Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΑΛΠΑΚΙ - ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ 1 - 1

Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ - ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ 2 - 1

ΖΩΟΔΟΧΟΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 4 - 2

Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΜΑΡΜΑΡΑ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 1 - 2

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 30% πιο μικρό το κράτος.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 30% πιο μικρό το κράτος.

H μεγαλύτερη «μετακόμιση» υπαλλήλων, από καταβολής ελληνικού κράτους, θα λάβει χώρα τους ερχόμενους μήνες. Με βάση τον «Καλλικράτη» και τις νέες δομές των υπουργείων που έχει «παραγγείλει» ο πρωθυπουργός θα αλλάξουν αντικείμενο εργασίας, γραφείο, όροφο, γειτονιά, ακόμη και πόλη, περισσότεροι από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι σε δήμους, ΔΕΚΟ και Δημόσιο. Βέβαια, δεδομένων των αρνητικών αλλαγών στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή στους υπουργούς «οι αλλαγές στην οργανωτική δομή να γίνουν με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις».
Δηλαδή να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αναστάτωση στη ζωή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Η επισήμανση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τον βασικό στόχο για λιγότερο κράτος. Τουλάχιστον κατά 30%! Άλλωστε η πραγματικότητα είναι γνωστή: οργανισμοί χωρίς αντικείμενο, διευθύνσεις χωρίς υπαλλήλους και ων ουκ έστιν αριθμός αξιωματούχων με αυτοκίνητο, γραμματέα και έξοδα κίνησης.
Α)Περίπου 50 χιλιάδες υπάλληλοι θα αλλάξουν θέσεις στο νέο οργανόγραμμα του Δημοσίου, μετά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών των υπουργείων. Σε 7 χιλιάδες υπολογίζονται μονάχα οι εφοριακοί που θα πρέπει να «μετακομίσουν» εξαιτίας της σχεδιαζόμενης κατάργησης 100 ΔΟΥ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του εγχειρήματος πρέπει να επισημανθεί πως στη χώρα μας υπάρχουν υπουργεία που ενοποιήθηκαν το 1980 και ακόμη δεν έχουν κοινό οργανισμό!
Β)Άλλες 25 χιλιάδες υπάλληλοι θα μετακινηθούν από τις υπό κατάργηση νομαρχίες στους νέους δήμους και στις περιφέρειες, αιρετές και κρατικές.
Γ)Σε 25 χιλιάδες υπολογίζονται και οι υπάλληλοι των δήμων και των ανωνύμων εταιρειών του «Καποδίστρια», που θα πρέπει να μεταφερθούν στους νέους δήμους του «Καλλικράτη».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Πρόβλημα ενότητας έχει η αντιπολίτευση».


Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Πρόβλημα ενότητας έχει η αντιπολίτευση».

«Στην Ελλάδα πρόβλημα ενότητας έχει η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στο χώρο διεξαγωγής εκδήλωσης του φετινού «Money Show».

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Η ΝΔ έχει αποστατήσει».


ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Η ΝΔ έχει αποστατήσει».

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Real News» η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη επιστρέφει την κριτική που δέχεται περί αποστασίας από τη ΝΔ και δηλώνει ανήσυχη για την κυβερνητική πολιτική.

«Η ΝΔ έχει "αποστατήσει" από τον φιλελεύθερο εαυτό της», δηλώνει στη συνέντευξη η κα Μπακογιάννη η οποία περιγράφοντας τις διαφορές της από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, επενδύει σε δημαγωγικές εξαγγελίες, ακολουθεί δρόμο απομονωτισμού σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποκτά όλο και πιο έντονα αντιευρωπαϊκά, αντιφιλελεύθερα, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά στο λόγο της.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS: Έπεσε η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ RASS: Έπεσε η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στο 4,3% έπεσε η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για το "Παρόν της Κυριακής".

ΠΑΣΟΚ: 27,4%,
ΝΔ: 23,1%,
ΚΚΕ: 8,2%,
ΛΑΟΣ: 4,1%,
Οικολόγοι Πράσινοι: 3,1%,
ΣΥΡΙΖΑ: 3%,
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,4%
Δημοκρατική Αριστερά: 2,2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 29,1%!!!

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μειώσεις μισθών άνω του 26%!


ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μειώσεις μισθών άνω του 26%!

