Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

ΕΣΠΑ: Ξεπέρασε το 18% η απορρόφηση στο τέλος του 2010


Απορρόφηση ύψους 18% του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) πέτυχε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά το 2010, υπερβαίνοντας το στόχο του Μηχανισμού Στήριξης, που προέβλεπε απορρόφηση πόρων, αντίστοιχη με ποσοστό 17,5% εντός του 2010.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ άγγιζε σε ποσοστό μόλις το 2.93%. Ο στόχος του 17,5%, αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2.75 δις € (τα 2,3 δισ. αφορούν δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ τα 0,4 δισ. αφορούν δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3.71 δις € για το έτος 2010.
Άλλος ένας στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι η σύσταση και τήρηση στην Τράπεζα της Ελλάδας του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών τίθεται από τις 3 Ιανουαρίου 2011 σε πλήρη λειτουργία ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου εκσυγχρονίζεται ουσιαστικά το σύστημα χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η στοχευμένη και ταχεία χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με βάση την πρόοδο της υλοποίησής τους, καθώς και η απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις είσπραξη της αντίστοιχης κοινοτικής συνδρομής.
Με τη λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ επιτυγχάνεται, παράλληλα, και η πληροφόρηση για τις πραγματοποιούμενες πληρωμές των έργων σε πραγματικό χρόνο και επομένως η σαφής εικόνα της εξέλιξης των δαπανών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Εξέλιξη που θα συμβάλλει στην αποφυγή της πρόωρης χρηματοδότησης των έργων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο διενέργειας των πληρωμών και των δυσμενών συνεπειών για το δημόσιο (αδικαιολόγητη δέσμευση πόρων, επιβάρυνση του δημοσίου με τόκους κλπ).
Ο τρίτος στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης αφορά την υποβολή σε ετήσια βάση δέκα μεγάλων έργων (δηλαδή έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 50 εκ. € το καθένα) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, δέκα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 4,65 δις € καταχωρήθηκαν στο Κοινό Πληροφοριακό Σύστημα Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. και βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδοχής. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της αγοράς, στην ασφάλεια των μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αφορμή τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «για το νέος έτος έχουμε θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και είμαι σίγουρος ότι και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε.»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Μείωση τιμών σε 434 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης


Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με το νέο έτος περισσότερες επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στο κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης που απηύθυνε ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στην αγορά και να ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών.

Όπως είχε ανακοινωθεί, σε συνολικά 661 επώνυμα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχει αποφασιστεί έως σήμερα μείωση τιμών από 0,8% έως 38%. Σε 126 προϊόντα οι τιμές μειώθηκαν στα τέλη του 2010, ενώ σε 434 προϊόντα οι τιμές μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Θα ακολουθήσει η μείωση της τιμής 101 προϊόντων από τα μέσα Ιανουαρίου έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2011. Ακόμη, 1509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα διατηρήσουν την τιμή πώλησης που είχαν κατά το 2010, καθώς οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, το λιανεμπόριο και τα είδη οικιακής χρήσης συμφώνησαν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Έχει υπολογισθεί ότι από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει πραγματικό οικονομικό όφελος έως και 50 € μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια. Οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν το «πρώτο κύμα», ενώ πρόθεση του Υπουργείου είναι να διευρύνει τον κύκλο μειώσεων και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, μετά από συναντήσεις με επιχειρηματίες περισσότερων κλάδων.

Ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να προχωρήσουν σε μείωση τιμών και απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άμεση και έμπρακτη ανταπόκριση στο κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν είναι πραγματικές και καθαρές, δεν σχετίζονται με προσφορές και θα ισχύσουν καθ’όλη τη διάρκεια του 2011.

Ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει δηλώσει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί έμπρακτη και υπεύθυνη απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η μείωση των τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων αποτελεί μια στάση ευθύνης και αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν και το κράτος και οι επιχειρήσεις. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί ακόμη πιο εντατικά και συστηματικά το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011, ώστε να ανακουφιστούν τα ελληνικά νοικοκυριά και να προστατευθεί το εισόδημα των καταναλωτών.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Έκτακτη γενική συνέλευση αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου


Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί, αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τους εκλέκτορες και τους προέδρους των συλλόγων όλης της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σκοπός της συνεδρίασης είναι η λήψη αποφάσεων για την πορεία του διαλόγου, σχετικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό


Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, στο πλαίσιο διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί έως το 2015, οπότε το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από το 2011, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι τα 58 χρόνια και απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης. Επίσης, ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.

