Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Πωγωνίου: Ορκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο








Στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου Καλπακίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ορκωμοσία του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη και του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου Δήμου Πωγωνίου.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος .
Ο Δήμαρχος κ. Καψάλης στην ομιλία του, δεσμεύθηκε να εργαστεί ο ίδιος και οι συνεργάτες του για το καλό και την ανάπτυξη του Πωγωνίου και ζήτησε την συμπαράσταση όλων για την επιτυχία στο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί φίλοι και συγγενείς των ορκισθέντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου, στους οποίους παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ "ΤΟ ΣΩΣΙΝΟ"


Μετά από τις εκλογές που έγιναν τις αρχές του Δεκεμβρίου ,
το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου έχει ως εξής:

Πρόεδρος:Μπίκας Κωνσταντίνος του Χρήστου
Αντιπρόεδρος:Δρίβας Αντρέας του Λαζάρου
Γραμματέας:Νίκου Παναγιώτα του Κωνσταντίνου
Ταμίας:Κουρής Αναστάσιος του Στεφάνου
Μέλη:Γκόγκος Παναγιώτης του Χρήστου
Μπραχόπουλος Μιχαήλ του Κωνσταντίνου
Σκόρδος Δημήτριος του Σπυρίδων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας , αλλά και όλα τα Μέλη εύχονται σε
Όλους τους Συνδημότες του νέου Δήμου Πωγωνίου , καλές γιορτές
και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος , με υγεία και οικογενειακή γαλήνη.
Στον νέο Δήμαρχό μας ,αλλά και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο γενικότερα ,
καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που τους περιμένει.

ΟΓΑ: Από σήμερα η καταβολή των συντάξεων


Από σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2011 αρχίζει καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου σε 819.109 συνταξιούχους του ΟΓΑ
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμος, η συνολική δαπάνη για την καταβολή της σύνταξης μηνός Ιανουαρίου 2011 ανέρχεται σε 366.884.245,32 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ψηφιακή επίθεση στη δωρεάν Παιδεία


Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση επιφέρει η κυβέρνηση, με κυρίαρχο στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, στο πλαίσιο, βεβαίως, της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ορίζει το μνημόνιο της τρόικας.
Κατ' αρχάς, το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση φορέων και ινστιτούτων, αλλάζοντας τον χάρτη στον τομέα της εκπαίδευσης και ανοίγοντας, κατά πολλούς, τον δρόμο στη νέα ψηφιακή εποχή στα σχολεία.
Οι αλλαγές θα παρουσιαστούν εν πρώτοις στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς από την αρμόδια υπουργό Παιδείας, κα Άννα Διαμαντοπούλου, με απώτερο στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μηνός του νέου έτους.

Μεταξύ των αλλαγών που δρομολογούνται είναι η οριστική κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αλλά και του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.).
Πρόκειται για τον κρατικό φορέα που διακινεί δωρεάν τα σχολικά βιβλία και μέχρι σήμερα ήταν η βάση πάνω στην οποία στηριζόταν η έννοια της δωρεάν παιδείας στη χώρα.
Ταυτόχρονα με αυτές τις καταργήσεις έρχεται και η δημιουργία νέου «υπεροργανισμού» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών που θα ακολουθεί άπαξ το Υπουργείο Παιδείας.
Ο νέος οργανισμός θα είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο θα προκύψει από την ενσωμάτωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, τον Οργανισμό Επιμόρφωσης και το Ινστιτούτο Ομογένειας και Διαπολιτιστικής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις οργανισμών είναι το ένα στάδιο του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς το άλλο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων πειραματικών σχολείων, τα οποία θα συνδεθούν με τα παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων.
Έτσι εξυπηρετείται η πολιτική του σχολείου του μέλλοντος.
Όσον αφορά στην κατάργηση του πολυετούς Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, με τις μεταβατικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται τα θέματα της περιουσίας του και της μεταφοράς του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού του σε θέσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου, της υπηρεσίας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή άλλων, καθώς και σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η συνέχιση της τρέχουσας παραγωγικής εκδοτικής διαδικασίας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συμφωνία με τους φαρμακοποιούς


