κυμαίνεται στο 20 - 30%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Διαρκές έγκλημα η φοροδιαφυγή


Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανότατα να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο, θα περιλαμβάνει δρακόντειες διατάξεις, μετά και τις πιέσεις της τρόικας, δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα με στόχο την ανάταξη των δημοσίων εσόδων δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ ο φορολογικός μηχανισμός παραμένει δυσκίνητος και αναποτελεσματικός.

Βασικό στοιχείο της νέας νομοθεσίας θα είναι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, η οποία μετατρέπεται σε κακούργημα και εντάσσεται στη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», η πράξη της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο γίνεται διαρκές έγκλημα, δε θα παραγράφεται δηλαδή σε καμιά περίπτωση, ενώ ποινικοποιείται με την πρόβλεψη εξοντωτικών ποινών η μη απόδοση των παρακρατούμενων υπέρ του Δημοσίου φόρων, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Ήδη η επεξεργασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες για να διευθετηθούν εκ των οποίων οι κυριότερες αφορούν το ποινικό μέρος για τη φοροδιαφυγή, που επεξεργάζονται από κοινού στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για τη δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, αν και η προοπτική αυτή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και συνεπάγεται μεγάλο κόστος.

Ε.Α.Σ.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ανακάλεσε τις δεσμεύσεις η ΑΤΕ στις καταθέσεις των κτηνοτρόφων


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ανακοίνωσε, ότι μετά την παρέμβασή της προς τον Διοικητή της ΑΤΕ σχετικά με τις δεσμεύσεις τραπεζικών καταθέσεων των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων, για αποπληρωμή των άτοκων δανείων τα οποία τους χορηγήθηκαν, το θέμα λύθηκε και οι κτηνοπτηνοτρόφοι μπορούν να απευθύνονται στα Υποκαταστήματα της ΑΤΕ προκειμένου να αποδεσμευτούν τα χρηματικά ποσά, τα οποία δεσμεύτηκαν και παράλληλα όποιος επιθυμεί να ρυθμίσει τις οφειλές του όπως ορίζει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Πρόσθετα μέτρα 2,5 δισ. το 2012


Πρόσθετα μέτρα ύψους 2.584 εκατ. ευρώ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2012, έναντι των 700 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό κείμενο του Μνημονίου, λόγω κυρίως των αστοχιών που κατέγραψε ο περυσινός προϋπολογισμός παρά την περί του αντιθέτου εικόνα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση.
Το συνολικό «πακέτο» μάλιστα για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 4,3 δισ. ευρώ, καθώς στα 2.584 εκατ. ευρώ που καταγράφονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει να προστεθούν τα 1.725 εκατ. ευρώ που είναι μέτρα που έχουν αναληφθεί λόγω (του αρχικού) Μνημονίου και έχουν ήδη περιληφθεί στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «κρυφές» χρεώσεις που ετοιμάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους φορολογούμενους είναι καλά «κρυμμένες» στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο με τον όρο «μη κατανεμημένα» μέτρα, ύψους 2.584 εκατ. ευρώ.
Το νέο «πακέτο» μάλιστα θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα μέχρι το Μάρτιο, όπως άλλωστε και το σύνολο των πρόσθετων βαρών που έρχονται την επόμενη τριετία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Πρόγραμμα διευκολύνσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία


Διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξετάζει νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα ταμεία, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό Νόμο.
Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται μια ρύθμιση που θα αφορά σε διευκόλυνση για επιχειρήσεις που χρωστάνε, με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία, ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών.
Η ρύθμιση εξετάζεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εμπόρων ΕΣΕΕ και επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) θα έχουν τις επόμενες ημέρες επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποκλείειται η αναδιάρθρωση


Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων φέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires που δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.
«Δεν κάνουμε τέτοιες συζητήσεις (για την αναδιάρθρωση του χρέους). Προσβλέποντας στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και στο γεγονός ότι έχουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να αποπληρώσουμε το χρέος» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις κινήσεις που έγιναν για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που θα ισχύσει από το 2013, ανέφερε ότι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στους κατόχους ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης με ασθενέστερη δημοσιονομική θέση: «Αυτό που είδαμε ως αντίδραση είναι ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης ανέλυσαν αυτό το μηχανισμό και διαπίστωσαν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο... αυτό το γεγονός είχε την αντανάκλασή του στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, και πάλι στην ατζέντα το θέμα των ευρωομολόγων. Αυτά τα ομόλογα θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από απλώς να χρηματοδοτούν διασώσεις, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, κάτι, που όπως ανέφερε, θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα.
Για το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα. Προφανώς, αν οι αγορές είναι πολύ άστατες και αποστρέφονται τον κίνδυνο ελληνικού χρέους, αυτό θα γίνει δυσκολότερο».
Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα εκδώσει πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα φέτος, ο Πρωθυπουργός είπε: «Ας μην το αποκλείσουμε».