Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


Α.Ε. ΚΑΜΠΟΧΩΡΙΩΝ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Νέος γύρος κινητοποιήσεων


Νέο γύρο κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν από τα μέσα Ιανουαρίου οι κτηνοτρόφοι. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσής τους, κ. Δημήτρης Καμπούρης, οι συνάδελφοί του αφενός μεν διαμαρτύρονται για τις τιμές του γάλακτος, αφετέρου δε θεωρούν πως είναι αβέβαιο το μέλλον των συνεταιριστικών τους οργανώσεων, εξαιτίας της εξυγίανσης που δρομολογήθηκε στην Αγροτική Τράπεζα. Επιπλέον, ζητούν επιδότηση για την αγορά των ζωοτροφών.
Ο κ. Καμπούρης πρόσθεσε πως αρχικά οι κινητοποιήσεις τους θα έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και το έναυσμα θα δοθεί από την Ήπειρο. Στην περιφέρεια αυτή, άλλωστε, το θέμα της βιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» «καίει» τους κτηνοτρόφους.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.

ΚΑΛΠΑΚΙ - Α. Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ

ΠΑΣΕΓΕΣ: Να συνεχίσει η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ σε συνεταιριστική μορφή συμφώνησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση


«Να συνεχίσει η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ σε συνεταιριστική μορφή και σε επίπεδο αποκλειστικά ηπειρωτικό», αναφέρει σχετικό ψήφισμα – τοποθέτηση του προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη. Το εν λόγω κείμενο ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Αθήνα.
Ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του κ. Μπαλτογιάννη έχει ως εξής:
Το 1963 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ιδρύθηκε η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Μέτοχοι της αποτέλεσαν στη συνέχεια οι ΕΑΣ Ηπείρου και η ΑΤΕ.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ κατέγραψε μια θετική πορεία, η οποία οφείλονταν στην στήριξη των Συνεταιρισμών, στον ζήλο των εργαζόμενων και στην συμπαράσταση των κτηνοτρόφων – παραγωγών.
Οι Συνεταιρισμοί όλη αυτή την περίοδο έκαναν μεγάλες προσπάθειες και αγώνα να δυναμώσουν την Βιομηχανία, αλλά και την σχέση της με τους ηπειρώτες- κτηνοτρόφους.
Ο σκοπός δεν ήταν τα τεράστια κέρδη της Βιομηχανίας. Ο σκοπός ήταν μέσα από τα κέρδη της, η διαρκής ανάπτυξη και στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, η στήριξη και η διασφάλιση του εισοδήματος των ηπειρωτών κτηνοτρόφων.
Αυτή η σχέση όχι μόνο δεν πρέπει να σπάσει αλλά ιδίως σήμερα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης τόσο της κτηνοτροφίας όσο και της οικονομίας, πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο.
Η ΑΤΕ δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία της και να αδιαφορεί για το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
Όλα αυτά τα χρόνια τα συμφέροντα της ΑΤΕ ήταν αντιδιαμέτρου αντίθετα με αυτά των παραγωγών και της περιοχής. Αυτή η πολιτική προέρχεται από μια αντίληψη που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια την ΑΤΕ. Είναι μια αντίληψη ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της Βιομηχανίας.