Για τη συνταξιοδότηση με 25ετία, το όριο ηλικίας είναι τα 61 χρόνια για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.
Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ, ενώ ο κλάδος υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων, όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

Αυξάνονται και στον δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών.

Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ακόμη αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για «την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας» και η εφαρμογή του θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, το κόστος της οποίας για τα Ταμεία ανέρχεται στο 25%, ενώ η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η απάντηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις μελέτες της Αναλογιστικής Αρχής για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ. Ως τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου και ως το Σεπτέμβριο για τα υπόλοιπα.

ΟΤΑ: Συνεχίζονται τα Κοινωνικά Προγράμματα, «Βοήθεια στο Σπίτι» και "Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας"


Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζονται κανονικά για όλο το 2011, τα Κοινωνικά Προγράμματα των ΟΤΑ, «Βοήθεια στο Σπίτι» και "Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας", μετά την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.
Το προσωπικό, που ήδη απασχολείται στα ανωτέρω προγράμματα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας, μέχρι την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ: Ο αριθμός της κλήρωσης είναι ο 77958 της 8ης σειράς


Ο αριθμός 77958 της 8ης σειράς είναι ο υπερτυχερός της κλήρωσης του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου, καθώς κερδίζει τα 7.000.000 ευρώ του πρώτου λαχνού. Σημαντικά όμως κέρδη περιμένουν και τους κατόχους των λαχείων με αριθμούς: 77956, 77957, 77959 και 77960, επίσης της 8ης σειράς, καθώς ο καθένας θα εισπράξει από 2.000.000 ευρώ. Στις 500.000 ευρώ ανέρχονται τα κέρδη του κατόχου του λαχείου με αριθμό 8063 της 39ης σειράς, ενώ 300.000 ευρώ θα εισπράξει ο κάτοχος του λαχείου με αριθμό 13161 της 15ης σειράς. Από 200.000 ευρώ παίρνουν τα λαχεία: 12036 της 50ης σειράς και 60398 της 42ης σειράς, ενώ από 100.000 ευρώ θα λάβουν οι κάτοχοι των λαχείων με αριθμούς: 28249 της 7ης σειράς, 74255 της 16ης σειράς και 85258 της 23ης σειράς.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Μήνυμα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων


Την αισιοδοξία του ότι, παρά τις δυσκολίες, το 2011 θα ανοίξει ένας δρόμος που θα οδηγήσει σταδιακά τη χώρα στην έξοδο από την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα τους κρατούντες να ενισχύσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.
«Το 2011 θα έχει δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι ανοίγει σιγά σιγά ένας δρόμος που θα πέσουμε στο 2012», επισήμανε ο κ. Παπούλιας από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αντάλλαξε τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και εκπροσώπους της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν φοβάται κοινωνικές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρόλο που υποφέρουν τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού, έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
«Πρέπει να βαδίσουμε αυτό το δρόμο. Και βλέπετε γι'αυτό και έχουν μια επιμονή, που είναι ό,τι θαυμάζω. Αλλά από την άλλη μεριά επειδή έχω περάσει κι εγώ δύσκολες περιόδους στη ζωή μου, ο ελληνικός λαός τις αντιμετώπισε αυτές τις περιόδους με μεγάλο θάρρος και με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Και νομίζω ότι αυτό γίνεται και σήμερα, παρόλο που οι κρατούντες πρέπει οπωσδήποτε να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός. Και όταν λέω να διευκολύνουν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχύσουν οικονομικά, τουλάχιστον, τα χαμηλότερα εισοδήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ακόμη ότι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή είναι η πάταξη των αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος του ελληνικού λαού. «Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους και ύστερα να τρέχουν στα κρατικά νοσοκομεία να θεραπευτούν. Αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε.

