Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα πρώτα βήματα


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Τα πρώτα βήματα

Η έναρξη λειτουργίας των νέων υπηρεσιών δήμων και περιφερειών, τα νέα όργανα διοίκησης καθώς και η οικονομική διαχείριση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών περιγράφονται αναλυτικά στον «Οδικό Χάρτη Αμεσων Ενεργειών» για τον Καλλικράτη που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών με τη συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Ο «οδικός χάρτης» περιγράφει βήμα προς βήμα και με ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι νέες αιρετές διοικήσεις των «καλλικράτειων» δήμων και περιφερειών από την 1-1-2011 μέχρι και τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Ο οδικός χάρτης προβλέπει την άμεση λειτουργία των νέων οργάνων διοίκησης των δήμων εντός του πρώτου τριμήνου του 2011. Συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα αναδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 2/3 η νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο. Αντίστοιχα μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα συγκροτηθεί και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών και θα εκλεγεί ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.Το δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να καταρτίσει κανονισμό πληροφόρησης των πολιτών και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει συντάξει τη Χάρτα δικαιωμάτων του δημότη. Οι νέες υπηρεσίες που έχουν μεταφερθεί στους δήμους από τις νομαρχίες (π.χ. Πολεοδομίες) θα πρέπει να έχουν στεγαστεί σε γραφεία και να λειτουργήσουν άμεσα από 1-1-2011. Παράλληλα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων των δήμων.
Εντός του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου για το 2011, ο ετήσιος προϋπολογισμός ενώ παράλληλα θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάρτισης του Πενταετούς Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και η συγχώνευση ΝΠΔΔ καθώς και δημοτικών επιχειρήσεων.

Οι νέες αρμοδιότητες των δήμων...
-Έκδοση οικοδομικών αδειών και εντοπισμένες πολεοδομικές εφαρμογές.
-Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν την κοινωνική πρόνοια.
-Η έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών.
-Αρμοδιότητες εκτέλεσης έργων, διασφάλισης συγκοινωνιακών υποδομών.
-Ευρείες αρμοδιότητες στον τομέα της γεωργίας.
-Ευρείες αρμοδιότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας.
-Εποπτεία της διά βίου μάθησης.
-Ανέγερση και συντήρηση σχολικών κτιρίων.

ΤΡΟΪΚΑ: «Κλείδωσαν τα μέτρα με περικοπές στις ΔΕΚΟ, ύψους 3,5 με 4 δις ευρώ.


ΤΡΟΪΚΑ: «Κλείδωσαν τα μέτρα με περικοπές στις ΔΕΚΟ, ύψους 3,5 με 4 δις ευρώ.

Η ώρα των ΔΕΚΟ σήµανε µε τον προϋπολογισµό του 2011, που κατατίθεται στη Βουλή, αφού εκεί θα πέσει το µαχαίρι, µε περικοπές περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τη µείωση προσωπικού και αποδοχών και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που συνεπάγεται κλείσιµο ορισµένων και συγχωνεύσεις άλλων.

ΑΝΕΡΓΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 3,75% τον Οκτώβριο.


ΑΝΕΡΓΙΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 3,75%

Αύξηση κατά 3,75% σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο σηµείωσε τον Οκτώβριο η ανεργία, ανεβάζοντας στους 711.000 τον συνολικό αριθµό των εγγεγραµµένων ανέργων στον ΟΑΕ∆.

Φ.Π.Α.: Από 11% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής


Φ.Π.Α.: Από 11% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής

Φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς βάζει η νέα αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% που προκαλεί νέο κύµα ανατιµήσεων για όλα τα βασικά είδη διατροφής από τις αρχές του 2011.

ΑΘΗΝΑ:Tην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της παρουσιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη.


ΑΘΗΝΑ:Tην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της παρουσιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Tην ιδρυτική διακήρυξη του νέου της κόμματος ανακοινώνει αυτήν την ώρα η κα Μπακογιάννη Ντόρα σε ειδική εκδήλωση στο θέατρο του Badminton.

Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα www.21noemvriou.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα ονομάζεται «Δημοκρατική Συμμαχία».

Η κα. Μπακογιάννη θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια Κάρολο προκειμένου να τον ενημερώσει για την ίδρυση του κόμματός της, αλλά και να συζητήσει μαζί του για τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 2 μετά το μεσημέρι.

Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΣ


Η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑΣ: 
Από τον «Διαχειριστή»

Οι εκλογές τελείωσαν.
Οι πανηγυρισμοί κόπασαν.
Ο νεοεκλεγής Δήμαρχος έχει αρχίσει να οργανώνει το νέο «Καλλικράτειο» Δήμο Πωγωνίου.

Έχω μπροστά μου τα αποτελέσματα των δύο γύρων των Δημοτικών εκλογών.
Πολλά ερωτήματα και απορίες γέννιονται στο μυαλό μου.