Οι κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο των Ηπειρωτών, ΔΕΝ ενδιαφέρονται και ΔΕΝ θέλουν να αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη της η ΑΤΕ, μέσω της πώλησης των μετοχών που κατέχει σε ξένα από την Ήπειρο επιχειρηματικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα.
Οι κτηνοτρόφοι και οι οργανώσεις τους ΔΕΝ ενδιαφέρονται και δεν θέλουν να δημιουργηθούν υπεραξίες για την εξυγίανση της ΑΤΕ.
Οι ΕΑΣ μέτοχοι και οι κτηνοτρόφοι, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της ηπειρωτικής κτηνοτροφίας ενδιαφέρονται:
1.Για την παραγωγή άριστης ποιότητας ηπειρωτικού Γάλακτος.
2.Για την παραγωγή άριστων ποιοτικών ηπειρωτικών Γαλακτοκομικών προϊόντων.
3.Για την αποδοτική διαχείριση του προϊόντος τους από την ΔΩΔΩΝΗ που θα αποδίδει την καλύτερη τιμή.
Αυτός είναι ο σκοπός λειτουργίας και ύπαρξης της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Ο κύριος μέτοχος της Βιομηχανίας, η ΑΤΕ, ούτε στο ελάχιστο δεν έχει εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.
Η μόνη συνεισφορά της ΑΤΕ στην ΔΩΔΩΝΗ ήταν τα 94 χιλιάδες Ευρώ ( 32 εκατ. δρχ) που έβγαλε από το ταμείο της και τα εισέφερε στο μετοχικό κεφάλαιο της Βιομηχανίας.
Με αυτά τα χρήματα, δηλαδή με τα 32 εκατ. δρχ. η ΑΤΕ κατάφερε να κατέχει σήμερα το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Με αυτά τα χρήματα, εισέπραξε μερίσματα πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Με αυτά τα χρήματα, έχει μονοπωλιακά την χρηματοδότηση της ΔΩΔΩΝΗΣ εισπράττοντας έως σήμερα πάνω από 75 εκατομμύρια Ευρώ σε τόκους.
Με αυτά τα χρήματα, κατέχει μονοπωλιακά 9.000 βιβλιάρια των κτηνοτρόφων- εισκομιστών γάλακτος, όπου γίνονται πληρωμές άνω των 65 εκατομμυρίων Ευρώ τον χρόνο.
Με αυτά τα χρήματα, απαλλάσσεται από διαχειριστικά έξοδα πάνω από 6.000 κτηνοτροφικών δανείων που θα χρειάζονταν να διαχειριστεί, εάν οι Παραγωγοί δεν έκαμαν χρήση των προκαταβολών για την εισκόμιση γάλακτος κάθε χρόνο που δίνει η ΔΩΔΩΝΗ.
Αυτοί είναι οι λόγοι και τα οφέλη της ιδιοκτησιακής αντίληψης που έχει η ΑΤΕ σχετικά με την ΔΩΔΩΝΗ.
Οι Συνεταιριστικές οργανώσεις του Ν. Ιωαννίνων από την ίδρυσή τους λειτουργούν σε υγιή βάση, νοικοκυρεμένα, χωρίς να έχουν παθητικούς ισολογισμούς και χωρίς να τους έχουν χαριστεί ή διαγραφεί δάνεια.
Έχουν εμπεδώσει στο άριστο την συνεργατικότητα και έχουν αποδείξει με την δράση τους ότι οι παραγωγοί μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες βιομηχανίες, όχι σαν αυτές που η ΑΤΕ απέτυχε παταγωδώς να διοικήσει.
Από την άλλη μεριά οι Ενώσεις της Ηπείρου πάλεψαν σκληρά για να στηριχθεί και να διαδραματίσει θετική πορεία η ΔΩΔΩΝΗ.
Πάντα ήταν δίπλα της, προασπίζοντας το όφελος και το συμφέρον των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της ίδιας της βιομηχανίας.
Σήμερα που η ΑΤΕ προτίθεται να αποχωρήσει από την ΔΩΔΩΝΗ, ζητάμε :
1.Σεβασμός στην ιδρυτική καταστατική πράξη της Βιομηχανίας.
2.Οι μετοχές που κατείχαν οι Συνεταιρισμοί, μέρος των οποίων παρανόμως εξαγοράσθηκαν από την ΑΤΕ, να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, μεταβιβαζόμενες στις συνεταιριστικές οργανώσεις της Ηπείρου.
3.Να συνεχίσει η λειτουργία της σε συνεταιριστική μορφή και σε επίπεδο αποκλειστικά ηπειρωτικό.
ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ι.Χ.: Επιστρέφει η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων


Επανέρχεται η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων με παροχή οικονομικών κινήτρων τα οποία αφορούν σε κλιμακωτή μείωση του Τέλους Ταξινόμησης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι των κινήτρων είναι όλοι οι κάτοχοι παλαιών Ι.Χ. με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως τις 31.12.1998 και η έκπτωση του Τέλους Ταξινόμησης που θα ωφεληθούν κατά την αντικατάστασή του είναι ανάλογα της κατηγορίας που ανήκει το μοντέλο που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Αν το καινούριο Ι.Χ. που επιθυμούν να αποκτήσουν έχει κινητήρα έως 900 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 6.000 ευρώ τότε απαλλάσσονται εντελώς από το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο κυμαίνονταν στο 5%. Αν το καινούριο Ι.Χ. έχει κινητήρα από 901 κ.εκ.έως 1.400 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 8.000 ευρώ τότε επίσης απαλλάσσεται από το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο κυμαίνεται στο 12%.
Για καινούρια αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.401 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 11.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης το οποίο υπολογίζεται σε 20% μειώνεται κατά 65% και διαμορφώνεται στο 8,5%. Στα νέα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.601 κ.εκ. έως 2.000 κ.εκ. και εργοστασιακή αξία έως 14.000 ευρώ το Τέλος Ταξινόμησης μειώνεται κατά 50% και θα κυμαίνεται σε μόλις 20%.
Όσο αφορά στο Φόρο Πολυτελείας αλλαγές έχουμε στις εργοστασιακές αξίες των καινούριων αυτοκινήτων που αφορούν μόνο στην πρώτη και στη δεύτερη κατηγορία οχημάτων στις οποίες επιβάλλεται φόρος 10% και 30%. Ειδικότερα στην πρώτη κατηγορία στην οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας 10% αλλάζουν εντελώς οι εργοστασιακές αξίες των οχημάτων και πλέον αφορά τα Ι.Χ. με αξία από 20.000 έως 22.000 ευρώ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Αλλαγές στο πόδι»


Για «αλλαγές στο πόδι και θυσίες χωρίς αντίκρισμα», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ. κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Μιλώντας στην επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ότι «η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από μια βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».

Επισήμανε ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα και όχι θυσίες χωρίς προοπτική».

«Οι ώρες είναι κρίσιμες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όλοι «κρινόμαστε από το βαθμό της εθνικής μας ευθύνης, μπροστά σε μια προσπάθεια συλλογική, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, να ισχυροποιήσουμε και πάλι την οικονομία και τη χώρα, να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια νέα, αξιόπιστη, με κύρος και θεσμικά ισχυρή νέα Ελλάδα».

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου


Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων χώρων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2011 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3843/2010 στις πολεοδομικές υπηρεσίες για την υπαγωγή ακινήτων στις διατάξεις του Κεφαλαίου Β' του ίδιου ως άνω νόμου.
Η ανωτέρω παράταση αφορά τόσο στην προθεσμία αυτοπρόσωπης απευθείας υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών στις πολεοδομικές υπηρεσίες όσο και στην προθεσμία υποβολής τους με συστημένη επιστολή.
Η προτεινόμενη παράταση κρίνεται αναγκαία για την αποφόρτιση του έργου των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν την υπαγωγή των ακινήτων τους στις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3843/2010.

Φ.Ε.Ε.Υ.: Εγκρίθηκε δημιουργία Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων


Η δημιουργία Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων εγκρίθηκε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και ακόμη εξετάστηκε η επικαιροποίηση του παλαιού Νόμου για έρευνα κοιτασμάτων σε περιοχές της Ελλάδος.
Έτσι, αναπτερώνονται οι ελπίδες των κατοίκων αρκετών περιοχών της Ηπείρου, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθούν κοιτάσματα.

Ο νέος Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, μιλώντας για το θέμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την σύσταση του Φορέα.

«Αρκετές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να κάνουν γεωτρήσεις στο Καλπάκι, εκεί όπου είχαν γίνει και παλαιότερα. Όμως τότε δεν υπήρχε Φορέας. Τώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα υπάρξει, οπότε έχουμε και εμείς ελπίδες». Εξηγεί παράλληλα, πως «ο Φορέας θα επιλέξει κάποιες περιοχές, για να ξεκινήσουν οι έρευνες. Ελπίζουμε να είμαστε μέσα σε αυτές. Όπως και να έχει όμως θα παρακολουθούμε στενά το θέμα. Θα διαθέσουμε ό, τι μπορούμε».
Υπενθυμίζεται, ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι έγιναν πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου - Πωγωνιανής, όπου είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Πρόκειται για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο.
Επίσης, ενδείξεις πισσασφάλτου υπήρχαν στη Λάβδανη Πωγωνίου. Οι πιο συστηματικές έρευνες έγιναν στους Νεγράδες Καλπακίου, οι οποίες όμως σταμάτησαν απότομα και χωρίς να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το πολύχρονο εγχείρημα.
Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός, που ενισχύει τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας (κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών), όπου παλαιότερα είχαν διεξαχθεί έρευνες.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι έρευνες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.
Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «υπάρχει αμεσότατη ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδος, στον εμπλουτισμό των ερευνητικών δεδομένων που έχουμε, διότι τα στοιχεία που υπάρχουν στα αρχεία του Υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξα, ότι μπορούμε να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

