Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1 - 1

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο

(Φώτο Αρχείου)
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο.

Τα πρώτα σημάδια του χειμώνα ήρθαν και στο Δήμο Πωγωνίου, με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά.
Η αλλαγή του σκηνικού σε ότι αφορά τον καιρό έφερε τις πρώτες νιφάδες, με αρκετές βουνοκορφές να ντύνονται στα λευκά.
Στα πεδινά τώρα μπορεί να μην είχαμε χιόνια, είχαμε όμως βροχές οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο όπου υπήρξαν καταπτώσεις.
Η κακοκαιρία έφερε και κατολισθήσεις με αυτές στον Αμάραντο και τα Κτίσματα να είναι οι μεγαλύτερες.
Οι κατολισθήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα διακοπεί η κυκλοφορία για να αποκαταστηθεί λίγο αργότερα, το έδαφος υποχώρησε ξανά χθες το μεσημέρι με τα μηχανήματα να πηγαίνουν εκ νέου στο σημείο για το αποκαταστήσουν.
Άλλες μικρότερες κατολισθήσεις, που δεν έγιναν αιτία να διακοπεί η κυκλοφορία είχαμε σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο.

ΔΑΣΗ: Σημαντικό πρόβλημα η παράνομη υλοτομία.


ΔΑΣΗ: Σημαντικό πρόβλημα η παράνομη υλοτομία.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η παράνομη υλοτομία στη χώρα μας, σύμφωνα με καταγγελίες μελών συλλόγων προστασίας των δασών. Το πρόβλημα το παραδέχεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν έχει τόσο μεγάλες διαστάσεις. Πάντως, σε πρόσφατη ημερίδα στην Κατερίνη, υπολογίζεται ότι τα δάση της Ελλάδας χάνουν εξαιτίας της παράνομης υλοτομίας μέχρι και το 30% της έκτασής τους.
Όπως επισημάνθηκε, φέτος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και τη στροφή του κόσμου στα καυσόξυλα, έναντι του πετρελαίου, παρατηρείται αύξηση στην παράνομη κοπή δέντρων.

Όπως τόνισε, ο ειδικός γραμματέας δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ, Αμουργιαννιώτης Γιώργος, «το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτής της έκτασης».

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Βοήθεια από την ΚΑΠ μετά το 2013 ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Βοήθεια από την ΚΑΠ μετά το 2013 ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται διαρκώς, όπως και ο αριθμός των μελισσοκόμων στην Ευρώπη, γεγονότα που μπορούν να έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις, καθώς το 76% της παραγωγής τροφίμων και το 84% των ειδών της χλωρίδας είναι άμεσα εξαρτώμενα από την επικονίαση των μελισσών.
Το Ευρωκοινοβούλιο θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τη βοήθεια της προς τον μελισσοκομικό κλάδο κατά την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Paolo De Castro, έθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική ερώτηση.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Άρχισαν οι πληρωμές



ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Άρχισαν οι πληρωμές

Εκ νέου σε πληρωμές Νέων Αγροτών για το 2011 προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 22 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα πληρώθηκαν 235 Νέοι Αγρότες για το Μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007-2013, με ποσό 2.766.750,00 ευρώ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Έρχεται και νέα λυπητερή.


ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Έρχεται και νέα λυπητερή.

Αυξάνονται εκ νέου τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, από 5% έως 15%.Την επιβάρυνση αυτή οι ασφαλιστικές εταιρίες την αποδίδουν στην αναπροσαρµογή από την 1η Ιανουαρίου 2011 των κατωτάτων ορίων για τις αποζηµιώσεις σωµατικών βλαβών (από 500.000 σε 750.000 ευρώ), που ίσχυσε πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2009, σύµφωνα µε τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυξήσεις θα υπάρξουν και το 2012. Τότε, τα ελάχιστα όρια θα αυξηθούν για τις σωµατικές βλάβες σε ένα εκατ. ευρώ ανά θύµα και για τις υλικές ζηµιέςσε ένα εκατ. ευρώ ανά ατύχηµα.

Ακριβότερα από 5 έως 7% τα εισιτήρια στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.



Ακριβότερα από 5 έως 7% τα εισιτήρια στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.

Όπως αποφασίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπεραστικών Λεωφορείων, που έγινε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» της Αθήνας, με την συμμετοχή και του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κ. Γρηγόρη Γκίκα, οι λεωφορειούχοι θα ζητήσουν από το υπουργείο Μεταφορών αύξηση στα εισιτήρια από 5 έως 7% για τη νέα χρονιά.
«Η απόφαση για αύξηση στα εισιτήριά μας δεν είναι θέμα που έχει να κάνει με την διάθεση να αποκομίσουμε μεγαλύτερο κέρδος, αλλά με την ίδια την επιβίωσή μας», τόνισε ο κ. Γκίκας.

ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Παρών» στην παρουσίαση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»


ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Παρών» στην παρουσίαση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας».

Αρκετοί ήταν και οι Ηπειρώτες που βρέθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα, κατά την πρώτη επίσημη παρουσίαση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το «παρών» έδωσε και, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Άνω Καλαμά με τον συνδυασμό του «Όλοι Μαζί», κ. Καστάνης Αναστάσιος.

E.E.: Συναγερμό για το ευρώ σήμαναν Μέρκελ και Σόιμπλε.



E.E.: Συναγερμό για το ευρώ σήμαναν Μέρκελ και Σόιμπλε.

Συναγερμό για την τύχη του ευρώ σήμαναν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που Πορτογαλία και Ισπανία αγωνίζονται να διαψεύσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις των αγορών. Μιλώντας σε Γερμανούς εργοδότες, η καγκελάριος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση με το ευρώ και επέμεινε στην ανάγκη σκληρής δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη (χθες το κοινό νόμισμα υποχώρησε στο 1,34 δολ., στο χαμηλότερο σημείο του διμήνου). Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει για το δικό της καλό στην επίλυση της ιρλανδικής κρίσης!

ΝΔ: Ανεξάρτητος και ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης.


ΝΔ: Ανεξάρτητος και ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης.

Ανεξάρτητος είναι πλέον ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος λίγο πριν το μεσημέρι γνωστοποίησε την απόφασή του στον πρόεδρο της Βουλής. Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Κοντογιάννη έρχεται μία μέρα μετά τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τις αναφορές του στο νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Για νέα αποστασία έκαναν λόγο κύκλοι της Ρηγίλλης.

«Με τη σημερινή ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής σάς γνωστοποιώ την απόφασή μου να ανεξαρτητοποιηθώ», αναφέρει στη σύντομη επιστολή του προς το Φίλιππο Πετσάλνικο.

ΟΓΑ: Μέσω ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν τη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2011.


ΟΓΑ: Μέσω ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν τη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Μέσω ΕΛΤΑ ή σε κάποια από τις εμπορικές τράπεζες θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα χρήματά τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Το νέο καθεστώς καταβολής των συντάξεων έρχεται ως αποτέλεσμα του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.3863/2010) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και δίνει τη δυνατότητα στο δικαιούχο να επιλέξει ο ίδιος τον πιστωτικό φορέα στον οποίο θα εμπιστευτεί τη διακίνηση της σύνταξής του.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 40 του ασφαλιστικού νόμου προβλέπει ότι από το νέο έτος η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με πίστωση λογαριασμών πληρωμών τραπέζης ή ΕΛΤΑ.
Ο δικαιούχος θα διατηρεί το δικαίωμανα επιλέξει ο ίδιος το τραπεζικό ίδρυμα της επιλογής του- σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα όπου το προνόμιο αυτό είχαν μόνο τα ΕΛΤΑ και, κατ’ επέκταση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κάτι που σημαίνει ότι το «παιχνίδι» ανοίγει πλέον και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι δυνατότητες επιλογής του συνταξιούχου.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνταξιούχος απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξής του, όπως και από την σχετική γραφειοκρατία.
Τι πρέπει να κάνει ο συνταξιούχους.
Η υπαγωγή στο νέο καθεστώς γίνεται μέσω των εντύπων (απογραφικό δελτίο και σχετικά έντυπα) τα οποία έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν άμεσα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας της απογραφής των συνταξιούχων. Τυπικά, μάλιστα, η απογραφή ξεκίνησε από την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Μέχρι την ημερομηνία αυτή ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα πρέπει να έχει δηλώσει τον φορέα μέσω του οποίου επιθυμεί να λαμβάνει τη σύνταξή του.

ΠΗΓΗ: ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο.Ε.Δ.Β.: Tο τέλος του σχολικού βιβλίου…