Ποια στάση κράτησαν τα στελέχη και οι υποψήφιοι (Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι) του συνδυασμού «Όλοι Μαζί»;
Την δεύτερη Κυριακή πως ψήφισαν οι ψηφοφόροι της αριστεράς;

Τα αποτελέσματα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
Πρώτη Κυριακή στον Άνω Καλαμά, ο κ. Ντόντης 18,00%, την δεύτερη Κυριακή 46,49%!!
Στον Παρακάλαμο 144 ψήφους, στο Ριάχοβο 28 ψήφους, στην Ιερομνήμη 45 ψήφους και στον Καταρράκτη 14 ψήφους την Πρώτη Κυριακή.
Στον Παρακάλαμο 323!! ψήφους, στο Ριάχοβο 47!! ψήφους, στην Ιερομνήμη 65!! ψήφους και στον Καταρράκτη 28!! ψήφους την Δεύτερη Κυριακή.

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία.
Τα περισσότερα στελέχη και οι υποψήφιοι (Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι) του συνδυασμού «Όλοι Μαζί», μόλις ο κ. Στεργίου τους έδωσε το ελεύθερο να ψηφίσουν κατά συνείδηση, «μεταλλάχτηκαν» σε φανατικούς υποστηριχτές του κ. Ντόντη.
Οι απόψεις, οι θέσεις, οι ιδέες, η ιδεολογία, τα προγράμματα, οι μελέτες, οι αντιπαραθέσεις ξεχαστήκαν μονομιάς, και ξεκίνησαν ένα υπέρ πάντων αγώνα για τον κ. Ντόντη, που δεν τον έκαναν ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι του κ. Ντόντη.
Η πικρία, το σοκ του αποκλεισμού, το χάσιμο της εξουσίας και της καρέκλας, μετατράπηκε σε μίσος και φανατισμό. Με την κίνηση τους αυτή φάνηκε ξεκάθαρα πόσο επιφανειακή και ευκαιριακή ήταν η «συστέγασή τους» κάτω από τον τίτλο «Όλοι Μαζί».

Δεν έχω καμιά διάθεση να αναφέρω στο ρόλο και την μικρή ή μεγαλύτερη συμμετοχή του καθενός υποψήφιου (Δημοτικού ή Τοπικού Σύμβουλου) του συνδυασμού «Όλοι Μαζί», στο σχέδιο της «Μεγάλης Ανατροπής».
Αυτά τα είδαμε όλοι μας και τα ξέρουμε από πρώτο χέρι.

Δυο λόγια θα πω για εκείνο τον συμπαθέστατο ηλικιωμένο Τοπικό Σύμβουλο του Παρακαλάμου (αυτόν με την φυλλάδα, ... τον σύντροφο), όργωσε στην κυριολεξία όλο τον Παρακάλαμο, (λένε ότι την τελευταία εβδομάδα χάλασε τρία ζευγάρια παπούτσια), σπίτι το σπίτι, από δύο και τρεις φορές, να διαλαλεί τα «καλά» που θα έχουν οι Παρακαλαμιώτες από την εκλογή του κ. Ντόντη και τις «συμφορές» που θα τους βρουν αν εκλεγεί ο κ. Καψάλης και αναλάβει αντιδήμαρχος ο κ. Βιρβίλης!!
Πως αλλάζει ο ανθρωπος! Κάποτε (τον προηγούμενο αιώνα) είχε ξεκινήσει ως επαναστάτης της αριστεράς, για να καταλήξει σήμερα στην αγκαλιά της δεξιάς.
Θα του ευχηθώ και στου Καρατζαφέρη!!

Για τους ψηφοφόρους της αριστεράς στον Καταρράκτη δεν ισχύουν κομματικές γραμμές (Λευκό-Άκυρο). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η «ηγετική προσωπικότητα» του πάρα λίγο (παρά γουρουνότριχα) υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου με το ΠΑΣΟΚ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο!
Θα ήταν λάθος να μην αναφερθώ στους εκλεγμένους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους της Πλειοψηφίας.
Αφού τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή θητεία, να τους θυμίσω ότι οι θέσεις στην Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνιμες.
Αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Οι Παρακαλαμιώτες και οι Δημότες του Άνω Καλαμά έχουν ξυπνήσει, δεν σηκώνουν τέτοια λάθη και τιμωρούν ανάλογα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ- Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ - ΠΕΝΤΕΛΗ

Ε.Ι.Ν.Η.: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων


Ε.Ι.Ν.Η.: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων

Εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας έχει οριστεί η ερχόμενη εβδομάδα, από 22 Νοεμβρίου μέχρι και 28 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) οι πολίτες καλούνται να μη καταβάλουν ούτε το αντίτιμο του εισιτηρίου για το νοσοκομείο.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Α΄ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΩΡΑ: 15:00 π. μ.


ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΑΚΟΣ - ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες


ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Στις 22 Νοεμβρίου 2010, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για την ένταξη στην αγορά εργασίας συνολικά 3.100 ατόμων, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας.
Η συνολική δαπάνη για την εφαρμογή των δύο προγραμμάτων ανέρχεται στα 52.900.000 ευρώ, κατανεμημένος στα έτη 2010-2015.
Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο Προγραμμάτων στο δικτυακό τόπο www.oaed.gr του Οργανισμού.