Δύο ακόμη νεκροί στην «Εθνική»!! Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς.

Δύο ακόμη νεκροί προστέθηκαν στη μακρά λίστα των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία στην Εθνική Οδό Καλπακίου – Κακαβιάς. 
Το πρωί της Πέμπτης, στο 20ο χλμ της Ε.Ο, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Βορειοηπειρώτης ξέφυγε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 87χρονος πατέρας του, ενώ λίγες ώρες αργότερα κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η 77χρονη μητέρα του, που είχε απεγκλωβιστεί σοβαρά τραυματισμένη.
Ελαφρά τραυματίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου. Προανάκριση για το τροχαίο ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Πάρτι στο Café-bar “PLEGMA” στον Παρακάλαμο


Οι μαθητές του Γυμνασίου Παρακαλάμου σας καλούν στο πάρτι που οργανώνουν σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 μ.μ., στο Café-bar “PLEGMA” στον Παρακάλαμο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από 17 Δεκέμβρη εξόφληση ενιαίας ενίσχυσης


Την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη τοποθέτησε χρονικά, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης την εξόφληση των δικαιούχων παραγωγών για την ενιαία ενίσχυση του 2010. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Θανάση Καπρέλη οι διαδικασίες εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι έλεγχοι προχωρούν κανονικά και χωρίς προβλήματα.
Την εκτίμηση για το χρόνο πίστωσης των λογαριασμών των αγροτών έκανε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο Κάραβελ.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όλες οι αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά θα ικανοποιηθούν, εκτός απροόπτου


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα χωράφια τους, με μια μικρή επιφύλαξη, άφησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι είναι ζήτημα ημερών να έχουμε την τελική καταγραφή και χαρτογράφηση του συνόλου της δυναμικότητας υποδοχής ισχύος από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου τόνισε ότι «υπάρχει μια μέση εκτίμηση ότι το σύνολο σχεδόν –το λέω με μια επιφύλαξη, κρατήστε την επιφύλαξη- των αιτήσεων των αγροτών μπορεί και να ικανοποιηθεί. Κρατώ μία επιφύλαξη, διότι πρέπει κανείς να δει τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά των αιτήσεων.

Πρέπει να δει ποια εγκατεστημένη ισχύ υπάρχει και, κυρίως, πρέπει να δει ποιες από τις μεγάλες επενδύσεις –τις πάνω από 100 ΚW- πρόκειται να εγκριθούν, δηλαδή ποιες έχουν πάρει δεσμευτικές προσφορές και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα ισοζύγιο κάθε φορά ανάμεσα στις αιτήσεις των αγροτών και στις αιτήσεις όλων των υπολοίπων».
Σχετικά με την υπουργική απόφαση για τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου σε μη άρτια και οικοδομήσιμα, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «βρίσκεται υπό διαμόρφωση νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι η εξίσωση των όρων δόμησης για τα άρτια και οικοδομήσιμα και για τα μη άρτια και οικοδομήσιμα, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικά μια μεγαλύτερη επενδυτική «δικαιοσύνη» -εντός εισαγωγικών η λέξη- για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, αλλά και για τη δεύτερη».