«Οι αλλαγές που έρχονται στις συμβάσεις είναι τοόχημα για έμμεση μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε με άμεσο τρόπο το 2010 στο Δημόσιο», διαπιστώνει ο κ. Κουκιάδης, καθηγητής του Εργατικού Δικαίου και συντονιστής στις διαβουλεύσεις που έγιναν έως σήμερα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και την ηγεσία του υπουργείου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η μείωση των αποδοχών σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπεράσει το 26%...

Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των συμβάσεων και των μισθών θα «κλειδώσουν» στη «διπλή» διαπραγμάτευση της υπουργού κα Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους και την τρόικα.
Δέκα αλλαγές ανατροπές σε μισθούς και συμβάσεις.

1)Με τις αλλαγές που επιβάλλει το Μνημόνιο «περιθωριοποιούνται» οι κλαδικές και οι ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις και ενισχύεται ο ρόλος των επιχειρησιακών συμβάσεων.
2)Οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με βάση το νόμο του Μνημονίου, θα μπορούσαν να αποκλίνουν έναντι τόσο των κλαδικών και των ομοιεπαγγελματικών συμβάσεων όσο και έναντι της ΕΓΣΣΕ καθορίζοντας χαμηλότερες αμοιβές (μισθούς, επιδόματα κ.ά.). Υστερα από το «σπάσιμο» του κατώτατου μισθού των 740 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.
3)Έχει ήδη δοθεί (με το νόμο Λοβέρδου) η δυνατότητα υπογραφής τέτοιων συμφωνιών για τα ελαστικά ωράρια σε μικρές επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν υπάρχει σωματείο (υπογράφει τη συμφωνία «ένωση προσώπων» 5 εργαζομένων).
4)Μπορούν να αλλάξουν όλους τους όρους αμοιβής και εργασίας έχοντας ως «πάτωμα» τα ελάχιστα που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
5)Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την αρνηθεί, εφόσον έχει υπογραφεί ανάμεσα στον εργοδότη και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
6)Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνει να ελέγχονται τα στοιχεία από τους κοινωνικούς εταίρους και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Τα δύο μέρη θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
7)Μέχρι σήμερα με απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούσε να επεκτείνει και να κηρύξει γενικά υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ή ενός επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία έχει υπογραφεί και δεσμεύει το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Το Μνημόνιο καταργεί το δικαίωμα αυτό.
8)Αν η τρόικα δεν αλλάξει τη θέση της, όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος οργάνωσης ή αποφασίζει να αποχωρήσει από την εργοδοτική οργάνωση στην οποία ανήκε, δεν θα υποχρεούται να εφαρμόσει τους όρους μιας κλαδικής ή ομοιεπαγγελματικής σύμβασης
9)Θα υπογράφονται ατομικές συμβάσεις ανάμεσα στον εργοδότη και στον κάθε εργαζόμενο χωριστά. Οι όροι των ατομικών συμβάσεων δεν θα μπορούν, απλώς, να είναι... δυσμενέστεροι από τους όρους που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
10)Οι κανονιστικοί όροι μιας σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για ένα εξάμηνο.

ΦΟΡΟΙ: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, ΙΧ, τσιγάρα, ακίνητα, επιχειρήσεις, εφορίες.


ΦΟΡΟΙ: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ, ΙΧ, τσιγάρα, ακίνητα, επιχειρήσεις, εφορίες.

Έρχονται μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, στις τιμές των φαρμάκων και των ξενοδοχείων και αυξήσεις σε τσιγάρα, προϊόντα διατροφής, εισιτήρια μέσων μεταφοράς και λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα αναστέλλεται το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας για μία διετία.

Οι ρυθμίσεις για τις ανακατατάξεις στη φορολογία θα περιέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η κατάργηση 80 Εφοριών, αλλά και τελωνείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια, και πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου, σειρά θα πάρει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
Από 1ης Ιανουαρίου ο συντελεστής 11% ανεβαίνει στο 13% και έτσι θα προκύψουν αυξήσεις στα είδη διατροφής (κρέατα, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, αβγά, ξηροί καρποί κ.ά.), τα αναψυκτικά, τα εμφιαλωμένα νερά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου και στα κόμιστρα των ταξί. Υπολογίζεται ότι η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ στο 13% θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν αυξήσεις στην αγορά από 1,5% έως και 2%. Παράλληλα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 5,5% που επιβαρύνει τις τιμές βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών καθώς και τα εισιτήρια του θεάτρου θα αυξηθεί στο 6,5%.