Σε κατ' αρχήν συμφωνία κατέληξαν ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, και οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα να κλείσουν τα φαρμακεία.
Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας, συμφώνησαν να αποδεχθούν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, επιτρέποντας τις συστεγάσεις.
Σε ότι αφορά στη λειτουργία το Σάββατο όλων των φαρμακείων και όχι μόνο εκείνων που εφημερεύουν, οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τη μέση λύση της λειτουργίας ενός 25 ή 30% των φαρμακείων κυκλικά από τους καταλόγους των συλλόγων, όπως ισχύει σήμερα για τις εφημερίες.
Ο υπουργός, από την πλευρά του, ζήτησε να επιτρέπεται να λειτουργούν όλοι, να είναι δηλαδή στη διακριτική ευχέρεια κάθε φαρμακείου αν θα ανοίξει ή όχι, και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης, ωστόσο οι φαρμακοποιοί ήταν αρνητικοί.

Τελικά, ύστερα από πρόταση του υπουργού, συμφωνήθηκε το ζήτημα να αντιμετωπιστεί μετά το νέο έτος.

ΚΑΥΣΙΜΑ: Η τιμή τραβά την ανηφόρα


Σταθερά ανοδικά κινείται η τιμή των υγρών καυσίμων τις τελευταίες βδομάδες του έτους.
Σε μερικές περιπτώσεις λαμβάνουν και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας την αγορά, σύμφωνα με τις καταγγελίες καταναλωτών και των πρατηριούχων.
Σχετικά με την τιμή της βενζίνης, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως μετά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, θα διαμορφωθεί στο 1,65 και 1,70, τουλάχιστον σε ότι αφορά την μέση τιμή.

2009: Δεν πλήρωσαν φόρο 6 στους 10 Έλληνες


Ούτε ένα ευρώ φόρο δεν πλήρωσαν το 2009 έξι στους δέκα Έλληνες για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2008.
«Φτωχοί» εμφανίζονται σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι αφού δήλωσαν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται 60 Κροίσοι που έχουν ετήσιο εισόδημα ο καθένας άνω των 900.000 ευρώ.

Τα φορολογικά βάρη «σηκώνουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς καταβάλλουν το 52,59% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009, τα οποία αποκαλύπτουν ακόμη ότι επτά στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.) εμφανίζουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα κάτω των 10.500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί δηλαδή, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», δηλώνουν εισοδήματα μόλις 875 ευρώ τον μήνα και δεν πληρώνουν στην Εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο.

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων στα απομακρυσμένα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές.


Η υφυπουργός Παιδείας Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου με αφορμή το σχέδιο του υπουργείου για εκτεταμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων στα απομακρυσμένα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές.
Σε τοπικό επίπεδο η όλη διαδικασία έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων που έχει ζητήσει αφενός να μην πρυτανεύσουν τα κριτήρια του ΔΝΤ στις συγχωνεύσεις αφετέρου οι προτάσεις των στελεχών της εκπαίδευσης προς το υπουργείο να λάβουν υπόψη συγκεκριμένα παιδαγωγικά κριτήρια.

Ωστόσο, η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «εκεί που πρέπει, για παιδαγωγικούς λόγους, να μην υπάρχουν ολιγοθέσια σχολεία», Θα υπάρχουν συγχωνεύσεις.
Η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε δε ότι «δεν έχουμε μόνο συγχωνεύσεις σχολείων προχωράμε και σε ιδρύσεις σχολείων. Δεν συγχωνεύουμε για να συγχωνεύσουμε, απλά για να εξοικονομήσουμε δασκάλους και πόρους. Εκεί που υπάρχει οικιστική ανάπτυξη και περισσότερος μαθητικός πληθυσμός θα ιδρυθούν σχολεία».

ΟΓΑ: Τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2011


Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη, καθορίσθηκε ο αριθμός των δικαιούχων πού θα ενταχθούν στα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το έτος 2011, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιλογής τους.
Πρόκειται για την με αριθμό 30026/488 υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1986/Β/23-12-2010, σύμφωνα με την οποία ο ορισμός των δικαιούχων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας πού εντάσσονται στα προγράμματα έτους 2011 καθορίζεται κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
1.Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού οκταήμερων διακοπών 180.000 άτομα.
2.Στα εκδρομικά προγράμματα, διάρκειας 3 ημερών, 30.000 άτομα,
3.Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, 300.000 άτομα.
4.Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, 100.000 άτομα.