Ε.Μ.Υ.: Βροχές και χιόνια από σήμερα Παρασκευή


Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 10.12.2010 με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες (που θα φθάνουν στα πελάγη τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ), καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια που θα πέσουν αρχικά στα βόρεια, βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής 10.12.2010 στα βόρεια και από το απόγευμα στα δυτικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (κυρίως στα βόρεια). Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου 11.12.2010.
Το Σάββατο 11.12.2010, στις υπόλοιπες περιοχές, προβλέπονται χιονόνερο ή χιόνι και τοπικές καταιγίδες.
Από το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται εξασθένιση των ανέμων και από τη νύχτα εξασθένιση των φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το διήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
••Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
••Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους στις ανωτέρω περιοχές.
••Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
••Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
••Σε περιοχές που ενδέχεται να συμβούν χιονοπτώσεις να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας προς αποφυγή ατυχημάτων και εγκλωβισμών στο οδικό δίκτυο.
Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για προστασία από καταιγίδες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ΚΕΠ


Με το ποσό των 7.976.666 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών τους ΟΤΑ για την κάλυψη αποκλειστικά και μόνο των δαπανών πληρωμής μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού που απασχολείται στα ΚΕΠ.
Πρόκειται για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, για τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού που διορίστηκε βάσει των προκηρύξεων 7Κ/06 και 4Κ/07 του ΑΣΕΠ και απασχολείται στα ΚΕΠ, στον κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Γιώργος Ντόλιος.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Αντιμέτωπος το φάσμα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης


Το φάσμα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης από την Πολιτεία αντιμετωπίζει όλο και πιο πολύ τελευταία ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου. Τα μηνύματα που φτάνουν στους κατοίκους από την εφαρμογή του Καλλικράτη δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Η ελληνική Πολιτεία άρχισε ήδη να «ξηλώνει» τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν και λειτουργούν στα μεγάλα χωριά του Πωγωνίου, εξυπηρετώντας επί δεκαετίες, βασικές ανάγκες των κατοίκων τους, αλλά και εθνικούς σκοπούς.
Η κυβέρνηση, επικαλούμενη κυρίως λόγους οικονομίας «αποψιλώνει» την περιοχή του Πωγωνίου, από δημόσιες υπηρεσίες, όπως Οικονομική Υπηρεσία, Συνοριακούς και Αστυνομικούς Σταθμούς, Κτηνιατρεία, Σχολεία, Αγροφυλακή, ακόμη και Φυλάκια, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς κατοίκων και τοπικών φορέων, που βλέπουν το κράτος να τους εγκαταλείπει αβοήθητους στη μοίρα τους.

Αστυνομικοί Σταθμοί και Φυλάκιά, όπως αυτό της Πωγωνιανής έχουν απογυμνωθεί από συνοριακούς φύλακες, οι οποίοι μετατέθηκαν στα Γιάννινα, με τους λαθρομετανάστες και λαθρεμπόρους να αλωνίζουν.
Η ακριτική Κοινότητα της Πωγωνιανής, θα στερηθεί εξάλλου και τις Τεχνικές Σχολές Λάτση, ένα μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτήριο, οι οποίες πρόκειται να κλείσουν την προσεχή διετία.
Αβέβαιο μοιάζει σήμερα και το μέλλον για την Μεταλλουργική Βιομηχανία Κεφαλοβρύσου, που απασχολεί περισσότερους από 120 εργαζομένους, οι περισσότεροι από την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και παρά τις υποσχέσεις, δεν έχουν επαναπροσληφθεί οι 20 περίπου συμβασιούχοι που είχαν απολυθεί απ’ το εργοστάσιο πριν από μερικούς μήνες.
Αβέβαιο είναι το μέλλον και για τα τοπικά υποκατάστημα της ΑΤΕ, που λειτουργούν στο Πωγώνι, και πιθανώς μερικά από αυτά να κλείσουν το επόμενο διάστημα.
Τέλος, το Δελβινάκι είναι πολύ πιθανό σύντομα να μείνει χωρίς Οικονομική Υπηρεσία, αφού το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει προαναγγείλει, την έχει συμπεριλάβει στη λίστα, με τις υπό κατάργηση οικονομικές υπηρεσίες του.
Η νεοσύστατη Αγροφυλακή έχει μπει σε τροχιά κατάργησης. Σε ένα Δήμο σαν αυτό του Πωγωνίου που είναι καθαρά γεωργικοκτηνοτροφικός, η παρουσία της Αγροφυλακής ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Τα αγροτικά Κτηνιατρεία που λειτουργούν σήμερα στο Δήμο και εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατοντάδων κτηνοτρόφων, που είναι πρακτικά αδύνατο να πηγαίνουν στα Γιάννινα κάθε φορά που τα ζώα τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν. Αντί να «βγάλουν» από τα γραφεία τους στα Γιάννενα και να στείλουν στα χωριά και άλλους κτηνίατρους, «μαζεύουν» κι αυτούς τους λίγους που σήμερα βρίσκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων.
Τα πρώτα σημάδια από την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου «Καλλικράτη» μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι για τον «ακριτικό» νεοσύστατο Δήμο Πωγωνίου.
Φαίνεται σήμερα πολύ καθαρά ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» είχε πρωταρχικό στόχο την περιστολή των δαπανών του κράτους και σε δεύτερη μοίρα την βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΟΑΕΔ: Από 14 Δεκεμβρίου το δώρο στους ανέργους