Αντίθετα, για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια προβλέπεται μετάταξή τους στον χαμηλό συντελεστή 6,5% από το 11% που βρίσκονται σήμερα.
Με στόχο την τόνωση της παραπαίουσας αγοράς αυτοκινήτου προωθείται η μείωση των τελών ταξινόμησης για τα μικρά και μεσαίου κυβισμού ΙΧ και η αύξηση του ορίου εργοστασιακής τιμής πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος πολυτελείας. Το πιο πιθανό σενάριο από αυτά που εξετάζουν αυτές τις ημέρες υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης έως και 50% για αυτοκίνητα που ο κυβισμός τους δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Εναλλακτικά εξετάζεται ένα μοντέλο κλιμακωτής μείωσης με μεγαλύτερα οφέλη για τα ΙΧ μικρού κυβισμού και χαμηλότερα για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.
Αν τελικά περάσει η εισήγηση για τη μείωση των τελών ταξινόμησης κατά 50% αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση για παράδειγμα ενός ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 3.800 ευρώ να μειωθεί στο μισό δηλαδή στα 1.900 ευρώ.
Το υπουργείο θα προχωρήσει σε αύξηση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων καπνού. Ετσι θα αυξηθεί ο πάγιος φόρος από 10% σε 20% με παράλληλη μικρή μείωση του ειδικού φόρου καπνού από 67% σε 65% προς όφελος του περιθωρίου κέρδους των περιπτεριούχων.
Οι ανακατατάξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν νέες αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα κατά 0,10-0,20 ευρώ το πακέτο.
Σε μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών από το 24% στο 20% προχωρά το οικονομικό επιτελείο.
Εξάλλου στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την κατάργηση 80 περίπου Εφοριών αλλά και ορισμένων τελωνείων. Το προσωπικό θα μεταταχθεί σε άλλες εφορίες.

Απαλλαγή από το «πόθεν έσχες».
Στην απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» για δύο έτη προχωρεί η κυβέρνηση. Εκτός απροόπτου θα ορίζεται ότι η απαλλαγή θα ισχύει για σπίτια μέχρι 120 τ.μ. Με τον φορολογικό νόμο προβλέπεται ότι από την 1η-1-2010 όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και από τις 23-4-2010 όλα τα έξοδα για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας θεωρούνται πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή λαμβάνονται υπόψη για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Αυτές οι διατάξεις θα καταργηθούν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Σε επιφυλακή…

(Φωτό Αρχείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Σε επιφυλακή…

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου και το σύνολο των Δήμων του Νομού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται κυρίως στον ορεινό όγκο εξαιτίας των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.
Η κακοκαιρία που πλήττει το νομό προκάλεσε καθιζήσεις και κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, κινητοποιώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικά οι χθεσινές έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια σοβαρή καθίζηση στο Ζάβροχο του Δήμου Δελβινακίου.
Η καθίζηση που σημειώθηκε στο Ζάβροχο του Δήμου Δελβινακίου αντιμετωπίστηκε από τα μηχανήματα της Νομαρχίας και της Δημοτικής αρχής με την τοποθέτηση χαλικιού, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την προσβασιμότητα.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Ριζικές αλλαγές στα Δημοτικά Σχολεία, στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.