Ο.Ε.Δ.Β.: Tο τέλος του σχολικού βιβλίου…

Tο τέλος του σχολικού βιβλίου… που διανέμεται δωρεάν στους μαθητές και αποτελεί τον οδηγό του εκπαιδευτικού, διαβλέπουν στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πίσω από την τακτική του υπουργείου Παιδείας το οποίο προωθεί την εκπόνηση νέων αναλυτικών προγραμμάτων χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη συγγραφή αντίστοιχου διδακτικού υλικού.
Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι το Νέο Λύκειο οδηγείται σε μακρά αναβολή, καθώς μόλις προ πενθημέρου ανατέθηκε στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO «η διεξαγωγή έρευνας κοινής γνώμης επί ζητημάτων Λυκείου-Λυκειακής εκπαίδευσης, με χρονοδιάγραμμα 50 ημερών και αμοιβή 50.000 ευρώ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο εξάμηνο που υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μία από τις σημαντικότερες και εμβληματικού χαρακτήρα παροχές του κοινωνικού κράτους, την οποία καθιέρωσε ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού στη δεκαετία του ’60 όταν το ποσοστό αναλφαβητισμού στη χώρα ήταν θηριώδες και η ανέχεια εξωθούσε στη μετανάστευση το παραγωγικό της δυναμικό.
Το θέμα άνοιξε το καλοκαίρι ο σύλλογος υπαλλήλων του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων καταγγέλλοντας ότι με την πλήρη διοικητική και οικονομική διάλυση του ΟΕΔΒ μεθοδεύεται η κατάργηση της δωρεάν χορήγησης των διδακτικών βιβλίων.
Σημειώνεται ότι ο ΟΕΔΒ με δυναμικό 50 μόνιμων υπαλλήλων που του έχουν απομείνει μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων τη χρονιά που πέρασε, υλοποιεί το μεγαλύτερο εκδοτικό πρόγραμμα στη χώρα, παράγοντας ετησίως 1.200 τίτλους σε 45 εκατομμύρια αντίτυπα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος (70 λεπτά ανά αντίτυπο), τα οποία διανέμει σε 1.600 προορισμούς στην Ελλάδα και 600 στο εξωτερικό.

ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.



ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Διευκρινίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τη διευκόλυνση των υποψηφίων για ένταξή τους σε αυτό δίνει η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
- Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού) και τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
- Στην περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος:
- Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) ακόμα και εάν αυτή έχει λήξει.
- Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι (6) ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.
- Στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.

ΔΩΔΩΝΗ: Περίεργη... κινητικότητα


ΔΩΔΩΝΗ: Περίεργη... κινητικότητα

Την αγωνία της εξέφρασε για μία ακόμα φορά, η διοίκηση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Η Δωδώνη» που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο.
Απέναντί τους όμως, οι κτηνοτρόφοι έχουν μια περίεργη απάθεια από μέρους των τοπικών πολιτικών αρχών και από το βασικό στήριγμά τους, τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».
Μπορεί θεωρητικά να έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την έναρξη της τρέχουσας γαλακτοκομικής σαιζόν αλλά μέχρι σήμερα, δεν έγινε ο καθορισμός των τιμών εισκόμισης γάλακτος ούτε ελήφθη απόφαση για την κατανομή του μερίσματος, της λεγόμενης εκκαθάρισης από τα κέρδη του εργοστασίου.
Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και έπειτα από μία εβδομάδα, στις 26 Νοεμβρίου, πρόκειται να ξανασυνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ., με άγνωστη ως χθες, ατζέντα.
Η κινητικότητα αυτή έχει ανησυχήσει τους παραγωγούς - μέλη της γαλακτοβιομηχανίας και η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της επιχείρησης τους κάνει να ξεχνούν τα οικονομικά τους προβλήματα: φέτος ειδικά, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου, ήταν περισσότερο από ποτέ αναγκαία η πληρωμή της εκκαθάρισης και της εισκόμισης γάλακτος, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Τζίμας.
Άγνωστες τέλος, είναι οι προθέσεις της διοίκησης της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας και για το μέλλον της επένδυσης που λέγεται «ΖΩ-ΔΩ»...
Το εργοστάσιο Ιωαννίνων της πρώην ΕΛΒΙΖ λειτουργεί με «φιλί ζωής» και παράταση στην χρηματοδότηση από την μητρική της «ΔΩΔΩΝΗ», μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» άρχισε να ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή πριν από λίγους μήνες και σήμερα, ως πιθανότερος αγοραστής της εμφανίζεται ο μεγαλύτερος οφειλέτης της... σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ανερχόμενη δύναμη.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ανερχόμενη δύναμη.

Βιολογικά προϊόντα ονομάζονται τα προϊόντα εκείνα, που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια ή εκτροφή ζώων, δηλαδή από διαδικασίες που ακολουθούν τη φυσική πορεία παραγωγής χωρίς παρεμβάσεις με τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών
Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τις λαϊκές αγορές και τους «πράσινους» ξενώνες, τα προϊόντα με οικολογική ετικέτα κερδίζουν διαρκώς πόντους, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές τα προτιμούν, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερα από τα συμβατικά.
Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές, παρότι -λόγω οικονομικής κρίσης- έχουν περιορίσει τα έξοδά τους και στο σούπερ μάρκετ, δείχνουν σταθερή προτίμηση στην κατανάλωση ποιοτικών τροφίμων, δεδομένης της ανησυχίας για το αν αυτό που τρώμε, είναι πραγματικά ασφαλές, της διάθεσης αναζήτησης της γεύσης και της ποιότητας, όσο και της επιθυμίας και ανάγκης να διατηρηθεί καθαρό το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, με τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας ασχολούνται 23.665 παραγωγοί, 1.541 μεταποιητές και έντεκα εισαγωγείς.