Από 14-12-2010 θα καταβάλλονται στους επιδοτούμενους άνεργους τα δώρα Χριστουγέννων 2010, ενώ από την ίδια ημερομηνία θα αρχίσει και η προπληρωμή των επιδομάτων ανεργίας που θα καταβάλλονταν κανονικά από 14-12-2010 μέχρι και
02-01-2011.
Όπως επίσης ανακοίνωσε ο Οργανισμός Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ από 14/12 θα προπληρώνονται τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων που θα καταβάλλονται κανονικά μέχρι και 02-01-2011 και θα καταβάλλονται τα δώρα Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, πλην των μακροχρονίως ανέργων, δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις υπηρεσίες του Οργανισμού καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από την Διεύθυνση Μηχανογράφησής του.
Ο έλεγχος της ταυτοπρόσωπης παρουσίας των ανέργων για την τακτική επιδότηση ανεργίας θα γίνει στην αμέσως επόμενη πληρωμή.

Ε.Α.Σ.Ι.: Πανηπειρωτική σύσκεψη στα Γιάννενα, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου για την Δωδώνη


Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνει η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αφού με σαφήνεια τίθεται πλέον η απόσυρση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία είναι και ο μεγαλομέτοχος .
Όλες αυτές τις μέρες, πάντως υπήρξαν αντιδράσεις από τα Γιάννενα που δείχνουν πως κανείς δεν θα αποδεχτεί την πώληση σε ιδιώτες. Αντίθετα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επισημαίνεται ο ρόλος που πρέπει να παίξουν οι κτηνοτρόφοι.
Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, σαν ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά την ΑΤΕ, όπως σημειώνει, συγκαλεί Πανηπειρωτική σύσκεψη στα Γιάννενα, στα Λιθαρίτσια, «με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο της ΑΤΕ αλλά και την τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη στην Βουλή οι οποίες βάζουν υπό αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ».
Για το σκεπτικό της, αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Όπως επανειλημμένα έχει γίνει γνωστό η πάγια θέση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων είναι η διατήρηση του χαρακτήρα της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ», όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη ιδρυτική πράξη αυτής. Αυτό σημαίνει ότι είναι αντίθετη σε κάθε τροποποίηση αυτών ιδίως όταν δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος. Την θέση μας αυτή την στηρίζαμε και την στηρίζουμε πάντα. Την στήριξη αυτή την αποδείξαμε έμπρακτα με την προσφυγή μας στην Δικαιοσύνη για την παράνομη αγοραπωλησία μέρους των μετοχών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Πωγωνίου, καθώς και των μετοχών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας – Ζαγορίου, Μετσόβου η οποία εκκρεμεί ακόμη και σήμερα.
Μια αγοραπωλησία η οποία αποτελεί ωμή παραβίαση της ιδρυτικής πράξης της Βιομηχανίας και είναι αντίθετη με τις αρχικές διατάξεις του καταστατικού και την βούληση των ιδρυτών, η οποία είχε ένα και μόνο στόχο, την δημιουργία μια πλειοψηφίας της ΑΤΕ, η οποία της δίνει την δυνατότητα να κάνει ότι θέλει και όχι την εξυγίανση των παραπάνω Συνεταιριστικών οργανώσεων όπως άλλωστε αποδείχτηκε αργότερα.
Στην Πανηπειρωτική σύσκεψη θα κληθούν να συμμετέχουν οι δευτεροβάθμιες Συνεταιριστικές Οργανώσεις – μέτοχοι της«ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ», οι βουλευτές της Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης και οι Περιφερειακές παρατάξεις στην Περιφέρεια της Ηπείρου, οι Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Ηπείρου, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων».

ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Καταληκτικές ημερομηνίες


Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που αφορά στην εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών και δεν τους έχουν αποσταλεί εκκαθαριστικά σημειώματα, μπορούν να προσέλθουν στην Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκουν, και να ζητήσουν την έκδοσή τους μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς ζητά από τις εφορίες να αποστείλουν άμεσα στους φορολογούμενους τα προσωρινά σημειώματα περαίωσης που στους έχει στείλει για επιβεβαίωση και οριστική εκκαθάριση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.
Σημειώνεται πάντως ότι έως τώρα η περαίωση αποδίδει σημαντικά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως τώρα έχουν εισπραχθεί 700 εκατ ευρώ και έχουν βεβαιωθεί 1,5 δις ευρώ από τους επιτηδευματίες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης
Στη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται οι καταληκτικές νέες ημερομηνίες για την περαίωση όπως αυτές έχουν προκύψει μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Περιπτώσεις έκδοσης / διόρθωσης Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων, επίλυσης διαφορών εκκρεμών υποθέσεων κ.λ.π. Καταληκτικές Ημερομηνίες
1) Εκκαθαριστικά Σημειώματα που εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής 28/12/10.
2) Εκκαθαριστικά Σημειώματα που εκδίδονται από τις Δ.Ο.Υ. Καταληκτική ημερομηνία έκδοσης 13/12/10 και χρόνος αποδοχής αυτών δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης.
3) Αίτηση για την έκδοση Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων από τις Δ.Ο.Υ. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης 13/12/10.
4) Εκκαθαριστικά Σημειώματα που εκδόθηκαν από τη Γ.Γ.Π.Σ. και στη συνέχεια διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής 28/12/10.
5) Εκκαθαριστικά Σημειώματα που εκδόθηκαν από τις Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια διορθώνονται από τις Δ.Ο.Υ. Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής 28/12/10.
6) Αίτηση για την επίλυση των διαφορών εκκρεμών υποθέσεων Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης 17/12/10 και χρόνος επίλυσης της διαφοράς εντός δέκα (10) ημερών από την υποβολή της αίτησης.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Στο 4,9% υποχώρησε το Νοέμβριο


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού υποχώρησε το Νοέμβριο στο 4,9%, από 5,2% που ήταν τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Νοεμβρίου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009 προκύπτει αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 09 - Νοεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 08 - Νοεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ψήφισμα για την Δωδώνη


Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΣΕ που συγκλήθηκε σήμερα Τρίτη 7/12/2010 στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών επανάφερε προς συζήτηση το καυτό θέμα του επικείμενου κινδύνου πώλησης των μετοχών της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τις οποίες κατά 67% κατέχει η ΑΤΕ και συζήτησε επί των τελευταίων εξελίξεων, όπως και για τη δεσπόζουσα στο ζήτημα αυτό πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ από άλλη τράπεζα ιδιωτικών συμφερόντων.
Μετά από ενημερωτική εισήγηση του προεδρείου και γόνιμο διάλογο, ομόφωνα η συνέλευση επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 20/7/2010 και:
1.Τάσσεται αλληλέγγυα προς τους κτηνοτρόφους και τη δίκαιη αντίδρασή τους για αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, δημιούργημα των τελευταίων και τούτο γιατί παρά τις συνεχείς υπονομεύσεις εμφανείς και υπόγειες, εκ των έξω και των ένδον, με στόχο την εξαγορά και την ιδιωτικοποίηση που κρατά επί δεκαετίες:
α)Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα του παραγωγού γάλακτος.
β)Προσφέρει πρώτης ποιότητας προϊόντα με διεθνή αναγνώριση, αποδοχή και υψηλή ανταγωνιστικότητα.
γ)Συμβάλει ως κερδοφόρα επιχείρηση στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας.
δ) αποτελεί το βηματοδότη της διαμόρφωσης των τιμών γάλακτος απ’ τον παραγωγό και κατ’ επέκταση από τον καταναλωτή και ως εκ τούτου
ε) αποτελεί εν δυνάμει εμπόδιο στην επικράτηση σχετικών καρτέλ και φραγμό στην κερδοσκοπία στον τομέα αυτό.
2.Ως προς το ζήτημα της πώλησης της ΑΤΕ σε ιδιωτικών συμφερόντων
τράπεζες επισημαίνει:
α)τον κίνδυνο εκποίησης και των θυγατρικών εταιρειών της
ΑΤΕ μεταξύ των οποίων και της ΔΩΔΩΝΗΣ.
β)Το τελικό ξεκλήρισμα που ενδεχομένως οδηγηθούν οι αγρότες μας, ως
συνέπεια των τεράστιων σε μέγεθος και αριθμό περιουσιών τους
υποθηκευμένων στην ΑΤΕ, από τη μεταφορά και εκποίηση σε χέρια
αδίστακτων ιδιωτών.
γ) Επίσης επισημαίνεται και το οξύμωρο όσο και τραγελαφικό της υπόθεσης, το κράτος να χρηματοδοτεί το ιδιωτικό τραπεζικό πλέγμα με χρήμα του δημοσίου και τούτο να επιχειρεί να αγοράσει με αυτά τα χρήματα την περιουσία του Δημοσίου!!
Για τους λόγους αυτούς και επειδή το ζήτημα έχει πολιτική και μόνο λύση το Γ.Σ. της ΠΣΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:
ØΝα μην επιχειρήσει την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ πωλώντας της μετοχές της ΑΤΕ.
ØΖητά άμεσες και σαφείς εγγυήσεις και δεσμεύσεις και όχι αοριστίες και υπεκφυγές
ØΆρνηση, αν υφίσταται επ’ αυτού, υπακοής σε σχετική δέσμευση του διαβόητου μνημονίου του ΔΝΤ και Ε.Ε.
ØΣτήριξη με συγκεκριμένες πολιτικές της γαλακτοβιομηχανίας και του σχετικού πρωτογενούς τομέα, που ανταποδοτικά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
ØΕξυγίανση, στήριξη και σωστή λειτουργία των παραγωγικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών οργανώσεων και τέλος
ØΝα απορρίψει εξαγορά της ΑΤΕ από άλλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει με πρόσφορα μέτρα στην εξυγίανσή της.

Το γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

ΟΛΙ ΡΕΝ: Άνευ όρων η επιμήκυνση


Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εφόσον ο προϋπολογισμός του 2011 κινείται εντός του στόχου μείωσης του δημόσιου ελλείμματος κατά 2,5% μονάδες, εκτίμησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στις Επιτροπές Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η Ελλάδα ακολουθεί σωστή πορεία και είναι στο σωστό δρόμο, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο στο πρόγραμμα των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Ολι Ρεν, που ευχήθηκε «καλή συνέχεια».
Επαναδιαβεβαίωσε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χωρίς την πρόθεση να τεθούν νέοι όροι και προέβλεψε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2012 ή το 2013 θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές.
Είπε ακόμη ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες για το μέλλον όταν απαιτούνται να γίνουν άμεσα και να αλλάξουν τις συνήθειές μας, αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αναπόφευκτο σκέλος της εποχής μας».
Θεώρησε πολύ σημαντικό το να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα, γιατί θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον.
Αναγνώρισε σημαντικές προόδους που έγιναν σε πολλούς τομείς, αλλά πρόσθεσε ότι παραμένουν αρκετές προκλήσεις ακόμα, όπως το φορολογικό, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Καταβάλλει προσπάθειες και βρισκόμαστε στο πλευρό της. Η χρονική συγκυρία επιτάχυνε τις αλλαγές, εσείς όμως είστε λαός που έχει πίσω του μια ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα αδράξετε τις ευκαιρίες και θα τις αξιοποιήσετε»,κατέληξε.