ΠΑΙΔΕΙΑ: Ριζικές αλλαγές στα Δημοτικά Σχολεία, στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στη διοίκηση, στην εκπαίδευση και στο υπουργείο με τους αναρίθμητους οργανισμούς του θα στείλει τη νέα χρονιά δεκάδες εκπαιδευτικούς σε άλλο πόστο ή στο σπίτι τους.
Ριζικές ανατροπές στην «πυραμίδα της εκπαίδευσης» φέρνει νέος νόμος για την απλούστευση της οργανωτικής δομής των σχολείων, που έρχεται τον Ιανουάριο στη Bουλή.
Η πρωθυπουργική εντολή για «Καλλικράτη στις δημόσιες υπηρεσίες» οδηγεί στο κλείσιμο των Γραφείων Εκπαίδευσης, στην κατάργηση δεκάδων ολιγοθέσιων σχολείων, στη συγχώνευση Οργανισμών του Υπ. Παιδείας, στη δραστική μείωση των διευθύνσεων της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου καθώς και στην πλήρη ανακατανομή του προσωπικού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής»:
1. Καταργούνται τα 295 Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης κι ενοποιούνται σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο οι περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε κάθε περιφέρεια.
2. Συγχωνεύονται ή καταργούνται περισσότερα από 300 ολιγοθέσια σχολεία της ηπειρωτικής Ελλάδας.
3. Κόβονται στις μισές οι γενικές διευθύνσεις του υπ. Παιδείας, κι από τις 40 που λειτουργούν θα μείνουν 20.
4. Συγχωνεύονται ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών παιδείας βασίζεται στα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Τσάτσου, που παραγγέλθηκε από το ΥΠΕΠΘ. Σε αυτή κρίνεται αναγκαίος και άμεσος ο «Καλλικράτης» στη διοίκηση, στα σχολεία και στο ίδιο το υπουργείο με τους αναρίθμητους Οργανισμούς του. Δεκάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν σε άλλο πόστο ή και στο σπίτι τους τη χρονιά που έρχεται. Κλονίζεται συθέμελα ύστερα από 30 χρόνια που υφίσταται ως έχει το οικοδόμημα της διοίκησης των σχολείων, σπρώχνονται στη συνταξιοδότηση δεκάδες διευθυντές των Γραφείων Εκπαίδευσης των οποίων οι θητείες λήγουν οσονούπω, ενώ επιστρέφουν στα σχολεία τους όλοι οι δάσκαλοι κι οι καθηγητές που ήταν αποσπασμένοι σε αυτά. Η ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να «συμμαζέψει» τη διοικητική πυραμίδα. Γι' αυτό και προχωρά στην κατάργηση μιας ολόκληρης διοικητικής βαθμίδας, που θα της αποφέρει τεράστια εξοικονόμηση χρήματος από ενοίκια κτιρίων, μισθούς, λειτουργικά έξοδα κ.ά. Ήδη σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ενημερώθηκαν για την ανάγκη εξορθολογισμού της διοίκησης οι περιφερειακοί διευθυντές από τους οποίους ζητήθηκαν προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος.

Από τους 40 διευθυντές θα μείνουν οι μισοί.
Χάνουν τις θέσεις τους τουλάχιστον 20 διευθυντές του υπουργείου Παιδείας, αφού οι 40 γενικές διευθύνσεις μειώνονται στις μισές. Μελετώνται ήδη εσωτερικές μετακινήσεις και ανακατανομή του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες των διευθύνσεων. Το μεγάλο πρόβλημα του υπουργείου Παιδείας, όπως και σχεδόν όλης της δημόσιας διοίκησης, είναι η μη εξειδίκευση των υπαλλήλων, η έλλειψη υπαλλήλων ΠΕ Εκπαίδευσης καθώς και η έλλειψη επιμόρφωσης πάνω στα νέα δεδομένα διοίκησης των γραφείων. Χαρακτηριστικά μας αναφέρουν ότι από τους 545 διοικητικούς υπαλλήλους του ΥΠΕΠΘ είναι ζήτημα εάν γνωρίζουν τον χειρισμό του Η/Υ οι 45!Στο υπ. Παιδείας υπηρετούν 442 μόνιμοι υπάλληλοι, 545 διοικητικοί, 707 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων και 100 αορίστου χρόνου (ειδική κατηγορία).