Α. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα


Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον ερχομό του Νέου Έτους έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Μια δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Έρχεται μια νέα, την οποία ας υποδεχθούμε με την προσμονή να είναι καλύτερη από αυτή που μας άφησε. Το 2010 ανήκει πλέον στην ιστορία. Στη διαδρομή του έφερε στην πλειονότητα των πολιτών, πολλές δυσκολίες, πολλές δοκιμασίες, αγωνία για το αύριο. Έφερε όμως και ένα νέο θεσμό: Την Αιρετή Περιφέρεια, με την οποία φιλοδοξούμε να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην Ήπειρο. Τα προβλήματα είναι αρκετά. Στεκόμαστε πάνω από αυτά. Αγωνιζόμαστε για την οργάνωση της Περιφέρειας, που ξεκινά από μηδενική βάση. Στόχος μας είναι μέσα στο 2011 να βάλουμε τις βάσεις που θα μας οδηγήσουν στην ενιαία Ήπειρο. Μας προβληματίζει το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες του κόσμου και γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια στιγμή. Η Ήπειρος έχει δυνατότητες, έχει το ανθρώπινο δυναμικό. Όλοι μαζί θα κάνουμε ο, τι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας, για την ευημερία των Ηπειρωτών, μόνιμων κατοίκων και αποδήμων.
Σήμερα ας αφήσουμε στην άκρη τους προβληματισμούς. Ας γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου. Ας βάλουμε τους στόχους μας και από αύριο με πίστη στις δυνάμεις μας, ξεκινάμε τον αγώνα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα, για να επιστρέψει η αισιοδοξία. Εμείς οι Ηπειρώτες τα καταφέραμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Με συνεργασία και κοινωνική αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε και τώρα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ: Καθιερωμένες ευχές για την Πρωτοχρονιά


Η πολιτική ηγεσία επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες ευχές της Πρωτοχρονιάς. Εκεί λοιπόν όπως συνηθίζεται, περιμένει ο καθένας τη σειρά του ώστε να ευχηθεί προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που βλέπεις, προέδρους κομμάτων, υπουργούς, βουλευτές να«στήνονται» σε μια ουρά και ευλαβικά και υπομονετικά να περιμένουν τη σειρά τους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα


Ευχές προς τους Έλληνες πολίτες για χρόνια πολλά και καλή χρονιά απέστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ακολουθεί το μήνυμα του κ. Σαμαρά:

«Εύχομαι υγεία σε όλους και αγάπη στις οικογένειές σας… Αλλά τέτοιες ώρες, η σκέψη μου είναι με εκείνους που έχασαν τις δουλειές τους ή τα μαγαζιά τους. Με εκείνους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται και την ανησυχία τους για το αύριο να μεγαλώνει…

Σε τέτοιες συνθήκες, οι καθιερωμένες ευχές των πολιτικών ακούγονται, ίσως, κούφια λόγια. Αρμόζει περισσότερο η υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε να φύγει το σύννεφο του φόβου από την πατρίδα μας. Να φύγει το γκρίζο από τη ζωή μας. Να φύγει η αγωνία από την καρδιά μας και η ανασφάλεια από την καθημερινότητά μας. Να στρέψουμε το κεφάλι μας ψηλά, για να πάρουμε φώτιση κι ελπίδα. Να στρέψουμε τα μάτια μας, μέσα μας, για να αντλήσουμε κουράγιο…

Να στρέψουμε τα μάτια στον Απόδημο, τη μεγάλη εφεδρεία του Ελληνισμού, για να πάρουμε δύναμη.
Να αναλογιστούμε ότι η χώρα μας πέρασε κι άλλα δύσκολα και τα κατάφερε… Να γίνουμε πιο τολμηροί εκεί που πρέπει, πιο ανθεκτικοί εκεί που χρειάζεται, πιο ειλικρινείς με τους εαυτούς μας... Να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Αυτό δεν είναι καθιερωμένη ευχή… Είναι υπόσχεση!
Το πιο αληθινό που μπορώ να σας δώσω σήμερα…
Μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για τον καθένα και την καθεμιά σας προσωπικά».

ΟΑΕΕ: Αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου η έκτακτη οικονομική ενίσχυση


Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Το επίδομα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας έως τις 31-12-2010 (εκτός αναπηρίας - θανάτου) και δεν είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.