Οι προϋποθέσεις
Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και στα εκδρομικά προγράμματα έτους 2011 είναι:
1.Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του ΟΓΑ ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει.
2.Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, ή
3.Να είναι σύζυγοι των ως άνω προσώπων και δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας ή
4.Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων κατά το έτος 2011 είναι:
1.Να έχουν οι συμμετέχοντες την ιδιότητα του συνταξιούχου του ΟΓΑ ή συνταξιούχου του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερήλικων του άρθρου 1 του ν. 1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει
2.Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ και να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής τους στα προγράμματα, ή
3.Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στα προαναφερόμενα προγράμματα των, υπό στοιχεία 1 και 2 του άρθρου 2 της παρούσης απόφασης, αναφερομένων προσώπων, είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κληρώθηκαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών έτους 2010, δικαιούνται να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα του έτους 2011 επιπλέον δε και στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
Πρόσωπα που κληρώθηκαν στο πρόγραμμα τετραήμερων κυκλικών πλόων (κρουαζιέρων) το έτος 2010 και έκαναν χρήση της παροχής− δικαιούνται το έτος 2011 να συμμετάσχουν μόνο στα προγράμματα δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
Πρόσωπα όλων των ανωτέρω κατηγοριών, που κάνουν χρήση μιας από τις προαναφερόμενες παροχές το έτος 2011, δεν δικαιούνται δεύτερη παροχή μέσα στο ίδιο έτος, εξαιρουμένων αυτών της δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρων.
Κριτήρια επιλογής δικαιούχων
Για την επιλογή των δικαιούχων των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2011 ορίζονται τα παρακάτω κριτήρια:
1. Στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, να περιληφθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του αρθρ. 1 του Ν. 1296/1982(ΦΕΚ 128), όπως ισχύει, καθώς και οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σ’ αυτά και, σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ.
Εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού ή Εκδρομών, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν: προσαύξηση του ποσού της σύνταξης τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή λόγω τυφλότητας ή λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας−τετραπληγίας. Εξαιρούνται επίσης της κλήρωσης και δικαιούνται δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού τα πρόσωπα που κληρώθηκαν να συμμετάσχουν στο εκδρομικό επιμορφωτικό ταξίδι στην Κύπρο το έτος 2010 και δεν έκαναν χρήση της παροχής λόγω ματαίωσης του προγράμματος και εφόσον εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.
Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών έχουν και οι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.
2. Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων, καθορίζεται να περιληφθούν οι δικαιούχοι της περίπτωσης 2 του άρθρου 2 της παρούσης, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σ’ αυτά μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού των διαθέσιμων Δελτίων.
Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο των οριζομένων στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο επιλογής στο πρόγραμμα καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας.
3. Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων, καθορίζεται να περιληφθούν οι δικαιούχοι της περίπτωσης 2 του άρθρου 2 της παρούσης οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σ’ αυτό και σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων μεγαλύτερο του οριζομένου στο άρθρο 1 της παρούσης, ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ: Απαγορευμένο για την Ελλάδα το ΜΟΝ810


Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφαρμόζοντας πάγια πολιτική, απαγορεύει με Υπουργική Απόφαση την εμπορία όλων των σπόρων σποράς από υβρίδια καλαμποκιού τα οποία φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810 και είναι εγγεγραμμένα στον κοινοτικό κατάλογο καλλιεργούμενων γεωργικών ειδών. Προκειμένου να απαγορευτούν και τα νέα υβρίδια που ενεγράφησαν πρόσφατα στον κοινοτικό κατάλογο, εκδόθηκε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία περιλαμβάνει και αυτά.
Με το Εθνικό μας μέτρο για την απαγόρευση εμπορίας σπόρων στη χώρα μας, τα υβρίδια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού στο σύνολό τους ανέρχονται σε 151 και γνωστοποιήθηκαν από 17-12-2010 στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Οι Δήμοι θα πληρώνουν τα πρόστιμα για παράνομες χωματερές


