Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μήνυμα - προειδοποίηση για πρόωρες


Στους 156 βουλευτές έπεσε η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠAΣOK, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο που έχει θέσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου για να στήσει κάλπες.
Aν ο πρωθυπουργός νιώσει πως αμφισβητείται, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, καθώς πιστεύει ότι δεν έχει νόημα μια αδύναμη ή υπό ομηρεία κυβέρνηση. Tο δίλημμα που έθεσε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ισχύει απολύτως και είναι διαρκές. Eίναι κάτι που ζήτησε από τους συνεργάτες του να το μεταφέρουν στους βουλευτές, μετά τα όσα έγιναν την περασμένη Tρίτη στη Bουλή.
Kαι για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί στο Mέγαρο Mαξίμου έφθασαν πληροφορίες πως κάποιοι μαζεύουν υπογραφές για να αφαιρεθεί από τον υπουργό Oικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει τα επικαιροποιημένα μνημόνια. Mια τέτοια κίνηση, εφόσον υλοποιηθεί, θα θεωρηθεί από την ηγεσία «ανταρσία».

ΟΑΕΕ: Παγώνει για μια τριετία το ύψος των εισφορών των ασφαλισμένων


Ο διοικητής του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών, κ. Γεράσιμος Βουδούρης προχώρησε την Πέμπτη, στη δέσμευση ότι θα παγώσει για μία τριετία το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ. Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του οργανισμού και τη δημιουργία «κέντρων συντάξεων» ανά περιοχή, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης σύνταξης. Σήμερα, απαιτούνται τέσσερις με πέντε μήνες.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών προς το Ταμείο, ο κ. Γεράσιμος Βουδούρης σημείωσε ότι εισπράχθηκαν 27 εκατ. ευρώ από 80.000 ασφαλισμένους. Εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση στάθηκε εμπόδιο στην αποπληρωμή των χρεών για πολλούς εργαζόμενους.

ΚΑΚΑΒΙΑ: Χάος και φασαρίες έφερε η κατάργηση της βίζας!


Μετά την απόφαση για την κατάργηση της βίζας των Αλβανών προς την Ελλάδα –και τις υπόλοιπες χώρες μέλη της συνθήκης του Σέγκεν- από τους Υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των Αλβανών που θα έρχονται στην Ελλάδα, νόμιμα και περιστασιακά για τη ανεύρεση εργασίας.
Από την Τετάρτη πρώτη μέρα της ελεύθερης διακίνησης των Αλβανών προς την Ελλάδα, αλλά μέχρι και σήμερα, ουρές, χάος και φασαρίες σημειώθηκαν στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.
Πολλοί Αλβανοί δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα οι Αρχές να τους γυρίζουν πίσω, ενώ μερικές φορές προσπάθησαν να εισβάλλουν μαζικά!

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: Από το νέο έτος οι αλλαγές


Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Αλλάζουν οι ρυθμίσεις για τις τρίτεκνες μητέρες. Στη μητέρα που αποκτά τρίτο παιδί καταβάλλεται, μέχρι αυτό να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του, επίδομα ύψους 177 ευρώ, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή παραμονή στην Ελλάδα. Επίσης, στη μητέρα που έχει ή αποκτά τρία παιδιά χορηγείται μηνιαίο επίδομα για κάθε άγαμο παιδί της, κάτω των 23 ετών, το οποίο ισούται με το επίδομα που καταβάλλεται για κάθε παιδί πολύτεκνης οικογένειας και καθορίζεται από 1-1-2011 στο ποσό των 44 ευρώ.

* Στις πολύτεκνες οικογένειες καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού 44 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ. Στη μητέρα που δεν δικαιούται πλέον το παραπάνω επίδομα χορηγείται ισόβια σύνταξη ποσού 102 ευρώ. Στις πολύτεκνες οικογένειες, από 1-1-2011 και για όσο χρονικό διάστημα καταβάλλεται το επίδομα τρίτου παιδιού δεν θα καταβάλλεται το επίδομα παιδιού πολύτεκνης οικογένειας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 18:15 μ. μ.

ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΄95

ΔΝΤ: Φυσιολογικές οι διαμαρτυρίες, όχι η βία


«Το να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται κανείς είναι φυσιολογικό και κατανοητό, αλλά, κάθε φορά που σημειώνεται βία, είναι κάτι που δημιουργεί πολύ προβληματισμό».