Πέφτουν «τίτλοι τέλους» για ολιγοθέσια της περιφέρειας. Η συγχώνευση των σχολείων θα γίνει με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια, σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Η κατασκευή νέων δρόμων, όπως για παράδειγμα, η Εγνατία, ή η Ολυμπία οδός που κατασκευάζεται, δημιουργούν νέα δεδομένα, κι εκεί που κάποιες ορεινές περιοχές ήταν απομονωμένες, τώρα έρχονται πιο κοντά σε μεγάλες πόλεις και κεφαλοχώρια. Όπου λοιπόν η πρόσβαση για τους μαθητές σε σχολεία μεγάλων χωριών καθίσταται καλύτερη, εκεί θα υπάρξει και κατάργηση του μικρού κι απομονωμένου σχολείου. Περίπου 2.000 είναι τα ολιγοθέσια σχολεία σε όλη τη χώρα, τα περισσότερα των οποίων όμως βρίσκονται διάσπαρτα στο Αιγαίο και στα μικρονήσια. Ακριβώς πριν από 10 χρόνια ήταν 2.963, ενώ στη δεκαετία του ΄60, έφθαναν τα 8.956, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για τα λειτουργικά προβλήματα των μικρών σχολείων, ο κ. Χρήστος Σαΐτης, επικ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο ίδιος, αναλύοντας τον προβληματισμό περί της κατάργησης αυτών των μικρών σχολείων, αναφέρει:«Τα ολιγοθέσια και περισσότερο τα μονοθέσια κοστίζουν περισσότερο στο κράτος, αφού τα συνολικά έξοδα λειτουργίας τους (συντήρηση κτιρίων, αναλώσιμα υλικά, μισθοί δασκάλων) κατανέμονται σε λιγότερους μαθητές. Τα ολιγοθέσια μπορούν να χαρακτηρισθούν ως αντιοικονομικοί και αναποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αφού το υψηλό κόστος λειτουργίας τους παρέχει χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Με αυτή την έννοια, τα «ατροφικά» κυρίως σχολεία με 5-12 μαθητές, είναι πανάκριβοι δημόσιοι οργανισμοί».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ανησυχία μεγαλώνει.


ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Η ανησυχία μεγαλώνει.

Διαψεύδουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πορτογαλίας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλαταφάζ και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το δημοσίευμα των Γερμανικών Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Παρασκευής, ότι ασκούνται πιέσεις στη Λισαβώνα να προσφύγει και αυτή στον μηχανισμό στήριξης.
Το δημοσίευμα προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες για την τύχη όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και της πολύ σημαντικότερης Ισπανίας, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στο πορτογαλικό χρέος.
Το αποτέλεσμα ήταν το σπρεντ των ισπανικών ομολόγων να σημειώσει ρεκόρ, η ισοτιμία του ευρώ να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του διμήνου και οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν πτωτικά.

Τη δυσφορία που προκαλούν οι δηλώσεις και πρωτοβουλίες της γερμανικής πλευράς, σχετικά με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σημειώνοντας ότι “υπάρχουν πολιτικοί αξιωματούχοι που κάνουν κάθε μέρα σχόλια, αντί να παίρνουν αποφάσεις”, ενώ ο προκάτοχός του Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η Γερμανία παριστάνει το θύμα του ευρώ, ενώ διαθέτει τεράστια πλεονάσματα που δεν είχε πριν τη δημιουργία του κοινού νομίσματος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.

ΖΩΟΔΟΧΟΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ


ΒΙΒΛΙΟ: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πρεσβύτερος ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ

Με αφορμή την αναστήλωση του ιστορικού μοναστηριού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παρακαλάμου - του επονομαζόμενου του Σωσίνου – από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και με την προσωπική φροντίδα του Νομάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, θεωρήθηκε αναγκαίο να κυκλοφορήσει ένα μικρό βιβλίο που ν’ αναφέρεται στην ιστορία του μοναστηριού και να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών – προσκυνητών.
Το περιεχόμενο του βιβλίου διαβάζεται εύκολα από τους πολλούς αλλά και ευχάριστα. Σε αυτό συντελεί και το πλήθος των έγχρωμων φωτογραφιών που κοσμούν το βιβλίο.
(Από τον πρόλογο του βιβλίου)
Κεντρική διάθεση:
Πρεσβ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ
441 00 ΚΟΝΙΤΣΑ
τηλ. 26550-22788
__________________________________
Επίσης μπορείτε να παραγγείλετε βιβλία μέσω του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου
dtatsis1@gmail.com
ΠΗΓΗ:http://dtatsis.blogspot.com/

ΔΗΜΟΣΙΟ: Από κόσκινο µισθοί.


ΔΗΜΟΣΙΟ: Από κόσκινο µισθοί.

Επίσηµη πρεµιέρα για την Ενιαία Αρχή Πληρωµών (ΕΑΠ), αφού µέσω αυτής θα πληρωθούν για πρώτη φορά 202.106 δηµόσιοι υπάλληλοι.

Πρόκειται για υπαλλήλους των υπουργείων Οικονοµικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Υποδομών, Πολιτισμού, Εργασίας, της Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στους οποίους θα καταβληθεί µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, η πληρωμή για το πρώτο δεκαπενθήµερο του Δεκεµβρίου.