Στο εξής το πρόστιμο για παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα πληρώνεται από το συγκεκριμένο Δήμο που ολιγώρησε και όχι από το κεντρικό κράτος και αυτό θα εμπεριέχεται σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των Δήμων, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.
Σημείωσε, ωστόσο, πως για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους θα υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν αντικειμενικά δεν θα μπορούν αυτοί οι Δήμοι, όπως π.χ. μικρών νησιών, να ανταποκριθούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

2011: Ποδαρικό με νέους φόρους


Χωρίς τέλος είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις οποίες υπόκεινται οι πολίτες από την κυβέρνηση που επιχειρεί απεγνωσμένα να συγκεντρώσει εντός του 2011 ποσό ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην έμμεση φορολογία που πλήττει ολοένα και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα θα προστεθεί κατ' αρχάς η τρίτη κατά σειρά αύξηση του Φ.Π.Α. τους τελευταίους εννέα μήνες.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση από τις αρχές του νέου έτους προχωρά στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, στην έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, την απόδοση των τεκμηρίων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τη φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.
Φ.Π.Α. στα ύψη
Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη και υπηρεσίες θα επιφέρει η νέα δραματική αύξηση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. από το 11% στο 13%.
Κατ' αρχάς, από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20 λεπτά το πακέτο τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.
Αύξηση τιμών θα υπάρξει σε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, αφού ο συντελεστής Φ.Π.Α. από 5,5% ανεβαίνει στο 6,5%, ενώ αντίθετα θα μειωθούν οι τιμές στα φάρμακα και τις υπηρεσίες ξενοδοχείων, δωματίων και κάμπινγκ, καθώς ο Φ.Π.Α. μειώνεται από το 11% στο 6,5%.

Εξίσωση φόρου πετρελαίου κίνησης - θέρμανσης
Η κυβέρνηση, από τη μια, ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, και από την άλλη από τον Οκτώβριο του 2011 προχωρά στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ουσιαστικά, ο αριθμός των πολιτών που θα καταφέρουν να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης θα είναι πολύ λιγότερος σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σήμερα, όπου το κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης με χαμηλή φορολογία. Υπολογίστε ότι σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 0,78 λεπτά το λίτρο και το κίνησης 1,30 ευρώ, τότε όλοι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ποιοι είναι οι νέοι φόροι και ποιοι οι στόχοι των εσόδων:
Η κυβέρνηση αναζητεί ένα ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς αυτό ορίζει το μνημόνιο βοήθειας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα των δανειστών.
Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν:
- Ποσό 800 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 11% σε 13%
- Ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από τον Φ.Π.Α. σε επαγγέλματα που εξαιρούνταν
-Η αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης θα συνεισφέρει στον κρατικό κορβανά 600 εκατομμύρια ευρώ.
-Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
-Από την πάταξη της φοροδιαφυγής παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης των προστίμων η κυβέρνηση προσδοκά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ
-Αυξημένη στα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι και η πρόβλεψη από τα τεκμήρια φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών
-Από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος και στις παροχές σε είδος όπως στα Ι.Χ. για είσπραξη 150 εκατομμυρίων ευρώ
-Από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων αναμένονται έσοδα 50 εκατ. ευρώ
-Φόρος στα αυθαίρετα, στόχος είναι 300 εκατ. ευρώ
-Αύξηση αντικειμενικών αξιών, αναμένονται 270 εκατ. ευρώ
-Πράσινα τέλη, στόχος τα 150 εκατ. ευρώ.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Έτοιμος να εφαρμοστεί


Καθ’ όλα έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τόνισε ο υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011.

Όπως τόνισε ο υπουργός, έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων. Οι Δήμοι έχουν εφοδιαστεί με ΑΦΜ, σφραγίδες, έχει γίνει η αντικατάσταση πινακίδων και δεν υπάρχουν προβλήματα σε κτηριακές υποδομές.

Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα.

Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν σχεδόν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: συγκρότηση δημοτικών αρχών, οργάνωση νέων δήμων, χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες δέκα ημέρες...

Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο


Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, θα συνεδριάσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα οριοθετηθούν οι κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τα νομοσχέδια «φωτιά» που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι:

- Σχέδιο νόμου: Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις (εισηγητής ο κ. Κ. Σκανδαλίδης)

- Σχέδιο νόμου: Αναδιάρθρωση των Δομών Υποστήριξης του Παιδαγωγικού, Εκπαιδευτικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Σχέδιο νόμου για τα Πειραματικά - Πρότυπα Σχολεία (εισηγήτρια η κα Άννα Διαμαντοπούλου)

- Σχέδιο νόμου: Τροποποίηση Συστήματος Εκπόνησης Μελετών, Εκτέλεσης Δημοσίων Έργων και Σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων (εισηγητής κ. Δ. Ρέππας)

- Σχέδιο νόμου: Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και άλλες διατάξεις (εισηγητής κ. Γ. Κουτρουμάνης)

- Σχέδιο νόμου: Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (εισηγητής κ. Χ. Καστανίδης)
- Προσχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (εισηγητής κ. Γ. Ραγκούσης)

Ο κ. Ραγκούσης θα κάνει εισήγηση και για το θέμα της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης λήξης της θητείας των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών και θα εισηγηθεί για τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

- Σχέδιο νόμου: Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και σχέδιο νόμου: Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις (εισηγητής κ. Χρ. Παπουτσής)

- Σχέδιο νόμου: Προστασία του Ανταγωνισμού και Σχέδιο νόμου: Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις (εισηγητής κ. Μ. Χρυσοχοϊδης).

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντατικοποίηση των ελέγχων για την απαγόρευση του καπνίσματος


Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος και εντατικοποίηση των ελέγχων, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε, το πρώτο που θα γίνει είναι «επίταση των ελέγχων στη Δημόσια Διοίκηση» και το δεύτερο «επίταση των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία», γιατί «οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ήταν και το πρόβλημα λόγω δημοτικών εκλογών και η αδράνεια αυξήθηκε».

«Είχαμε το πολιτικό κόστος, που έκανε τον έναν δήμαρχο να ελέγχει τον άλλον, ή να μην ελέγχει, οδηγούσε και σε "νόθευση" του ανταγωνισμού. Η μία μεγάλη καφετέρια είχε καπνιστές, η άλλη απαγόρευε», ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ο νόμος, είπε: «Θέλουμε ομοιόμορφη εφαρμογή. Το επόμενο βήμα είναι να μπορούν να ελέγχουν τους χώρους αυτούς και οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που έβαλα στο πολυνομοσχέδιο. Και από κει και πέρα χρειάζεται κι ένας υπουργικός συντονισμός, για χώρους οι οποίοι αυτή τη στιγμή σήμερα δεν έχουν απαγόρευση του καπνίσματος, τα μπουζούκια, τα καζίνο κλπ».

«Αυτά τα μεγάλα μαγαζιά να μπορούν να εξαγοράσουν το δικαίωμα αυτό. Αυτή η τελική ρύθμιση, λοιπόν, που είναι διυπουργικό θέμα, χωρίς εμείς να υποχωρούμε από τη θέση της προστασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να καταλήξει». πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Ερωτηθείς ειδικότερα αν αφήνει κάποια παράθυρα για εκλογίκευση του νόμου είπε: «Κανένα παράθυρο δεν αφήνω. Μα δεν μπορώ, όταν το θέμα είναι διυπουργικό, να μη σκέφτομαι και κάποια άλλη πρόταση, που θα έρθει από κάπου αλλού. Ο νόμος ο δικός μας πρέπει να εφαρμοστεί, το Υπουργείο Υγείας επιμένει στο νόμο του».

Ειδικότερα για τους ελέγχους, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι σοβαροί και από κει και πέρα θα πρέπει να γίνει και μια διυπουργική συνάντηση. «Ήδη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία χθες από το δικό μας Υπουργείο προς τρεις συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, ώστε να μπορέσουμε να το κλείσουμε τις επόμενες μέρες», σημείωσε.