Αυτό ήταν το σχόλιο της διευθύντριας Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κα Κάρολαϊν Άτκινσον, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματούχος του ΔΝΤ έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη να καταβληθεί με δίκαιο τρόπο το κόστος του ορθολογισμού της οικονομίας, λέγοντας ότι «ειδικότερα οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ευπόρων, θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν».

ΠΑΣΟΚ: Αύριο συνεδριάζει η Κ.Ο.


Αύριο στις 16:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί την Κ.Ο., λίγες ημέρες μετά τους τριγμούς που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος το πολυνομοσχέδιο με τις επίμαχες αλλαγές στα εργασιακά και στις ΔΕΚΟ.

Ε.Ε.: Εύσημα για την προσπάθεια της Ελλάδας


Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για να βγουν οι χώρες από την κρίση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στο σωστό δρόμο, κάτι που όπως αναγνώρισε προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών.

Υποστήριξε ακόμη ότι είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, η οποία διαθέτει πανοπλία μέτρων για οικονομική διακυβέρνηση. Ο κ. Ζ. Μπαρόζο τόνισε παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι ριζικές. Όπως είπε, διαπίστωσε, μεγάλη αποφασιστικότητα στην ικανότητα της Ε.Ε. να διασφαλίζει τη σταθερότητα της Κοινότητας και της Ευρωζώνης.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ζήτησε παραδειγματική τιμωρία


Τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία όσων προέβησαν σε βιαιοπραγία ενάντια στον κ. Κωστή Χατζηδάκη ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χατζηδάκη προκειμένου να ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας του, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικά και με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

ΕΣΗΕΑ: Σε 48ωρη απεργία όλα τα Μ.Μ.Ε.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 48ωρη απεργία, που έχει κηρυχθεί για σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 06.00 το πρωί, μέχρι και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 στις 06.00 το πρωί.

ΕΦΟΡΙΑ: Έως το τέλος του Ιανουαρίου η α' δόση της έκτακτης εισφοράς


Την πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς καλούνται να πληρώσουν, έως το τέλος Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν καθαρά κέρδη άνω των 100.000 ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2010 (χρήση 2009).
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχίζει σε λίγες ημέρες την αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, προκειμένου οι εφορίες να βεβαιώσουν σε ειδικό κωδικό τα ποσά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Η εξόφληση της έκτακτης εισφοράς μπορεί να γίνει σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που η καταβολή του συνόλου της έκτακτης εισφοράς γίνει μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, χορηγείται έκπτωση 2%.
Επισημαίνεται ότι οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς αυξάνονται προοδευτικά, ανάλογα με το ύψος των συνολικών καθαρών κερδών, ως εξής:
* 4% για καθαρά κέρδη μέχρι και 300.000 ευρώ,
* 6% για κέρδη από 300.001 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ,
* 8% για κέρδη από 1.000.001 έως 5.000.000,
* 10% για κέρδη από 5.000.001 ευρώ και άνω.
Το ποσό πάντως της έκτακτης εισφοράς, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση, ώστε τα εναπομείναντα συνολικά καθαρά κέρδη, που αποτέλεσαν τη βάση προσδιορισμού της, να μην υπολείπονται του ποσού των 100.000 ευρώ.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς


Διευκρινίσεις σχετικά με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προχωρά η ΔΕΗ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο.
Όπως αναφέρει η επιχείρηση, η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε 189 εκατ. ευρώ, ενώ, ειδικότερα για τους πελάτες της Χαμηλής και Μέσης Τάσης η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται σε 104 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορεί να θεωρηθεί απώλεια εσόδων, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό παραμένει ανεξόφλητο και μετά το πέρας εξαμήνου, διευκρινίζει η ΔΕΗ.


Συγκεκριμένα, οι ανείσπρακτες οφειλές σε Χαμηλή Τάση (ΧΤ) και Μέση Τάση (ΜΤ) μετά το πέρας του εξαμήνου ως προς το σύνολο των εισπρακτέων λογαριασμών στο δεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε περίπου 6%.
Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εταιρεία προβαίνει στις αναγκαίες προβλέψεις σύμφωνα με τις αρχές των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για τις περιπτώσεις στις οποίες η εισπραξιμότητα κρίνεται επισφαλής.
Η αύξηση των προβλέψεων στο 9μηνο 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 αναφορικά με οφειλές από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών της ΧΤ και ΜΤ ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: «Όχι» στα παρατεταμένα μέτρα λιτότητας


Την άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι παρατεταμένα, προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς στον επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.