Ανάµεσά τους πάντως βρίσκονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, και περίπου 65 «άτυχοι» που θα δουν τα εισοδήµατά τους να µειώνονται στο µισό, γιατί απλούστατα µέχρι σήµερα είχαν καταφέρει να εξαπατούν το Δηµόσιο και να πληρώνονται διπλά ή να εισπράττουν επιδόµατα που δεν δικαιούντο.

Η µεγαλύτερη εξοικονόµηση βεβαίως θα προέλθει από την καθιέρωση του ενιαίου µισθολογίου στα τέλη του πρώτου εξαµήνου του 2011, οπότε αναμένεται να καταργηθεί µία σειρά από επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και ορισμένα να ενσωµατωθούν στον µισθό τους.
Ουσιαστικά η Ενιαία Αρχή Πληρωµών είναι ο προάγγελος του ενιαίου µισθολογίου.

Όλοι οι υπάλληλοι που θα πληρώνονται µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών, πρέπει να διαθέτουν τραπεζικό λογαριασµό και φυσικά να έχουν απογραφεί.

Σε ένα µήνα το δεύτερο «κύµα».
Το δεύτερο «κύµα» δηµοσίων υπαλλήλων, περίπου 200.000, θα ακολουθήσει σε ένα µήνα, στις 27 Δεκεµβρίου, ενώ έως τον Απρίλιο επιδιώκεται να πληρώνονται όλοι µέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών.
Συνολικά, οι υπάλληλοι που έχουν καταγραφεί είναι 768.009 – περιλαµβάνονται όλοι οι υπάλληλοι του στενού δηµόσιου τοµέα, καθώς και αυτοί των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Να σηµειωθεί ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 13 και 27 κάθε µήνα τους µισθούς τους, ενώ οι πρόσθετες αµοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζηµιώσεις από συµµετοχή σε επιτροπές κ.ά.) κατατίθενται τις αντίστοιχες ηµεροµηνίες του επόµενου µήνα από την πραγµατοποίησή τους.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΚΑΛΠΑΚΙ - ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στηρίζουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση.


ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Στηρίζουμε την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κα Φώφης Γεννηματά άνοιξε τις εργασίες του το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.).
Το Συνέδριο διεξάγεται από την Παρασκευή 26 μέχρι και σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου στα Γιάννινα και συγκριμένα στο ξενοδοχείο Du Lac ενώ το θέμα του είναι: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το Σταυροδρόμι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Η κα Γεννηματά στις δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου τόνισε τη σημασία που έχει η εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στα σχολεία αλλά και στους ενηλίκους μέσων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση ενισχύει αυτήν την προσπάθεια η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε νέες θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά τα όσα είπε η κα Γεννηματά έχουν ως εξής:
«Είμαι εδώ σήμερα για να στείλω ένα μήνυμα ότι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση στηρίξει την περιβαλλοντική εκπαίδευση γιατί πιστεύει ότι μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία μπορούμε να βρούμε ξανά στο δρόμο για ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Και η περιβαλλοντική εκπαίδευση συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με πολλαπλό τρόπο. Και μέσα από τη δουλειά που γίνεται μέσα από τα σχολεία που ενισχύει την κριτική σκέψη των μαθητών, τους ενημερώνει, τους ενεργοποιεί και ενισχύει τη συμμετοχή τους έχοντας όμως γνώση, αλλά ταυτόχρονα βοηθά μέσα από την επιμόρφωση των ενηλίκων και τη δια βίου μάθηση.
Σε αυτήν την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας μπορεί η παιδεία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση να βάλουν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».

ΥΓΕΙΑ: Σκοτώνει τα παιδιά το παθητικό κάπνισμα.


ΥΓΕΙΑ: Σκοτώνει τα παιδιά το παθητικό κάπνισμα.

Περίπου το 1% των θανάτων παγκοσμίως προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 600.000 άτομα κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 165.000 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 192 χώρες και όπως φάνηκε η έκθεση στον καπνό προκάλεσε 379.000 θανάτους από καρδιολογικά προβλήματα, 165.000 από αναπνευστικά, 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο του πνεύμονα.
Συνολικά το κάπνισμα προκαλεί το θάνατο 5,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το 2004 εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα το 40% των παιδιών, το 33% των ανδρών και το 35% των γυναικών.
Τα περισσότερα θύματα του παθητικού καπνίσματος είναι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα παιδιά που οι γονείς τους καπνίζουν στο σπίτι.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πρώτη που εκτιμά παγκοσμίως τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.