Συνολικά, η έκταση της ελληνικής γης, στην οποία αναπτύσσονται δράσεις βιολογικής παραγωγής ανέρχεται σε 3,231 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων 1,556 εκατ. στεμ. είναι βοσκότοποι.

Σύμφωνα με την καταγραφή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2009 τα ζώα βιολογικής παραγωγής ήταν βοοειδή 28.618, πρόβατα 499.000, αίγες 309.060, χοίροι 54.631, πουλερικά 266.182 και μέλισσες 14.302.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Γραφειοκρατική, περίπλοκη και επώδυνη η νέα ΚΑΠ.


ΠΑΣΕΓΕΣ: Γραφειοκρατική, περίπλοκη και επώδυνη η νέα ΚΑΠ.

Γραφειοκρατική, περίπλοκη και επώδυνη, αφού προβλέπεται να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες πόρων για τη χώρα μας, χαρακτηρίζει την, μετά το 2013, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αντί η Κομισιόν να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για την ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες, «προσαρμόζει τις άμεσες ενισχύσεις σε μια μίζερη δημοσιονομική λογική» λέει η Συνομοσπονδία.
Τονίζει δε ότι ζητά μία ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, ενεργούς αγρότες και μια ευρωπαϊκή γεωργία, που θα συμβάλλει στην απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ στην ανακοίνωσή της: «Πραγματικός στόχος της Επιτροπής είναι η μείωση των δαπανών της ΚΑΠ, γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες».
«Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ένωσης, για μια ακόμα φορά η Επιτροπή (κατώτερη των περιστάσεων), αποφάσισε να διαχειριστεί τη μιζέρια και να φορτώσει με πρόσθετες δαπάνες για περιβαλλοντικές δεσμεύσεις τους Ευρωπαίους αγρότες δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και επιβαρύνοντας την οικονομική τους θέση» επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μόνο μια αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της και να καλύψει τις ανάγκες των αναμενόμενων μελλοντικών διευρύνσεων της Ένωσης, τονίζει και προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αντ' αυτού, προσθέτει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσαρμόζει τις άμεσες ενισχύσεις σε μια μίζερη δημοσιονομική λογική με αναδιανομή μεταξύ κρατών-μελών.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ προσβλέπει σε μία ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, με ενεργούς αγρότες και μια ευρωπαϊκή γεωργία, που θα συμβάλλει στην απασχόληση και τη περιφερειακή ανάπτυξη, που θα διατηρεί τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό και παράλληλα θα δημιουργεί νέο πλούτο και νέες θέσεις απασχόλησης.
«Οτιδήποτε άλλο αποκλίνει από αυτό το στόχο, μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καταργούνται «ΑΓΡΟΤΗΜΑ» και «ΟΠΕΠ».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καταργούνται «ΑΓΡΟΤΗΜΑ» και «ΟΠΕΠ».

Την κατάργηση των ανώνυμων εταιρειών «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» και «ΟΠΕΠ Α.Ε.» αποφάσισε η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημόσιου Τομέα, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αφού εκτίμησε όλα τα στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη της, αποφάσισε την κατάργηση της εταιρείας «ΑΓΡΟΤΗΜΑ Α.Ε.» η οποία συστάθηκε το 2009 και χρησίμευσε ως όχημα για ευρείας έκτασης σπατάλη αλλά και πληθώρα παράνομων προσλήψεων. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, την 26η Αυγούστου 2009 συνήφθησαν 34 συμβάσεις έργου εκτός ΑΣΕΠ υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο υπόλοιπο της εταιρείας ανέρχεται σε 20, περίπου, ευρώ, όταν το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 450.000 ευρώ.
Αποφασίστηκε ακόμη η κατάργηση της εταιρείας «ΟΠΕΠ Α.Ε.», στην οποία, κατά την ανακοίνωση, μόνο το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2009 προσλήφθηκαν, αναιτίως, περισσότερα από 170 άτομα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κόστος μισθοδοσίας από 250.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2009 σε 600.000 ευρώ το μήνα Σεπτέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους νεοπροσληφθέντες ελάμβαναν 4.000, ή ακόμα 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Η κατάργηση του ΟΠΕΠ ΑΕ έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης του διοικητικού της συμβουλίου.